- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Androidos tablet topic
- OLED monitor topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Hisense LCD és LED TV-k
- Hobby elektronika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
batagy
őstag
Visszanéztem a jegyzeteimet és a logfájlokat. Alább összefoglalom, hogyan lehet Win-t és OpenSUSE-t egymás mellé telepíteni, UEFI esetén. Az előbb rosszul írtam, nem "Hybrid MBR"-ről van szó, hanem "Protective MBR"-ről (PMBR)! A PMBR-t a Windows nem szabványosan írja.
Mini User Guide
Figyelem, Win8.1-gyel még nem próbáltam, csak Win7 és Win8-cal, de valszeg a Win8.1 is változatlanul rosszul írja a PMBR-t.
- A telepítések előtt a BIOS-ban az UEFI módot kell engedélyezni minden eszközre, és a hagyományos Legacy boot módot tiltani, így fognak az OS-ek UEFI móddal és GPT partícióval települni. A DVD-nek is UEFI módban kell boot-olnia.
- Ha menet közben LiveCD-ről (SystemRescueCD vagy Parted Magic) bebootolunk, akkor ideiglenesen arra az eseményre engedélyezni kell a hagyományos Legacy boot-ot az optikai meghajtóra, mert a SystemRescueCD vagy Parted Magic csak Legacy módon bootol. De amint végeztünk, vissza kell állítani UEFI-re.
- A Secure Boot-ot tiltani kell, ellenkező esetben csak a Win-t engedi bootolni.1. Amennyiben már valamilyen korábbi particionálás van a HDD/SSD-n, akkor először mindent törölni, beleértve a partíciókat. Érdemes az MBR-t is törölni. Pl. SystemRescueCD-ről:
dd if=/dev/zero of=/dev/sda count=102. Normál Windows 8.1 install a DVD-ről. UEFI módban. A telepítő magától GPT-re formáz, és létrehozza magának a rejtett partíciókat (Recovery, MSR, ESP) ahogy kell. Annyi helyet adjunk neki, hogy maradjon a Linuxnak is.
3. PMBR ellenőrzése. Ugyanis a Windows a Protective MBR-t nem szabványosan írja ki. Ideiglenesen SystemRescueCD vagy Parted Magic (valamilyen Live linux) bootolása.
gdisk -l /dev/sda
A printoutban két dolog a lényeg: MBR: protective, GPT: present, illetve "Found valid GPT with protective MBR; using GPT."fdisk -l /dev/sda
A printoutban amennyiben a /dev/sda1 partíció végét 4294967295-re rakja, ez a hiba! Ez ugyanis nem a valós partíció vége, hanem 2^32. Ettől rossz a PMBR. Pl:
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 1 4294967295 2147483647+ ee GPT4. A biztonság miatt kimentjük a Win által létrehozott MBR-t:
dd if=/dev/sda of=/media/sdb1/mbr.win bs=512 count=1
Illetve a másik módon:
gdisk /dev/sda
b (--> Backup)
Enter backup filename to save: /media/sdb1/gdisk_gpt_backup.gpt
q5. Most újrageneráljuk a PMBR-t javított formában. Még mindig a SystemRescueCD-ről:
gdisk /dev/sda
x
o
n
o
w (--> Ez írja ki, rewrite PMBR!!)
Do you want to proceed? (Y/N): y6. Az új PMBR ellenőrzése.
gdisk -l /dev/sda
fdisk -l /dev/sdaAz End szektornak már a valósnak kell lennie.
7. Windows 8.1 újrabootolás, ezt csak a biztonság kedvéért. Az UEFI boot-ot ne felejtsük el előtte visszaállítani! Egyes guide-ok azt olvastam, hogy ilyenkor előjöhet egy Windows Recovery mód, de azt nem szabad választani! Sima boot kell. De ezt én nem tapasztaltam.
8. Ekkor célszerű a Linuxos partíciókat elkészíteni (vagy esetleges más szükséges NTFS partíciókat), a Linux install előtt, SystemRescue CD-ről. Mert bár ezt a Linux install során is meg lehet tenni, de jobb ha ebben az esetben nem engedjük, hogy a telepítő partícionáljon. Tehát ismét SystemRescue CD boot (legacy módon). Onnan pl Gparted-del létrehozzuk a Linux partíciót.
9. BIOS-ban UEFI bootra visszaállítás. OpenSUSE 13.1 install a DVD-ről. Fontos, hogy a telepítő ne csináljon második ESP-t (EFI System Partition)! A /boot/efi-re legyen mountolva az ESP! És ne is legyen az ESP partíció megformázva!!
10. Ezzel kész az OpenSUSE install is. Mikor a windows boot-ol és ha netán recovery módot akar (ezt én nem tapasztaltam), akkor ne engedjük a recovery módot.
Remélem működik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- bambano: Bambanő háza tája
- Androidos tablet topic
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Háztartási gépek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- OLED monitor topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Hisense LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged