- Autós kamerák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Házimozi haladó szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Aktív témák
-
farago.csaba
csendes tag
válasz
farago.csaba #1 üzenetére
Sziasztok!
A problémát sikerült annyira lokalizálni, hogy most már viszonylag kényelmesen el lehetne lenni vele (ha nem lenne más kisebb-nagyobb hardverbaja a gépnek úgy nemdeterminisztikusan). A tapaszalatomat megosztom veletek, egyrészt okulásul, másrészt hátha valaki tudna még okosabbat mondani ezzel kapcsolatban.
Szóval a hiba akkor jön elő, ha egyszerre mindkét IDE kábelen történik valamilyen aktivitás. Ezért jött tehát elő a gond szinte mindig CD/DVD íráskor: a forrás, tehát az winchester az egyik IDE kábelre volt kötve, az író pedig a másikra. De a hiba akkor is jól reprodukálhatóan előjön, ha a 2 IDE kábelre 2 winchestert kötök, és párhuzamosan használo, pl. egyikről másolok a másikra vagy mindkettőt egyszerre úgy, hogy saát magára másol.
Ezen kívül a hiba akkor sem jön elő, ha legalább az egyik IDE kábelen a megfelelő egység DMA helyett PIO-ra van állítva. Szóval csak DMA módban, és akkor is csak úgy száll el, ha külön madzagon vannak.
Ha tehát valakinek hasonló problémája van, akkor kipróbálhatja ezt. Most természetesen a fő winchester és a DVD író található az elsődleges IDE kábelem, a másodlagoson levők pedig POI-ra vannak állítva, és csak ritkán használom őket.
Ha esetleg a fentiekből valaki tudna nekem valami okosat mondani, azt írja meg! Köszönöm!
Csaba -
farago.csaba
csendes tag
Sziasztok!
Az archívumban találtam hasonló témákat, viszont egyik sem annyira közeli az anyémhez, hogy oda írjam.
Naszóval: a hiba a számítógép nemdeterminisztikus újraindulása. Felsorolom a kiváltó okokat:
- CD/DVD írás (nyilván ez bosszant leginkább; Win alatt majdnem mindig, Linux alatt ezidáig soha);
- másolás CD/DVD-ről (teljes cd átmásolásakor kb. 1/3 eséllyel, cd-je válogatja);
- videókártyafelbontás váltása 1024*768-ról 1028*1024-re (Windows újratelepítés után egy ideig nem, majd egy idő eltelével mindig bekövetkezik, azaz ez jól reprodukálható);
- néha olyan művelet következtében, amikor komoly merevlemezművelet zajlik (pl. nagyobb program indítása).
Amióta kikapcsoltam az ''Automatic restart''-ot, sikerült megismerkedni e kék halál feature-rel. Ilyeneket írt ki iáig, amiket megjegyeztem: BAD_POOL_CALLER (cd másoláskor), UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP, KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED, PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA (az utóbi három korábbról, mielőtt még kikapcsoltam volna az automatikus újraindulást).
A fontosabb számítógép paraméterek: angol Windows 2000 SP4, AMD Duron 950 MHz processzor, 128 MB SDRAM, Kobian KOB KT133a FSX (5 PCI, 1AGP, 1 AMR, 3 DIMM, Audio) alaplap, RAGE XL AGP 2X 8MB-os videókártya, 2 merevlemez, dvd-olvasó, dvd-író, TV-tuner, hálókártya, USB kártya, egyebek.
A táp hibát ki lehet zárni. 12 óra után meguntam az addig hibátlan memóriatesztet. Nem valószínű, hogy a processzor okozná a galibát, mert ha csak számításigényes műveletet hajtok végre (azaz nincs szükség perifériára), szinte soha nem fordul elő a probléma. Nem is nélkülözhető periféria az okozója, mert azokat eltávolítva szintén reprodukálható volt a hiba.
Jelenleg az alaplapra gyanakszom.
Van még valami furcsa. A ''Hardware sensors monitor'' programot futtatva az egyik érték, mégpedig a ''Voltages'' szekcióban a ''Core'' piros alappal jelenik meg, és az ott található érték +1.66 és +1.72 V között változik. Ez mit jelent? Okozhatja ez a gondot?
Tudna valaki segíteni? Köszönöm szépen előre is.
Csaba
[Szerkesztve]
Aktív témák
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged