Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Több stúdió sem ajánlja a legújabb GeForce drivereket
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Megmentené a GPU-s PhysX-et a ZLUDA
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Akciókamerák
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
-
PROHARDVER!
Távcsövekről általában
Új hozzászólás Aktív témák
-
stuka20
senior tag
Sziasztok!
Nem vagyok otthon a távcső témában, ajándékba kaptam egy Zeiss terra ed (10x42) távcsőt, nagyon szuper cucc. Érdekelne, hogy létezik e már olyan megfizethető távcső, amivel könnyebben lehet fotót készíteni?*Azt hiszem tavaly olvastam egy ilyen távcsőről, amit a swarowski adott ki, de valammi horror áron. Mi a véleményetek az említett zeiss távcsőről?
*Vagy a mostanihoz vegyek telefonos kegészítőt meg esetleg állványt? -
wdarty
tag
Egy kis iránymutatást kérnék, ha lehet. Egy ideje már gondolkodom azon, hogy vennék egy távcsövet. Az alábbi szempontok fontosak számomra (rangsorolva):
- Kb. 50.000 Ft körüli ár (rugalmas vagyok felfelé)
- Nagy zoomátfogás
- Jó lenne, ha a Holdat is meg tudnánk nézni vele a gyerekkel
- Hordozható legyen, túrákra is elvinném, kis állványom van
Első körben az Aliexpress ajánlatait néztem, de nem tudom, ezekkel milyen tapasztalatok vannak. Például:
- Visionking 30-90x90 https://shorturl.at/DPZHQ
- Svbony 25-75x100, 25-75x90 és hasonlók
Van valakinek tapasztalata ezekkel vagy ajánlana mást? -
válasz
BrandonXXV #796 üzenetére
Párszor néztem bele mind a kettőbe, de már az emlékeim homályosak velük kapcsolatban. Szerintem gond egyikkel sem volt, rendben voltak.
A kettő közül a decathlonosat venném a gáztöltés és az ebből adódó por- pára- és vízállóság miatt.
Általában azt szokták mondani, hogy azonos árú porro- és tetőélprizmás távcsövek közül a porrot kell venni, mert az a prizma olcsóbban gyártható, így ugyanazért a minőségért várhatóan jobb képminőség jár, de a decathlonos fenti szolgáltatásai szerintem olyan értékesek, hogy még akkor is azt választanám, ha képminőségben rosszabb lenne. Ráadásul kompaktabb is. -
BrandonXXV
aktív tag
Kezdő/első távcsövem venném, hobby célra.
Árban ahogy nézegettem 40e körül +/- pár ezer Ft-tól vannak a használhatóak.
Amiket kiszemeltem Decathlon sajátmárkás Solognac 8x42 40e Ft [link] vagy Nikon Aculon A211 47e Ft [link] lenne a jobb választás?!Túrázáshoz használná a család. Tavasszal, áprilisban már megyünk is Lengyelországba, Tátrába (Zakopane) ahol használnám is. Ott még akkor lehet hűvös, esős idő. Nem tudom a Nikon bírná-e? Mert az ahogy néztem nem vízálló.
Esetleg jobb választás ebben a kategóriában/árban?!
-
7Sony7
addikt
-
Jónak tűnik, köszi, hogy visszajeleztél. Úgy látom, hogy 40x-es nagyításnál még teljesen éles, általában a maximális nagyításon a zoomok már nem hozzák a legjobb képminőséget. Azért ezen ledöbbentem, hogy milyen spektívet lehet kapni 30e-ért, nem számítottam rá.
Egyébként ezeket a spektíveket a nagy nagyítás miatt kifejezetten hideg időben előnyösebb tesztelni, mert akkor nincs a hőhatás okozta hullámzás, ami a felmelegedett levegő miatt jelentkezik. -
7Sony7
addikt
Na, srácok. Sajnos csak ennyire volt időm:
Praktica falkon 10x50Kf concept 20-60x60
20x:40x:
60x:
Szóval teljesen jó, meg vagyok elégedve, köszönöm az ajánlást.
Mondjuk a dobozára Bak 7 van írva, de erre számítottunk ugye...
Ja, céltárgy táv: 580m.
-
válasz
lomposfarkas #783 üzenetére
Ez a Lacerta La20-60X80a foglalkoztat, de nem nagyon találok róla tesztet. Nem tudsz linkelni esetleg?
-
lomposfarkas
tag
válasz
No, felülbírálom az előző fikázásom, mentségem, hogy régen volt a kezemben
Elővettem a 20-60-as Bressert és próbáltam fotózni (a lehető legszarabbul, kézből tartva, nem fényes napon) Rögtön az elején: a sima megfigyelésnél nem színez ilyen durván, mint a képen, ez a távcső+telefon rendszer tökéletlenségéből ered. Vagyis lehet látni az 5 centinél akár kisebb elemeket is, bár az állapotukat megítélni nyilván kevésbé. Úgyhogy már ajánlanám, ha a szarzabáló főnökeid megvennék. Marad a lugosi által ajánlott KF Concept spektív, remélhetően nem lesz rosszabb.
[kép]
Elővettem a naplemente után 25 perccel: 60x nagyítással már súrolja a használhatatlanságot a kis fényerő miatt.
És a másik tudnivaló: ilyen nagyítású spektívet nem lehet használni állvány nélkül (vagy más fix pont nélkül) -
H-Zol
senior tag
Sajnos ilyen világban élünk , hogy a munkáltatót nem érdekli a munkás könnyebbsége ( csak , hogy ők minél több pénzt zsebeljenek be ) , azt a munkásnak kell eldönteni , hogy neki megéri a saját pénzéből beruházni , vagy nem !!
Szerencsére én a magam ura vagyok ( kis családi vállalkozásban földel foglalkozunk ! -
válasz
Lehet, hogy igazad van, nem ismerem a márkát, nekem a 60-as lencseátmérő tetszett meg. Amiket linkeltél, azon az oldalon szétnézek, mert a normál (nem ED) kategóriában van úgy látom elég jó paraméterekkel rendelkező cuccuk 80 körül, körbejárom a madaras szezon kezdetére mert jelenleg sima távcsőben 12x-es nagyításnál megállok, és már ahhoz is állványt használok úgyis, nem lenne akadály egy nehezebb spektív.
-
H-Zol
senior tag
Köszi , hogy le írtad mert erre én is kíváncsi voltam
!! Ismerős eset , egy jó barátom egy nagy telephejen volt éjjeli őr ( sajnos két hónapja 45 évesen lefeküdt és többé nem kelt fel 😪 ) és mivel tudta , hogy én benne vagyok a zseblámpák világában ajánlottam neki egy jó lámpát amivel lehet őrködő, győzködte a főnökét de semmi eredménye nem lett
, ( ezek csak hajtják a munkásokat , költeni nem akarnak , csak gyűjtik a pénzt
) , végülis amit ajánlottam az neki fizetésből megvenni sok volt , de azért csak vett egy elég jó lámpát ő saját fizetésből , mert nagyon megkönnyítette a munkáját !!
Ha többen dolgoztok ott , az nem játszik , hogy mindenki az egy két ezrest , és lenne egy jobb , használhatóbb távcső( sajnos ilyen világban élünk , munkát biztosít de jobb körülményeket nem
, pedig nem egy egetverő összegről lenne szó ) !!
-
7Sony7
addikt
válasz
A cél nagyfeszültségű távvezetekek oszlopainak az ellenőrzése. Ezek kb 50-60mm szélességű szögvasak. Vashiány, rongálás felfedezése.
Normál esetben odamegyek minden oszlophoz, de ebben azidőjárásban a szántott, vetett földekre nem mehetek rá kocsival, gyalog pedig 10 lépés utn 3Kg a bakancsom a sártól. Frankón kifővök, és így pillanatok alatt meg lehet fázni. Meg sok helyen terepakadály (csatorna, kerítés) is van. Van ahol csak 50métert, van ahol több százat kell bemenni az ellenőrzéshez. Vannak olyan helyek, ahol a 10X-es távcső már kevés, de lehet, hogy egy 15-20X -as már elég lenne. Ha ezzel is be kell mennem félútig, hogy lássam, bemegyek, de akkor is segít valamit.
Most itt az a lényeg, hogy a törött 10X es bino helyett kapok valamit, és a lehető legjobbat válasszam ki. Viszont a keret szigorúan 30.000, sőt, örülhetek, ha megkapom egyáltalán. Szóval, ha 30001Ft, már nem veszik meg. -
lomposfarkas
tag
Szerintem ezt érdemes reálisan látni: 900 méteren 5 cm-es tárgyat megfigyelni 15-20x nagyítású "háztartási" minőségű eszközökkel nem nagyon lehet. 5 cm = ceruzaelem. Itt felénk 640 m-re van egy gsm torony, amire néha ránézek, de kizárt, hogy egy elemet nézegethetnék rajta. Ehhez csillagászati távcső kell.
Az említett 20-60 Bresser a nagy nagyításnál durván életlenedik és színez. Kb. csak a 20x nagyítással látott képet nagyítja fel, nem nagyon nő a részletessége.
Ha nem titok, mi a cél?
Ezek ígéretesebbek, de a 30--n éppen túl.
https://tavcso.hu/termek/La13-40X50a
https://tavcso.hu/termek/La13-40X50b -
H-Zol
senior tag
Én is itt figyelek a háttérben
, egy ilyenre én is kíváncsi lennék ! Nállam most is sok a madár , etetem őket ( van itt több fajta cinege , Zöldike , de találnak maguknak való magot a vadgalambok és a verebek is ja és egy pár fekete rigó is itt maradt , ok gondolom már nagyon várják a tavaszt ) !!
-
Itt szerintem fontos, hogy letámasztható legyen (normálisan, állvánnyal), a nagy nagyítás szintén (ez egy 20x-ost megkövetelne). Ha egy középtávolságot nézünk, akkor 500m-en egy 5cm-es tárgy 10x-es nagyítással annyira látható, mint szabad szemmel 50m-ről. Ugyanez 20x-os nagyítással ugyanaz mintha 25m-ről. Én a 20x-os nagyítást venném alapul, ennél a letámasztás már alapkövetelmény.
Azt nem írtad, hogy milyen betekintési szöggel használnád, sok esetben a 45 fokos a legkényelmesebb.Én ezt a kettőt látom ezeknek a feltételeknek megfelelni:
[link] Bresser 20-60x60
[link] KF Concept 20-60x60Utóbbinál írja a BAK-4 prizmát, ez ebben az árkategóriában nem tudom, mennyire reális. Mivel látom kb. ugyanezt a tudású spektívet több különböző néven, simán elképzelhetőnek tartom, hogy ugyanaz a gyártmány csak más-más OEM által matricázva, csomagolva.
Ha a 20x-os nagyításnál maradsz, ott a legjobb a képminőség, de ha esetleg felmész 30-ig, még ott is 2mm a kilépő pupilla, talán elég lesz, mivel a nézendő tárgy 5cm, ezért valószínűleg csak a képmező közepét fogod használni, ezért egy ilyen megfelelő lehet.
Személyes tapasztalatom nincs egyikkel se, spektívből eddig csak kettőt próbáltam, azok nagy nehéz darabok voltak terepi használatra több kilós állvánnyal, arra amire azokat használták azok kellettek, de amire neked kell valószínű pont egy kisebb a jó választás. Nekem személy szerint nincs spektívem, de álló helyzetben való megfigyelésre ez a legalkalmasabb, jobb mint a binokulár vagy monokulár. -
7Sony7
addikt
Köszi. Sajnos próbára nincs lehetőségem. A cég vesz valamit, ami vagy jó, vagy nem, vagy én kiválaszthatom, de a keret max 30eft. Tulajdonképpen mindegy, hogy binokular, spektiv, vagy monokulár, csak lássak vele. Azért kerestem egyszemest, mert a mostani kétszemest is csak egyel használom, meg többen is használjuk, úgyis el van csavargatva mindig. A 900m az, ami jó lenne, de szükség szerint közelebb megyek, csak minél messzebre látok vele, annál joban megkönnyítené a munkámat. Ennek fényében tudnál valamit ajánlani ami legjobban megközelíti az elvárásaimat?
-
Szia! Arra amire te keresed, arra nem igazán (900m-re levő 5cm-es tárgyak megfigyelése).
Ezek egyébként nem spektívek, hanem monokulárok, kis méretű egyszemes kézi távcsövek. Az első kettőnek 10x-es a nagyítása, azt a spektívek felülmúlják, monokulárok esetén általános. Az utolsónak a 17-es nagyítása jól hangzik, de 30mm-es lencsével az 2mm-nél kisebb kilépő pupilla lesz, az nagyon kicsi. Szerintem próba nélkül ne vedd meg egyiket se. -
7Sony7
addikt
Üdv. Spektív távcsövet szeretnék venni, céges, max bruttó 30.000Ft. Tiszta, borús , ködös időben. Nagyítás minél nagyobb, annál jobb. Letámasztani van hova, a megfigyelt objektum 300-900m re is lehet. Ezek kb 5cm átmérőjű fémszerkezetek. Most egy leharcolt Praktica távcső van, azt váltaná. Az összeghatár miatt magyarországi vásárlással ezeket találtam:
10x25 Lacerta Handy Monokulár
BTC 10x50-es kézi spektív
7-17x30 BTC zoom spektív
Használható ezek közül valamelyik? -
Ezt konkrétan én nem venném meg, a 12x-es nagyítás kézből nagyon remeg, magát a márkát személyesen nem ismerem. Ragaszkodsz a 12x-es nagyításhoz? Egy 8-10x-es nem lenne elég?
Esetleg nézd meg az árukeresőn azt az 5 távcsövet, ami árban még éppen belefér, és tedd be őket ide. Én egy olympust vagy egy nikont néznék, ilyen kisebb méretű, 10x-es körüli változatban láttam őket az árukeresőn ebben az árkategóriában. -
Zaji
őstag
Sziasztok,
Ezt találtam a Decathlon-ban. Ez mennyire ajánlott madarak megfigyelésére? A 12x32 alapján nem lenne rossz vétel, igaz kézből lehet sok a 12. Illetve, ha nem ez, akkor ebben az árban mi lenne az ajánlott?
-
wwenigma
Jómunkásember
Köszönöm! Még annyit kérdeznék, a Levenhuk Discovery Gator 10x50-es hogy viszonyulna az Action-hoz? Barátságosabb a kilépő pupilla adata. Nagyjából egy árban vannak, nézegettem teszteket de annyira nem tudok eligazodni rajtuk. Illetve 12x-ből Action gyári oldalát nem találtam csak Action EX-et ami mas vilag.
Ezt találtam róla ahol több adat van (jol nez ki), EOL termék és az EX valtotta talan...
-
válasz
wwenigma #765 üzenetére
A 3 Nikon közül az action egy kategóriával jobb mint a másik kettő. Ha ebben az árban van érdemes azt venni.
20x-os távcsövet nem fogsz tudni kézből kitartani úgy hogy használható legyen, azt csak állványon vagy valaminek támasztva fogod tudni használni. Ha ez nem zavar, akkor ott van még a többihez képest relatív kis kilépő pupilla, én azt csak akkor venném ha valamiért nagyon kell kifejezetten a 20x. -
H-Zol
senior tag
válasz
wwenigma #765 üzenetére
Nekem nincs egyik sem , de van egy 12x50 távcsövem , azt kézből kitartani elég nehéz , én még kitartom , de ha van hova kitámasztani , mondjuk egy fa , vagy a kocsi teteje úgy már élvezhetőbb a látvány !
Másik távcsövem egy 7x40 es, na az már jó , nekem szinte mindenre megfelel ( a másikat távoli dolgok megfigyelésére használom )
De majd jön "lugosi " topigazda , ő biztos tud segíteni !! -
wwenigma
Jómunkásember
Az alábbi távcsövekkel van valakinek tapasztalata?
Nikon ACULON T02 8x21
Nikon ACULON T02 10x21
Nikon Action VII 12X50 CF
Levenhuk Discovery Gator 20x50
25-32e körül mennek, jo lenne ha gyenge fényben is jó képe lenne. A 20x a végén azért jött képbe mert nagyobb nagyitas azert sokmindenhez jo. -
Nekem van Kowa és Vortex is, az előbbi egy kicsit drágább kategóriás, az utóbbi egy kicsit olcsóbb kategóriás, mind a kettőre azt mondom, hogy árkategóriájában az árát éri.
Kowából nekem ennek [link] az I. generációs változata van, jó távcső. Próbáltam a Kowa Genesist, az most valamivel 500e alatt van, én (!) személy szerint nem láttam közöttük az árbeli különbségnek megfelelő minőségugrást, sőt túlzottan nagy ugrást sem láttam a drágábbik javára, de lehet hogy én nem néztem jól, ez csak egy személyes vélemény.
Ha az általad írt árkategóriában, kicsit az alatt néznék most távcsövet, amit (személy szerint) én a legjobbnak tartok, ÉS nem zavar a szemenkénti élességállítás, ÉS nem zavar a súly, ÉS elég a 7x-es nagyítás akkor ezt venném: [link]
Ha a 7x-es nem elég és 10x-es kell, ÉS nem zavar az 1930g-os tömeg, akkor pedig ezt: [link]Nekem van egy nehéz Fujinonom ( [link] ), ez 1585g ami egy mozgó madárles alatt azért "összeadódik" minden lépéssel
szóval ezt nem nyakban érdemes vinni hanem inkább vállpánton. És a 12x-es nagyítás miatt sem kézből, hanem inkább állványról használom, ebből viszont egy monopod is teljesen jó, ami mozgó kereséskor praktikus.
Ha lestávcsövet keresel, tehát jellemzően egy helyben használnád (kilátó, madárles, vadászles vagy otthonról), akkor ne riasszon el a súlya, ha túrázáskor, mozgás közben akkor pedig figyelj a súlyra. Ha a 10x-es nagyítás passzol ahhoz amihez keresed, és tudod letámasztva, vagy állványon használni akkor nézd meg az FMT 10x70-es Fujit.
-
H-Zol
senior tag
Így nehéz döntés , tudom , én is bújtam a netet , olvasgattam és végül döntöttem , és ő lett , és még itt a fórumon is , vásárlás után találtam rá a távcsöves topikra !
Egy találkozó ha lenne mint például motoros találkozó, ott is már régen voltam , zseblámpás találkozó, oda mindég készülök , de Esztergom körül szokott lenni , nekem meg nem is az út , mert oda vissza 650 kilométer az bele férne , de mindég más fontos dolgom volt , na de talán egyszer , azért gondoltam ha zseblámpás találkozó van , miért ne lehetne távcsöves is !! -
Puculo
aktív tag
-
H-Zol
senior tag
Nem akarlak rábeszélni ( senkit sem ) de nekem fülig ér a szám , valahányszor használom
, különben , holnap használni fogom , egy napos hegyi kirándulás van betervezve !
Itt [link] egy nagyon , nagyon amatőr videó rolla , a telefont tartja oda a csávó, részlet , mozgatja , de azért a semminél jobb ! -
H-Zol
senior tag
Nekem egy öreg katonai távcsövem van , és egy elég ismeretlen kínai [link] Eyeskey Captor-ED 12X50 , de látom jól felment az ára, mint mindennek , én ha jól emlékszem 180$ ért vettem egy pár évvel ezelőtt , itt [link] még drágább , nekem nagyon be jött , több nagy márkás távcsövet birtokló ismerősöm is azt mondta , hogy ez igen !!
Itt [link] egy vélemény rolla ! -
Puculo
aktív tag
Csak a magyar nyelvű leírás miatt linkeltem azt az oldalt. Minőségi örök darabot szeretnék, amitől nem fájdul meg a fejem illetve szemem ha sokat használom. Sajnos volt már több távcsövem ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Úgy vagyok vele hogy ha meg kell fizetni a minőséget akkor legyen, de nekem max 300 ezer amit erre szánok. Kowa és Vortex amik még a listán vannak nálam. De a DDoptics ami teljesen ismeretlen számomra. Ezért is érdeklődtem hogy itt a fórumon van e valakinek tapasztalata vele.
-
A gyártó weblapján 100 ezer Ft-tal olcsóbb, így azt mondanám, hogy nem. [link]
479.- EUR jelenleg.Lehet, hogy fullra az én szegénységi bizonyítványom, de ez a márka teljesen ismeretlen előttem. Tesztet se találtam róla.
Ebben az ársávban válogatni lehet a jó és márkás darabok között, én nem ezt venném. Ha valami a gyártónál akcióban majdnem 2/3-ad áron van, az nekem gyanús.
Szerk.: valószínű az én szegénységi bizonyítványom, mert nekem ez az abbe könig prizma se mond semmit, én megragadtam úgy látszik ennél hogy BAK-4.
-
Puculo
aktív tag
Hát nem tudom él e még a topic, azért kérdezek hátha.
Szerintetek ez a binokulár [link] megéri az árát? Esetleg van valakinek tapasztalata a DDoptics Pirschler szériából? ABBE KÖNIG prizmás távcsövek közül töredék áron van a konkurens modellekhez képest. Mivel nem olyan régóta vannak jelen a piacon ezért kíváncsi lennék hátha vannak vásárlói tapasztalatok is.
-
Yzombeli
csendes tag
Köszi.
Hát most jobban megnéztem, lényegében szinte ugyanaz a két távcső. A Fomei cseh és nem kizárólag lencsékkel foglalkoznak, a Lacerta osztrák kifejezetten távcsövek, mikroszkópok stb gyártásával foglalkoznak. De egyébként mindkettőnél állítható a keresőlencse vagy eyepiece, hogyhívjákazt, mindkettő vízálló, tualjdonképp egyedül ez a nitrogén töltés tűnik különbségnek ami csak azért aggaszt, mert mivan ha esetleg egy sérülés miatt kiszabadul a gáz.
Szóval eddig jutottam egyelőre. Kinézetre egyébként a Fomei jobban tetszik, de ez abszolút utolsó szempont. -
Yzombeli
csendes tag
Köszönöm a választ.
Mivel gond nincs a szememmel, ezért maximum napszemüvegben használnám, nem tudom így mennyire lényeges az állítható szemkagyló. Viszont a nitrogéntöltés jelentőségével nem vagyok tisztában. Ez a tartósságon, minőségen mit változtat? A Fomei amúgy cseh márka, a lacertát nem tudom de az sem hátrány ha nem kínai tömegcucc. Ránézésre egyik sem gagyi ebből a kettőből, viszont nem találtam tesztet vagy bármi review-t róluk.
Köszönöm! -
válasz
Yzombeli #748 üzenetére
Szia!
Nekem egy ilyen van, olympus 10x50 ebben a kategóriában: [link] Egyik webshopban most pont 40. Nem rossz.
Pentax: annyival tud többet, hogy van rajta állványmenet-csatlakozó. Ha ez most nem is kell, később lehet, hogy hasznos.
Fomei: nem ismerem, de ha ebben az árban nitrogéntöltéses, az nagyon jó.
Lacerta: állványcsatlakozó és állítható szemkagyló. Ez utóbbi nagyon jó.A leírás alapján én az utóbbi kettő közül választanék. Mivel szemüveges vagyok, ezért a Lacertát valószínű, mert az állítható szemkagyló mindig hasznos, a nitrogéntöltés meg csak bizonyos helyzetekben.
Ezek szerint az általam vett Olympus viszont a mostani mezőnyben ár/tudásban nem jó (nem is BaK-4).
-
Yzombeli
csendes tag
Sziasztok,
Tanácsot szeretnék kérni. 10x50-es távcsövet vennék, de erőssen limitált a büdzsé. Viszont nem szeretnék gagyit. Max 40k férne bele, de mivel nem csak egynyári élményt akarunk, a tartósság fontos (meg az sem elhanyagolható, hogy a 4 éves gyerekem elejtheti). Túrázáskor természet megfigyelésre+csillagos égbolt figyelésére így egyben
Ezeket néztem ki 35-40ezer között:
Fomei Hunter/Beater 10x50 ZCF [link]
Pentax Jupiter 10x50 [link]
10x50 Lacerta Explorer [link]
És van egy olcsó 27ezerért, de még ez is BaK4-es:
Scopium Nature 10x50 [link]
A kérdés, hogy ti melyiket vennétek, melyik gyártó a megbízhatóbb? Esetleg hol érdemes még körülnézni?
Köszönöm szépen!
Üdv,
Dani -
wéercé
junior tag
-
wéercé
junior tag
Szia!
Köszönöm!
Elolvastam.
Azonban a cikkben is, csak a szürkületi értékekről ír a szerző.
Én azonban azt szeretném kérdezni, hogy mi van nappal, nappali körülmények között?
Mert én elég keveset vagy szinte nem is használnám sötétedéskor és sötétben.
Nappali fényviszonyoknál sem érdemes foglalkoznom ezzel a távcsővel? -
válasz
lomposfarkas #741 üzenetére
Egyéni eltérések biztos vannak, gondolom a Magy átlaggal számolnak. Szinte biztos hogy a bevonatok számítottak a tesztednél. Láttam tesztet 80-as évekbeli csúcs távcső és mai átlag darab között fényáteresztésben, és a mai átlag jobb volt.
-
lomposfarkas
tag
Régeben láttam már ezt az írást. Akkor se, ma sem értem, mit is akart a dühös blogger.
Az előbb ki is mentem a kert végibe egy 10x50 Bresser és egy 7x50 Mount Everest gukkerokkal (látható, mindkettő olcsó eszköz). Az alkalmazkodás után tanulmányoztam a távoli fákat, hol milyen árnyalatokat fedezek fel. A 7x50-es egyértelműen jobban belelátott a fákba és az éjjeli égbolt is egyértelműen világosabb volt benne. A blogger szerint korom alapján én már nem veszem hasznát a 7x50-nek, és kedvesen meg is mondta: sötétség van a fejekben...
Aztán a 7x50-est egy BTC 8x42-vel vittem ki, itt már nagyon picit tűnt világosabbnak a 7x50, és nem is sokszor. Mondjuk a BTC modernebb gyártmány is, vélhető, hogy a modern rétegekkel behozta a kisebb átmérőt.Szóval ez elméleti számolgatásnak biztos jó, de akkor minimum azonos gyártó azonos kategóriájú gukkereit kellene összemérni: azonos üveganyag, prizmafelépítés, stb. Egy ilyen tesztet összehozni nyilván kb. lehetetlen.
Úgy vélem, alapvetően tévútra visz, ha ez alapján lőjük be, hogy mi lesz jó nekünk és mi nem.
-
wéercé
junior tag
válasz
lomposfarkas #732 üzenetére
Szia!
Köszönöm a választ!
Az általad belinkelt két távcső közül, az első lenne a részemről most kiszemelt példány. -
wéercé
junior tag
Szia!
Köszönöm a választ!
Ahogy H-Zol-nak is írtam, megfogadom a tanácsaitokat és maradok a 8X-os nagyításnál és az ehhez tartozó távcső méretnél és súlynál.
Lehet megfeleő lenne egy 8X40 is, de most ez a 8X56 lenne elérhető a közelemben, személyes átvételi lehetőséggel.
45 éves vagyok. -
válasz
lomposfarkas #732 üzenetére
wéercének: ha szemüveges vagy, a kettő közül az ROH passzol jobban az állítható szemkagyló miatt.
-
lomposfarkas
tag
A szürkületi használatról jut eszembe: utóbbi időben bevásároltam néhány öreg (50-100 éves) tábori és színházi gukkert az apróhirdetésekből, nagyon aranyosak :) Az öregeken még nincs T réteg, ezekhez képest egy modern távcső sokkal-sokkal világosabb képet ad. Egy mai 7x50-es mellbevágóan világosabb képet ad, mint egy öreg 2x50-es gukker.
-
Ahogy H-Zol írja, a 12-est már nehéz kitartani. Kézből remegő képet ad, a nagyobb nagyítás ellenére nem fogod élvezni. Én szoktam vinni állványt, de az plusz macera, kényelmetlenség. Amúgy van egy 8-asom is, sokkal többet viszem magammal. Én is a 8-ast ajánlom inkább. Fontolj meg egy 8x40-est is.
Amúgy hány éves vagy? A kilépő pupilla (a szem természetes öregedése) miatt kérdezem, nézd meg au összefoglalóban, leírtam, nem is biztos hogy a szemed hasznosítani tudja az 56-os nagyobb kilépő pupilláját. -
H-Zol
senior tag
Szerintem , maradj a 8x szorosnál , nekem 7x40 - esem is van , igazi katonai , a határőrség és hegyivadászok használták , az mindenre elég , és van egy 12x50 -esem , én kitartom kézből ( pedig nem vagyok mai gyerek
) de sok ismerősöm , kitámasztva is reszket , mozog , és úgy nemsokmindent lehet látni vele !!
-
wéercé
junior tag
Köszönöm ismét!
Én is egész jó dolgokat találtam erről a márkáról.
A méretről viszont nem sokat tudok.
Jó ez a 8X, vagy nézegessek én is inkább 12X-eseket?
A súllyal kapcsolatos dolgokat értem, de számomra a "tudás" fontosabb lenne.
Max. kitámasztom, vagy viszek állványt is magammal. -
A Delta Opticalt általában jónak tartják az alapján amit olvastam (személyesen nem ismerem). A súly egy hosszabb séta vagy túra esetén idővel nagyon elkezd számítani, és tartani sem egyszerű ha nehéz. Nekem van egy több mint másfél kilós 12x-es távcsövem, de ritkán viszem magammal mert állvány vagy megtámasztás nélkül hosszú távon nagyon fárasztó tartani. De ha bírod akkor jó lesz.
-
wéercé
junior tag
Értem.
Hát ha csak ez jelentené hátrányát a távcsőnek, ezt bevállalnám.
Valahogy csak meg tudom tartani.
Számomra elég ismeretlen a Delta Optical márka, de a neten böngészve, még ha véleményeket nem is sokat találok, de távcső árusító oldalakon azért találok belőlük.
Komoly márkát nem engedhetek meg magamnak és tényleg csak hobbi szinten használnám.
Lehet rossz úton járok, lehet ennyi pénzért lehetne jobbat is kifogni, ez csak azért került látókörben nálam, mert itt lenne elérhető helyben, igaz használtan. -
lomposfarkas
tag
válasz
lomposfarkas #717 üzenetére
Na de sok eszem van, most veszem észre, hogy benéztem a planetárium programban valamit, de nem is tűnt fel senkinek
-
nagyj74
senior tag
Üdv Mindenkinek!
Kérdésem, hogy hol lehet esetleg egy IOR távcsövet felújítattni?
Egyáltalán van rá otthon lehetőség? -
wéercé
junior tag
válasz
lomposfarkas #717 üzenetére
Szia!
Köszönöm ismét a segítséget!
Ahogy számítottam is rá, a csillagászkodás és a természetfigyelés egy eszközzel nem kivitelezhető.
Most meglesz az esti olvasnivaló, mert az általad linkelt oldalakat mind elolvasgatom lefekvés előtt. -
lomposfarkas
tag
A csillagászkodás és a természetfigyelés ideális technikai megoldásai eléggé ütik egymást, ha komolyabban űznéd, akkor később érdemes szétbontani kétfelé a témát.
Bolygómegfigyelés+ természetfigyelésre szűkösebb keretből egy használt spektívet tudok elképzelni. Ez itt ránézésre kiköpött lidlis Bresser, van olyanom, ez egy filléres műanyag spektív. A képminősége elég vegyes, 20x nagyításnál használható, de zúmolva ellágyítja a képet. Az objektívje egyébként nem rossz, a hibákat zömében az okulár hozza, tehát még barkács alapnak is jó lehetSzóval nem teszem rá a nyakad, hogy a bolygók élvezhetőek lesznek, és ki sem tudom próbálni, mert mostanában az összes bolygó a Nap közelében jár
https://www.jofogas.hu/borsod_abauj_zemplen/Spektiv_tavcso_146481341.htm#adview-container
https://www.youtube.com/watch?v=LLRhycxjF_I
Ezeken az oldalakon van még egy halom jó információs cikk:
https://tavcso.hu/cikkek/ctanacsok.html
https://tudastar.tavcso-mikroszkop.hu/mire-jok-a-kulonfele-tavcsovek.html
https://tudastar.tavcso-mikroszkop.hu/melyik-tavcso-jo-egyforman-csillagnezesre-es-termeszetfigyelesre.html
https://macsnet.hu/kezdokent-milyen-tavcsovet-vasaroljak/
https://tavcso.hu/cikkek/bino_ttanacs.html -
Én csillagászati dolgokra nem használok távcsövet, földi dolgokra a 40x-es nagyítás nagyon erős. Én 8x-os és 10x-es távcsövet használok, illetve ritkán egy 12x-est, az is már elég jó nagyítás. Csillagászati felhasználásra szoktak binokulárisból 16x-osat is ajánlani már, így a 40x-es biztos jó arra is, de ez a példány, ha sötétben kell, akkor arra szerintem nem annyira alkalmas. Ha ilyen padláson talált példány lett volna akkor azt mondanám, hogy próbálgasd, használgasd, de pénzért nem nagyon.
-
wéercé
junior tag
válasz
lomposfarkas #714 üzenetére
Szia!
Köszönöm a részletes válaszod!
Sajnos ez egyenlőre nem az én világom, de már nagyon szeretném kipróbálni.
A kb. 40 ezres ár még beleférne, ez mondjuk annál azért kevesebbe kerül, de ha nem használható, akkor inkább nem erőltetem.
Ahogy írtad is, kb. arra szeretném én is, hold bámulás, esetleg ha tudná, akkor a Jupiter és a Szaturnusz gyűrű.
A Kepler rendszer jelenleg nem sokat mond nekem, de rákeresek és utána olvasok a témának.
Jó lenne ha földi megfigyelésre is használható lenne, de nem tudom hogy létezik-e ilyen távcső, ami csillagászatra és földi megfigyelésre is megfelelő, és nem kerül nagyon sok pénzbe. -
lomposfarkas
tag
Ha drága, én nem kapkodnék utána. Drágáért bármikor lehet venni ismert, jó távcsövet. Ha csillagászatra kell, az apróhirdetésekben rendszeresen vannak kb. 40 ezer táján eq állványos távcsövek.
A felépítésből nézve 40 éves ifjúsági távcső lehet, legjobb esetben közepes minőséggel. A frontlencsével nagyon spóroltak, a kilépő pupillával elég sötét lesz a képe, fényes nappali használatra vagy Hold bámulásra alkalmas (ha az a 40x nagyítás jó minőség, akkor már látható a Jupiter sávja, észlelhető a Szaturnusz gyűrűje, a Hold kráterek jól követhetőek. Ha Kepler rendszerű, akkor földi megfigyelésre alkalmatlan. Az állvány ránézésre így kb. nem sokra jó, 40x nagyítás megfogásához mindenképpen kellene egy rendes állvány. A neten kb. semmi nincs róla, szóval több problémás kérdéssel rendelkező zsákbamacska. Milyen célre keresel gukkert? -
wéercé
junior tag
Üdvözletem!
Régi, retro Ofotért-es távcsőről szeretnék véleményeket kérni.
Érdemes foglalkozni vele, mire lenne alkalmas, vagy felejtsem el?
Köszönöm! -
H-Zol
senior tag
Örülünk , hogy meg vagy vele elégedve
Tegnap át néztük az öcskössel a földeket , búza vetéseket , neki is ugyan olyan 8x40-es katonai távcsöve van mint nekem , de nem hozta magával , én meg a 12x50 -est vittem , én ki tartom ( és el vagyok csodálkozva , hogy , hogy mehet egy távcső ennyire szépen , Kínából rendeltem igaz majdnem 60 ezer Ft volt , de csak ajánlani tudom bárkinek , ő volna az
[kép] [kép] ) , el kalandoztamén ki tartom kézből , de az öcskös mindég a kocsi tetején ki támasztva nézelődött !
A látással kapcsolatban , olvasó szemüveget használok már vagy négy éve , és a múltkor felpróbáltam a feleségem távollátó szemüvegét és olyan dolgokat láttam amit szabad szemmel nem , repedéseket a falon , pókhállót , és minden sokkal tisztább lett , lehet nekem sem ártana !! -
Rekro
aktív tag
Na átadásra került az Olympus 8x40 S. Méretre is egyértelműen jó választás volt ez, ahogy mondtátok túl nagy lett volna a 10x50-es. És a 8as nagyítás is elég.
Nagyon jó/éles a "látvány"(belenézve erősen elgondolkodtam, hogy távollátásra már szemüveg kéne nekem ;p)
35k-ért sikerült beszerezni az alzánál, úgyhogy jó áron is sikerült megvenni!Köszi még egyszer a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!
- Siemens EQ6 S700 Series automata kv/cappucino/Latte Macchiato föző érintő kijelzővel!
- YIHUA 959D-II forrasztóállomás, BLACK&DECKER HŐLÉGFÚVÓ 2000W, PARKSIDE vezetékes fúrócsiszoló .....
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- BESZÁMÍTÁS! Dell Alienware AW2523HF IPS 360Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASUS Pro WS X570-ACE X570 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! DELL OptiPlex 3050 asztali számítógép - i5 7600 16GB RAM 256GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5
- EGY PRÓBÁT MEGÉR, NEM? Árgarancia, ingyen szállítás/átvétel RX 7000 kártyák 27% áfa, beszámítás!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest