Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• gyulank

addikt

válasz ROBOTER #77 üzenetére

Én nem mondtam, hogy a hangszóró tehetetlensége megváltoztatja jelet, hanem azt mondtam, hogy a hangot változtatja meg, valamennyire torzítva, görbítve az eredeti jelet.
    A szobahőmérséklet se hat ki se az analóg, se a digitális termosztátra úgy, hogy részletesebben kvantált jelet adjon ki, vagy be, vagy kikapcsol. De ∆T analóg.
    De szerintem félreértesz. Én nem állítottam, hogy ettől részletgazdagabb lesz, a kevésbé részletesen rögzített jel.
    Ha úgy nézzük, akkor minden lehet kvantált. A magnószalag is, és a bakelit is az. A magnószalag mintavételezése tudomásom szerint max. 20kHz. Kérdés a dinamika tartomány is. Ettől a bakeliten lehetne nagyobb, ha a mágneses, és mechanikus tehetetlenségek miatt mondjuk úgy, hogy felskálázódna. Ez persze nem biztos, hogy az eredeti hangot adná vissza ugyanúgy, mint ahogy az A/D D/A során visszaadott hang sem biztos. De maga a szalag se veszi fel végtelen részletességgel, dinamikával, és pontossággal.

Röviden, szerintem az a jobb média(és ezalatt nem a CD-t értem, hanem a PCM-et, ami nem csak CD-n lehet), amelyik legjobban vissza tudja adni az eredeti hangot. De nem ám úgy magukba, hogy itt egy bakelit, és nézegetem, hanem ugyanarra a végerősítőre kapcsolva, a hasznos frekvenciaátvitelük, és dinamikatartományuk legjobban közelíti az eredetit. Tehát az illesztett előerősítéssel, a zajjal, a szűrőkkel együtt.

Új hozzászólás Aktív témák