Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- HTPC (házimozi PC) topik
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Androidos fejegységek
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hobby elektronika
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bibor
csendes tag
Sziasztok
Van egy samsung 400 Gb sata-II vinyom a kérdésem az lenne hogy minden samsung
vinyo ad (morgo,zörgö) hangot mikor dolgozik vagy csak az enyém ilyen? -
Hapesz
csendes tag
Elolvasgattam a hozzászólásokat (nagyjából). Én most készülök gépet venni. (Asus p5pl2/c-s alaplap, intel P4 3 Ghz proci 512Mb 667 Mhz RAM, 256Mb Gef. 7300GS) A korábban leírtak szerint a régi 40 GB-os IDE vinyóm nem fogja jelentősen visszafogni a rendszert?
-
Integrale
veterán
Hali mindenkinek! Kérdésem a következő: van nékem egy ABIT NF7S v2.0 alaplapom a legfrissebb BIOS-al és van ehy Hitachi deskstar 7K80 S-ATAII-es vinyóm és
Win sp1 nem ismerte fel silicon 3112 nélkül
win sp2 felismerte de nem tudom hogy kell-e mellé silicon image 3112 eggyáltalán mire van?
most éppen úgy megy hogy SP2 silicon 3112 és így megy már 2 hónapja! úgy nem próbáltam hogy csak sp2 és semmi adalék!
Kicsit bonyolult a kérdésem de a lényege hogy SP1+silicon image 3112 nem ismeri fel
SP2+silicon image 3112 felismeri
muszály a silicon image-et berakni telepítéskor? vagy megy anélkül is?
elötte egy maxtor P-ata 80Gigás vinyóm volt de ahoz képest nem sok külömbséget érzékelek?
a HD Tach-ban 111.2MB/s-et ír ez jó így a proci visszafoghatja a dolgokat1800+ AMD ram 2x512Mb VGA Saphire Radeon 9600pro
ja és a vinyó nem jumperos -
fasyrt
őstag
Hurráélmény, 166 giga adat visszaállítva.
-
.:AnonyX:.
csendes tag
Bakker ez gáz. Sok sikert, hogy megtudd menteni az adataidat. Haveroméknak is történtek már kellemetlen dolgok, RAID tömb behülyült, és hát tudjátok a RAID0 hogy dolgozik. Nagy szerencséjük v. hogy sikerült valami spéci progival visszaállítani, több órákat ment a progi, és hozta vissz az adatok nagy részét. Én ezért is veszek +250GB-os HDD-t, a meglévő 250GB-o mellé, szépen meglesznek a nagyon fontos adataim mindkét HDD-n és kész. Kiirni nem annyira szeretem a dolgokat, de lehet majd az is lesz, csak előtte egy bazinagy munka áll előttem, rendet kell tennem a jelenlegi 250 esen. Ha meglesz az új akkor arra kerül egy 20GB os C meg D nek a maradék. Aztán oda átmásolgatom a dolgokat a régi 250-esről, aztán az kap egy full formatot, és ott is lesz egy 20GB-os (erre megy majd egy linux, pl. Fedora Core 5 vagy 6) meg a fennmaradó hely. Igy lesz csak 4 particiom, ami sztem nem sok. Mert minnél több particio, az is lassithatja a gépet, nem?
-
mr_ricsi
veterán
''Én voltam a fasz, mikor vinyót áttettem sata1-ről sata2-re?''
Nem, akkor voltál az, amikor a 15G-ás particiót létrehoztad. Nagy lépést tettél afelé, hogy az adataidat soha többé ne lásd.
(Neked csak egy vinyód van, hova akarod a visszaállítható adataidat elmenteni??? Nem az lett volna a logikus lépés, hogy megpróbálod a hibát elhárítani, és a vinyód eredeti működö állapotát visszaállítani? Erre viszont csak addig volt esély, amíg nem írtál rá.) -
fasyrt
őstag
Üdv.
Beszereltem a lapomat, giga 965p DS3. Hát eddig negatív élmény.
1 Sata Seagate 7200.10-es van 320 gigás, meg egy Pata dvd író (NEC4551). Eddig a vinyó sata1-ben ment, hát ez a lap támogatja a sata2-t, meg a winyó is, hát akkor nosza, jumpert le, goto sata2. Töltöm be a wint, keresem a winyón a meglévő 4 partíciót: 1 sincs. Volt 1 2 gigás swap 30-as rendszer, 160-as vegyes, meg 15 fontos. Nincs meg belőlük semmi. Kb. 130 giga adatot kéne vhogy lementeni a drágáról, most csak egy 15-öset csináltam a vinyó elejére, a rendszer és swap adatokért nem kár, a többi kéne.
Naszóval a lényeg:
Én voltam a fasz, mikor vinyót áttettem sata1-ről sata2-re?
Get Data Back segíthet rajtam? (Elvileg azon a vinyófelületen nem történt írás.) -
LeC
addikt
válasz
painkillerx #1479 üzenetére
-
LeC
addikt
válasz
painkillerx #1477 üzenetére
az csak azt jelzi hogy mind a 2 sata2-es, ebben semmi különbség nincs a 2 vinyó között.
a YS az Raid Edition Enterprise vinyó, 5 év garival, mig a KS az Desktop vinyó 3év garival. -
painkillerx
tag
sziasztok!
Most vettem egy WD3200KS hddt és most látom hogy van egy ugyanilyen WD3200YS és abban a transfer rate 3GB/s (KSben 300MB/s) na ezt most hogy értsem?
Van más különbseg is a két hdd között? Kösz a választ! -
lazydog
addikt
válasz
.:AnonyX:. #1474 üzenetére
Én meg éppen a WD-t ajánlom, de nem melegen (hűvösen).
Az NCQ pedig többet árt, mint használ, ne vágyakozz rá. A SATA II minimális, majdnem észrevehetetlen sebességtöbbletet jelent -
FÖNÖK
tag
válasz
.:AnonyX:. #1474 üzenetére
ha nem muszáj én nem eröltetném a WD-t. Nekem volt régebben és elégsokat szívtam vele persze nem ez a típus, akkor megfogadtam hogy többet nem veszek ilyet.
talán 1 hajszálnyival gyorsabb az NCQ s vinyó.
1,5 éve ilyet vettem: samsung SP2504C sata2-es NCQ-valmeg vagyok vele elégedve. -
.:AnonyX:.
csendes tag
Sziasztok!
Úgy néz ki hamarosan vásárolok egy Wester Digital 250GB 16MB cache SATA2-es HDD-t. Nincs benne NCQ, más minden fullos. Jelenleg egy Maxtor 250GB 16MB cache SATA1-esem van. A WD lenne ezek után a rendszer lemez, vagyis egy része, meg osztogatnám ahogy szükséges a későbbiekben. Szerintetek az NCQ jelentős sebesség töbletet hoz? Vagy a SATA2 kompenzálja ezt? Vagy ne is nézzek ilyeneket, hanem vegyem és kész, úgysem veszem észre a különbséget? -
Spiderka
csendes tag
Sziasztok valaki tud esetleg válaszolni a kérdésemre?
-
mr_ricsi
veterán
''És mindegyiket át lehet jumper-olni ?''
A Hitachikat nem, mert azokat szoftverből lehet visszaállítani.
És azt javaslom, hogy mindenképen jumpereld vissza a vinyót, még ha látszólag hibátlanul működik is.
Egy jumper 1-2 Ft, a rádugása 10mp, de ha pár hónap múlva az adataid romjain jössz rá, hogy mégis kellett volna, az már sok10ezer Ft-odba, és rengeteg idődbe-idegeskedésedbe fog kerülni! -
vgergo
aktív tag
Elöre is elnézést kérék, mert lehet hogy nagy hülyeségt fogok kérdezni.
WESTERN DIGITAL 320GB 16MB SATA2 winyót szertnék venni, de nekem egy dfi lp ultra nforce 2 -es lapom van, ami csak sima SATA van. Egyik bartám azt modta, hogy gond nélkül megy az alaplapommal csak nem lesz olyan gyors. Valahol azt olvastam, hogy nem fog menni a gépembe. Most akkor kinek van igaza? -
Apollyon
Korrektor
Hello! Nekem ugyanolyan alaplapom van mint neked, de mégsem, mert nekem SE vagyis butított... És én pont egy SATA2-es 250 GB Western Digital 16MB vinyót vettem úgy 2 héttel ezelőtt és probléma nélkül megy, arra tettem fel az XP-t, nem kellett jumperolni, csak annyit, hogy a BIOS-ban be kellett állítani, hogy mostantól erről boot-oljon. Szóval nyugodtan vegyél, ha nekem működik, neked is fog!
BÚÉK! -
Spiderka
csendes tag
Hali mindenkinek!
Köv.probléma v. nem?
A lap intel 965
Sata 300
A winyó úgyszint sata 300 samsung sp25004c
xp sp2 - ata 100-nak (UDMA 5)-nek látja
A tesztprogi udma-7-et jelöli meg max-lehetőségként ,de ő is udma 5 ként látja.
szükséges intel-ich8 legfrisseb driver fent.
Jumper sata2-re (tehát nincs rajta.Zsír új kábelek ntfs rendszer osztatlan partíció.
Foglalkozzak-e vele v. sem
Amúgy ezelött amd-vel nyomultam ilyen problémám asszem nem volt vagyis nem foglalkoztam vele mivel udma 6 -ként kezelte sata 1-el,de ez most egy kicsit bosszant ,h elvileg jobbnak kellene lenie és mégsem.Jó volt az amd cuccos is de hát jött a core 2 duo.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Blaise
veterán
üdv !
Egy láma kérdés következik
Van nekem egy Asus p4p800 e-deluxe alaplapom sima Sata csatlakozóval.
Ezzel a lappal tudok használni egy 250 gigás sata2-es WD wincsit ?
BÚÉK mindenkinek ! -
-
FuckeR19
senior tag
Jah és az NCQ mire jó?
-
FuckeR19
senior tag
SATA II vs. sima SATA.... Ki mit mond, +éri SATA II venni? Érdemes 1 jóbb vinyót venni sima satával (WD) vagy inkább sata II samsung?
-
mcmike
őstag
válasz
Aidan85 #1438 üzenetére
Szia!
Pont ugyanezzel a problémával küzdöttem én is. A különbség hogy ASUS A8N-SLI (ami lényeg hogy AWARD BIOS) lap + WD5000KS (WD 500GB SATA2) winyó párosításban.
A szenvedéseim végét, és egyben a lényeget itt összefoglaltam a #49-es hozzászólásban:
[link]
Ajánlom mindenkinek akinek SATA2 Boot problémája van...Akinek nem AWARD hanem AMI vagy egyéb BIOS-a van szerintem az is megtalálja majd a megfelelő opciót (Access Mode)... -
baxxterboy
csendes tag
Ez már a 2dik XP lemez! A mostanit most adta haverom tegnap írta ki és már 2 gépre is feltette! Ez a laptop meg elkezeli!
-
éN79
addikt
válasz
baxxterboy #1452 üzenetére
Ha az aláírásodban szereplő lapod van, akkor az a sata 1-es HDD-ket is kezeli. Nekem úgy tűnik hogy a telepítőlemezeddel van valami, mert nem a HDD-re vonatkozó problémákat jelez.
-
baxxterboy
csendes tag
Sziasztok! Remélem jó helyre írom a problémámat! A lényeg az, hogy az egész konfigum zsír új. Az alaplapom csak SATAII vinyókat kezel el ugyhogy ma vettem eggyet. Bedugom a vinyót minden szép és jó mert a BIOS-ban látom. Viszont amikor ugye felakarom tenni az XP-t állandóan ien hibaüzenetet ír ki: Reboot and select proper Boot Device. Insert Boot Media in selected Boot device and press a key
Namost. Én beállítottam a cd meghajtómat első bootolási helynek de akkor is ezt csinálja! (a meghajtót is felismeri a BIOS) Egyszerűen nemértem, hogy most mi van!? -
FuckeR19
senior tag
Hali.
Sztem nem igazán tartozik ide de gondoltam megkérdezem véleményetek... Vinyót szeretnék venni és nem igazán tudok dönteni. 250gb samsunk 8MB és 250gb maxtor 16mb vinyók közül. Mind2 sata2-es. -
mr_ricsi
veterán
''a ASUS P4C800 Deluxe (1019-es BIOS) alaplapommal a Western Digital WD2500KS (250 GB, 16 MB cache, SATA2) vinyó menne?''
Sata1-re visszarakva elvileg igen. (De hát egy Asusnál nem lehet biztosra mondani.)
''Sokat veszítene teljesítményéből?''
Ha nem szervernek használod a géped, akkor gyakorlatilag semmit. -
mr_ricsi
veterán
-
hazo
csendes tag
Sziasztok!
Nekem is kombatibilitás kérdésem lenne:
Szerintetek a ASUS P4C800 Deluxe (1019-es BIOS) alaplapommal a Western Digital WD2500KS (250 GB, 16 MB cache, SATA2) vinyó menne? Sokat veszítene teljesítményéből?
Egybéként szerintetek milyen gyors vinyót lenne érdemes venni ami halk is? -
punish3r
aktív tag
Helló! MB ASUS S478 SIS651 FSB533 DDR típusú alaplapom van! Ha veszek egy SATA I vagy SATA II-es winyót akkor fel fogja ismerni a gépem? 200 Gigásat szeretnék, lehet olyan gond hogy a windows xp pro (SP-2) nem fogja felismerni a teljes 200 gigát?
Előre is köszi a segítségeteket! -
mr_ricsi
veterán
1 vinyóhoz nem kell a RAID-et engedélyezni. A vinyón legyen jumper.
''de az xp ekkor sem megy fel mert kiírja hogy nem talál merevlemezt vagy valami hasonlót.''
Pedig csak a floppy, és az F6 driver jelent megoldást a számodra. (Ha az alaplap biosa elég okos ahhoz, hogy pendriveról is lehessen bootolni, akkor esetleg penriveról is beadhatod a satadrivert.
Vagy csinálsz olyan XP telepítőcd-t, amelybe integrálod a VIA F6 SATAdrivert. (Az nlite progival ezt meg lehet csinálni.) -
bebar
aktív tag
Samsung 250 GB-os winyóból 238473 GB-ot lát a gép, XP nélkül.
Ez így jó is? -
Bass
addikt
Hogyan tudok telepíteni sp2-es XP-t 1 új samsung 160gb-os Sata II-es vinyóra? Soltek KT 600-as alaplap,ha simán van rajta fel sem ismeri a gép(bios,alaplap) ha be jumperelem 1,5gbps-re akkor ha engedéjezve van a sata raid akkor boot közben kiírja egy helyen de az xp ekkor sem megy fel mert kiírja hogy nem talál merevlemezt vagy valami hasonlót.Vigye vissza a vinyót vagy valami trükk van? Floppy és másik vinyó nincs a gépben.
-
Aidan85
aktív tag
Hello
Vettem egy Seagate Barracuda 320GB-os SATA 2-es vinyót és most át akarom kötlöztetni erre a rendszerem, a Seagate barracuda 7200.10 topicba már írtak ilyen problémát, de az ottani megoldás nem segít, mert nekem SATA1-es alaplapom van.
A probléma a következő: SP2-es wint akarok rá telepítni, a telepítőfájlok gond nélkül felmennek, eljutok az újraindításig, újraindul és, mielött először látnánk a win logo-t, kiírja, hogy Hibás a rendszer.
BIOS minden gond nélkül felismeri a meghajtót, a SATA-s Maxtor vinyómon lévő windows-al minden gond nélkül használom.
A Win telepítő nem hibás, a Sata-s Maxtorra ugyancsak dobtam egy friss windowst és minden gond nélkül felment, ghostolást is próbáltam ugyenez a hibaüzi.
A Vista RC1-es verziója gond nélkül felment a Seagate-re.
Floppyról a Sata drivert raktam fel, bár lehet, hogy az lenne túl régi, és ez miatt nem ismeri fel?
Ha tud valaki valami új Sata driver-t akkor az ossza meg velem, hogy hol találom.
Előre köszönök minden jószándékú hsz-t! -
lee56
őstag
válasz
liksoft #1435 üzenetére
Ez mind nagyon érdekes, de engem azért érdekelne, hogy pontosan mi különbség rejlik sata1-sata2 között, frekvenciában, adatátvitelben, mennyivel befolyásolja az oxidációt ha átváltom sata2es vinyómat sata1-re (hisz a kábelek attól még ugyanazok), esetleg feszültség különbség van-e a két mód közt, és ha van mennyi, meg ilyenek.
-
Ace Ventura
addikt
Sziasztok.
Milyen progi van, amivel meg tudok nézni minden infót a vinyómról.
Természetesen a hibákra is gondolok itt (bad sector és társai)
Köszi -
liksoft
nagyúr
A drive-ok valós átvitelét a felületről való olvasás illetve írás adja. Hiszen a fejen keresztül nem lehet többet átgyömöszölni, mint amennyit tud. A SATAII sebessége babonáz meg nagyon sok embert.
A mai operációs rendszerek esetén több program fut látszólag párhuzamosan a gépben. Kis időszeleteket kapva igazából egymásután használják a processzort. Így ha egy program lemezműveletet végez, addig a többiek több időhöz jutnak, hiszen a kérdéses épp várakozik. Kiadja a lemezkérelmet, amit a drive a cache-be való beolvasás után fog teljesíteni (alaplaphoz áttolni). Ez az adatmozgatás DMA csatornán történik. Vagyis a proc kihagyásával a perifériák intézik. Viszont a memóriához hozzá kell férniük, így a proc sebessége fog lassulni, hiszen a memórián osztoznak. Ez a lassulás töredéke annak mintha a proc végezné az adatátvitelt, így egyértelműen van létjogosultsága. De lassulni fog annak a programnak a végrehajtása, ami épp most uralja a proc-ot.
Miután a gépekben az esetek többségében 2-3 felhasználói alkalmazás fut, így a SATAI és SATAII közötti proc lassulás vagy gyorsulás nem jelentős. Több program párhuzamos futtatásakor jelentkezik inkább. Tipikusan servereknél, ahol sokan lógnak a gépen.
A magasabb órajel meg nagyobb időzítési pontosságot, nagyobb zavarérzékenységet, és nagyobb melegedést produkál. Vagyis sokkal stabilabban működtethető egy SATAII-es winyó SATAI sebességgel. A SATAII NCQ haszna is csak servernél jelentkezik, szintén sok felhasználó egyidejű kiszolgálásakor. És ott sem a server, hanem a userek fogják érezni.
Tehát, ha a hűtés jó, és arra a valóban kicsi pluszra szükség van, nyugodtan használjuk a SATAII átvitelt, de a zavarszűrést is meg kell oldani (ház ne legyen nyitott, szünetmentes, zavar és villámvédő használata, minőségi tápegység 30-50% tartalékteljesítménnyel, stb...).
Vagyis meg van a helye. És ez nem az egyszerű otthoni felhasználás. De mindenkinek magának kell eldöntenie mit szeretne, és azt hogyan valósítja meg. -
liksoft
nagyúr
Csatlakozók esetén először annak típusát célszerű megnézni. Rugós vagy csavaros. Ugyanis a két felület közötti nyomóerő is más. Valamint a felületek korrózióvédelme sem utolsó. Erre régen aranyat használtak (érdekességként említem csak meg, hogy azért mert az oxidálódik a legkevésbbé), de mára más anyagokkal helyettesítik (ár miatt), melyek nem olyan jók. Valamint ezek felhordása a felületre vékonyan történik. Elektromikroszkópos felvételen látható, hogy az anyagspórolás miatt ez a felületi védelem nem homogén, hanem porozusos. Így molekuláris szinten nézve, hiába van védelem, a lyukakon keresztül az alsó felület oxidálódik. Két felület érintkezésekor van úgynevezett átmeneti ellenállás. Ennek mértéke az anyagtól, kialakítástól, nyomóerőtől függ. Leegyszerűsítve: a két anyag felülete érdes, így csak a csúcsokon érintkeznek. Minél ''simábbak'', annál több csúcs találkozik, valamint minél nagyobb a nyomóerő, szintén annál több csúcs találkozik. Ha az összeérő olyan csúcsok felületét összeadjuk amelyek oxidréteg nélkül talélkoznak, akkor kapjuk meg a áram számára a vezeték valós keresztmetszetét. Kicsit utána nézve eléggé érdekes, hogy a látható felületnek a valós része sokszor csak a százada!! Ha ehhez hozzávesszük a hőtágulás miatti mozgást ami során oxidált részecskék kerülnek a csatlakozó érintkezői közé, akkor az arány folyamatosan romlik. Vagyis a SATA csatlakozók siralmas kialakításúak véleményem szerint. Három évig alkatrész és gyártmányvizsgáló osztályon dolgoztam, ahol relék, jelfogók vizsgálata volt az elsődleges munka.
A kontakthiba meg a fentiek alapján egy folyamat eredménye, melynek állapotát még a hőtágulás okozta méret és rugóerőváltozás is befolyásol. Így ha határértéken van, akkor bármikor előjöhet olyan állapot, hogy hol működik, hol meg nem. Az olyan kontakthibát mely stabilan jelentkezik, szakadásnak hívják. Ez gyári hiba vagy brutális szerelés eredményeként képzelhető el leginkább.
A vegyianyagokat és elektronikai folyamatokat meg ''csak'' annyira érdemes végignézni, hogy dohányfüst nélküli helyen dolgozó számítógépről alig tudok, de elég városban használni. Ott lesz az autók gáza. A ventillátorok segítségével ez a szennyeződés mindenhova eljut, és ha a hibás felületkezelést is figyelembe vesszük, akkor tőbb fém és vegyianyag találkozásában fut az elektromos áram. Legjobb tudásom szerint ez ideális állapot az oxidációhoz.
A garanciaidőt meg ''rendeltetés szerű használat'' mellett garantálják. Hibátlan tápellátás, szűrt levegő (esetleg cigi nélküli), földeléssel biztosított szerelés (statikus kisülések elkerülése miatt), stb.... Te ezeket mind betartod? -
A Gazdatest
csendes tag
Kösz a szinte AZONNALI választ
Amint tehetem felrakom.
::Gazdatest:: -
Ace Ventura
addikt
válasz
A Gazdatest #1431 üzenetére
Szia.
Dobd fel a SP2-t, és csodát látsz -
A Gazdatest
csendes tag
Üdv nektek!
Miért van az, hogy a zsír új WD 320as vinyómat az XP kb 120 gigásnak látja?? Már XP telepítéskor, partícionáláskor is kb 120nak látta...
::gazdatest:: -
zso73
veterán
Nekem a SAMU 160-asom külön kellett megformázni, mert a win telepítője nem boldogult vele. Beraktam secondary-nak és win alól formáztam. Úgy elég gyors.
Ace: És SP2 integrált winnel akarod telepíteni? Mert az előző verziók nem igazán kezelik az ekkora drájvokat./Én úgy tudom/
[Szerkesztve] -
lee56
őstag
válasz
Ace Ventura #1428 üzenetére
Miért is kéne órákat várni formázásnál???, windóz telepitőcd-je korrektül megfromázza, és ne feledkezz meg a gyors NTFS formatról sem, az kb 5másodperc, ennél gyorsabban máshol sem fog menni.
A hiba igy nem mond sokat, szerintem ha nincs semmi fontos adat a vinyón (ha van mentsd ki valahova előtte), bootolj be win telepitő cd-ről és formázd onnan, ott is particionálhatsz. -
Ace Ventura
addikt
Help please!!
Van egy sata2-es Samu SP2004-es 200 gigás vinyóm.
Partition magic 8-al szeretnék létrehozni egy új particiót az op rendszernek, hogy ne kellene órákat várni formatálásnál.
Mindent megcsinálok, újraindul, és amikor elkezdené particionálni ezt irja ki, és leáll,
Error 1523 while executing Batch.
Error 1523 Cluster beyond end will new reboot.
Segitsetek légyszives, mi lehet ez?? -
lee56
őstag
válasz
mr_ricsi #1424 üzenetére
''+ levett sebességgel 1-2 fokkal hűvösebb a vinyóelektronika is...''
Naggyából ez az egyetlen amivel egyet lehetne érteni, de akkor már légyszives támaszd alá valamivel pl tesztekkel & hőmérsékletértékekkel az állitásod, mert szvsz sata2 <-> sata1 között nemlehet olyan nagy különbség, pont azért mivel teljesitményben sincs, kétlem hogy fogyasztásban (elektronika terhelésben) óriási lenne.
Az érintkezői oxidálások, és gyári forrasztás hibák meg érdekesen hangzik, de nagyon nehezen hinném el, hogy ennyire visszafejlődött volna a gyártástechnika sata1 óta. -
mr_ricsi
veterán
''A nagy páratartalom már árthat a felületnek, elindíthatja a fémoxid képződést ''
Általános felsőben azt tanultam fizikából és kémiából, hogy a levegő oxigénje oxidál. A nedvességnek csak akkor van szerepe, ha a keletkező oxid vízben oldható(a nedvesség oldja a keletkező oxidot, így az nem tud védőréteget képezni), vagy ha belőle elektrolit keletkezik és még valami kis elektomos áram is folydogál arrafelé.
''Ha két rézfelületű csatlakozó csatlakozik és áramimpulzusok ''mennek át rajtuk'' nem indul meg az oxidáció.''
Erről rengeteg autóvillamosság szerelő tudna neked mesélni. Meg sok más villamos szakmában dolgozó is.
A ''Kontakt spray'' gyártója pedig élből nem ért veled egyet...
''Ám a házakban az állanó hideglevegő áramlása és a szellőzés az oxidálási folyamatot hátráltatja''
Télen fűtünk, és minden zárva van, mert a szellőzés kivinné a meleget. Nyáron pedig nincs légkondi még mindenhol.
''A frekvencia szintén nem szedi szét az áramköröket. ''
Ilyet én nem írtam.
Viszont a melegedést igen, és digitális áramkörökben a termelődő hő a frekivel egyenes arányban, a feszültséggel négyzetesen nő, vagyis ha a satavezérlő fele akkora frekin dolgozik, akkor fele annyi watt fűti a világegyetemet. És nyáron, kánikuláben, egy rosszul szellőző gépben ez megmentheti pl. a vinyó elektronikáját.
''A kontakthiba meg azonnal jelentkezik.''
Vagy igen, vagy nem. Általában nem.
''Nem alkalmaznák és nem is fejlesztették volna ki a SATA II-t hogy ha egy pár évet bírna csak ki a hardver.''
A SATA2-re eddig semmi szükség sem lenne, csak azért jelent meg, mert így sok vinyót el lehet adni a hozzánemértő felhasználóknak.
Már a SATA csatlakozó is egy kész röhej, látszik rajta, hogy nem az öröklétre tervezték.
''A gyártók is 3 évet garit biztosítanak a termékeikre, hiszen ők ez alatt az idő alatt bíznak termékeikben, hiszik hogy nem romlanak el.''
A garinak semmi köze a megbízhatósághoz, az csak egy marketing gesztus a vásárlók számára.
Az IDE vinyók élettartamát mindegyik gyártó 5 évre tervezi, és számítógéppel szimulálja az elhasználódásukat. Ha a környezeti feltételek meghatározása nem sikerült jól, akkor a gyakorlatban a vinyó nem fog 5 évet bírni.
[Szerkesztve] -
Fáraó
őstag
válasz
mr_ricsi #1424 üzenetére
Minden szvsz: A kábelek azért nem szoktak oxidálódni mert használják őket. Az oxidálás felületi jelenség, pusztán elektrokémiai folyamat. Ha két rézfelületű csatlakozó csatlakozik és áramimpulzusok ''mennek át rajtuk'' nem indul meg az oxidáció.
A nagy páratartalom már árthat a felületnek, elindíthatja a fémoxid képződést de csak megfelelő körülmények esetén. Ám a házakban az állanó hideglevegő áramlása és a szellőzés az oxidálási folyamatot hátráltatja.
A frekvencia szintén nem szedi szét az áramköröket. Nagyon sok elektronikai dolgot kellene évente kidobálni ha ez lenne a helyzet. Pár évente az összes elektronikai dolog elromlana és ki kellene cserélni. A kontakthiba meg azonnal jelentkezik. Nem alkalmaznák és nem is fejlesztették volna ki a SATA II-t hogy ha egy pár évet bírna csak ki a hardver. A gyártók is 3 évet garit biztosítanak a termékeikre, hiszen ők ez alatt az idő alatt bíznak termékeikben, hiszik hogy nem romlanak el.
A nekem írt válaszodat köszi. Még gondolkozom a mondanivalódon.
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
''Ha az alaplap is támogatja sata2-t, akkor mi értelme visszajumperelni sata1-re a vinyót, ezt nemértem ''
Most még talán semmi, de pár év múlva, amikor a SATA érinkezői már oxidálódtak, vagy előjöhetnek a gyári forrasztás kontakthibái, amitől a SATA2 nagyobb frekis jelei már nem tudnak hiba nélkül futkosni az eszközök között, akkor a SATA1-nek még esélye van működni.
A SATA2-nek előnye viszont nem nagyon van (nem gyorsít, nem akarok 1 kábelre több vinyót tenni, és bootvinyónál a hotswapnak sincs sok értelme), akkor meg miért használjam?
+ levett sebességgel 1-2 fokkal hűvösebb a vinyóelektronika is... -
mr_ricsi
veterán
''Ha csak Wint telepítek akkor szakmai szemmel miért is jobb így?''
A #1351-ben már leírtam, de akkor újra:
- Ha az XP telepítőben vagy a lemezkezelőben particionáláskor hiba van (nem látszik a vinyó, vagy nem megfelelő a mérete), az kapásból jelzi, hogy valami driver-szervizpack-patch-bioskiterjesztés nem OK a rendszerben.
- Ki tud egy particiót a kitalálójánál jobban(szabványosabban) létrehozni?
Hozzáteszem, hogy a hétvégén -merő lustaságból- a PM2005-tel növeltem megy egy XP alatt a c: méretét, és igencsak lelassult a rendszerfelállás és a kilépés, indításkor valami új eszközt(?) talált és drivert(?) telepített hozzá az XP. Nem is tetszik a dolog, valószínűleg vissza fogom nyomni az eredeti állapotot. -
Fáraó
őstag
Erre a STA II --> SATA I témára én is kíváncsi lettem.
-
Fáraó
őstag
válasz
mr_ricsi #1379 üzenetére
Sokat gondolkodtam ezen a válaszodon. Nem akartam hitvitát indítani, éppen ezért írtam, fejezzük be mielőtt elkezdjük. Azóta több alkalommal partícionáltam. Ha csak Windows kellett feltennem az adott gépre akkor a telepítővel végeztem el a műveletet. Ha Linuxos vegyes rendszer kellett akkor a régi módszert használtam.
Ha csak Wint telepítek akkor szakmai szemmel miért is jobb így?
Ha hosszú a válasz akkor priviben, OK? -
mr_ricsi
veterán
''van egy asus A8V deluxe lapom,és nemvágom h támogatja -e a sata2''
Csak SATA1 vezérlő van benne. A SATA2-es vinyót jumperrel vissza kell állítanod SATA1-re, azután gond nélkül fog vele működni.
''mindenképp sata2tőt vennék,mer az ugye jobb''
Mitől lenne jobb
(A legutóbb általam összerakott gépben a SATA2-es alaplaphoz a SATA2-es vinyót úgy jumperoltam vissza SATA1-re, mint a szél.)
''az tuti hogy legalább sata1ként majd nyomul a gépemben?''
Az tuti. -
Ligszi
tag
nézd meg az ASUS honlapján
-
dude!
csendes tag
válasz
mr_ricsi #1414 üzenetére
héló-héló..lenne egy kérdésem..van egy asus A8V deluxe lapom,és nemvágom h támogatja -e a sata2tőőt..tervezem h vásárolok egy hdd-t de akkormár mindenképp sata2tőt vennék,mer az ugye jobb.
éééssööö....az tuti hogy legalább sata1ként majd nyomul a gépemben? előre is kössz...
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Ace Ventura #1411 üzenetére
''és mennyivel gyorsabb igy a rendszer?''
Nem fogsz tapasztalni semmi gyorsulást. -
porhanda_
csendes tag
Szia!
Visszaolvastam es megtalaltam, hogy a telepitasnel f6-tal meg kell adni a sajat driveret. Fel is raktam igy a windowst, most mar nem volt semmi problema kozben. Aztan a windowsban satakent kezelte a winchestert, majd a sata2 driver telepitese utan ment rendesen. Ezt orommel nyugtaztam es nem is foglalkoztam vele tobbet. Majd a masnapi bekapcsolaskor ugyanazt a hibat produkalta mint ezelott. Ha van valami otletetek, azt szivesen veszem. Ha a valaszt mar ezelott leirtak, akkor is irjatok mar ide, mivel nem sokat tudok internetezni mostanaban. (legalabbis ennyi hozzaszolast nem tudok atbongeszni) -
CortezX
aktív tag
válasz
Ace Ventura #1411 üzenetére
Hát ha jól emléxem Everest-be meg lehet nézni hogy milyen módban van a vinyód, de ebbe most nem vagyok biztos. A gyorsaságot pedig úgy tudod letesztelni, hogy lefuttattsz pár fájl írás-olvasás-elérési idő tesztet. Szerintem jelentősen gyorsabb. Például nekem 9 perc alatt ment fel a Vista a gépemre
-
CortezX
aktív tag
válasz
Ace Ventura #1409 üzenetére
Nem kell rá jumper!
Nekem 250gb-os Samsungom van és nem kell rá jumper hogy masterként menjen.
-
Ace Ventura
addikt
Sziasztok.
Lenne egy olyan kérdésem, hogy melyik tüskére kell tennem a jumpert egy Samu 200gigás sata2-es vinyón, hogy az 300-al menyjen.A 150-es sebesség fel van tüntetve rajta de a 300-as nincsen.Az Asus M2N-E lapom tudja a sata 2-t.
Köszi előre is. -
zso73
veterán
válasz
horvathkrisz #1407 üzenetére
A Drájvert innen lehet leszedni, ha NF7S rev 2.0 lapod van. Ha nem akkor ezen az oldalon meg kell keresni a megfelelőt.[link]
A win telepítés elején írja a telepítő. Más gyártótól származó drájver telepítéséhez nyomjon F6-ot. Na itt kell megnyomni a F6-ot. Utána a floppit be kell tenni, és felrakja.
Ez akkor kell, ha SATA drájvra akarod tenni a rendszert. -
zso73
veterán
válasz
horvathkrisz #1405 üzenetére
NF7-s-ben tudok tippet adni.
Nekem meg kellett formázni a win telepítés előtt a winyót XP alól. Mert a win a telepítésnél nem látta. Kell hozzá flopis drájver+F6 a telepítés alatt. És a dzsampet is SATA1-re kell tenni. Ez az alap a winyókon. És NF7-s esetében ott is kell hagyni, mert SATA 1-et tud csak. -
horvathkrisz
addikt
Sziasztok!
Holnap veszünk SATAII vinyókat haverommal.
Neki Abit NF7-S lapja van, nekem pedig Gigabyte 939-es (ld.:adataimnál)
Mindketten Windowst szeretnénk rá telepíteni.
Kell valami driver hozzá, vagy ezek a lapok már tudják úgy kezelni a vinyókat?
Azt sem tudom, hogy tudják-e kezelni a SATAII-t. Ilyenkor át kell jumperolni valahol SATAIre? -
porhanda_
csendes tag
Sziasztok!
A nyáron vettem egy SATA II -es western digital winchestert, de a kezdetektől fogva nem akart normalisan mukodni csak sata uzemmodban (eddig nem foglalkoztatott nagyon, de most kivancsi vagyok ra). Ha sata II-n akarom hasznalni, akkor egy kis ido mulva leall az egesz. pl. mikor a rendszert raktam fel a fileok masolasa kozben megallt az egesz, semmi hibauzenet vagy valami csak nem masolt tovabb. De ugyanezt csinalta miutan felraktam a rendszert (sata uzemmodban), feltelepitettem az alaplaphoz kapott sata II drivert, es igy probaltam ki sata II-t. Mi lehet a probléma? Eloszor arra gondoltam, hogy a sata II-hoz más kábel kell (es lattam is mar sata2 kabelt valahol), de ha jol emlekszem valamelyik forumon (itt a prohardveren) meg azt olvastam, hogy sata a kabel jo sata II-hoz is. Ezert most tanacstalan vagyok, hogy mi lehet a baja. (Az alaplap: Asrock 939dual sata2) -
mr_ricsi
veterán
válasz
Zolee11 #1400 üzenetére
''télleg nagyon jó volt ..., aztán eljött az idő mikor elszállt és a win még bebootolni se tudott, mert védelmi hibára hivatkozva lekapcsolta magát.''
Ha pár hét után szállt el, akkor a telepített drivernek vagy a windowsod lelkivilágának pancsolt be valami. Akár pl. egy vírus a system32-ben beleírkált az activearmor fájljaiba, vagy ilyesmi.
Pár hétig indult a gép, aztán hirtelen védelmi hiba, azt ne kenjük már a driver nyakába. Ha rossz lett volna, akkor telepítés után egyből mutatkozott volna a hiba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 8 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- iKing.Hu - Apple iPhone 12 Pro Max - Silver - Használt, megkímélt
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB NZXT H7 Elite GIGABYTE AORUS 850W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest