- Azonnali fotós kérdések órája
- Házimozi haladó szinten
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- OLED TV topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen házat vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- HTPC (házimozi PC) topik
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
Aktív témák
-
vati
senior tag
A Snazzi a következő kimenő formátumokat tudja (pontosabban a hozzá adott Movie Mill nevű csoda sw ezeket engedi beállítani):
tömörítés:
-MPEG1
-MPEG2
Ezekhez van kb. 4 előregyártott sablon, ami beállított bitrátát és képméretet jelent, nem pl. tényleges VCD vagy DVD formátumot.
Minden esetben .MPG fájl az eredmény, illetve az audio opcionálian kitehető .WAV-ba ill. .MP3-ba.
Lehet még állítani:
- Frames/GOP (=15 defaultban),
- I/P distance (=3 default)
- képméret, de a sw-nek ez a része teljesen agysérült, NTSC-nek ismeri föl a PAL kamera jelét -erről nem lehet lebeszélni- amit aztán mégis PAL-ban rögzít.
- video bitráta, video kodek (mpeg1,mpeg2)
- audio bitráta, frekvencia is állítható. a GUI nem engedi sem az audio kodeket állítani, sem a video CBR/VBR tulajdonságot, pedig a mezők ott vannak, mpeg2 esetén VBR.
Vannak még hardveres(?) zajszűrők: horizontal chroma, horizontal luma, vertical luma. Ezeket -hosszas kísérletezés után- mindig bekapcsolom, mert másképp nem lehet VHS-ről elfogadható zajszintű képet nyerni.
A luma filterek esetén frekvencia is állítható, éna defualt 8 Mhz-en hagytam.
Azt hiszem, egy alsó árkategóriás kártyától - ha ez mind tényleg működne- ennyi elég.
Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, a legjobb minőségű képet akkor nyerem, ha full PAL felbontásban 5 mbps körül digitalizálok (nincs érezhető minőségjavulás 5 mbps fölött!) majd ezt szoftveresen áttömörítem SIF-be (352x288 pixel) vagy ha a transzkódoló sw nem ismer SIFet, half-PAL-ba (352x576) akkora bitrátával (3-4 mbps) hogy a DVD-lemez kitöltés optimális legyen. (tekintve hogy közben a képméret felére, negyedére csökken -fajlagos bitráta még nő is- nem szabadna észrevehető minőségromlásnak jelentkeznie!)
Közben az anyagot intenzíven vágni is kellene, ahogy házi videóknál várható.
Lehetne MPEG1-be is menteni, de tapasztalatom szerint (ahogy várható is!) így szembeötlően rosszabb a képminőség, mintha MPEG2 PAL felbontásban veszek föl, és utólag szoftveresen 352x288-ra butítom VirtualDubbal.
Leírom a gondomat mégegyszer:
1. Sehogy, semmilyen szoftverrel nem tudtam elérni, hogy a kártya által produkált .MPG fájlból (vagy .M2V + .WAV, vagy M2V + MP3) akármi mást csináljak az audio nem előrejelezhető elcsúszása nélkül. Nem előrejelezhető alatt azt értem, hogy nem mindig csúszik el, és nem egyformán -hol konstans, hol időben változó, hol nincs elcsúszva- és 1 év alatt sem tudtam rájönni, hogy ezt mi befolyásolja. Az eredeti MPG-et streamet lejátszva hallható hogy semmi offszet nincs.
2. Komolynak tartott cégek átkódoló sw-ei katasztrofálisan rossz minőségben kódolják át a video streamet.
Csak video terén a DVD-lab, ésTMPGEnc DVD Author jó eredményt adott, a Procoderrel még teszek próbát.
XviD-es AVI-ba mentésnél a VirtualDub és a kép tökéletes, de itt is csúszkál a hang.
Egyébként rendszeresen használom a VirtualDub-ot, de a családi videókat évtizedekre szeretném archiválni -asztali lejátszóval lejátszhatóan-, és ki tudja hol lesz az AVI meg a divx/xvid pár év múlva... ezért ragaszkodnék a DVD szabványhoz.
Ulead DVD Movie Factory: emlékeim szerint már tettem próbát vele kb. fél éve, itt is a hanggal volt gond. De a legújabb 3-assal megint próbálkozom, ha lesz honnan lehúzni.
Kérdésem, hogy mit rontok el? Másoknak mitől sikerül?
Számít, ha átkódolás alatt ezer más dolgot csinálok a gépen?
Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- A kereskedőknek elege van a Visa és a Mastercard díjaiból
- Gitáros topic
- BestBuy topik
- Középkategóriában is menő lesz a mini?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Macska topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- AKCIÓ! Dell Alienware AW2721D 27 QHD 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest