- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Monitor hiba topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Ha 4080 vagy 4090, majd 5090 mellé rakják akkor 4K-ban is játszanak, ahol semmi előnye ennek a procinak.
Sőt hátránya, az olcsóbb 14900K -val szemben amit elhallgatsz, az alkalmazásokban mért-20%.Így meg lehet cáfolni szinte az összes bekezdést a hozzászólásodban. Pedig nagyon igyekeztél az látszik.
-
vaakuum
addikt
Pedig de jó is az a fém paszta... 3570k-m a kupak alatti fém pasztával a mai napig muzsikál. Ennél jobb már csak akkor lett volna, ha nem kell rá visszarakni a kupakot és a hűtők talpa is bírná a folyékony fémet...
Egyébként meg aki nem tudja sérülés nélkül "ráerőltetni", az miért szerel? Gyakorlatilag a fakezűek miatt a világon az összes proci kényszerűen többlet hőtermelésre van ítélve (+ a fölösleges többlet anyaghasználat a kupakhoz). Jó lenne látni mondjuk egy számot, hogy világviszonylatban mennyi kisváros energiaellátását lehetne megspórolni a kupaktalan procikkal.
-
Hunpriest
senior tag
[link] Hüha.1440p-n 7800x3d +3% 5800x3d +9%
Hát asszem még egy pár generációt kihúzok az 5800x3d-vel. -
omfgk
veterán
Ez a szenvedés jobb mint a kabaré.
-
hahakocka
őstag
Ja van új HWU teszt is de ott is 720-1080p megy 4090 el.... Reàlis kèp
-
CriticalHit
addikt
Szívesen láttam volna, hogy szerepel a 7800X3D ellen játékokban.
-
hahakocka
őstag
Ja de abban benne van internetkâvèzó, kínai S japân klubból S mint mindig nem mindenki vàlaszolt. Emellett akinek 3060-7600-4060 a van nem 7800x3D T meg 98003D T fog venni 1080p re.
Hőmérsékletről tud valaki hogy hozza e az 56-57 fokot mint a 9700x gaming S munka alatt is. -
X2N
őstag
válasz
torma1981 #89 üzenetére
Vesszőparipája lett a HUB-nak is ez az Assetto Corsa Competizione hogy milyen jól mennek benn az X3D procik, ha tényleg ennyire jó benne, akkor miért nem nézik meg egy normális szimulátoros felbontáson tripla 1080p-n vagy 32:9-es felbontáson? Értelmét nem látom a tesztkörnyezetnek amiben ezeket a processzorokat tesztelik ilyen felbontás mellett(1080p) meg játékok(Starfield) alatt. Nem sok köze van egy valós felhasználáshoz. Teszteljenek akkor e-sport címekkel 1080p-ben ahol kijönnek ezek a különbségek és van is értelme.
-
X2N
őstag
-
X2N
őstag
Monitort nem 2-3 évre vesz az ember, ezt nem szokta az átlag cserélgetni állandóan(ezt látod a steam statisztikából(meg a sok millió távol keleti gépet), amivel felesleges is érvelni hogy ez van mindenkinek, mintha azzal érvelnél hogy azért mert mindenkinek RTX 3060-asa van akkor ma azt kell venni), ha ma új monitort kellene venned akkor is 1080p-monitort veszel?
Na ugye hogy nem...99.9% nem profi gamer hogy 240+Hz-es 1080p-s gamer monitort vegyen. Gondolom TV-t se 1080p-t fogsz venni ha már lassan nem is lehet kapni és az összes tartalmat 4K felbontáson lehet nézni évek óta.
Suzuki vs BMW hasonlatod meg nevetséges. Nincs árban jelentős eltérés egy 4K/1440p és egy 1080p monitor között, régen se voltak sokkal drágábbak a nagyobb felbontású kijelzők én is 5-6 éve vettem az enyémet, de gratulálok hozzá hogy inkább a negyed annyira részletes képet néznéd ugyanazért a pénzért. -
parandroid
félisten
Német piacon perpill 476 eur áfával, ami még a jelenlegi árfolyamon is 200k huf alatt van. Mindfactoryn pont most volt nagy amd akció, hétvégén futott ki, a 7700x3d is benne volt, meg szinte az összes kurrens proci, no meg persze a teljes 5900-es széria, már ami még van belőle (5800x3d pl már nincs, olyan 279 eur körül kifutott a teljes készlet, én is annyiért vettem még egyet gyorsan, ezzel ki lehet tolni még a platformváktást minimum egy évvel). Gondolom most black fridayig mindenki visszavesz, us-ben pláne,talán még emelnek is, hogy utána nagyobb számot lehessen írni a kedvezményhez.
p
-
joysefke
veterán
meg kell nézni melyik éri meg jobban az adott pillanatban amikor aktuális a vásárlás
"Ez a melyik éri meg jobban" nagyon sántít. Eleve mindenkinek mást jelent még azok közül is akik objektív mérőszámokkal dobálóznak. Másrészt azok között akik ilyet vesznek a megjelenéshez közel szinte biztos vagyok benne, hogy mind fütyül az FPS/$ móricka-grafikonra.
Vagy ti pl. tudjátok, hogy az Intel Bartlett Lake procik kijönnek vagy sem
Már kijött. 14xx1 számozása van, nem Bartlett Lakenek hívják, de a lényeg, hogy csupa P-mag van teljesül. Úgy gondolod, hogy a hipotetikus 10-12P magnak érdemi előnye lenne 8P maghoz képest? Ez hirtelen 30%-os hátrányból fordít vagy legalább egyenlít? Egyébként a Bartlett Lake-ről hónapok óta semmilyen hír nincsen és tudtommal nem is volt soha megerősítve.
Mit értünk kategóriája alatt? Én az árkategóriára gondolnék.
Ezt szerintem nagyon jól és egyértelműen lehet definiálni szemben a mindenféle móricka ár-érték számításokkal.
Ez a leggyorsabb, legkompromisszummentesebb gamer processzor. Az hogy emellett a legkezelhetőbb is, az csak hab a tortán. Igen van egy ilyen kategória és amíg a 9950X3D nem érkezik meg, addig biztosan a 9800X3D van ennek a kategóriának a trónján.
Ezt a 470$-os alkatrészt egyébként nagy hányadban 4090-4080-5090 stb VGA-k mellé rakják. (1500-2000, 2000+ $) Egyből nem is lesz jelenősége 50-100$-os felárnak, ha megvan a jaj de jól kihajtja szubjektív érzése a usernek.
Játékos kategória, mint játékos proci? Ha 1440p-ben akarok játszani egy 4070 Superrel egy újabb játékban már lehet, hogy csak max 1-2 fps-sel gyorsabb mint egy fele annyiba kerülő proci.
A feleannyiba kerülőt mindig érezhetően el fogja verni még egy 4070S mellett is.
Amazonon pl. a 14900K olcsóbb,
annyit is ér. Látod én is tudok végletesen fogalmazni és nem vitathatod, hogy a 14900K-t azért adják viszonylag olcsón Intel halo-felárral együtt , "mert annyit sem ér"
a 7950X meg éppen annyi mint a 9800X3D bevezető ára és ezek 1080p
játékokon
kívül mindenben elverik.Ebben szerintem tévedsz. A usereket 90%-a nem tud mit kezdeni 8-nál több maggal, de szeretné ha pörgős lenne a gépe és a kevés szálas programjai jól futnának.
Az ő világukban a 2600X elkalapálta az 1700-at, a 3600X elkalapálta a 2700X-et, az 5600X elkalapálta a 3900X-et (ez 12 magos), a 7700X pedig megalázta az 5950X-et.
Én így váltogattam: 3100 => 3600 => 5600X => 7700X (=> 9700X nemsokára). Számomra mindegyik gyorsabb volt/lesz mint az egyel korábbi gen nagyobb modelljei pedig én nyüstölöm a gépet. (VM-ek, Visual studio, hatalmas repo)
A 9700X kevés szálas alkalmazásokban megveri a 14900K-t jóval alacsonyabb fogyasztás halkabb hűtés és sokkal tartósabb platform mellett attól függetlenül, hogy Cinebenchben nem mutat sokat.
Visszakanyarodva a játékra amire ezt a procit szánták egyrészt egy 4090 vagy 5090 mellett +100$-t rádobni a procira magától értetődő figyelembe véve hogy mit tud.
Másrészt van pár játék, ami meglepően CPU limites felbontástól majdnem függetlenül és ahol a 9800X3D is csak annyit tud, hogy egy kicsit élvezhetőbb lesz a játék. ezek célközönségének sem opció 100$-t spórolni és szívni a kedvenc időtöltésükben.
Csak próbálok józan ésszel gondolkodni
Akkor beláthatod, hogy ez nagyrészt egy hobbi és nem a józan ész, de főleg nem a józan észnek álcázott móricka FPS/CPU ára grafikonok mozgatják a döntéseket. -
S_x96x_S
addikt
> Attól függ.
tényleg attól függ,
de ha valaki egy 1-1.5 -2 Millás Blackwell mellé szánja,
akkor el kell döntenie,
hogy vajon jó ötlet-e 50-80e Ft spórolni azon az áron,
hogy veszni hagy 10-15% GPU teljesítményt.egyszerű matek, mindenki el tudja dönteni.
de amúgy nem kell mindenkinek kaviár ( se x090 , se 9800X3D ) -
cucka
addikt
válasz
CptAdamica #77 üzenetére
A hanyatló nyugaton a newegg-en rákerestem, a legolcsóbb 7800x3d az 469 dollár.
Az napi árfolyamon 186 ezer forint. Plusz áfa.Szóval nem, ez hiánytermék a hanyatló nyugaton is, ehhez méltóan ott is felment az ára.
Raktárkisöprés meg akció akkor van, amikor elavul a termék és eredeti áron már nem venné meg senki. A 7800x3d-t viszik mint a cukrot, az eredeti árnál drágábban.
És ugyanez van a hanyatló keleten is. Alzán ez a top seller az amd procik közül.És igen, ha átszámolod az msrp-t és rárakod az áfát, akkor a 9800x3d valahol 240 ezer környékén lesz. És el fogják ezt is kapkodni.
Ne feledd, 4090-es videókártyából megvették az összeset, ami a boltokba került, abból se volt raktárkisöprés meg akciózás, nem rohadt rá a kereskedőkre a készlet. -
fLeSs
nagyúr
válasz
CptAdamica #77 üzenetére
Az USA-ban (az EU-t nem tudom) is felment a 7800X3D ára, ahol még lehet kapni ott alig olcsóbb mint a 9800X3D bevezető ára.
-
fLeSs
nagyúr
Az egy hipotetikus eshetőség volt amiről abban a hsz-ban beszéltem, senki nem látja a jövőt, de úgy látszik egyesek csak bele akarnak kötni.
Lehet, hogy nem lesz akkora az árbeli különbség a 7800X3D és a 9800X3D között, de amit mondani akartam, hogy sosem lehet tudni mit hoz a jövő, meg kell nézni melyik éri meg jobban az adott pillanatban amikor aktuális a vásárlás.
Vagy ti pl. tudjátok, hogy az Intel Bartlett Lake procik kijönnek vagy sem? Mert azok X3D - nem mondom, hogy verők, de befogók lehetnek. Állítólag jön, mások szerint meg nem. És akkor minden árazás borulhat.Azzal meg, hogy a 9800X3D kategóriája egyértelműen legjobb procija leírtam, hogy mi a gond: csak bizonyos feltételeknek teljesülése esetén a leggyorsabb és csak játékokban. Mit értünk kategóriája alatt? Én az árkategóriára gondolnék.
Amazonon pl. a 14900K olcsóbb, a 7950X meg éppen annyi mint a 9800X3D bevezető ára és ezek 1080pjátékokon kívül mindenben elverik.
Játékos kategória, mint játékos proci? Ha 1440p-ben akarok játszani egy 4070 Superrel egy újabb játékban már lehet, hogy csak max 1-2 fps-sel gyorsabb mint egy fele annyiba kerülő proci.Csak próbálok józan ésszel gondolkodni és nem felülni a hypetrain FOMO-nak ami ilyenkor minden review site és yt csatorna irányából ránkömlik.
-
zebra_hun
veterán
A 720p-n készített cpu teszt lehet jó is. Lehet rossz is.
1080p-n is lehet rosszul. A jó tesztet nem szabad leszólni.
Mondjuk nem nézem az ilyen oldalakat, egy érdekel, amit Józsi, Pisti és a fórumozók csinálnak.
Tőled eddig egyetlen egyet láttam (lehet nem vagyok szemfüles, elsiklottam), de megnézném mit hozol ki.
1080 vagy 720-ban.
Jelen esetben a 2080ti mellett jobban dukált volna a 720p.
Illetve egy rakat újabb game bench.
Hozzáteszem, semmi gond a régiekkel, csak van sok jó új is.A 720 nem szar vagy hiteltelen.
×××××××××××××××
A ph tesztet köszi
-
X2N
őstag
Szerintem meg életidegen dolog ~200eFt-ért 1080p-re ilyen túlárazott 8 magos 7800X3D/9800X3D-processzort venni 2024-ben.
Ki játszik ma önszántából 1080p-n? Már a konzolosok is nagyobb felbontásról skáláznak fel 4K-ra...
Akkor már inkább az Intel 265k(20mag), -10% teljesítmény játékokban de minden másban mocskosul elveri(mert intelmél kapsz ma több mint 8 magot elérhető áron), ha meg rendesen beállítom akkor még kevesebb lesz az eltérés. -
cucka
addikt
Akárhány magosat nézünk, az AMD kb. ugyanannyiba kerül most mint 7 évvel ezelőtt.
Tehát egyre olcsóbbak. Mert infláció is volt közben.A 6magosokat nem $280-os áron kéne már bevezetniük, hanem 200 alatt.
Igen, ha olcsóbb lenne, akkor kevesebbe kerülne és jobban megérné megvenni. -
joysefke
veterán
Életidegen dolgokat hordtál össze.
A 7800X3D mostanában nem fog használtan 100-120E-ért menni. Gyakorlatilag kifutott, a közvetlen utódja pedig még jó ideig lényegesen drágább lesz, ezért a 7800X3D-t sem fogja senki a következő hónapokban 100-120E-ért utánad szórni.Mivel a 9800X3D jelenleg a kategóriája egyértelműen legjobb és leggyorsabb procija, ezért az ár-érték aránya másodlagos. Az ár/érték arányt a derékhadnak találták ki nem a csúcsok csúcsának. Mellesleg a másodvonalhoz képest is elfogadható az ár-érték aránya. (14700K, 9700X stb)
Nyolcmagos proci bevezető ára 2024 végén max ~$300 kéne legyen, hatmagosé meg $200. 3D cache marketingbs ide vagy oda.
A 3D láthatóan nem marketing hanem nagyon szépen konvertálódik FPS-sé. Másrészt meg a userek döntő többsége jelenleg nem tud mit kezdeni 8-nál több maggal, de igyényli hogy pattogós legyen a rendszer és a minnél magasabb gyengén szálazott teljesítményt.
-
fLeSs
nagyúr
A magok számát is lehetne éppen növelni, de én az árakról beszéltem.
Akárhány magosat nézünk, az AMD kb. ugyanannyiba kerül most mint 7 évvel ezelőtt. Sőt, még drágábbak mint az első kiadású Ryzenek voltak, már ez van a Zen 3 bevezetése óta. A 6magosokat nem $280-os áron kéne már bevezetniük, hanem 200 alatt.
A 9800X3D meg tudom, hogy a CPU-k RTX 4090-e akar lenni, vagy legalábbis ezt akarják velünk elhitetni. A legjobb proci játékra, ez igaz (az is csak akkor, ha bizonyos feltételek teljesülnek).
Viszont a procikat nem csak játékra szokás használni, szóval a 9800X3D egy rakás dologban közel sincs a csúcshoz (a 16 magosok jobbak sokmindenben).
Ellenben a VGA-k világában a 4090 a csúcs mindenben (akármire is használják, akármilyen feltételt is veszünk alapul).
Egyébként mindenki arra költi a pénzét amire akarja, én csak leírtam a véleményemet, te meg belekötöttél. -
cucka
addikt
Ha majd használtan kapsz 7800X3D-t 100-120-ért
Egyelőre ott tartunk, hogy a 7800x3d pár hónap alatt 150 ezerről 200 ezerre drágult.Szóval nem tudom, honnan fantáziálod ezeket az árakat.
De én is tudok ilyet mondani. Például ha ez a proci nem ennyibe kerülne, hanem feleennyibe, akkor kétszer jobban megérné az árát.
-
omfgk
veterán
Azért erőlteti néhány tesztelő a 720p-t, mert hülyék a cpu teszthez és 1080p-ben is gpu limitet csinálnak. Tehát megy a 720p. Pedig 1080p High/Ultra is simán kihozza a különbségeket.
Lásd TPU teszt ahol 720p-ben jóval kisebb volt a különbség mint a többi tesztben méghozzá azoknál már 1080p-ben. A 9800X3D kihozta ,hogy mennyire szar a teszt közeg.
Ha azt látjuk ,hogy az általunk olvasott tesztben van 720p, akkor lapozzunk. Mert az a teszt szar. 720p-vel kénytelenek elfedni a hülyeségüket vagy lustaságukat.Nincs már 720p. Nincs is rá igény.
Még az a bizonyos elbaszott CS felbontás is 1280x960. -
Lendova
őstag
válasz
Predatorr #58 üzenetére
Azért van több helyen 720p teszt is, mert van rá igény. Vannak játékosok, akiket a nyers erő érdekel, mert sok Hz-en játszanak, szimulátorznak meg hasonlók.
Nekem se tudja minden általam játszott játékban a 6950XT-m kiszolgálni az 5800X3D, hiába van a végletekig tweak-elve a rendszer. -
cucka
addikt
A magok számát nem nagyon van hova növelni konzumer vonalon. Az egy magos teljesítmény legalább annyira fontos, a hatékonyság szintén, viszont kevés az a konzumer élethelyzet ahova a ryzen 9-ben kevés a mag.
Az AMD meg úgy van vele, hogy ha ekkora pro vagy, hogy 30-40 magra van szükséged, vegyél threadrippert vagy epyc-et.Szóval nincs ezzel baj szerintem.
Az hogy megéri-e?. Ez most a kapható legjobb processzor játékra. Így is reklámozzák és így is árazzák.
És ami a "legjobb" abszolut értékben, az sose a legjobb ár-érték arányban.
A legjobb videókártya se egy jó vétel ár-érték arányban, mégis van, aki megveszi. A legjobb memória, a leggyorsabb ssd, sorolhatnám. Ezek mind drágák.Szóval azt hadd döntse el mindenki, hogy megéri-e neki, hogy sok pénzért megveszi valamiből a kapható legjobbat. Van, aki jómódú, és pont leszarja, hogy 80 ezerrel többe kerül a processzor, viszont ez a legjobb, ezért megveszi. Nem kell más helyett okoskodni meg pénzt spórolni.
-
S_x96x_S
addikt
> Akármennyire is van rajta plusz cache, az nem ér meg ennyit.
> ... egy erősebb VGA-ra költeni.ja ..
egy blackwell gpu -hoz amúgy se árt egy 9950X3D,
úgyhogy a 9800X3D -nek jövőre már nem lesz értelme a high-end -en.persze ha nem lehet halogatni és muszáj valamilyen procira beruházni,
akkor azért én a 9800X3D-t választanám a 7800X3D helyett. -
NvidiaRTX
őstag
1) FullHD:
2) Ennyi pénzért tudjon is valamit.
3) Az anno ~100k-ért vett 14600k-mat semmi pénzért nem cserélném le egy ilyen AMD-re. Így is meg van mindenhol a 120FPS-em 1440p-ben a megfelelő beállítások mellett.
Most az hogy az AMD-vel DLSS Quality lenne Balanced helyett nem fog ösztönözni, hogy kiadjak a váltásra ~400k-t. (alaplappal együtt)
Ez annak éri meg aki most akar csúcs géjmör gépet összerakni először. Aki eddig is nagyban tolta a géjmör ipart már olyan gépe van hogy ez csak nettó pénzkidobás lenne.
Aztán kitudja van aki 4080-ról 4080 Super-re vált ebben biztos vagyok. -
fLeSs
nagyúr
Az AMD árai stagnálnak 2017 óta, ugyanannyi magot adnak ugyanannyi pénzért 2017-ben és 2024-ben is, ezen hadd legyek kiakadva (mondhatni ugyanazt csinálják mint az Intel őelőttük).
Kivétel ez a 9800X3D aminek a beárazásánál totál elgurult a gyógyszer, persze az Intel nem ellenfél szóval megtehetik, mert ahogy írtam sokan rá fogják magukat vetni, mert Pistikéék a youtubeon azt mondták, hogy ez már jó, ezt vigyétek...
Akármennyire is van rajta plusz cache, az nem ér meg ennyit. Azt kell nézni mindig, hogy az árkülönbözetet (pl. egy 9700X-hez vagy méginkább egy 7700X-hez képest) jobb-e inkább egy erősebb VGA-ra költeni.
Ha vki single player játékokkal nyomja 1440+-ban, akkor inkább VGA.
Játékos konfignál mindig a VGA az elsődleges amire a pénzkeretből a legtöbbet kell áldozni, azután jön minden más.
Ha CS2-t vagy OW2-t játszol, lebutított grafikával, egész nap streamelsz twitchen vagy épp pénzt keresel vele vmi ligában akkor jó ez a proci és egy gyengébb VGA, úgyis meglesz az 500 fps-ed. -
cucka
addikt
-
Pocok256
veterán
Kihoztok egy tesztet ami pont az előddel (7800X3D) nincs összevetve hát ez gj.
-
hahakocka
őstag
Igen ezt én se értettem mert lehet kimutatódik a proci erő csak nem fogod érezni attól még 1440p-4K ba amivel a single gameket tolja az átlag egy ilyen vga-cpu kombóval 2024 ben én tuti 1440p-4K ba tolnék ilyen gameket. S ott lehet közelebb lenne a 9700x is s az átlag ember már 1440p be tolja ezeket a gameket. Multiplayer low graphicra vett (sok fps szám miatt) a gyorsaság végett most nem számítanak.
-
hahakocka
őstag
Hát játékokban erős de az ára is majd duplája lesz attól tartok a 9700X hez képest és munkában és játékban azért nincs akkora átlag ugrás mint az ára. 7800x3D t meg már nehezen kapni jó áron, vezetik ki attól tartok. Úgyhogy lehet marad a 9700x tervnek ha lemegy 100e körülre február márciusra. Most már itt ott kapható 137-140e ért.
S nem láttam hőmérsékletet de ami megfogott a 9000 es szériában hogy 56-57 fok volt akár munka, akár játék alatt! Kisebb hűtés kell így rá és kisebb a fogyasztás is. -
Lendova
őstag
Nem a felbontás a lényeg, hanem hogy milyen a framerate igény. Ha 720p-be vagy 1080p-be se hozza azt, amit a user szeretne, akkor erősebb CPU-t kell nézni, mert 1440p vagy 4k-ban sem lesz jobb a helyzet.
Ahogy CPU-t nem VGA limit mellett akar tesztelni az ember, úgy VGA-t se CPU limit mellett.
-
Predatorr
őstag
Hát, alacsony felbontásban, gagyi VGA beállításokkal hasíthat.
-
parandroid
félisten
válasz
Juhaszatti #47 üzenetére
Durva, hogy mennyire elenyésző a 4k... Az 1440p közel 20%-a (ultra wide felbontásokkal együtt még több is) viszont már jelentős tömeg abból a több millió userből, és tény, hogy főleg annak lesz érdekes a kimondottan gamer proci, akinek eleve komolyabb hardvere van, ideértve a magas felbontású, és képfrissítésű gamer monitort is.
p
-
W.Wilson
aktív tag
válasz
Juhaszatti #47 üzenetére
Nem ez a lényeg, hanem hogy a cpu potenciális vásárlóközönsége milyen felbontáson fogja használni. Ez a 60% igen nagy valószínűséggel nem erre fog rámenni, vagy akkor már kijelzőt is cserél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kifejezetten hiányzik olyan játék tesztje a listából, aminél erősen számít az IPC. Stellaris, CS2, Civ és társai játékok... Sokan szeretjük az ilyen szimulációs vagy körökre osztott játékokat és pl. a procizabáló Stellaris alá jelenleg a legerősebb proci lett a 9800X3D.
-
b@zsi
csendes tag
fog ez az X3D család még bővülni, vagy csak ez az 1 CPU volt tervben?
-
gulupeti
senior tag
Ahhoz képest lehet nem nagy előrelépés, bár az átlagos 11% azért mégiscsak valami, szerintem a kalap szar bélyeget jelenleg inkább a kék oldalra lehet rásütni, ha megnézed a teljesítményüket, fogyasztásukat és az ehhez tartozó árcédulát.
Valamint nem is csak a 7800X3D-vel kell versenyeznie, hanem a másik oldalról átcsábítani a felhasználókat és ott meg ugye már 30% körüli az előny.
-
paljani
aktív tag
Ez egy kalap szar lett a 7800X3D-hez képest, de legalább mocsok drága és lényegesen többet fogyaszt játékok alatt (igaz könnyebben hűthető).
Marad a 7800X3D ez még akkora ugrás sincs mint az 5800X3D->7800X3D volt. Játékok alatt értem másra nem is igen érdemes ilyet venni, legalábbis ilyen árszinten. -
Johnny001
senior tag
Akkor marad az 5600X, annyit nem ér, nekem. Ha lesz új platformom, majd átgondolom.
-
-
Franklin
addikt
Procit mindig is low felbontáson tesztelnek, mert nagyobb felbontáson nem jönne ki az erőkülönbség.
Régebben ez 720p volt, manapság 1080p.
Ha te magasabb felbontáson játszol, akkor valszeg VGA limited lesz, tehát kis túlzással mindegy, h milyen procit teszel alá (ez nyilván i5/ryzen5-től felfelé értendő).
A 80% az erős túlzás, a többség még mindig full hd-n játszik, lásd Steam statisztika (még ha kiveszed belőle a kínai gamereket, akkor is).
-
omfgk
veterán
válasz
Alogonomus #31 üzenetére
A 9700x-ből tanulva inkább elengedték a power limitet.
Az papíron sokkal hatékonyabb lett mint a 7700x.
De csak papíron, mert ott volt a sima 7700 ami megmutatta ,hogy kicsi volt az előrelépés.9800X3D ennek megfelelően meghálál majd egy UV-t.
-
Alogonomus
őstag
Ami még egy érdekes információ, hogy perf/W szempontjából abszolút nem hozott előrelépést a 7800X3D-hez képest, sőt inkább visszalépés történt. Bár szinte minden esetben lényegesen erősebb, mint a 7800X3D, de ehhez általában 50-80 százalékkal több energiát használ el.
Kicsit olyan érzést kelt, mint az inteles ...900K és ...900KS processzorok, amiket a minél nagyobb teljesítmény érdekében magas fogyasztásig engedtek el. Persze AMD oldalon az a "magas fogyasztás" nem 400 wattot jelent, csak kb 150 wattot, de a 7800X3D 80 wattjához képest az is jelentős érték.
-
ledgeri
nagyúr
Magyar oldalon, Magyar cikkben, Magyar tesztnél a teszt áru USD-ben megadott árához külön kell hozzávenni az ÁFÁt, mint a külföldi oldalakról, külfüldiek által közölt cikkekből átemelve? Utoldó oldalon az összevetésnél előző proci említésénél szintúgy?
-
Kinder
senior tag
Nekem egy öreg Ryzen 5 - 3600X van, ami ahhoz képest, milyen idős, elég jól bírja.
Illetve a most tesztelt proci "csak" jó 2x gyorsabb.
Ennyi évvel később ez nem valami sok, vagyis inkább nekem volt jó vétel annó ( 2019-ben ) vadi újként a 3600-as. -
omfgk
veterán
TPU teszt több sebből vérzik.
CPU tesztre nem ajánlanám őket.
Hogwarts teszt elbaszva. Olyan helyen tesztelték ahol 300 feletti fps-eket kapnak. Közben meg rengeteg helyen a játék nagyon cpu igényes. Kastély, város, stb...
Tehát az egyik talán leg cpu limitesebb játékból csináltak a custom scene-el, valahol a puszta közepén az eget bámulva egy gpu limites játékot.
Starfield teszt szintén szar.És igazából a játék része a tesztnek úgy ahogy van rossz.
-
Cassi
őstag
Igen, de kicsit félrevezető tud lenni.
Techpowerup, 1440p (fps):
9800X3D: 161,6
7800X3D: 156,8
9600X: 148,6
9700X: 148,3Ennyi eltérés is csak azért van, mert belerakták a BG3-at a mixbe, amiben egy elég régi DX11-es motor van. Az X3D egy brute force mankó, ami akkor adja a legnagyobb többletet, ha régi vagy rosszul megírt API-n vagy kódon fut, ami szükségtelenül növeli a CPU-terhelést.
-
S_x96x_S
addikt
> Hát igen. Aki kiad ezért ennyi pénzt az meg is érdemli...
Ár/FPS - alapján még mindig a 7600X a tesco gazdaságos megoldás.
https://youtu.be/BcYixjMMHFk?t=1371 -
cucka
addikt
válasz
JulianSinulf #20 üzenetére
Nem is értem, hogy minek rá a kupak.
Azért, hogy a fakezű júzer, aki otthon szereli össze a gépét és épp erőlteti rá az aliexpresses hűtőt, na ő se b*ssza szét véletlenül a ccd-t vagy chipletet vagy épp hogy hívják.Ugyanezért nem adnak semmilyen hűtőhöz folyékony fém "pasztát" a gyártók. Pedig teljesítményben jobb lenne.
-
JulianSinulf
őstag
Annyira nem gond. Megnéztem "a paraszt" videóját.
Biztos voltam benne, hogy összehasonlítja a 7800X3D-vel. Nem is csalódtam.
Kapásból leszedte a kupakot és megtuningolta 5,6 GHz-re.
A német tudás ajánlott, de a grafikonok anélkül is elég beszédesek.Nem is értem, hogy minek rá a kupak. Nélküle kevesebb áramfelvétel azonos teljesítmény mellett és kevesebb hőtermelés.
C R23 alatt 20 fokkal volt hűvösebb. Azért az nem kevés.
Játék alatt meg 5,6 GHz-en nem volt olyan meleg, mint előtte gyári állapotában.Az 5950X-emet már meg fogja érni lecserélni.
Már csak az új nvidia VGA-kat kell megvárnom. -
omfgk
veterán
Mondjuk az durva ,hogy az olvasók nem tudják megemészteni az 1080p-t...
Pedig az 1080p grafikonok továbbra is tartalmaznak minden adatot. Csak értelmezni kéne...
-
HantekDSO
tag
Javaslom legközelebb 320x240-es felbontásban teszteljetek!
-
fLeSs
nagyúr
Hát igen. Aki kiad ezért ennyi pénzt az meg is érdemli...
Nyolcmagos proci bevezető ára 2024 végén max ~$300 kéne legyen, hatmagosé meg $200. 3D cache marketingbs ide vagy oda.
Ez egy vicc.
A tesztek/review-ek többsége gondolom ajnározni fogja, a sok kis Steve-ecske meg venni fogja. -
cucka
addikt
-
omfgk
veterán
Tényleg hanyagolnotok kéne a proci teszteket.
És totál megértjük (aki nem hülye és felfogja) ,hogy miért vannak ilyen limitációk.
Nincs a polcon egy 4090. Nincsenek meg a régi procik, ezért kell ragaszkodni a régi játékokhoz. Nem tud egy ilyen kis szarcsimbók ország eltartani egy magyar nyelvű review oldalt ilyen témában.De ettől még hagyni kéne ezt a fenébe. Mert max félrevezetésre jó így. Annyi mindent lehet rendesen tesztelni. Mobilokat például. Gondolom a számokat is jobban hozzák azok a tesztek.
-
B.Á.L.!.N.T
senior tag
Nem akarok megbántani senkit,szóval inkább nem is szólok hozzá érdemben ehhez a teszthez
Maradnak továbbra is a külföldi oldalak ... -
Lendova
őstag
Továbbra sem itt fogom nézni a teszteket.
-
Köszi a tesztet.
Kérdésem, hogy a miért FHD felbontásban vannak futtatva a tesztek. Ma már kb mindenki wqhd-ban vagy 4k-ban játszik.
Illetve az rtx2080ti miatt nem nagyon gpu limitesek ezek a tesztek? (vagy pont ezért teszteltek FHD-ban) -
freeapro
senior tag
Más tesztek 27% előnyt mutatnak az elődhöz képest.
-
Franklin
addikt
Félve kérdezem meg, hogy milyen szakmai megfontolásokból szerepel a több mint 6 éves Forza Horizon 4 demója (!) a tesztek között?
Illetve a 7800X3D is nagyon hiányzik nekem, mint az eddigi best-buy CPU játékra.
-
Arpi
csendes tag
válasz
JulianSinulf #2 üzenetére
Megelőztél :-)
-
Arpi
csendes tag
Sziasztok,
Kérdés az tesztelők felé. Tényleg a 7800X3D nem került bele az összehasonlító tesztbe?
Nem bírálat vagy b.szogatás, de így minimális a hozzáadott értéke a tesztnek, mert a saját előző generációval nincs összehasonlítva.... -
X Factor
addikt
Eszement gyors lett jatekok alatt, bar tovabbra is maradnek a 9950X-nel, majdnem akkora L3cache van rajta, kiengedett PBO-val 5.6-5.7 korul megy jatekok alatt, messzemenoleg kedvezo fogyasztassal. Itt tippre nincs akkora elonye, max par szazalek.
-
JulianSinulf
őstag
Köszönöm eme remek összefoglalót a processzorról!
Tekintve, hogy ez főként játékosoknak szánt CPU, így nagyon hiányoltam az összes táblázatból az elődökkel való összehasonlítást. Akinek 5800X3D vagy 7800X3D-je van, az biztos nagyon kíváncsi, hogy mennyivel lett erősebb és hogyan alakul a 9800X3D fogyasztása, hiszen itt azért a fogyasztás is egy nagyon fontos adat a képkockaszámok mellett.
-
S_x96x_S
addikt
tesztek:
https://videocardz.com/189651/amd-ryzen-7-9800x3d-review-roundupa cikkből
"Rosszabbodik a helyzet akkor, ha otthagyjuk a játékok világát: ha nem a szórakozás az elsődleges cél, akkor bizony nincs igazán érezhető sebességelőny a 9700X és a 9800X3D között, így nincs érv sem az utóbbi megvásárlása mellett."
Linux alatt
"While not all workloads can benefit greatly from 3D V-Cache, there are many productivity/HPC/technical computing workloads that can. AMD is heavily promoting the Ryzen 7 9800X3D as a great gaming processor, which it is, but it's also much more than just a great gaming CPU. The continued strong showing of AMD 3D V-Cache across this mix of Linux workloads continues to build my excitement for further Ryzen 9000X3D CPU additions and then 2nd Gen 3D V-Cache on the AMD EPYC Turin side should be extremely interesting."
https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d-linux/8
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Nintendo Switch 2
- Autós topik
- Tőzsde és gazdaság
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Monitor hiba topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Amd Ryzen 5 3600
- ÚJ, bontatlan AMD Ryzen 5 7600X BOX AM5 4,7 - 5,3Ghz
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix B550-F Gaming Wi-Fi II Alaplap + Ryzen 7 5800X3D Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-13700KF - 16-Core 3.4GHz LGA1700 Box
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged