Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• batagy

őstag

válasz batagy #3343 üzenetére

Visszanéztem a jegyzeteimet és a logfájlokat. Alább összefoglalom, hogyan lehet Win-t és OpenSUSE-t egymás mellé telepíteni, UEFI esetén. Az előbb rosszul írtam, nem "Hybrid MBR"-ről van szó, hanem "Protective MBR"-ről (PMBR)! A PMBR-t a Windows nem szabványosan írja.

Mini User Guide

Figyelem, Win8.1-gyel még nem próbáltam, csak Win7 és Win8-cal, de valszeg a Win8.1 is változatlanul rosszul írja a PMBR-t.

- A telepítések előtt a BIOS-ban az UEFI módot kell engedélyezni minden eszközre, és a hagyományos Legacy boot módot tiltani, így fognak az OS-ek UEFI móddal és GPT partícióval települni. A DVD-nek is UEFI módban kell boot-olnia.
    - Ha menet közben LiveCD-ről (SystemRescueCD vagy Parted Magic) bebootolunk, akkor ideiglenesen arra az eseményre engedélyezni kell a hagyományos Legacy boot-ot az optikai meghajtóra, mert a SystemRescueCD vagy Parted Magic csak Legacy módon bootol. De amint végeztünk, vissza kell állítani UEFI-re.
    - A Secure Boot-ot tiltani kell, ellenkező esetben csak a Win-t engedi bootolni.

1. Amennyiben már valamilyen korábbi particionálás van a HDD/SSD-n, akkor először mindent törölni, beleértve a partíciókat. Érdemes az MBR-t is törölni. Pl. SystemRescueCD-ről:
    dd if=/dev/zero of=/dev/sda count=10

2. Normál Windows 8.1 install a DVD-ről. UEFI módban. A telepítő magától GPT-re formáz, és létrehozza magának a rejtett partíciókat (Recovery, MSR, ESP) ahogy kell. Annyi helyet adjunk neki, hogy maradjon a Linuxnak is.

3. PMBR ellenőrzése. Ugyanis a Windows a Protective MBR-t nem szabványosan írja ki. Ideiglenesen SystemRescueCD vagy Parted Magic (valamilyen Live linux) bootolása.
    gdisk -l /dev/sda
    A printoutban két dolog a lényeg: MBR: protective, GPT: present, illetve "Found valid GPT with protective MBR; using GPT."

fdisk -l /dev/sda
    A printoutban amennyiben a /dev/sda1 partíció végét 4294967295-re rakja, ez a hiba! Ez ugyanis nem a valós partíció vége, hanem 2^32. Ettől rossz a PMBR. Pl:
    Device Boot Start End Blocks Id System
    /dev/sda1 1 4294967295 2147483647+ ee GPT

4. A biztonság miatt kimentjük a Win által létrehozott MBR-t:
    dd if=/dev/sda of=/media/sdb1/mbr.win bs=512 count=1
    Illetve a másik módon:
    gdisk /dev/sda
    b (--> Backup)
    Enter backup filename to save: /media/sdb1/gdisk_gpt_backup.gpt
    q

5. Most újrageneráljuk a PMBR-t javított formában. Még mindig a SystemRescueCD-ről:
    gdisk /dev/sda
    x
    o
    n
    o
    w (--> Ez írja ki, rewrite PMBR!!)
    Do you want to proceed? (Y/N): y

6. Az új PMBR ellenőrzése.
    gdisk -l /dev/sda
    fdisk -l /dev/sda

Az End szektornak már a valósnak kell lennie.

7. Windows 8.1 újrabootolás, ezt csak a biztonság kedvéért. Az UEFI boot-ot ne felejtsük el előtte visszaállítani! Egyes guide-ok azt olvastam, hogy ilyenkor előjöhet egy Windows Recovery mód, de azt nem szabad választani! Sima boot kell. De ezt én nem tapasztaltam.

8. Ekkor célszerű a Linuxos partíciókat elkészíteni (vagy esetleges más szükséges NTFS partíciókat), a Linux install előtt, SystemRescue CD-ről. Mert bár ezt a Linux install során is meg lehet tenni, de jobb ha ebben az esetben nem engedjük, hogy a telepítő partícionáljon. Tehát ismét SystemRescue CD boot (legacy módon). Onnan pl Gparted-del létrehozzuk a Linux partíciót.

9. BIOS-ban UEFI bootra visszaállítás. OpenSUSE 13.1 install a DVD-ről. Fontos, hogy a telepítő ne csináljon második ESP-t (EFI System Partition)! A /boot/efi-re legyen mountolva az ESP! És ne is legyen az ESP partíció megformázva!!

10. Ezzel kész az OpenSUSE install is. Mikor a windows boot-ol és ha netán recovery módot akar (ezt én nem tapasztaltam), akkor ne engedjük a recovery módot.

Remélem működik.

Új hozzászólás Aktív témák