- Comptex 2025: Házak, tápok és kézikonzolok az Antec standján
- Computex 2025: Profi SSD-k, hűtők és más kiegészítők az Adata standján
- Computex 2025: Monitortól a tápegységig mindent megnéztük az ASRocknál
- Elkészült a zamatos hardverbifsztek
- Vezeték nélküli, láncba kapcsolható ventilátorok jöttek a Lian Litől
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Dell notebook topic
- Canon MILC: EOS R és M topik
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- CPU léghűtés kibeszélő
- Apple MacBook
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabesz87
veterán
válasz
hermandani #2949 üzenetére
-
Gabesz87
veterán
Nah, ma csak osszeraktam a Parkside gépet. Mondtam, hogy nem adom fel, annak ellenére hogy megfordult bennem a visszavitel és egy Yuka Mini vásárlásának gondolata. De a feleségem hallani sem akart róla
Kérdés, hogy jó szerintetek úgy a beállítás, hogy a munkaidő 2 órán van, az ütemezés meg minden nap 11:00-14:00 közt. De lehet hogy ezt majd atallitom minden másnapra. Az öntöző korán reggel megy, ezt figyelembe véve állítottam 11-re. Nem nagy a terület, kb. 85m2. Sima "L" alakú, akadály nélkül. Úgyhogy másodlagos területet sem használok. -
Gabesz87
veterán
válasz
MaCS_70 #2919 üzenetére
Nákam leginkább az elhelyezés okozta nehézség.
Ahogy írtam, és mutattam, az ábra szerint helyeztem volna el a térkőre. Ha 2m / 1m távolságok nem is voltak meg, de azért hagytam bőven (mondjuk olyan 1,5m / 0,5m tuti volt). Csináltam a huzallal 2 "S" kanyart, amivel a fűre vezettem (nem 90 fokos, éles törésekkel). Kábelt sem hagytam hosszúra a stekkernél, méretre vágtam, hogy ne lógjon sok fölöslegesen. Úgyhogy elvileg minden klappol, de letolatás utána jön amit már írtam, 90 fokos forduló, majd elindul a háznak, erre zavarában megfordul, félig lemegy a szegélykőn át a fűre, bénázik egy sort, forog egy helyben, majd megáll "Fűnyíró kívül" hibával. Alternatív megoldásként, amit írtam, hogy fogtam így ahogy van, és betoltam a fűre (szegélyen belülre), így a kábel is nyilván egyenesen megy be és ki, nincsenek benne a kanyarok, így rendben van, elindul. Legjobb lenne pedig ott a járdán, de nekem valamiért az nem akar működni. Megpróbálom majd még azt, amit talán te javasoltál, hogy a képen a bal felső sarokba teszem, vagy legalább is arrafelé valahol. Na meg kicsit közelebb kéne tennem a huzalt a szegélyhez, mert most (35cm) sokat elhagy. Úgyhogy szedjem fel az egészet, tegyem le újra
Ok, nem nagy kert mondjuk, nem akkora macera, csak pont ez az amitől elmegy a kedvem, ez a sok "finomhangolás". Már nagyon rajta van a kezem a rendelésen, hogy veszek egy Yuka Mini 600-at.
Meg ez a rohadt idő is az agyamra megy, hogy esik, meg fúj a szél állandóan, és nem tudok vele foglalkozniDe hát erről senki nem tehet.
-
-
Gabesz87
veterán
Ennyire nem jó ez a Worx Vision? Amiket én néztem, mind a 3 típus Vision gép, tehát nem vezetékesek. Pont most néztem meg egy friss YT videót a parkside gépről, a faszinak van mellette egy Yuka amit nagyon dicsért. Azt tervezte leváltani, pontosabban máshova került volna, de a tapasztalatok után lehet hogy mégis marad
-
Gabesz87
veterán
Hogy őszinte legyek, minél több videót nézek meg, annál jobban elmegy a kedvem attól, hogy foglalkozzak ezzel a Parkside géppel. De nem adom fel mostmár, akkor is megcsinálom valahogy!
Viszont kíváncsiságból megnézegettem a német piacot, és a kleinanzeigen ragyásig van gépekkel, keresgéltem kábelmenteseket, és úgy 400Eur-tól már van több. Nagyon sok Ecovacs Goat G1, és 400-tól úgy 700 Eur-ig bezárólag Ambrogio Twenty ZR / L60 Elite / L60 Deluxe, EcoFlow Blade, Worx Landroid S250/M600/M800, Mammotion Yuka Mini 600. Ezek persze használtak, de igyekeztem olyanokat keresni, ami nem túl régi, agyonhasznált, lestrapált, van ami még garis, szóval amiket bátran megvennék. Úgyhogy átfutott az agyamon, hogy lehet sok bosszúságtól kímélném meg magam, ha még most újonnan megválnék a Parkside-tól, és inkább vennék kintről használtan egy kábel mentes gépet.Tudtok mondani valamit a fentebbi típusokról? Melyik számít jónak, van-e ami inkább felejtős stb.
-
Gabesz87
veterán
Tegnapi tesztelés során egy valamit furcsállottam. Ha elindítom kézzel a gépet, előbb nem a huzalon megy végig körbe? Hanem elindul a fűnyírás, megy ide-oda? Mert nekem ez utóbbit csinálta. Ill. a huzalt közelebb kell majd tennem a szegélyhez, mert így olyan 35cm-re a szegély közelében nem nyír. Ha jól emlékszem, a FB csoportban mintha 20cm-t írtak volna!? Jelenleg a szegély magasabban van a legtöbb oldalon.
-
Gabesz87
veterán
1x kell jó esetben megcsinálni, aztán utána remélhetőleg már nem lesz vele gond. Összességében jók a vélemények róla a FB csoportban, aki már használja egy ideje.
Kár, hogy a Xiaomi/Roborock nem csinált még robotfűnyírót
Viszont rákerestem, és Xiaomit ugyan nem látok, de a Dreame-nek van (A1), egész pofás járgány, mint egy űrhajó, és ráadásul vezeték mentes! Mondjuk hivatalos magyar shopban szép kis ára van
-
Gabesz87
veterán
válasz
MaCS_70 #2882 üzenetére
Hát nem is tudom. Igen, ott nem sok vizet zavarna, de ott is van ugyebár a sarkon egy szórófej. Jó mondjuk max nem totál a sarokba tenném akkor, hanem picivel arrébb. De ez kb. a legtávolabbi pont a konnektoroktól. Mondjuk a fű mellett a mulcs alatt (akár a geotextíl alatt a szegély külső tövében) nem bonyolult idehúzni egey hosszabbítót az aknából. Inkább onnan, mint a házból (kisház alatt az üveges építményt érted, korláttal a külsején? Ez a házhoz hozzáépített terasz. Onnan nem tudok kábelt kihozni, szerintem az akna járhatóbb út. Hová helyeznéd el a gép tápegységét? Tudom az is vízálló, de azért jobb lenne nem a földön tartani. Ill. még ami eszembe jutott, hogy azért itt nyáron elég erősen sütné is a nap több órán keresztül. Mondjuk garázs alatt azért az erős naptól is védve van!? Megfontolom az ötletet, köszönöm!
Ez a "Parkside robot gazon" csoport. De az illető a telepítősben is írogat, azt hiszem.
-
Gabesz87
veterán
válasz
MaCS_70 #2880 üzenetére
Csináltam pár képet: [link]
Megpróbáltam kicsit távolabb tenni a faltól, de ugyanazt csinálta. Habár nem ütközött fordulás közben a falnak a dokkolóról lejövet, de valamiért 90 fokos forduló után egyenesen a házfal felé indul el, és onnantól meghülyül. Kínomban letettem a fűre, ahogy a képen van. Így a huzal nyilván nyíl egyenesen megy ki-be mindkét oldalon. Na így működik is, hagytam kicsit mozogni, majd visszahívtam a dokkolóra, szépen körbement a huzalon, és bár kicsit beleütközött a kiálló "fütyibe" amire rácuppan, korrigálás után sikerült dokkolnia. SZóval így működőképes, csak hát nagyon nem jó helyen van
Van az a kép, ahol az aknafedél látszik (másik oldalon a tömlő). Na arra gondolta, hogy megpróbálom majd hétvégén azt, hogy odateszem az akna mellé (merőlegesen a fűre, ahogy a lentebbi képeken is van; próba szerencse). Az aknában meg be tudom dugni. Csak a szintkülönbséget kell valahogy kiküszöbölni. Ha a követ elpakolom alóla, akkor a dokkoló alá teszek valami deszkát, OSB lapot, ilyesmit (vagy szimplán csak földet, hogy szintbe legyen a szegélykővel), a füvön meg szintén emelek némi földdel. Lehet, hogy a végén majd elrakom a gépet köv. évre, mivel ősszel tervezek újrafüvesítést, ahogy korábban írtam is. Ha végig egy szintben lesz a szegélykővel, akkor kicsit egyszerűbb lesz már a mozgás/dokkolás.
De ha a jelenlegi állapotok szerint van mentő ötletetek, akkor örömmel veszem a tanácsokat, illetve skicceket -
Gabesz87
veterán
válasz
MaCS_70 #2877 üzenetére
Én értem, az elmélet ezt mondja, de ez a srác a FB csoportban aktív, hobbi szinten telepítget gépet, heti 2-3-at, nagyon sok embernek ad tanácsot, amik látszólag meg is oldják a problémát (visszajelzések alapján). Tett fel több videót, telepítési lépéseket, leírást, és úgy tűnik, működik, tudja mit csinál. Na mindegy, hát ha minden kötél szakad, majd kipróbálom legfeljebb ezt a megoldást is. Még mindig az alkalmas helyet kellene megtalálni. Körbefotózom majd a kertet, hátha nektek van jó ötletetek. Ha nem lenne labdázás a füvön, akkor simán odatenném középre, ahol van a fúrt kút aknája, mert akkor ide be is tudnám dugni. Az öntözővel meg akkor - ha neked sincs probléma a géppel miatta - nem foglalkozom.
-
Gabesz87
veterán
válasz
wik_406 #2870 üzenetére
Rövidebbre vágtam a vezetéket, így biztosan nem túl hosszú már. Csekkoltam, hogy a + / - jól van-e bekötve, de szerintem tuti jó. Hátulról jövő a negatívba, ahogy a dokkoló rajzán is látszik. Csak egy tipp, de lehet, hogy az a gond, hogy közel van a házfalhoz. Ugyanis amikor letolat, és csinálna egy 180-as fordulót, az eleje beleütközik a házfalba, és emiatt lejön a kábelről, aztán elkezd egy helyben körözni. Du. (ha nem esik az eső) megpróbálom kicsit távolabb tenni a háztól, csak a jelenlegi pozícióját azért találtam jónak, mert így a vezetéket pont bele tudtam fektetni a térkő fugába. Vagy a másik megoldás, hogy mégis kitalálok egy új helyet, és valahogy így csinálom meg:
Ezek FB-ról vannak, egy telepítő által készített, működő kivitelezés. Amit mondjuk baromira nem értek, hogy ha így is lehet, akkor minek kell az 1m hátul, ill. a sarkoknál 90 fokot ugye kerülni kell, de itt meg egy még élesebb kanyar van elől. És ugye 2m szintén nincs meg, csak egy 50-60cm talán. És mégis jó, működik. Ki érti ezt... -
-
Gabesz87
veterán
válasz
MaCS_70 #2864 üzenetére
Egyrészt azért, mert az öntöző nap mint nap locsolná akkor. Az nem gáz? Ok, hogy időjárás álló, de azért ha nem muszáj, nem ontoztetném fölöslegesen.
Másrészt néha a sracaimmal labdazgatunk a füvön, úgyhogy állandóan lerúgnánk, útban lenne.PitLee:
Tegnap osszeraktam így, elindítottam, de letolatas és némi forgolodas után total megőrült, egy helyben forgott, aztán fűnyíró kívül hibával megállt. Megpróbálom megfordítani a kábel bekötéseket, hátha. FB csoportban olvastam ilyet. Illetve sok olyan már működő gépet is láttam képpel, telepítéssel, ahol nem volt 2m ill. 1m. Szóval ezek nélkül is meg lehet csinálni. A fésű leszerelését is láttam, ezt is megteszem. Aztán ma újult erővel tovább próbálkozom 🙂 -
Gabesz87
veterán
válasz
MaCS_70 #2861 üzenetére
Tegnap este új ötletem támadt, mégpedig hogy így helyezném el:
Vagyis a ház mögött. Ott is térkő van a ház és a fű közt, keskenyebb valamivel, mint a ház melletti, oldalsó részen, de elférne szerintem itt is a gép. Túl sok távolság mondjuk nem lenne a házfaltól. De vettem garázst is, úgyhogy valamennyi helyet még az is elfoglal. A másik aggodalmam a víz. Ok, hogy van garázs, szóval védett valamennyire, de nem gond, hogy gyakorlatilag így szabadban van a gép? Illetve a füvön az öntőző azért kicsit éri a térkövet is, szóval lehet hogy némi vizet oldalról nap mint nap kapna.
-
Gabesz87
veterán
válasz
noorbertt #2857 üzenetére
Ez így nekem megfelelne, egy aggodalmam van, a faltól való távolság. A használati azt írja, hogy 2m faltól mért min. távolság. Ez mondjuk meg van csillagozva, és azt mondja erre, hogy házfal elektromos hibákkal (pl. fémfelületek, elektromos elosztók, fotovoltaikus rendszerek). Most akkor ha nincs mellette semmi ilyesmi, akkor nem feltétlen kell 2m!?
A dokkolást (elhelyezést) gondolom úgy kell érteni, hogy a házfallal párhuzamosan, nem rá merőlegesen!? -
Gabesz87
veterán
válasz
noorbertt #2853 üzenetére
Pontosan hová gondolod? Be tudnád esetleg skiccelni a képen?
Igen, végig szegély van a fű körül. De a magasság változó, itt elől a térkő mentén (ház hátuljánál) közel azonos szintben vannak, viszont oldalt, a kavicsos résznél már magasabban van a szegély, mint a fű, szóval arra nem tudna felmenni a gép. Ősszel az (is) lenne a cél, hogy egy szintben legyen a szegély és a fű. Vagy lóhereMajd meglátjuk mi lesz. Én is néztem már.
-
Gabesz87
veterán
Reggel beszereztem én is az akciós Parkside gépet+garázst. A kérdésem az alábbi lenne. Azon felül, amit már korábban feltettem az elmúlt napokban. Öntözőfejeket nem bántja a gép, nem fogja ledarálni? A másik, hogy hova tegyem a dokkolót.
Így néz ki a kert:
Ahogy azt írtam, két helyen van konnektor:
1. A ház falán, 4,3m-re a fűtől
2. Fúrt kút aknájában a fű mellett.
Itt látszik mindkét hely:
Mondjuk ha jól tudom, elég hosszú a kábel, úgyhogy a konnektortól távolabbi elhelyezés is lehetséges. A füvön nem jó, mert nap mint nap locsolná az öntöző, gondolom az nem valami ideális. Szóval emiatt még vakarom a fejem kissé.
Agyalok a huzalon is. Hogy leássam, vagy ne. Ősszel tervezek újrafüvesítést, pontosabban totális gyomirtást, és talán gyepszőnyeget. Ahogy látható, a jelenlegi nem igazán nevezhető gyepnek. Bár ez a rondábbik, árnyékos oldal pont, a másik nem ennyire gázSzóval ez az érv szól a leásás ellen. Most leásom, aztán ősszel szedhetem fel... Ami meg mellette szól, hogy olykor azért a srácaim szaladgálnak a füvön, focizunk, szóval tartok tőle, nehogy beleakadjanak a huzalba. Na meg tavasszal, és ősszel gyepszellőztetek, úgyhogy ebből a szempontból is jobb talán a huzal föld alá fektetése.
-
Gabesz87
veterán
Elhelyezéssel kapcsolatban nekem egy valami még mindig nem világos. Az OK, hogy a huzallal össze kell kötni a dokkolót, így talál oda. Ezt értem. De videókban ahogy nézem, a fűre teszik a dokkolót. Arrébb is lehet tenni, nem fűre? Nekünk a ház oldalán van a fűtől kb.2-3m-re egy aljzat, ez alá be tudnám tenni a dokkolót. Innen is odamegy akkor a fűre, és visszatalál?
A használatit olvasva 1-2 dolog nem világos. A töltő elhelyezésénél ezt írják:A határolóhuzal lefektetési vonalának
útvonala: −−
• ∣≺−≻∣ 1,6 m Minimális távolság
(Honnan?)• ∣≺−≻∣ 2 m faltól mért minimális távolság*
*Házfal elektromos hibákkal (pl. fémfelületek, elektromos elosztók, fotovoltaikus rendszerek)
Most akkor a ház falához közvetlenül nem tehetem?Nyilván a fallal párhuzamosan gondoltam, nem pedig rá merőlegesen, így a dokkoló előtt és után sem lenne gond a huzalozás.
Ill. a másik:
A töltőállomás (20) bemeneti területén a határoló huzalt (10) legalább 200 cm hosszúságban, illetve a töltőállomás (20) mögött legalább 100 cm hosszúságban egyenesen kell lefektetni.
Tehát ahol a fűnyíró rámegy a dokkolóra, kell legyen egy 2m hosszú egyenes szakasz. Ezt még értem. De mögötte mire kell 1m-nyi huzal?Elnézést az értetlenségemért, de új még nekem a robotfűnyíró téma
-
Gabesz87
veterán
ÉRtem, köszönöm.
meg mellé egy százalékos esélyt, aztán random választ közülök
Ez bevallom, nem teljesen világos.
Néztem még ÁK-n a Riwall PRO RRM 500 APP gépet, nem sokkal drágább, ellenben pozitívabb vélemények vannak róla. Jó, igaz csak 2 dbEsetleg ezzel van tapasztalat? Melyik jobb a 2 közül?
-
Gabesz87
veterán
Gondolkodom most én is a jövő héttől akciós Parkside gépen+garázson. Megéri az árát, mit szóltok? Mi a vélemény róla? Egybefüggő ~70m2 füvünk van, egy nagy téglalap ill. egy kisebb keskenyebb téglalap (összességében egy "L" alak), nincs közte semmi (csak az öntöző szórófejek a széleken). Körben szegélykő van letéve. Az egyik kérdés, hogy a huzalt a föld alá kell tenni? Gondolom igen. Olvastam az imént, hogy nagy a gép, átlóg a vezetéken, tehát akkor nem közvetlenül a szegélyhez kéne fektetni a huzalt, hanem valamivel beljebb? Még az elhelyezése is kérdéses, bár pont a fű mellett van a fúrt kút aknafedele, ott lent van konnektor is, szóval a fedél tetejére akár rá is tudnám tenni a dokkolót+garázst (a fedelet a kábelnek meg max átfúrom). Azt meg valahogy megoldanám, hogy tudjon közlekedni a fű és dokkoló közt.
Vagy esetleg ebben az ársávban van jobb, ajánlottabb gép (akár még garis, használt is szóba jöhet). -
Gabesz87
veterán
Köszi a gyors választ. Ja értem, akkor gyakrabban kell mennie, világos. Dokkolót akkor a szegélyen belülre, a fűre kellene tennem ezek szerint!? De az vízálló (ill. maga a gép is), nem baj ha ott van állandóan bedugva, és éri az eső? Mondjuk akkor még ezen is agyalnom kell, mert nem szeretném, hogy állandóan egy hosszabbító legyen a kertben. Hogy a túróba oldja ezt meg mindenki? Kis garázst építetek a fűnyírónak?
Ha random mozog, kb. várhatóan mennyi idő alatt megy végig egy ekkora területen? -
Gabesz87
veterán
Sziasztok. Leszögezném, hogy nem értek a robotfűnyírók világához, úgyhogy lehet, hogy butaságokat írok/kérdezek. Adott egy kb. 70m2 méretű füves terület a kertben. Mondjuk sajna nem az igazi szép fű, hanem inkább ez a gyomos vadfű, de próbálom kihozni belőle amit lehet talajlazítózással, trágyázással, felülvetéssel. De ahogy mondani szokás, sz.ból nem lehet várat építeni
L-alakú (de majdhogynem téglalap) terület, nincs semmi akadály (fa, bokor, virág, kistó stb.). Szegélykő veszi körbe. Jelenleg egy alap Bosch ARM 3200 elektromos fűnyírót használok, és nem lenne vele gond, csak előfordul néha, hogy nincs időm füvet nyírni, és emiatt eléggé megnő. Na ilyenkor meg kínszenvedés lenyírni, fullad a fűnyíró, 2 fordulóként üríteni kell. Úgyhogy gondoltam, jövőre beszereznék egy robotot, ami úgy heti 2x szorgosan nyírná. Amit nem tudok és kérdés számomra:
Ezeknek ugye nincs tartálya, ergo a levágott fű ott marad? Tehát utána kapargatnom kell!?
Félek, hogy a szegély az problémát jelent. Mert a dokkolót ugyan be tudnám dugni, és még védett helyen is lenne a gép (udvaron fedett beálló van), viszont nem tudom, hogy jutna oda a fűre a szegély miattVagy az egyszerűbb gépek nem ilyen okosak, hogy maguktól elmennek a dokkolótól a vágási területre? Nekem kell kézzel odatenni? Robotporszívónk van, én abból indulok ki.
Mit tud egy olcsó kategóriás gép, mint pl. a Lux-Tool OBI-s 120e Ft-os gépe?
Használtan esetleg érdemes nézelődni jobbat? Ez esetben viszont milyet? Ez a 100e körüli árkategória lenne a max, amit ráköltenék, többet semmiképp.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Formula-1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PR-Telecom
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Robotporszívók
- Xbox Series X|S
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- AKCIÓ! Gigabyte X570 AMD R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6750XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest