Hirdetés
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gaming notebook topik
- CES 2026: nagy újítást hoz az érkező AMD EPYC
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Milyen processzort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
válasz
lakisoft
üzenetére
"- A tárolt eljárásként írt kódot nehézkes verziókövetővel használni"
Butaság, miért ne lehetne, bár valóban nem annyira triviális. Én pl. TFS-ben egy külön mappát tartok fenn a DB scripteknek, amik ugyanúgy verziókezelődnek."- Az adatbázisok által biztosított fejlesztői eszközök a 60-as évek színvonalát idézik"
Ez mondjuk nagyon függ attól, hogy milyen DB-t használunk. Szvsz SQL fejlesztői környezetek közül a legjobb az SSMS, de Oracle vonalon a Toad for Oracle is jó (csak ronda, mint a bűn), MySql vonalon szeretem a Toad for MySql-t (mysql-hez van kismillió jó SQL IDE), PostgreSQL-hez meg egészen használható a PgAdmin.Klasszikus hibás programozói attitűd, amikor valaki nem akar megtanulni SQL-ezni (pedig gyakran nagyon hasznos), hanem mindent java-ban, c#-ban, php-ben akar programozni. Én használok ORM-et (sőt mostanra csak ezt), de az ORM-el ha a feladat azt kívánja meg akkor tárolt eljárást hívok meg. Sokan az ORM-et is félreértik.
Attól, hogy ORM-et használ valaki, miért ne lehetne összerakni DB oldalon egy view-t, vagy egy tárolt eljárást, és azt használni ORM-mel? -
Lortech
addikt
válasz
lakisoft
üzenetére
Örökös vita a tárolt eljárás használata vagy nem használata.
Én egyik mellett sem kardoskodnék, mert ezer + 1 körülménytől függ, hogy adott fejlesztésben / ellenjavalt, érdemes / kell használni tárolt eljárásokat.
Csak egy a számtalan, neten fellelhető cikkből, threadből, ahol ez a téma: [link]
Szinte minden érvre lehet ellenérvet találni ebben a témakörben. Szerintem az a fontos, hogy jól ismerjük a lehetőséges megoldásokat, ezek előnyeit, hátrányait, így lehet jó döntéseket hozni a tervezés, implementáció során. -
rum-cajsz
őstag
válasz
lakisoft
üzenetére
A verziókezelés használata önfegyelem kérdése. Nem is értem miért ne lehetne a tárolt eljárásokat verziókezelni, hiszen végül is azok is csak sima szöveges "fájlok".
A második résszel meg egyszerűen nem értek egyet. Vagy mit nevez ő a XXI. század fejlesztői eszközének?
-
válasz
lakisoft
üzenetére
Az elsővel inkább az a gond, hogy a feljesztés előtt ha nincs rendes specifikáció, akkor az adattartalom és adat-reprezentáció komolyan változhat a fejlesztés során. Ilyen helyzetben tényleg hátrány lehet az adatbázis oldal verziókezelése. Azonban az adatbázis felépíthető tisztán text alapú utasításokon keresztül, amit már kezel a verziókezelő. Egyszerűen csak a szöveg alapú reprezentációt kell frissíteni és verziónként új adatbázist készíteni - nem pedig az aktuálist hozzáhegeszteni a fejlesztői verzióhoz. Ilyen módon az adatbázis felépítés (és a tárolt eljárásoik is) is egyszerűen verziókövethetővé válik.
A második szerintem csak sírás. Adatbázis oldalon bőven elég szerintem az a WSWG megoldás, ami a piacon elérhető - ha az nem felelne meg, amit a motorhoz adnak.
Ráadásul amint adatbázis szintű jogosultságkezelésre kerül sor nagyon nehéz bekorlátozni egy felhasználó tevékenységét, ha bármilyen tevékenységre kell jogának legyen bármelyik táblán, mert közvetlen adatbázis műveletekkel megy a lekérdezés, frissítés.
Új hozzászólás Aktív témák
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- sziku69: Szólánc.
- CES 2026: Háromkarikás játékokra készül a Dreame
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- BestBuy topik
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Apple iPhone 11 - népalma
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- További aktív témák...
- G.SKILL Ripjaws V 2x4GB 3000MHz DDR4 kit
- APC Smart-UPS 1500VA LCD RM 2U (SMT1500RMI2UC) - űj ára 450.000Ft
- Digitus Network Cabinet 19'' 42U DN-43000 white - Rack Szekrény
- BROCADE Ruckus ICX7150-24port - Switch - több db - 130Gbps
- 3D nyomtató - SAURER MarkingSolutions Signum Eco Lasersysteme - laser marking system
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3240
- Eladó 1db Nokia steel hr hibrid okos óra dobozával
- 2db Samsung Galaxy A6 32GB (Kijelző törött)
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest