Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- OLED monitor topic
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Steam Deck
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
válasz
SirRasor #100564 üzenetére
A Dáciámat hordom kényszerűségből a gari idő alatt a Molnár autóházhoz és kib...tt drágák. Az, hogy drágák hagyján, de még szarok is. Volt is velük egy reklamációs ügyem, amikor felhívtak, elnézést kértek, kompenzációt ajánlottak, a hibájukat elismerték, ami azért dicséretes, de jobb lett volna, ha csak simán elsőre normálisan meg tudnak csinálni egy normál 30.000-es kötelező szervízt, ha már extrém sok pénzt kiszámláznak a kb. semmiért. Egyszer azt is sikerült eljátszaniuk, hogy nem adtak csere autót, mikor 3 napig náluk állt az autó. A reklamációm óta viszont felkerültem náluk a VIP listára, így amikor másodjára is náluk állt volna az autó, akkor ugyan nehézkesen, de csak adtak csere autót. Persze a csere autó mindig macera, mert elvileg 1 napot meghaladó bent álláskor kötelesek csak csere autót adni, viszont sok munka van, amit elméletileg 4-6 óra alatt meg lehet csinálni, gyakorlatilag viszont szinte biztos, hogy 2-3 munkanap lesz belőle. Ilyenkor jön a kötélhúzás, hogy ne csesszetek már ki velem, hogy pénteken odaviszem az autót, aztán meg egész hétvégén autó nélkül vagyok, és majd kedden szóltok, hogy érte lehet menni.
Eh, ne vegyetek Dacia-t (vagy csak az enyémmel volt ritka sok gond, vagy csak én vagyok túl maximalista, és nem tartom normálisnak, hogy 35.000 km alatt kétszer kellett kettős tömegű lendkereket cserélni, másodjára már kuplungot is cseréltek), a Molnár Autóházat se merném nyugodt szívvel ajánlani, bár elismerem, hogy azért próbálkoznak nem annyira szarok lenni.Minden más autómat Csikota Tamáshoz újszegedre hordok, akinél fele annyiból jön ki ugyanaz, sőőőt még meg is csinálja amiért viszem az autót.
-
martonx
veterán
válasz
Stylewars_kp #100520 üzenetére
A szomszéd ablakain?
-
martonx
veterán
válasz
macilaci78 #100487 üzenetére
Inkább úgy mondanám, hogy próbálja finoman ösztökélni az embereket. De amíg a régi cuccok működnek, és nem használhatatlanul lassúak (ez meg teljesen egyén függő, hogy ki mit érez lassúnak), addig nyilván nem fognak az emberek tömegével váltani csak azért, mert dobott már fel az MS értesítést, hogy esetleg lehetne váltani (emlékeim szerint 8.gennél régebbi gépeken olyan nagyon értesítés se jön).
Pláne, hogy MS esetében ott van a veszély, hogy ha már vált valaki, akkor az Linux vagy Apple irányba vált, ami nekik szintén nem jó. -
martonx
veterán
válasz
macilaci78 #100485 üzenetére
Ebben egyetértünk. Én végig a problémás eszközökről beszéltem. Ha valami elromlott, és régi, elavult, akkor nem látom semmi értelmét mindenáron ahhoz ragaszkodni.
Nekünk is van 2002-es autónk, meg 10 éves laptop. Amíg gond nélkül működnek miért dobnám ki?
De, mihelyst elkezd gond lenni velük, bennem fel se merül, hogy jaj hogy lehetne tovább tákoltatni, meg jaj vajon mik lehetnek ezek a fura hibák, hanem kuka, és már lépek is előre, jöhet egy sokkal újabb.
-
martonx
veterán
válasz
macilaci78 #100481 üzenetére
Minden csak nézőpont kérdése. Van aki szerint pazarlás, más szerint meg felesleges gyűjtögetés, múltba ragadás.
-
martonx
veterán
válasz
macilaci78 #100465 üzenetére
Igen, kapitalista vagyok, bármikor vállalom. Az otthon gyűjtögetés nem én vagyok. Totya a megmondhatója, mi mindent kihordok hozzá. Legutóbb is vittem neki 8.gen inteles laptopot.
-
martonx
veterán
válasz
lorcsi #100460 üzenetére
Intelből a nagyon minimum a 8. generáció, de én őszintén a 10. gen alatt nem vennék semmit. Nyugodt szívvel meg csak a 12. generációtól merném jelenleg ajánlani. Viszonyításképpen jelenleg 15. generációnál tart az Intel, csak közben voltak átnevezések.
Amd vonalon a minimum a 3000-es generáció, de azokból is inkább az 5000-eseket javasolnám. Amd pedig 9000-eseknél tart jelenleg.
Ha viszont tényleg csak és kizárólag irodai felhasználás menne, és MS Office helyett megelégszel online office-al, vagy Libreoffice-al, és nincs olyan luxusod, hogy nyomtatni akarsz, vagy bármi picit is spéci, akkor én feltennék a helyedben egy linuxot. -
martonx
veterán
válasz
DarkByte #100429 üzenetére
Nálunk az egy szál TP-link router mellé került egy switch is, mert a 2021-es lakásfelújításkor direkt behúztuk az ethernet kábelt minden szobába. Így aztán 2 asztali számítógép és az Xbox vezetéken vannak, plusz egy 7/24 torrentező NAS.
Viszont ezek mellett van itthon 6 mobiltelefon, 6 laptop, szintén Wifin van a hűtő, mosogatógép, mosógép, szárító. Belső 2 szintes lakás. Röhögve elviszi ezeket az eszközöket a meglévő Tp-Link Archer AX50-es. -
martonx
veterán
válasz
garga01 #100422 üzenetére
Pontosan. Nehogy már másfél szobába jelismétlő kelljen :D hacsak nem Faraday kalitkában lakik valaki
Egy szál rendes router (2025-ben akkor már WiFi7-es), és minden probléma megoldva. Sőt még a szomszédoknál is lehet wifizniNekem második emeletről még az udvaron, utcán, lépcsőházban is van WiFi jelem :D pedig nincs repeater.
-
martonx
veterán
válasz
-Tsaba- #100401 üzenetére
Előrevetítem, hogy Ali/Temu-s termékekről nincs tapasztalatom, de van/volt jó pár távirányítós autó itthon a gyerekeknek. Az akku kapacitás kiemelten fontos, nem vicces, ha 5 percenként tölteni kell. Ami nagyon fontos az a tartósság. Volt olyan 45-tel menni képes autónk, amit tuningolni lehetett, még a mini fém fogaskerekeket is lehetett cserélgetni benne, meg motort, hűtést, kb. mindent, DE cserébe nonstop szerelni kellett, hol egy féltengely, hol egy gömbcsukló, hol egy difi fogaskerék ment tönkre benne.
Per pillanat egy Absima márkájú 36-tal menő (ez se kevés azért), nem annyira precíz, mint a fent említett gép, de nagyon tartós autót nyüstöl (2 éve) a legkisebb gyerek. Ezen eddig még semmit nem kellett szerelni, bár ha kellene, akkor nem is nagyon lehetne, hanem menne a kukába.
Szóval ezt nyugodt szívvel merem ajánlani, ami nálunk 2 évet kibírt -
martonx
veterán
válasz
ritkaság #100342 üzenetére
Az a fura, hogy venti vezérléshez semmi nem kell, simán az alaplap magától kellene, hogy vezérelje a CPU + ház hűtő(ke)t, míg a VGA abszolút magának vezérli. DE sajnos nulla tapasztalatom van az ősi technológiákkal, fogalmam sincs, hogy az ősi alaplapoknál ez mennyire volt triviális? Mondjuk az RX5700 simán magának kellene vezérelnie a ventijét. Legfrissebb BIOS, legfrissebb windows 11eal probálgatod, ugye?
-
martonx
veterán
válasz
macilaci78 #100300 üzenetére
Használhatót úgy értettem, hogy elkezd motorral meg ilyen fő elemek cseréjével szórakozni, akkor jó eséllyel az az autó már a garázsban fog maradni örökre.
Ettől még miért ne vághatna bele? Ha valakinek az autó bütykölés a hobbija, akkor hajrá! -
-
martonx
veterán
Testvéreméknél 1 gyerek van nálunk 4.
Testvérem mindig mondja, hogy mi milyen jól élünk, mert mennyivel több a fizetésem, mint neki, ami önmagában igaz is, csak éppen semmit nem jelent.
Én mindig mondom neki, hogy az egy főre jutó bevétel számít, miszerint ők jóval több pénzből gazdálkodhatnak fejenként.
Mióta van gyerekük megértette, hogy miről beszélek, és hová tud eltűnni havonta másfélszer annyi pénz, mint náluk. -
martonx
veterán
válasz
pulutodurumo #100109 üzenetére
Ha rögtön kell, akkor Xin park, de aliexpress-ről szoktam rendelni.
-
martonx
veterán
válasz
Stylewars_kp #100081 üzenetére
Legyen igazad!
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
válasz
johnny82 #100057 üzenetére
Kárász utca Átriumban is van pár asztal. 9 ball club is jó hely
Facebook
-
martonx
veterán
válasz
ShadowX #100043 üzenetére
Egyébként igazad van, nem is szoktam ilyennel pepecselni, csak leírtam, hogy miként lehetséges, és ha nagyon tudatos az ember, akkor miért éri meg.
Én ezt inkább autó - lakás hitellel szoktam eljátszani, hogy ugyan előtörleszthetném, de minek, mikor nagyobb kamatot tudok azon a pénzen realizálni, mint amit megspórolnék az előtörlesztéssel.
És kicsiben, de ezek a 0% THM-es dolgok is ugyanez a kategória.
Számomra inkább az ilyen mikro hitelek felvételével járó macera (ahogy azt Darkbyte jól összefoglalta), meg az esetleges bújtatott költségek, apróbetűs részek áttanulmányozása az, ami miatt ilyen csekély nyereség miatt inkább kifizetem egy összegben. -
martonx
veterán
válasz
ShadowX #100039 üzenetére
Bármennyiért. Érted 0% thm, azaz számoljunk 500 000 Ft-os Tv-vel és egy évvel. Azt az 500k-t ha befekteted évi 10% kamatot simán el tudsz érni (persze bukhatsz is, befektetés függő
). Azaz, ha nem tv-re költötted, akkor nyertél mondjuk 50 ezer Forintot. Miközben a Tv-d is megvan, havonta törlesztgeted.
-
martonx
veterán
válasz
Stylewars_kp #99965 üzenetére
Orosházi? Az nincs túl messze.
-
martonx
veterán
Sikeresen visszatértünk Boszniából! BÚÉK szegedi topik lakók!
-
martonx
veterán
válasz
vizslakutya #99880 üzenetére
Köszi! Majd elmesélem milyen volt.
-
martonx
veterán
válasz
garga01 #99863 üzenetére
És megint sikerült félre érteni. Ugyanis a délre alatt nem a trópusokat értem, hanem csak tőlünk délebbre, mint pl. idén Szarajevó, vagy 2 éve Zlatibor (kellemes 15 fok volt nap közben két ünnep között). Tervezem Albánia, Görögország, Törökország meglátogatását is szigorúan télen.
-
martonx
veterán
válasz
Stylewars_kp #99860 üzenetére
2 éve Albániában ütött be a felismerés nyáron a 48 fokos rekkenő hőségben, amikor a légkondis szobából a tengerre sincs kedved levánszorogni, hogy ott szarrá égesd magad a napon, esténként pedig a környező bozóttüzek hangulatos pirosra festették az ég alját, hogy nyáron fizessek rengeteg felárat azért, hogy megdögöljek a hőségtől? Télen a hidegért fizetés elkerülése régóta logikus, de mostanra ugyanez van nyáron csak ellenkező előjellel.
Én azóta elkezdtem szembe úszni az árral, és nagyon nem bántam meg. Északra megyek nyáron, sokkal olcsóbb, és sokkal élhetőbb (idén nyáron pl. Zakopane és Krakkó volt terítéken, mások ide télen szoktak síelni menni). Télen pedig szigorúan délre megyek. Tavasszal és ősszel pedig befigyelhet a kettő között bármi, mondjuk Horvátország, Ciprus stb. Ciprus októberben olyannyira király volt, hogy akár minden évben vissza tudnék oda menni. Ellenben amikor hallom ismerősöktől, hogy augusztusban Cipruson volt, és milyen jó volt, mindig csak joviálisan mosolygok, hogy biztos jó volt 54 fokban szarrá égetni magad rohadt sok pénzért, miközben októberben 30-35 fok van ott, 24-25 fokos a tenger, és feleannyiba kerül a szállás, ja és nincs tömegnyomor.
Jövő tavasszal pedig Ausztriába megyünk, mihelyst elült a síszezon -
martonx
veterán
Szerintem mi valójában tökre ugyanarról beszélünk, csak én valamivel sarkosabban fogalmazom meg azt, hogy az emberek túlnyomó többsége hm. fura
A Bárka is tökéletes példája az értelmetlen pénzszórásnak, miközben máshol kevesebből, nyugodtabb légkörben, ugyanolyan jól tudod magad érezni. De mondhatnánk a fine dining éttermeket is, ahova eleve tilos éhesen menni, hogy aztán szarokat kóstoltassanak veled, és a végén éhségedben elmenj a legközelebbi mekibe. Valahogy így érzek a sieléssel, búvárkodással kapcsolatban is. Semmi bajom nincs azzal, hogy az ember megnézi a hegyeket / tengert (én is ezt teszem, évente akár többször is).
A sielés viszont már egy túltolt úrimuri (kivéve, ha északon a hegyek között élsz). Ugyanez pepitában a búvárkodás (kivéve, ha tengerparton élsz). Amikor valaki görcsösen minden évben elrohan síelni / tengerpartra a legnagyobb hidegben / melegben, hogy a legdrágábban kivehesse a szállást és a legnagyobb tömegben lehessen ott, és ezért egész évben tárolja a sí / búvár felszerelést, plusz mindezt arra az évi egy alkalomra magával hurcolja a fél világon keresztül (vagy akkor bérli, mindegy), és még mindenféle oktatást, felvonót, sípályát miegymást fizessen járulékosan, háááát....
Miközben egy hüttében tök jól el lehet lenni az év bármely szakában sielés nélkül is, ahogy a tengerben se csak július augusztusban lehet fürdeni. -
martonx
veterán
Nem magam miatt
csak puszta logika. Szólj, ha látsz itt hegyeket, meg havat. Pont ugyanolyan sznob erőlködés innen nézve a síelés, mint a mélytengeri búvárkodás. Akik pedig sok pénzt nem kímélve szembe mennek a logikával, azok a szememben sznobok.
Szerintem félre értettél. Nem az utazással van bajom, természetes, hogy jó időnként megnézni más tájakat. Elmenni kicsit a hegyekbe, vagy megnézni a tengert. Ha vissza olvasol pont innen indult a beszélgetés, hogy Jahorinát is meglátogatjuk. -
martonx
veterán
válasz
attilav2 #99847 üzenetére
Az a baj, hogy alföldi gyerekként a síelést soha nem sikerült megszeretnem. Szegedről nézve ez egy sznob bohúckodás (elutazni valahova messzire, hogy ott tömegeljen az ember aranyáron a hidegben). De ezzel nem akarok megbántani senkit, aki imád télen egy valag pénzt kidobni hülyeségekre
Ha Ausztriában / Szlovákiában élnék, valószínűleg alap lenne a sielés.
Jahorina-ba is tervezünk elnézni, de pusztán csak azért, hogy lássunk végre havat. Mivel tőlünk jóval délebbre van, ezért manapság már ott is inkább csak mutatóban van hó, tudtommal síelésre nem annyira alkalmas már az a környék. -
martonx
veterán
válasz
vizslakutya #99845 üzenetére
Szarajevóban lesz 4 éjszaka a szállásunk, onnan fogunk erre-arra szétnézni. Valami vízesés már tervben van, valami vár is. Testvérem a nagy program szervező.
-
martonx
veterán
válasz
Ted_Beneky #99841 üzenetére
Köszi! Mostart egyébként is terveztük megnézni!
-
martonx
veterán
válasz
vizslakutya #99835 üzenetére
Jól értem, hogy idén december 3-ra készült el az új magyar határátkelő, miközben január 1-el eltörlik a határt?
Ismét sikerült hasznosan elkölteni a pénzünket. -
martonx
veterán
Mármint pozitív vagy negatív értelemben? Mi 3 éve voltunk Romániában, akkor rácsodálkoztunk, hogy mennyire jó útjaik vannak. Mindenhol bevásárló központok voltak, és minden ugyanannyiba került, vagy kicsit olcsóbb volt, mint itthon. Miközben a román átlagbérek lehagytak minket.
-
martonx
veterán
Idén két ünnep között meg Szarajevóba megyünk szétnézni. Majd elmesélem arra milyen nyomort találtunk. Borítékolom, már ott is rá fogunk csodálkozni, hogy jobban élnek, mint mi.
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
válasz
FoxiestFox #99807 üzenetére
Ebben egyébként maximálisan egyetértek. Sajnos egyre több a kretén, és ezt mindenki megszívja, nem csak a kretének, akik fel sem fogják, hogy miattuk szív mindenki.
Olyan ez, mint a sebességkorlátozás, meg amikor valaki 60-nal megy az országúton 90 helyett, aztán nem érti, hogy valaki miért vállal be mögötte életveszélyes előzést, és hümmög, hogy lám milyen veszélyes rohanni.
Vagy a fordítottja, amikor meg 50 helyett 130-al versenyeznek, amire az a válasz, hogy akkor legyen 40-es sebességkorlátozás, hagy szívjon mindenki, pár díszfasz miatt, akik ugyanúgy továbbra is leszarják a szabályokat.
Ilyen világot élünk. -
martonx
veterán
válasz
vizslakutya #99745 üzenetére
Sebaj, majd jövőre hátha eljön a linux éve.
-
martonx
veterán
válasz
vizslakutya #99726 üzenetére
Én mondtam, hogy Linux-on a mai napig se mennek pöccre a legalapabb funkciók sem, lásd WiFi
A Linux power usereknek nem szabad bedőlni. -
martonx
veterán
válasz
SirRasor #99688 üzenetére
Sg.hu - Az emberek nem tudják hogyan kell a chatbotokat használni
A haszontalan AI funkciók helyett inkább a UI-ra helyezhetnének végre hangsúlyt, hogy az rendbe jöjjön. Én ugyan teljesen jól elvagyok vele, de az irányt nem tartom jónak. Mármint, hogy pakoljuk be az újabb és újabb haszontalan funkciókat, miközben az UI a mai napig nem 100-as, de legalább egyre kevésbé lehet személyre szabni. Ami szintén nem zavarna, ha annyira jó és hibátlanul letisztult lenne. -
martonx
veterán
válasz
FoxiestFox #99678 üzenetére
Megkérdezhetem, hogy mi volt win11-ben ami annyira zavaró a win10-hez képest? Eléggé ugyanolyan a kettő.
-
martonx
veterán
válasz
SirRasor #99675 üzenetére
Early adopter vagyok, szeretem kipróbálni az új verziókat. Egyébként Win 11 után idén év elején kaptam egy céges Win10-et, ami itt-ott szarabbul nézett ki, illetve olyan fapados érzés volt Win11 után. De nem volt kibírhatatlan, csak bénácska. Konkrét példákat így fél év távlatából már nem tudok.
-
martonx
veterán
válasz
Stylewars_kp #99664 üzenetére
Semmi bajom a linuxal, én minden évben elhiszem, hogy ez már a Linux éve, és már mennyit fejlődött, aztán újra és újra arcon csap a valóság.
-
martonx
veterán
válasz
DarkByte #99660 üzenetére
Évek óta win11-ezek, már a 24H2 is megérkezett itthon több gépre is. Semmi baj nincs velük. Pöcc-röff, teszi a dolgát. It's just works, ahogy az Apple mondaná.
Más kérdés, hogy persze lehetne jobb, de pont egy új gépen meg Ubuntu Linux-al bohóckodok, és hááááát, még mindig ezerszer inkább windows.
Konkrétan a mai napig nem sikerült beállítanom file share-t azon a gépen, pedig internet tele van tutorialokkal, mindent végigcsináltam, és akkor se működik a Write jog, csak a Read.
Távoli asztali elérés is szopás halom volt, ami windowson csak pár kattintás.
Olyan jó ötletnek tűnt, hogy azon a gépen fusson linux, de ha újra nekifutnék, röhögve megérné inkább azt az 1700Ft-ot a windows licensz, mintsem több napnyi szopás, bohóckodás, hogy aztán a végén ugyanott legyek vele, ugyanarra használjam.
De legalább van friss első kézből szerzett tapasztalatom, hogy hogy áll a linux 2024-ben, nem csak romantikus elképzelésem.
Sebaj, majd 2025 már végre a linux éve lesz. -
martonx
veterán
Homályos zóna, de MS nem fogja kinyírni, pláne, hogy nála a Windows mostanra már kb. csak kapudrog a sokféle egyéb szolgáltatásához.
A lényeg, hogy szinte ingyen úgy viselkedik a windows-od (és ami a fő, hogy MS is úgy tekint rá) mintha 40K-ért megvásárolt jogtiszta win lenne. -
martonx
veterán
válasz
quailstorm #99642 üzenetére
Rókuson van Digi, bár mostanában határozottan belassult.
-
martonx
veterán
Második LG mosógépünket nyűvjük (az első "csak" 7 évig bírta azt a heti 60kg-nyi ruha mosást), de sose volt bajunk a ruhák szagával, öblítő illatával. Pedig használunk öblítőt.
Az első csak 8kg-os töltetsúlyú volt, a második már 11.
Régebben 2 és fél napig kis túlzással non-stop tartottak a mosások péntek délutántól vasárnap lefekvésig.
Mostanában is 2 és fél nap, de napi 2 mosással letudjuk a heti ruha adagot. Mondjuk a gyerekek is nagyobbak lehet, hogy időközben heti 50kg környékére csökkent a mosnivalónk.Az első LG tönkremenetele után tartottunk fél év mosógép nélküli életet. Mosodába jártunk. Ha nem lenne ennyi gyerekem tök komolyan nem is tartanék itthon mosógépet.
Csak nem volt vicces heti 1-2-szer a második emeletről mosodába cipelni 30-60 kg ruhát, így visszatértünk a saját mosógéphez. Viszont nagyon jó volt ahhoz, hogy a gyerekeimet rászoktassam, hogy nem kell minden ruhát rögtön szennyesbe dobni. Mikor nekik kellett mosodába vinniük a 60kg ruhát, akkor azért elgondolkodtak, hogy legközelebb napi 3 átöltözéskor minden ruha szennyes-e... -
martonx
veterán
válasz
attilav2 #99633 üzenetére
Egyedül diák bérletet szoktam a gyerekeimnek venni, azt pl. biztos, hogy nem tud adni a nyomorék, de mindenhol ott lévő MÁV automata.
Jaa, nagy ritkán 10-es gyűjtő jegyet is veszek, azt hiszem ilyet már semelyik automata se tud, egyedül a bent üldögélős bódékból lehet venni. -
martonx
veterán
válasz
Stylewars_kp #99540 üzenetére
Igen, ilyenkor ha van plusszod, és nincs hol tárolni, az simán elvész.
-
martonx
veterán
Megkülönböztetünk sziget üzemmódot, amit bármikor bárhol telepíttethetsz, viszont az azért sziget, mert semmiféle kapcsolatban nem lehet az MVM hálózatával. Ahogy írod is pl. egy tanyába esetén a semmi közepén. Ehhez nem kell engedély senkitől, bármennyi napelemet telepíthetsz, amit csak az ottani villamos hálózatod elbír. Ilyenkor viszont nyilván kelleni fog akkumulátor is, amivel az éjszakákat (borús napokat) átvészeled, amíg nem termel a napelem.
Amiről én beszéltem az a hibrid sziget üzemmód, azaz a napelem összeköttetésben van az MVM hálózattal, hiszen a lakásba mind a napelem, mind az MVM küld áramot.
Nyilván amikor elég csak a napelem termelése, akkor az MVM-től semennyi áramot nem veszünk. Amikor nem elég, akkor meg az MVM-től jön a különbözet.
Ehhez eleve invertert, meg vezérlést is kell telepíteni, ami mindezt szabályozza.
És ezt nem telepíthetsz feketén, ehhez MVM szerződés kell, a legvégén MVM jön ki, helyezi üzembe a napelem rendszert. -
martonx
veterán
válasz
vizslakutya #99529 üzenetére
Ez a villany kazán, ha jól látom 15kW-os fogyasztású!!! Ehhez a 2kW napelem olyan, mint erdőtűzhöz a vizipisztoly. Szerintem.
Miért kerül 1,5m-be a kazán csere. Kémény bélelés a társasház közös bulija.
Lakásonként fél misi körül ki kellene jönnie.
Új kondenzációs kazánt simán lehet 300k alatt venni újonnan. -
martonx
veterán
válasz
vizslakutya #99525 üzenetére
"Gázkazán csere többe lenne, mint a villany kazán+ napelemes rendszer".
Ez most kérdés akart lenni?
A napelemes rendszer megúszható 2M alatt. Ehhez jönne egy hőszivattyú, ami másik 2M. Plusz a munkadíj, padlás átalakítás. Egy hőszivattyú rohadt nagy, mágneses leválasztóval, puffer tartállyal stb.vel kb. háromszor akkora helyet foglal el, mint egy gázkazán.Vs. egy kazán csere: 300K körül van a kazán, ehhez jön pár tíz K munkadíj. Persze nagy kérdés, hogy a kémény fel van-e készítve a kondenzációs kazánokra.
Gyanítom mindkét esetben kell terveztetni, dokumentálni, jóvá hagyatni ezt-azt itt-ott.A napelem nappal fedezni fogja a hőszivattyú áram fogyasztását, de este nem. Nem lesz gázszámlád. Neked kell kiszámolnod, te ismered a házban a lehetőségeket.
Ez csak egy tipp, de a végén azt fogod látni, hogy fűtés szezonon kívül csökkenni fog a jelenlegi villanyszámlád 30%-kal. Télen pedig nem lesz sokkal több a villanyszámlád mint most (kb. 20%-kal saccolom többre), de nem lesz gáz számlád.
Neked kell átgondolnod, hogy megérheti-e, esetleg pontosabban megpróbálhatnál utána számolni. -
martonx
veterán
válasz
DarkByte #99518 üzenetére
Igen, simán megoldható, feltéve, hogy a lakóközösség hozzájárul, mivel egyik társasháznak sincs akkora teteje, hogy mindenki bőven kipakolja a napelemeit.
Plusz az inverternek, vezérlésnek közel kell lennie a napelemekhez, jellemzően a lépcsőházban, ami megint egy hozzájárulás (két darab 20X20cm-es doboz plusz némi vezetékezés a falon).
Igen, mi tetőtérben vagyunk, szóval nálunk ez extra könnyítés, hogy minden mindenhez közel esik.
Utána már sima ügy a napelem. 1 fázishoz maximum 7 tábla, 2,1kW teljesítménnyel.Viszont van pár fontos infó: ha komolyan akarsz napelemezni, netán még elektromos autót is tölteni, hőszivattyúzni, akkor kell a 3 fázis, amit társasházba beszereltetni a Mission Impossible kategória. Mármint elméletileg lehetséges, gyakorlatilag nincs ember, aki vállalná, illetve plusz óriási macera emiatt az egész házon végig verni, hogy a villanyóra és a lakásod között végig vésesd a lépcsőházat, hogy újravezetékeztesd a 3 fázishoz. Netán még a garázshoz is vinni akarod a villanyórától a saját 3 fázisod...
Enélkül viszont marad a meglévő 1 fázis és a 2,1 kW teljesítmény.
1 fázis + napelem viszont csak a fogyasztáscsökkentésre jó. Szaldós elszámolás az új belépőknél már nincs, szóval valahol 30-50%-os villanyszámla megtakarítást tudsz elérni, kivéve ha egyébként is minimális a havi villanyszámlád, akkor akár 100%-os tud lenni (fent említett 7X-es betáplálása a fogyasztásodnak). Ha meg minimális a villanyszámlád, akkor nem biztos, hogy van értelme 1,5-2M-et napelemre költeni, hogy utána megspórolj havi 5 ezret.
1 fázisos megoldással nem fogsz tudni elektromos autót tölteni (szvsz kurva nagy zsákutca a jelenlegi elektromos autózásos EU-s elképzelés, de nem akarok mellékvágányra menni), se hőszivattyúd nem lesz a kondenzációs kazán helyett.
Nálunk extrém nagy a villanyfogyasztás (6 fős háztartás, villanytűzhely, szárítógép, légkondi, kismillió számítógép, hűtés-fűtés rendszer). A melegvíz termelés a padláson lévő puffer tartályba megy kondenzációs kazánról, padlófűtés + fan coilok, azaz 35-40 fokos vizet kell csak keringtetni a rendszerben, minimális gázfogyasztással megvagyunk, cserébe a keringtető szivattyúk, fan-coil ventillátorok árammal mennek.
Így télen a havi leolvasásos gázszámlánk a nyári nulláról felugrik 5 ezerre, cserébe a villanyszámlánk havi 15-20K, a nyári extrém meleg hónapokban a tetőtérben meg 50K is tud lenni.
Előzetes kalkulációim szerint a napelemmel a villanyszámla havi 5-10K-ra csökkenne, nyáron meg 40K környékére (remélhetőleg inkább alá). Azaz olyan évi 120-150K-t tudnánk spórolni a villanyszámlán, amivel már megérheti beruházni saját napelemre.
De mondom ez csak kalkuláció, az MVM nagyon nem partner abban, hogy kiderüljön, végül mennyi is az annyi. -
martonx
veterán
válasz
Stylewars_kp #99515 üzenetére
Az akku egyrészt annyiba kerülne, mint a 7 db napelem. Másrészt pont a nagy fogyasztó nyári hónapokban a légkondi 100%-ban rögtön felhasználja a megtermelt áramot.
Nyugisabb hónapokban tudna segíteni az akku, de nyugisabb hónapokban amúgy is alacsonyabb a fogyasztasunk, soha nem hozná vissza az árát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AKCIÓ !! 16.2" MacBook Pro M4 MAX - 16C CPU / 40C GPU / 48 GB RAM / 1 TB / 1 ÉV APPLE GARANCIA
- Félkonfig napi használatból! Leírást, olvasd!
- 150 ezerre ár alatt !új 0km-es garanciás Dell G15 gamer laptop rtx 4060 i7 13650hx
- BOMBA ÁR!! MacBook Pro Retina 16" M4 Pro 14CPU / 20GPU / 24GB / 512 SSD / Magyar - ÚJ!!
- UTOLSÓ darab - 2024 MacBook Pro Retina 14" M4 PRO - 12C / 16C / 24 GB RAM / 512 SSD / BONTATLAN
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P15 - i7-10850H I 32GB I 512SSD I FHD I Nvidia 4GB I W11 I Cam I Garancia!
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 4TB WD RED 3,5 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest