- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- SSD kibeszélő
-
PROHARDVER!
Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
draff
aktív tag
-
Algol
senior tag
válasz
tomi5244 #1364 üzenetére
"Ennél a webshopnál csak cégek rendelhetnek?"
Nem csak cégek. (A Lomexről van szó).
Az oldaluk legalján van a Rendelési és szállítási információk, onnan lehet eljutni ide, itt vannak a szállítási díjak. Elég bonyolult az árképzésük, de a webshop mutatja a különféle árakat.
Legutóbb a HQ Elektronikaban vettem zsugorcsövet, ott 1 m-es darabokat is levágtak, igaz ott voltam a helyszínen.
-
tornas
őstag
válasz
tomi5244 #1362 üzenetére
"a 4 pines csatlakozót kötném rá akkor is működne e a dolog?"
Igen, mert a 3 pin-est rátudod dugni a 4 pin-es csatlakozóra is és fordítva is.
"Tehát ventilátor a PWM mivoltja nem kavarja meg a dolgot?"
Nem.
(OFF)"Nem gondoltam volna, hogy ennyire nem mindegy milyen ventilátort vesz az ember....
"(/OFF)
Tényleg ennyire nem mindegy...
Nemrég jutottam ilyen ventikhez is. Ezek pl már szélsőségesen erősek (jó minőségűek), pedig számítástechnikában használatosak (szerverekben).
Ezeket ha beindítom, akkor le kell fognom őket, mert "elszállnak" és nagyon hangosak!
De ugyanakkor találkoztam olyannal is, hogy kb. egy hónapi használat után szabályosan letörtek a ventilátorok lapátjai. Gyakorlatilag lebomlott a műanyag, mert ahogy kiszereltem, egyszerűen apró darabokra törtek szét (ahogy megfogtam) a maradék lapátok is.
-
draff
aktív tag
válasz
tomi5244 #1348 üzenetére
A 3 pines csatlakozós venti csak fordulatszám-jelet ad ki, de nem szabályozható. Persze ha valami az alaplapon keresztül mégis szabályozza, az egészen másik dolog.
A 4 pines (csak halkan súgom - szerintem) kimondottan processzorokra készült.
A rendszerhűtőn ugye, a tápegység ventijét érted? Szerintem ott nem szoktak nagyon cifrázgatni semmit. Forog vagy nem forog. Más variáció meg minek? -
tornas
őstag
válasz
tomi5244 #1348 üzenetére
"1. - TC: 3 pines hőérzékelővel ellátott automatikus szabályzás?"
Lehet 2 és 3 pin-es is (fordulatszám-jeladós). A venti saját belső hőérzékelővel (termisztorral) rendelkezik. De egyébként, igen...
"2. - PWM: 4 pines automata szabályzós, inkább processzor hűtőkre alkalmazható?"
Nem feltétlen, de ott alkalmazzák leginkább.
"3. - Sima általános, külön megjelölést nem tartalmazó rendszerhűtő: 3 pines, BIOS-ban vagy egyéb op. rendszeren belül is szabályozható ventilátor?"
A 3 pin-es ventiket csak feszültség növeléssel és csökkentéssel lehet szabályozni. Az, hogy az alaplap képes-e rá vagy sem az csak alaplapfüggő. Op.rendszeren belül csak programmal a 3 pin-es ventik nemigazán szabályozhatóak, pláne, ha az alaplap sem képes rá.
-
draff
aktív tag
válasz
tomi5244 #1342 üzenetére
Vannak olyan táp-házak, ahol magából a táp házának lemezanyagából van kialakítva a ventilátor rácsa. Vagyis ez egy lemezes rács. Adhat is hangot rendesen rajta az áramló levegő. Ha ezt valamelyest halkítani akarod (bár nem sokat fog, de tán azért mégis), mármint a légáramlási zajokat,
akkor egyszerűen ki kell vágni lombfűrésszel ezt a rácsot a francba. S betenni a helyére - lehet kapni ilyen huzalból készült fémrácsot. (lsd - kép)
Valamennyire halkul - bár nem túl sokat.
Ámde a sok kicsi sokra mehet ... -
tornas
őstag
válasz
tomi5244 #1342 üzenetére
Esetleg szóba jöhet hogy tehermentesítsd a tápodat legalább 2 db házhűtővel. Ott különösebb kritérium nincsen, csak legalább közepes (M-es) fordulatú legyen kb. 2000 RPM. Az egyiket hátul helyezném úgy, hogy kifelé fújjon. A másikat meg előre tenném úgy, hogy befelé szívja a hidegebb, kinti levegőt.
8 cm-es házhűtőkkel meg Dunát lehet rekeszteni...
Egyébként is alap dolog, hogy egy PC házban legalább 2 db szellőző ventilátor legyen.
Ha esetleg így is rakoncátlankodik a tápod ventije, akkor még mindig vehetsz 12 cm-es Jamicon ventit a Lomex-ben 1120 Ft.- körüli áron (nem pedig 4000-ért a CM Excaliburt, ami egyébként nem rossz kis ventilátor). Meg aztán 4000 froncsiból simán meg lehet venni a 2 db 8 cm-es házhűtőt és a 12 cm-es táphűtőt is egyszerre.
Megjegyzés még a végére: több (pl. 9) lapáttal rendelkező ventilátorok azonos fordulaton szerintem halkabbak szoktak lenni, mint a 7 lapátos társai. Bár a több lapátról nagyobb légszállítás jut az ember eszébe, ennek ellenére csalóka, mert a több (pl. 9) lapátos ventilátornak kisebb felületűek a lapátjai, mint a kevesebb (pl. 7) lapátosnak. Vagyis a 9 lapátos ventinél lapátonként kevesebb levegő kerül megmozgatásra azonos fordulaton, azonos légszállításnál, így halkabb lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- EKL 92mm ventilátorok a 80 mm-es venti csavarméretével (!) - rendkívül halk - nagy mennyiségben is!
- Lian Li uni fan tl wireless lcd 120 (garanciális)
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Noctua NF-F12 PWM venti
- Kolink Observatory MX/HF ventilátor szettek - 4x 120 mm
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest