- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Házimozi belépő szinten
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
zdanee
őstag
válasz
Flashback #628 üzenetére
% = Ctrl+Alt+Backspace
SSH a 22-es porton van, a 80-as a http, nem kéne átállítani. Gépeden tűzfal kienged?
Terminálban a Shift + PgUp (azaz a <<| gomb) görget felfele, és a Shift + PgDown lefele. 300 sort jegyez meg egyszerre, ami azon túlmegy, az nem látszik így sem.Jah és most látom h félregépeltem, xvkbd az, nem pedig vxkbd.
-
zdanee
őstag
válasz
Flashback #625 üzenetére
Elvileg fent van egy openssh, de csekkold le, fut-e!
ps -aux | grep sshItt a ps -aux kilistázza az összes futó processzt, és ezt megszűröd a grep paranccsal, csak azok érdekelnek, ahol az ssh kulcsszó is szerepel. Elvileg futnia kell, ha mégsem,
/etc/init.d/ssh start (legalábbis így emlékszem).Ami a vxkbd-t illeti, csak annyit csináltunk, hogy lekértük egy ablak azonosítóját (első parancs) és ennek küldtünk egy gombnyomást, gyakorlatilag te is ezt akarod csinálni. Simán csak írd be amit beposztoltam egy scriptbe, futtasd le és próbáld ki, mit csinál. értelemszerűen a [program] az valamilyen program neve, mondjuk lpanel (a tálca), a [gomb] meg amit akarsz, pl "a". A sleep parancsal várhatsz x másodpercet, tehát időzítheted, h pl 6 perc után küldjön egy "a"-t, és megnézed, felébred-e a kijelző erre. Ha igen, akkor hurrá, lehet ciklusba rakni, h x percenként nyomogasson.
-
zdanee
őstag
válasz
Flashback #623 üzenetére
xvkbd: Virtuális billentyűzet.
b=$(xwininfo -name [B][program neve][/B] | grep Window\ id:\ | awk '{print $4}')
xvkbd -xsendevent -window $b -text "[B][gomb][/B]"A [gomb] egy string, egyszerre több gomb lenyomását is elküldheted, pl a "\Cc" az a Ctrl+C. Ha csak a fényerő fenttartásához kell, küldjed mondjuk a conky-nak a gombnyomásokat, az ugyanis nem csinál semmit. Küldheted a /dev/null-ba is, de nem vagyok benne biztos, h akkor rendes gombnyomásnak fogja-e fel.
-
zdanee
őstag
válasz
Flashback #618 üzenetére
A MAC címet a hálókártya firmware-je tárolja, az OpenZipit telepítésekor ezt sajna felülírtuk, tehár mindenkinek ugyanaz. Ha a fentebb általad beírt scriptet beírod valami induláskor root-jogokkal lefutó scriptbe (/etc-ben találsz két ilyet is
), akkor automatikusan beírhatod a neked tetszőt.
Bónusz script:
#!/bin/bash
date "A pontos idő %k óra %M perc." | espeak -vhu -
zdanee
őstag
válasz
Flashback #618 üzenetére
A képernyőt a lup és ldown szkriptek vezérlik, kiadva a parancsot 32-őt léptetnek az 1024-es skálán a fényerőn. A fényerő aktuális állapotát a /tmp könyvtárban találod a megfelelő nevű fileban. Az 5 perces limitet sajna nem script vezérli, modulként van belefordítva Alosia27 kerneljébe, tehát ehhez uboot kell, de írhatsz scriptet ami magától nyomogat egy gombot és ébren tartja a képernyőt. Az időjárást az RSS widget is le tudja kezelni, csak a forrást kell hírforrás helyett átállítani egy időjárás-site-ra és a szűrőt szigorítani, hogy csak a téged érdeklő pár adatot szedje ki, sed/awk javasolt, de python is működhet. A widgeteket a .conkyrc-ben tudod kivenni, itt is tudsz újakat berakni, vagy például az órát teljes képernyősre növelni, stb. Az espeak pedig a -vhu kapcsolóval magyarul fel tud olvasni paraméterként megadott szöveget, mondjuk az időjárás widget kimenetét, de a híreket vagy a bejövő emailjeidet is felolvastathatod vele. Az ebindkeys-el (.ebindkeysrc konfigfile) pedig gombnyomáshoz kötheted, így tudsz pl szundi-módot vagy éjszakai beszélő-órát csinálni. Az időt minden wifi-csatlakozáskor szinkronizálja a rendszer, tehát ameddig van IP-címed, addig tudod, h a pontos időt mutatja. Amikor nincs, akkor javaslom, hogy az ébresztőóra se riasszon, mert furcsa időpontokban szólalhat meg.
-
zdanee
őstag
válasz
Flashback #614 üzenetére
Ami azt illeti, a régi, Z2Sid alapú disztrót nem fogom tovább nyúzni, tényleg nem való egy asztali rendszer ilyen környezetbe. Helyette össze akarok legózni egy pici, gyors és látványos rendszert, saját programokkal kimondottan ilyen kis kijelzőre és korlátozott képességekkel. Valószínűleg a hagyományos linuxos programok támogatását dobom a teljesítmény érdekében, helyette (saját) pythonos programok fognak futni, hasonlókép kell elképzelni az elvet, mint az Androidot a DalvikVM-el (linux kernel és felette egyetlen program: a fordító), és persze pythonban majd bővíthető is lesz. Előny az egységes kinézet a programokban, nem lesz szükség egérmutatós ökörködésre, és nem kell vért izzadni egy mp3 lejátszásához. Időpontot nem mondanék, az egyik cél, hogy gyorsan fusson (és majd nem csak ezen a hardveren), a másik, hogy közben egy szakdolgozat is szülessen belőle. Amint értékelhető állapotú alfa verzió születik, küldöm is be egyből.
-
-
zdanee
őstag
Ismét itthon
Közben, ha valaki még mindig szeretne Z2-ket, ismét elérhetőek innen. A csoportos rendelést ezúttal másra bízom
-
zdanee
őstag
Nos, igen, az X jelentősen lassít a dolgokon, de azért viszonylag kevesebbet használja az ember az apt-t, mint mondjuk a dillo-t (bár tény, hogy a terminálból is meg lehet mindent oldani, még a links2-nek is van SDL-es buildje, amivel X nélkül is lehet képeket megnyitni böngészés közben). A bővített keymap-ot az ékezetekkel viszont az X-el együtt tölti be, de természetesen szerkesztheted a konzolos kiosztást is. A Sidetrackben az energiagazdálkodás scriptjeit is az .xinitrc-vel töltődnek be, így ott X nélkül ezek sem működnek. Esetleg az uboot-os Z2sid6 érdekelhet téged, nézd meg Mozzwaldnál!
Régen a Jornádámra volt egy elég lightweight linux, ami nem X-et használt, hanem valami "P" nevű ultrakicsi cuccot. Azt érdemes lenne előkotornom és megnézni, mivel kompatibilis, az a gép 16MB RAM-al ment egész gyorsan, SWAP nélkül. Persze akkoriban a laptopomban is csak 256MB volt...
-
zdanee
őstag
Üdv, aki python előadáson éppen előttem ülsz és veszettül kódolsz a Z2-dön!
-
zdanee
őstag
válasz
Flashback #577 üzenetére
Na, ez jó hír, ugyanis akkor futni fog a Mozzwald/RKDavis féle Flashstock. Én nem ezt a módszert használtam anno, így gyakorlati tapasztalatom nincs, de elvileg elég egyszerű használni. Két megoldás van, az egyik, hogy a működő Z2-dről backupot készítesz és azt ráflasheled a rosszra. Ekkor viszont sanszos, hogy ugyanazt a MAC címet kapják, és mint fentebb írtam, az nem túl szerencsés. A másik verzió, hogy saját magáról készítesz backupot és vissza is azt töltöd. Mivel ilyet még nem csináltam, nem tudom, hogy ez megörzi-e a beállításaidat, azaz visszaflashelés után ugyan ott leszel-e ahonnan kiindultál, vagy ott, amikor kibontottad a csomagot...
Viszont mivel az IZ2S fut, a gép tuti működőképes.Akármelyik verziót is tervezed flashelni, célszerű ezt is letöltened, hogy legyen kéznél egy működő uboot-os rendszered is, nem tudom, hogy a Flashstock csinál e backupot flashelés nélkül is, vagy csak azzal együtt.
-
zdanee
őstag
válasz
Flashback #575 üzenetére
Zipit Inc. FAQ-ja ezt írja:
Note: If there is a software update for your Z2 you will see a window called System Update.
a) Your Zipit may not go though the system update until the next time you power your Z2 on.
b) The system update has several parts and will go through several variations of updates.
c) Once all the parts of the system update are completed your Z2 will reboot.Szerintem hagyd próbálkozni estére... Még valami. Nekem itt három Z2-m van (IZ2S, uboot és blob verziók
), és amikor az uboot és a blob egyszerre vannak bekapcsolva, néha nem megy egyiken sem a hálózat, pedig csatlakoztatva vannak. Kiderítettem, flasheléskor ugyanazt a MAC címet kapták. Namármost elvileg az összes gyárinak külön MAC címe kellene legyen... kivéve ha mégse. Nézd meg a routered DHCP listájában, hogy tényleg csatlakozott-e, illetve hogy nem ugyanaz-e mindkettő MAC címe?
-
zdanee
őstag
válasz
HalfDemon #559 üzenetére
Mert felejti el a zipit az idot kikapcsolaskor FAQ
A legtobb mobilt amikor kikapcsolod nem kapcsolodik ki teljesen, csak egyfele alvo modba kerul, ezert tud peldaul kikapcsolva is ebreszteni, vagy megjeleniteni a kijelzon a toltest jelzo csikot, stb. A Zipit blobos rendszerei nem tamogatjak a hibernalas es alvas modokat, tehat amikor kikapcsolod, tenylegesen megszunik az aramellatas. Ez a telefonodon a softreset megfeleloje lenne. A problemat ha nem is oldja meg, de megkeruli a csatlakozaskor az ido szinkronizalasa. Uboot-os zipit alatt lehet a rendszert altatni, igy nem felejti el az idot. Jelenleg wejp small linux-a, a z2sid6 es az ubuntu tamogatja ezt az uzemmodot, illetoleg a zipit eredeti rendszere. Hosszu tavon tervben van az en Zdanee Z2SidX-em atultetese is uboot ala, de az meg odebb van.
Ami a kozos disztrot illeti, mindenkeppen az en z2sidx alapjaimra akarom epiteni, de csinalunk egy "karcsusitott" stable verziot es mi magunk egy "kover", azaz fejlesztoi csomagokkal telepakolt verzion fogunk dolgozni. Valojaban most tartunk a "hozzaertoknek" valo verzional es a celunk az altalanosan hasznalhato rendszer kiepitese, ez maga a munka. Ehhez kell menut, wifikonfigot irjuk, kenyelmes zenelejatszot talajunk, bovitenunk a bongeszo tudasat, esetleg atirjuk, hogy minden funkcio elerheto legyen csak a billentyuzet hasznalataval is.
-
zdanee
őstag
Elvileg úgy működik, hogy backupot csinál egy iz2s rendszerre flashelés alatt, és később ezt vissza tudja ugyanerről az iz2s rendszerről állítani. A probléma, hogy ha már flasheltél, akkor az iz2s ügye nem bootol, tehát át kell másolni a scriptet az éppen működő rendszeredre, és onnan futtatni. Szerintem majd csinálok a héten egy "visszaflashelő" csomagot, mivel mindenki azonos hardvert használ max a hálókártya MAC címe változik majd meg (innen amúgy megállapítható, ha egy Z2 flashelve volt! Minden kezelésbe vett Z2 MAC címe 00:50:43:02:fe:01, megváltoztatni a következő indításig a Z2 wikin leírt módon lehet).
-
zdanee
őstag
Az új Mozzwald-RKDavis féle FlashStockal egyszerűen vissza tudod állítani, feltéve, hogy azzal flashelted eleve.
-
zdanee
őstag
A stable 2 particiot tartalmaz, ezt a dd-vel vagy a physdiscwriteval kell felirni a sidetrack telepitesi utmutatojanak megfeleloen. A halt-os hiba nekem meg nem jott elo, indulaskor az openzipit logonal marad, vagy tovabb lep? Hdd-led villog ezalatt? Beta/stable kiadas?
torrentet seedelni sajnanem tudok, kb 10-15kb/s max a feltoltesem, ez az ftpzes egy teljes napomba volt.
-
zdanee
őstag
No, végre feltöltődött: [Letöltés] [MD5]
Telepítés azonos módon, mint a SideTracknél. Swap is benne van. 2 GB-s image, és benne van a first-sd könyvtár gyári rendszer lecseréléséhez is. -
zdanee
őstag
válasz
#13260800 #541 üzenetére
OK, meghallgattam az igényeket, és elkezdtem feltölteni a puppyra egy sidetrack-szerűen telepíthető verziót. Ez az aktuális "stable" kiadás, azaz nem tartalmazza a Gmu-s és dillo 2.2-es ügyködéseimet, egyenlőre azok úgysem működnek. Ellenben amit tartalmaz, az már mind át lett nézve és ki lett próbálva több szituációban is, szóval működik. 625MB, úgyhogy kb 5-6 óra, míg felmegy, majd késő este lehet próbálkozni.
Közben közzétennék egy felhívást, úgy gondolom, hogy egy rendes linux disztró nem egy-emberes feladat, ha rendes ütemben akarjuk fejleszteni, aki érez magában erőt és rendelkezik heti pár óra szabadidővel, és szeretne segíteni egy profi Zipites linux disztró írásában, annak várom a jelentkezését. Python vagy c/c++ tudás jól jön, de ha még csak ismerkedsz ezekkel, az sem baj, ha bash szkripteket tudsz írni, az is jó, és ha csak a photoshopban vagy otthon, egy kis kísérletezés a conkyval, és máris onthatod magadból a Z2-re telepíthető témákat és widgeteket.
A fejlesztés a következő képen folyna, lennének "megoldandó feladatok" és saját projectek. A "megoldandó feladat" körébe olyasmik tartoznának, mint egy gyors, C-alapú daemon írása, ami kiváltja a több tucat bash scriptet, amit eddig írtam/átvettem, vagy egy grafikus Wifi-konfiguráló frontend GTK-ban, ilyesmik, ezt majd kidolgozzuk. A saját projectek lehetnek mindenféle ötletek, c64-emulátor, asciiportal lefodítása Z2-re, vagy éppen az én aktuális rögeszmém, a dillo2 és a Gmu. Az egész fejlesztést én fognám össze, hetente lenne egy "unstable/testing" kiadás, ahol az aktuális legfrissebb munkáinkat tennénk közzé és lenne egy meghatározatlan időközönként kiadott "stable" ág, amiben csak hibajavítások lennének az egyszeri felhasználóknak.
Nos, a labda a ti térfeleteken -
zdanee
őstag
dd-vel írtam. Van windowsos verzió is: [link]
-
zdanee
őstag
Megkapjatok az uj verziot, de ha mar 3 napja szpok a GMU-val es a dillo 2.2-vel, nem adok ki fel-munkat a kezembol
Azert ezutan kicsit belassul majd a fejlesztes, az u-bootra valo atallasra kb 2 hetet szanok. Feltoltom majd kulon a scripteket, programokat, hogy lehessen fejleszteni oket, es a kovetkezo nagy nekifutas egy grafikus menu es wifi-konfig program irasa lesz. Ne tartsatok vissza a levegot, de ha minden jol megy, holnap, max a hetvegen feltoltom az uj, konnyen telepithet gmu es dillo2-es verziot.
-
zdanee
őstag
Kb 5-6 óra wifivel az én disztróm is.
Hírek. Leveleztem az elmult napokban wejpilot-al, a GMU írójával, és sikerült a core-t lefordítanunk z2sidX-re, tehát hamarosan lesz egy gyors, grafikus, albumborírós, rengeteg formátumot lejátszó zenelejátszónk.
Mozzwald beküldött egy új u-boot scriptet, amivel egyszerűen lehet u-boot-ot telepíteni, így a most következő verzió lesz az utolsó blob-os kiadás, a következő hetekben átállok u-boot-ra. Ez alapértelmezett USB-támogatást, frissebb kernelt és alvás/hibernálás módot jelent első körben, azaz a fent tárgyalt üzemidő több napos készenlétre és pár másodperces indulásra módosul
Az egész folyamatot lassítja, hogy napok óta nincs itthon internet (illetve pár percekre visszajön), a Nagy Magentának még 48 órája van mielőtt újra bejelenthetem a hibát... -
zdanee
őstag
A fő probléma a grafikus IM-ekkel, hogy vagy nem férnek el a kis kijelzőn, mert 3-4-sok ablakot akarnak nyitni, vagy elsősorban egeres kattintgatásra tervezték őket, ezért kényelmetlen használni, de leginkább mindkettő. Viszont a CenterIM a Shift+hangerőgombokkal átméretezhető, ha túl kicsik a betűk. Én nem tervezek másik IM-et egyenlőre, minden más vagy kényelmetlen, vagy nagyon lelassítja a rendszert... Vannak más textgrafikus messengerek is, kipróbálhatjátok, azok között nincs-e szimpatikus. Esetleg ha átszínezitek a CenterIM-et fehér háttér fekete betűkre, nem lesz-e barátságosabb.
-
zdanee
őstag
No, írtam egy RSS-feed scriptet a conkyhoz, és mára ennyiben maradok. Az időjárás script ennek a továbbfejlesztése lesz majd.
-
zdanee
őstag
A paragonnál a swap a LinuxSwap2 névre hallgat. De készül a Sidetrack-szerűen telepíthető csomag is (már sikerült 400MB-ba betömöríteni).
Dhampirnak hála, aki adott egy 2 gigás Kingstonet az elhalt Sandisk helyett, vissza tudtam rakni a rendszert és folytattam a fejlesztést. Mivel tegnap kijött a Debian 6.0 Squeeze, én is gyorsan átálltam az új csomagokra és frissítettem mindent, a disztró tehát kaphatja a Z2squeeze nevet isEzen kívül feltettem az 1.8-as conkyt így van imlib2 támogatás, már dolgozom az időjárás widgeten, és újraírtam a többi részt is, mostmár külön bitmapje van a tálcának, az asztalnak, a widgeteknek saját átméretezhető háttérképük van, és tartalmazhatnak grafikát is. Lehet diavetítést is csinálni, aki pl képkeretnek vagy órának szánja. Viszont nem töltöm fel egyenlőre még pár napig, mert egy füst alatt le akarok tudni pár fejlesztést, úgyismint témakezelő, grafikus zenelejátszó, 4Gb és felette lévő kártyák támogatása out of the box (több partíciós módszerrel), egy első indításkor lefutó konfiguráló program (időzóna, város az időjáráshoz, levelezés beállítása, téma kiválasztása, alapértelmezett widgetek) és ismét nekifutok a dillo 2.2-nek.
-
zdanee
őstag
Egy ismerősöm már próbálta (te is írhatnál néha a fórumba, Tibcee
), nála egy 2GB +2GB felosztást csináltunk, a második partíciót a music mappájába mountoltuk és FAT16-ra formáztuk, hogy a zipit és a windows is lássa. A boot-idő nem javult számottevően, kb 1 perc volt, a programindítás is csak kicsit lett gyorsabb, kb. 25%-30%ra saccolom. Multitaszkingnál a swap azért biztos meghálálja
-
zdanee
őstag
Hétfőn szerzek új kártyát és csinálok SideTrack szerűen telepíthető kiadást, addigis:
-physdiskwriteval felírod a 2GB-s kártyádra, előtte diskparttal lepucoltad a kártyát, ez ugyanúgy megy, mint a Sidetracknél.
- kedvenc partícionáló progiddal (windows beépítettje nem tudja, paragont én pl szeretem) létrehozol egy legalább 64 legfeljebb 128MB-s linux swap partíciót második fizikai partícióként a kártyán.
-Kész. -
zdanee
őstag
Igy van, csak az elso particiot raktam bele (ugyanis ez csak backupnak keszult, de halistennek legalabb ez megvan). A merete kb ugyan akkora mint a Sidetrack particioja, tehat elvileg nincs gond.
Changelog es feature-list:
- Új powermanagement scriptek a Sidetrackből portolva, kezelik a kijelző lecsukását, a fejhallgató kihúzását és bedugását (hangszóró elhallgat fejhallgató mellett), a hangerő gombok állítják a hangerőt, a fényerőket is és a terminál betüméretét.
- A konzolból száműztem a félkövér betűket az olvashatóság érdekében
- Startmenü-szkript: Home gomb
- Wifi script: Alt+Home gomb
- Újracsatlakozás WiFin: Shift+Home gomb
- Indításkor automatikusan csatlakozik az utolsó wifihez.
- csatlakozáskor automatikusan szinkronizálja a dátumot és időt.
- playmp3list bekerült (a GMU portolásáig ez az alapértelmezett zenelejátszó)
- Magyar kiosztás, a cikkben leírtaknak megfelelően.
- stable csomagokra átállás, minden csomag frissítve van.
- FBReader ebook olvasó, bekonfigurálva, stílszerűen betöltve Cory Doctorow Little Brother című regénye
- xzgv képnézegető, bekonfigurálva kis kijelzőre
- dillo 0.8.6 bekonfigurálva kis kijelzőre
- FreeDoom telepítve, Deathmatch mód hálózatban játszáshoz.
- lxpanel és matchbox telepítve, új gyorsbillentyűk: Ctrl+T = Terminál, Ctrl+M = Menü, Ctrl+L=Bezár, Ctrl+Z=ablakváltás, Ctrl+P=előző ablak, Ctrl+N=következő ablak, Ctrl+Q=képernyő kikapcsolása, Ctrl+W=fényerő maximumra -
zdanee
őstag
Feltöltöttem a backupot. A dd-fum még nincs dan-os szinten, ezért 600MB lett, minden bizonnyal a memóriakártyán lévő összes szemetet is betömörítettem. Amúgy egy 1.7GB-s image, de a swap nincs benne, azt tartsátok meg a sidetrackből, vagy csináljatok újat. Changelog majd este.
-
zdanee
őstag
A Sandisk kártya végül bemondta az unalmasat, 8 hónap folyamatos swapelés és előtte pár évnyi mobilban való használat végül betette a kulcsot.
Szerencsére ma délelőtt készült backup, csak visszatölteni nincs mire. Holnap feltöltöm az imaget a puppy FTP-re, hétfőn meg szerzek új kártyát, és robog tovább a fejlesztés...
-
zdanee
őstag
Sandisk 2GB Class4, 1.9GB + 128MB felosztásban
Apt tényleg lassú, de van benne Super Cow Power
Amúgy kicsit leállt a fejlesztés az új disztróval, mert több ponton megakadtam. A GMU grafikus zenelejátszó portolása hibás SDL könyvtár miatt nem jó, ezt majd csak a v0.2-ben javítom. A dillo2-nek függősége az fltk2, ami viszont egy törött xorg-dev csomagra hivatkozik. Ez hosszadalmas kézi header-vadászatot vetít előre és könyékig-turkálást a forrásban, uh egyenlőre ezt is elnapoltam. Akartam még a conky-val grafikus "widgeteket" gyártani időjáráshoz és képkerethez, de kiderült, hogy az armel aktuális csomagjában nincs imlib2 támogatás. Ezt talán még este megoldom, és akkor bekerül, ha nem, akkor nem. Tervezek még a következő verzióba egy theme-managert, azaz lehet majd a photoshop huszároknak asztalokat, widgeteket, ikonokat rajzolni és lehet majd ezeket automatikusan telepíteni, és hosszú távú tervben van egy apt-n kívül egy másik frissítési felület, ahova én és esetleg más fejlesztők küldhetnek hibajavításokat, konfigokat, miegymást. Innen nem új programokat lehet majd telepíteni, hanem a disztróban lévő konfigurálási hibákat kijavítani anélkül, hogy újra kéne telepíteni a teljes disztrót (pl billentyűzetkiosztást javítani, új gyorsbillentyűket beállítani, vagy egységessé tenni a gyorsbillentyűk működését a lehető legtöbb programban, ilyesmik). Ez viszont még a távoli jövő zenéje.
Ami már most is működik: magyar billentyűzet, automatikus csatlakozás WiFire, magyar időhöz szinkronizál, magyar apt-források, startmenü-gyorsgomb, wifi-gyorsgomb, lehajtásnál lekapcsolja a fényerőt és megjegyzi annak állapotát, gyorsgombok a fényerőhöz, a fentebbi képen már látott két widget, ikonok és tálca, kis képernyőhöz konfigolt xzgv képnézegető, FBreader ebookhoz, dillo0.8.6 (csak pár konfigmódosítás a z2sidX-hez képest), 5x8-as terminál-betütípus, alpine levelező, CenterIM messenger (gtalk támogatás, megörökölve a z2sid-ből), freeDoom, mp szövegszerkesztő, mplayer, gcc, python, vsftpd.
Még ma belekerül: hangerő gombok, playmp3list zenelejátszó (a gmu miatt eddig azt gondoltam, nem lesz rá szükség).A Sidetrack felhasználókat nem fogja nagy meglepetés érni a használatot illetően, szerintem érdemes lesz váltani rá. Jelenleg 650MB-t foglal a kártyámon. Majd ha minden forrásbóltelepítéssel kész vagyok, fogyókúrára fogom a rendszert, 350-400MB-ig le lehet fogyasztani jelentős funkcióvesztés nélkül. A sebességgel és memóriahasználattal elégedett vagyok, takarékosabban bánik az erőforrásokkal, mint a Sidetrack, gyorsabban is bootol. Szombaton elkezdem feltölteni, aztán kiderül, az ócska netemen hány nap, míg felér
-
zdanee
őstag
Nem volt sok időm, mert tanulnom kellett, tehát ma csak egy kis faceliftet kapott a rendszer, valószínűbb a szombati v0.1b release
Még egy időjárás és email-inbox widgetet megpróbálok holnap összehozni.
-
-
zdanee
őstag
Én képnézegetőnek az xzgv-t használom, és az egérrel való bohóckodás helyett terminálból indítanám. xzgv: 4 gombnyomás vs. egér: sok-sok-nagyonsok gombnyomás
-
zdanee
őstag
A mai nap Zipites híre: bluetooth mod egyenlőre driver nélkül Uhrheber-től a #zipit-ről.
-
zdanee
őstag
A z2SidX-re alapozok, pont a gcc megléte miatt, és sebességben is ráver a sidetrackre. Programkínálatban viszont el van maradva. Momentán a blob-os verziót fejlesztem, mert szerintem még senki nem csinált innen u-boot-ot magának, de később erre tervezek áttérni. Jelenleg a sidetrackban elvégzett módosításaimat és javításaimat vezetem át és írom át a z2SidX-hez és próbálok egy egyszerűen kezelhető grafikus felületet is összehozni, ami minimális egérrel való ökörködést jelent (home- gombos start menü, autómata wifi-felderítés és újracsatlakozás, sok gyorsbillentyű, ilyenek). A Void féle Small linux nekem nagyon fapad, még az iz2s-nek is aláígér, ráadásul mivel teljesen egyedi, az összes scriptet át kell írni, hogy menjen rajta, kezdve az energiagazdálkodástól a wifin át a gyorsgombokig. Ezt meghagyom valaki másnak
Ami viszont az előnye az összes u-bootos rendszerrel egyetemben, hogy támogatja a hibernálást és alvást, azaz több napos készenlét is összejöhet 2-3mp-es boot-idővel. A hátránya csupán az u-boot rizikós telepítése, ami nem igazi hártány, csak itt mégannyira sem szabad kapkodni, mint az OpenZipitnél és az u-boot telepítése után nem tudod megállapítani, hogy sikerült-e a mod, vagy hazavágtad a gépet ameddig nem raksz fel rá egy userlandet, mert az u-boot semmi életjelet nem ad bootolás alatt, azaz se LED, se egy villanás se semmi, mintha lelenne merülve. A hibajavítás is ennek megfelelően csak serial-moddal történhet.
-
zdanee
őstag
Azt vegyük figyelembe, hogy aki linuxot telepített a Zipitre, az nem arra használja amire kitalálták. Ezeket a programokat mind magányszemélyek írták a szabadidejükben egy szűk közösségnek, és tették közzé mindenki számára. A kifogásolt script például azt hiszem pont rkdavis és mozzvald munkája. Ha egy funkció hiányzik belőle, vagy nehezen sikerült csak megoldanod, segíthetsz másoknak azzal, hogy ezt a scriptet javítod, bővíted a tudását, vagy csak leírást készítessz róla, neked mi sikerült és mi nem. Felhívhtod a hibákra a fejlesztő figyelmét is, és kérheted, segítsen kijavítani neked. Egyvalamit nem tehetsz meg. Nem kérhetsz számon senkit, hogy egy funkció hiányzik. Ez olyan, mint ha az ingyenkonyhán a leves után követelnéd a dobostortát is, mert az szerinted neked jár. Konklúzió: kérjél segítséget, és segítünk, ha kulturáltan teszed, és megköszönöd. Tanuld meg értékelni az apró sikereket is, nem mehet minden rögtön egyből, ez a tanulás folyamata. Nem hiszem, hogy felnőtt embereknek nekem, kis taknyosnak kéne magyaráznom
UI: látod, megy ez
-
zdanee
őstag
Első körben fejezzük be a kialakulóban lévő OS flamewart, mindenki joggal szereti a kedvencét, legyen az linux, windows, osX vagy CP/M. A Zipiten linux fut, és más nem, tehát egyenlőre ezzel foglalkozzunk (bár tuti megoldható lenne rá valamilyen BSD is, ha valaki érzi a kihívást...). A linuxot tanulni kell, senkinek nem megy máról holnapra, akik tudják, azok is éveken át tanulták, amit most tudnak. Nyilván nem várjuk el senkitől, hogy máról holnapra értsen a linuxhoz, ahogy azt sem, hogy tanuljon meg ó latinul. Aki viszont tanulja, legyen türelmes, és legyen önálló, rengeteg szakirodalom, jobbnál jobb könyvek foglalkoznak a linux azon "mély" részével, amit mi használunk a zipiten. A linux nem azonos a rajta futó grafikus felülettel, akik idáig Ubuntu előtt ültek, de nem kényszerültek parancssor használatára, most ugyanabban a cipőben járnak, mint a teljesen kezdők.
És akkor hogy tartalma is legyen a postomnak, íme a disztró összefoglaló:
A gyári kernelt használó disztrók: iz2s, iz2se és ez2s
ezeknek rkdavis a karbantartója, ahogy Doc megjegyezte, "live" disztrók, azaz nem nyúlnak az alapszoftverhez, de cserébe nem kaptak grafikus felületet és nem rendelkeznek csomagkezelővel, tehát körülményes bővíteni tudásukat. Ideális választás annak, aki nem akar lemondani az alapszoftver "kényelméről", de meg akarja tanulni a linux alapjait.blob bootloadett használó rendszerek: z2buntu, z2sid/x, rootnexus, sidetrack, debian
A közös ezekben a rendszerekben az OpenZipit csomag azaz a blob bootloader és alosia27 kernelének használata. Lehetnek szövegesek és grafikusak is, többnyire debian embedded alapúak, és tartalmaznak csomagkezelőt is. Egy régi dependency-hell probléma miatt gcc csak a z2sid/X és a z2buntu alatt elérhető. Alosia27 kernele nem támogatja a deepsleep módot, azaz nem lehet altatni és hibernálni a gépet és nem tartalmaz USB-host fukciókat sem. A serial-modot viszont támogatja.
RootNexus: 1 GB-s image-ben terjesztett rendszer. Régi és nem fejlesztett project, így kezdetleges a wifi és energiagazdálkodás scriptje. Debian alapú. Azoknak javaslom, akik elsősorban böngészni és játszani akarnak a Z2-n, amolyan multimédiás rendszer a maga fapados módján. Ajánlott az azóta közzétett frissebb scripteket telepíteni rá a könyebb felhasználás érdekében.
SideTrack: Erről volt az elő leírás, így legtöbbeknek ez az első telepített rendszere. 2GB-s image és a rootnexus továbbfejlesztése. A játékok kikerültek a rendszerből és elsősorban hálózati és biztonsági csomagok kerültek bele. Rendszergazdák, email-junkiek rendszere. Természetesen a rootnexus funkcionalitása visszacsempészhető bele. Egyedi benne, hogy csak root felhasználó van, így ritkán találkozunk jogosultság hibákkal. A scriptjei sokkal fejlettebbek a rootnexusénál.
z2buntu: parancssoros, meglehetősen fapados, de gyors rendszer. Ideális alap egy saját disztróhoz.
z2sid5: nagyjából megegyezik a z2buntuval, de a programindítást megkönnyítendő rendeteg hasznos billentyűkombináció van benne alapból. Az egyik legfrissebb disztró. Szintén ideális alap saját rendszerhez.
z2sidX: azonos a z2sid-el, de van benne X és dillo böngésző. Pontosan ennyi a különbség.u-boot-os rendszerek: Ez a legfrissebb de a legrizikósabb fejlesztés is. A gyári bootloadert lecseréli az u-boot-ra, és újabb kerneleket támogat. Az u-boot mod viszont nehezebb, mint az OpenZipit telepítése és több a buktató is benne. Ilyen rendszer a z2buntu, a z2sid6 és még pár egyedi rendszer pl Void smallLinux-a. Ezek a rendszerek támogatják az USB-host funkciót, a hibernálást és alltatást, és tetszőleges egyedi kernel fordítható hozzájuk. Mivel ez a legfrissebb fejlesztés, a felhasználói élményben még elmaradnak a blob-os rendszerektől, de akik hardver szinten érdeklődnek a Zipit iránt (azaz be akarják építeni valamilyen projectjükbe), azoknak ez a megfelelő út. Csak a kemény magnak ajánlom.
-
zdanee
őstag
[...] Bár a cikkben végig szidtam, mint a bokrot a Z2-t, remélem mindenki leszűrte, hogy ez nem egy felhasználóbarát mindennapi használati tárgy, hanem egy programozható mindenes, amit bárhol felhasználhatsz, ahol vagy felesleges lenne egy komplett számítógép, vagy túl sok forrasztgatást és programozást igényelne egy Arduino. és mindezt olyan olcsón, amiből pár IC épp csak kijönne. [...]
-
-
zdanee
őstag
installálás: csatlakozol wifire, terminál, root-ként (whoami paranccsal ellenőrzöd, ki vagy).
telepítés: apt-get install [csomagnév, pl mc]
keresés csomagok között: apt-cache search [kulcsszó, pl filemanager]
csomag törlése: apt-get remove [csomagnév, pl mc]
csomaglista frissítése: apt-get update
rendszer frissítése: apt-get upgrade -
zdanee
őstag
Igen, de még egyszerűbb ablakkezelő, matchbox és ablakkeret és dekor nélkül. Ehhez jön lxpanel és opcionális a conky, lehet, hogy végül kihagyom, bár alig 0.5% körül eszik a CPU-ból. Jelenleg plussz benne a magyar kiosztás, a fényerőket állító scriptem, a "start menü" gyorsgomb, hangerő a hangerőgombhoz scriptek, új gyorsgombok ablakváltáshoz és terminál nyitáshoz, új terminál betütípusok szebb mc és alpine-hez, ftpd-ről vsftpd-re átállás, lxpanel, lxlauncher, működő make és gcc, magyar repositoryk és még sok apróság.
Ha az időm engedi, dillo 2.2.1 amiben van css és https támogatás is.
-
zdanee
őstag
A SideTrack-ben kénel egyen WPA script is, de ha nincs, mindjárt feltöltök egyet. Azért a WinCE6-nak elég vékony lenne ez a vas a 8MB Flash-el és a 32MB RAM-al... És ebbe az árba végképp nem fért volna bele egy wince6 licensz.
Ez nem szenvedés, ilyenkor tanulsz
Azt hittem sokan azért akarták ezt a kütyüt, hogy tanuljanak linuxozni, most meg fáj az intenzív tanfolyam?
)
-
zdanee
őstag
Ha már fent van a linux, álltalában igen. Nem merem 100%-ra mondani, mert akadt, akinek nem. Legrosszabb esetben 2Gb + 2GB felosztásban mennie kéne. A Class4 alapjában meghatározza majd a rendszered sebességét, egy Class6 pl 50%-al gyorsabban tölt és kezeli a SWAP-et. Bár annyir már én sem akarok rááldozni, én Class4-ekkel tolom. A fentebb linkelt youtube videómban megnézheted, ez mire elég, nincs megvágva indítástól leállásig.
Amúgy most dolgozok egy kezdőbarát disztrón, amibe belerakom az összes eddigi hackemet. Z2sidX alapokra építkezem, így gyorsabb a sidetracknél és kevesebb a feleslegesen telepített program. Ja és van működő gcc-m, azaz lehet az eszközön programozni. Magyar kiosztás is lesz benne. Alaposan akarom tesztelni, hogy ne legyen később sírás-rívás, ezért szombat-vasárnap körül adom csak ki. Momentán az ominózus pixelhibás példányt nyúzom vele, miután kineveztem a topic állatorvosi lovának
-
zdanee
őstag
-
zdanee
őstag
Pár perc videó amint kínzom a Z2-t. Meg lehet csodálni a "Start-menü" scriptet működés közben, valamint durva multitaskingot a Z2-n (dillo, fbreader, freedoom, abiword egyszerre). Top-on lehet nézni a CPU és memóriaterhelést, elég alacsony mindkettő. Pár billentyűkombót is bemutatok (pl F1-F10 gombok = Esc + számgomb).
[Youtube] -
zdanee
őstag
Csináltam egy apró scriptet side-track felhasználóknak, de gyakorlatilag bármelyik disztrón megy, ahol van lxpanel. A script lényege, hogy a "home" gomb megnyomására felbukkanjon a "start menü" (az lxpanel-menuplugin). Ezzel nagyon gyors és kényelmes a navigáció a Zipiten, az egeret gyakorlatilag nem is kell használni. A következő csomagokra van szükség: ebindkeys és xautmation. Az ebindkeyst letölthetitek innen: [link]
Maga a script ez a három sor:
#!/bin/bash
xte "mousemove 1 239"
xte "mouseclick 1"Ez az egeret a bal alsó sarokba mozgatja és kattint vele egyet. Analóg módon a képernyőn bárhova kattinthatunk, tehát ha valaki a jobb felső sarokba teszi a startmenüjét, ő a "mousemove 319 1"-et írja be. Hátra van még a "Home" gomb elfogása. Ehhez a home könyvtárunkba kell egy .ebindkeysrc, és ebben az alábbi konfig:
dev = "/dev/input/event2"
event {
action="/bin/startmenu"
keys={0x66}
}Nyilván én a scriptemet "startmenu"-nek neveztem el, és a /bin-be raktam, valamint kapott végrehajtási jogot (chmod, ügye). Hasznos még, ha az ebindkeys-static-ot is elindítjuk, legjobb ha az xinitrc-vel a grafikus környezettel együtt indul.
Ennyi, gyorsan működik, kilépni az Esc-el lehet. Az egyetlen probléma, hogy az aktuális ablak elveszti a fókuszt, így Ctrl+Z-vel vissza kell lapozni rá. Az egeret sem rakja vissza oda, ahol volt, a célnak viszont megfelel, és nagyban megkönnyíti a sidetrack és rootnexus alapú disztrók kezelését.
Asszem erre amúgy a szakkifejezés a "gányolás" lenne -
zdanee
őstag
Aticom, The DJ, _Orbi_, Dyra, gholoda, Szabaka, elindultak a dobozaitok!
-
zdanee
őstag
Üdv, mindenki! Van két házhoz-szállítást kérő kolléga, aki nem adott meg még szállítási címet! Kaptak privátot, de talán ez is gyorsít a folyamatokon. Az is kiderült, hogy a péntek este hívott futár kedden jön csak ki, tehát ekkor indulnak a dobozok. Ha ma estig megkapom a hiányzó szállítási címeket, azok a dobozok is elmehetnek holnap. Aki kérte, annak kipróbáltam, aki nem, nos annak már be van csomagolva.
-
zdanee
őstag
Ha vissza akarod állítani, az old.kernel.bin kell. Viszont nem elég bedugni az SD kártyát, az autoflasher csak a gyári Zipit szoftverrel megy, visszafele kézzel kell. Nem egy nagy ördöngősség, olvasd el, mit csinál az autoflasher, neked ezt kell visszafele a működő linuxodban. Visszafele azért rizikósabb, mert ha a linuxod már nem indul el, de a gyári szoftver felírásába hiba csúszott, akkor csak serial-moddal tudod életre kelteni, ami némi forrasztgatást is igényel.
-
zdanee
őstag
Üdv, mindenki!
Vodor48 csinált nekünk egy Zipit Wiki-t, amit a puppy szerverén hosztolnak, hatalmas köszönet neki!
A wiki jelenleg persze 0 oldalt számlál, de azért ez a formátum, hogy mindenki szerkeszthesseAmint elmennek a vasárnapi ebéd-vendégek, én neki is állok
-
zdanee
őstag
Csak kíváncsiságképen, hányan raktatok rá eddig teljes linux userlandet, és hányan használjátok csak az alapszoftverrel?
-
zdanee
őstag
Feltoltottem a binarist ide: [link]
Telepites zipit alol:
terminalba beirod:
wget http://zdanee.uw.hu/z2/dillo_0.8.6-3_armel.deb
dpkg -i dillo_0.8.6-3_armel.deba dillo [cim] parancsal indul, ...+F gombbal teljes kijelzos, backspace visszalep, ...+R ujratolt, Zipit gomb (kozepen a nagy) lepked a linkek kozott es a kurzormozgatok mozgatjak a lapot. Ujratordeli a szoveget a kepernyo szelessegere es elsimitott betuket hasznal. Raadasul baromi gyors. Amit nem tud az a javascript es a CSS (meg a flash), de ez meg mindig boven eleg forumozashoz es index/hup.hu/gizmodo elolvasasahoz. Amugy kinek van mar mukodo rendszer a gepen?
-
zdanee
őstag
Ez egy proof-of-concept uzenet a zipitemen frissen
buildelt dillo browserbol. amivel sikeresen be tudtam
jelentkezni a logout forumra. Bar a legtobb programban
mar mukodnek az ekezetes karakterek, itt sajnos meg nem... -
zdanee
őstag
Igen, pár helyen leírtam, hogy miniSD kell neki, egy (pláne kettő) microSD foglalattal én is boldogabb lennék. 2007-ben, amikor ez a hardver piacra került, még a miniSD is népszerű volt. Azt is tartsd szem előtt, hogy ezt nem arra a perverzióra tervezték, amire mi használni akarjuk (egyedi linuxok), erre csupán képes, de ettől még ez egy hack. A rendszercsati 1.2-es talán, sebességben semmikép sem 2-es. A PXA270 sem mai darab, azt tudja, amit az tud.
-
zdanee
őstag
Side track gyorstalpaló:
Innen töltsed le ezt a filet: ftp://puppylinux.hu/puppylinux/Zipit/side-track-0.2.zip (köszönjük, puppysok!)
A fileban találsz egy 'first-sd' nevü könyvtárat. Ennek a tartalmát másold egy maximum 4 GByte-os, FAT32-re formázott memóriakártyára (windowsban sajátgépen jobbklikk, kezelés, lemezkezelés, helyi, kiválasztod a kártyát, jobbklikk, formázás)!
Tedd a Zipitbe kikapcsolt állapotban bele a memóriakártyát. Tedd a Zipitet fel a töltőre. Ekkor a zipit bekapcsol. Várjál kb 2-3 percet, ezalatt a zipit kiírja, hogy frissíti a kernelt. Semmilyen körülmények között ne húzd ki a töltőből, ne mozgasd a memóriakártyát, tartsd vissza a levegőt és igyál egy kávét (ez lényegében olyan, mint a bios-frissítés, ha itt valami nem jó, van egy papírnehezéked).
Ezután a Zipit kiírja, hogy kész és kikapcsolja magát. Miután elsötétült a képernyő, várjál 30 mp-et.
A memóriakártyán most ott az eredeti szoftvered, mentsed el valahova, ha meggondolod magad később és vissza akarod rakni rá.
Töltsed le a phydiskwrite nevü programot: http://m0n0.ch/wall/physdiskwrite.php
Tedd a memóriakártyát a gépbe és a programmal írd rá a side-track-0.2.img filet (jobbklikk a memóriakártyán a programban, kiválasztod a filet, kész)! Ez 5-6 percet is eltarthat! Ha a memóriakártyád nagyobb, mint 4 giga, jelöld be, hogy figyelmen kívül hagyja! Legalább 2 gigás kártya kell neki!
Ha nem sikerül, újra próbálkozhatsz, ez nem rontja el a zipitet.
Ha kész, tedd be a kártyát a zipitbe és kapcsold be. Kb 1 perc gondolkodás után az új linuxod asztalán találod magad. Az "options" gomb a zipit billentyűzetén vált az egér és nyíl gombok között, a "stop" gomb a klikk, a d-pad közepe a jobbklikk. A programok között a ...+Z gombokkal tudsz válltani, a ...+D az asztalra visz, a ...+L pedig bezárja a programot.
Wifihez csatlakozás: kattints a tálcán a wifi ikonra. Hálózatok között a 5-ös opcióval tudsz keresni, csatlakozni a 2-es opcióval tudsz. A számokat az Alt+szám kombinációval ütöd be, a többi piros jelet szintén. Ha egyszer csatlakoztál, a 4-es opció az utolsó használt hálózatra ugrik fel, és minden bekapcsolásnál bepróbálkozik az utolsó helyes konfiggal.
Telepítés:
Nyiss egy terminált (tálcán fekete kocka ikon), és írd be: apt-get install [program neve, pl mc]
Keresés telepíthető programok között: apt-cache search [kulcsszó, pl filemanager]
Csomag-információ frissítése: apt-get update
Rendszer frissítése: apt-get upgrade
Program letörlése: apt-get remove [program neve, pl mc]Rendszer leállítása: a power gomb nem működik ebben a disztóban a véletlen kikapcsolások elkerülése végett, terminálba írd be: halt
Újraindítás: ugyancsak terminálból: rebootSok sikert mindenkinek, hamarosan a magyar zipit wikin!
-
zdanee
őstag
válasz
#13260800 #266 üzenetére
Eddig az osszes fekete volt. Szerencsere a nem bekapcsoloknal kiderult, hogy az akku csatlakozojat kattanasig kell tolni, es maris mukodik, szoval halott peldany nincs vegul
A pixelhibas viszont tenyleg hibas... Aki keri, annak termeszetesen megnezem, h mukodik-e. A postazast hetfore tervezem.
-
zdanee
őstag
Sjnos volt egy z2, ami nem kapcsolt be, szerencsere 2vel tobbet rendeltem (illetve rendeltem 2dbot magamnak is), igy egyenlore ki tudtam cserelni. Volt egy pixelhibas is, ez mar gondot okozhat. Megkeresem majd a valexonlinet, h mit lehet tenni ezugyben, elvileg ameddig nem telepitesz ra linuxot (max iz2s-t), a cucc garancialis. A pixelhiba valoszinuleg 3 pixeltol felfele ervenyes, mint mobiltelefonoknal.
-
zdanee
őstag
No, itt ulok a mekiben, nyugati feloli bejatattol jobbra a masodik sor masodik asztalanal, egy alibi-talcaval, ami mellett egy "Zipit Z2" feliratu fenymasolt papir van. Lehet jonni!
-
zdanee
őstag
Aki jön a pénteki találkozóra útközben meg tudja venni az adaptert 600 Ft-ért itt: [link]
-
zdanee
őstag
Kiment a körüzenet, kérlek jelezzétek, hogy tudtok-e jönni a pénteki találkára, ez a házhoz szállítósoknak természetesen nem szól.
-
zdanee
őstag
Doboz a csomagtartóban, sajnos azonban volt rajta vám, ez kb fejenként 1000 Ft, de a pontos összegről megy majd privát mindenkinek. A mintapéldány, amit kinyitottunk fekete volt, tehát nem mind rózsaszín
A postán is részünk volt egy kis kalandban, ugyanis a szállítólevél tanulsága szerint az egyik csomagból 5kg a másikból 3kg hiányzott, de valószínüleg az SI mértékrendszerbe való átválltáskor került hiba a gépezetbe, mert megszámoltuk a fiókvezető jelenlétében és stimmelt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Filmvilág
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Villanyszerelés
- Házimozi belépő szinten
- Anime filmek és sorozatok
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Formula-1
- További aktív témák...
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- AZTA! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop Ultrabook 14" -60% i7-1185G7 16/512 FHD IPS Iris Xe
- Sony PlayStation 5 (PS5) Játékkonzol - Lemezes verzió, dobozában!
- Zalman R1 White - Ha valami egyedire vágysz 2.0!
- Riverside 500
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- OLCSÓBB!!! Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest