- Elküld még 6000 embert a Microsoft
- Nagyobb fajta, Dual Mode-os WOLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os palettája
- Székre fogatható, THX-es Razer hangszórópár a headset kiváltására
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Két nagy cég is érdeklődik a Samsung 2 nm-es node-ja iránt
- SSD kibeszélő
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Célegyenesben a Yettel TV
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mindenben erősít az egyszerű AI tartalomgenerálást biztosító Amuse 3.0
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós kamerák
Aktív témák
-
vati
senior tag
Köszi!
A fájl dátumból látszik, hogy már újabb mint amit ismertem. Nekem 2.1.57 volt a legfrissebb amit le tudtam húzni reg nélkül, kb. 2003 júniusi dátummal. Ez volt az a verzió, amelyik el se akart indulni, gyaníthatóan az IRQ miatt. Amelyik még működött, az eredeti CDs 2.0.x valahányas, 2002-ből. (hiába, egyet előre, kettőt hátra...)
Fel tudnád tenni valami ftp helyre ezt a 8,6 MB-os stuffot? -
And
veterán
Verziószámok:
Movie Mill: v2.0, Build:260
Driver: v3.16 V-One Bali Device, Interface: PCI Bus
A Snazzi support oldalán:
Movie Mill v2.1 Build 110, driver v3.126 van fent (8.6MB, dátum: 2004.02.05.)
Nálam IRQ11-en van, azon pedig ''Szabványos bővített PCI-USB állomásvezérlő'' eszközzel osztozik (WinXP Prof). -
And
veterán
Hello!
A kártyát én használtan vettem, de megvolt minden papírja, adata, úgyhogy beregisztráltam a Snazzi.com-on. Szerintem ne nagyon hiányold azt az új drivert: használhatatlan képet ad. Azokat az NTSC-, meg rossz felbontás bugokat kiszedték, a jelforrás is gombokkal választható lett, ezek a pozitívumok. A felvett kép viszont teljesen élvezhetetlen, 1-2 vízszintes TV-sor kitéréssel remeg, és erre a hibára semelyik beállítás nincs hatással. Ráadásul én rögtön ezzel az új driverrel keztem, jól meg is rémísztett... :D aztán felraktam (pontosabban felszenvedtem, mert mindig hiányolt néhány fájlt, amelyek egy alkönyvtárban sem voltak megtalálhatóak) az eredeti CD-jén található régi bugosat, és használható lett. A vásárláskor az eladó srác felhívta a figyelmet arra, hogy a kártya elég érzékeny az IRQ-ütközésekre, ezért jó előre kisakkoztam a biosban (meg persze a megfelelő slotba rakva a kártyát) hogy lehetőleg ne ütközzön más gyakran használt IRQ-val, pl. VGA. Teljesen független megszakítást ebben a dzsungelben nem sikerült adni neki - firewire, soundstorm, usb-k, mpeg-dekóderkártya, ethernet, stb. mellett -, de fagyni még nem láttam. A múlkori IfoEdit-es próbánál kb. 3/4 órás felvételt csináltam, annak a végén az általad megadott rátával már 1/3s-mal kellett volna csúsznia a hangnak - amit azért jól ki lehet venni -, de nem tette. Ha gondolod, délután leírom az aktuális driver/capture programok verziószámát, és azt is hogy hányas IRQ-n csücsül a kártya és mivel osztozik. Egyébként tényleg elég furcsa a Snazzi szoftveres supportja, mert még ha valami hű de frankó/drága programokat is le lehetne tőlük szedni, de nem :DD ... -
vati
senior tag
válasz
bitfarkas #22 üzenetére
Fejlemények:
0. a külön wav-ot megint kipróbáltam, nemcsak ulead DVDMF-val, hanem a teljes sw repertoárommal. Hang szempontjából mind ugyanazt adta, képminőségben voltak jelentős eltérések.
1. Újra próbát tettem ''frissebb'' (csak 1 éves) driverrel, jobban odafigyelve az előd eltakarítására. Eredmény 10 esetből 1-2x müxik, utána fagyás, vagy már az elején ''unable to initialize device. ...'' stb. Ellenőrizzem, hogy más alkalmazás nem használja a kártyát.
Hosszas kutakodás, fölfedeztem hogy a Snazzi és az alaplapi RAID kontrollerem ugyanúgy a 19-es IRQ-t használja megosztva. Látható ütközés nincs, elméletileg nem is lenne, a shared IRQ régóta ismert feature - gyakorlatilag... nekem gyanús, hogy ha közvetlenül boot után elindítottam a Movie Millt, ekkor muzsikált addig a pillanatig, amíg bárhonnan el nem próbáltam érni a raid-re akasztott vinyót. Ez tudomásom szerint így totál értelmetlen, de mégis ezt láttam.
Egyik vasat sem tudom rábeszélni, hogy másik IRQt használjon. Ha sok-sok türelmem lesz drivereket föl/le rámolni, majd kipróbálom, mi van ha le van tiltva az alaplapi raid.
2. pontosítom a jelenséget: az eredeti stream, ha az direktben lejátszható mpeg2 formátumú, bármelyik sw-es DVD-lejátszóval lejátszva szinkronhelyesnek tűnik. Felteszem, a m2v+wav esetén is ez a helyzet, de azt nem nagyon lehet direktbe lejátszani.
De akármilyen programmal (elején felsorolt összes) szerkesztésre megnyitva majd elmentve akármibe az anyagot, már ott az elcsúszás. Kipróbáltam ugyanazt muxolt mpg-be és különálló m2v+wav-ba grabelve is, hogy melyikre hogy reagálnak a programok. Teljesen egyformán viselkedtek.
Érdekes: VDubModdal megnyitva, parse-olva majd lejátszva -még semmi átkódolás, mentés nincs- már hallható a csúszás. PowerDVD-vel megnyitva, lejátszva ugyanazt, nem.
IfoEdit: m2v+mpa-t megnyitottam, vob-ot generáltam, a logban egy kanyi warning/error nincs hogy valami gond lenne a formátummal, kompatibilitással, mégis frankón elcsúszott a hang.
Én ezek után mégis arra gyanakszom, hogy a kártya drivere szar, és valamit mégis elcsesz a formátum körül, csak elképzelni se tudom, hogy mit. Ezért is lenne jó valami frissebbet kipróbálni.
Ja, frissítés: láttam, hogy a Snazzi újabban csak regisztrált vásárlóknak engedi a driver update letöltéseket (mekkora köcsögség) a reghez pedig kellene a kártya szériaszáma, mittommilyenszáma, amihez hasonló a számlán nincs, a dobozt rég kidobtam. Meg tudna dobni valaki egy 2.1.57-nél frissebb Snazzi III PCI driverrel? (Movie Mill+driver, csak együtt települnek)
3. Most szisztematikusnak találtam a hang elcsúszás jellegét: stabilan egy időben lineárisan növekvő audio sietésnek adódott, többféle sw-eszközzel és bemeneti formátummal kipróbálva.
Jellemzően 200 frame-enként 1 millisec-et siet előre az audio, és elég lineárisan viselkedik, minimális egyedi eltérésekkel.
Mi okozhat ilyet???
Nincs valami spéci sw ezt a fajta növekvő elcsúszást helyrerakni? Marad az, hogy a VirtualDub script írásban muszáj elmélyedni?
[Szerkesztve] -
bitfarkas
őstag
A DVD 720/704*576 os felbontást kér, lehet cbr vagy vbr max 9 Mbit/sec (kép), gondolom ez nem probléma. Más felbontással ne kisérletezz, mert nem fogják az asztalik felismerni. SVCD-n még tudják a 480*576-ot.
Mivel a streamben a feldolgozó progik általában csak a szabványosan összemuxolt folyamot fogadják el, javasolom, hogy csinálj külön hangfájt és mentsd el wav-ba.
Az ulead dvd movie factoryval a muxolt hangfájt (ami lényegében nincs, illetve hang nélküli) le tudod cserélni a wav-ra. mert elfogadja.
Próbáld meg, így sikerül-e.
A szerkesztéssel az a probléma, hogy mpegben a hozzáférhető progik általában nagyon szerény feladatokra képesek, az egyszerű vágásnál is - nem muxolt folyam esetén tartani kell a szinkront, ami esetedben e nélkül is gond, muxolt folyamnál meg a szerk. progik nem tudják a hangsávot a videotól külön szerkeszteni, magyarul nem tudsz hangot cserélni.
Egyébként az ulead media studio pro képes mpeget is szerkeszteni. -
And
veterán
válasz
Christoph #19 üzenetére
Annak idején a tunerkártyámhoz adtak WinDVR-t, hát mit mondjak, nem voltam tőle elájulva. Igaz, akkoriban egy 1GHz-es gép már nagyon jónak számított, ami láthatólag kevés volt neki teljes méretű, blokkosodásmentes mpeg2-videóhoz, és ez nem is csoda. De miért is kellene valakinek egy szoftveres realtime enkóder, ha van neki hardveres, és eddig semmilyen captureprogival nem lehetett működésre bírni a sajátján kívül? A kétcsatornás ac3-nak meg mi értelme van, ha adott az mp2-hangsáv, szintén hardveresen kódolva? Asszem' abban itt mindenki egyetért, hogy egy ilyen kategóriájú kártyától stúdióminőségű kép nem várható, de tunerkártya+szoftveres realtime mpeg2-kódolással még kevésbé.
-
Christoph
aktív tag
Ha Mpeg-ről beszélünk akkor nálam a minőséget az iNTERVIDEO termékei jelentik, ha mpeg-be akarok capture-ni akkor az Intervideo Windvr3-at használom, tud kapásból dvd-mpeg-be, ami kompatibilis a lejátszókkal, sőt rögtön a hangot is stereo AC3-ba tudja rőgzíteni és jól testreszabható.
Van az Intervideo-nak olyan prg-ja is amivel más videoformátumokat tudsz mpegbe konvertálni, nézz utána. -
vati
senior tag
A hardveres encoder kártyák esetén mennyire kritikus, hogy video grabelés közben fogom a gépet más alkalmazásokkal? (Athlon 1800+, 512 MB RAM)
Lehet ilyesmitől elcsúszás? -
And
veterán
A hang nem vbr, és nem is mp3. Csak a VCD/DVD-szabvány által is támogatott mpeg1 / layer2 (azaz .mp2) lehet, maximum 384kbps. A program .mpa kiterjesztést ad neki. Nekem viszont egyáltalán nem csúszik, lásd #4.
#14 vati: ''a GUI nem engedi sem az audio kodeket állítani, sem a video CBR/VBR tulajdonságot, pedig a mezők ott vannak, mpeg2 esetén VBR.''
Nem engedi, de attól még vbr lesz a videó, ha a Custom alatt a ''Peak Bit Rate'' nagyobb mint a ''Bit Rate''. Ha a végcél DVD, érdemes a csúcsértéket 8Mbps-re állítani.
A hardveres szűrők szerintem sima aluláteresztők, VHS-nél talán érdemes használni, a jó minőségű jelet egyébként csak életlenítik. Mondjuk az ''Input is VCR'' beállítást kifejthetné valamelyik help, de én nem találtam róla semmit. Az a 8MHz-es szűrő is érdekes, tekintve a PAL-videó maximum 5,5MHz-es sávszélességét. Olyan, mintha az egy digit szűrő mintavételezésével állna kapcsolatban, de semmi esetre sem egy analóg szűrő sarokfrekvenciájával.
''Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, a legjobb minőségű képet akkor nyerem, ha full PAL felbontásban 5 mbps körül digitalizálok (nincs érezhető minőségjavulás 5 mbps fölött!) majd ezt szoftveresen áttömörítem SIF-be (352x288 pixel) vagy ha a transzkódoló sw nem ismer SIFet, half-PAL-ba (352x576) akkora bitrátával (3-4 mbps) hogy a DVD-lemez kitöltés optimális legyen. (tekintve hogy közben a képméret felére, negyedére csökken -fajlagos bitráta még nő is- nem szabadna észrevehető minőségromlásnak jelentkeznie!)''
VHS-nél+bekapcsolt szűrőknél talán nem is csoda ha nincs javulás 5Mbps felett, azért TV-ről felvéve eléggé észrevehető, nagyobb bitrátával kevésbé blokkosodik. Ha viszont DVD-re szánod, akkor miért méretezed át VCD-méretre? Az addig oké hogy így több anyag fér a lemezre, de a minőség szempontjából szerintem kerülendő. ((mindjárt jön DcsabaS ha még nincs elege a capture-topicokból, jól megmondja miért, és megint igaza lesz... :) ))
''Csak video terén a DVD-lab, ésTMPGEnc DVD Author jó eredményt adott, a Procoderrel még teszek próbát.
XviD-es AVI-ba mentésnél a VirtualDub és a kép tökéletes, de itt is csúszkál a hang.''
Tényleg megér egy próbát az IfoEdit! Annál minimalistább, fapadosabb (és olcsóbb :D) programot el se tudnék képzelni authoringhoz, és nekem bevált.
''Közben az anyagot intenzíven vágni is kellene, ahogy házi videóknál várható.''
Hát igen, ez továbbra is megoldandó. Nem is annyira a konkrét vágás, darabolás, trimmelés, azt pl. a TMPGEnc is tudja. De egyszerű effektezés jó lenne, csak azokat a rövid részeket újrakódolva, amit az effekt érint, pl. fade out. -
suste
veterán
válasz
TheVeryGuest #13 üzenetére
mostanában én is csináltam 1-2 vhs kazi digizését, és nekem egész jól sikerült
nekem is tv kártyám van (elég gagyi, ér vagy 10000-et)
felvételre és tv-zésre is az IUvcr progit használom, vhs-ről PICVideo (mjpeg) kódekkel veszek fel 704*576/25-be, majd átnyomom vcd-be a virtualdub+tmpegenc párossal
amit ajánlanék, hogy soha ne használd a tmpegenc-et csak egymagában, hanem elötte a vdub-ban megnyit megszerkeszt (resize filter meg ilyenek), aztán frame server indítása, és azt nyitod meg a tmpegenc-ben,
az mjpeg kódokat is ajánlanám, de látom a te kártyáddal sajna nem megy:(
ahhoz képest, hogy ez a kártya erre van kitalálva, és nem igazán működik, jobban járnál egy gagyi tv kártyával
a csúszás szerintem a vbr hang miatt van, ezzel mindenki találkozik aki capture-özik:(
ezt a vdub-ban leveszed a felvett anyagról (file/save wav), ez csak kiterjesztésében lesz wav, amit átnyomsz tényleges wav-ba valamivel (ha használsz winamp-ot pl azzal), és hozzáadod a vdub-ban (audio/wav audio), és így tuti nem csúszik!!! -
vati
senior tag
A Snazzi a következő kimenő formátumokat tudja (pontosabban a hozzá adott Movie Mill nevű csoda sw ezeket engedi beállítani):
tömörítés:
-MPEG1
-MPEG2
Ezekhez van kb. 4 előregyártott sablon, ami beállított bitrátát és képméretet jelent, nem pl. tényleges VCD vagy DVD formátumot.
Minden esetben .MPG fájl az eredmény, illetve az audio opcionálian kitehető .WAV-ba ill. .MP3-ba.
Lehet még állítani:
- Frames/GOP (=15 defaultban),
- I/P distance (=3 default)
- képméret, de a sw-nek ez a része teljesen agysérült, NTSC-nek ismeri föl a PAL kamera jelét -erről nem lehet lebeszélni- amit aztán mégis PAL-ban rögzít.
- video bitráta, video kodek (mpeg1,mpeg2)
- audio bitráta, frekvencia is állítható. a GUI nem engedi sem az audio kodeket állítani, sem a video CBR/VBR tulajdonságot, pedig a mezők ott vannak, mpeg2 esetén VBR.
Vannak még hardveres(?) zajszűrők: horizontal chroma, horizontal luma, vertical luma. Ezeket -hosszas kísérletezés után- mindig bekapcsolom, mert másképp nem lehet VHS-ről elfogadható zajszintű képet nyerni.
A luma filterek esetén frekvencia is állítható, éna defualt 8 Mhz-en hagytam.
Azt hiszem, egy alsó árkategóriás kártyától - ha ez mind tényleg működne- ennyi elég.
Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, a legjobb minőségű képet akkor nyerem, ha full PAL felbontásban 5 mbps körül digitalizálok (nincs érezhető minőségjavulás 5 mbps fölött!) majd ezt szoftveresen áttömörítem SIF-be (352x288 pixel) vagy ha a transzkódoló sw nem ismer SIFet, half-PAL-ba (352x576) akkora bitrátával (3-4 mbps) hogy a DVD-lemez kitöltés optimális legyen. (tekintve hogy közben a képméret felére, negyedére csökken -fajlagos bitráta még nő is- nem szabadna észrevehető minőségromlásnak jelentkeznie!)
Közben az anyagot intenzíven vágni is kellene, ahogy házi videóknál várható.
Lehetne MPEG1-be is menteni, de tapasztalatom szerint (ahogy várható is!) így szembeötlően rosszabb a képminőség, mintha MPEG2 PAL felbontásban veszek föl, és utólag szoftveresen 352x288-ra butítom VirtualDubbal.
Leírom a gondomat mégegyszer:
1. Sehogy, semmilyen szoftverrel nem tudtam elérni, hogy a kártya által produkált .MPG fájlból (vagy .M2V + .WAV, vagy M2V + MP3) akármi mást csináljak az audio nem előrejelezhető elcsúszása nélkül. Nem előrejelezhető alatt azt értem, hogy nem mindig csúszik el, és nem egyformán -hol konstans, hol időben változó, hol nincs elcsúszva- és 1 év alatt sem tudtam rájönni, hogy ezt mi befolyásolja. Az eredeti MPG-et streamet lejátszva hallható hogy semmi offszet nincs.
2. Komolynak tartott cégek átkódoló sw-ei katasztrofálisan rossz minőségben kódolják át a video streamet.
Csak video terén a DVD-lab, ésTMPGEnc DVD Author jó eredményt adott, a Procoderrel még teszek próbát.
XviD-es AVI-ba mentésnél a VirtualDub és a kép tökéletes, de itt is csúszkál a hang.
Egyébként rendszeresen használom a VirtualDub-ot, de a családi videókat évtizedekre szeretném archiválni -asztali lejátszóval lejátszhatóan-, és ki tudja hol lesz az AVI meg a divx/xvid pár év múlva... ezért ragaszkodnék a DVD szabványhoz.
Ulead DVD Movie Factory: emlékeim szerint már tettem próbát vele kb. fél éve, itt is a hanggal volt gond. De a legújabb 3-assal megint próbálkozom, ha lesz honnan lehúzni.
Kérdésem, hogy mit rontok el? Másoknak mitől sikerül?
Számít, ha átkódolás alatt ezer más dolgot csinálok a gépen? -
TheVeryGuest
senior tag
Régen hallottam ilyen pletykákat, hogy a Dazzle DVDMaster nem tökéletesen kompatibilis MPEG2 frame-eket kreált és ezért nem lehetett belőle DVD-t írni. Nem lehet, hogy itt is erről van szó? :F
-
bitfarkas
őstag
Ez a gyors kódolás hátránya. Szoftveresen kódolva már 4-5 vbr-el kiváló minőség érhető el, való igaz a real time 2-2,5 szeres időtartama alatt. 8 MB cbr meg csaknem dv avi minőséget ad. Ezért is javallottam, hogy minőségi munkához nem igazán az mpeges digizést kéne alkalmazni.
Persze utána meg lehet szidni a számítástechnikát. Csak hát egy trabitól sem lehet elvárni egy volvo menettulajdonságait. -
simonzé
addikt
Ja, egy demóval érdemes megpróbálkoznotok, hátha a fenti progik ismerik a Snazzi cuccot.
-
simonzé
addikt
A digitalizáló célkártyákat nem ismerem, de nekem könnyedén megy a DVD digizése VCD/SVCD formátumba egy lépésben.
Kellékek: egy db jó minőségű képet adó tunerkártya (nem árt, ha stereo) + egy példány a WinVCR, vagy a PowerVCR programokból.
Mindkét kártya tudja röptében VCD, vagy SVCD formátumba kódolni a tuneren megjelenő adást. DVD lejátszó hiányában még nem próbáltam, hogy olvassa-e az asztali DVD a lemezt, de a programok profizmusát figyelembe véve ebben biztos vagyok.
A Snazziról eddig csak jót hallottam, ezexerint bugos? Akkor maradok a mostani HW-nél. -
And
veterán
''Főként ha a kártyád mpeg beállításai nem változtathatók (gondolom e miatt nem tudsz dvd kompatibilis mpeget csinálni), azaz nincs lezárva minden gop.
''
Az MPEG-beállítások nyilván változtathatók, még a GOP-ok szerkezete is egy bizonyos szintig, és van előredefiniált DVD-kompatibilis mód is. A kártya nyilván nem csúcsminőségű, ennyi pénzért mit várjon az ember ;]. 5...6 Mbps VBR-nél még (max=8 Mbps) kivehető a blokkosodás, de VHS-t digizve szvsz. nem ez lesz a legzavaróbb. 8-10 Mbps-nél már egész jó a kép, a kártya maximum 15Mbps-t tud. Ezért talán mégis van értelme az újrakódolásnak (jó minőségű jelforrás esetén), ha nem is a kép minőségének javítására, de méretcsökkentés miatt mindenképp. Szoftveres úton eddig is jó minőségű rekódolást lehetett csinálni, csakhát az még a mai gépeknél is a valósidő sokszorosáig tarthat. -
bitfarkas
őstag
Nem gondolod, hogy abban az esetben, ha az általad felsorolt összes progi béna, és nem tudja a kártyád által digizett anyagot kezelni, nem ludas esetleg ebben a Snazzi III?
Ha szerkeszteni akarsz, ahogy írtad, abban nem igazán jó az mpeg formátum. Főként ha a kártyád mpeg beállításai nem változtathatók (gondolom e miatt nem tudsz dvd kompatibilis mpeget csinálni), azaz nincs lezárva minden gop.
A többszörös átkódolástól ne várj minőségjavulást. Meg kéne próbálnod a videot dvd kompatibilisre kódolni, a hangfájlt külön waw-ba. Ezt vagy átkódolod utána liear pcm-be, vagy mpeg-1 audio layer2-be, és akkor akár a tmpg dvd szerkesztő progijával is tudsz dolgozni.
Ha letöltöd az Ulead dvd movie factory-t, az képes waw fájlt is fogadni, illetve a program stream hangrészét ki tudja cserélni akár wav fájlra is.
Ha tényleg jó minőségben szeretnéd a videoidat átmenteni, dv avi formátumba kéne digizned, mert azt jól lehet szerkeszteni, a korrekciók, zajszűrés ott végezhető el igazán jól, és hát az mpeg kódolás is ennél a formátumnál állítható be a szükségletekhez. Így megcsinálva kicsit jobb a dvd-re szánt mű, mint az eredeti vhs.
[Szerkesztve] -
vati
senior tag
Látom, nem vagyok egyedül a jelenséggel...
A Snazzi annyira nem rossz, bár öregecske és újkorában is low-end cuccnak számított - jó ár/érték aránnyal. Érdemes ezen a fórum rákeresni:
http://www.nethirlap.hu/forumengine.php?par=8&topic=671
Egyátalán nem fikázzák le a sárga földig, pedig az ide írók némelyike egy nullással többe kerülő vasakat is használ.
Majd szólok, ha találok jó editort.
Képminőséggel a DVD-lab esetén nem volt gond.
[Szerkesztve] -
And
veterán
Üdv! A közelmúltban szereztem be én is egy Snazzi III-at.
''Semmilyen külső video-capture program nem képes felismerni a Snazzi III PCI digitalizáló kártyámat. Ha valaki tud ilyet, írjon! Csak a saját gyári szoftverével volt hajlandó együttműködni, ami eléggé bugos. Frissítés: még rosszabb.''
Saját tapasztalataim ezt sajnos igazolják. A kártyához adott Movie Mill captureprogram bugos, de azért elviselhető, legalább működik :DDD. A formátumot teljes méretben 720x480 NTSC-nek mondja, ezt nem is lehet változtatni, de a felvétel szerencsére 720x576 PAL lesz. A friss meghajtó/capture program viszont nézhetetlenül remegő képet csinál.
Most először próbáltam DVD-formátumba gyúrni egy felvételt. Az IfoEdit authoring hiba nélkül megcsinálta, az input fájl .m2v + .mpa volt. A hossza 45 perc lett, és nem vettem észre kép-hang elcsúszást a végén sem (pedig az ilyesmi zavarni szokott :) ). Egy jól használható egyszerű editor viszont engem is érdekelne. -
perempe
veterán
Canopus Procoder /kódoló/ + DVD-Lab az authoringhoz.
Ha kell Procoder url, akkor írj mail-t!
[Szerkesztve] -
vati
senior tag
Kb 1 éve vettem egy PCI-os video digitalizáló kártyát (Snazzi III) abból a célból, hogy a családi VHS-eket archiváljam. Azóta sem lett belőle semmi. A kártya ugyan elfogadható mpeg2 kimenetet produkál -gépen nézve- de 1 év alatt képtelen voltam megoldani, hogy ez asztali lejátszókkal kompatibilis DVD, VCD formátumba kerüljön.
Kipróbáltam millió barkács shareware progamot, egyik sem tudott számomra elfogadható eredményt nyújtani.
Nem tudom, én csinálok nagyon rosszul valamit, túl nagyok az igényeim, vagy tényleg ennyire siralmas a számítástechnika jelenlegi állása.
Illusztrációnak néhány programmal szerzett negatív tapasztalatok:
- Nero Vision Express 2.1.2.0 (idén márciusi update)
grabelt VHS esetén hihetetlen sz@r minőségű video átkódolás, lassú, a hang elcsúszik. Emellett apróság a debil wizardos interface - lényeges dolgokat nem lehet állítani, pl. nincs SIF formátum, ami grabelt VHS-hez pont jó lenne... Csak a legutolsó változattal lehet normálisan vinyóra dolgozni.
- Nero Recode (6.3.1.6):
nem tud mit kezdeni a mpeg vagy m2v+wav bemenettel, amit a kártyám produkálni képes, ha tudna is, vélhetően ugyanazt a motort használja mint a Nero család többi tagja.
- DVD-lab (v1.3):
Érdemben nem lehet szerkeszteni a videót, nem tud átkódolni, (hiába adok meg half-D1,SIF méretet a projektben, a kimenet ugyanolyan felbontású lesz mint az eredeti volt) tényleg csak mpeg->vob átalakításra képes, semmi több. Erre jó is lenne: de a hang itt elcsúszik, és változatlan fájlméret mellett durva minőségromlás, bár nem annyira mint a Nero-nál.
A www.afterdawn.com-on írottak szerint ezekben az v1.4 jelentős javulást hozhat. A progi filozófiája jó, kár hogy ennél is elcsesződik a szinkron.
- TMPGEnc DVD Author v1.5.20:
képminőség elmegy, átkódolni ez sem tud, de legalább -úgy tűnik- a meglevőt nem rontja. De a hang szinkron itt is baromira elcsúszkál.
- TMPGEnc v2.521.58.169:
Sokan istenítik, de nekem orrba-szájba eldobja magát, ilyen instabil szoftvert sose láttam eddig. Konkrétan az én grabelt mpg fájljaimtól teljesen elröpül, persze csak kódoláskor, amikor már mindent beállítgattam.
Tapasztalatom szerint csak AVI bemenettel tud aránylag stabilan dolgozni, ha minden a megfelelő formátumú (tömörítetlen 48 kHz audio, megfelelő képméret stb)
- VirtualDubMod v.1.5.10.1:
csak AVIba képes menteni, itt is gondok vannak a hang szinkronnal. Vagy jó lesz, vagy nem, többnyire elcsúszkál. Érdekes módon legjobban akkor, ha külön fájlban van a bemeneti audio és videó (m2v, wav elementary stream-ek) ezért már jobbára mpg2-be (Program Stream) mentek a digitalizáló kártyáról.
- Direktben DVD-be grabelés:
Semmilyen külső video-capture program nem képes felismerni a Snazzi III PCI digitalizáló kártyámat. Ha valaki tud ilyet, írjon! Csak a saját gyári szoftverével volt hajlandó együttműködni, ami eléggé bugos. Frissítés: még rosszabb.
Eddig kb. 15 encoding/authoring programot próbáltam ki.
Mindegyikkel kakás volt az audio szinkron:((( Némelyek emellett ócska minőségűre lerontják a videót is, -több óra 100% prociidőnyi szorgos munkával-, némelyek nem. De olyat eddig nem láttam, ami az eredeti grabelt fájlban még tökéletes kép-hang szinkront ne cseszné el! MIÉRT?
Már az gyanúm támadt, hogy az ÖSSZES, piacon kapható ''GUI-shit'' MPEG-átkódoló és DVD-author program (ingyenesek is) ugyanazt az igénytelen béna MPEG2-motort használja, és ezen belül van a hiba. (Ezzel lenne magyarázható a változatlan bitráta melletti video minőségromlás is.)
Ha a nyers grabelt mpeg2 fájlt játszom le PowerDVD-vel, látszik hogy teljese jó. Csak hát az asztali lejátszó ezt a formátumot nem eszi meg, VOB-ot kellene belőle varázsolni.
Már rég lemondtam arról hogy trimmeljem, szűrjem, vágjam... már annak örülnék, ha a digitalizáló kártyámból kijövő fájlt bármi módon DVD-videóra tudnám írni, lehetőleg nem látványosan rosszabbul mint az eredeti:(((
Felfoghatatlan számomra, mitől annyira lehetetlen a kép és a hang együtt tartása, hogy amióta van PC-s videózás, egyetlen program sem tudta korrektül megoldani!
Csak családi VHS felvételek digitalizálásáról lenne szó, és ebben nekem nem elfogadhatóak olyan gány módszerek hogy utólag ide-oda offszetelem a hangot. (1/4 másodperc körüli elcsúszást már jócskán észreveszek és zavar) Az sem elfogadható, hogy egy digitalizált VHS-videó már szemre is rosszabb minőségű mint az eredeti. :(
Mit csinálok rosszul?
Van itt valaki, aki gányolás nélkül tud VHS-videót grabelni DVD-formátumba?
Azt szeretném kérni, mindenki írja le a számára gyakorlatban is bevált HOWTO-ját a VHS->DVD,VCD konverziónak.
Az interneten én is olvastam eddig vagy 10 ilyen HOWTO-t, csak épp nem működtek.
Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Apple IPhone 14 Black gyári független
- Victus 16-d0004nq 16" FHD IPS i7-11800H RTX 3060 16GB DDR4 512GB NVMe SSD gar
- Gainward GeForce RTX 4080 SUPER Phoenix GS Újszerű, garanciális, dobozával és tartozékaival
- ÚJ /// ASUS ROG 5800x/32Gb/1+2Tb/RTX3070 -- BeszámítOK!
- XBOX Series S 512GB // Újszerű // Számla // Garancia //
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Apple Pencil 2.gen, Új, Dobozával 12 hónap garanciával
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- BESZÁMÍTÁS! ASRock AB350 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 6GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- Honor 200 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest