- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Házimozi belépő szinten
- Plazma TV topic
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
Pedig jók a kapott segítségek. Pontosabban, valami nem tiszta. Amit én linkeltem, azzal a felhasználót tudod törölni a rendszerből, míg a másik tanáccsal a samba config-jából tudsz törölni felhasználót. Ez két különböző dolog, én arra tippelek, mindkettő kell neked, de valahogy nem elég kerek a dolog abban, amit írtál. Ismétlem, én nem értek hozzá, de ez az érzésem.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18700 üzenetére
Az OS X az Apple által eladott gépekhez van igazítva, azok hardverelemeihez. Az világos, hogy ezek is mezei PC-k, de az összetevők sokkal kötöttebbek. A driverek ezekhez vannak igazítva, optimalizálva.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18697 üzenetére
Az OS X csak igen szűk hardveren fut, vagy fut jól.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18692 üzenetére
Wifi driver esetében én nem örülnék, ha 100 másik rajta lenne a gépen, és ebből csak egyet használnék.
A többit meg már leírták mások.
A szóban forgó csomag vagy tényleg nem települt alapból (nem feltétlenül szükséges), vagy a bumblebee kavart be a dologba. -
lev258
veterán
válasz
bull84ghia #18672 üzenetére
A Hálózatkezelőben a Vezetéknélküli aktiválva lett? Az Additional-nél akkor ugye nem lett feltéve az ottani driver (a kettő együtt üti egymást)?
sudo apt-get install b43-fwcutter firmware-b43-installer
Ez a két csomag megvolt? -
lev258
veterán
válasz
szundybence #18669 üzenetére
A tervek szerint hamarosan megszüntetik a 32 bites verziót az Ubuntunál (és ezzel együtt valószínűleg több másiknál is).
-
lev258
veterán
válasz
bull84ghia #18667 üzenetére
Azt ellenőrizd azért le, hogy valóban 14.10-et használsz-e.
lsb_release -a -
lev258
veterán
válasz
bull84ghia #18665 üzenetére
Volt sudo apt-get update (hibaüzenet esetleg)? Be volt kapcsolva eddig is?
-
lev258
veterán
válasz
bull84ghia #18663 üzenetére
A beállításaiban ott lesz valahol (Settings). Ezek szerint még "magyarosítva" sem volt.
[link] -
lev258
veterán
válasz
bull84ghia #18661 üzenetére
Nézd meg a Szoftverforrásoknál (Frissítéskezelő beállításai), hogy a multiverse tároló engedélyezve van-e. Ha eddig nem volt, engedélyezés után sudo apt-get update, majd próbáld újra a parancsot.
-
lev258
veterán
válasz
bull84ghia #18659 üzenetére
Na, ez most egy tisztességes Terminál.
Szóval melyik Xubi? -
lev258
veterán
válasz
bull84ghia #18657 üzenetére
Pedig annak nem illene ilyet adnia.
-
lev258
veterán
válasz
bull84ghia #18655 üzenetére
És ez: firmware-b43-installer? Melyik Xubuntu verzió?
Nálad megszokott a root Terminál? -
lev258
veterán
válasz
bull84ghia #18653 üzenetére
Hűha. Melyikre írja azt? Milyen rendszered is van?
-
lev258
veterán
válasz
The.Bali #18645 üzenetére
Nem tudom, csak kérdem. A Windows 8 szereti, ha legacy-ban van telepítve? Úgy tudom, eléggé az UEFI köré lett tervezve. Személyesen nem volt dolgom vele, de ahogy láttam másoknál, az UEFI-s dual-boot-tal nem volt gond, ha már sikerült megcsinálni.
szundybence: ugyanazon verzió 32 bites és 64 bites kiadása között nem szokott különbség lenni a driverek kezelésében (számában). Viszont egy bug mindig becsúszhat. -
lev258
veterán
válasz
szundybence #18606 üzenetére
Live alatt tapasztalod (azonos rendszeren)?
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18603 üzenetére
Ha Terminálból indítod, kapsz valami hibát beletekerésnél?
-
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
szoke12 #18472 üzenetére
A probléma okát nem tudom megmondani, de többször előjött már az Ubuntu fórumon. Nézz bele, talán segít. Általában működő megoldás az is, ha csinálsz egy új felhasználót.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18452 üzenetére
Rémlik valami, hogy a honlapon (szerveren), ahonnan infókat kér, változtattak valamit, és így a programot is módosítani kellett, ami még nincs benne a tárolókban. Külső tárolót kellene felvenni hozzá (ha van), vagy megvárni, míg javítják. Bár az is lehet, hogy nem is Xubiban van ez, hanem másik rendszerben. Nem vagyok biztos benne.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18440 üzenetére
A hibaüzenetek alapján tudunk csak mondani valamit. Ehhez a pastebin-t használd.
Ezt az 5 perces dolgot már ideje lenne megjegyeznem. -
lev258
veterán
válasz
lionhearted #18412 üzenetére
Annyit engedj meg nekem a többiek védelmében, hogy én említettem, használhat natív programot is. De emellett többször is kértem, írja le, milyen path-et használ a parancshoz az indítófájlban Wine-nal. Ezt egyetlen alkalommal sem tette meg. A többiek a feldúlt hozzászólásaira reagáltak. Sajnos nem csak itt tapasztaltam már, hogy vannak, akikkel nehezebb szót érteni. Ez nem jelenti, hogy hozzá nem értő emberek vannak a másik oldalon, hanem azt, hogy a kommunikáció mindig kétirányú. Ha valamelyik irányban probléma jelentkezik, az egész kommunikáció kudarcba fullad. Bízom azért benne, hogy esetleg egy másik alkalommal sikeresebben és főleg nyugodtabban jutunk majd a dolgok végére.
A kérdezőnek: részben megértem a nézőpontodat, de mint írtam, nem ok nélkül szoktam visszakérdezni. -
lev258
veterán
válasz
szundybence #18383 üzenetére
Azt hiszem akkor az utolsó válaszom a témával kapcsolatban. Nem, nem próbáltam ki azt a konkrét programot, amit említettél. Viszont sok más programot igen, amiket Wine-nal használok, vagy kipróbáltam korábban. Én azt sejtem, hogy a fájl útvonalával van probléma.
-
lev258
veterán
válasz
róland #18381 üzenetére
Wubit nem használunk, mert:
-már egy jó ideje hivatalosan sem ajánlott
-akár egy frissítés is romba döntheti bármikor
-Windows meghibásodása esetén vele együtt elveszíted
-bármely meghibásodás esetén nem fogod tudni kimenteni az adatokat
Megpróbálhatod, de csak saját felelősségre. Elvi akadálya tudtommal nincs. Adatokat ne is tárolj rajta.
Alternatív lehetőség: feltelepíted pendrive-ra. -
lev258
veterán
válasz
bull84ghia #18372 üzenetére
A böngészők nem adják olcsón magukat.
Talán nem ártana a swap, szerintem 1 GB elég neki.
A Valami Más opciónál a Linux-nak szánt partíciót ext4-re formázd és a / csatolási pontot add meg neki. Ha lesz swap partíció, akkor annak a cserehely csatolási pontot kell megadni. A Grub (rendszerbetöltő) pedig a merevlemezre (valószínűleg sda), nem pedig partícióra (sda1,sda2) kerüljön.
Csatolási pontot a partíció szerkesztésénél tudsz megadni (vagy valami hasonló nevű menüpont). -
lev258
veterán
válasz
bull84ghia #18370 üzenetére
Előbb felrakod az XP-t, aztán a Xubuntu-t. A Valami Más opciónál kiválasztod, melyik partícióra kerüljön a Xubi. Telepítés után lesz már boot választó képernyőd. Swap partíciót nem csinálsz (1-2 GB maximum)?
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18367 üzenetére
Ismétlem. A linken van egy leírás, ami alapján készítesz egy indítófájlt (launcher-t). Az Exec= részhez kell írni a wine programexepontoshelye parancsot. Utóbbi mondja meg azt az indítónak, hogy rákattintáskor futtassa a programexepontoshelye fájlt a Wine-nal.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18364 üzenetére
Bár nem akarod, mégis válaszolok. Írtam azt is, hogyan indítasz egy Wine-t használó programot. A natív vonal csak az adott példa miatt merült fel, mert ha van egyszerű lehetőség, felesleges bonyolítani a dolgot.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18360 üzenetére
Ne haragudj, de épp én nem tudok előre jutni. Ha a géped előtt ülnék, már régen tudnám a választ. Így viszont bármit írhatok, úgysem fog működni, hiszen nem ismerem a fájlok helyét (útvonalát). Azt az egy sort szeretném tudni, amit próbáltál beírni. Mert abból legalább sejtelmem lenne, hol lehet az indítandó fájl.
Én mindig azért kérdezek, hogy minél gyorsabban tudjak megoldást találni/adni. -
lev258
veterán
válasz
szundybence #18356 üzenetére
Épp ez az, hogy amit konkrétan írtál, az natívan is létezik, nem kell Wine. Mit írsz be pontosan ahhoz a programhoz, amit futtatni akarsz?
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18354 üzenetére
A korábban linkelt oldalon van magyarázó példa. Az Exec= után írod be a szükséges indító parancsot. Egy Wine-nal futó program esetén ez: wine afájlpontoshelyeésneve
Natív alkalmazásoknál pedig a program indító parancsa, pl. firefox, vagy az említett mkvtoolnix-gui az mmg névre hallgat (valamiért mkvmerge gui a becsületes neve, ennek a rövidítése). -
lev258
veterán
válasz
szundybence #18350 üzenetére
Előbb hadd kérdezzek. Szóval telepítetted Szoftverközpontból az mkvtoolnix-gui-t? Ha valami manuális módon töltötted le és telepítetted, hol van jelenleg a mappája?
Szerk.: Az első kérdés téves a részemről, az pont az ellenkezőjét csinálja. Hogy jön akkor ide a Wine? Én úgy látom, Linux-ra elérhető natív programról beszélünk. -
lev258
veterán
válasz
szundybence #18348 üzenetére
Pont ezért kellene nekem is valami kezdemény, hogy legyen fogalmam róla, hol van a fájlod (mappád). Akkor most már legalább az egyértelmű, hogy nem DOS-os (ami DosBox-szal futna), hanem Win-es program, amit a Wine futtat.
-
lev258
veterán
válasz
bull84ghia #18345 üzenetére
Amikor vezetékes neten vagy, Terminálba: sudo apt-get install b43-fwcutter
Ha telepítéskor neten voltál, talán felkerült a "rossz driver" is. Ezt biztosan el tudod távolítani ezzel:
sudo apt-get purge bcmwl-kernel-source broadcom-sta-common broadcom-sta-source -
lev258
veterán
válasz
bull84ghia #18342 üzenetére
Lubuntu esetleg? Amúgy pontosan mi a hibaüzenet? A wifire már tudom a megoldást, de előbb egy megfelelő rendszert találj.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18340 üzenetére
Hát, ha nagyjából elkészíted a fájl tartalmát, akkor meg tudom mondani, mit javíts ki benne (ezt lehetőleg pastebin-re másold). De vannak Linux-os programok is mkv kezelésére.
Megjegyzés: a parancssoros program nem egyenlő a DOS-os programmal. -
lev258
veterán
válasz
szundybence #18338 üzenetére
Egy a sok találat közül: https://help.ubuntu.com/community/UnityLaunchersAndDesktopFiles
Ha nagyjából átnézegetted, lehet kérdezni.
Egy megfelelően megírt szöveges fájl mindössze, amit futtathatóvá teszel. -
lev258
veterán
válasz
szundybence #18336 üzenetére
Ja, akkor azzal kezdd, hogy ikont (parancsfájlt) akarsz az Asztalra.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18334 üzenetére
Nem igazán értem a kérdést. Ki tudod választani, mi legyen az alapértelmezett program adott fájlokhoz (pl. Wine). Az Asztalra pedig ki tudsz rakni fájlokat. Én nem látom a kettő közötti kapcsolatot.
-
lev258
veterán
válasz
bull84ghia #18332 üzenetére
Arra gépre sok az Ubuntu. Ezért nem javasoltam. A wifire pedig, mielőtt bármit csinálnál, Terminálba írd be: lspci
Ez mindent elmond róla, amire szükségünk van a megoldáshoz. Lehetőleg csak a rá vonatkozó sort másold ide. (ha usb-s wifi, akkor lsusb) -
lev258
veterán
válasz
bull84ghia #18319 üzenetére
Talán kezdhetnéd a próbálkozást egy Lubuntuval.
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #18303 üzenetére
Az én 18300-as hozzászólásomra utalt.
-
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18290 üzenetére
Nincs itt olyan, hogy "nagyok". Mindenki segít a másiknak és tanul másoktól. Ez a Linux közösség.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18285 üzenetére
Lehet a kernelfrissítést is akadályozni, mint bármely más csomagot. Azért adtam alternatív utat, mert a kérdezőnek nem a legújabb verzió kell. Épp a honlapról letöltöttel van baja.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #18287 üzenetére
Nem azt is csak le kell tölteni?
-
lev258
veterán
válasz
God Vazzeg #18245 üzenetére
Valaki épp jelezte az Ubuntu.hu-n is. Nem kizárt, hogy a Chrome-mal csináltak valamit.
-
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
Zoli1222 #18187 üzenetére
Neked lyuk, nekem nem. Az jelszó megváltoztatásra van kitalálva, nem annak törlésére. A Grub a rendszerindító. Ha az Ubuntu az egyedüli rendszered, a Shift nyomva tartásával tudod előhívni boot-nál (pontosabban közvetlenül azelőtt).
http://www.fernhilllinuxproject.com/guidesandhowtos/resetpassword.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen videókártyát?
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Windows 11
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Olcsó Laptop! Új akkumulátor! Dell Latitude E6540 : I7 4600M / AMD HD8790M / 8GB DDR3 / 128GB SSD
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Csere-Beszámítás! Lenovo Legion 5 White ! R5 5600H / RTX 3050Ti / 16GB / 500GB SSD
- Bomba ár! HP Elitebook 8560W - i7-2GEN I 8GB I 500GB I 15,6" FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest