- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Forrmell.enn
- OLED TV topic
- 3D nyomtatás
- Canon EOS DSLR topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
harry3
őstag
válasz
darál0w #18805 üzenetére
Nem baj, gyűjtögetek 2 évig és megveszem a legjobbat, két hónap múlva meg jön egy még jobb, szóval várok jó sokáig, hogy annál is jobb legyen.
Amikor ezt a gépet rakták össze még ezek voltak a jók, most meg az utolsó leheletet is kiszedem belőle, ez egy örökös körforgás. Úgy kellene, hogy kb. öt évente adnának ki újat. -
harry3
őstag
válasz
darál0w #18803 üzenetére
5 napig tartott, mire sikerült eltalálni mindent, de eléggé fárasztó volt a folyamatos idegeskedés, hogy induljon el a gép...elindult...tölt, ne legyen kékhalál...kékhalál...újraindul. Mikor emeltem rajta oda sem mertem nézni, hogy elindul-e.
Kicsit emeltem a videokártyán is. Többet már nem lehet kihozni egyikből sem. -
harry3
őstag
válasz
darál0w #18791 üzenetére
Ez lett a vége:
CPU-Z
3,1GHzen már pár másodperc múlva hibát jelzett az Orthos.
3GHz-en 30 percig ment 9-es szinten, úgy hogy mindent 100%-osan terhelt, lehet, hogy ráeresztem 6 órára. A magok hőmérséklete 69-70°C volt. Nem értem, hogy mi lehet velük, mert tuning nélkül is majdnem ennyi fokos. A hűtő AC Freezer 64 pro és új paszta van rajta. Lehet, hogy kicsit bolondok.
Úgyhogy ennyire futotta tőlük.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget: darál0w, JoolsNOSU.i.: Már csak a videokártyán kellene kicsit húzni.
-
harry3
őstag
válasz
darál0w #18789 üzenetére
Elolvastam, nem egyszer, nem kétszer, de megint elolvastam azt a részt.
Hogy lásd nem csak kérdezgetek, hanem komolyan olvasok(lassan mindennek megjegyzem a helyét):
CPU VDD= CPU Voltage
NB/SB Voltage: a CPU Voltage fölött van
Nekik mennyit merjek adni, hogy nehogy kiszálljon belőlük a füst? -
enemy107
senior tag
-
ender02
csendes tag
válasz
darál0w #18730 üzenetére
nos a lapom rev 1.0 mint kiderült a belekukkantás után, vagyis elméletileg birja az 1066-os procikat... de erre per pill nem érdemes váltani, nem lesz akkora a teljesítmény különbség.
Kifejtenéd bővebben az AMD felé terelésedet? mért is lenne az jó nekem?
adott mondjuk 150e Ft, csak a gépre, mit pakolnál belőle össze per pill? (200e is belefér ha úgy jobb teljesítmény/ár cuccot lehet összepakolni)
egyébként azért is érdekel, mert filózok azon h. vegyek új masinát, épp a minap szállt el a tápom a gépben, veszek ugyan újat, meg mindjárt rendeletem hozzá 1-2 ventit, elég melege van a gépnek a zárt házban, arra is fúrok pár lukat +12cm venti oldalra stb. szoval kicsit pöckölöm a gépet (még mindig az említett gigabyte alapról és a Pentium D920-as prociról va szóde lehet odaadom öcsémnek inkább, egész nyári meló után megérdemlek egy új PC-t asszem. ezért is érdeklődök. Érdemes-e huzni, tuningolni, uj procit venni, vagy uj gépet inkább.
akit érdekel, pár posttal feljebb leírtam milyen konfigom van. -
harry3
őstag
válasz
darál0w #18718 üzenetére
Még egyszer figyelmesen elolvastam az írást.
Akkor így kell haladni:
1. A szorzót lecsökkenteni. Mennyire csökkentsem én is 8-ra?
2. Memóriát a legalacsonyabb szorzóra állítani (system/memory multiplier (SPD) néven)
3. Mindent elmentek.
4. Megkeresem a legmagasabb FSB-t, amin elindul a rendszer.
5. Emelek a CPU szorzón.
6. Emelem a CPU frekvenciáját.
7. Beállítom az NB-t.
8. CPU-NB feszültségének beállítása.
A 7. és a 8. pontot hol tudom beállítani? Ha a rendszer instabil, esetleg kékhalál van, akkor mit kell tennem, ha még nem elég meleg a processzor és még bírja a húzást? -
ender02
csendes tag
válasz
darál0w #18722 üzenetére
Gigabyte GA-965P-S3
http://www.giga-byte.hu/products/mb/bios/ga-965p-s3_33.html
van értelme erre egy 800-nál nagyobb FSB-s procit rátenni?
néztem itt vannak 25k körül faja huzható core2 duo vagy quad procik, de gondolom nem ártana alá egy uj lap is mindjárt, ami megint 20k körül lenne?
és amit írtam, hogy az alaplap FSB-je jó ha nagyobb a proci FSB-jénél? vagy ez is alaplapfüggö? van rá esély, hogy egy 800-as birja 1066-on is? -
harry3
őstag
válasz
darál0w #18710 üzenetére
Olvasgattam és meglett, hogy a Ctrl+F1-el extra beállításokat is elő lehet hozni.
Elolvastam, amit linkeltél, de az a baj, hogy ez egy kezdő tuningosnak túl sok információ egyszerre és inkább lépésenként kellene.
Hagyjak mindent alapon és úgy kezdjem el emelgetni az FSB-t? A memóriával törődjek vagy csak kékhalálkor? Az a baj, hogy eddig úgy ment a processzor, hogy csak szorzó és FSB volt emelve, a memóriát nem tudom, hogy hol kell beállítani. -
harry3
őstag
válasz
darál0w #18707 üzenetére
Tudnál nekem segíteni?
Nem tudom, hogy olvastad-e, de én is tuningolni szeretnék. Holnap lesz hűtő, de addig szeretnék elméletben felkészülni rá.
Eddig 2800MHz-en ment a processzor, de csak FSB-t emeltem és szorzót. Fentebb már kezdett instabillá válni.
AMD 5200+ processzorról van szó. Kerestem volna a BIOS-ban, de nem találtam meg, hogy a memóriát hogy lehetne visszaosztani és beállítani. Az instabil rendszer és a kékhalál az annak az oka, hogy a memóriát nem osztottam vissza? Mikre kellene figyelnem és azokat mad hol fogom tudni beállítani? -
acc200
tag
válasz
darál0w #18699 üzenetére
hát bexarok már komolyan..
idegállapotba fogok kerülni Móóuni..
ez így nem megy, kb az alap állapot van, h nem megy a telepítő..
asszem, akk 40 gigás format lesz, azt utána berakom gépbe, azt meglássuk, hogy muzsikál, de elvileg amikor nincs rajta jumper akk slave, ami ugye ilyen másodlagos vagy nemtom milyen, de akk az nem zavarhatna be nem?
-
acc200
tag
válasz
darál0w #18697 üzenetére
most az a szitu, hogy felrakom megint (
) xp-t, de úgy, hogy be van dugva minden..
2 vinyó is meg a dvd olvasó is.. mert ezen a xar tápon allig van pár csati, ilyen 4 pinesből csak 2 van. nekem meg csak 1 elosztóm van, és elvileg úgy van, h még ilyen régi hangszórónak is tápról kell mennie, azért nem volt rádugva vmelyik mindig (vagy az 1ik vinyó, vagy a dvd olvasó), de most nem érdekelt, rárakom így az xp-t h minden rá van dugva, azt majd meglátom mit művel..
-
acc200
tag
válasz
darál0w #18693 üzenetére
jó, énsem értem teljesen, mert belezavarodtam...
nah szal a helyzet..
van 2 darab vinyó a gépben..
1ik a 40 gigás, a másik pedig a 120 gigás.. na mármost a 40-esen volt vmi gebasz, ezért azt lehúztam és ráraktam a 120asra a windows xp-t.. a 40 gigáson van a húgom összes xarsága (kép, zene msn duma stb), így az kell neki.. mondom akkor ha megy a 120assal ugye a szűz xp, akkor rádugom a másikat is, arról lementem és max leformázom.. aha a nagy lóf*szt, rágudom tehánt mind a kettőt
és akkor kijön, hogy idézem: disk boot failure, insert system disk and press enter.. azóta meg megjavult a 40 gigás is, tehát az is műxik, azzal is bebootol a windows, megy simán mind a 2 vinyóval, de külön-külön csak!!
nah akkor erre mit mondol?
-
acc200
tag
válasz
darál0w #18686 üzenetére
hát igazából csak a bootolási sorrendet kellett beállítani.. ott nemtom, h mit kellett vna, így mindent a cd-re raktam
most rakom fel életem első xp-jét
azt átadom húgomnak, meg rakok rá akkor sztem 1 rendes NB hűtőt is a passzív zalmi helyett, mert az nem elég neki.. amúgy meg szted az mitől lehet, h csak azt az IDE ágat ismeri fel, amin a system vinyó van?
valamint procit most 3.5-ön járatom, azon stabil, nincs fagyás stb..
mondjuk a kicsit többen sem volt, csak azokon IBT nem ment le meg prime sem rendesen..
-
acc200
tag
válasz
darál0w #18675 üzenetére
így van..
már rég a nagyobb vinyóra akartuk felrakni az xp-t de nem volt rá még idő, stb.. most eljött.. meg előrelépést is végrehajtottam..
legalábbis ha lehet annak nevezni.. kiszedtem vinyót és megnéztem, és rájöttem h ha nincs jumperelve akk slave, vagyis nem elsődleges, azt nemtom h ennek mennyire van hozzá köze, de raktam rá 1 jumpert és most már elindul a gép rendesen, válaszol is, szal kikapcs gombra stb.. csak amikor berakom win xp cd-t kiírja: Hiányzó ntrld (ha jól emléxem) indítsa újra a gépet.. és hiába indítom, gebasz, megen ezt írja ki..
-
acc200
tag
válasz
darál0w #18672 üzenetére
eléggé..
2en írtunk hsz-t 2010-ben.. ezért is próbáltam ide írni, valamint a másikba a nem induló gépek topicjába.. bár tényleg nem tudom mi baja lehet, mert megvolt bios resi is amit még Te mutattál, utólag is
lehet megpróbálom leformázni a nagyobb vinyót, bár nem hiszem h az a baja, mert elvileg full üres
-
kriszbon
őstag
válasz
darál0w #18663 üzenetére
Igen tudom, szoktam olvasni és most valahogy nem tudtam ellenállni a kísértésnak, hogy ne szóljak már bele én is.
Amúgy szoktam figyelni hogy miket ténykedsz ezekben a topikokban, és nem tartottam értelmét hogy közbekotyogjak, mert elég türelmesen és még jól is csinálod.
Én meg annál lustább vagyok hogy ennyit okítsak valakiket.
Ha valaki sokszor venné a fáradságot hogy visszaolvas pár oldalt, már nem is kellene kérdeznie szerintem. -
b1sti
senior tag
válasz
darál0w #18642 üzenetére
Mindjárt indítom a tesztet 1.25-el! Egyébként amennyivel most megnöveltük, az mennyit dob rajta teljesítményben? Szembetűnő a változás?? Csak, mert most mikor újraindítottam, megint leállt, majd egy pár másodperc után indult újra csak....
Most nézem, hogy a Core Voltage idáig csak 1.200 volt a teszt előtt, most már alapból 1.216. Ez baj??
-
b1sti
senior tag
válasz
darál0w #18597 üzenetére
Szia!
Ne haragudj, hogy eltűntem, de nem volt annyi időm, mint kellett volna ehhez!
Átállítottam a beállításokat, amiket írtál, csak 2 "furcsaságot" láttam. Persze ez lehet, hogy nem baj, amit észre vettem.Fine CPU Clock Ratio (Note) [+0.5] -> ezt 0.0-ra állítottam
Miután beállítottam 300-ra ezt az értéket:
x CPU Host Frequency (Mhz) 300, akkor ez így alakult:CPU Frequency 3.60GHz ( 300x12)
És ez pedig így:
Memory Frequency (Mhz) 800 1200A többit mind átállítottam normál opcióra, ahogy mondtad! Viszont a DRAM Voltage-nek honnan tudhatom meg a gyártó által előírt feszültségét? A kingmax honlapon, mind a 667es és a 800asokra is standard-nek az 1.8V-t írja! Akkor az jó??
-
djsite
tag
válasz
darál0w #18602 üzenetére
Hát igen, itt kezdődik a problémám.
Nem tudom, hogy kell a ramokat vissza osztani, stb.
Nekem anno volt egy P2-es gépem és a kis könyve szerint kellett jumperelni. A hardverhez értek, mert szerintem egy elég komoly konfigom van, de sajna ennek a tuningolásához nem értek.Sajnos csak most írok, mert dolgoztam.
-
b1sti
senior tag
válasz
darál0w #18592 üzenetére
Robust Graphics Booster [Auto]
CPU Clock Ratio (Note) [12X] -> ezt kellene 10x-re
Fine CPU Clock Ratio (Note) [+0.5]
CPU Frequency 2.50GHz ( 200x12.5)
******** Clock Chip Control ********
>>>>> Standard Clock Control
CPU Host Clock Control [Disabled]
x CPU Host Frequency (Mhz) 200
PCI Express Frequency (Mhz) [Auto] -> ezt 100MHz-re
>>>>> Advanced Clock Control
******** DRAM Performance Control ********
Performance Enhance [Standard]
(G)MCH Frequency Latch [Auto]
System Memory Multiplier (SPD) [Auto] -> ezt 2.66-ra
Memory Frequency (Mhz) 800 800
DRAM Timing Selectable (SPD) [Auto]
CAS Latency Time 5 Auto
x tRCD 5 Auto
x tRP 5 Auto
x tRAS 18 Auto
>>>>> Advanced Timing Control
} Advanced Timing Control [Press Enter]
******** Mother Board Voltage Control ********
Voltage Types Normal Current
-----------------------------------------------------------------------------
>>> CPU
CPU Vcore 1.23750V [Auto] -> ezt pedig 1.2375-re
CPU Termination 1.200V [Auto]
CPU Reference 0.820V [Auto]
>>> MCH/ICH
MCH Core 1.100V [Auto]
ICH I/O 1.550V [Auto]
>>> DRAM
DRAM Voltage 1.800V [Auto]Hát ez lenne a BIOS-ban található összes adat!
-
b1sti
senior tag
válasz
darál0w #18585 üzenetére
Akkor, ha jól értem ezeket kell állítanom:
CPU Clock Ratio 12x -> 10x
PCIe freki 100MHz
System Memory Multiplier (SPD) Auto-ról -> 2.66
CPU Vcore 1.2375v-n volt és autoról állítsam 1.2375-reMit hagytam ki??
Sajna nincs nálam a laptop és nem tudom folyamatosan nézni, hogy miket kell állítanom!
Nem tudok vhonnan képet szerezni? A gugli ebben nem volt a barátom...
-
acc200
tag
válasz
darál0w #18543 üzenetére
igen-igen, de ezzel csak max 1 alapvásárlást spórolnék meg.. viszont az 1366-os alaplap elég drága, de az i7es procik viszont elég gyorsak is, meg ott szükség esetén 8 mag is a rendelkezésedre áll, ha jól tudom..
de am értem, h mire akarsz kilyukadni, csak ez az én hülyeségem mondjuk, h intel párti vagyok..
józan ész azt diktálná, hogy 1 AM3as alaplap és akk lehet majd idővel másik procit bele, viszont az i7 elég szimpi, meg az i5 is.. meg mondjuk az i5 az már viszonylag olcsó is, míg az i7 70től kezdődik.. nembaj lesz az még olcsóbb is..
-
jgrg
tag
válasz
darál0w #18523 üzenetére
Szia
MOst visszavettem 400ra és így ahgyom. Túlkép a 2,8 és a 3,15 már csak 10% difi, miközben a 2,8 már magában 20% emelés. Ennyi elég:-)
Ezzel úgy tűnik stabil. Ami érdekes, hogy Core temp szerint terhelésfüggően változik a szorzó 6-6,5-7 között.
Szerintem így hagyom az egészet. Aztán majd egy év múlva meglátom mi lesz (új proci, új minden vagy egy Xbox360).
Egyébként csak fixre csak a feszültséget és a ramot állítottam. Ebből a feszültséget úgy látom feleslegesen mert simán felülírja (a core temp szerint).
KÉne mást is? Ha igen, akkor le tudod írni, hogy hogyan hívják asus p5b biosban (néhány dolognak mintha más neve lenne, mitn ahogy ti/más webhelyen hívják).
G -
-
acc200
tag
válasz
darál0w #18531 üzenetére
aham, tudom, hogy nem vmi tuninglap, de akkoriban még nem voltam tisztában ezekkel a dolgokkal..
legközelebb ha veszek, akkor majd kikérem több ember véleményét.. Most azon gondolkozom, hogy esetleg ezt a procit meg az alaplapot eladom vkinek, és esetleg belefektetek 1 quadba..
-
-
jgrg
tag
válasz
darál0w #18508 üzenetére
Szia
KÖszi, hogy segítesz.
A memória tényleg 840-en volt, jogos, csak nem vettem komolyan.
Asszem Corsair ramok, de nem tudom. 2*1 Gb, ezt tudom róluk:-(
VID érték? megpróbálom megtalálni.
Azt tapasztalom, hogy visszavéve a gyárira (333) mindent 60fok körül van a proci és 67 főlé nem is megy.
420nál alapból 68-69 fokon volt és onnan ment fel egészen 80-81 fokig.
Előtte 380nál 64-66ról ment fel egészen 71ig.
Mondjuk 380nál 2,8Ghz volt a proci a egyébként az is elég lehet.
Ami a hűtés részét illeti szép nagy venti van rajta (de nem tudom milyen) és paszta is van, de mindez már 2 éves... Szóval az is lehet baj, hogy paszta öregszik (gondolom).
G -
freestailo
őstag
válasz
darál0w #18515 üzenetére
sziasztok, lenne köztetek egy segítőkész tuning guru aki valamikor hétvégén válaszolna a kérdéseimre msn? 3,3-on megy a phenom II x3 720 BE, de sokak szerint a 3,5 simán kihozható stabilan. Fejből most nem tudom a pontos beállításaim, fesz, szorzók stb (melóhelyről írok), a konfigom Asus M4A785TD-V EVO (785G/sb710)[link], + 2x2 GB kingston DDR3 (Kingston KVR1333D3N9/2G DDR3 1333 1024MB SS elpida timing: 9) + a fent említett proci+ AC freezer pro rev 2. a tápom egy alsókategóriás LC power 500wattos. Nem a négymagosítás érdekel, hanem ezt a 3 magot szeretném maxra járatni úgy, hogy atomstabil legyen. Ha valakinek van kedve, és rámszánna kb 1/2-1 órát azt nagyon megköszönném. Laptopon tudnék msn-ezni miközben a pc-met állítgatom. Azért lenne így jobb mert nem akarom telerondítani a topikot
msn-em az adatlapon és itt-> (petya.28@hotmail.com)
előre is köszönöm
-
jgrg
tag
válasz
darál0w #18503 üzenetére
Szia
400 Mhz FSBnél 2,8 volt, 420-nál felment 2,94-re.
A memoriát megadtam hogy 800Mhz (be lehet állítani az alaplapon).
Ami zavar, hogy a poroci hőmérséklete az alaplap szerint 70-74 fok volt már előtte is (2,8Ghz-en).
Most auto-n van az áramerősség (azt írja, így biztonságos), de állítsam manuálisan valami alacsonyabb szintre? Mennyire?
G -
-
-
NOD
senior tag
válasz
darál0w #18493 üzenetére
Na most kap 1.16ot az NB
FSB szintugy a vcore meg maradt 1.2125 és igy jónak tunik cod alatt. Blend tesztet futassak hogy kijöjjön az esetleges ram-alaplap gond?
IBT nem akarok mert matterhornal is eléri a 70fokot a csúcson (bár mondjuk 29 fok van a szobába). Megprobálom ujrapasztázni. -
acc200
tag
válasz
darál0w #18488 üzenetére
nah, Hyper 212 on!
chipset hűtőnek meg csak a ventijét használtam fel és ráraktam a giga hűtőbordára, mert amit küldtek az magasabb és nem fért vna el a nagy hypertől..
az új hűtővel alapon 26-7 fok körül mozog, mert annyi biztos h van a szobában is.. terhelve max 45 és csak 1 venti van rajta, továbbá lehet majd megy rá 2
Nah szóval visszatérve kb 2 hetes témára akkor..
FSB 400, szorzó 7.5x és így stabil.. A 8x szorzó már nem, ezért is az lenne a kérdésem, h hogyan tovább? 1 kis áramot neki? ha igen mennyi az a kicsi?
-
NOD
senior tag
válasz
darál0w #18490 üzenetére
NB-nek akkor is ilyen sokat kéne adni amikor a ram alapon megy? Vagyis nem alapon de 1076ot csak kéne birnia az 1066os ramnak. Máshogy nem tudom állitani az arányt az ez alatti az már 1:1 azaz 89x valamennyi. Proci fesznek toltam már, Azt nem tettem hozzá hogy 1.2ön is ez volt és kapott már 2 lépcsöt plusszba.
1.2volt alatt kék halál van, azthittem ennél csak jobb proci lesz.
-
csabika0001
senior tag
válasz
darál0w #18484 üzenetére
Ez is R0 steppinges
Érdekes hogy ha visszaveszem a szorzót és pakolok 400 as FSB hogy legyen 1600 rated FSB se kép se hang ujrabootol.
Lehet be kéne próbálkozni ezekkel az OC jumperekkel.
Márcsak azért érdekes a dolog mert a dobozzára szépen rá van biggyetve a core 2 extreme felirat és akkor mi van bepakolok neki egy Q9770 extremet nekiTudtommal annak 1600 kell alapból
-
csabika0001
senior tag
válasz
darál0w #18482 üzenetére
Hát én nem tudom
Szerintem én ennyire amatőr vagyok vagy csak a procim nem akarja a dolgot.
1,4V 4Ghz eljutok a logóig és kékhalál reboot.
Nem bírja a proci. Nem is tudom mennyi fesz kéne neki hogy menjen. Azt nem értem vannak E5000 szériájú procik és 1,4 V alatt viszik lazán a 4ghz et. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! HP Victus 16-D0655NG notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- OLCSÓBB!!! DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest