- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Projektor topic
- A Sony még nem döntötte el, hogy miképpen reagálnak az USA vámpolitikájára
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- iPad topik
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
válasz
kisninja #165 üzenetére
Üdv a témában jártasaknak.
Aksi csere közben vagyok a riasztómmal kapcsolatban és sajnos nem néztem fel előre ebbe a topicba. Mind a két egységben cserélek.
A riasztómat még a lakás előző tulajdonosa szereltette fel kb 14 éve és amikor 2018-ban megvettem, úgy tudtam hogy pár éve volt aksi csere (mint útóbb kiderült 2016ban).Felhívtam a mostanra nyugdíjas szakit aki vidékre költözött és oda-vissza 4 órát kéne autóznia kánikulában.
Ő azt mondta hogy semmilyen beállítást nem eszközölt ahhoz hogy kezelő panelről ki tudjam iktatni a szabotázsvédelmet. ÉS azt is mondta hogy a beltéri dobozon is van szabotázsvédelem (kiderült hogy tévedett), meg hogy Őt nem izgatja hogy 5 percen át ordít amikor aksi csere van. De 14 év távlatából típust sem tudott megadni.Most már tudom hogy a központ egy Spectra 1728.
Kérdésem hogy amikor a kültéribe belerakom az új aksit(most épp nem vagyok védve, le van áramtalanítva, aksik nincsenek benne), elegendő a BELL + ÉS - vezetékeit lekötnöm ahhoz hogy ne üvöltsön addig amíg visszacsavarozom a kültérin a fém, majd a külső burkolatot? -
Wind-Storm
őstag
Sziasztok!
Két kérdésem volna, előbb írnám az egyszerűbbet.
Adott egy régi DSC LCD 4500 kezelő. A dátumidő beállítása nem működik a fedelére ráírtak alapján, a neten pedig nem találtam eddig erről semmilyen hasznos infót, szóval hogyan lehetne beállítani, ha esetleg valaki tudja?
Másik: Társasházban akkut szeretnék cserélni Paradox Magellan MG5000-hez kapcsolt Signal PS-128-ban... Meg szeretném úszni a szabotázsvédelem megszólalását, tehát a szerviz szál ha nem lesz szabadon vagy az AUX pluszon, akkor be sem húzták... Ellenben észrevettem hogy a "Bell-" kapcson ami elvileg a trigger, két vezeték is be van kötve... vajon minek? Szimplán csak duplázva volna a biztonság kedvéért?
-
lappy
őstag
válasz
Fr@nkieWilde #757 üzenetére
Amit szeretnél az nem hozható össze ennyiből csak tényleg vmi kínai verzióban. Küld a képet és akkor hátha fel lehet még azt is használni, kiegészítőkkel.
Kezelőrol is tegyél már fel egy képet. -
Fr@nkieWilde
senior tag
Holnap megyek majd haza, ahol lebontott riasztó van, megpróbálok készíteni róla képet.
Igazából nem tudom miben gondolkodjak. A riasztónak új kábel lett kiépítve, az érzékelők kábelei megmaradtak ,tehát a régi komplett rendszer helyére azonnal feltehető új, vezetékes rendszer is.
De egyrészt nem tudom legyen-e bármilyen nemű riasztó, ha pedig lenne is olyasmit akarnék, amit könnyen lehet felszerelni és beüzemelni. Erre - a rendszeren túl - pluszt pénzt nem akarnék/tudnék fordítani jelenleg.
Azt már régebben is láttam az alin, hogy vannak kínából és néha EU-s raktárból rendelhető olcsó rendszerek.
Eddig a rendszer úgy nézett ki, hogy egy sziréna, egy központi egység és 4 mozgásérzékelő.
Arra gondoltam, hogy az új igényem esetlegesen a következő lehet:
- 1 sziréna
- 1 központi egység
- 2 mozgásérzékelő
- 2 nyitásérzékelő a benti fennmaradó szobákhoz + 1 a központi egységtől 5-6m távol lévő garázs ajtajára, amik között egy 40+ cm-es fal van (ha a jel képes addig áthatolni)
- GSM szolgáltatás
- esetleg applikáción keresztül, távolból is működtethetőségEnnyi. 30-40 ezret szánnék az új rendszerre.
Ha a régi javítása lenne a cél, ott meg 20-at kb. De szerintem ott már azzal is baj van, hogy az akkuk nem töltöttek vissza semmit.
ÉMÁSZ-os karbantartásnál, amikor levették az áramot azonnal kapcsolt a riasztó, pedig 1 éves akkuk voltak benne. -
lappy
őstag
válasz
Fr@nkieWilde #755 üzenetére
Ha esetleg az alaplapról (központ) teszel be egy képet akkor könnyebb eldönteni érdemes- e foglalkozni.
Mivel a "kínai" riasztót nem igazán használtam így véleményt nem tudok mondani róla. De ebből nekem az derül ki, hogy vezeték nélküliben gondolkodsz.
Talán jobb lenne vmi olyan ami biztosabb bár ezek drágábbak is.
pl.: ez vagy ez de persze biztos van még hasonló
én amúgy olyan 15 környékén vettem a kínait -
Fr@nkieWilde
senior tag
Szia!
Nem tudom sajnos a pontos típust, csak azt, hogy Magellan márkájú kapcsoló van hozzá.
Ha esetleg lesz valami riasztó, akkor inkább már valami újabb, modernebb.
4 lakásos társasház földszintjén lévő lakásról van szó.
1 bejárati ajtó, 1 balkon ajtó, 4 ablak.
Ahogy látom adaptert kell aljzatba dugni és úgy működnek, de nem tudom mit bír a saját akkuja. Mennyi az élettartama egy ilyen kínai csodának.
Vagy ha rottyon van az akku cserélnem kell az egész rendszert?
Blitzwolf jó?
Mennyibe került, milyen kiegészítőkkel? -
lappy
őstag
válasz
Fr@nkieWilde #753 üzenetére
Én nekem is van egy hasonló de én csak kipróbálni vettem. És nem kimondottan családi házba gondolkodnék vele, hanem inkább panel (társasház) ahol kevés bejáratot kell figyelni.
Jó lenne tudni, hogy milyet szedett le a villanyszerelő, mert lehet menthető és kibővíthető amit pluszba szeretnéd.
A GSM csak egy feltöltős kártya kell ami arra szolgál hogy küldjön neked információt a rendszer állapotról (riasztás, élesítés stb. - amit szeretnél központ válogatja). A nyitásérzékelő összekötése a rendszeredtől függ. -
Fr@nkieWilde
senior tag
Sziasztok!
Olvasgattam a fórum utolsó pár hsz-eit.
Nekem is hasonló a helyzetem, mint legelek fórum tagnak, annyi különbséggel, hogy nekem volt egy Paradox rendszer itthon.
A sztori: 3 éve vásároltuk a jelenlegi lakásunkat, amelyben egy Paradox riasztó volt. Semmi egyebet nem tudtunk vele kezdeni csak kikapcsolni és bekapcsolni, senki nem tudott róla semmit, csak az élesítéshez és kikapcsoláshoz szükséges kódot.
Jelenleg nagy generál folyik a lakásban, mely keretén belül a villanyszerelő eltávolította a rendszert, arra hivatkozva, hogy problémás. Ezt már mástól is hallottam, hogy nem 100-as a riasztó, csereérett.
Gondolkodom, hogy helyettesítem egy újjal, de nagy igényeim nincsenek ezzel kapcsolatban.
Nézegettem az aliexpress-t, ott 30k körül már elég sok mindent lehet kapni, amik számomra elegendők lennének.
Ezek mennyire megbízhatók?
Akku cserét hogy lehet eszközölni? (mert ha jól tudom, ezek is beépített akkuval látnak napvilágot, az érzékelők meg elemesek.
Hogy működik a GSM szolgáltatás? Külön előfizetés kell hozzá? Vagy elég mondjuk egy telekomos domino-s kártya is a központi egységbe?
A garázs ajtóra is szerelnék egy nyitásérzékelőt, ami kb 10 méterre van a központi egységtől és egy 40+ cm-es fal van közötte. Ez működőképes lenne így?
Mobillal applikációval távolról is működnek ezek a kínai eszközök?Bocsánat a sok kérdésért, de sajnos semmit nem értek a rendszerekhez.
-
kisninja
őstag
válasz
ArthurShelby #751 üzenetére
Nem kell havidíjas ha a te telefonodra jelez. Minden akku tönkremegy egyszer....
Kamera a GDPR miatt óvatosan kell addig nincs gond míg fel nem jelentenek.
Raktam már fel üres sziréna házat, olyat kell ami alapból nem villog pl: ilyen a solo sziréna is.
Én újat raknék ki, egyszer kibírható az ára1x ezer.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
kisninja #749 üzenetére
Köszönöm szépen neked is és Ulenspiegel-nek is a választ!
A nyitás érzékelő jó ötlet. Viszont anyagilag kicsit elriaszt a havidíjas konstrukció (diszpécserállomás és saját vagy bérelt vonulós biztonsági szolgálat), illetve a karbantartás igény (akku csere). Kamera a gangon lesz (unifi g3), viszont az utca felé nem (jogilag aggályos: rendőrség örömmel kikéri bármilyen necces esetben és nem problémáznak, ellenben a személyiségi jogok és a közterület....).
Felmerült, hogy egy sziréna (használt) kikerüljön az utca felé (nem lenne bekötve, csak elriasztás képp). Ez mennyire jó ötlet, mennyire látszana rajta, hogy kamu?
Érdemes esetleg nem egy régit, hanem egy újabbat kitenni (most újítódik föl a lakás)? -
Ulenspiegel
tag
válasz
ArthurShelby #748 üzenetére
A mai világban van igazán értelme.
A riasztó kivonuló szolgálat nélkül vajmi keveset ér, azonban akár az olyan esetekben, mint amit említettél, nagy szolgálatot tud tenni.
Ahogy kisninja említette a korszerű biztonsági rendszerek héjvédelme lehetővé teszi, hogy a lakásban szabadon mozogj, de külső behatolási kísérletnél riaszt.
Egyetértek kisninja-val, a riasztó + kamera rendszer az ideális. Én két kamerát telepítettem, amelyek segítségével a telefonomról bárhol vagyok valós időben követhetem, hogy mi történik az adott környezetben. A kamerák mozgásérzékelővel ellátottak, értesítést küldenek képpel vagy videoval.
-
kisninja
őstag
válasz
ArthurShelby #748 üzenetére
Van értelme nem is kevés, de ki hogy látja van akinek nem kell ott nincs is. A mai risztók sőt már egyik sem, az az nem lehetnek bekötve a rendőrségre. Minden komolyabb riasztós cégnek van saját diszpécserállomása és saját vagy bérelt vonulós biztonsági szolgálata.
Igen a riasztó hangot ad de egy jól telepített rendszer eléggé kellemetlen hangot ad bent is. Az a népcsoport akik általában betör az már felismeri, hogy van riasztó és oda nem igazán térnek be. (elég egy kültéri szirénai is)
Mai modern riasztók tudják a héjvédelmet, ami annyit tesz, hogy az ablak védve van nyitás érzékelővel és üvegtörés érzékelővel ami éjjel aktív míg a benti mozgás érzékelők inaktívak. Igy védve van a lakás úgy hogy bent vagy. Aztán vannak kültéri érzékelők amik már a lakásba bejutás előtt jelez, noha itt az olcsó rosszul kivitelezett rendszerek adnak téves jelzéseket. Van ahova nem is érdemes kültéri védelmet rakni mert nem lehet, vagy biztosak a téves jelzések. Egy jól megépített rendszer sajnos drága a mi pénztárcánknak, és ezeket karban is kell tartani. Akkut mi már 4 évente cserélünk van, hogy még ennyi időt se bír ki pedig FIAMM. (ez is matricázott kínai szerintem)
Mivel ez a szakmám én látom értelmét még egy minimális kis riasztórendszernek is. Ahova be akarnak törni oda be is fognak!
Én a riasztó és kamera rendszer kombóban hiszek, sőt ezek akár a saját telefonodra is jelezhetnek illetve innen vezérelheted. Persze ez pénz pénz pénz.....SPeti1984:
Szia nem vagyok DSC-s de ez a távszab ehhez a rendszerhez való ennyi az ára... Olcsóbb megoldás egy univerzális táv és vevő ami mulcsos kapcsolóként üzemel, valahogy ezt már nem preferálom én. Átjelzés terén van olyan átjelző ami úgymond a CiD kommunikációból amit küldene a központ generál neked sms-t akár zónára is. Sőt itt akár kulcsos kapcsolóként lehetne vezérelni a központ ki be kapcsolását.( sms-re meghúz a gsm modul reléje ami jelet küld a központra és az beélesedik és vica vezra) Jobban javasolnám a DSC saját programját az az egy plusz modul ami netre rakja a riasztót te meg a telefonról app-al vezérled a riasztódat. Van előnye van hátránya is, pl nincs net akár neked akár riasztónak megint csak meg vagy lőve....
-
ArthurShelby
addikt
Üdv!
Teljesen noob vagyok még a témában és elgondolkodtam a riasztón.
Lenne egy kérdésem: mire jó a riasztó?Azt vettem észre ismerősöknél, hogy ha van riasztó, akkor sincs bekötve a rendőrségre (persze ez titok), és gondolom a riasztók 90%-a ilyen.
Ahogy észre vettem egy riasztó annyit tud csinálni, hogy hangot ad, és ezzel igyekszik fölhívni magára a figyelmet, hogy figyelem betörés van. Viszont már a sok fals jelzés miatt ez a figyelemfelhívás nem nagyon működik, mindenki kb lesz.rja, kb senkit sem érdekel.Pl egy első emeleti lakásnál (bérház) van értelme (bemászás ellen)? Mert ha pl ott alszol, abban a szobában, akkor úgy is deaktiválva van a riasztás az adott szobára.
-
SPeti1984
senior tag
Sziasztok!
Egy DSC1616 riasztóhoz WS4939 távirányító van. Létezik ennek kiváltására olcsóbb távirányító alternatíva, ami működik ezzel a riasztóval? Esetleg még ennél a riasztónál belehet állítani ha van hozzá GSM jelző (Compact GSM), hogy riasztás esetén azt is írja meg sms-ben, hogy melyik zónában történt a riasztás? Esetleg mobilról távolról is lehet sms-el aktiválni deaktiválni a riasztót bizonyos üzenettel?
Köszönöm
-
Balazs199887
újonc
válasz
Balazs199887 #744 üzenetére
Ertem. Koszonom szepen!
-
kisninja
őstag
válasz
Balazs199887 #744 üzenetére
Szia, negatív com-os rendszer van pl paradoxok a zóna com-i a táp negatív pontjával közös, és van pozitív com-is is pl Bosch rendszer. A sziréna lehet negatív indítású vagy pozitív, ami annyit jelent, hogy megkapja a 12v ot a sziréna majd még egy plusz bemenetre kell adnod + vagy - tápot és akkor kezd el szirénázni.
Én javarészt Paradoxom ezért innen hozok példát. Tehát egy Paradox rendszerbe raksz egy DG85 nevezetű paradox mozgásérzékelőt ami tud Busosan és tud relésen is működni. Bus módban 4 vezetéken kommunikál mint egy kezelő és lehet távolról programozni..pl világítson a led kijelzés vagy érzékenység állítás. Míg relés módban faék az az rá kell kötnöd a központ zónabementére vagy egy bővítőre. Mindent manuálisan kell beállítani az infránál.
Encipoly : Csak tippeket adtam a fenti usernek, azért innen távolról nem könnyű segíteni és nem is mindig célszerű.
-
Balazs199887
újonc
Sziasztok. Lenne egy ket elmelettel kapcsolatos kerdesem.
1. Mit jelent az,hogy a rendszer negativ vezerlesu? Miert jo az? (pl. Szirena bekotese)
2. Mi a kulonbseg a reles es a BUS-os kimenet kozottElor is koszonom a valaszaitokat.
-
Encipoly
csendes tag
válasz
kisninja #742 üzenetére
Szia! Amikor az alkamazásban beírod a központ sorozatszámát, alul kiírja az eszközlistában a központot? ITT van egy régebbi de jó modul leírás és egy ITT egy új site telepítési leírás is. Lényeges, hogy van egy kis pipa valahol, ami ha nincs bejelölve, nem megy a netre a modul. Majd ránézek, mert így nem emlélszem pontosan melyik az a funkció.
-
kisninja
őstag
válasz
tonermagus #741 üzenetére
Ki kell látnia netre.... Az Ip modulon lévő fw. nek 4-es verzió felett kell lennie... itt egy egész jó leírás . Az emailnek szinte azonnal meg kell jönnie.
-
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Ma beépítettünk egy IP150 modult a Paradox Magellan 5050-be.
Létrehoztuk az új Site-ot az Inside Goldban, megadtunk egy létező e-mail címet de nem érkezett meg az e-mail. Azóta is várjuk...Szokott szarakodni az Inside Gold app regisztrációja?
Egyáltalán mi kell ahhoz hogy a regisztrációs mail kimenjen, az IP150 modulnak ki kell hogy lásson a netre, vagy a regisztrációhoz az még nem kell?
Elméletileg kilát, mert az Internet Internet LED folyamatosan világít.
Új hozzászólás Aktív témák
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Hálózati / IP kamera
- Politika
- Mesterséges intelligencia topik
- Programozás topic
- Kedvenc zene a mai napra
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- joghurt: frenda dsttöytoi
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Formula-1
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- GT710 passzív videokártya
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest