Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eGPU tapasztalatok
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Milyen videókártyát?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
Új hozzászólás Aktív témák
-
fagy53
nagyúr
válasz
Szlavik
üzenetére
Nem értem a kérdést, a CPU teljesítménye a játékhoz, azaz az alkalmazáshoz kötött és nem a VGA-hoz.
Az illető alkalmazás határozza meg a CPU és a VGA teljesítményét, ha a CPU kevés akkor beszélünk CPU limitrl, ha meg a VGA teljesít gyengébben akkor VGA limit, azaz ez utóbbi határozza meg a képalkotás sebességét.
A 4GHz-es 2600 nem lehet CPU limites a mai játékokban, kivéve a multit, FHD-ben. -
fagy53
nagyúr
válasz
Dtomka
üzenetére
Üdv!
Nem tudom én látok-e rosszul, de a 2500-as DDR3 memóriákkal küzd 3.2GHz-en, míg a 6700-as DDR4-es lapban 4GHz-en. Korrekt összehasonlítás ez?
A prociváltás konfigváltással is jár és ez nem kevés pénz, számomra nem kétséges, hogy többszöröse a befektetés a kivehető haszonnak, ez így nem rentábilis befektetés...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
fagy53
nagyúr
válasz
customer114
üzenetére
Üdv!
Mivel nem "K" ezért a P, B eleve kiesik. A H lapok nem húzhatók, de kezelik a monitort, a Z lapok húzhatók és kezelik a monitort. Neked van diszkrét VGA-d így bármelyik lap használható, de VGA hiba esetén csak a H és a Z lap segítségével használhatod a géped.
A procid teljesítmény a játék szempontjából húzás nélkül is elég és semmilyen lapban nem tudod tuningolni csak a 100Hz pár Herz-es növelésével /BCLK/ -
-
fagy53
nagyúr
válasz
kengyel
üzenetére
Örök téma, csak egy kissé hamis...
Ne a procit rendeld össze a VGA-.val, a képalkotásnál csak annyi közük van egymáshoz hogy előbb a procinak kell elkészítenie a csontvázat, hogy a VGA ruhát tudjon rá adni!
Kizárólag a pénztárca dönt, a legjobb ha a legerősebb procit a legerősebb VGA-val párosítod és a legnagyobb felbontású monitoron játszol. A való életben ez csak keveseknek adatik meg, ezért a VGA választás leginkább a monitorhoz és másodlagosan a játékhoz kötött, míg a proci döntően játék, programfüggő.
A játékok nem egyformán terhelik a CPU-t, vannak melyeknek a procihasználata nem igazán rúg labdába, de pl rendkívül igényesek a VGA memóriájának a méretére és a GPU számolási képességeire.
Az i5 2500k még mindig mindent visz, húzható és szinte semmilyen játék nem fog ki rajta, vehetsz bármilyen VGA-t nem a proci fogja korlátozni a képalkotás sebességét! -
fagy53
nagyúr
válasz
DanielXXXV
üzenetére
Azért írtam, hogy garantált, mert ennyit biztosan lehet emelni a BCLK-n...

Kipróbáltam, de nem használom, ha az alapnál több kell, akkor eleve "K"-s procit kell venni.
-
fagy53
nagyúr
válasz
helkis
üzenetére
Konkrét esetben /2400-as/ a négy magra 3.7GHz garantált, egy magos 100%-os terhelésnél karcos 4Ghz.

Tudom a "K"-s procikkal nem lehet összehasonlítani tuning terén, de a +500MHz egy egyébként is gyors procinál nem elhanyagolható, játékokra még alapon is elég, nem ő a szűk keresztmetszet... -
fagy53
nagyúr
válasz
banderasz77
üzenetére
Nana, ezek a gondok az offset-re igazak és nem muszáj azt használni. Régebben ilyen nem is létezett, nálam még soha nem okozott ez problémát, mindössze egy kis ráhagyással kell beállítani, figyelve az idle használatra mert korábban mindig a böngészésnél szállt el és beletelt egy kis időmbe míg rájöttem miért.
Tulajdonképpen Kean_Sorbo írta le a lényeget a miértre..
-
fagy53
nagyúr
Nem biztos, hogy veszélyes, legrosszabb esetben működésképtelen, rossz esetben bizonyos funkciókat nem tud, vagy hibásan működik. Kicsi az esély arra, hogy tönkretegyen más egységeket, táp, alaplap stb.
Én kipróbálnám, az árról meg nem írt a kolléga, ez mindenesetre árlehúzó, akkor is ha jól működik a proci. -
fagy53
nagyúr
válasz
benceecneb
üzenetére
Minél előbb próbáld ki, mert ha rossz vidd vissza az eladónak! Gondolom, a három nap próbagari érvényes...
Kondi, ellenállás tökmindegy, ha valamit nem tud a proci és ez hamar kiderül, nyomás vissza! -
fagy53
nagyúr
Honnan tudod, hogy mi az alap? Minden procinak van egy gyári feszültsége, ahol terheléssel tudja névleges órajelet, és ehhez képest működik az offset!
Esetedben ez az alap 1.37V, más kérdés, hogy 1.18V-on tudja teljes terhelésen a procira jellemző névleges órajelet, de ő az offset feszt a gyárihoz teszi hozzá vagy veszi el belőle a Te beállításodtól függően.
Az energiagazd. funkciók miatt alapon terhelés nélkül a névleges órajelhez van egy gyári minimuma is és erről is le lehet vinni, pl. 1V alá, nálam pl. 0.880V a min. üresjárási feszültség..
A pontos feszültségértékeket pedig az alaplapon kellene mérni műszeresen, szoftveres mérés nem teljesen pontos, tájékoztató jellegű. -
fagy53
nagyúr
válasz
Tempileul
üzenetére
A számítási feladatokat több szálon azaz megosztva egyidejűleg lehet elvégezni, ha erre alkalmas a proci és a használt program. Az nyilvánvalónak tűnik, hogy több mag esetén ezt simán el lehet érni, de ha a magok számánál több szálon is futhatnak a számítások akkor beszélünk HT-ről.
Nálad ez kiesik, mert az i-2600-tól van csak 4-nél több többszálú feldolgozás a SB-nél.. -
fagy53
nagyúr
válasz
gordonfreemN
üzenetére
-
fagy53
nagyúr
Így van, a PCI-e bus szabványos és a VGA-tól is függ, hogy mennyire fekszik neki az adott órajel, ill a mindenkori vezérlő tűrésétől. Kettőn áll a vásár!

Az nem biztos, hogy ugyanaz a VGA azonos módon viselkedik a különböző vezérlőkkel, lehetnek differenciák.
Tönkre viszont nem ment, az biztos.
-
fagy53
nagyúr
Ahhoz baromi szélsőséges eset kell, hogy a kommunikációs vonal órajelemelése tönkretegye a VGA-t! Tudok itt a PH!-n olyanról aki 116MHz-en hajtja a PCI-e buszt és megy simán. A gond az SB BCLK emelésénél elsősorban a SATA vezérlővel lehet, ez bizonytalan működést, így adatvesztést jelent. A VGA is hasonlóképpen reagálhat, textúrázási problémák után működésképtelenség, de a kártya nem megy tönkre.
Nincs kockázat hacsak a működésképtelenséget nem tekintjük annak....
-
fagy53
nagyúr
válasz
Speed®
üzenetére
Amit leírtál a 2600 tuningról, azaz a sima SB tuningról, az igaz. Az, hogy kinek mennyi órajel elég az meg egyénfüggő, nekem a 3.2GHz is elég, a Q8300-hoz képest ugyanezen az órajelen 30%-kal gyorsabb az SB.
Tekintsd úgy, hogy a 3.8GHz-es 2600 megfelel egy szűk 5GHz-en járó Q9550-nek....a legtöbb alkalmazásban ez igaz. -
fagy53
nagyúr
válasz
Speed®
üzenetére
Te is biztosan utánanéztél már és nem újság, hogy mindkét proci alapon is bőven elég játékra, bench pedig tuningolható típussal az izgalmas, a konvertálásnál meg a progi az érdekes és amelyik sok szálon képes dolgoztatni a procit csak az olyannal érdemes a 2600-at venni...
A HT bekapcsolása a játékoknál FPS csökkenést okozhat!
Én a 2500K-t venném, vagy a következő hamarosan megjelenő generációból csemegéznék. -
fagy53
nagyúr
válasz
gordonfreemN
üzenetére
Valóban, én sem látom sok értelmét, a Vdroop előírás volt az Intel részéről az alaplapgyártók felé, mert a 45nm Penryn architektúra elég érzékeny volt a túlfeszre. A SB már nem ilyen háklis.Általánosan elvárt dolog az elektronikában az, hogy terhelésre minél kevesebbet essen a feszültség, ezért én nyugodtan aludva mindig ilyen beállítást eszközlök. Tudom semmi nem történik akkor sem ha terhelésre 50mV-t leesik a fesz, de számomra ez bántó.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
fagy53
nagyúr
válasz
gordonfreemN
üzenetére
Jól gondolod, az 1. állásban alig esik a fesz terhelésnél a terheletlenhez képest. Ezt az állást kb 1.36V-ig használhatod, ha magasabb feszültséget akarsz, akkor az LLC-t is feljebb kell tenni.
Nálad nincs különösebb értelme feljebb vinni a feszt, tehát hagyd az LLC-t 1. állásban. -
fagy53
nagyúr
válasz
Ricsiii1992
üzenetére
Valóban soknak tűnik, hiszen az ennél vaskosabb csíkszélességgel készült prociknak is 1.45V -nál volt meghatározva a max. A magyarázat az, hogy változott a technológia és azon belül a felhasznált anyagok is a 32nm bevezetésénél, sikerült javítani a szigetelő határrétegek átütési szilárdságán. Ezért alakult ki ez a furcsa és nem várt helyzet, hogy a keskenyebb csíkszél. ellenére a procit nagyobb feszültségen lehet járatni. Túlzásokba azonban nem érdemes esni, aki nem tuninglistás eredményre gyúr hanem csak szimplán ezer más dologra használja a gépet, az bármilyen feladatot már 3GHz felett is könnyedén, pl a Q8-9xxx szériához hasonlítva azonos órajelen 30%-kal gyorsabban elvégez.
Bármilyen SB esetén nem a proci lesz a hunyó, ha valami nem sikerül, vagy lassúnak tűnik a gép!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
fagy53
nagyúr
válasz
fsb1000
üzenetére
"de egy idő után a legtöbben eljutunk az alulfeszelés "művészetéig" - ez így igaz, de életkortól is függ...
A túlfesz. sajnos nemcsak a lassú leépüléshez vezethet, hanem olyan területeket érinthet a töltéscsatornák számának előre meg nem jósolható növekedése, a tönkrement tranzisztorok rohamos gyarapodása, mely működésképtelenséget okozhat akár részfunkciókat, akár az egész CPU-t tekintve. Az egyértelmű, hogy a hőmérséklet csökkentése, az átlagon felüli hűtés alkalmazása, csökkenti ezt a kedvezőtlen folyamatot, de ki tudja megmondani, hogy mennyi ennek az elégséges volta?
Jobb félni, mint megijedni, szól ez azoknak akik nem akarnak pár hónap után túladni megunt kedvencükön, hanem stabil konfigot akarnak továbbra is használni. -
fagy53
nagyúr
válasz
DanielXXXV
üzenetére
3.7GHz a biztos, ez négy magra igaz, de ha a terhelés egy magot érint, akkor az felkotor szűk 4GHz-re.
Ha húzni akarod az egyébként alapon is kiválóan teljesítő i5-2400-at, akkor érdemesebb 2500K-t venni... -
fagy53
nagyúr
-
-
-
fagy53
nagyúr
válasz
MPowerPH
üzenetére
A képen a 2500-as proci van kivesézve, ő meg 3.3GHz-ről indul. Az enyém 3.1GHz-ről és valóban 3.6GHz a négy mag, akárcsak a képen: 3.8 - 0.2 = 3.6GHz és BCLK = 103 az kb 3.7GHz. Elvileg a kép alapján ez van, de a gyakorlatban is így megy, hogy másoknak hogyan sikerül 4 maggal karcos 4 GHz-et elérni, az nekem és az Intel mérnökeinek is rejtély marad.

Különben alapórajelen és Turbo=on használom, nekem tökéletes így is, még a héliumot is megspórolom így...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
fagy53
nagyúr
válasz
Bogyó bá'
üzenetére
Nálam 3.6GHz-en megy a négy mag Turbo módban és erre lehet 100MHz-et rátenni a BCLK-val, így 3.7GHz a max. és ezt tudnia kell minden 2400-nak! A 4GHz max egy magra igaz, azaz ha az előbbi beállításnál olyan terhelést akasztunk rá ami szigorúan csak az egyik magot terheli.
-
fagy53
nagyúr
válasz
zserbox
üzenetére
Nagyon gyors alapon az i5-2400 is, simán elmegy bármilyen VGA-val annál is inkább mert a mindenkori játékokhoz kell venni és nem a VGA-hoz!
Szerintem nem sok a 6k plusz, mert így szabadabb vagy, de józanul használva a mindennapokra a 2400 még alapon is elég.
Én megvenném a 2500K-t, használnám 3.3GHz-en, de ha szükségét érzem pillanatok alatt feltornászhatom 4GHz fölé...
Alapórajeles különbség -
fagy53
nagyúr
-
fagy53
nagyúr
-
fagy53
nagyúr
válasz
fsb1000
üzenetére
Csak az a gond, hogy ez nem látszik!
évekkel ezelőtt 2-3-szor nagyobb csíkszélességgel készültek a procik / Intel P4 pl. / és az órajelük annyi volt mint a maiaknak, szerinted mennyire utolérhető a zsugorodó csíkszélesség függvényében és az órajel változása?
Tettenérhető viszont a fogyasztás számottevő csökkenésében, hiszen kevesebb bevitt energiával tudunk ugyanannyi, vagy nagyobb számolási teljesítményt elérni. A számolási teljesítmény növekedése sem az órajel kontójára írandó, mert az közel azonos, hanem a több mag és a más szervezés számlájára írandó inkább.
Tuningosok mondják, hogy a kisebb csíkszélesség tuningosabb procikat eredményez, ebből annyi igaz, hogy kisebb feszültséggel érik el ugyanazt az órajelet, de a tartomány nem nő!
A hűtés javulása is húzhatóbbá teheti a kisebb csíkszélességű procit, de inkább extrém túlhajtásnál lehet domináns. -
fagy53
nagyúr
válasz
Cheater-666
üzenetére
Ha állandóan terheled, akkor nincs nagy különbség, de kötve hiszem, hogy ez így van!

A feszültségváltozással négyzetesen arányos a fogyasztás, a cél, hogy minél kisebb feszültségen üzemeljen a proci. -
fagy53
nagyúr
válasz
korcsi
üzenetére
Ez igaz, de aki K-s procit vett, az nyilván a tuning miatt vette és megkeresi vele a maximumot, felteszi tuninglistára stb...
Nekik elengedhetetlen a gyári hűtő lecserélése, aki pedig nem bench huszár annak biztosan elegendő a gyári. Furcsa ezt tőlem hallani, aki az összes eddigi Intel box hűtőjét a szekrényben tartja és együtt vettem meg a procit a Noctua-val, de nekem így majdnem passzívban megy télen-nyáron, terhelve vagy terheletlenül egyformán némán. Nem 3 hónapra vettem a procit, mint itt sokan, megdöngetik és már csere a következőre....én alapvetően nem bench futtatásra használom a gépet!
-
fagy53
nagyúr
válasz
s7evcsenko
üzenetére
A tuningtól független a RAM freki, a biosban fix értéket adhatsz meg neki és a BCLK-val tudod némiképp módosítani.
1333,1600,1866,2133
Csak a RAM-tól függ hogy bírja-e a névlegesnél nagyobb órajelet, vagy sem.
Egyébként 1600MHz bőven elég, a sávszélesség így is bődületes, bench-nél érdemes csak szórakozni vele, pl. időzítések vált. -
fagy53
nagyúr
válasz
diegho
üzenetére
Így igaz, nem szorzózáras a sima, csak korlátozott szorzóemelést enged meg.
A 2400-nál 4+1 amennyivel fel lehet tolni az alap 31-es szorzót. Turbo módban az alap 3100MHz 4magnál 3200MHz lesz terhelésnél, ez a +1. Erre lehet rakni 4-et és így turbó módban a 4 mag terhelésre 3600MHz-en jár, erre a BCLK-val 100MHz-et simán rátehetsz bármelyik lappal, így 3.7GHz a plafon 4 magra, ezt mindenki meg tudja csinálni P-s és Z-s lapban.
Ki kellett hangsúlyozni a négy magot, mert 1 mag karcolhatja a 4GHz-et is, sok alkalmazás egy magra terhel időnként és akkor ez jól jön.
Valóban nem tuningbajnok mint a K-s verziók, de a semminél ez is jobb és ráadásul a korábbi platformokkal összehasonlítva elég is. Játékokban nem, de tömörítés, videóvágás stb esetén persze jól jönne a 4GHz feletti órajel, de ezt csak időben fizetjük meg. -
fagy53
nagyúr
válasz
sakal83
üzenetére
Pontosabban, 3.6GHz-et tud a négy mag Turbo=on módban, a BCLK=103MHz pedig ehhez hozzátesz kb 100MHz-et, így 3.7GHz-es órajellel használhatod az i5-2400-at 4 maggal.
Ha ebben a beállításban csak egy mag kap teljes terhelést, akkor az majdnem eléri a 4GHz-et.
Ezek a maximumok ennél a procinál.
-
fagy53
nagyúr
válasz
Dj Dekko!
üzenetére
Használd az offset funkciót, erre találták ki! Ha tudod, hogy alapon mekkora feszültségen megy a proci terhelésnél, akkor az alap és a tuningfesz közötti különbség az offset fesz.
Idle-ben így is kevesebb lesz, mint a jelenlegi fix.
Én is így használom, nálam (-) offset van, mert nem tuningolok, hiszen az i5-2400 alapon / Turbo=on / is marha gyors, mindenre elég...

-
-
fagy53
nagyúr
válasz
whitehand
üzenetére
Most van a második ASRock lapom, az első egy napot sem bírt, erre 3év gari van....
Az elsőt évekkel ezelőtt vettem, amikor másodhegedűsként muzsikált az Asus-nál, azóta más szelek fújnak!
Mindezek tények és ettől még mindenki azt vesz amit akar, az előítéletektől el lehet és el kell szakadni, ha alaptalanok. -
fagy53
nagyúr
válasz
whitehand
üzenetére
Kb addig bírná mint az Asus...
Nincs arról szó, hogy olyan alkatrészekkel, vagy fejlettebb gyártástecnológiával állítanák elő a terméket, melyet a másik hírből sem ismer, nemhogy alkalmaz! A márkanév még mindig sokat nyom a latban amit a másik árletöréssel, vagy extra szolgáltatásokkal kompenzál. Ezt addig teszi míg ki nem alakít egy hasonló image-t, attól kezdve hasonló áron futnak a dolgok.
Az önállósodott ASRock-nak sem volt más választása ezt az utat járja be, csak így tudott kitörni a másodhegedűsi szerepkörből. A mai napig küzd az előítéletekkel, amiknek volt alapjuk, de sikerült a világ harmadik alaplap gyártójává felküzdeni magát az MSI-t megelőzve.
Ez a dolog nem sikerült volna, ha csupa szemetet állít elő, olcsón...
-
fagy53
nagyúr
Ez a tempó biztosan elég lesz!
-
-
fagy53
nagyúr
-
fagy53
nagyúr
Olyan mintha nem feküdne fel jól a hűtő, vagy kimaradt a paszta...
A szenzor érzékeli a gyors hőmérséklet emelkedést és emeli a venti fordulatot, a borda meg tökhideg. A proci viszont terheletlenül is melegszik rendesen.
Ha hibátlan a gép, akkor csak ez lehet a magyarázat. -
fagy53
nagyúr
válasz
PH-User
üzenetére
Ha játékokkal akarsz játszani és az IGP-t használod, akkor jó a "K"-s, de igazából nem erre találták ki. A szorzózár kiiktathatóság miatt extrém órajelekre képes a proci, de a "H"-s lapokban ezt nem lehet használni, nem lehet tuningolni.Vagy tuning és "P"-s lap, vagy no tuning és IGP, akkor "H"-s lap.
Most fognak csak kijönni a Z68-as lapok, ezekkel mindkét móka mehet, de még nincsen forgalomban tudtommal egy sem. -
fagy53
nagyúr
válasz
medvezsolt
üzenetére
Hibajavítások, frissítések stb. Ha meg vagy elégedve vele és egy új hardverrel sem problémázik, akkor felesleges a váltogatás. Tuningmegszállottak reménykednek sokszor, hogy kisebb fesszel is megy a magasabb órajel, ez néha bejön, bár párszor fordítva sült el..
-
fagy53
nagyúr
válasz
SipiBcs
üzenetére
Az mindenesetre tény, hogy a "K"-s procik kétszer annyi shaderprocit tartalmaznak, mint a sima társaik. ez valóban növeli a 3D-s játékok játszhatóságát, éppen csak a szorzózár hiányával nem érünk semmit a H-s lapban.
Nem könnyű a választás, az Intel csúnyán feladta a leckét.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
fagy53
nagyúr
Ez a mérvadó fordítás, természetesen ha nem cseréltetem ki a visszahívásba szereplő lapomat június végéig, attól még nem veszítem el a garanciát, csak a +1 évet bukom.
-
fagy53
nagyúr
válasz
Gorneck
üzenetére
Nem akarok ujjal mutogatni kinek van H-s lapja,
de ilyen lapot nem csak az vesz akinek nincs elég pénze, hanem akinek szüksége van az IGP-re ami ebben a gyors prociban mindenkinek ott lapul, csak éppen nem mindenki tudja használni! Na ez én vagyok, hogy magamra is mutassak.. 
-
fagy53
nagyúr
válasz
Sixkiller6
üzenetére
Magyarul, várj arra, hogy nagyobb legyen a választék, mert kijöhet olyan lap amelyik árban és szolgáltatásaiban jobban megfelel az igényeidnek, mint az éppen kiválasztott..

Miért választanál háromból, amikor harmincból is lehet? A Z68-as lapok nem érdekelnek? -
fagy53
nagyúr
válasz
Sixkiller6
üzenetére
Várj még egy kicsit, még csak pár napja kezdtek beszivárogni a módosított lapok. Minőségbeli különbség nem lehet sok, mivel teljesen hasonlóan készülnek, sok esetben a beszállítók is azonosak. A felszereltség és az opciók tekintetében vannak eltérések, de ezt az árak tükrözik is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Elemzés Intel Sandy Bridge teszt
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eGPU tapasztalatok
- Sorozatok
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen videókártyát?
- Arc Raiders
- Kés topik
- Napelem
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus VG27AQL3A 27 180Hz IPS QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3503
- 153 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i5-13450HX, RTX 4060
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Ráadásul az előző generációval hasonlítottad össze és még így is ekkora a különbség...