Aktív témák
-
Tim82
félisten
Szelektíven olvasol, vagy csak átfutottad? Merthogy afölött elsiklottál, hogy érdekes módon egy Hitachi HDD sincsen felsorolva az azonnal működők listájában. Ezek csak firmware frissítés után fognak működni. (Itt a kipróbált módja. Ami azt illeti, az oldalon is szerepelt a link.)
Nem utolsó sorban a Thinkwiki-nél van egy megjegyzés, hogy ráadásul csak az IBM számára gyártott Hitachi HDD-knél működik a módszer.
További olvasnivaló: [link] - szintén linkelve volt a Thinkwiki-n.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
válasz
liebherr356 #5275 üzenetére
Ha találsz bontásra ítélt T30-at, akkor nem. Persze, vigyázni kell, hogy az alaplap jó legyen. A közelmúltban valaki vesztegetett itt a PH!-n egy rossz (nem alaplaphibás) T30-at, 17k-ért, mindennel együtt.
Mindenképpen notebook-bontóknál érdemes érdeklődnöd. A laptopalkatreszek.hu-t messziről kerüld el, náluk kb. 1.5-2x árak vannak.
Egyébként 20k-ért? Az jó vétel volt - kár, hogy csak előbújt valami rejtett hiba...
-
Tim82
félisten
válasz
liebherr356 #5273 üzenetére
Nincs mit.
Azért az alaplapcseréhez elég mélyen bele kell nyúlni általában a pénztárcába, nem biztos, hogy megéri.
-
Tim82
félisten
válasz
liebherr356 #5269 üzenetére
-
Tim82
félisten
válasz
liebherr356 #5269 üzenetére
Írnál kicsit bővebben azokról a RAM-modulokról, amivel próbáltad?
-
Tim82
félisten
válasz
liebherr356 #5267 üzenetére
Nem lehet, hogy az egyik RAM-slot elhalálozott?
Félig-meddig OFF: vicces dolog X20-szal netezni - villamoson.
-
Tim82
félisten
Tényleg nem akarlak bosszantani, de a kereső ebben a topikban is működik.
[link] [link]
Azért mondom, mert átlag két hetente fel szokott merülni mindkét kérdésed.
De röviden: 1. nem valószínű, egyre nem cserélnek tudtommal (franc vigye a Lenovót, hogy hova dugták el újabban a pixelhibákra vonatkozó garitáblázatukat az oldalukon, a régi link nem működik) 2. Start->ThinkVantage->Create Recovery Media (Recovery Disks) inkább.
-
Tim82
félisten
válasz
DaviD202 #5209 üzenetére
Értem. Ebbe nem nagyon gondoltam bele, hogy (gondolom, főleg grafikai melóknál) jól jöhet egy tablet. (Bár, ha jól sejtem, nem tud kiváltani teljes mértékben egy profi digitalizáló táblát + egy jó CRT-t/S-PVA paneles TFT-t.)
Sajnos, erre fel kell készülnöd, az 1.8" HDD-k még a megszokott 2.5" HDD-knál is lassabbak.
-
Tim82
félisten
Van egy "Thinkpad Fan Control" nevű program, azt kell feltenned és állítgatnod. Mindenféle mókás (mintha az Asterix valamelyik részéből léptek volna ki) nicknevű programozók fejlesztik, úgy is mint "Shimodax" és "Troubadix". Azt hiszem, ezzel az összes keresőszó megvan, amit a Google-ban használnod kell...
-
Tim82
félisten
válasz
szmissz #5089 üzenetére
Igen, Zfarkas fórumtárs óvatlan volt, és berakott egy fémházas külső írót a táskájába, ami leszedte a gumibevonatot egy helyen (visszaolvasás nélkül is emlékszem a sztorira). Az R50 tetején meg szép csúnya karc lett volna éppúgy, ha az lett volna a tatyójában.
Anyagminőségről annyit, hogy egy T40 simán, sérülések nélkül túlél egy másfél méteres zuhanást. Egy R50-re azért nem fogadnék...
-
Tim82
félisten
válasz
tototos #5084 üzenetére
A (sub-)pixelhiba nem csak fekete és fehér lehet.
Biztosan meg tudnám szokni én is hamar a wide-ot, de ha választhatok, akkor inkább a 4:3.
Engem nem zavar esztétikailag egy nagykapacitású akku. (Volt - használtan - nekem, de végül továbbpasszoltam, mert a sima 6 cellásom kevésbé volt elhasználva, így többet tudott.) Akkor zavarna, ha emiatt nem férne bele egy táskába a gép.
-
Tim82
félisten
válasz
szmissz #5080 üzenetére
Érvek amellett, hogy a Lenovo elk*rta alle cuzámmen a TP-ket.
Ugyanis most mondtad a Lenovo X300-ra, hogy szép és jó.
Nem vagy elég következetes.
(Bocs, de tényleg nem lehetett kihagyni.
)
Mitől elb*szott egy T61? Mert én egy dolgot tudok felhozni ellenük - a wide-os képernyőt, de ez általános trend és lehet kapni hagyományos 4:3-os változatot is.
# 5082: az én problémám a T61-ekkel is külsőség. Hogy hova helyeznek 2-3 színes csíkot a notin, az viszont valahogy nem központi téma nálam. Ha a dizájn mögött marad a magas műszaki színvonal, egy rossz szót nem szólhatok, mert számomra ez a lényeges.
-
Tim82
félisten
válasz
szmissz #5071 üzenetére
Nekem az volt a szempont, hogy félig-meddig desktop gépként is használom - ha meg vinni akarom, simán leveszem a dokkolóról, nem kell kihúzgálnom a külső vinyók usb-kábeleit, hangfalat stb. Az is meglehetősen kényelmes volt, hogy amikor vettem egy nagyobb notivinyót, egyszerűen beraktam a dokkolóba és úgy ghost-oltam át rá a régi rendszert. Most igaz, backup-nak egy mindössze 10 GB-os
vinyó van a dokkolóban. Amíg nem szerzek még egy 160 GB-osat, mint amilyen a T41p-ben van.
(Bár most már van desktopom újra, így nagyjából négy-öt év kihagyás után.
)
Iszonyat sok kényelmi funkciót és elég komoly bővíthetőséget biztosít nekem a Dock, úgyhogy megérte. Egy nagy bánatom van vele, hogy a kisgépem, az X20 nem működik vele együtt, bármit is állítson a Thinkwiki...
Egyszer hozd el az egyik R50e-t TP-talira.
A fotókra: hidd el, le lehet. Nem letörlés, átdörzsölés.
Persze, a bevonat egy idő után (kb. 5-6 év) már nem bírja annyira a strapát. Csináljak egyébként fotókat az A30 tetejéről? (R sorozat elődje, ugyanaz a műanyagborítás.) Kevés karc van rajta, de az látványos...
-
Tim82
félisten
válasz
szmissz #5065 üzenetére
Sérülékeny borítás? Ugyan már... A legtöbb "sérülés" egy vizes ronggyal való finom átdörzsöléssel eltüntethető.
Nem mondtam, hogy az R50e rossz - azt mondtam, hogy rosszabb, mint az "e" nélküli változat, majd kifejtettem, mik a hátrányai az economy verziónak. Aztán mondtam, hogy nekem miért nem felelne meg.
Kb. négy hónapja van dokkolóm és kihasználom az általa nyújtott lehetőségeket, bár még nem teljesen - hidd el, igen jó dolog pl. plusz egy vinyót rakni a dokkolóba, plusz picimacit, sőt, asztali gépbe szánt PCI-kártyát.
mod: egyébként szerintem ez nem vita, sima véleménykülönbség. Shadowfax és én szeretjük, ha vannak elég komoly feature-k is a gépeinken, nem mindig elég a Thinkpad-címke.
mod2: ha új, jó és viszonylag megfizethető gépet akarnék most venni, akkor egy R61i-re adnám a voksom.
-
Tim82
félisten
válasz
szmissz #5060 üzenetére
Az R50 nem rossz, az R50e viszont rosszabb.
"economy" verzió - eredetileg Celeron procis laposok (kirukkoltak persze Pentium M-es változatokkal is), nincs rajtuk túl gyors ethernet-csatlakozás, dokkolócsatlakozó stb. Meg igazából semmi extra.
Ez az utóbbi (a dokkolócsatlakozó hiánya) pl. nálam eleve kiejtené őket a pikszisből.
De ez csak vélemény, akkor kövezzetek, ha azt mondom, Jeho...
Ui.: egy SXGA+ felbontású R52-t viszont elfogadnék...
-
Tim82
félisten
Szerintem valószínűleg jobban jársz egy R61i-vel. Érdekes, hogy sehol egy utalás a specifikációknál a ház anyagára, tartósságára...
Ez valahol az N3000-sorozat táján van tartósságban stb. a hírek szerint.
Ja és a c-enternek általában elég hülye árai vannak. Tehát ez máshol olcsóbb lesz.
-
Tim82
félisten
válasz
FehérHolló #5032 üzenetére
Integrált videóval reális.
Nekem a T41p (dedikált VGA-val) kb. 1 óra 40-45 percet bír jelenleg, levett fényerővel, HSDPA-adatkártyás netezéssel, böngészéssel. Az akku kb. egy éves.
A T61p-ben dedikált van, persze. Én 2.5-3 órát mondanék maximum.
-
Tim82
félisten
válasz
KilgoreTrout #4950 üzenetére
Egy T4xp - T41p-től fölfelé biztosan, talán a T40p még nem - elvisz egy 720p-s videót gond nélkül. Tehát már egy Pentium M processzor is könnyedén megbirkózik vele.
-
Tim82
félisten
A "p" betű olyan modellt jelöl, amit az IBM CAD-es tervezésre, komolyabb grafikai melókra stb. szánt, tehát nagyobb tudású videókártya került bele, mint a "p" nélküli gépekbe.
Pl. egy "sima" T41-be általában Ati Radeon 7500 vagy 9000 került, 32 MB saját RAM-mal, egy T41p-be pedig (ami nekem van) Ati FireGL T2, 128 MB RAM-mal. Ha kicsit máshogy nézed, mondhatni, TP-hez képest "gamer" gép
(persze, nem ez a fő kihasználási területe, de én használtam így is - elég jól elboldogult különféle játékokkal, kb. egy 9600Pro szintjén).
Az általad felsorolt feladatokra szerintem mindegyik T4x jó, egyiknek sem okoz nehézséget a dolog. T40-em volt, mielőtt a T41p-t beszereztem volna, így tapasztalatból beszélek. Igaz, HD film lejátszást ne nagyon várj egy nem "p"-s modelltől.
Ha viszont T43-at veszel, ajánlanám a kisebb melegedés/több akkuidő miatt az integrált videókaris modelleket. Az Intel GMA950 megbirkózik mindennel, amire Neked szükséged lehet. Bár, ami a melegedést illeti, a T4x sorozatnál úgy általában is elég jól ki van találva a hőelvezetés.
-
Tim82
félisten
Ati videókártya ide vagy oda, a Thinkpad-eknek jó Linux-támogatásuk van. Érdemes körülnézned itt.
Kérdés, mire akarod használni? Nálam okosabbak (akik mindig lebeszélnek arról, hogy a Banias-omat Dothan-ra cseréljem a T41p-mben
) szerint nincs igazán nagy különbség. A Sonoma chipset-es gépeknek (T43, R52) annyi előnye mindenképpen van, hogy DDR2 való beléjük, így elég olcsón tudsz RAM-ot bővíteni.
-
Tim82
félisten
Az akkuk általában 2-3 éven belül elhasználódnak - ez nem csak TP-kre, hanem általában notikra igaz. Egyébként bírnia kell a gyűrődést különösebb gond nélkül.
A monitorral nem lesz probléma, meg fogja tudni hajtani.
Tudtommal a Vista az energiaigényesebb, a dual-core támogatottságra viszont nem tudok mit mondani (nincs kétmagos gépekkel közelebbi tapasztalatom).
Szerintem ezzel a három játékkal az én T41p-m is gond nélkül megbirkózik, pedig az egy-két generációval régebbi, mint a T61...
-
Tim82
félisten
Nézegetve a ThinkWiki-t, Sipinek van igaza, úgy tűnik, mobilprocesszoroknál cseppet másképpen volt anno...
-
Tim82
félisten
Vaterán van esélyed.
Mindenképpen 256 megás SDRAM-ot keress (SO-DIMM vagy notebook), ha lehet, márkásat (pl. Kingstont), vagy olyat, amelyiknél kiírják, hogy Compaq notiban volt eredetileg (áll. a Compaq által használt RAM-ok gond nélkül mennek TP-ben).
Ragaszkodj a kipróbáláshoz is, hogy megy-e a gépedben. Azért készülj fel, hogy ez egy két-három hónapos prodzsekt lesz, amíg beszerzel 2*256 RAM-ot, tűrhető áron...
Főkukac: elméletben a Vista minimumkonfigja PIII 800 MHz és 512 MB RAM, ha jól emlékszem... a T43-on pedig gond nélkül el kell futnia.
-
Tim82
félisten
500 MHz-ig a Katmai volt, nem? Ha jól emlékszem, így hívták... Akkor mégis jól emlékeztem. Ehh... a régi szép idők...
A memória aranyárban van (256-os modulért egyes pofátlanabb
eladók akár 10-12k-t is elkérhetnek), sajnos.
HDD-ből meg 120 GB fölött nem biztos, hogy az egészet látja, tehát nincs értelme 120 GB-nál nagyobbat venni bele. Ja és mindenképpen PATA csatolós kell...
-
-
Tim82
félisten
válasz
szmissz #4763 üzenetére
Nem népszerűség kérdése, inkább komikus, ahogy az IBM-logó megléte fontosabbnak tűnik, mint az IBM-minőségé.
Én pl. szívbaj nélkül elfogadnék egy HP nc4XXX notit, egy Dell D4XX-et, egy Toshiba Portege R100-at (egyik barátomnak olyan van, szvsz gyönyörű darab), ne adj'Isten, egy Sony VAIO-t is. Na persze, az utóbbit csak ingyér' - nem tetszik igazán a VAIO-féle dizájn-koncepció.
Viszont, ha veszek, akkor Thinkpad. (Bár még nem mondtam le az R100-ról...
)
A sarkosság helyett ilyen esetekben célszerű egyébként az árnyaltságra törekedni - elkerülöd vele a félreértéseket.
-
Tim82
félisten
válasz
szmissz #4737 üzenetére
Nem tudok mit hozzátenni, pontosan leírtam az előbb.
Amíg nem érzékelem, hogy a termékcsalád színvonala csúnyán csökken, addig nincsen különösebb gondom azzal, hogy IBM vagy Lenovo fog ott díszelegni. Mondjuk egy Gericom Thinkpad-et én se vennék.
Ha az IBM volt olyan "hülye", hogy eladta a Lenovónak a termékcsaládot, nem fogom magam azzal büntetni, hogy csak IBM-logós Thinkpad-et veszek, mert hát a Lenovo szerintem nem az igazi, mert már nem az IBM-logó van rajta.
Ha hozza az elvárt szintet, ez nem fog izgatni.
-
Tim82
félisten
válasz
szmissz #4733 üzenetére
Igen, ez egyszerűen bohorzahasztó.
Annyiszor el lett már mondva, hogy ugyanazok a mérnökök tervezik továbbra is a TP-ket, mint az IBM idején és objektíven nem érzékelhető nagy minőségromlás. Vajon akkor is menne a sirám, hogy ha az IBM nem adta volna el a Lenovónak a PC-részleget, de amúgy teljesen ugyanígy alakulna a TP-k fejlődése? Szubjektíven - hát, az is sokszor el lett már sütve, hogy "a minőségérzet a fejben alakul ki". (copyright by d900t)
mod: nem flame-nek szánom, de elgondolkodtat, az emberek által elképzelt "minőség" mennyire azon múlik, hogy melyik cég neve díszeleg a termékcsaládon.
mod2: engem is zavar egyébként a vastag keret a másodnotinak használt X20-amon.
(
)
-
Tim82
félisten
válasz
peszleg #4645 üzenetére
Az USB-port probléma majdnem kizárt, ugyanis USB 1.1-gyel is mennie kellene a modemnek. Tesztelted pl. pendrive-val és külső vinyóval (fájlok ide-oda mozgatása pl. Total Commander-ben) a portokat?
Másrészt T43-nál nincs ez a szériahiba. Emlékeim szerint T42-nél sem - T40/T41-nél van.
Firmware-t frissítettél a modemen?
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
válasz
Major Major #4591 üzenetére
Tapasztalatból mondom, hogy nincsen különbség.
(Van egy A30-om, amelyikben mindkét csatoló megtalálható, a bennük lévő ODD-k stb. gond nélkül felcserélhetőek.)
-
Tim82
félisten
válasz
bonaparte77 #4539 üzenetére
ebben a topikban nehezen, itt már valószínűbb.
ha az adott topikon belül próbálkozol a keresővel, hozzászólásokban is keres...
mondjuk a legegyszerűbb a Lenovo oldalán a típusszám alapján megkeresni a Vistás hangkártya-drivert. a T60 driver ugye csak elírás?
-
Tim82
félisten
Már megszoktam a 14'-en az SXGA+ felbontást. Nem venném meg annyiért azt a T60-at - a T41p már hozzám nőtt, nagyjából mostanában fogok elérni a bővítése végére - kb. 2 évig még jó lesz nekem. Mire úgy döntök, hogy lecserélem, a T61-eseket fogják 130-150k körül vesztegetni.
Sssent: a Samu vinyó PH!-s vétel, a garit nem túl egyszerűen (2 emberen keresztül) tudnám érvényesíteni. Ha az időnkénti zajongáson kívül nincs más baj (és HD Sentinel szerint nincs), akkor marad ez a vinyó.
-
Tim82
félisten
Van olyan ember, akinek van T4x-ben Samsung HM160HC vinyója? Érdekelnének a tapasztalatai...
Konkrétabban: szert tettem egy ilyen vinyóra (eddig a T41p-mben ennek a 80 Gb-os kistesója teljesített szolgálatot). Acronis True Image használatával klónoztam mindent probléma nélkül a régi vinyóról az újra, majd az újat bele is raktam a gépbe. Minden jól működik (a régivel sem volt soha bajom, csak idővel kevésnek bizonyult), csak kb. 5 percenként az új vinyó halk, recsegő hangot bocsát ki. Ez normális volna?
-
Tim82
félisten
válasz
bonaparte77 #4462 üzenetére
-
Tim82
félisten
X20 nehezen, mert annak csak 64 Mb alaplapi RAM-ja van + max. 256-ot tudsz belerakni. Ezen meg semmilyen BIOS-frissítés stb. nem változtat.
Nem próbáltam a LAN-t, mert nekem PCMCIA-s Vodás mobilnetem van és kész...
Ha meg van wifi valahol, ahova viszem, arra van egy Linksys wlan kártya. Bár addig nem igazán használható, amíg fel nem hajtok én is egy jó 256 megás RAM-ot...
-
Tim82
félisten
miniPCI kártya van benne, tehát elég egyszerűen cserélhető.
mindenképpen IBM BIOS-ost kell keresned, a többit csak kétes kimenetelű hack-elgetés után lehet működésre bírni.
kétféle szokott lenni általában, vagy Intel, vagy Atheros chipset-es. az Atheros állítólag jobb (nem személyes tapasztalat, nekem Intel van bent a gépemben).
megint ajánlok egy kis olvasgatást: [link]
-
Tim82
félisten
1. igen, bármilyen mostanában kapható szabvány 2.5" IDE/PATA/ATA HDD belemegy.
2. nagyon egyszerű szinte bármelyik Thinkpad-ben (így az X31-ben is) a HDD kivétele, berakása.
3. több lehetőséged van: a) recovery kiírás (jól sejted, ott kell keresni az opciót az Access IBM menüjében), b) az egész merevlemez ghost-olása.a 3. ponttal kapcsolatban majd jönnek okosabbak és részletesen megmondják, hogy s mint.
(én vinyócserénél általában újrahúzom a rendszert - felhasználom a lehetőséget egy kis takarításra, hulljon a forgács.
)
Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Lenovo Ideapad 330S-15IKB / I5 /20GB RAM / GTX 1050 / M.2 SSD
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 Ultra-I7/64GB/512SSD/Érintőképernyő/garancia
- Lenovo ThinkPad T14 G3 I5-1245U/32GB/1TBSSD/Érintőképernyő/Garanciás.
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- Honor Magic7 Lite 8/512GB, Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest