Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Fujifilm X
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Aktív témák
-
hankey
csendes tag
Bár jobban megnézve lehet, hogy 12v. sorry, nem szóltam
-
hankey
csendes tag
Szerintem sehogy ne kösd be, már ha az adatok amiket a reléről írtál fedik a valóságot....
Vagy neked olyan tápegységed van amiben van 28vdc? (akkor sorry)
Vegyél 12vdc behúzófesszel működő jelfogót. -
iwu
addikt
na, hogy állsz???
-
Matthew
őstag
1. A 12V-os szivattyúk iszonyat drágák meg különben is már megvettem ezt...
2. Az eladónak mondtam mire kell, hogy 230-at akarok vele kapcsolgatni és ezt ajánlotta.
3. Ezt most nem értem, ha a fázist szakítom meg a relével akkor nem lesz benne a gépemben illetve a szivattyúban, nem?
4. Inkább tápon belülre tenném, szerintem úgy biztonságosabb, nem érhet senki hozzá ha ott bent van. -
shtml
őstag
1. Ajánlom, hogy vegyél 12 V-ról üzemelő szivatttyút. A 230 V-tal lehetőleg ne barkácsolj, mert úgy veszem ki a szavaidból, hogy nem sokat értesz az elektromossághoz.
2. Ha mindenáron 230 V-os relét akarsz használni, akkor a boltban, ahol vetted, kérdezd meg, bírja-e a 230 V-ot. Nem biztos, hogy igen lesz a válasz.
3. De a legjobb az, ha veszel egy kétáramkörös relét és azzal a 230 V mindkét ágát kapcsold. Mivel nem fix bekötésű a dolog, ne kockáztass azzal, hogy kikapcsolt állapotban benn van a gépedben a fázis.
4. A tápot ne piszkáld, helyezd el a relét a tápon kívül és jól szigeteld le a csatlakozásokat. -
iwu
addikt
-
iwu
addikt
hát, én az elsőt beépítettem a tápba, de aztán kinőttem a tápom, jött az új (DTK 400W, kék szinű aluházban, 2ventivel :))) ), nem wolt szivem megmodolni, úgyhogy a tápon kivül helyeztem el a relét, eccerü kivitelezni amúgy!
holnap megy emilre a skicc -
bitfarkas
őstag
Gondolom a relét vezérli valami, nem azért van, hogy fixen rá legyen kötve a 12 voltoas tápra. (Bár az is lehet, mert a szgép bekapcsolt állapota esetén kell működjön a szivattyú. Ez esetben egyszerűbb lenne a tápon levő főkapcsolóra rákötni a szivattyút, bár ahogy nézem ez ügyben jobb az óvatosság)
Elvileg a dióda zárófeszültsége nagyobb kell legyen, mint a 12v, ez ugye még a hőskorban is röhögség, áramra sem túl igényes, kis induktivitásnál 100 mA. -
iwu
addikt
hali!
holnapra csinálok egy skiccet az enyémről...de gondolkodj el a fentebbi iráson, kell-e ez, ha totál nem lősz hozzá???
legeccerübb egy kapcsolós 220as hosszabbító, amibe a gép cuccaival együtt a vízpumpát is bedugod, majd a főkapcsoló kapcsol (ja, és ez a legbiztosabb is!!!) -
-
-
Igen, mielőtt 230 V-tal kezdesz babrálni, tégy fel magadnak néhány kérdést:
- Tényleg szükséges egy ilyen nagyfeszültségű dolgot kapcsolgatnod?
- Meg fogod tudni úgy csinálni ezt a kütyüt, hogy az megfeleljen az érintésvédelmi szabályoknak?
- Tudod-e egyáltalán, milyen érintésvédelmi szabályokra kell odafigyelned? ;]
- Írtál-e már végrendeletet, kötöttél-e már életbiztosítást.
Amúgy a relével párhuzamosan elsősorban a relét kapcsoló elem (pl. tranzisztor) védelmére szoktak diódát rakni, hogy ne rúgjon vissza a relé tekercse. -
bitfarkas
őstag
''És a 220V-nak melyik vezetékét célszerű megszakítani ezzel a relével?''
Az egyiket :)
Elvileg a fázisvezetéket szokták bizonyos fogysztóknál biztonsági okokból kapcsolni. De ehhez gondoskodni kell arról, hogy a fázis és a nulla ne cserélődjön meg (fix bekötésű rendszerek) Esetünkben édes mindegy.
A bekötésekhez, ha esetleg lenne egy ohmmérőd.. egyszerűbb lenne az ügy.
A 12 volt polatisása sem lényeges, mert lágyvasas a relé. Arra figyelj, hogy a nyugalmi állapotban kontaktust adó kapocspontokat a relé meghúzáskor szétválasztja. -
Turmoil
senior tag
Annyit kötsz rá, amennyit a relé specifikációja szerint igényel. Nem kellene leégetni a tekercset:)
A 3 pöcökből a ''bemenetre'' kössed a 220 fázisát, a két kimenetből (normál/invertált) a normálra a kör többi részét. Tuti kell neked oda 220??? Kicsit brutálisan hangzik. Nézd meg, hogy a reléd bírja-e.
Bármilyen áramkörnél az értékes alkatrészek elől kell lekapcsolni a tápot, azaz 220-nál a fázist kell minden egyéb alkatrész előtt megszakítani a kapcsolóval. Így kikapcsolt állapotban hozzá lehet nyúlni a többi alkatrészhez. Ha rajta lenne a fázis folyamatosan, akkor az eléggé öngyilkos megoldás lenne, egy zárlat miatt ásó, kapa, nagyharang...
Szóval a fenti megoldás eredménye, hogy ha bekapcsolod a gépet, akkor a 12V bekapcsolja a relét, amin keresztül 220V-ot kap a rákötött kör... Ha ezt akarod, akkor fent olvasható a megoldás. -
Matthew
őstag
Ja igen, az nem baj ha az egyik kapcsolóra nem kötök semmit? Nekem nem kell semminek az, hogy akkor is vezessen ha nincs bekapcsolva a gép.
-
iwu
addikt
hi!
általában van 2 egymáshoz közeli érintkező, 12V. ez, ha megkapja a 12Vot, akkor diszkrét kattanást hallsz! (mielőtt szétszeded a tápot, a levegőben építsd meg mindenképp a kört, hogy teszteld műxik-e). A másik lábaknál egy izzóval kiteszteled, hogy melyik a nyitott, és a zárt tüske!de ált a két távolabbi.
a 12Vos tüsikre amúgy párhuzamosan érdemes egy diódát bekötni (nem emléxM fejből melyik fizikai törv miatt)!
Üdw! -
Matthew
őstag
Asszem értem.
Tehát van a két pöcök, arra kötöm a 12 voltot. Aztán van egy amire rákötöm a naftát, és akkor a maradék kettő között kapcsolgat a relé.
Valahogy így néz ki:
föld
O O egyik kapcsoló
O220V
O O másik kapcsoló
+12V
Az ábra szerint a 220V elnevezésű pöcök lesz összekötve vagy az ''egyik kapcsolóval'' vagy a ''másik kapcsolóval'', ugye?
A 12 voltot mindegy milyen polaritással kötöm a relére?
És a 220V-nak melyik vezetékét célszerű megszakítani ezzel a relével? -
gretzky99
csendes tag
Megelőztek!
-
gretzky99
csendes tag
Üdv!
2 csatlakozó a relé tekercsének tápja (12V). A maradék 3-ból egy a másik áramkör betápja, a másik az alapban zárt - a relé behúzott állapotában nyitott kimeneti érintkező? a harmadik pedig ennek fordítottja azaz alapban nyitott- a relé behúzásakor pedig záró érintkező. -
A másik három pöcök az, amit kapcsol. Egy váltókapcsoló van benne, tehát alapállásban (mondjuk) a jobb oldalit köti össze a középsővel, ha pedig áramot adsz a relére, akkor a bal oldalit a középsővel.
Az szinte teljesen biztos, hogy a háromból a középső a kapcsoló sarka, a másik kettő közül pedig pl. egy izzóval meg tudsz győződni arról, hogy melyik a nyitó és melyik a záró kontaktus. -
pRedATor
tag
Na ez engem is érdekelne és ha lehet akkor egy egszerû kapcsolási rajzzal megspékelve, mert (én legalábbis) vizuális típus vagyok, és szerintem más is hamarabb fogja fel így.
Kösz. -
Matthew
őstag
Halihó!
Na a helyzet az, hogy vettem egy relét ami a vízhűtés pumpáját kapcsolgatná. Ezt be akarom építeni a PC tápegységébe, de nem vagyok biztos magamban ezért kérném segítségteket. Hogy kell bekötni? A relén 5 pöcök van, gondolom kettőre megy a 12V, és a másik 3?
A relé adatai:
K5LE1DC12V
15A/220VAC,28VDC
400R
Aktív témák
Hirdetés
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Mégsem lesz divat az atomerőműre kötött adatközpont?
- Linux kezdőknek
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Autós topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- BestBuy topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Azonnali notebookos kérdések órája
- További aktív témák...
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Corsair Hydro X series XD5 white bontatlan
- Újszerű iCUE H100i ELITE CAPELLIX RGB - Corsair iCUE H115i ELITE CAPELLIX RGB Processzor Vízhűtés
- Be quiet! Pure Base 500DX TG White
- Eladó Vízhűtő cuccok, VGA blokk, radiátor!
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Legion Pro 7 16IRX9H INTEL I9-14900HX RTX 4080 bolti ára 1.35 mill ft
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest