Új hozzászólás Aktív témák
-
Robitrix
senior tag
válasz
tigrismaki #7 üzenetére
Mára 500 MW egy blokk. eredetileg 4 darab 440 Mw-os volt az elektromos teljesítmény. aztán további energia termelő egységekkel felvitték a teljesítményt 500 Mw-ra. Persze az eredeti 440 Mw elektromos energiát termelő blokkok termikus teljesítménye valahol az 1300 MW körül van. Vagyis a maghasadás ennyi energiát termel. Vagyis jelenleg úgy 800 Mw energia megy el a pocsékba és a hütővizen keresztül jórészt a Dunát melegíti. Persze nem lehet egy reaktor teljes energia termelését felhasználni, mert rengeteg energia megy pocsékba az elsősdleges reaktort hütő rendszerben és a hőcserélőkon keresztül a tovább adott energiából és nem lehet a teljese nagynyomású gőz(350-400 atmoszféra) 100%-ban energiát termelni.
-
bryant56
aktív tag
Így már érthetőbb kontextussal, hogy a 'LED chip' szóhasználatot helytelennek érzitek.
De számomra a LED, mint dióda az a DIP(Dual In-Line Package) LED. A DIP LED-et meg modern izzókban nem használják már.
A többi fajta LED, mint a Chip-on-Board (COB), Surface Mounted Device (SMD), Chip-on-Glass (COG), kettőnek a nevében is benne van a chip szó, meg elég sok helyen hivatkoznak LED chip-ként ezekre.
De nem akarok belemenni végtelenségig nyúló nyelvtani vitákba...
-
Cyberboy42
senior tag
Na igenám, de akkor ott is kéne lennie a szuperszámítógépnek egy fűteni való városka melett, nem mellesleg, földrajzilag olyan helyen ahol van is értelme fűteni, mert ott ahol 2 hónap a tél, jó esélyel nem éri meg a vesződés, meg a vezetékek, csövek, több lehet vele a macera mindsem megérje, már csak azért is mert igaz hogy a hőtermelés magas de a hőfok az bizony alacsony, ahogy írtad is 50-70 fok lehet, azt meg mire kivezeted, már gyakorlatilag használhatatlan.... a nagy szervertermeket, meg amúgyis inkább klímázzák, és léggel hűtnek. Sőt a fogyasztás jelentős része pont a klímaberendezésekre megy el.
-
Alogonomus
őstag
válasz
tigrismaki #7 üzenetére
Mondjuk Paks 2 már valóban 1000 MW körüli valós teljesítményű blokkokkal készül majd.
-
tigrismaki
csendes tag
Az pont egy reaktorblokk teljesítménye! Nem "csak" a fele!
(Paks pl. 450MW körül van blokkonként.)
-
zhit86
csendes tag
-
ShiTmano
aktív tag
-
flexxx2
őstag
ez a 3D tokozás ennyire drága, hogy nem terjed el gyorsabban?
-
zhit86
csendes tag
"és így lehetővé válna a 10 000 GLOPS/wattnál jobb energiahatékonyság"
Ezért ez jópárszoros javulás a mostani állapothoz képest, kvázi az jelentené, hogy egy Geforce 3050-3060 kijön 1 wattból
De nyilván X év alatt összejöhet, ahogy korábban is volt ekkora javulás.A giga-mega wattok kapcsán nekem az nem világos még, hogy szuperszámítógépeknél vagy akár szervereknél miért tekintünk veszteségként a használt áramra.
Ugyebár a számítás maga érdemben nem használ el energiát, annak 99.99%-ból hő lesz.
Vízhűtéssel, hőszivattyúkkal stb. ez az energia visszanyerhető és használható lehet például távfűtéshez, vagy talán más erőművi turbinás rendszerek vizének előmelegítéséhez, vagy bármire, ahol 40-50-60 fokos víz kell. Természetesen adott esetben hőcserélőn keresztül, nem direktben. Én hallotam pár rendszerről, ahol élnek is ezzel a lehetőséggel (pl. pécsi egyetem szuperszámítógépe így lett anno kiépítve), de nem tudom, hogy világszinten ez mennyire elterjedt megoldás.
Megjegyzem aki otthon árammal fűt (nem hőszivattyúra/klímára gondolok és nem is hőtárolós "éjszakai" áramos villanykályhára, hanem hősugárzóra, "norvég" panelre stb.), az szintén ebben a cipőben jár, télen felesleges a PC (vagy akár a világítás) fogyasztásával spórolnia, mert ezekből pont ugyanolyan hatásfokkal lesz hő.
-
tibaimp
nagyúr
Én azt se bánnám, ha a "sima-asztali" CPU/VGA tervezés is ebbe az irányba mozdulna a jövőben.
Szerintem, ha a következő, mondjuk VGA sorozat, hozná a jelenlegi tudás szintjét, de cserébe 50-60%-al kevesebbet fogyasztana, sokan nem háborognának.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Még ki sem pihentük az első exascale rendszereket, máris célkeresztbe került az ezerszeres gyorsulás.
- Milyen okostelefont vegyek?
- Gyúrósok ide!
- Autós topik
- Kompakt vízhűtés
- EA Sports WRC '23
- World of Tanks - MMO
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Azonnali fotós kérdések órája
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Office PC/Gamer alap: I7-8700 II Garis ASRock H310CM-DVS II 16 GB RAM II 250 GB SSD
- Asztali PC , i7 7700K , GTX 1070 , 16GB DDR4 , 378GB SSD , 500GB HDD
- INTEL COMPUTE STICK - STCK1A32WFC
- ÚJ ASUS B760 Core I5 14400 Gamer ErőmŰ PC 32Gb RAM 1.0TB SSD ASUS PRIME RTX 5070 12GB DDR7 2ÉV GAR
- Gamer PC RTX4070 Ryzen 9
- Fedezd fel a Sharkoon 650W 80+ Gold erejét - elérhető most!0% THM-re is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Google Pixel 9 Pro Fold - Obsidian - Használt karcmentes
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest