- Mostantól Tajvanon kívülre is viheti 2 nm-es node-ját a TSMC
- Scuf Envision Pro kontroller teszt
- Új cégtől származó rendszerchipról árulkodik a Lenovo friss platformkódja
- Hamarosan kapható lesz az Enermax Intel és AMD HEDT platformokhoz szánt AIO-ja
- 8 GHz felett ketyeg a G.Skill CSO-DIMM DDR5 memóriája
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Apple notebookok
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen egeret válasszak?
- nVidia GeForce GTX 1070 / 1070 Ti / 1080 (GP104)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Gaming notebook topik
- Milyen videókártyát?
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
válasz pulutodurumo #100109 üzenetére
Ha rögtön kell, akkor Xin park, de aliexpress-ről szoktam rendelni.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
válasz fecus #100075 üzenetére
Ezeknek a hallomásoknak nem kell felülni. Számomra az inkább a nagy kérdés, hogy ha az eddigi 7x12 órás kínai minimálbér helyett 5X8 órás európai műszakokban itteni bérekért fogják gyártani az autókat, akkor mennyire lesznek versenyképes árúak az autóik.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz johnny82 #100057 üzenetére
Kárász utca Átriumban is van pár asztal. 9 ball club is jó hely Facebook
[ Szerkesztve ]
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz ShadowX #100043 üzenetére
Egyébként igazad van, nem is szoktam ilyennel pepecselni, csak leírtam, hogy miként lehetséges, és ha nagyon tudatos az ember, akkor miért éri meg.
Én ezt inkább autó - lakás hitellel szoktam eljátszani, hogy ugyan előtörleszthetném, de minek, mikor nagyobb kamatot tudok azon a pénzen realizálni, mint amit megspórolnék az előtörlesztéssel.
És kicsiben, de ezek a 0% THM-es dolgok is ugyanez a kategória.
Számomra inkább az ilyen mikro hitelek felvételével járó macera (ahogy azt Darkbyte jól összefoglalta), meg az esetleges bújtatott költségek, apróbetűs részek áttanulmányozása az, ami miatt ilyen csekély nyereség miatt inkább kifizetem egy összegben.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz ShadowX #100039 üzenetére
Bármennyiért. Érted 0% thm, azaz számoljunk 500 000 Ft-os Tv-vel és egy évvel. Azt az 500k-t ha befekteted évi 10% kamatot simán el tudsz érni (persze bukhatsz is, befektetés függő ). Azaz, ha nem tv-re költötted, akkor nyertél mondjuk 50 ezer Forintot. Miközben a Tv-d is megvan, havonta törlesztgeted.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
Sikeresen visszatértünk Boszniából! BÚÉK szegedi topik lakók!
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
válasz garga01 #99863 üzenetére
És megint sikerült félre érteni. Ugyanis a délre alatt nem a trópusokat értem, hanem csak tőlünk délebbre, mint pl. idén Szarajevó, vagy 2 éve Zlatibor (kellemes 15 fok volt nap közben két ünnep között). Tervezem Albánia, Görögország, Törökország meglátogatását is szigorúan télen.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz Stylewars_kp #99860 üzenetére
2 éve Albániában ütött be a felismerés nyáron a 48 fokos rekkenő hőségben, amikor a légkondis szobából a tengerre sincs kedved levánszorogni, hogy ott szarrá égesd magad a napon, esténként pedig a környező bozóttüzek hangulatos pirosra festették az ég alját, hogy nyáron fizessek rengeteg felárat azért, hogy megdögöljek a hőségtől? Télen a hidegért fizetés elkerülése régóta logikus, de mostanra ugyanez van nyáron csak ellenkező előjellel.
Én azóta elkezdtem szembe úszni az árral, és nagyon nem bántam meg. Északra megyek nyáron, sokkal olcsóbb, és sokkal élhetőbb (idén nyáron pl. Zakopane és Krakkó volt terítéken, mások ide télen szoktak síelni menni ). Télen pedig szigorúan délre megyek. Tavasszal és ősszel pedig befigyelhet a kettő között bármi, mondjuk Horvátország, Ciprus stb. Ciprus októberben olyannyira király volt, hogy akár minden évben vissza tudnék oda menni. Ellenben amikor hallom ismerősöktől, hogy augusztusban Cipruson volt, és milyen jó volt, mindig csak joviálisan mosolygok, hogy biztos jó volt 54 fokban szarrá égetni magad rohadt sok pénzért, miközben októberben 30-35 fok van ott, 24-25 fokos a tenger, és feleannyiba kerül a szállás, ja és nincs tömegnyomor.
Jövő tavasszal pedig Ausztriába megyünk, mihelyst elült a síszezonÉn kérek elnézést!
-
martonx
veterán
Szerintem mi valójában tökre ugyanarról beszélünk, csak én valamivel sarkosabban fogalmazom meg azt, hogy az emberek túlnyomó többsége hm. fura
A Bárka is tökéletes példája az értelmetlen pénzszórásnak, miközben máshol kevesebből, nyugodtabb légkörben, ugyanolyan jól tudod magad érezni. De mondhatnánk a fine dining éttermeket is, ahova eleve tilos éhesen menni, hogy aztán szarokat kóstoltassanak veled, és a végén éhségedben elmenj a legközelebbi mekibe. Valahogy így érzek a sieléssel, búvárkodással kapcsolatban is. Semmi bajom nincs azzal, hogy az ember megnézi a hegyeket / tengert (én is ezt teszem, évente akár többször is).
A sielés viszont már egy túltolt úrimuri (kivéve, ha északon a hegyek között élsz). Ugyanez pepitában a búvárkodás (kivéve, ha tengerparton élsz). Amikor valaki görcsösen minden évben elrohan síelni / tengerpartra a legnagyobb hidegben / melegben, hogy a legdrágábban kivehesse a szállást és a legnagyobb tömegben lehessen ott, és ezért egész évben tárolja a sí / búvár felszerelést, plusz mindezt arra az évi egy alkalomra magával hurcolja a fél világon keresztül (vagy akkor bérli, mindegy), és még mindenféle oktatást, felvonót, sípályát miegymást fizessen járulékosan, háááát....
Miközben egy hüttében tök jól el lehet lenni az év bármely szakában sielés nélkül is, ahogy a tengerben se csak július augusztusban lehet fürdeni.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
Nem magam miatt csak puszta logika. Szólj, ha látsz itt hegyeket, meg havat. Pont ugyanolyan sznob erőlködés innen nézve a síelés, mint a mélytengeri búvárkodás. Akik pedig sok pénzt nem kímélve szembe mennek a logikával, azok a szememben sznobok.
Szerintem félre értettél. Nem az utazással van bajom, természetes, hogy jó időnként megnézni más tájakat. Elmenni kicsit a hegyekbe, vagy megnézni a tengert. Ha vissza olvasol pont innen indult a beszélgetés, hogy Jahorinát is meglátogatjuk.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz attilav2 #99847 üzenetére
Az a baj, hogy alföldi gyerekként a síelést soha nem sikerült megszeretnem. Szegedről nézve ez egy sznob bohúckodás (elutazni valahova messzire, hogy ott tömegeljen az ember aranyáron a hidegben). De ezzel nem akarok megbántani senkit, aki imád télen egy valag pénzt kidobni hülyeségekre Ha Ausztriában / Szlovákiában élnék, valószínűleg alap lenne a sielés.
Jahorina-ba is tervezünk elnézni, de pusztán csak azért, hogy lássunk végre havat. Mivel tőlünk jóval délebbre van, ezért manapság már ott is inkább csak mutatóban van hó, tudtommal síelésre nem annyira alkalmas már az a környék.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz vizslakutya #99845 üzenetére
Szarajevóban lesz 4 éjszaka a szállásunk, onnan fogunk erre-arra szétnézni. Valami vízesés már tervben van, valami vár is. Testvérem a nagy program szervező.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz Ted_Beneky #99841 üzenetére
Köszi! Mostart egyébként is terveztük megnézni!
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz vizslakutya #99835 üzenetére
Jól értem, hogy idén december 3-ra készült el az új magyar határátkelő, miközben január 1-el eltörlik a határt?
Ismét sikerült hasznosan elkölteni a pénzünket.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
Mármint pozitív vagy negatív értelemben? Mi 3 éve voltunk Romániában, akkor rácsodálkoztunk, hogy mennyire jó útjaik vannak. Mindenhol bevásárló központok voltak, és minden ugyanannyiba került, vagy kicsit olcsóbb volt, mint itthon. Miközben a román átlagbérek lehagytak minket.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
Idén két ünnep között meg Szarajevóba megyünk szétnézni. Majd elmesélem arra milyen nyomort találtunk. Borítékolom, már ott is rá fogunk csodálkozni, hogy jobban élnek, mint mi.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz attilav2 #99825 üzenetére
Nagyon helyes! Jövőre tervezünk Romániába menni. Arad nem nagy szám, de azért egy hétvégét megér. Temesvár már jóval látványosabb. Székelyföld varázslatos.
Ja, és MINDEN olcsóbb (mellékesen 20%-kal magasabbak a béreik, mint nálunk). Ők így nyomorognak.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz FoxiestFox #99807 üzenetére
Ebben egyébként maximálisan egyetértek. Sajnos egyre több a kretén, és ezt mindenki megszívja, nem csak a kretének, akik fel sem fogják, hogy miattuk szív mindenki.
Olyan ez, mint a sebességkorlátozás, meg amikor valaki 60-nal megy az országúton 90 helyett, aztán nem érti, hogy valaki miért vállal be mögötte életveszélyes előzést, és hümmög, hogy lám milyen veszélyes rohanni.
Vagy a fordítottja, amikor meg 50 helyett 130-al versenyeznek, amire az a válasz, hogy akkor legyen 40-es sebességkorlátozás, hagy szívjon mindenki, pár díszfasz miatt, akik ugyanúgy továbbra is leszarják a szabályokat.
Ilyen világot élünk.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
válasz vizslakutya #99726 üzenetére
Én mondtam, hogy Linux-on a mai napig se mennek pöccre a legalapabb funkciók sem, lásd WiFi
A Linux power usereknek nem szabad bedőlni.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz SirRasor #99688 üzenetére
Sg.hu - Az emberek nem tudják hogyan kell a chatbotokat használni
A haszontalan AI funkciók helyett inkább a UI-ra helyezhetnének végre hangsúlyt, hogy az rendbe jöjjön. Én ugyan teljesen jól elvagyok vele, de az irányt nem tartom jónak. Mármint, hogy pakoljuk be az újabb és újabb haszontalan funkciókat, miközben az UI a mai napig nem 100-as, de legalább egyre kevésbé lehet személyre szabni. Ami szintén nem zavarna, ha annyira jó és hibátlanul letisztult lenne.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz FoxiestFox #99678 üzenetére
Megkérdezhetem, hogy mi volt win11-ben ami annyira zavaró a win10-hez képest? Eléggé ugyanolyan a kettő.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz SirRasor #99675 üzenetére
Early adopter vagyok, szeretem kipróbálni az új verziókat. Egyébként Win 11 után idén év elején kaptam egy céges Win10-et, ami itt-ott szarabbul nézett ki, illetve olyan fapados érzés volt Win11 után. De nem volt kibírhatatlan, csak bénácska. Konkrét példákat így fél év távlatából már nem tudok.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz Stylewars_kp #99664 üzenetére
Semmi bajom a linuxal, én minden évben elhiszem, hogy ez már a Linux éve, és már mennyit fejlődött, aztán újra és újra arcon csap a valóság.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz DarkByte #99660 üzenetére
Évek óta win11-ezek, már a 24H2 is megérkezett itthon több gépre is. Semmi baj nincs velük. Pöcc-röff, teszi a dolgát. It's just works, ahogy az Apple mondaná.
Más kérdés, hogy persze lehetne jobb, de pont egy új gépen meg Ubuntu Linux-al bohóckodok, és hááááát, még mindig ezerszer inkább windows.
Konkrétan a mai napig nem sikerült beállítanom file share-t azon a gépen, pedig internet tele van tutorialokkal, mindent végigcsináltam, és akkor se működik a Write jog, csak a Read.
Távoli asztali elérés is szopás halom volt, ami windowson csak pár kattintás.
Olyan jó ötletnek tűnt, hogy azon a gépen fusson linux, de ha újra nekifutnék, röhögve megérné inkább azt az 1700Ft-ot a windows licensz, mintsem több napnyi szopás, bohóckodás, hogy aztán a végén ugyanott legyek vele, ugyanarra használjam.
De legalább van friss első kézből szerzett tapasztalatom, hogy hogy áll a linux 2024-ben, nem csak romantikus elképzelésem.
Sebaj, majd 2025 már végre a linux éve lesz.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
Homályos zóna, de MS nem fogja kinyírni, pláne, hogy nála a Windows mostanra már kb. csak kapudrog a sokféle egyéb szolgáltatásához.
A lényeg, hogy szinte ingyen úgy viselkedik a windows-od (és ami a fő, hogy MS is úgy tekint rá) mintha 40K-ért megvásárolt jogtiszta win lenne.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz quailstorm #99642 üzenetére
Rókuson van Digi, bár mostanában határozottan belassult.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
Második LG mosógépünket nyűvjük (az első "csak" 7 évig bírta azt a heti 60kg-nyi ruha mosást), de sose volt bajunk a ruhák szagával, öblítő illatával. Pedig használunk öblítőt.
Az első csak 8kg-os töltetsúlyú volt, a második már 11.
Régebben 2 és fél napig kis túlzással non-stop tartottak a mosások péntek délutántól vasárnap lefekvésig.
Mostanában is 2 és fél nap, de napi 2 mosással letudjuk a heti ruha adagot. Mondjuk a gyerekek is nagyobbak lehet, hogy időközben heti 50kg környékére csökkent a mosnivalónk.Az első LG tönkremenetele után tartottunk fél év mosógép nélküli életet. Mosodába jártunk. Ha nem lenne ennyi gyerekem tök komolyan nem is tartanék itthon mosógépet.
Csak nem volt vicces heti 1-2-szer a második emeletről mosodába cipelni 30-60 kg ruhát, így visszatértünk a saját mosógéphez. Viszont nagyon jó volt ahhoz, hogy a gyerekeimet rászoktassam, hogy nem kell minden ruhát rögtön szennyesbe dobni. Mikor nekik kellett mosodába vinniük a 60kg ruhát, akkor azért elgondolkodtak, hogy legközelebb napi 3 átöltözéskor minden ruha szennyes-e...Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz attilav2 #99633 üzenetére
Egyedül diák bérletet szoktam a gyerekeimnek venni, azt pl. biztos, hogy nem tud adni a nyomorék, de mindenhol ott lévő MÁV automata.
Jaa, nagy ritkán 10-es gyűjtő jegyet is veszek, azt hiszem ilyet már semelyik automata se tud, egyedül a bent üldögélős bódékból lehet venni.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz Stylewars_kp #99540 üzenetére
Igen, ilyenkor ha van plusszod, és nincs hol tárolni, az simán elvész.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
Megkülönböztetünk sziget üzemmódot, amit bármikor bárhol telepíttethetsz, viszont az azért sziget, mert semmiféle kapcsolatban nem lehet az MVM hálózatával. Ahogy írod is pl. egy tanyába esetén a semmi közepén. Ehhez nem kell engedély senkitől, bármennyi napelemet telepíthetsz, amit csak az ottani villamos hálózatod elbír. Ilyenkor viszont nyilván kelleni fog akkumulátor is, amivel az éjszakákat (borús napokat) átvészeled, amíg nem termel a napelem.
Amiről én beszéltem az a hibrid sziget üzemmód, azaz a napelem összeköttetésben van az MVM hálózattal, hiszen a lakásba mind a napelem, mind az MVM küld áramot.
Nyilván amikor elég csak a napelem termelése, akkor az MVM-től semennyi áramot nem veszünk. Amikor nem elég, akkor meg az MVM-től jön a különbözet.
Ehhez eleve invertert, meg vezérlést is kell telepíteni, ami mindezt szabályozza.
És ezt nem telepíthetsz feketén, ehhez MVM szerződés kell, a legvégén MVM jön ki, helyezi üzembe a napelem rendszert.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz vizslakutya #99529 üzenetére
Ez a villany kazán, ha jól látom 15kW-os fogyasztású!!! Ehhez a 2kW napelem olyan, mint erdőtűzhöz a vizipisztoly. Szerintem.
Miért kerül 1,5m-be a kazán csere. Kémény bélelés a társasház közös bulija.
Lakásonként fél misi körül ki kellene jönnie.
Új kondenzációs kazánt simán lehet 300k alatt venni újonnan.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz vizslakutya #99525 üzenetére
"Gázkazán csere többe lenne, mint a villany kazán+ napelemes rendszer".
Ez most kérdés akart lenni?
A napelemes rendszer megúszható 2M alatt. Ehhez jönne egy hőszivattyú, ami másik 2M. Plusz a munkadíj, padlás átalakítás. Egy hőszivattyú rohadt nagy, mágneses leválasztóval, puffer tartállyal stb.vel kb. háromszor akkora helyet foglal el, mint egy gázkazán.Vs. egy kazán csere: 300K körül van a kazán, ehhez jön pár tíz K munkadíj. Persze nagy kérdés, hogy a kémény fel van-e készítve a kondenzációs kazánokra.
Gyanítom mindkét esetben kell terveztetni, dokumentálni, jóvá hagyatni ezt-azt itt-ott.A napelem nappal fedezni fogja a hőszivattyú áram fogyasztását, de este nem. Nem lesz gázszámlád. Neked kell kiszámolnod, te ismered a házban a lehetőségeket.
Ez csak egy tipp, de a végén azt fogod látni, hogy fűtés szezonon kívül csökkenni fog a jelenlegi villanyszámlád 30%-kal. Télen pedig nem lesz sokkal több a villanyszámlád mint most (kb. 20%-kal saccolom többre), de nem lesz gáz számlád.
Neked kell átgondolnod, hogy megérheti-e, esetleg pontosabban megpróbálhatnál utána számolni.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz DarkByte #99518 üzenetére
Igen, simán megoldható, feltéve, hogy a lakóközösség hozzájárul, mivel egyik társasháznak sincs akkora teteje, hogy mindenki bőven kipakolja a napelemeit.
Plusz az inverternek, vezérlésnek közel kell lennie a napelemekhez, jellemzően a lépcsőházban, ami megint egy hozzájárulás (két darab 20X20cm-es doboz plusz némi vezetékezés a falon).
Igen, mi tetőtérben vagyunk, szóval nálunk ez extra könnyítés, hogy minden mindenhez közel esik.
Utána már sima ügy a napelem. 1 fázishoz maximum 7 tábla, 2,1kW teljesítménnyel.Viszont van pár fontos infó: ha komolyan akarsz napelemezni, netán még elektromos autót is tölteni, hőszivattyúzni, akkor kell a 3 fázis, amit társasházba beszereltetni a Mission Impossible kategória. Mármint elméletileg lehetséges, gyakorlatilag nincs ember, aki vállalná, illetve plusz óriási macera emiatt az egész házon végig verni, hogy a villanyóra és a lakásod között végig vésesd a lépcsőházat, hogy újravezetékeztesd a 3 fázishoz. Netán még a garázshoz is vinni akarod a villanyórától a saját 3 fázisod...
Enélkül viszont marad a meglévő 1 fázis és a 2,1 kW teljesítmény.
1 fázis + napelem viszont csak a fogyasztáscsökkentésre jó. Szaldós elszámolás az új belépőknél már nincs, szóval valahol 30-50%-os villanyszámla megtakarítást tudsz elérni, kivéve ha egyébként is minimális a havi villanyszámlád, akkor akár 100%-os tud lenni (fent említett 7X-es betáplálása a fogyasztásodnak). Ha meg minimális a villanyszámlád, akkor nem biztos, hogy van értelme 1,5-2M-et napelemre költeni, hogy utána megspórolj havi 5 ezret.
1 fázisos megoldással nem fogsz tudni elektromos autót tölteni (szvsz kurva nagy zsákutca a jelenlegi elektromos autózásos EU-s elképzelés, de nem akarok mellékvágányra menni), se hőszivattyúd nem lesz a kondenzációs kazán helyett.
Nálunk extrém nagy a villanyfogyasztás (6 fős háztartás, villanytűzhely, szárítógép, légkondi, kismillió számítógép, hűtés-fűtés rendszer). A melegvíz termelés a padláson lévő puffer tartályba megy kondenzációs kazánról, padlófűtés + fan coilok, azaz 35-40 fokos vizet kell csak keringtetni a rendszerben, minimális gázfogyasztással megvagyunk, cserébe a keringtető szivattyúk, fan-coil ventillátorok árammal mennek.
Így télen a havi leolvasásos gázszámlánk a nyári nulláról felugrik 5 ezerre, cserébe a villanyszámlánk havi 15-20K, a nyári extrém meleg hónapokban a tetőtérben meg 50K is tud lenni.
Előzetes kalkulációim szerint a napelemmel a villanyszámla havi 5-10K-ra csökkenne, nyáron meg 40K környékére (remélhetőleg inkább alá). Azaz olyan évi 120-150K-t tudnánk spórolni a villanyszámlán, amivel már megérheti beruházni saját napelemre.
De mondom ez csak kalkuláció, az MVM nagyon nem partner abban, hogy kiderüljön, végül mennyi is az annyi.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz Stylewars_kp #99515 üzenetére
Az akku egyrészt annyiba kerülne, mint a 7 db napelem. Másrészt pont a nagy fogyasztó nyári hónapokban a légkondi 100%-ban rögtön felhasználja a megtermelt áramot.
Nyugisabb hónapokban tudna segíteni az akku, de nyugisabb hónapokban amúgy is alacsonyabb a fogyasztasunk, soha nem hozná vissza az árát.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
Ugyanarról beszélünk. Amit nem értesz, hogy jobban jövünk ki, ha nem vissza termeljük 5Ft-ért az áramot, hanem helyben elfogyasztjuk.
Ha nap közben szaré-hugyé termelünk, miközben el is fogyaszthatnánk a nap közben bekapcsolt mosással/szárítással, ehelyett 5Ft-ért visszatermeljük, hogy aztán este 35-70 Ft-ért (sávtól függően) visszakapjuk, amit 5Ft-ért odaadtunk, akkor miért is mindegy mikor megy a mosás?
Ráadásul amit nap közben napelemmel oldunk meg, nem számít bele az MVM felé a fogyasztásba, azzal nem lépünk fogyasztási sávot. Az esti mosással pedig sokkal hamarabb sávot lépünk, és máris nem 35, hanem 70Ft-ért kapjuk vissza este a nap közben 5Ft-ért odaadott áramot.
És ezen semmit nem változtat, hogy havi elszámolás van, vagy éves szaldós.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
Igen a szaldós elszámolás éves szintű.
De ettől még a tény tény marad, hogy amit nappal megtermelünk azt éjszaka 7X-es áron kapjuk vissza (hogy ezt napi vagy havi vagy éves elszámolásban az esetünkben teljesen mindegy), ergo nekünk az éri meg legjobban, ha nappal nem termelünk semmit pluszban, hanem rögtön el is használjuk.
Az éves szaldo annak jó, akinek masszív többlet termelése van, de nyilván vannak borongós napok, időszakok, amikor ha hirtelen elszámolnának, fizetnie kellene. De hangsúlyozom nekünk nincs ilyen, mi soha nem vagyunk masszív többlet termelésben. Esetünkben nincs olyan, hagy termelünk napi 20kW áramot, miközben fogyasztunk napi 5kW-ot. Az éves szaldó az ilyen esetekre jó, mert ha bejön egy hét borongós idő, vagy bejönnek a téli sötétebb hónapok, az év egészét tekintve még mindig masszívan pluszban tudnak lenni.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
"de 90% hogy szaldos, tehat mindegy mikor mos az asszony "
ha szaldós az elszámolás sem mindegy szerintem, legalábbis nem mindegy a mi esetünkben. Ha jól tudom a szaldós csak annyit jelent, hogy év végén egyben kapunk számlát, ami tök jó akkor, amikor az embernek tömve van a teteje napelemmel, és nappal 7X annyi áramot termel, mint amit este elfogyaszt. Mert ugye a rezsicsökkentés nevű magyar borzalomnak hála mostanra az áram ára szinte ingyen van, a hálózat használatáért, meg mitudomén mikért kell érdemben fizetni.
Ezért rezsicsökkentett áron veszi át az MVM a megterhelt energiát. Igen ám, de ha kicsúszol a rezsicsökkentett keretből, akkor viszont 7-szeres áron adja vissza Zseniális.
Érted, nekünk a 7 darab napelem nem fedezi, nem hogy a 7X-es, de az 1X-es fogyasztásunkat sem, azaz nappal hiába termel a napelem szaré-hugyé, ha azt éjszaka 7X-es áron kapjuk vissza.
A napelem a fogyasztásunk 30%-át fedezi. Emellett termel napi pár kW-ot pluszban (nyáron semennyit). De annyira nagy a fogyasztásunk, hogy így is bőven a rezsicsökkentett kereten felül vagyunk.
Két esetben lenne mindegy, hogy mikor mos / szárít az asszony:
1. ha olyan alacsony lenne a fogyasztásunk, hogy belül lennénk a rezsicsökkentett keretben, mert ez esetben elmondhatnánk, hogy kb. amit este elhasznál, azt nappal megtermeltük. De este a többszörösét használjuk el, mint amit nappal megtermeltünk.
2. ha az esti fogyasztásunk 7X-ét termelnénk meg nappal.Mivel egyik eset sem áll fenn, ezért nem mindegy mikor mos/szárít/süt/főz. Mert nekünk az a legideálisabb eset, ha elhasználjuk azt, amit termelünk.
És ezt tudva, kértük a havi elszámolást, mert nekünk a szaldós elszámolás kurvára nem vicces, mert nincs annyi napelemünk a tetőn, hogy kijöjjünk a teljesen torz rezsicsökkentett szarakodással nullába, és év végén jönni fog egy kedves kis 200 ezres szaldós villanyszámla.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
Őszintén fogalmam sincs.
Mióta napelemünk és okosmérőnk van az MVM tökéletes véletlenszerűen küldözget tökéletesen hasraütésszerű számlákat.
Fontos tudni, hogy társasházban lakunk, egy fázisunk van, azaz csak 7 db napemelet lehetett beüzemelni a lakáshoz (meg a szomszédok elől sem illik elvenni a tető területét). 7 db napelem maximum 2,1kW-ot tud termelni óránként, ami tekintve, hogy 6 fős háztartás vagyunk kb. az áram fogyasztásunk 30%-át fedezi (miközben termelünk is vissza valamicskét, de nem sokat nappal a hálózatba, kivéve nyáron mert akkor a légkondi mellett éppen semmit nem termelünk vissza).
Február óta van napelemünk. Addig havonta diktáltuk be a fogyasztásunkat, havi 15-20K-volt a villanyszámlánk kivéve a nyári légkondis hónapokat, mert akkoriban 40-50K-s.
A gázárral ellentétben villanynál semmiféle nagycsaládos kedvezmény sincs, így a fogyasztásunk kb. fele a 7-szeres "piacinak hazudott" villanyáron számolódik el. Azaz a nepelemmel arra számítunk, hogy havi 5-10K-s villanyszámláink lesznek, kivéve a nyarat, mert akkor simán össze tud jönni 40K is havonta.Ez volt az alapfelállás, erre jött márciusban egy 50K-s villanyszámla. Kérdeztük, ezt most így hogy? Mondták fogalmuk sincs, okosmérőnk lett, átállítottak havi átalány fizetésre. Reklamáljuk meg, diktáljuk be az okosmérő aktuális állását, és küldenek helyeset. Egyúttal kérvényeztük, hogy havonta az okosmérő alapján a tényleges fogyasztásunk alapján kapjunk számlát. Megtettük jött egy 40K-s számla. Befizettük, aztán júniusban még jött egy másik 40K-s számla, leszartuk, befizettük. Na, és azóta NEM JÖTT SEMMIFÉLE VILLANYSZÁMLA. Írom ezt így novemberben. Októberben voltunk bent, hogy WTF, nem-e kellene számlát kapnunk. Azt mondták fogalmuk sincs. Újra kérvényeztük a havi villanyszámla fizetést.
Itt tartunk most, és valószínűleg egyszer kézhez fogunk kapni egy 200K-s villanyszámlát, miközben az okosmérőn napi szinten meg tudom nézni a fogyasztásomat, betermelésemet az MVM weboldalán.
Azaz most november van, február óta okosmérőnk van, és halovány fingom sincs, hogy most akkor mennyi is egy havi villanyszámlánk, vajon tavalyhoz képest hogy alakult a napelemmel a fogyasztásunk? Fogalmam sincs.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz SirRasor #99493 üzenetére
A keresetem köszöni jól van, de az asszony egészségügyben hobbizik (van aki ezt munkának hívja), 4 gyereket tartunk el, így az egy főre eső bevételünk kevesebb, mint az egy gyerekes tanár + titkárnő házaspár testvéreméknél.
Mióta vannak napelemek a lakás tetején és napi statisztikákon látom, hogy mennyire bődületesen sok áramot fogyasztunk, elkezdtem odafigyelni erre is. Persze én hiába figyelek oda, ha az asszony és a család továbbra is lendületből bassza ki a pénzt az ablakon (mondok egy példát, nappal termel a napelem, az asszony meg éjszaka bekapcsol egy mosás + szárítást, és nem érti meg, hogy miért kellene mindezt nappal csinálni).
Az itthon lévő immár 3 asztali gép (hm inkább 4, ha a ryzen 5600G-s szervernek használt gépet is ide számolom) fogyasztásának optimalizálásával a grafikonokon érezhető javulást lehetett elérni a nappali fogyasztásunkban. Legdurvább a fiam gépe volt az RX 6700 XT-vel, amit amikor bekapcsolt hirtelen több mint fél kW-tal megugrott a fogyasztásunk. Ez most lement 300W alá. Az én előző gépem fogyasztása is erősen csökkent az RTX4060-nal, míg a harmadik gép az integrált GPU-s Ryzen 9600X-es munkás konfig, meg csak fényen él, kevesebbet fogyaszt mint az előzőleg munkára használt intel 13. gen Dell laptop.[ Szerkesztve ]
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz SirRasor #99489 üzenetére
Igaziból most még mindenki csak találgat. Félre ne érts, kicsit se vagyok Amd ellenes, csak ami a saját tapasztalataim szerint szar, arról nem akarom meggyőzni magam, hogy nem szar.
Én lennék a legboldogabb ha az új generációs amd gpu-k végre nem csak benchmarkokban, és árban, meg elméletileg lennének versenyképesek, hanem valóban, minden téren a gyakorlatban.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz SirRasor #99485 üzenetére
Ha tényleg ilyenek lesznek a fogyasztások, akkor az szomorú lesz, vagy bődületes nagy (50+% 4060 vs 5060 esetében pl.) kell, hogy legyen az előrelépés teljesítményben.
Végülis, ha a leendő 5050 100W-ból hozni fogja a 4060 teljesítményét (netán még egy leheletnyivel gyorsabb is lesz), én már akkor elégedett leszek.
A pirosakat már teljesen leszarom, majd amikor mindenhol azt olvasom, hogy jók az AMD kártyák, jók a driverek, atomstabil rajta minden, minden játékot a papírformának megfelelően visz, akkor majd egyszer megint szóba jöhet, hogy nvidiaval összemérhető értékű pénzt adok ki érte (hogy van köztük 20-50K árkülönbség, azt 200-250K-s nagyságrendnél teljesen leszarom, mikor a fent említett problémákkal kell küzdeni cserébe). Jelenleg AMD ha közel ingyen adná se kellene, mert nem éri el azt a minőséget, amiért bármennyi pénzt is megérné nekem áldozni.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz Ted_Beneky #99483 üzenetére
Tudod mi az igazán vicces? Hogy elnézve az immár 7 éve velem lévő 1070Ti-t, valóban be fogja hozni az árát, és tudom poénnak szántad, de igaz lesz, hogy a végén még olyan lesz mintha ingyen szereztem volna. Mert az a havi 1000 Ft, amit villanyszámlában megspórolok vele (őszintén fogalmam sincs mennyi forintálisan, lehet hogy kevesebb, lehet, hogy több), az évi 12.000 Ft, és tekintve az áfa visszatéritést (azaz nettó 90 párezerért vettem), 8 év alatt nullára kihozhatja az árát.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz SirRasor #99480 üzenetére
Na de januárban jönnek az RTX 5xxx-es karik is, amik állítólag brutálisak lesznek, de a fogyasztásuk is
Pedig számomra az rtx 4xxx-es sorozat legnagyobb vonzereje pont az alacsony fogyasztás volt, amellett, hogy simán működik vele bárhol, bármikor, bármilyen játék. Amikor megláttam a 4060 teljesítményét a 115w-os fogyasztásával, éreztem, hogy van értelme új VGA-t venni. Amennyit nyári szünetben futott otthon, szerintem mostanra jó pár ezret a villanyszámlán vissza is hozott már az árából
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
Intel új GPU gen már a csőben van, azt nem érintik a mostani leépítések, költségvisszavágások. Én is kíváncsi leszek az új generációra, mert látszik, hogy az AMD fikarcnyit se konkurencia az Nvidia-nak, hátha a gyengélkedő Intel pont ebben a szegmensben találna magára.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz SirRasor #99473 üzenetére
Hát nem tudom, én 1 hónapja adtam el, folyamatosak voltak a szopások vele, semmi sem javult az elmúlt időszakban.
Radeon chill is hol működött, hol nem. Mondok egy példát, ha a WarThunder Steam-en keresztül volt elindítva, akkor működött a chill. Ha a saját launcheréből lett elindítva, akkor nem működött. És ez nem egy éve volt, ez az eladás előtt latest driverrel. Más játékoknál is volt amelyiknél működött a chill, volt amelyiknél semmit nem csinált, és pörgött a kártya ezerrel.
Vagy ott van a Fortnite. A 7 éves 1070Ti jobban futtatja, mint az RX 6700 XT. Pedig papíron, benchmarkok alapján az RX 6700 XT röhögve veri bucira az 1070Ti-t. Szóval számomra ennyit érnek a benchmarkok.
Egy rakás szar az egész.
És hiszem, hogy ez nem a 6700 XT specialitása volt, hanem 6800, 6900 mindegyik ugyanígy viselkedik, mivel a driver szar.
Engem egyébként nem kell győzködni, én se győzködni akarok senkit, csak leírom, hogy milyen volt, mivel piacra kerülése óta megvolt az RX 6700 XT, és végig saját tapasztalatról írok, nem benchmarkokról, amik alapján tök jó vételnek tűnik.
A kártya nem volt hibás, azóta el is adtam, az új tulaj se jött vissza vele, hogy rossz lenne. Egyszerűen a konstrukció, driver, mittudomén mi, ennyire fos, ennyit tud.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz pulutodurumo #99470 üzenetére
Egyetértek, ezért is írtam, hogy a CUDA hiányról nem tehet az AMD, de ettől még, mint vásárlónak, fájhat a hiány, még ha nem is szerkesztünk nonstop videót, meg futtatunk nonstop AI-t.
Ilyenkor az AMD tehetné mondjuk azt, hogy durván olcsóbban adja a szarjait, ha már játékra nem jók, és CUDA nélkül másra sem Aztán, ha elért egy piaci részesedést, akkor talán az OpenCL-re is jobban rámennének a gyártók.
Vagy masszívan ráfeküdne a játékosságra, és a VGA-i jók lennének játékra, érezhetően olcsóbban hülyére vernék az Nvidia kártyákat.
De azzal, hogy olyan árban adja a VGA-kat, mintha azokon jól lehetne játszani (elhiszem hogy pár benchmark erejéig papírformán egész jók, a gyakorlatot meg tudom mennyire tér el az elmélettől), ráadásul másra sem lehet használni őket, szvsz valahol a vásárlók tudatos megtévesztése, amiért mérges vagyok rájuk, és élvezettel nézem a steam statisztikáit: Steam Hardware & Software Survey
Jó sokat dolgoztak azon, hogy abszolút ne legyenek tényezők a diszkrét VGA piacon.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz DarkByte #99468 üzenetére
Ó, most hogy mondod a Cuda is óriási hiányossága az AMD kártyáknak, noha erről az AMD nem tehet, bár jóval erősebben kellene legalább próbálkoznia.
Videó szerkesztést próbáltunk volna az RX 6700-ön, Cuda nélkül nagyon gyenguc volt
Én is szomorúan írtam a fentieket, kicsit se vagyok fanboy, én örülnék a legjobban, ha az AMD VGA-k valódi alternatívák lennének!Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz fradi81 #99443 üzenetére
Én is ezért vettem, papíron tök jó is, csak hát nem papíron játszunk. Az nvidia-t én is túlárazott szarnak gondoltam, míg vissza nem váltottam nvidia-rá, és rá nem jöttem, hogy jééé, így is lehet?
Hidd el, nem véletlenül adhatják akarmennyivel drágábban a papíron ugyanazt. Mert az övék tényleg tudja, amit papíron ígérnek, és pöcc-röff beüzemelni.
A másik meg csak elméletben tudja, és folyamatos önszopatás használni.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz johnny82 #99438 üzenetére
Régen rx460-am volt, utána 570 azután rx 580.
Ezek mellett lett gtx 1660 super, 1070ti. Mindegyikkel tökéletesen elégedett voltam. Nem vagyok fán, azt veszem, ami ár - érték arányban jobbnak tűnik.
Így jött a képbe az RX 6700 XT, papíron tök jó, de még egy ekkora csalódást, ekkora szart.
RX 580 után olvastam, hogy gyengélkedik az AMD gpu részleg, de hogy ennyire???
Előtte szerettem az AMD VGA-kat, álmomban se gondoltam volna, hogy ennyire elkúrták őket.
Nem véletlen, hogy a piaci részesedésük sehol sincs. Ami egyrészt szomorú, mert verseny párti vagyok. De ami ennyire szar, azt nem csoda, hogy pár elvakult fanon kívül senki sem használja. RIP AMD GPU (azért ha létezni fog még, pár év múlva lehet adok nekik még egy esélyt).Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz pulutodurumo #99436 üzenetére
Három fő probléma volt vele az 1070ti-al összevetve.
Rengeteget fogyaszt, tök komolyan fiamék szobájában egész télen fűteni se kellett, elég volt ha napi pár órát játszott a gépen.
Sok játék alig-alig működik az rx-ekkel pl. Fortnite, Assassin's Creedek. Siralmas látni, amikor ezek röhögve futnak egy sok éves 1070ti-al,mig vért hugyozik alattuk egy rx 6700,hogy ne szaggasson annyira.
Amd vezérlő szoftver csicsmicsa mindent is lehet állítani benne, de folyamatosan elfelejti a beállításokat, csomó funkció nem vagy csak elvétve működik benne pl. Radeon chill.
Amikor 150-200k-ért vesz az ember VGA-t akkor nem bosszankodni akar, meg fórumokat bújni hetekig, meg bizonyos játékoknál átülni a másik géphez, ami megörökölte az 1070ti-t...
Szóval felejtsd el az AMD VGA vonalat, vegyél egy rtx 4060-at, és csak élvezd a nyugalmat, alacsony fogyasztást, hangtalanságot, simán futó játékokat. It's just works.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz SirRasor #99434 üzenetére
Csak NER-es home office-os kapcsolatom van, azt meg bárhonnan lehet csinálni, akár Dunántúlról is. Én napi 3-4 órát dolgozok az előző fizumnál 15%-al többért.
RX 6700 XT után visszament az 1070ti a gépbe, és most van tárgyalás alatt egy 3060.
Rx 6700 után soha többé Amd-s gpu, szopjon vele akinek két anyja van.
Mondom ezt úgy, hogy Amd-t szeretem, pont a héten is vettem egy 5700x-et és egy 9600x-et.
De amit GPU fronton csinálnak, az mostanra vállalhatatlan.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
Van némi visszaesés az IT szektorban, de nem vészes. Személy szerint idén nyártól eladtam magam a NER-nek, így a fizum rendben van, de nagy családként nagyon erősen érezzük az inflációt. Jövőre elkezdenek végre kifutni a lakás hitelek. Azért megvagyunk.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz johnny82 #99368 üzenetére
Szélmalom vendéglővel jártam úgy, hogy tálakat rendeltem időre, és másfél óra késéssel készültek csak el, emlékeim szerint ki se szállítják, semmi komoly csak másfél órát vártam ott a helyszínen. Miközben a vendégek meg itthon várták, hogy mi lesz már. Soha többé tőlük nem rendeltem. Falusi tekercs hozzájuk képest ugyanolyan jó, olcsóbb, és eddig mindig ingyen határidőre pontosan ki is szállították.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
válasz lorcsi #99339 üzenetére
Kaptam céges telót, így hál istennek megszabadultam a digi/voda szartól. Anno azzal hitegettek, hogy mekkora jó lesz, ha megveszi a voda a digit, mert mennyivel jobb lesz a lefedettség. Aztán gyorsan árat emelték, miközben kiderült, hogy a diginek jobb volt a hálózata, mint a vodanak... NER én így szeretlek.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz SirRasor #99301 üzenetére
Mivel rájöttünk, hogy a fiam ryzen 3600-a nagyon nem tudja kihajtani az RX 6700 XT-t, így most előbb proci csere lesz, AM4 vonalon maradva 5700-5800 körüli valami lesz, amit majd éppen sikerül jó árban kifogni. Aztán megvárjuk a januárt, hogy az 5000-es rtx-ek mit mutatnak.
Addig meg a fiókból előkerült az 1070ti.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz SirRasor #99281 üzenetére
Én hülye meg 94K-ra tartom és így se kell a kutyának se
XFX RX 6700 XT 12GB - HardverApró (hardverapro.hu)
Gyanítom valahol 90K környékén ténylegesen eladható lesz.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
Meglátjuk, eddig 30k ment bele másfél év alatt.
Amúgy a horror sztorikat a nyomorult marketingesek plusz hülye vásárlók kombója okozza.
Akik elhiszik, hogy 90%-ban városban használva az autót is elég csak 30.000km-enkent szervizeltetni, a bejáratás pedig idejét múlt marhaság[ Szerkesztve ]
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz SirRasor #99206 üzenetére
Én is hülye lettem volna LPG-t választani
Ez így az erősebb ezres, full extrásan. Amúgy nem is megy olyan rosszul, kivéve az álló helyzetből elindulást 6 emberrel, csomagokkal, légkondival.
Vettem volna én bármi mást, de mi tényleg nagy család vagyunk. Próbálj meg a Suzukiba beültetni 5-nél több embert...
A többi, erősebb nagycsaládos autó meg 12 misinél indul.Én kérek elnézést!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- Wacom Cintiq 16 FHD (DTK-1660) digitalizáló tábla
- Denon AVR X2600H erősítő + Jamo S809 5.0 Hangfalszett
- Géjmer Keychron M3 vezeték nélküli egér
- Akció! Dell Latitude E6230 laptop (12,5/i5-G3/8GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla