- Milyen monitort vegyek?
- Karnyújtásnyira került a PlayStation 2-től a Nintendo Switch
- Milyen processzort vegyek?
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- Fujifilm X
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Megvan az első leolvadt tápkábel az új GeForce-okkal?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Ha színesebbnek és kontrasztosabbnak tűnik a kép, a színek és a világos és sötét tartalmak a szinte leugranak a képről, akkor érdemes megnézni, hogy hogyan alakul az egyes színek és a gray-scale 0-5 illetve 249-255-ös szintjei között az árnyalatok megkülönböztethetősége.
Bekalibrált monitorral, aktív teljes színtérrel (0-255), úgy hogy nincs a driverben bekapcsolva hagyva semmilyen "color-enhance", úgy elvileg nem szabadna óriási különbségnek lennie.
[ Szerkesztve ]
-
koko52
nagyúr
Van 2060-am és 580-am. Van különbség, nem kicsi. Sokkal szebb az 580 képe ugyan azzal a monitorral.
[ Szerkesztve ]
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
Sinesol
veterán
Semmi különbseg nincs szinekben, talan 10 eve volt valami gebasz, de annak is erösen velemenyes volt az eszrevehetösege, inkabb csak a szamokon ment a lovaglas.Végülis tökmindegy, pont semmit sem szamit manapsag, hogy mi volt a 10 évvel ezelötti hardverekkel. Egyebkent vagy 2 éve AMD-t hasznalok.
[ Szerkesztve ]
-
koko52
nagyúr
AMD VGA-nak sokkal jobb színe van. Egyszer próbáld ki, leesik az állad.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
Sinesol
veterán
Én ezt tudom, azért is választok a számomra legmegfelelőbb ajánlatok közül, az meg totál hidegen hagy, hogy épp melyik cég a gyártó. Ezzel szemben épp te vagy az, aki kijelentette, hogy nem vásárol Nvidia terméket, aminek a fanboyságon kívül nem nagyon lehet más oka, hiszen miért vennél AMD-t ha épp a zöldeké a jobb ajánlat? Lehet itt buta konteókkal jönni, meg szegény népet segítő AMD-vel, de ez mind csak a fanboyok önáltató meséje. A valóságban épp ugyanolyan profitorientált vállalat mindkettő.
[ Szerkesztve ]
-
BiP
nagyúr
Ennek fényében aztán valóban sok értelme van szidni az nvidiát , pláne egy totál bagatell dolog miatt.
Sokkal értelmesebbnek tartom az igényeknek legmefelelőbbet választani, ill. ár-érték arány figyelembevételével kártyát választani, mint élből egy gyártót kizárni mondvacsinált okok/szimpátia alapján.
Én pl. monitorok vonalán vagyok úgy, hogy AOC és BenQ kizárva, ill. laptopok közül az Acer , de 1. ezek sokszereplős piacok, nem kettő. 2. mutattak pár pozitív példát, úgyhogy revideálnom kell a nézeteimet ezzel kapcsolatban, léteznek jól eltalált típusok ezekből a monitorokból. -
Albigator
őstag
Én kicsit több mint 2 éve vettem a
-1060 Strixet "akciósan", de bányászláz idején 92e-ért
-2070 Palitot szintén akciósan 123-eért fél éve
-3080 jönne a sorban 164e-ért de erre úgy érzem kell várjak pár évet
Pedig nem ártana egy jobb kártya WQHD 144Hz-en..Táp kérdés.
Corsair RM750x Gold-om bőven elég lenne még egy 3090-hez is, ugye? -
BiP
nagyúr
Na, meg is volt a bejelentés. [link]
Bika lesz, az biztos.3090: 1499$
3080: 699$
3070: 499$Ha ez igaz, és itthon megáll ugyanennyi euróban, akkor a 3080 is egy elérhető kártya lesz , olcsóbb, mint a 2080Ti. - persze így is drága, de még mindig megfizethető.
És spec alapján meg is érné azt a 200$-os felárat.
És ahogy nézem, szerintem előbb-utóbb kéne valami a 3080-3090 közé, akkora az ugrás. Mind árban, mind specben (pontosabban RAM-ban). -
BiP
nagyúr
Nem számít, ahogy a mostani panasz sem szerintem. Csak az abszurditásra akartam felhívni a figyelmet. Túlpörgöd.
Én nem éreztem ezt annyira húdevilágmegváltóappleszintű bejelentésnek.
Volt egy 8:19 perces videó, amiben kerek 15másodpercig említik az új csatlakozót.
Kisebb lett, és nagyobb powert át tud vinni. Meg elforgatták, tehát komolyan nőtt az energiasűrűség a csatlakozóknál, amit biztos nem egyszerű megoldani. Mégis csak 15mp-et szenteltek rá a 8perces videóban.
Ráadásul egyedül a nvidia Founders Edition 3090-esen lesz rajta, minden más kártya (nv és AIB gyártók) az eddigi 8-asokat fogja használni.
Engedd el.[ Szerkesztve ]
-
jerry311
nagyúr
Most akkor mi van?
Jól látom, hogy visszatérnek az "eredeti" 2x 6-os PCIe tápcsatlakozóhoz?
Illetve nem pont ahhoz, hanem összeolvasztották a 2x 6-ot 1x 12-re.
Ezek nagyon okosak. -
koko52
nagyúr
Munka kártya mindig drágább, ez játszós. Olyan mint az ipari vs hobby. UV lámpát kerestem varratvizsgálathoz. Az ipari 5x drágább mint a hobby és kb ugyan az.
-
nexplo
őstag
Most van olyan nv karim raktáron ami 48Gb-os. Ahhoz képest a 700 csak filléres vacak
Ez a 48-as majd 2.3 misi plussz áfa... hihetetlen árakon mennek a "nagyvasak"...
De ugye ez nem nekünk a pórnépnek van
Beteszem a linket csöpögni: [link][ Szerkesztve ]
Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)
-
koko52
nagyúr
-
BiP
nagyúr
Csodálkoztam én is, amikor az első spec-ek szivárogtak. Nem tudom, miért nem elégedtek meg 12GB-tal - vagy másik oldalról nézve miért nem tettek 20GB-ot a 3080-ra.
Mert -ahogy itt már felmerült a 1080Ti 11GB-ja- fura, hogy azóta csak a 2080Ti volt, ami ugyanennyit kapott, minden más megállt 8GB-nál, tehát spórolnak a felpakolt ramokkal, ez a 24GB nagyon kiugró.
Professzionális kártyánál még érthető lenne, de egy gaming kártyánál furcsa, főleg, ekkora a különbség a 2 "szomszédos" kártyánál.
Mert így tuti, hogy az ára is csillagászati lesz. Na nem mintha fenyegetne, hogy vennék ilyet, csak indokolatlan felára lesz a plusz indokolatlan ram-mennyiségnek. -
nexplo
őstag
Én most is 1000W+ -os tápot használok de valóban nem lesz semmi az új kártya és a körítése. Csúcs kártya csúcs fogyasztással. Előbb utóbb jönnek majd új szabványok ahogy fejlődik a technológia. Addig jó ameddig csak egy mezei átalakítóval meg lehet oldani. Gyanítom pár év és specka táp kell majd a csúcs cumókhoz Csak bírja elvezetni a kártya ezt a sok meleget, mert gyanítom nem lesz semmi a hő sem
Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)
-
koko52
nagyúr
3090-3080 24GB - 10GB--- most a 24 a túlzás vagy a 10 a kevés? Mert ekkora különbség nagyon nincs köztük.
-
BiP
nagyúr
Közben kiszivárgott csomó termékfotó/render, ill. termékoldal, a Gainwardtól, ZOTAC-tól, ASUStól, és mindegyik kártyán 2x8-as csatlakozók vannak.
Állítólag az összes AIB kártyán 8-as csatik lesznek, egyedül az NV Founders 3090-esen lesz kipróbálva a 12-es csatlakozó.
Szóval ennyit a csúnya gyártókról, akik direkt ki akarnak szúrni a vásárlókkal, meg a kötelező új tápot venni a csatlakozó miatt összeesküvés-elméletről.
Spec. alapján amúgy 3090: 350W, 3080: 320W, 3070: 220W. [link][ Szerkesztve ]
-
koko52
nagyúr
háztartási eszközben pár vékony rézdróton gond nélkül átmegy minden ami kell.
Fizika órán tanították, hogy minél vékonyabb a vezeték annál nagyobb feszültség és annál kisebb áramerősség kell a gazdaságos és észszerű szállításhoz. Ezért viszik a távvezetékeken 400 000 V-on az áramot. Ha otthon 12v-os feszt szeretnél, hogy ne baxon agyon az áram 20x vastagabb kábeleket kéne vezetékezned a falakban."Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
Sinesol
veterán
Igazán fejleszthetnének már valami interfészt a pci express helyett is.
Hirhez csak annyit, hogy szerintem jó megoldás, ha egy 12 tűsssel egyben le lehet rendezni a dolgokat és nem kell 6+6 vagy 8+6-al szenvedni. Megesett már, hogy molex átalakitozni kellett mert épp nem volt plusz egy 8 as csati.
Amugy nem értem mi a nagy riadalom az energiaátvitelen, ez még igy is csak párszáz watt, miközben egy átlagos több KW-os háztartási eszközben pár vékony rézdróton gond nélkül átmegy minden ami kell.
[ Szerkesztve ]
-
wattafaka
senior tag
És komolyan 49 évesen erre izgulsz, hogy majd nevethetsz másokon? Izgalmas/ingerteli életed lehet.
Megnéztem igen az adatlapodat, és a full AMD-ből összeállt a kép. Megláttad az NVidiás címet, el se olvastad a cikket, csak jöttél fröcsögni. Ilyeneket 16 éveseknél látni, nem 49
És azt már tudjuk, hogy te nem veszel ilyet, de hogy rajtad kívül ki fog, ahhoz tökéletesen 0 közöd van
Egy duzzogó gyerek stílusát nyomod, aki csalódott a nagyvilágban.[ Szerkesztve ]
-
koko52
nagyúr
-
fanti
addikt
válasz wattafaka #45 üzenetére
Én nem is akarom megvenni. Nézd meg az adatlapomat. Olyan konfigom van amihez nem kell nyúljak 6-7 évig.
De 15 éve még megvettem volna...mint ahogy pl. megvettem az i7-3770-et, majd két évre rá az i7-6700K-t...
És a vége egy büdös nagy nulla volt ami a teljesítmény növekedést illeti.Ezt már ti fogjátok megvenni, én meg már csak röhögni...
[ Szerkesztve ]
-
wattafaka
senior tag
Jézusom, ez már ijesztő Úgy látom ráléptem a tyúkszemedre, vagy fájt a feje az asszonynak és nem volt szex, de nyomatod itt az NVidia-AMD bullshitet, miközben csak annyira kértünk, hogy ne legyél ennyire faék, hogy legalább olyan dolgon ne hörögj, ami feketén-fehéren le van írva. Szóval szúúúszáá
"Értsétek már meg azt, hogy a számítástechnikai hardver fejlődése sosem nekünk készült...mindig a könyörtelen és hatalmas profitéhség mozgatja az egészet. És a gyártóknak az a jó, ha 1-2 évente MINDENT cserélsz. Nincs új a nap alatt...bizonyos dolgok sosem változnak..."
Szerencsére erre létezik egy tökéletes megoldás. NEM kell megvenni. Voilá, és még idegeskedned sem kell.
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
"Mert szerinted a Seasonic-nál meg az Nvidia-nál is dilettáns idióták vannak akik nem tudják kiszámolni és megmondani, hogy a gyakorlatban menni fog-e vagy sem...?
Esetleg szerinted ki sem próbálják azt amit a hírben taglalnak...?"De, kipróbálták a mérnökök. Épp úgy ahogy az Intel mérnökei is közölték már az elmúlt 15 évben legalább 3-4 alkalommal : "Nem lesz szükség új alaplapra, mert a korábbi PCH jó lesz, és a foglalatnál sem kell lábszámot változtassunk"...és procidebüt előtt egy héttel jött a hír..."Igen, sajnos még is változtatnunk kellett kissé a foglalaton, ugyan a lábak száma nem változott, igazat mondtunk...bár 4-5 lábat sajnos mérnöki okokból fel kellett cserélnünk".
Értsétek már meg azt, hogy a számítástechnikai hardver fejlődése sosem nekünk készült...mindig a könyörtelen és hatalmas profitéhség mozgatja az egészet. És a gyártóknak az a jó, ha 1-2 évente MINDENT cserélsz. Nincs új a nap alatt...bizonyos dolgok sosem változnak...
De nagyon régen is ez volt. Mikor pl. az Intel többoldalas mérnöki esszét írt arról, hogy miért is nem jó a Pentium II-es prociknál a tűs foglalat, és miért is kell a Slot-os...Vagy amikor a VGA kártyáknál AGP helyett bejött a PCI-E csati, és mondták, hogy nyugi, a GPU ugyan AGP-re van tervezve, de egy átalakító chippel ezt lazán megoldjuk....aha....meg is oldották, bár működés közben szinte forrt az átalakító chip...nem jól szellőző házakban cresselt is rendesen.
Bár vehetünk egy éles kanyart és időt lépve nézzük csak meg az AMD-t.
"Nem változtatunk az AM4-en!!!" Hát azon nem is változtattak, de milyen érdekes, hogy a "szaros" kis B450-ekben megy a teljes eddigi AM4 proci repertoár, a "nagy és komoly és új fejlesztésekben" azaz a B550-ben és az X570-ben meg már nem! Még az X570...csak csak, mert ott 2XXX-től felfelé megy minden...eddig, na de a B550? Az meg csak 3XXX-től fölfelé...Pedig mindkettőbe hardveresen menne minden AM4-es CPU, de ez nem üzlet senkinek, csak a hülye usernek, azt meg ki nem szarja le?!
Hisz a derék öreg kis olcsócska B450 megeszi az összes Ryzent...és biza ez nagyon nem jó így a gyártóknak, hiszen hol marad a komoly profit?De csak maradjunk a tárgynál.
Biztosra veszem azt, hogy nem fognak zökkenőmentesen menni a komolyabb GPU-k az átalakítózással, és a magyarázat is rég készen van már rá, igen szép mérnöki elemzésekkel és mutatós diagramokkal.
Vagy csak bizonyos belsővel szerelt tápokkal fognak majd tökéletesen működni...de persze ez nem fog kibukni elsőre...csak a fagyások olykor, meg a játékokból kiugrálgatások rendszertelenül...mondják majd : hát igen, a kezdeti driverek....aha....hogy nehogy két héten belül elálljál.
Aztán meg jön vissza a gariból : Nálunk patentül működött!Lesz még itt majd RTX 3XXX Seasonic cupon edition...és 15 dolcsi kedvezményel veheted meg hozzá a Seasonictól (példa csak) az új csatis tápot...
49 éves vagyok, ebből 35 évet töltöttem eddig a szakmában és hányok az ilyen "fejlesztésektől", mert ez nem más mint árukapcsolásos rablás!
És hidd el nekem, ha azt mondom, hogy ha a nagy legális gyógyszeripart (17 évig voltam rendszergazda/programozó/hardveres egy 1200 ágyas megyei kórházban) KIZÁRÓLAG A PROFIT MOZGATJA ÚGY, HOGY AZ EMBERI ÉLET ÉS NYOMOR MÉG CSAK A SZEMPONTLISTA ALJÁN SINCS FÖNT, szóval akkor a kis hardverecskéknél....ugyan már. Hidd el nekem, csak a pénz mozdítja előre a világot. És hiába nagyon nagy baj ez, de attól még így van.
[ Szerkesztve ]
-
Puma K
nagyúr
"A másik meg az, hogy huhúúúúú, de mekkorát fogok nevetni, szinte nyerítve röhögök majd, amikor kiderül, hogy hááááát, igen igen, átalakító ide vagy oda, de sajnabajna az erősebb gpu-k nem lesznek stabilak átalakítózva, csak tápcsere után....muhahahahahaha!!!"
Mert szerinted a Seasonic-nál meg az Nvidia-nál is dilettáns idióták vannak akik nem tudják kiszámolni és megmondani, hogy a gyakorlatban menni fog-e vagy sem...?
Esetleg szerinted ki sem próbálják azt amit a hírben taglalnak...?
Ennyire rosszmájúnak lenni és így lejáratni magad ilyen amúgy roppant mód gyerekes megnyilvánulások mellett kár volt.Két olyan cégről beszélsz akik közül az egyik a legjobb az adott területen a másik meg piac vezető egy elég szűk körben ahol egy jó ideje önmagával versenyez...
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
fanti
addikt
válasz wattafaka #28 üzenetére
"Az NVidiát nem fogja meghatni, hogy vered magad a földhöz"
Mondjuk ez kölcsönös, én is szarok az nvidiára!
A másik meg az, hogy huhúúúúú, de mekkorát fogok nevetni, szinte nyerítve röhögök majd, amikor kiderül, hogy hááááát, igen igen, átalakító ide vagy oda, de sajnabajna az erősebb gpu-k nem lesznek stabilak átalakítózva, csak tápcsere után....muhahahahahaha!!!
Na majd akkor kíváncsi leszek az okosságodra....persze tutira akkor is az nvidia mellé állsz majd, és fennhangon hirdeted, hogy "ez előre nem volt látható"...miközben az 1000 wattos seasonic gold tápodat 25-ért árulod az aprón....
Rémlik még a 2080Ti startja? A nagy diadala?
Összefosták magukat sorban a félmillás kártyák mert a micron gddr6-os ramjai...
Ha azt nem tudták betesztelni normálisan, akkor majd pont egy szaros tápcsatival fognak most szarakodni mi?Majd írja az RAM : "vegye föl a kapcsolatot a kereskedővel, illetve próbálja ki natív csatis táppal, te kipróbálod natív csatis táppal, aztán marad is a táp, mert mily érdekesség....azzal stabil lesz...
[ Szerkesztve ]
-
-
Anaren91
senior tag
Itt már csak az az érdekes, hogy az FE editionra kell egy ekkora csati, akkor az evga kingpin ultrabaszó kártyára mennyit fognak aggatni? nameg akkor az lesz vagy 5 slotos, ha a sima FE 3? Der8auer meg már biztos bütyköli hozzá az LN2 hűtőt, hogy lehessen rendesen húzni.
[ Szerkesztve ]
MSI B450 Tomahawk Max, Ryzen 7 5800x3d, PowerColor 6700XT Hellhound,64 Gb 3600Mhz CL18
-
Puma K
nagyúr
Ezt a hozzászólást olvasva ránéztem a tápomra.
Még 2019. januárjában vettem 48k Ft-ért. Most ugyan abban a boltban ahol akkor a legolcsóbb volt és nem ilyen neve nincs cég... na ott most ugyan ez a táp 69k Ft
De még olyan boltban is 10-11k Ft-tal drágább az eredeti árához képest ahol úgymond "mernék" vásárolni.
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
wattafaka
senior tag
Ez van amikor az ember csak hörög, mint te. Gondolom a videót eszed ágában sem volt megnézni, ugyanis benne van, hogy adnak hozzá átalakítót:
Plusz ahogy fentebb is írták, semmi sem kötelező. Az NVidiát nem fogja meghatni, hogy vered magad a földhöz, és már csak azért se veszel.
Nem értem az embereket. Azt szeretnék, hogy kisebb, erősebb legyen, de közben fele annyit fogyasszon és még persze olcsóbb is legyen. Tessék felébredni. Ha a személyiségetek ötödannyit fejlődne, mint ahogy a tech adott idő alatt, most nem kellene ezeket leírnom.
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
"megerősítette a 12 tűs tápcsatlakozót"'
Jó. Megerősítem, hogy eszem ágában sincs sem tápot cserélni sem VGA-t. VGA-t már csakazértisből sem cserélek ha új tápcsati kell hozzá. Köszi nVidia, mehetsz a picsába az új tápcsatiddal együtt!
Tegyé rá mingyá ilyet, oszt hátha elég....ha kevés, akkor meg két ilyet.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Akinek lesz rá pénze, hogy megvegye ezeket a kártyákat annak kell egy új táp is, lehet egy jó nagy lassan tényleg elérjük az 1000w, tápot. Én tavaly a mosókonyhában 1000w hősugárzóval fütöttem.
duree54
-
Z_A_P
addikt
majd a felmelegedett levegőt a két ventilátor a kártya hátoldalán, illetve a központi processzor és a rendszermemória felé vezetné el.
Jo arc!OK
-
ShiTmano
aktív tag
Van újabb fotó is. [link]
"Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim
-
koko52
nagyúr
Jöhetnek a 7-800w-os tápok minimumnak. Most akkor vídia is intel módra csak úgy hoz teljesítmény többletet, hogy kazánokat gyárt? Remélem nem így lesz.
-
veterán
Még leánykorában a cikkben említett gyártó mennyire fikázta a 3dfx-et...
Ezért:Csak ugyan itt tartunk megint 20 év elteltével
Mondjuk igaz, régen is voltak már bajok a fejekben
[link][ Szerkesztve ]
A Harry Potter film egy Die Hard koppintás. A főhős éjnek évadján egy toronyban rohangál össze-vissza, és próbálja elkerülni Alan Rickmant.
-
Jacek
veterán
Nincs is baj ha valami kazán , úgy jön ki a lépés a tech éppen akkor nincs baj, azokkal a mélysötét egyénekkel van a baj akik addig amíg AMD vagy Intel kazán azt ütik vágják mekkora szar, aztán amikor a kiskedvenc tól ki a műhelyből egy kazánt akkor ez egyből jóformán pozitívba fordul Ezeken mindig jót röhögök milyen alacsony a kerítés...
-
Reggie0
félisten
válasz #16939776 #11 üzenetére
Hat, erre mondtam, hogy jobb VGA-n a VRM korbeoleli a GPU-t. De ezt kulon paneles tappal nehez megoldani, foleg ha csatlakozot szeretnel hasznalni, mert minden kontaktusnak van atmeneti ellenallasa es ezek a nagyaramu csatlakozasok baromi sok feluletet visznek el.
A remote sensing sajnos nem megoldas, mert a terheles csokkenesnel, mondjuk 180A->18A eseten a droop 90%-anak megfelelo feszultsegugrast kapna a target feszre, ugyanis tul lassan sutne ki a GPU az induktivitasokat. Azaz pl. 50mV helyett csatlakozokkal es kulon panellel 100-200mV tartomanyaba novekedne ez a feszultsegimpulzus. Emiatt a GPU szabalyzokoret lassitani kell, azaz a felfele es lefele torteni teljesitmenyszabalyozas sokkal tobb ido alatt kell vegrehajtania, ami mikrolaggokat okoz.
Amugy ez a problema FPGA-knal fokozottan jelentkezik, a mostani nagyobb kartyakbol sokat nyirnak ki igy a kezdobb programozok, mert ott minden hardveres szabalyozast a kodban kell megoldani, nincs kulso vedelem erre.
(#12) Duracellm...: De, kell a 8 reteg a 300W-hoz. En 180 Ampert terveztem 6 retegu panelra es ugy is rezeg a lec, mert ugye az alkatreszek miatt helybol 2 reteget elbuksz. Aztan ott vagy, hogy lenyegeben van egy 100mm szeles es 35um vastag vezetod, ami eredoben csak 3.5 mm^2. Az meg baromira keves, 0.5mOhm/5cm, 180 amperen, azaz 90mV/5cm a droopod. Az meg eleg kellemetlen, amikor 0.927V-os a tap es 1.000V felett mar tonkremegy az IC [link] Gyakorlatilag egy azonnali reset max terhelesnel kinyirja. Es ez csak 5 centi tavolsag.
[ Szerkesztve ]
-
ShiTmano
aktív tag
Lehet hülye kérdés, de nem lehetne áttérni a 24V-os rendszerre? Fele amperrel meg lehetne oldani.
"Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim
-
törölt tag
válasz #16939776 #11 üzenetére
Nekem még az is gyanús, hogy a külön álló tápnak nem kellene 8 rétegű nyákot tervezni mint a -gpu-memóriának, így más keresztmetszetek jönnének ki, és összességében egy kisebb zajú, kisebb belső ellenállású, gyorsabb reagálású tápot lehetne csinálni.->jobban menne tőle a GPU.
Persze én nem értek hozzá, hogy ez a hajcihő bárkinek is megérné-e a pluszmunkát, egy konzumer szintű GPU-nál, ahol a hűtés is erősen kompromisszumos, a méret követelmények miatt.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Valóban több réteg kell így, de meg lehet azt tenni, hogy a 6-8(x2) fázist nem egy 350A-es kimenetbe gyűjtik össze, hanem a GPU alatti rétegeket a "több végén" táplálják meg, két/több 3-4 fázisú, 175A-es táppal, és a GPU-nél lévő betáplálások helyén, mint remote-sensing olddanák meg, meg a külön álló tápok pontos feszültség szabályzását.
Gondolom a GPU-nak is el vannak osztva a teljes felületén a GND és VDD lábak, akkor meg miért csak két egymással szemben lévő oldaláról, hosszú PCB szakaszon átvezetve lehetne optimálisan betáplálni?:[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Pont ezért valószínű, hogy a PCB-vel átellenes sarka meg lesz támasztva valamilyen mechanikai elemmel, amivel azt a burkolathoz kötik.
Igen durva, hogy a tápcsatlakozó helyére is igény mutatkozik, hogy oda is alkatrészeket lehessen letenni.
Lehet hogy megérné azon gondolkodni, hogy a GPU-memória egy PCB-re, de külön kerüljön, és annak a háta mögé, külön PCB-re legyen a VRM rész felépítve. A kártya hátsó felére meg szabad hely maradna akár milyen széles tápcsatlakozónak. Illetve a két PCB között, mint légcsatornában légáramot is át lehet küldeni, hűtve a GPU pcb felöli részét és a VRM alkatrészeit is.
Részemről örülnék ha 1 db ilyen 2,5-3 slot-os kártya nem enne meg 5-6db szabad slot-ot, azért hogy le lehessen hűten. Mert ha ezt a szintet elérjük, akkor idióta a koncepció, hogy ezt PC-be tervezik. Nyugodtan lehetne a GPU külön dobozban, táppal, olyan nagy sebességű hűtéssel, ami optimálissá tehető ~500W-os csúcsok elvezetésére. -
Reggie0
félisten
Pedig nem, az eddigi 6pines es 8pines csatik jelentosen alul voltak meretezve azzal a 4.2A/pin-nel amivel most uzemelnek. Maga a csatlakozo 13A/pin-t is elvisel - legalabbis a molex, nem a gagyi utangyartott kinai -, azaz a 8-as csatin 450W is mehetne. Csak az ATX szabvany nem engedi, illetve a szamitogepen beluli megemelkedett kornyezeti homerseklet kivan nemi tartalekot.
[ Szerkesztve ]
-
GodGamer5
addikt
Érdekes megoldás, nemsoká kiderül mennyit ér a gyakorlatban.
"Többször látsz Game Over képernyőt, mint Michelle Wild f@szt." "It's not a Loop, it's a Spiral"
-
pandras83
őstag
milyen szépen magyarázzák el, hogy kazán lesz az rtx 3000-es sorozat felsőháza. marketing 10/20
Cyberfuck Patchrunner
-
BiP
nagyúr
Tisztára olyan hangja van, mint Matthew Perrynek (Chandler)
Ha merőlegesen van csatlakoztatva a 12tűs csatlakozó, brutál mennyiségű energiát kell átvinnie azoknak a fémtüskéknek, amivel fel van rakva a nyákra, elég kis helyre sűrítve. Durva.
Új hozzászólás Aktív témák
- Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB /Leirás!/Posta ok!
- BESZÁMÍTÁS! Asus ProArt OC RTX 4070 OC 12GB GDDR6X videokártya 3 év garancia 27% áfa
- 7900 XTX-et keresek, használt, de viszonylag szép állapotban! Akár új is jöhet!
- Aorus Master 4070 Ti Super 16gb Jegelve : Wilhelm996 részére
- GIGABYTE GeForce RTX 3080 VISION OC 10Gb
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest