Új hozzászólás Aktív témák
-
Balazsss
csendes tag
Üdv!
Korábban én is, mint itt a fórumon sokan mások nulláról ugrottam neki az otthoni VHS kazik bedigitalizálásának. Utoljára prá hónapja írtam itt, s ígértem, ha összeáll a rendszerem, leírom a tapasztalataimat - hátha segít más érdeklődőknek.
Mielőtt belekezdenék: Szeretnék nagy-nagy köszönetet mondani Djnice -nak és qnadam -nak a szakmai segítésgükért!!!!
Na lássuk.
A rendszerem:- VHS Lejátszó: Panasonic NV-FS200 HQ, SVHS, TBC + Noise Filter -rel ->> S-Video + 2 db Audio csatlakoztatással megy a jel (spec sony kábel) ->> SONY DCR-HC96 Mini DV Handycam-be, DV IN/OUT, iLink (ez digitalizál áteresztéssel) ->>> Firewire 4 pin (kicsi csati)/ 6 pin (nagy csati) kábelen ->>> Sweedex PCI Firewire kártyába (VIA chipset!!!!), 100-400 Mbit, ami egy kb. 10 éves Pentium DuoCore-ban van + Windows XP SP3, ami az adatrögzítést végzi VirtualDub (Capture menüpont) vagy WinDV-vel. A kettő közt minőségben nem találtam különbséget, az oldalsó adatsáv miatt nekem a VirtualDub jött be.
Kapott formátum: DV Video (dvsd), 720x576, 25 fps, planar 4:2:0 YUV, így 1 órányi anyag kb. 13 GB (!), szóval ha sok VHS kazettád van, tárhely az legyen!
A kapott minőséggel elégedett vagyok, de az nagyon látszódik, hogy a legtöbb a VHS kazetta eredeti minőségén + állapotán múlik! Nagyon eltérő végeredményeket kaptam, s mondhatnánk, hogy koszos a VHS fej (amit bizony azért kell takarítani), de pár perc eltéréssel egymás után lejátszva nem azon múlik.Tapasztalataim:
- nagyon fontos, hogy a Firewire kártya VIA chipset-es legyen! Olcsó Digitus kártya (Texas Instruments chipset-el) felejtős. Megjártam vele, idő+pénzrablás. Apróhirdetésben 1-2 ezer forintért lehet jót venni! Link a Firewire kártyák bűvöléséhez: [link]
- a számítógépben jó legyen a tápegység, stabil legyen, mert ha valami feszültség ingadozás vagy kis teljesítményű táp van, akkor random időpontokban megfagy a rögzítés és fucss az addigi beleölt óráknak!
- a mini DV kamera DV IN/OUT-os legyen, hogy át tudd ereszteni rajta az analóg jelet. Kamera kereséshez egy nagyon hasznos lista, sok típussal: [link] KÖSZÖNET érte Djnice - nak!
- a TBC és a Noise Filter sokat számítanak, ha lehet olyan legyen a VHS lejátszó!
- jó ha van egy 2. megbízható videolejátszó - csak tekerésre, mert a szalagot érdemes digizés előtt oda vissza áttekerni! Az a tapasztalatom, hogy 30 éves felvételeknél sokat számít, kevésbé csíkozódik a felvétel, amelyik hajlamos rá.Következő lépés: digitalizálás.
-> Elsőre nem egyszerű, tudni kell beállítani + erősebb proci, gép kell hozzá, hogy haladjon.- Szoftver: sok van, nekem a VidCoder bevált a megfelelő, előre betölthető beállításokkal!! Itt a forumon fentebb tekerve megtaláljátok qnadam linkjét ehhez. Köszönet érte!!!
- Hardver: próbálkoztam dual és duo core gépekkel, amik kéznél voltak -> egy 3 órás VHS anyagra kiírta, hogy 29 óra alatt lesz kész.De normális áron találtam egy 2013.-as Dell Optiplex 7010, i5-3470, 8GB Ram, 128GB ssd-t. Na ez már 4,5 órát írt ki és tartotta is, s mellette alig lehetett a hangját hallani.
Az 50 GB-os dvsd-ből, lett kb. 9 GB-os mp4. és a minősége teljessen jó a mai nagy lapos TV-hez. Elégedett vagyok a végeredménnyel.
Ennyi.
Eddig kb. 50 órányi anyag készült el és még legalább ennyi van. Idő, na az az ami még kell hozzá!Remélem, tudtam segíteni! Köszönet és Üdv!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest