- Projektor topic
- Milyen asztali médialejátszót?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hobby elektronika
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Hisense LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
Kezdő szerencsétlenkedés:
Nettó 10 óra sikertelen mérés után rájöttem, hogy:
1. Ki kéne kapcsolni a Windows automata fényerőszabályzását,
2. Elfektetett tableten csúszik a kalibrátor és le kell súlyozni.
Na talán majd most végre sikerül ez is... -
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti #4485 üzenetére
Oké, az egész tárgytalan. Tegnap éjjel nem indítottam újra az LR-t két profilváltás között.
Ma reggel már igen, némi olvasást követően és emiatt inkonzisztens eredményeket kaptam.
Úgy tűnik most natív gamuttal is kb ugyanazt látom a thumbnail-en mint a szerkesztő ablakban. Érdekes megfigyelni amúgy, hogy Library és Develop mód között is váltogat aRGB és Prophoto közt a program, az is elhúzza a thumbnail-eket kicsit.
Tanulság: újra kell indítani mindent. Nincs on-the-fly profil betöltés...
Bár a két monitor még mindig nem egyezik szemre, de ez nem nagy gond. Nem is várom el a laptoptól, hogy kiváló dE-t produkáljon. Amúgy meglepően jól használható a képe, csak a Dell-t mellérakva jön ki a különbség. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti #4484 üzenetére
Ha átváltok sRGB módba a Dell-en (a hozzá való profil betöltésével együtt) és újraindítom az LR-t, akkor a thumbnail és a szerkesztési nézet már vmi hasonlót mutat és a kép is hasonlít a többi képernyőn látottakkal.
E szerint akkor nekem sRGB emulációval kellene fényképet kidolgoznom?!?
Minden eddig olvasott vélemény szerint natív gamut-ban kellene használnom az LR-t, de úgy egyszerűen nem azt látom, amit kapok export után. És ezt a nyavalyás program is "tudja jól" ha nem egyezik a thumbnail az ablakban látottakkal. Hol a hiba? -
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti #4483 üzenetére
Felső a Dell, alsó a laptopé.
Felső natív gamutban van a hozzá tartozó profillal, az alsó meg egy közönséges sRGB monitor a hozzá tartozó kalibrált képernyő profillal betöltve.
Az, h a kettő közt ekkora különbség van az nem lep meg. (A screenshot nem tudom pontosan hogyan készül a képernyőprofilokat figyelembe véve, de a valóságban nincs ilyen hatalmas eltérés, de szemmel láthatóan el van csúszva magentába az export).
De miért látok az alsóhoz hasonló képet egy kalibrált sRGB tableten, és ami igazán érdekes, hogy miért mutatja az LR thumbnail az alsó soron közel ugyanazt a képet, amit a többi képernyő látok, míg a szerkesztési nézet meg vmi hasraütésszerűt mutat a többihez képest?? -
Teasüti
nagyúr
Vane gy kis gondom.
Nem konzisztensek a színek különböző megjelenítőkön.
Dell up2716q-t beprofiloztam minden használatos képmódban, amik egymáshoz képest konzisztensek és kiváló dE értéket adnak: átlag 0,1 és max 1,1. WB custom képmódban 6509K.
Laptopnál már nem ilyen jók a dE értékek, de azért nem katasztrófa avg 0,36 és max 1,93.
WB 6565K.
Ennek ellenére a Dell vmiért kevésbé szaturált képet ad és WB-re mintha enyhén zöld-be húzna a tint a laptop képernyőhöz képest. Egy MS Surface Go-val hasonlítottam össze e kettőt, hisz a tablet gyárilag kalibrálva van (és olyan pontosan, mint a Dell). Az érdekes az, hogy a tablet a laptop képével egyezik, míg a Dell képétől határozottan elüt pár árnyalattal a zöld-magenta "tengely" mentén.
És ami nekem még furcsább, hogy Lightroom-ban - ami ugye színmenedzselt - Develop módban nem egyezik a szerkesztési nézet és alul a bélyegkép színe. A bélyegkép inkább hajaz a másik két képernyőre bár kissé túlszaturálva, túl sok magentával. Ha feltételezem, hogy a GUI nem színmenedzselt, kizárólag a szerkesztési ablak, akkor így érthető miért tér el egymástól a thumbnail és az szerkesztési nézet. De miért nem konzisztensek a színek a három kalibrált képernyő között CMS képnézegetőben?!? Olyan dE értékeim vannak, amiket állítólag szabad szemmel nem lehet megkülönböztetni. Akkor mi ez a zöld/magenta eltérés mégis? Ha csak a Laptopot nézném a Dell-hez, akkor ráfoghatnám, hogy a laptop képében nem lehet bízni. Na de egy harmadik eszköz meg éppen ugyanazt a képet adja, mint a laptop??
Vki vmi ötlet?
Reméltem legalább Lightroom-mal nem kell szarakodni, mert elvileg biztosított az átjárhatóság CIE xyY koordináták szerint a CMS-nek köszönhetően... De így nem tudok dolgozni, ha nem tudom miben bízzak.
A Dell mutat vmit, ami kalibrátor szerint közel tökéletes. A "fogyasztói" céleszközök meg mutatnak vmi mást. -
Teasüti
nagyúr
Új téma:
Hogy lehet kalibrálni egy TV-t egy colorimeter-rel?
Van olyan szoftver, ami hasonlóan a DisplayCAL interaktív méréséhez segít belőni a képet?
Gondolok itt kicsit több változóra, mint egy RGB gain és világosság. Interaktív mérése a szaturációnak, kontrasztnak, hue-nak, stb. -
Teasüti
nagyúr
válasz
mikrofon #4469 üzenetére
Nálam a 1803-as Win10 csinál ilyet, már a Profile Loader előtti időkben is késleltetett betöltést kellett beállítani a rendszer beállításokra login után, mert vmiért azonnal reset-el a képernyő kalibráció.
Ez ismert probléma, állítólag az új build-ekben javították. (Én meg a frissítéssel küzdök, mert hibát dob minden megoldási kísérletemre. Defender korrupcióra hivatkozva, holott azok a fájlok teljesen jók, csak MS elqrta az Update-et.)
-
Teasüti
nagyúr
válasz
szuszinho #4467 üzenetére
Gondolom leveszed a fényerőt vmi sztenderd értékre. Gondolom a monitornak van egy masszív black bleeding-je, vagy jó gyenge a fekete szint. Valamint a kalibrálás után icipicit csökken a tonal range is, mivel nem 255-re futnak ki a kalibrációs görbék úgy, mint lineáris video LUT esetén.
-
Teasüti
nagyúr
Jó reggelt!
Ott tartok, hogy beprofiloztam minden színtér emulációt a monitoron, amit használnék.
Ezek közt meg tudok egyszerűen váltogatni másik ICC profil betöltésével, kitűnő dE értékek tartásával (bár az emulációk lefedettsége hagy némi kívánnivalót maga után, de az most mindegy).
Ezzel egy "ICC aware" programban nincs is több dolgom.
Viszont a videóvágó szoftverek nem így működnek, azokhoz LUT-ot kell generálni.
Ez a része még nem teljesen tiszta a DisplayCAL-nak.
Szóval mivel az ICC profilok a monitor valós színteréhez igazodnak és egy szimulált színtérben kevésbé előnyös dE értékeket kapok, ezért logikus következtetésem, hogy kell egy LUT ami kiigazítja a szabvány színteret a monitor színteréhez.
Ha jól értem a DisplayCAL-t akkor a 3D LUT fülön a Source colorspace lesz az "amit ki kell igazítani" és a Settings-ben megadott profil az, amihez készül a LUT.
Viszont a Tone curve kérdőjeles. Ha én Rec709-ben akarok grade-elni, akkor nekem logikus lenne hogy az elméleti Rec709 görbét adom itt meg. Viszont a DisplayCAL fórumokon talált infó morzsák szerint a Rec709-et csak a rögzítéshez alkalmazzuk, megtekintéshez a Rec1886 használatos. Rec1886-ról most hallok először... A Resolve preset szerint is 1886 van beállítva alapból 2.4-es Absolute gammával. Ez a helyes beállítás akkor grade-eléshez?
Illetve az Apply calibration (vcgt) legyen kikapcsolva, mert "nem akarjuk kétszer alkalmazni a képernyő profilt"? Jól sejtem, hogy ez akkor használatos ha nincs betöltve ICC és az uncalibrated megjelenítőn használjuk a LUT-ot, akkor ez az opció számításba veszi a LUT generálás során a képernyő profilt is (mondjuk hardveres LUT betöltéséhez egy BM Decklink kártyán). A többi beállítást meg a Resolve preset szerint hagyom.
És akkor így kapok egy olyan LUT-ot, ami elméletileg egy kalibrált monitoron nekem a szabvány Rec709 színeket és gammát fogja mutatni, ami nekem kell (?) a grade-eléshez?
Ez elvileg bármilyen ICC profilhoz elkészíthető (sRGB emuláció, natív gamut, stb)? -
Teasüti
nagyúr
Amúgy kiderítettem hogy lehet LR-ben biztosra menni exportáláskor.
Lehet soft proofing-olni sRGB és aRGB színtérre is és ott látszik a gamut warning, ha vmi kilógna exportálás után. Csináltam egy gyors tesztet, de nem egészen értem az eredményt.
Direkt a laptop monitorán csináltam, ahol a képernyő gamut warning-ja hamarabb felkondul mint a színtér warning-ja. Exportáltam egy naplementés nagy dinamikájú képet ahol a vörös színek erősek túllógnak mindenen a munkaszínteret leszámítva. De megnézve az exportált fájlokat ez nem látszik. Nincs hard clipping az árnyalatokban. Arról még nincs információm mit csinál az LR exportáláskor. Alapértelmezetten Perceptual módon beprésel vajon mindent sRGB-be? Ha meg elkezdem lehúzni a színeket warning alá a proofing során, akkor meg nyilván nem azt a képet kapom, ami szeretnék. Vagy legalábbis az sRGB laptop monitoron is fakók lesznek a színek, hiába sRGB-be... mi a conform magyarul? ...dolgozom ki. -
Teasüti
nagyúr
Ne kezd te is, mert már megfordult a fejemben hogy rossz lóra tettem!
Wcg ide vagy oda, azért erősen látszik hogy céleszköz: a mozgásmegjelenítés katasztrófa.
Videózni már kétséges lehet-e vele normálisan.Ráadásul épp másik photo labort keresek, ahol értenek is ahhoz amit csinálnak és egy új versenyző (dscolourlabs.co.uk) ugyan biztosít minden technikai támogatást és tényleg luxus termékeik vannak, de a fájlokat sRGB-ben kérik.
-
Teasüti
nagyúr
Köszönöm a válaszokat!
Egyelőre elleszek. Most döbbentem rá, hogy nem is cuppan rá a képernyőre úgy, ahogy kellene. Az interaktív mérésnél simán elmozog 0.2 candelát ha zseblámpával bevilágítok alá. Ha behúzom a függönyt egy felhős reggelen, az is 0.05 candela.
Most kezdhetem elölről a profilozást sötét szobában... -
Teasüti
nagyúr
A színtér lefedettséggel nem lehet mit kezdeni, az ilyen és kész, ugye?
Böki a csőröm, hogy hiába tud 160% sRGB-nyi színt natív gamutban, ha az sRGB színtérnek nem fedi a 100%-át. Emulációban meg kifejezetten gyenge. Bár a Delta E az jó, csak a színtartomány nincs meg.szerk: amúgy miért hívod "i1D3"-nak? Hogy lesz a "Pro"-ból "3"?
szerk2:
Mit jelent pontosan a keresztbe profilozás DisplayCAL-ban?
A spektrofotométerrel készítesz a korrekciós fájlt az i1D3 számára az adott monitoron?
Ha igen, akkor hogy? Egy test chartot bemérsz a spektroval, majd ugyanazt az i1D3-mal és a kettő különbsége adja a korrekciót? -
Teasüti
nagyúr
0.05 Delta E-t melyik eredményben kaptál? Profilozás utáni összegzésben, vagy a profil visszaellenőrzése után? Esetleg egy szabvány színteret szimulálva ellenőrzéskor?
Most kaptam egy egész korrekt Delta E-t sRGB emulációban mérve sRGB gammával: átlag 0.15. Ha visszaellenőrzöm egy szabvány sRGB IEC61966-2.1 színteret szimulálva, akkor ez máris csak 0.76. Viszont a színtér lefedettsége pocsék az emulációnak, csupán 93%. Netes teszt alapján túl kellene teljesítenie az emulációnak az sRGB-t.
-
Teasüti
nagyúr
Pedig akkor az is 8 bit módban kellett működjön OpenGL alatt (effektíve minden program, ami nem D3D - vagyis játék -, ideértve az Adobe termékeit és a DisplayCAL-t is).
Akkor vmi nem stimmel nálam. Ez a monitor alulmúlja a várakozásokat.
A színtér lefedettsége sem 100%-os se sRGB-ben, se AdobeRGB-ben - egyetlen mérésem során se. És a Delta is 0.39 volt eddig a legjobb. Valamint a kontrasztja is gyengébb, mint amiket neten mértek mások: rendre 680:1 körüli értékeket kapok. -
Teasüti
nagyúr
A kalibrálás az egyedi minden képernyő+vga párosra. Más vki profilját betöltve nem kerülsz beljebb. Casual felhasználásra azért érheti meg, mert rendbe teszi a gyengébb minőségű megjelenítők általában borzalmas gyári beállításait, ami a kontrasztot, fényerőt, szaturációt és a fehéregyensúlyt illeti. Profitálni max annyit fogsz belőle, hogy egy a valóshoz közel álló képet fogsz látni, nem pedig egy túlszaturált, túlkontrasztos vmit adott esetben (mint a tévéknél a demó/kiállítási mód és társai kategória) amin meg se jelennek a részletek rendesen. Vagy ha a fehéregyensúly (a fehér szín melegsége, épp mint a világítástechnikában) túl hideg vagy túl meleg, akkor azt is rendbe szedi és nem húzza el az összes színt kékbe vagy narancsba.
-
Teasüti
nagyúr
Járulékos kérdés:
Környezeti fénynek D50 vagy D65 a célszerű? -
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti #4436 üzenetére
Miért egyezik a kép nem színmenedzselt képen és miért lesz fakó a színtér emuláció egy színmenedzselt alkalmazásban?
Jelenleg csak arra tudok gondolni józan parasztiból, amit egyetlen változóval ki lehet fejezni.
Ha az sRGB a 70% és az AdobeRGB mondjuk a 100% a monitoron. Viszont a VGA-nak fogalma sincs milyen kép módban futtatom a monitort. Azt egyszer bekalibráltam a natív színtérre, így az az egy mód a színhelyes, ami itt a 100%. A non-CMS megjelenítés gondolom 100%-ra skálázza a képet, vagyis a 10 bites videójel a natív, kalibrált színteret használja.
És egy CMS alkalmazás meg - sejtésem szerint legalábbis - "tudatában van" a megjelenítőhöz társított ICM profil alapján, hogy mekkora a monitor színtere és ahhoz mérten - a 100%-hoz - "skálázza" a színeket, vagyis 70%-nyi sRGB-nek megfelelő színeket mutat nekem a natív színtérben. Mivel a VGA nem tudja, hogy átváltottam közben a monitort egy szűkebb emulációra, ezért a videójel továbbra is csak a 70%-nyi színt tartalmaz, de közben a monitor ezt gondolom összenyomja és voilá: kimosott, fakó színek. Egy non-CMS alkalmazás meg nem foglalkozik a megjelenítő profiljával és 100%-nyi színt jelenít meg minden helyzetben, amit vígan lehet skálázni a monitoron tetszés szerint korrekt eredménnyel.Tudom nagyon-nagyon primitíven fogalmaztam meg, de jelenleg ennyit értek belőle.
szerk: hogy hogyan lehet feloldani ezt a helyzetet? Én arra számítottam, hogy több képmódot is tudok profilozni és ha átpöccintem a monitort másik képmódba, akkor be tudnék tölteni egy hozzá passzoló ICM fájlt. Ez lehet működne is így, csak épp úgy tűnik nincs ilyen szokás a gyakorlatban. Legalábbis a DisplayCAL Profile Loader-ben nincs utalás arra, hogy lehetne váltogatni a profilok között.
Hogy ehhez hogy jön hozzá a Resolve ráadásként, azt még nem tudom. Gondolom a Viewer tiszteletben tartja a megjelenítő képprofilját, nem? Ha így van, akkor LUT-ra sincs szükség.
Gondolom a LUT akkor kellene, ha nem szoftveres kalibráció lenne a monitoron, hanem mondjuk egy Decklink-re lenne kötve. Jól gondolom? -
Teasüti
nagyúr
válasz
taranis #4435 üzenetére
Ha ezt tudnám, akkor nem tennék fel ilyen kérdéseket.
Hibavisszának annyiban igaza van, hogy megszopattam saját magam ha nem tudom kisebb színtérre állítani a monitort. DisplayCAL-nak van vmi LUT generáló funkciója is ami elég közeli barátságban van a Resolve-val, van rá konkrét menüpont is.
De még nem látom át annyira ezt a témát, hogy tudjam mi mire való és hogyan működik.
Ezt próbálom kideríteni. Egyelőre a fotók kapcsán, hogy pontosan milyen workflow-t is kellene követnem (ideértve a konkrét beállításokat hardveresen és szoftveresen). Ha ezt egyszer elsajátítom, akkor majd foglalkozok a Resolve-val is.Jelenleg épp egy e-könyvet olvasok a színmenedzsmentről a kolléga javaslatára. Remélem választ kapok pár kérdésre belőle. De őszintén szólva tele a hócipőm, hogy kénytelen vagyok kiművelni magam ebből, hogy le tudjak adni egy nyavalyás színhelyes fájlt egy tetves labornak.
Youtube-on olyan könnyűnek tűnt... Egyelőre még a monitoromat se ismertem ki, és még koncepció szinten se értem hogyan lehet átjárni a színterek közt és ez pontosan mivel jár felhasználói szempontból egy wcg monitor kapcsán.szerk:
Egyébként fura nekem ez a monitor, mert az sRGB emuláció úgy 98%-ban megegyezik a laptopom képével nem színhelyes alkalmazásban, mint a desktop vagy mondjuk egy Chrome böngésző.
Ha innen nézem, akkor tökéletesen működik az emuláció. De ha azt veszem, amit Ropi írt, akkor... akkor most mi a tököm van?!
Ehhez értenem kellene a CMS működését is, vagyis inkább hogy mi van akkor amikor nincs CMS. Mármint OS szinten. Miért egyezik a kép nem színmenedzselt képen és miért lesz fakó a színtér emuláció egy színmenedzselt alkalmazásban? -
Teasüti
nagyúr
Itt ütközik ki, hogy mennyire pontatlan a monitor színtér emulációja (egy megjelenítő mindig a natív színterében kalibrálva adja a legpontosabb eredményt), mert ha egyezne a szoftveressel, akkor nem változnának a színek.
Tehát akkor a színtér emulációk úgy ahogy vannak parasztvakítás? Munkára alkalmatlan?
Van egy bekalibrált színterem ami használható (esetemben a Standard) és ennyi? Osszam be?
Akkor viszont az a kérdés, hogy tudok megbizonyosodni, hogy belefér sRGB-be az, amit AdobeRGB-ben dolgozok ki? Vajon sRGB-be exportáláskor magától intézi az LR ezt, hasonlóan mint videónál egy highlight rolloff, vagy egyszerűen hard clip lesz a színcsatornákon?
Azt tudjuk a LR-ról, hogy attól még, hogy színmenedzselt, koránt sem biztos, hogy korrektül jeleníti meg a képeket (nem fordítja át sem a proof színtérbe, sem a monitoréba).
Soft proof az pedig pont arról kéne szóljon, hogy a nyomtató ICC profilját betöltve egy a véglegeshez közel* álló képet látok. Bár milyen színtérben az passz. Gondolom Prophoto RGB ugyanúgy, mint Develop módban. Azt biztosan tudom, hogy Prophoto RGB van egységesen Library-t leszámítva a teljes programban. Csak ebből hogyan konvertál kisebb színtérbe és ahhoz milyen kontroll van, ezt a kérdést még sosem tettem fel.Bevallom, én nem figyelem, hogy clippingelnek-e a képeim - ha jól néznek ki, az nekem bőven elég.
Én pont a soft proof kapcsán láttam ezt videón, hogy nyomtató ICC profilját betöltve fordulhat az elő, hogy az árnyalatok nem csak megváltoznak, de akár crush is előfordulhat. Bár gondolom csak a monitoron clipping-el az, ami nyomtatva még belefér. (És ehhez vettem wcg monitort ugye, h ne ez legyen a szűk keresztmetszet.)
*De nem 100% azonos, csak mielőtt hibavissza megtalál. -
Teasüti
nagyúr
Zavarhatlak még kezdő kérdésekkel?
Összekalibráltam a laptopom kijelzőjét a Dell monitorral. Egyik ugye sRGB színtérben van, a másik AdobeRGB-ben. Így közel ugyanazt mutatják egy CMS-t alkalmazó képnézegetőben. Bár CMS nélkül (pl. az asztal háttérképe) a Dell sokkal szaturáltabb, de gondolom ez normál viselkedés.
Szóval nagyjából ugyanazt látom mindkét monitoron.
Viszont ha átváltok sRGB módba a Dell-en, akkor kimosott színeket kapok a CMS alkalmazásokban (de a háttérképek közel azonosak lesznek, lol).
Kérdésem a workflow-t illetően: melyik képmódban kell kidolgoznom a képeket, ha képernyős megjelenítésre optimalizálok sRGB színtérben? Váltsak át a szűkebb sRGB emulációra és toljam fel a szaturációt nekem tetszőre LR-ben? Viszont ha így teszek, akkor pl. a laptopon (és más eszközökön) nem lesz egyszerűen túlszaturált?szerk: Vagy ha ez így hülyeség - mert az LR is színmenedzselt, vagyis gondolom meg tud jeleníteni korrekten sRGB tartalmat a wcg monitoron AdobeRGB módban is -, akkor viszont hogyan tudok biztosra menni, hogy a színek ne clipping-eljenek sRGB-ben exportáláskor?
-
Teasüti
nagyúr
Azt az infót látom neten, h Standard adja a natív színteret, ami még nagyobb is mint az aRGB.
Csak épp az átfedése nem 100%.
Utoljára ebben kalibráltam az UC bekapcsolásával.
Átlag dE .39, max .79.
Szerencsére elég jó a gyári kalibráció, alig van vmi szemmel látható különbség a Custom és Standard közt.
Kipróbálom a te beállításaid, hátha megy ez még lejjebb.Jut eszembe: a sötét szoba kötelező, vagy elég csak rácuppantani a kalibrátort a képernyőre és az teljesen ki tudja zárni a környezeti fényt?
-
Teasüti
nagyúr
Beüzemeltem ezt a Dell monitort.
Kérhetnék egy kis útmutatót?
Épp Custom Color-ban próbálom kalibrálni DisplayCAL-lal, interaktív gain és fényerő állítás után.
Ez a jó megközelítés, vagy más módon ajánlott nekimenni?
Jól sejtem, hogy a Standard képmód adja a natív színterét a monitornak? Nem volna célszerű abban kalibrálni? Custom módban meg lőttek a Uniformity Control-nak, ez kicsit bántó.
Még csak a sötétben tapogatózok, nem egészen értem még hogy fog kinézni a munka a színtér emulációkkal. Mármint azokat nem lehet külön kalibrálni. Készül egy szoftveres ICM profil és az lesz ráhúzva a videójelre, a monitor meg "azt csinál amit akar". Vagyis hogy tudom ellenőrizni és szükség esetén korrigálni az emulációkat?
Illetve ha már minden stimmel, akkor a tényleges munka annyiból áll, hogy mondjuk videószerkesztés közben átpöccintem a monitort a megfelelő emulációra és mehet a grading? LR esetén meg AdobeRGB emuláció és öröm bódottá'? Ennyi lenne az egész? Vagy van ennek vmi szoftveres oldala is?
A gyári szoftvert egyelőre még hanyagolom, nem tudom érdemes-e előszedni pro-kontra a DisplayCAL-lal szemben. -
Teasüti
nagyúr
válasz
janos666 #4425 üzenetére
Kelvin skálát nekünk miről érdemes mintázni? Fekete testről vagy napfényről?
Napfényre mentem eddig, józan parasztiból az tűnt kézenfekvőnek fotós munkához.Valamint wcg monitornál kérhetnék egy kis fejtágítást hogyan működik a színtér váltása?
Mondjuk srgb módban beprofilozom a monitort, amit utána DisplayCAL betölt nekem a Win-be. De mi a teendő, ha át akarok váltani másik módba? Ahhoz is kell csinálni egy mérést? És minden képmódhoz a hozzátatozó profilt kell betölteni?Valamint nem fér a fejembe, h mondjuk P3 módban meg tudok jeleníteni rec709 tartalmat (wide gamut módban kisebb színteret), vagy képmódot kell hozzá váltani?
Idevonatkozó kérdés még az SDR megjelenítése HDR módban. Bár ez csak elméleti szinten érdekel, mert nincs HDR kijelzőm. -
Teasüti
nagyúr
válasz
janos666 #4423 üzenetére
Lassú mérés is túllövi a WB-t 120K-nel. Delta E viszont elég jó: átlag 0.27, max 0.78.
Ez nekem nagyon fura, hogy nem tudok a gyárinál pontosabb kalibrációt végezni.
Hozzáadtam egy "LCD White Led Family (AC, LG, Samsung)" korrekciót is - gondolom ez volna a "generic" W-LED opció.
Report szerint a 3. színcsatornát veszi vissza 2-3%-al a másik kettőhöz képest, amik 99-100% között vannak. Gondolom a 3. csatorna a kék.Verify calibration-re ezt kapom:
White point error 3.48 dE.
Avg neutral error 1.91 dE.Ezek elég nagy számok a bemérés utáni eredményekhez képest (számít az, ha a műszert elmozdítottam a bemérés helyétől?)
-
Teasüti
nagyúr
válasz
janos666 #4415 üzenetére
Nekimentem full fényerőn kezdésnek és As Measured fehér ponttal, viszont 6500K-val továbbra is, meg sRGB gammával. Elvileg gyárilag sRGB színtérhez van kalibrálva, és egy Uncalibrated Report szerint egész korrektül követi a 2.2-es gammát és a WB is pontosabb alapból. Úgy olvastam a Readme-ben, h az sRGB is 2.2-es gammával operál és képnézegetése használom a tabletet elsősorban, portfólió prezentációra. Milyen jelentősége van ennek (2.2 vs sRGB)?
Szóval mért fehér ponton és full fényerőn meg az volt a baj, hogy lapos tone curve-öt adott és megfelezte a fényerőt. 470 nit-ből lett kb 270.
Gondolom 270 nit-ig futott fel a gamma vége ekkora fényerőnél. Pedig max fényerő a jellemző felhasználás, mondjuk nappali fénynél egy kávézóban. -
Teasüti
nagyúr
Surface Go-val próbálkozok épp, de nem túl sok sikerrel.
Egyszerűen nem tudom kideríteni milyen világítás van benne, így a korrekció autón.
Fényerőt levettem 138 nit-re (ez a legközelebbi sztenderd lépésköz billentyűről) és a target 120 nit és 6500K, sRGB gammával.Viszont vmiért nem találja el a WB-t és rendre 6700-6800 Kelvinre lövi be a fehér pontot, meg a feketét is. Miközben a színcsatornák arányai közel egyenlők.
Ezt mi okozhatja? A megfelelő korrekció hiányzik a képletből? -
Teasüti
nagyúr
Nem tudom mit baxtam el, de nem tudom reprodukálni.
Azóta olvasgattam kicsit a Readme-t.
Most már sikerült bemérni rendesen. Basic módban futtatom a programot. Korrekció autón (fingom sincs milyen háttérvilágításom van), target pedig 120 nit és 6500K, sRGB görbével és cirka 400 mintával mérve (auto optimization, 10 perc).
Egy kérdésem volna: magas fényerejű monitorokat milyen elv szerint kell bemérni?
Mármint ha 120 nit-nél többet szeretnék sima desktop használatra, vagy multimédiára. Persze nyilván egyszerűen ilyenkor felnyomom a fényerőt és leszarom a kalibrációt. Színhelyes alkalmazásokra meg visszaállítom a fényerőt.
Na de ha mondjuk HDR-ről van szó és színhelyes alkalmazásról... -
Teasüti
nagyúr
Jó estét!
Meghozták ma a kalibrátoromat.
Rá is raktam mindjárt egy-két megjelenítőre.
Kezdve egy laptoppal.
DisplayCAL-lal ismerkedek épp.
Ezt mérte nekem most. Ez csak nekem tűnik hibás mérésnek, vagy ez normális?
Ez az ún. Tone Response Curve.
A többi grafikonon nincs semmi furcsa.Illetve ez a dE is abnormálisnak tűnik nekem. Első indításra ennél sokkal jobbat kaptam.
Laptop 2.2 preset-hez képest annyi változtatással, h ezek az értékek sRGB Tone Curve-vel készültek (Calibration fül). Ez okozza az anomáliát? -
Teasüti
nagyúr
Na ne viccelj!
És mi a helyzet pl. a Dolby Vision-nel, ahol 12 bit-tel dolgoznak?
Van hozzá referencia monitoruk is.
De pl. az a Philips multimédia monitor is natív 10 bites - amit hoztam a monitoros topikban - és az is csak 500 dollár körül mozog kb.A pongyola példát pont nem értem, mert éppen ismerem a dithering működését és nem értem mit akartál ezzel mondani.
Szerintem semmi hasonlóság nincs itt, miért volna egyáltalán szükség bármilyen LUT-ra az FRC-hez? Ott a videójel 10 bites és a panel meg temporal dithering-gel emulálja a 8 bitnél nagyobb köztes értékeket.A fenti gondolatmenetemnél nekem úgy jött le, hogy a 14 bit LUT ahhoz kell, hogy "mikro offset"-et lehessen alkalmazni a monitor paraméterezésekor, ha ez az offset épp két érték közé esik 10 biten, akkor oda kell a nagyobb felbontás. Persze ez mind csak spekuláció a részemről, mert egyébként a 10 bites videójel önmagában az életben nem címezne meg 10 bitnél többet abból a 3D LUT-ból.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
kuyarashi #4396 üzenetére
A 4. pontot tovább gondolva:
Itt jön a képbe akkor a 14/16 bites LUT? Feltételezem akkor ez a LUT nem egy fix képmódosítás, mint mikor videóvágásnál rárakok egy LUT-ot a képre és violá!
Hanem itt ezt még lehet tuningolni a paraméterezéssel? Vagyis nem a bemeneti jelnek kell ekkora felbontás, hanem a jel + offset (a szerviz menű paraméterei) együtt indokolja ezt a precizitást?
Így már érthető. El nem tudtam képzelni mire kell 14/16 bit egy 10 bites panelnél és 10 bites jelnél.
Szóval a szoftveres kalibrálás az rugalmasabb és talán még pontosabb is? A program meg megoldja automatikusan az ICC profilozást, vagyis nem kell bántanom se a Windows CMS-t, se a VGA meghajtót, se semmit? -
Teasüti
nagyúr
Csak a Dell saját szoftverével éred el a monitor belső LUT-ját, így az azzal való beállítást. ICM / ICC profilt feltölteni viszont azzal sem tudsz a monitorba, mert azt az oprendszer alá lehet betölteni.
Erről kérhetnék egy kis infót? Nem olyan triviális rákeresni erre, mert csak általános dolgok jönnek fel. Általánosan vett értelemben tudom mik ezek, de fogalmam sincs egy monitor esetében hol helyezkedik el a grafikus futószalagon mondjuk egy monitor LUT és mi is történik pontosan, amikor ezt "beállítjuk".
Jelenleg úgy értelmezem, hogy ezt a 3D LUT-ot lehet lecserélni másikra - ezek szerint csak a Dell saját szoftverével. ICC profil maga meg alapjában véve vagy egy LUT vagy pedig egy konverziós képlet. Azt hinném ez a kettő ugyanazt a funkciót látja el, csak az egyik a monitoron belül, a másik meg a VGA-n belül. És állítólag az előbbi jobb, mert precízebb*.
*Ez is egy nagy kérdőjel nekem, már információ elméletből, hogy egy 8/10 bites jelet mi értelme 14/16 bites LUT-on átküldeni, amikor az extra árnyalatokat soha nem fogja megcímezni a 8/10 bit. -
Teasüti
nagyúr
Ha a saját hardveres kalibrálásával csinálod, akkor nem úszod meg a paraméterezést, ha azonban külsőleg, szoftveresen (ahogyan én), akkor a program korrekciózza magának.
Ez még kicsit zavaros. Saját hardveres kalibráció alatt itt mit értünk? Egy bármilyen szoftver által generált ICC profil feltöltését a monitorra, vagy a Dell saját kalibráló szoftverének exkluzív használatát?Csinálhatod így is, de pontosabb az én módszerem.
Olvastam róla, DisplayCAL és két műszerrel keresztbe profilozás (jelentsen ez bármit is).
De ezt követően az ICC profilt hol alkalmazod? A monitorra töltöd fel, vagy az operációs rendszerbe?Nem mindig alapértelmezettre, hanem a kalibrálás során meghatározottra.
Mondjuk ez az alapértelmezett OS beállítás:
Lefuttatok egy mérést (lehet a kalibráló szoftver megkér arra balanszoljam a színcsatornákat a monitoron), kapok egy ICC profilt, feltöltöm a monitorba. Eztán van-e még bármi dolgom? Az OS felől és a futtatott szoftverek felől ezek a beállítások maradhatnak érintetlenül?(#4388) Bivaly26
Én kalibrálás terén mint laikus írok csak, de szerintem megéri beméretni a monitort. Még ha nem is lesz 100% színhelyes (ha nem a saját konfigoddal mérik be), akkor is egy normálisan beállított kontraszt és fehéregyensúly miatt már megéri szerintem. Ez látványosan dobhat a képen. Főleg gyenge minőségű monitoroknál ahol a kontraszt az egekben van, az árnyalatok meg meg se jelennek jellemzően. -
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Egyelőre még csak szemezek az új monitorommal.
Úgy látom ez a best buy fotós monitor: Dell UP2716D?
Nem találtam jobbat színvisszaadásban ezért az árért, pedig erősen kutakodtam.
Majd lehet jövök segítségért a kalibráláshoz. Úgy tűnik az nem is lesz olyan egyszerű: e szerint vagy 10 változót kellett nekik buzerálni, mire kaptak vmi használható szaturációt. (Test Settings)Ez amúgy nem hiba, ha a színtér emulációk rendre túlszaturáltak? Hogy lehet így dolgozni az emulációkkal?
Vagy majd magamnak kalibrálok kettő színteret, amit feltöltök a Cal1 és Cal2 memóriába és akkor onnantól csak azokkal dolgozok? Ha jól értem, akkor a hardveres kalibráció a monitoroknál a feltölthető ICC profilt jelenti. Ez esetben a Windows és az összes program CMS beállításai visszaállíthatók alapértelmezettre?
Bocsi a kezdő kérdésekért, sose volt még wide gamut monitorom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Rendhagyó tesztünkben egyik, teszteléshez használt készülékünket és annak kistestvérét mutatjuk be: a GretagMacbeth monitorkalibrálóit.
- FÓLIÁS! LG UltraWide UltraGear 34GN850P-B Monitor! IPS / 3440x1440 / 1ms / 160Hz / G-Sync / FreeSync
- LG (38WQ75C-W.) 38" WQHD144hz PRÉMIUM GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- Fujitsu P27-8 TE PRO monitor fehér színben 2K/QHD IPS - képen van egy hajszálkarc
- SAMSUNG KÜLTÉRI SMART MONITOR ! LH55OMB 140CM 4K SMART AKCIÓ!
- LG (38WR85QC-W.) 38" 4K GAMER 144Z PRÉMIUM LED MONITOR ! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest