Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
Először is pontosítsd a vételi helyet! A mindigtv.hu-n utca / házszám szerinti kereső is van, így nem kell csak a térképre hagyatkoznod: [link]. Ha a tetőről rálátni a Gerecse-toronyra, akkor valószínűleg nem lesz gond a vétellel, ha viszont nem, az tényleg kétesélyes. Előbb-utóbb csak elindul a dorogi Strázsa, vagy az esztergomi átjátszó DVB-T adása is.. (Egy szintén esztergomi .)
Mod.: valószínűleg a házszám-alapú kereső is elég nagy ráhagyással, biztos ami biztos alapon működik, mert olyan címre is azt mondja, hogy 'nincs vételi lehetőség', ahol konkrétan egy laptophoz csatlakozó USB-s DVB-adapter is képes a vételre, a saját pici antennájával. Igaz nem túl jól, de szobán belül mit várjon az ember. Tetőantennával biztos hibátlan lenne.[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
Ha valóban interferencia, akkor nem nagyon van megoldás, de szerintem olyat egy egyszerű túlfeszültségvédő nem okoz. Inkább lehet földhurok, akkor viszont az a DC-leválasztó (gyak. valóban egy kisértékű kapacitás a kábel belső, "meleg" erével sorban) nem sokat ér. Inkább ez: [link]. Annyiban tér el az általad belinkelt verziótól, hogy ezt használva a csatlakoztatott koaxkábelek árnyékolásai sem maradnak fémes összeköttetésben.
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
Avgrener = TAP = leágazó. Annyiban különbözik az elosztótól (splitter), hogy a leágazónak van egy kis csillapítású fő kimenete (out), és egy vagy több nagyobb csillapítású leágazása (TAP). Itt az x/y számok azt jelentik, hogy x darab leágazása van, y dB csillapítással. Ha simán szétosztani szeretnéd a jelet, akkor neked splitter kell.
"Gondolom az a jobb, ha minél kisebb a dB előtti szám"
Igen, de természetesen a csillapításnak elméleti határa is van, hiszen pl. három azonos csillapítású kimenetre nem tudod egyenként a bejövő jel teljesítményének felét (nagyjából -3dB csillapítást jelent) szétosztani. 5-ös osztó meg nem nagyon van, csak 4-es és 6-os. A 6-os elméleti minimum csillapítása ~7,8dB áganként, a gyakorlatban jó fajtáknál 9..11dB körüli. -
And
veterán
Azt a 900-2400 MHz-es elosztót hanyagold, nem ilyen célra való (a frekvenciasávja miatt inkább LNB-hez passzol). Első körben azt mindenképp cseréld normál 5-900 MHz-es kivitelűre. A kábeltévések által szerelt 20dB-es leágazóhoz inkább ne nyúlj, hiszen a szomszéd jele is onnan megy tovább, ill. biztos nem véletlenül méretezték akkorának. A lakáson belüli külön 3-as és 2-es splitterek helyett jobb lenne egy normális 4-est használnod, ha megoldható a négy kábel egy helyre vezetése. Ha a jelszint elosztás után gyengének bizonyul (elvégre a 4-es osztó csillapítása áganként 9dB körüli), használhatsz egy normális erősítőt a jelosztó elé kötve, pl.: [link].
A zavaró csíkok egyébként inkább utalnak interferenciára, mint alacsony jelszintre. -
And
veterán
''Hogy lehet ez?''
Csak egyféleképp: a helyi / közeli kábeltévé rendszerének parazita kisugárzását veszed, ami természetes (ahogy az ilyen módon vett jel minősége is az). Erről egy szélessávú aktív szobaantennával a teljesen zaj- és zavarmentes vétel esélye szerintem minimális. Erősítheted ameddig akarod, de abból normális jel nagy valószínűséggel sosem lesz. Sokminden függ persze a kábel (forrás) közelségétől meg egyebektől is, de a forrás jel/zaj viszonya már eleve nem jó annyira, hogy abból a tévéd akármilyen erősítő közbeiktatásával olyan képet produkáljon, mintha kábelen csatlakoznál a rendszerre. -
And
veterán
válasz ---Lasali--- #58 üzenetére
Nem is tudom, én nagyon örültem volna, ha legalább olyan minőségű képet kapok néhány adón, mint amilyeneket Te ide belinkeltél. Persze lehet, hogy ebben a formában ez egy kicsit csalóka, élőben meg más. Kevéske zajt ugyan látni némelyiken (bár azt szvsz. pl. a dScaler progi elég jól képes elnyomni), de ha erősítőt teszel be, lehetőleg a legelső splitter előtt próbálkozz vele. A szellemképes vagy homályos (sávkorlátozott) képen antennaerősítő szerintem nem igazán képes segíteni, ha az első linken meg a színes vonalakon futó interferenciára (is) céloztál, akkor azon se.
-
And
veterán
''A UPC meg mehet a fr***ba mert igazából ez az ő feladatuk lenne!''
Lehet hogy igazad van, de szerintem inkább a lakásonkénti megfelelő jelszint biztosítása a feladatuk. Ha egy házsorhoz egy is elég, akkor nem raknak fel többet. Arra meg nem számíthatnak, hogy Te otthon n+1 felé osztod a jelet a végpontokig.. -
And
veterán
''Az a bajuk, hogy többnyire úgy működnek, hogy kiválasztod, melyik országban vagy, és automatikusan beállítják a normát. Sajnos, valami okból Magyarországot állandóan a PAL DK-ba teszik, de nálunk a PAL BG van...''
Sőt, az én egykori tunerem (Wayjet) saját programja Magyarországhoz a Secam-ot hozta fel, de a weben is van néhány oldal, amelyek szerint Mo.-on még mindig a Secam-rendszer honos.. Egy biztos, és ez már sok-sok tuneres topikból kiderült: tévézésre a DScaler-nél nincs jobb progi. -
And
veterán
Szia! Szerintem Sipi #17-es hozzászólása megfontolandó, mert alapjában jó gondolat, hogy nem mindig a továbbvitt jeleket osztogatjuk szét (és ezzel bizonyos ágakban igen szép csillapításokat érhetünk el).
Ami még megfontolandó: a legelső splitter - az internetes ágban - lehet aszimmetrikus, a kábelmodemnek bőven lesz elég jele egy 9...11 dB-es csillapítás után is, és így a tv-ág csillapítása még kisebb lehet. Ha erősítőt teszel be, akkor az lehetőleg a közös - még osztatlan - tv-ágban legyen, mert 1.) így minden fogyasztási hely jelszintje nőhet, 2.) a már egyszer-kétszer csillapított, gyengébb jelet erősíteni nem szerencsés a zaj szempontjából (azaz mindig a közös - legnagyobb szintű - jelet kell erősíteni, és azt szétosztani, nem pedig fordítva.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Optiplex 3080 Micro i5-10500T, 32GB RAM, 256GB + 512GB SSD, Intel WiFi
- Lenovo Thinkpad T480, 14" FHD IPS Érintőkijelző, i5-7300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W10/11, 27% áfás
- Lenovo Thinkpad T480, 14" FHD IPS Érintőkijelző, i5-7300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, 27% áfás sz
- - Ninento Switch OLED Full Full Extra Csomag - Hibátlan, újszerű állapotban 1,5 év garanciával
- Steam Deck LCD 256 GB
- Eladó (itthon nem kapható!!!) Limitált dbszámban Jays (Svéd) Bontatlan/Eredeti bluetoothos partybox
- Eladó JBL Partybox 710 BONTATLAN/EREDETI (1 db van csak)
- Eladó JBL TUNE130NC/230/BEAM BONTATLAN/EREDETI Bluetooth fülhallgatók
- Intel gyári hűtő
- JBL TUNE 770NC és JBL T750BT EREDETI/BONTATLAN Bluetooth fejhallgatók