- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen videókártyát?
- Asztrofotózás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Dell notebook topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kansas
addikt
Nem, te gondold át még egyszer. Nincs annyi felhasználója a Linux desktopnak, hogy tetszőleges nem általános, tehát nem CPU/GPU vagy generic hangkártya hardvert kritikus tömegben tudnának venni, így minden gyártó meggondolja, érdemes-e driver fejlesztésre költenie.
Mekkora most a Linux desktop piaci penetrációja, 2%? És abban az összes disztró benne van... -
Kansas
addikt
válasz
ubyegon2 #487 üzenetére
Akkor utoljára, a kedvedért, ha már láthatólag nem tudsz szöveget értelmezni(ha igen, akkor meg trollkodsz):
Az a HP printer azért nem működött, mert nem volt hozzá driver, csak XP-s(32-bit), amit ugyebár nem lehet 64-bites Win7 alatt működésre bírni(32-bites Win7 alatt igen, de az meg egyéb kötöttségekkel jár) ami a HP döntése volt, azzal a céllal, hogy másik printer megvásárlására vegyen rá(abból is látszik, hogy egy ideig volt 64-bites Vista driver, de visszavonták, és mára sehonnan sem beszerezhető, csak halott linkek mutatnak rá). Ez nem az OS hibája, hanem a gyártóé. Kizárólag.Ha Linux alatt nem működik egy HW annak driver szempontjából(tehát HW hibát nem számítva) szintén 2 oka lehet:
1. nincs driver: javarészt a gyártó sara, az ő dolga lenne írni, kisebb részt a Linux userek sara, mindjárt kifejtem, hogy miért
2. van, de szar: annak a sara aki írta, ha a gyártó, akkor az övé, ha a Linux közösség, akkor meg azéMellesleg a fenti pár sorban ha a Linux szót kicseréled tetszőleges OS-re, a valóságtartalma nem változik.
Tehát, ha nincs driver, az részben a Linux sara, mert:
1. nincs elég olyan usere, aki az adott HW-t használná
2. mindent megtesz, hogy ne is legyen, mégpedig azáltal, hogy:
a) szarrá van fragmentálva a sok francos disztróval, amiknek az egymással való kompatibilitása véletlenszerű(SW library verziók, ugyebár)
b) a kedves Linuxos app(nem disztró!) fejlesztők az esetek egy szabad szemmel is jól látható hányadában pont leszarják, hogy rajtuk kívül bárki más milyen könnyen használja a terméküket, merthogy "az én szükségletemet kielégíti, neked meg ingyen van, ha nem tetszik, írd át"Akinek a Linux szar, annak szvsz ezért.
Akinek meg jó, az használja egészséggel!
És gyanúm szerint itt értünk el oda, ahova nem akartam, a flamewar-hoz. Szóval joccakát! -
Kansas
addikt
Fantasztikus, csak épp nem igaz.
Az elmúlt 5 évben ugyanazt a 120GB-s Intel 330-as sorozatú SSD-t használtam rendszerlemeznek, particionálatlanul hagyva vagy 15 gigát, és képzeld kb soha nem esett a szabad hely rajta 30-40 giga alá. Igaz, én játékokat sose telepítettem rá, arra másik lemez volt/van, viszont minden más program oda ment. Arra ügyeltem, hogy a TRIM minden héten fusson. Illetve nem is én, hanem az Intel SSD kezelőprogramja a Windows feladatütemezővel egyetértésben.Hogy, hogy nem, az egy HP printer kivételével nem volt semmi gondom driverekkel(még az AMD-sekkel sem) és az sem az OS miatt volt, hanem a HP hozzáállása miatt. Normális laptophoz van működőképes driver a gyártó oldalán, nem tudom mit kellett keresgélned... vagy inkább milyen laptophoz?
Itt én elhagynám ezt a diskurzust, még amíg jó hangulatban telik és nem fordul át n+1-edik Win-Lin flamewar-ba.
További szép estét! -
Kansas
addikt
válasz
vadkörte #474 üzenetére
A Bici által írtakon kívül, amivel én találkoztam:
- A Lenovo IdeaPad Z575-ömben található AMD Radeon HD 6720G2(A6-3400M + HD6650M Dual Graphics)
- HP 3500c scanner nem tudott direktban printerre scannelni("fénymásoló üzemmód")
- SB Live! 24bit hangkártya
- több, nem spéci felbontású monitoromon küzdeni kellett a natív felbontásért(igaz, ez azért jóval régebben volt)
- ThinkPad T43p Wi-Fi kártyaPersze ez nem mind ugyanaz az OS volt, némelyik UHU Linux alatt jött elő, másik PCLinuxOS alatt, de használtam Fedorát, Debian-t, SuSét, többféle Ubuntut és Mintet is, ahogy nem általános célú Linux-okat(OpenELEC, FreeNAS, stb.) is. A FreeNAS-nak pl a RAID-kártyám nem tetszett(mondjuk az az ESXi-nek se).
A "nagyon free" disztróknak pl. az AMD akkori(HD 3-4000-es szériához való) zárt VGA driverének feltelepítése jelentett leküzdhetetlen akadályt, RPM-ből.Ellenpélda: ironikus módon a Winprint-es HP LaserJet 1000w printer 64-bites Windows-on nem ment(az utolsó hivatalos driverét XP-hez adták ki), Linux alatt meg simán. Egy időben csak azért futott egy Linux VM a Windows 7-en, hogy lehessen nyomtatni...
-
Kansas
addikt
válasz
CPT.Pirk #471 üzenetére
Én úgy emlékszek, és bár tévedhetek, de az Ext2 az nagyon régen volt, abból a korból arra emlékszek, hogy az első és máig egyetlen oprendszerem, ami belehalt a telepítésbe, egy Corel Linux volt úgy 2000 körül...
(#472) Frawly: tehát a Puppy szerinted sem teljes értékű... értem.
Az OS-nek, mint szoftverterméknek igenis része a "look&feel"(pontosabban az UX), az más kérdés, hogy Linux alatt a DE cserélhető, buherálható. Hidd el, nekem se jön be a mostani csempés, flat design, amit a Win erőltet...Az ufótechnológiával kapcsolatos kijelentést pedig támaszd alá valamivel pls, bemondásra nem hiszem. Ha csak nem azt hívod annak, hogy néha földönkívüli segítség kell, hogy némely HW-t működésre bírjon az ember, nem hogy még "kihajtson".
-
Kansas
addikt
A TABBY EVO is milyen kis aranyos, de le nem cserélném rá a Golfom, és gondolom Mondeo helyett se gyakran választják...
(#470) Somatom: nem jobban, mint a Tabby vagy a Seicento egy Golfhoz képest. Funkcionálisan OK, de a "look&feel" inkább egy Win98-cal van köszönő viszonyban, vagy - némi jóindulattal - egy Xp-vel. Nincs ezzel probléma, ha neked ez jön be(vagy ennyit bír a vas), de ne keveredjünk már szereptévesztésbe...
Mellesleg a Win98 is bele tudott férni úgy 200MB-ba, de 400-ba tuti.
-
Kansas
addikt
Windows 3rd party progit tipikusan nem alkalmazásboltban találsz, hanem pl itt, vagy ha ez nem tetszik, akkor Google-ban.
Esetleg használsz admin terminált(): "format /FS:FAT32 X:"
Vagy diskpart-ot.(#462) Donki Hóte : régen ez ment sima Win formattal GUI-ból is, elvileg a FAT32 partíció mérethatára 2TB, csak akkora méretben nem túl hatékony, mert bazi nagy szektor(cluster)mérettel dolgozik - és nem tud 4GB-nál nagyobb fájlokat kezelni. Azóta nem lehet a Win-en belül 32GB-nél nagyobbra formázni, mióta az MS úgy döntött, kicsit jobban akarja nyomatni az NTFS-t, ami Win alatt kb. minden szempontból jobb a FAT-nál, csak arra kell figyelni, hogy hordozható eszközön jó indok nélkül ne vegyünk el hozzáférési jogokat az "Everyone"-tól.
-
Kansas
addikt
Egy normális gépen, amiben van egy lagalább core i3 szintű proci, 2-3 percnél ritkán több - a féléves feature update az más tészta, persze, de az félévente van, és nem csak 4 órával lehet eltolni.
Én is jobban szeretném, ha ritkábban kellene újraindítani, de a Windows bizonyos rendszerfile-okat csak bootkor olvas be, általában okkal(az ok persze néha az, hogy nehéz elmagyarázni 1.0 usernek, hogy igazából csak a GUI-t(explorer.exe) kell újrarúgni, illetve pár dolgot rendszergazda jog nélkül csak reboottal tudsz újraindítani).
Microsoft mondott olyat, hogy dolgoznak azon, hogy a Windowsnak se kelljen minden patchelés után újraindulni, szóval idővel talán jobb lesz a helyzet.Az olyanok futnak bele erőszakos újraindításba a legrosszabb időben, akik nem bírnak rászánni pár percet, hogy nyugiban újraindítsák jó előre - teszem azt számolnak vele, hogy patch kedd volt és másnap reggel beérkezéskor megejtik a dolgot mielőtt bárminek nekiállnának. ha meg nem a Microsoft ütemezi a patch telepítést, hanem mondjuk a céges SCCM, akkor meg a cég saját hatáskörben beállíthatja, hogy pl. műszak végén vagy elején fusson, vagy 4 óránál többet ad a reboot-ra, stb...
Átlag Linux user is csak azt tudja a Win-ről, hogy szar, esetleg ha a munkahelyén vagy iskolában rákényszerül használni, akkor meg azon húzza fel magát, hogy miért nem úgy működik, mint a Linux. Alap szinten megszokás kérdése, afölött meg bele kell tenni a melót mindkettőbe keményen(bár a megszokás se melómentes).
(#457) CPT.Pirk nekem konkrétan úgy 70%-ban nem tudott az ext2/ext3 felállni olyankor, fájlrendszer-javítási "loopba" került, amiből sosem ért ki.
Az ext4-et meg kipróbálom, ahogy nézem kicsit mókolva lehet ACL-eket is használni benne.(#460) Somatom: Aha, így néz ki egy igazi kiérékelés a Windows képességeit/állapotát illetően, ami megalapozott véleményhez vezet... ja, nem
Valami ott nem volt kerek, a Win10 lazán leformázza FAT-ra a külső SSD-t, vagy pendrive-ot is - annyi az egész, hogy 32GB fölött nem FAT32-re, hanem exFAT-ra. Nem technikai, hanem MS üzletpolitikai limit a 32GB, szóval van egy rahedli 3rd party tool, ami lazán leformázza FAT32-re, és utána használható marad akármilyen Win alatt.
Routernek továbbra sem a Windows a legalkalmasabb... -
Kansas
addikt
"ext4 van már vagy 10 éve defaultból" - kizárt, 10 éve lépett stable-be, kellett neki jó pár év, hogy default legyen mainstream disztrókon
"csináltam már olyan frissítőscriptet, hogy a gép indulása után háttérben lefut, így nem zavarja" - miért, a scripted nélkül talán nem tud a háttérben lefutni? Windows-on is lefut a háttérben, senkit nem zavar, csak kér 4 órán belül egy reboot-ot, ami kb. 2 perc sincs. Ha 4 óra alatt nem tudod lementeni a megnyitott munkameneteid és rebootolni egyet, akkor ott valami gond van a képességekkel... ha meg Pató Pált játszol és megvárod, hogy a meetinged közepén akarjon rebootolni(ahogy több helyen olvastam), az megint csak nem az OS hibája.
"Általában aki Linuxhoz konyít, az elég jól Windózhoz is, fordítva nem szokott lenni." Az én tapasztalatom nem ez. A kapcsolódó témájú fórum/cikkhozzászólásokból sem így látszik. A Linux "guruk" pont annyira szakbarbárok, mint a Windows-os társaik, kevesen értenek közepes szintnél jobban a Windows-hoz. Sokan elvből, mások meg azért, mert igazából nem használják.
"De nem az éles, napi használatú gépen... erre van a virtuálgép..."
Az alapokat meg lehet tanulni virtuálban, de igazi tudást csak élesben lehet összeszedni, ott nincs kibúvó és ha nem oldod meg a felmerülő problémát, akkor az a funkció nem/rosszul működik. És szvsz itt vérzik el a legtöbb kereszt-platform próbálkozás mindkét oldalon - van egy másik, jól működő OS, amihez értesz is, megadja a "nem javítom meg"(aka "ott b*ssza meg a k*rva isten") lehetőséget.Linux alól nekem az az opció hiányzik, hogy Windows alá mint app-ot lehetett telepíteni, és úgy ment dual-boot--ban, pl. Wubi és társai használatával. Elég sokat használtam anno...
-
Kansas
addikt
Igazából az amerikaiak egy csomó mindenre használják, mániákusan(Xmas, XOXO, Xperience(XP, UX), stb), itt gondolom nem onnan jött, hanem valami magyarra ráerőszakolt latin szám behelyettesítésből, ami praktikusan alig rövidít, tehát inkább kúlfaktor/csúfnév mint praktikum.
Egyébként ha valaki pártatlanul tekint rá, itt nem arról van szó, hogy Windows-zal nem jó, Linux-szal meg hasít, hanem hogy vastag(vagy "teljes", vagy mi a lingó) DE-ssel lassabb, mint könnyűsúlyú(lightweight) DE-ssel.
A vaskosabb, Unity-s, KDE-s, mittoménmi DE-s Linux-okkal se lenne sokkal gyorsabb, ahogy említetted is a Fedora kapcsán, csak nem volt túl hangsúlyos az a félmondat.
Történetesen Linux-on van lightweight DE, Windows-on meg még nincs, de már úgy tűnik ők is dolgoznak rajta. Azt mondjuk nem értem, miért mindig a Win32 API támogatás eldobásával kezdik, de az az ő bajuk, max ez is besül, ahogy a Windows RT. Én legalább is senkit nem ismerek, aki az UWP appok miatt használna Windows-t...A 2K-t meg nem értem, mire használod, igazából a 1080p a 2K(nem a megapixeleket, hanem az oszlopokat számolták eredetileg a DCI-nél)
Hogy az eredeti kérdésre is kitérjek, én pl. azért nem szeretem a konzumer netbookookat, mert rühellem a vacak szigetes billentyűzeteket - ThinkPad-ből is azért vettem X220-at, nem 230-at vagy 240-et, mert a 220-ban még a régi TP billentyűzet van, és tudtommal kis konzumer gépben olyan sose volt. Újonnan meg már üzletiben se nagyon van... tán kivéve a jubileumi TP-ket.
-
Kansas
addikt
Nyilván arra is valók, hogy teszt/lab/tantermi gépen lehessen KMS nélkül is egy ideig működni, szóval kipróbálásra, tanulásra - leggyakrabban virtuálisan, MS hivatalos tréninghez is aktiválatlanul adja a lab gépeket. Ha jól értettem, ubyegon2 kérdése is erre vonatkozott, mármint a kipróbálásra.
Egyébként a watermark és egyéb megszorítások csak akkor lépnek életbe, ha lejár a "próbaidő" és nem rearm-olsz.
Éles rendszerre nem igazán javaslom, főleg, hogy pl. a HA-n is olcsón lehet kapni legális Windows kulcsot/matricát, ha megtetszett.
-
Kansas
addikt
A rossz kulcsot azonnal tudod, viszont némi korlátozásokkal(főleg kozmetikai) egy hónapig aktiváció nélkül lehet használni minden Windows-t, "slmgr /rearm"-mal pedig ezt még párszor ki lehet tolni.
-
Kansas
addikt
Nem azt mondom, hogy a Windows rajongók közt mindenki észkombájn, hanem hogy pingvin-landben sem(és ott több a nagy szájú forradalmi lelkületű hipszter).
Viszont kicsit többen értenek közép szinten Windows-hoz, mint Linux-hoz. full noob-nak meg tök mindegy, mihez nem ért...Köszi a fájlrendszer tippet, épp most fogok Linuxot rakni az X220-amra, akkor azt választom.
Egy ideje(utóbbi 1-2 évben) nem veszkődtem desktop Linux-szal, amikor utoljára foglalkoztam vele, akor még EXT3 volt a legfrissebb, és bizony jó párszor gajra tette az OS-t egy-egy rosszkor jött áramszünet, vagy fagyás utáni hard reset, volt hogy egy órámba került életre lehelni, volt hogy feladtam és inkább reinstall ment(Mint és PCLOS volt a leggyakrabban az alany, több verzióban is). Igaz, akkoriban képes voltam a fő(desktop) gépemre is Linux-ot rakni, ma már csak a notimon próbálkozok vele néha - az csak utazás közbeni tartalomfogyasztásra van, komoly kár nem ér, ha összetojja magát.
Kétségtelen, Windows-hoz jobban értek... azzal nincs is annyi problámám, mint a fentebb kommentelők többségének.
Aki meg azon akad le, hogy a Windows-t frissíteni kell havi egyszer, netán a frissítés kikapcsolását alapnak veszi, na az szívjon csak nyugodtan, házhoz megy a f*szért...
Az meg, hogy a Windows-hoz szokott felhasználók félnek a Linux shelltől, nem nagy ügy, a legtöbb átlagjúzernek a Windows shellt(főleg a PowerShellt) se mutatnám be, még elszaladnának... OS-szimpátiától függetlenül... hogy a KSH-t meg se említsemDesktop-on nem bújtam a kernel logokat, ott nem tudom, mennyi panic volt, amikor még az Avayánál támogattam RHEL4 alapú telefon(VoIP/ISDN)-szervereket, akkor több esetben is belefutottam panic-ba is, meg pár idegesítőbb kernel bug is előjött.
Mindenhol az a júzer a legkártékonyabb a saját OS-ére nézve, aki még nem hozzáértő, de már bátor és próbálkozik(Linux-on én is ide tartozok), de ezen a szakaszon is át kell esni egyszer, mint a pubertáson - aki maga javítja amit elkefélt, az túljut rajta, aki másra bízza, az itt ragad.
(#443) hcl: ilyen nincs, aki jogtisztát frissít, annak az is marad. Sőt, a licensz típusa(OEM/BOX) sem változik. Olyan lehet, hogy ha túl sok HW-t cserél egyszerre, akkor telefonon kell aktiválni, de akkor is beaktiválódik. Anekdotákat hallottam olyanról is, hogy valaki kalóz Win7-ről frissített az ingyenes év alatt Win10-re és onnantól jogtisztának ismerte fel az MS - alighanem egy mázlis aktivációs bug lehetett...
Ha valami bug miatt nem aktiválódik a legális Windows, a MS helpdesk ingyen segít beaktiválni telefonon/chaten/távoli segítséggel(Remote Assistance/Logmein). -
Kansas
addikt
válasz
ubyegon2 #415 üzenetére
Szerintem meg a Windows-nak nincs X verziója, és az X nem minden esetben csereszabatos a 10-zel(ahogy például a MacOS X esetében igen).
Igen, a Linu10 idiótán hangzik, de nem sokkal inkább, mint a Winx. Vagy a Linux kernel következő főverziója a Linux D lesz?
Nem engem nyugtat meg, neked(többek közt) szerettem volna ízelítőt adni abból, mennyire bosszantó...A Winx nem rövidítés, a Win10 az, a Winx csak kúl akar lenni, szubjektív sikerrel. Római szám != arab szám.
-
Kansas
addikt
"Winx"? Én ilyen nevű oprendszerről nem hallottam... tán csak nem a "Linu10" alternatívája?
És ez csak félig volt trollkodás, csak úgy csöpög a lenézés a pingvin fan club tagjaiból - látom, sokan vagy nem olvasták, vagy elfelejtették a klasszikus "A Linux nem Windows" cikket - ami egyébként érvényes a másik irányba is, a Windows sem Linux, nem ugyanazt az igényt elégíti ki, nem ugyanúgy(és akkor még a Mac OS-t ide sem kevertük).
Véleményem szerint a Windows-t profik csinálják amatőröknek(mindkettő SW fejlesztés szempontjából értendő), a Linuxot meg geekek csinálják saját maguknak, az hogy nem geekek is használják, melléktermék, az ő használati szempontjaik láthatólag nem esnek túl nagy súllyal számításba a legtöbb fejlesztőnél, bár az utóbbi 5-10 évben azért sokat fejlődött e tekintetben. Persze nem úgy, hogy akiknek eddig nem számított az egységsugarú user, annak most már számít, hanem úgy, hogy több olyan jelent meg a terepen, akinek kezdettől fontos az UX.Számon kéritek, hogy hát a Linuxhoz érteni kell("megválogatja a barátait"), miközben demonstráljátok hogy a Windows-zal kapcsolatos előítéleteitek gyakran brutális hozzá nem értésből fakadnak, vagy elavultak.
Jöttök a választható fájlrendszerek számosságával, de egyet mondjatok, ami tud NTFS-szintű ACL-eket és nem tojja össze magát egy nem tervezett reboot-tól(pl. áramkimaradás, kernel panic)...
Tök jó, hogy a lightweight Linu10(ugye, milyen bosszantó?
) elfut core2-n is, de már a Core iX architektúra is 10 éves, nem kéne már leváltani vagy okosabbra-erősebbre(Core i/Ryzen), vagy okosabbra-energiatakarékosabbra(új Atom, új ARM)? Vagy azokhoz nincs olyan driver Linu10 alatt ami "kihajtaná"? De, sok esetben van... csak az már nem elég hipszter, vagy mi(
)...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Alakul a Visa és a Mastercard európai ellenfele
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen légkondit a lakásba?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Suzuki topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX 6700XT 12GB Cooler Master CMP 520L 750W
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest