- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- TCL LCD és LED TV-k
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- SSD kibeszélő
- Androidos tablet topic
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Azonnali informatikai kérdések órája
- OLED TV topic
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
-
PROHARDVER!
A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bogyó bá'
nagyúr
Megfontolandó....
Amúgy egy 135 - 180 mm közötti gyútávú, 2,8 vagy 4 fényerejű, kimondottan APS-C képkörű (tehát kicsi és könnyű) képstabis, AF-es natív fixnek tudnék örülni - emészthető áron....
Anno a Canon 30D-vel a non-IS 70-200F4L volt az abszolút kedvencem, nyitott blendével, 100 fölötti gyútávon rengeteget portréztam vele. Nyitva is éles, kontrasztos kép, brutál szép háttérmosással. A képstabi viszont gyakran hiányzott, rengeteg képet bemozdítottam... ….cipelni viszont utáltam.
-
konyi79
addikt
válasz
Bogyó bá' #24497 üzenetére
Nem vagyok orákulum. Nem ismerem a fényképezési szokásaid, igényeid, témád, kereted.Az egy jól összeválogatott sor. Ha a tele nem érdekel, akkor felfelé nem kell terjeszkedni, lentebbről viszont nekem hiányozna valami fényerősebb. Hogy melyik gyutávot részesitenéd előnyben, azt te tudod. Viszont ha zoompárti vagy, akkor meg semmi.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
konyi79 #24496 üzenetére
Tudom, hogy most nem az én vásárlásaimról van szó, de véleményed szerint a jelenlegi a6000 + 10-18/F4OSS + 18-105/F4G + 50/F1,8OSS + Godox TT350S + X1T-S cuccomat mivel lehetne - nem drágán, de ésszerűen - bővíteni? (Kimondottan zoom-párti vagyok, az 50-est is alig-alig tekerem fel a vázra, mert "nem kényelmes" a használata...)
-
konyi79
addikt
válasz
#96302336 #24495 üzenetére
Mindenkinek lehet saját véleménye, de szerintem:
A 6000-rel szemben a 6300/6400/6500-nak van kis előnye, főleg magasabb ISO-n, ráadásul a színzaj kevéssé domináns az újabb 24-es lapkán.
AF-ben a 6300/6500 ma is bőven jó valóban (nekem is van) , de ha azt kihagyom a lépcsőből a 6000-6400 között már nagy az ugrás.
Szenzorstabi relatív. Lássuk be, sajnos a Sonyé messze nem olyan jó, mint az Olympusnak a megoldása. OK, a 16-os Sigma nem akkor stabilizált lenne, de ha a videó fontos, oda úgyis jó lenne egy 10-18 ami megint csak OSS. Szóval értem, a 6500 is jó, meg stabi, de ez az előny eliminálódik ha natív üvegekkel nézem.
-
törölt tag
válasz
konyi79 #24490 üzenetére
Én a szenzor stabilizálást nem adnám fel némi újabb feature kedvéért. Főleg a manuális régi objektívek miatt.
A max iso meg inkább csak marketingfogás, mert pont ugyanaz a szenzor... Minimális előnyt jelenthet a több PDAF pont, de szerintem senki sem fog a kép szélére komponálni.
Ha számít az ár, akkor a 6300 a nyerő. Ha kell a HDR videó, akkor a 6400. Ha kell a szenzor stab, akkor a 6500.
Már csak a 6500 utóda jöhetne végre -
konyi79
addikt
válasz
robi1979 #24488 üzenetére
A 6400, a Sigma 16 és 60, meg a Sony 50-es mind jó választás, bár a Sony 50 mellett a Sigma 60-at én feleslegesnek érzem (főleg hogy se nem ART se nem macro) .... DE.
Ha magadnak, hobbira gondolod jó úton jársz, ha munkára szeretnéd és nem a videó a csapásirány inkább a 3.gen A7-eket vagy A9-et nézegess pl a 24-70 GM-mel. Meg valami aktív fotóst, aki maga mellé vesz tanulni.1. Ha már EURO-ban nézed, még az amazon.de is olcsóbb annál.
2. Ha softboxba akarsz rakni rendsezrvakut, akkor az elérhető legerősebb amibe érdemes gondolkodni, a HVL-R60RM valamelyik verziója. Ezeket el tudod sütni vezérelve, de kell hozzá vagy rádiós kioldó (Pl a Sony vagy Godox természetesen vevőkkel együtt ha a vaku nem tud közvetlenül fogadni, optikai TTL vezérléshez minimum egy HVL-F20M kell)
3. Patona premium a legnépszerűbb, korábban beváltak a DSTE és Wasabi is pl.
4. 5-7k egyáltalán nem horror a fotótechnikában, MEIKE
5. A 6400 én továbbra is úgy látom a 6000 szellemi utóda. Szenzorban kicsit jobb, abból bennemaradt a 6300/6500 szenzora, de minden másban épp 5 évvel fejlettebb. Szóval ha 100k van vázra jó a 6000, de ha van 300k akkor inkább az újabb.
6. Jók, de csak képkivágással tudod rajta használni, bukva felbontást és érzékelő felületet. Röviden nem jó.
7. Az összes MILC. Felhasználás kérdése, miben és mennyire jobbak. Lásd 0. pont.
-
Neck
veterán
válasz
robi1979 #24488 üzenetére
Az A6400 nem belépő gép, nem belépő árazással. Persze, ha kijön az árból, nagyon jó, időtálló vétel, az egyik legjobb AF a piacon. Amiben az AF mellett sokkal jobb fotó módban az A6000-nél, az a jobb evf, jobb kijelző, touch screen, jobb menü rendszer, és van benne e shutter. Gyorsabb is.
Ha telik rá, vedd azt, nagyon jó gép. Ha nem akarsz ennyit költeni, és főleg fotóra kell, az A6000-el is meg leszel elégedve.
Én nem vennék Sony 50 f1.8 és Sigma 60mm f2.8-at is, szerintem majdnem ugyanaz a gyutáv. Ehelyett inkább Sigma 56mm f1.4, kijön a fenti két obi árából - nagyon jó ár érték arányú, éles portré lencse, jobban jársz vele, mint a másik kettővel.
Az összes obi, amit írtam, APSC, nem full frame.
Minden általad említett gép MILC, a Sony A6x00 széria is, illetve az A7 széria is.
A zöld patona, vagy rawpower az jó 3rd party Akku.Remélem segítettem.
-
robi1979
aktív tag
Sziasztok!
Kb. 2hónapnyi fórumozás, böngészés, utána olvasás után azt hiszem kezd kirajzolódni előttem hogy mit is szeretnék kezdeni a fotózással, videózással. Mint az előzőekben már írtam, éppen babát várunk – decemberi érkezéssel - és szeretném saját magam kivitelezni a babafotózás + kismama fotózás projektet. Illetve szeretném a fotózást egy „picit” tovább vinni. Szeretnék berendezni egy kis mini fotós/videós stúdiót itthonra LED (vagyis utána olvasás után a ledet nem javasolják inkább E27-es 5500K-s izzókat) softboxokkal, háttérrel stb. Alkalom adtán esküvő/rendezvény fotózással is egybe kötve. Ebben kérnék egy kis technikai segítséget a MILC-ek, a Sony terén.
A kiszemelt egy a6400 (egyenlőre). Ehhez egy Sigma 16mm 1.4 (portrézásra családi fotókra és videózásra)+ Sony 50mm 1.8+Sigma 60mm 2.8 ART állítólag ez jó macrora is. Később egy Sony 18-105mm 4 (ez beltérre mennyire akalmas a 4es fix miatt?)
Fotózással hobbi szinten kb a Nikon D50 óta foglalkozom hobbi szinten egy Tamron 28-75mm/2-vel. Sajnos technikailag itt le is ragadtam bár olyan téma nem volt amit ezzel ne tudtam volna megoldani.
Szóval a kérdéseim a következők:
1. kezdésnek mennyire felel meg egy Sony a6400 a fent leírtaknak? Mennyire alkalmas ez a gép erre? Itt ahol lakom a Sony a6400 Sigma 16mm 1.4 kitben 1350 euro. Megéri ezt választani? Csak a váz 1050 euro.
2. szeretnék egy olyan vakut amelyet nem csak a gépvázon használnék, softboxba, ernyőbe befelé fordítva. Vezeték nélküli vaku olcsóbb kategóriából létezik az a6400hoz? Ha igen, melyik az ajánlott vétel? Jöhet alis is ha van ilyen. Bár jelenleg van eg Sunpak pfz30 Nikon akkum, vázról használva ez jó lehet a Sonyhoz is?
3. olcsóbb akkukból melyik az ajánlott vétel ehhez a géphez?
4. AF-es makro közgyűrűből mi az ajánlott vétel ami nem horror árban mozog?
5. néztem egy youtubos videót amiben egy a6000-et tesztelnek portréfotózáshoz Sony 50 1.8-al és Sigma 30 1.4-el. Az a6000 ha csak fotózásra használom miben tér el egy a6300/6400/6500-tól? Megéri inkább a6000-et venni még manapság? Később úgyis vennem kell majd egy második gépet is ha úgy alakul. Vagy kezdésnek mindenképpen egy a6400 ajánlott inkább?
6. a fentebb írt objektívek jók full frame vázra is vagy ezek csak APSC-re jók?
7. a Sony 7-es sorozata ugye már MILC és nem DSLR? Ezek sokkal jobbak mint a 6-os széria?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
válasz
mikrofon #24484 üzenetére
Ahogy itt keresgélek fórumon, nem nagyon van még róla felhasználói vélemény. Eléggé új masina
Kérdés az, hogy valóban megéri-e azt a 360.000Ft-os árat, amiért most kínálják több helyen, az A6000-el szemben, ami nyilván már régebbi gép - használtan 100e fele el is menne kb.
-
mikrofon
veterán
válasz
koxkids #24483 üzenetére
Nagyon jó az AF benne. Igazából jelenleg az egyetlen váz az a9 mellett, ami tudja Trackig AF-et. Ki kell próbálni valahol. Mondjuk a következő Sony workshop-on.
Illetve a tudáshoz képest nagyon jó áron van. Hamarosan jönni fog a nagytestvére feltehetően inkább fotózásra, de ugye annak az ára is fentebb lesz... -
kovsol
titán
válasz
koxkids #24480 üzenetére
A 16-50kit, 18-105G az APS-C objektív, és ha az 50mm 1.8 az OSS verzió akkor az is APS-C.
Rá tudod rakni, de akkor a szenzornak csak a közepét fogja használni crop módban ami 10Mpixeles képeket fog eredményezni. Ezzel értelmét vesztené ugye a csere.
Mielőtt elcsábulsz járj utána, hogy a te igényeidet milyen objektívek szolgálnák ki, és az mennyibe kerülne hozzá. -
mikrofon
veterán
-
Blaise
veterán
SONY Alpha ILCE-7 MII + FE 28-70 mm f/3.5-5.6 OSS Kit 358k-ért mennyire jó ajánlat?
-
mikrofon
veterán
válasz
HUNgabus #24469 üzenetére
Javaslom Mark Galer - t a YouTube-ról. Nagyon jó videói vannak a beállításokról. Külön van tájkép portré akció témákhoz valamint az összes egyéb fontos dologhoz is vannak röviden hosszabb videói.
Ezen kívül van eBook-ja is az mk3 vázakhoz. Az alapján tematikusan végig tudsz menni a fontos dolgokon, videókon. Aztán jöhet a többi videója. Természetesen teljesen ingyenes és lényegre törő.
Az a jó benne szerintem hogy nem egy átlagos YouTube influencer, hanem egy Sony nagykövet aki első helyre a beállításokat és a technikát teszi.
Szerk:
Ajánlom még a vázad Help guide a7iii oldalát mert nagyon jól kereshető és minden beállításhoz, tulajdonsághoz találsz magyarázatot.Ha a fentieken végig mész akkor az a jó hogy megérted a működését és olyanra állítod be amilyenre te szeretnéd és nem olyanra amit más valaki szeret.
-
HUNgabus
senior tag
válasz
konyi79 #24468 üzenetére
Igen, termeszetesen nem "anyagi" ertelemben gondoltam, de koszi hogy szoltal.
Sorozes, funyiras 😁Alapok megvannak leginkabb canon kompakt es panasonic bridge gepeken voltam eddig.
Amitol tartok az a sok fele fokusz mod es azok kivalasztasa, csoport, pont, stb. ami elsore megremit, mikor melyiket hogyan...Igen mar elmentettem par sony tutorialt, tesztet, de olyan vagyok aki jobban tanul ha kerdezhet is kozbe, szeretem tudni a miertet is 🤔
-
konyi79
addikt
válasz
HUNgabus #24466 üzenetére
Az ellenszolgáltatással remélem csak közös sörözésre, vagy egy fagyi meghívásra gondoltál, különben ütközne a fórum alapelveivel.
-
kovsol
titán
válasz
HUNgabus #24466 üzenetére
Maga a fotózás alapjaival tisztában vagy? Itt egy tartalmas leírás magyar nyelven
Ha az angol is megy, akkor youtube-on vannak nagyon jó segédanyagok.
Egy példa: Sony Alpha Focus Masterclass by Mark Galer's Alpha Creative SkillsAz úriember csatornáján elég sok nagyon hasznos anyagot lehet találni.
-
HUNgabus
senior tag
válasz
konyi79 #24465 üzenetére
most értem haza a tankolásból
nincs véletlenül vki dél Pest vagy Szigetszentmiklós környékén aki "vágja" a Sony kezelését, szívesen meggyorsítanám kicsit a tanulást, akár "ellenszolgáltatásért" cserébe is, sajnos kevés időm van erre a célra jelenleg, egy házfelújítás kellős közepén vagyok, melózni is kéne..., és csk 4 hetem van elsajátítani az alapokat,
-
HUNgabus
senior tag
Koszonom az eszreveteleket, segitseget. Ugy erzem ebbol sarokba terdeples lesz 😁
-
mikrofon
veterán
Számomra az szól a Tamron 28-75/2.8 ellen, hogy alul (<28mm) rövid, fölül (>75mm) rövid, és csak 1FE-vel fényerősebb. Egy utazás alkalmával sokkal jobban hiányozna nekem az alsó és felső tartomány. A +1FE-t pedig érzékenységben visszanyerhetem az ISO növelésével. Az mkIII-as vázak szenzorai bírják rendesen. Ha meg már fényerősebb objektív kell, akkor jobban jön egy F2, F1.8 vagy F1,4-es lence, még akkor is ha ár miatt a harmadik fél kínálatából, mondjuk a Samyang-tól kell választani...
De ez meg már egyéni preferencia kérdése..... -
mikrofon
veterán
válasz
koxkids #24457 üzenetére
Igazából ezt ki kell próbálni. Pl.: a Fotoplus üzleteiben elég sok mindent ki lehet próbálni, főleg ha meg is veszed.
Számomra az a jó ebben, hogy megfogod a markolatot, egymozdulattal ráhúzod a pántot és utána nem kell szorítani a markolatot, csak tartani, kb olyan érzés, mintha az ujjaidon lógna a váz. Én hosszú ideig tudom így tartani és hordani, amikor meg nem kell a váz az objektívvel akkor egyszerű mozdulattal, megy a capture clip-re. Mióta ezeket használom, a nyakpánt nem került a vázamra, pedig az is peak design így egyszerű lenne rápattintani, de nincs rá szükségem. Persze kézből való kicsúszás esetén a nyakpánt megvédené, de legalább nincs útban, bárhová tarthatom, rakhatom fotózás közben a vázat...
A normál csuklópánt kialakítások, mint a Cuff is nekem nem jöttek be, mert azok meg számomra "csak" a leesés elleni biztonságot növelték, kényelmesebbé nem tették a tartást....
Nekem bejött a CLUTCH
Ha a probléma az, hogy kicsi a markolat hosszirányba, tehát, hogy lelógnak az újaid, arra lehet nem ez a legjobb megoldás. Ha az, hogy vékony akkor esetleg előtte még ha rákerül egy szilikon védő huzat, akkor az is vastagít valamennyit rajta..... Sajnos ezek csak próba után derülnek ki.... -
PNP
őstag
válasz
HUNgabus #24432 üzenetére
Céges A7III-on Sony 24-105-öt használok, a sajátomon Tamron 28-75-öt. Mindkettő jó választás, a 24-105 nagyon kényelmes tartomány, de a Tamront talán még jobbnak tartom A7III-ra. Könnyű, fényerős, olcsó. A kitobit add el, és a Tamron mellett a 28/2-nek sincs túl sok értelme (24-105 mellé már szükségesnek érezném, de az a két objektív nem ér dupla annyit, mint a 28-75).
-
-
GalaHU
addikt
válasz
kovsol #24445 üzenetére
Nálunk is a nyaralás fontos része a fotózás, az asszony egyenesen követeli is!
Mondjuk itthon ő a fotókönyv-felelős, a nagyobb eseményekről alkalmanként, de egy teljes évről biztosan készül CEWE-s fotókönyv, amibe azért általában nem elég a mobilos kattingatás végterméke.
Már most nagyon jó végignézni az albumokon, pedig csak 10 éve csináljuk. Ha felkötnek se tudom megmondani milyen katedrálisban jártam eddig, de az albummal a kézben már az is beugrik hogy milyen cidert ittunk a tövébe!
Valahogy elfelejtődött ebben a nagy digitális jpg-sorozatlövős világban, hogy anno honnan is indult a fotózás, mint cél a tömegeknek ...
Szóval igenis megéri egy 2cm-el nagyobb obit vinni, és kihozni a maximumot a helyszínekből. (Azért komplett obiparkot se érdemes cipelni, de egy 24-105 bőven megteszi!)
-
kovsol
titán
válasz
HUNgabus #24448 üzenetére
Én is ezért vettem eredetileg gépet.
Az elmúlt pár év repülős termése:
[kép]
Én mondjuk nem az a spórolós, tervezgetős fajta vagyok. Volt már olyan, hogy gondoltam egyet, és vettem egy repjegyet Bangkokba, és elmentem egyedül két hétre egy 7 kilós hátizsákkal.életem egyik legjobb élménye volt az az út.
-
mikrofon
veterán
válasz
HUNgabus #24448 üzenetére
Szerintem...
A 24-105G lencse nagyon jó alap zoom. Ha megteheted ezt vedd. Ezt az a7iii-vel kompromisszummentesen tudod használni. Nagyon jó képminőséget kapsz, nagyon jó átfogással és az AF-je is rendben van. Ha majd már kezded érezni a kompromisszumot, mégpedig, hogy "csak" F4 méretű a blendéje, akkor neki állhatsz spórolni egy fix objektívre. Addigra már azt is tudni fogod, hogy melyik az a látószög, amihez szükséged van a nagyobb blendére.
A 24-105G-vel az a jó, hogy tényleg nagyon jó képminőséget biztosít, így sosem fogsz azon keseregni, hogy el kéne adni és jobb objektívet kellene venni. Hanem azon fog járni az agyad, hogy mi az amire nem elég és mivel lehetne még kiegészíteni.
Egyetértek azzal, hogy a kirándulás, nyaralás is megérdemli a legjobb lencsét a választékból.
Én GM fix-ek mellet 24-105-öt használok. Fix párti vagyok, de a család, nyaralás kifejezetten olyan, amikor felcsavarom a 24-105G objektívet és elégedetten használom....
Egy igazán jó váz igazán jó szenzorral akkor mutatja meg, hogy mire képes, ha minél jobb lencserendszer van előtte.Ha aggódsz, hogy nyaraláson útban lesz vagy nehéz lesz cipelni, akkor az alábbi, vagy azokkal egyenértékű kiegészítők ezt nagyban megkönnyítik:
Peak Design Capture Camera Clip
Peak Design Clutch Camera Hand StrapHa a védelem a fontos, akkor mehet rá egy párezerforintos szilikon gumibugyi.
Illetve ez a védő is hasznos lehet, mert ez a capture clip-pel együtt jól használható.Egy ilyen szettel és kiegészítőkkel, hosszú ideig elégedett leszel.
Szerintem....
-
kovsol
titán
Ha már elviszi valaki a kit obival a gépet, akkor nem értem miért jelent gondot az a +15 deka mondjuk egy jobb objektív miatt? Na ezt nem értem.
(#24449) Bogyó bá' : Nem kacat az. Amivel lehet manuálban fotózni, és van egy állványod akkor azzal már lehet csinálni értelmes képeket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- The First Descendant (PC, PS4, PS5, XO, XSX)
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- OpenWRT topic
- Hálózati / IP kamera
- Nintendo Switch 2
- TCL LCD és LED TV-k
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Horgász topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest