Új hozzászólás Aktív témák
-
Sunzi
aktív tag
Csak a 36-ost ismerem testközelből, ez az egyik, ami a PH-s Raptor tesztben is szerepelt. a 10k rpm miatt van egyfajta magasabb, ciripelő hangja, de nem különösebben hangos, fél méterről a ventik már elnyomják, olyan 20-30cm távolságból viszont hallható, de nem túlzottan zavaró.
A seek hang viszont tényleg elég markáns, ha csak simán az asztallapon van, akkor ijesztő, ha kézben, akkor szinte alig hallani, de éreztető, hogy rendesen rázza magát. Ilyenformán sztem csak valamilyen kellően rugalmas módszerrel érdemes a házba/rack-be rögzíteni, egyébként zavaró lesz. Így viszont abszolút használható.
Ja, és a melegedése sem vészes, külön hűteni szerintem nem kötelező, de a jó szellőzésre szüksége van. -
Sunzi
aktív tag
Nagy különbség nincs, ha sima SATA vezérlőkről van szó.
Illetve egy apró, a legtöbb, olcsó vezérlő még nem támogatja a native command queing-et (WD360-sem, amúgy..), a még olcsóbbak pedig ATA kontrollert használnak, ATA2SATA bridge-el (Marvell-t legtöbbször).
Azt kell eldöntened, hogy hány portosat akarsz. 2 az alap, de van 4-es, sőt 8-16-os is. A 8-16 osak általában már PCI-X-esek (nem express).
Amit ajánlani tudok:
Promise:
- SATA150TX2plus (2 portos+1 ATA)
- SATAII150TX2plus (2SATA+1ATA+TCQ+NCQ), illetve ezek TX4-es változatai, 4 SATA porttal
- FastTrak S150 TX2plus (2+1+RAID)
- FastTrak TX2200 (2SATA+TCQ+NCQ+RAID)
Highpoint: mind a 2 vezérlőjük Marvell bridge-es, de ettől még jó lehet..
Adaptec:
- SATAConnect 1205SA (2 port) - 10+ ezerért nem a legjobb biznisz...
Illetve nem nagyon gagyi gyártók Silicon Image chipes vezérlői, vagy komplett kártya az SI-től.
Így hirtelen... -
console
aktív tag
Sajna nem tehetem meg... Nincs is számomra megfizetheto áron olyan. A 36-os úgyis OSnek kell elsosorban. Tárolásra van 160-as Seagate Ide.
Nos, most egy vezérlot szeretnék keresni magamnak, ami w98se alatt is tökéletesen bizonyít. Ezek a vezérlok miben különböznek egymástól, ha különbönek, és max. mennyi eszközt tudnak kezelni? -
Sunzi
aktív tag
Ha teheted, inkább 74-est vegyél. Gyorsabb, halkabb, nagyobb... Bár ez sem csigabiga
Bővebben: link -
Alchemy
csendes tag
No elolvastam.
Asszem van ilyen csatlakozó az új tápomon. Aerocool AeroPower 350w titan aktiv pfc, van rajt 6 idetáp meg két ilyen, meg az alaplapi táp.
Szerintem ez a 32k / 50k-s ár szerintem a garit foglalja igazán magába. De ha sikerül hozzájutnom 24k-ért egy 36Gb-shez, én szívesen fogom megvenni.
Plusz a vezérlokari 4-5ezer. -
szaya
tag
PH! cikk:Bővebben: link
-
szaya
tag
Hali!
0. Én a helyedben nem tenném.
1. Igen.
2. Én ilyenről nem hallottam, ált a jobb minőségű vezérlők nem ''gagyulnak''
3. Tápmadzag tápfüggő, de van átalakító (kb 200 HUF),
adathoz SATA kábel.
W98SE nem tudom de IMHO ha a vezérlőkártyád támogatja akkor működik.
0.-hoz: Egy 74GB Raptor 44.200 HUF + tréfa (55K), egy 80GB Samsung SATA 14-15K (18-19K). A két vinyó között NINCS akkora különbség, ami ezt a durva árkülönbséget indokolná. Persze tesztkörülmények között biztos kimutatható a különbség (úgy emlékszem volt egy teszt itt a PH!-n is), de otthoni körülmények között egy közepes desktop rendszerrel ebből semmit nem érzékelsz szvsz. Én is gondolkodtam rajta régebben, de szerencsémre két haverom is megelőzött, és lehetőségem volt összehasonlítani a különböző lemezeket (36GB Raptor, 74GB Raptor, ''sima'' SATA). Engem nem győzött meg, ami nem jelenti azt, hogy neked se jönne be, ez az én véleményem. A különbözetből (36-37K) pedig elég sokmindent vehetsz.
Üdv: szaya -
console
aktív tag
Le kell mondanom a w98se-rol a sata érdekében?
-
console
aktív tag
Ismét pár kérdés. A véletlenek azon irányba akarnak engem terelni sorsom folyamában, hogy wd raptor kell nekem, ez a 10k rpmes sata-csoda.
Szal kérdések.
Ha az alaplapon nincs integrált sata-vez, akkor ugye kell egy sata-vezérlo, ami egy pci-os darab, akárcsak a scsi-nál.
Ha van ez a vezérlo, hallottam, oprendszerfüggoen szokott gagyulni (xp nem ''ismeri''?).
Gondolom itt is van egy tápmadzag (ez tápfüggo?), valamint egy adatmadzag, ami a vezérlobe megy. Tévedek? -
Konkrétan erről a kártyáról volna szó:
Compaq Smart Array 4200 RAID Controller Card 4 Channel -
Ide is beírom: Adott egy 64 bites scsi vezérlő kártya. El tud ez menni sima PCI slotban?
-
console
aktív tag
Köszönöm a hozzászólásokat.
Mégvalami. Sata és Scsi egyszerre lehet a gépben nyugodtan? (ez csak afféle pluszkérdés, valószínüleg Sata a befutó, mert otthoni egyszerü dolgokra használom). -
BRinyo
aktív tag
>Léteznek egyszerre gyors és halk SCSI vinyók?
SCSI-ban csak gyors van, de jellemzően a hangja:
- tegnap este átjött a szomszéd szobából a lakó, hogy mi baja van a gépemnek?
Töredezettségmentesítettem a 36-os vinyómat. Kávédaráló? Jah! arra hasonlít a hangja. De egy ATA-s vinyónál 2x gyorsabb is lehet egy jó scsi. -
Adi
senior tag
Sorry, de fogalmam sincs. Nem igazán használok Windowst, nem ismerem ilyen mélységben és sajnos sokszor a naplózása elég csapnivaló, nem ad értékelhető információt.
Keríts egy CD-ről futó Linux disztribúciót, pl. Knoppix, és próbáld meg azzal letesztelni. Ha ez a parancs hiba nélkül végigolvassa, akkor a vinyó és a vezérlő fizikailag rendben van:
badblocks -sv /dev/hda
Ennél többet sajna nem tudok segíteni. -
Furky
őstag
Hi! Ne haragudj, egy nem ide illő problémáról lenne szó: Adott a lenti konfigom, és az eseménynaplómban állandóan figyelmeztetés, meg hiba van, és azt írja ki, hogy lemezvezérlési hibát talált, vagy a lapozási művelet hibázott mindig itt: \device\harddisk0\d
Gondoltam, hogy a d partícióval van gond, de amikor nem is volt d partíció, akkor is azt írta ki... Mi lehet a gond? Ha csak ide cucc volt rajta működik, ha csak sata működik, de ha sata, meg ide is van, akkor állandóan szivat ezzel, és ez miatt csomó game-t nem tudok futtatni rendesen. -
Sea Edge
tag
Ha minoseget es kompatibilitast akarsz, akkor en a SCSI-t javaslom neked. A legregebbi vezerlokatyak is meg tudjak hajtani a legujabb eszkozoket is.
A merevlemezek piszok gyorsak. A magas fordulatszamnak szerintem nincsen hangja, viszont az en ibm hddmnek van egyfajta seek hangja.
Mas gyartok lemezet meg nem tudtam kiprobalni.
SCSI-ra nem csak hdd-t lehet csatlakoztatni, hanem scannert, nyomtatot stb.
1 kartyara 15 eszkoz csatlakoztathato. 1 adatkabel maximalis hossza 12m lehet.
Nemreg lattam arlistaban 29160-as karit kb 45-50k-ert. Ez azert nem olyan brutalis ar. Nem olyan darab amit felevente,evente cserelni kell. A 36G-s lemezeknek is baratibb mar az ara, mondjuk SATA-sbol ugyanennyiert joval nagyobb meretut lehet kapni. Az megint mas kerdes, hogy meddig birja majd a hdd. Naponta nyilnak az ujabb topikok a doglott IDE cuccokrol.
Azert dobaltam ki minden IDE cuccot a gepmbol, mert meguntam, hogy amikor az OS kurkaszott valamit eleg kemenyen, akkor szinte lehalt az egesz gep. -
Adi
senior tag
válasz
_Volkovy_ #19 üzenetére
Hát szívni szívtam elég sokat SCSI-val is.
Egyébként a SATA alaplapi vezérlővel nokedli, ugyanúgy lerántja a CPU-t, mint az IDE. Csak ez asztali gépnél a kutyát nem érdekli. Szerverben meg tessék normális vezérlőre rádugni, pl. 3Ware 8/9000-res széria. Azokkal már lehet érdekes dolgokat művelni. -
Adi
senior tag
Ez igaz, elnéztem. Könnyen lehet, hogy azon túl már nem lesz SCSI a mai formájában.
Viszont a SCSI-t is már ''sorosítják'', van ugye a SAS. Csak dunsztom nincs, hogy ez mennyire terjedt el. Gondolom itt is azért mozdultak erre, mint a SATA esetében: a párhuzamos kábel túl érzékeny ekkora sebességeknél már a zajra, külső behatásokra (nem mechanikai, persze). -
Adi
senior tag
Miben jobb? Pl. SCSI-val lehet osztott tárolót is kialakítani. Egy buszon tud kezelni 15 egységet az egy kötelező initiator mellett, de lehet több initiator is, persze más egységszámmal. Így egy lemeztömbre ráfűzhető két gép is, használhatják ugyanazokat a vinyókat, stb. Ha nem tévedek, akkor a VAX/VMS clusterek működtek hasonló módon, ott a disk volt a közös erőforrás.
Emellett minden egységnek lehet - ha jól emlékszem - 255 LUN-e, amit pl. a ''dobozos'' RAID-vezérlőknél szeretnek használni. Ott az egyes fizikai lemezeket egy egységszámmal, de külön LUN-rel tudod elérni. Már persze ha lehet, mert sokszor a vezérlő kifele csak egy, nagy SCSI vinyót mutat magából.
A másik mókás dolog meg a kábelhossz. A jelenleg használatos LVD kábelek is emlékeim szerint másfél-három méterre kinyúlhatnak, de ha HVD SCSI-t használsz, akkor ez lehet jóval több is, de pontos számot nem tudok (talán 10-12). Persze ennek otthoni PC-nél nincs jelentősége. No meg arról nem is beszélve, hogy a HVD SCSI lehet, hogy csak az UW-ig működik, az Ultra2-es sebességet már nem ismeri. De afölött meg ott van a Fibre Channel. -
Adi
senior tag
Van halk SCSI vinyó, pl. a Fujitsu MAP3367NC, meg a 68 tűs csatijú változata. Bár a fülteszt nem objektív, mert mellette pár ventillátor üvölt ebben a leendő szervergépben.
Otthonra vegyél SATÁ-t, IMHO nem éri meg az árkülönbözet. Legföljebb ha olyan alkalmazásokat használsz, aminek tényleg kell a rettentő gyors lemez, esetleg 2-3 SCSI meghajtó RAID0-ban munkaterületnek. Ilyesmi. pl. a videószerkesztés, nyomdai előkészítés eszement méretű képekkel, stb.
Marketinges betűszavakban a SATA tényleg kezdi beérni a SCSI-t, viszont - mint valaki írta - az sem áll meg a fejlődésben közben. A SCSI régóta tud TCQ-t és nagyon megbízhatóan, valószínűleg egy mai SCSI drive jóval több parancsot tud fogadni és átrendezni, mint egy SATA. Mellesleg a firmware-ben emellett komoly különbségek is vannak: a SCSI vinyók vezérlőprogramját szerverekhez, többszálú-feladatú működéshez optimalizálták. Az IDE/SATA vinyókét viszont többnyire egyszálú, asztali felhasználáshoz. Kivételt képez ez alól a WD JB szériának az új változata, az Enterprise Edition, valamint talán a Raptorok, de ez utóbbiban nem vagyok biztos.
A legjobb példa amúgy erre a Fujitsu vinyókat is magában foglaló teszt a Storagereview-n. Asztali felhasználásban erős középmezőnyben vannak, viszont szerverszerű terhelésnél szinte minden mást lemosnak a pályáról, még a Seagate Cheetah és Barracuda SCSI cuccait is jópár helyen maguk mögé utasítják. -
L3zl13
nagyúr
Legalábbis nem tudok róla, hogy a Paralel SCSI-t tovább fejlesztenék.
Ezért írtam, hogy valószinűleg valami más fogja váltani majd professzionális környezetben. Talán iSCSI talán valami más. De a hagyományos (párhuzamos) SCSI-t van esély, hogy a SATA leelőzze a közeljövőben. -
L3zl13
nagyúr
A soha egy kicsit erős szerintem.
Még egy két generáció, és szvsz lekörözheti a SATA a hagyományos SCSI-t.
NCQ és hasonlók máris lépéseket jelentenek ebbe az irányba.
Más kérdés, hogy addigra professzionális környezetben már talán iSCSI vagy más hasonló szabvány lesz elterjedőben. -
Sunzi
aktív tag
Hogy az eredeti kérdésre is válaszoljak, attól függ a dolog, hogy mire szeretnéd használni. A komolyabb SCSI vinyóknak alapvetően az IO/sec eredményei komolyak, és persze az átviteli adataik sem rosszak, cserébe egy 15k-s igencsak hangos.
Ha nem üzemeltetsz egy gépen XGB-os adatbázisszervert (x>10), webszervert 10k+ userrel, ilyesmi, akkor, - illetve, a használni akart RAID típustól függően - szerintem inkább egy jó SATA vezérlő (Intel, NF4, stb), és valami gyorsabb SATA vinyó a nyerő. pl a Maxtor Maxline III, vagy a Hitachi Deskstar 7k400, illetve persze a 74GB-s Raptor... Szerintem.
Pilota: Miben jobb az SCSI? Mármint az SCSI csatoló/adapter/szabvány, nem konkrét HDD...
[Szerkesztve] -
Sunzi
aktív tag
Szvsz a 74-es Raptor nem igazán hangos (a 2. széria FDB-s), és nem is különösebben meleg. Viszont drága..
Raptor74 vs Seagate200:
Bővebben: link -
devast
addikt
SCSI nem a csatolófelület miatt hangos. SCSI professzionális felhasználásra van, és a 15000RPM fordulatszám miatt hangos
SATA-nak semmi köze nincs a SCSI-hoz inkább a sima ide rokona. Sztem a scsi rohadtjó csak nem nagyon van pénzem a legújabbat megfizetni, de megnézném azt a mai 7200RPM-es vinyót ami a 3 éves 9.1 gigás 10k rpm-es scsi IBM vinyómnak odaver sebességbe
most hogy eszembejut egyeduli sata vinyó ami télleg sebességre van kihegyezve az a WD raptor, de az is hangos és meleg,és drága
[Szerkesztve] -
console
aktív tag
Eljött a nagy pillanat, amikor ez a kérdés jogosan vetül fel. Az új rendszerem nagy kérdése ez: mire gyúrjak?
Léteznek egyszerre gyors és halk SCSI vinyók? Vagy a SATA már übereli?
A gép szeretném, hogy halk legyen, és gyors. Csak egy kisebb vinyó kell oprendszer(ek)nek, meg mellé tárolásnak egy-ketto nagyobb (ez IDE is lehet).
SCSI már a múlté?
Mit ajánlotok?
Új hozzászólás Aktív témák
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
- Xbox Series X|S
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Egyéni arckép OFF
- World of Tanks - MMO
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Peugeot, Citroën topik
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Motorola G34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 Touch Bar 2020 Használt, karcmentes 3 hónap garanciával
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest