- Mini PC
- SCUF Reflex (2025): Apró változtatás, hatalmas különbség?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- SSD kibeszélő
- Hamarosan automatikusan települ a Microsoft 365 Copilot
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jakuu
őstag
Hat ettol meg nem lesz gyorsabb a technologia. Szerintem mar felesleges ezt a vonalat eroltetni.
-
forbence
csendes tag
2014 ... Hát ez nég messze van..., nembaj, addig legalább összegyűjthetjük rá a pénzt..
-
ebegab92
senior tag
A kapacitás miatt még nekem is jól jönne a HDD,csak ugye az ár...Szerencsére még 2011 nyarán még sikerült egy 500 GB WD USB-s HDD-t venni 15 ezer Ft körül,ami most simán 22-24 ezer Ft körül van.
-
haxiboy
veterán
válasz
szeksziboj #141 üzenetére
Hát azért nem lenne rossz hogy lenne valami speckó cucc amivel a meghalt vinyókat otthon is menthetővé lehetne tenni. Akár garanciavesztéssel és nem horribilis összegeket kifizetni az adatmentő cégeknek. Persze ahol esetleg projektekről van szó ahol milliókat vagy millárdokat ér egy cég számára a merevlemezen tárolt adat, gondolkodás nélkül kifizeti az adatmentő cégeket, sőt akár szerződésben is állhat velük. De nyilván ahol ilyen adatokkal dolgoznak, ott már kezd elterjedni a felhő alapú tárolás mint pl a Dropbox, ahol nem kispályáznak, akár 500TB tárhely is igényelhető, nyilván az ára is annyi, de itt szintén cégekről beszélünk
Editicit visszakanyarodva az árvízekhez, szerintem nem lesznek olcsóbbak, a szabad verseny csak elviekben létezik,egyik cégnek sem érdeke olcsón adni ha a másik úgyis drágán adja miért ne adná ő is? Ha jön egy új gyártó/fejlesztő akkor azt meg felvásárolják, vagy reklámokban lejáratják. Így történt a "Zselé alapú" merevlemezekkel is. Jók voltak, nagy tárhely, gyors elérés, kis fogyasztás, csak sérülékeny volt.
-
válasz
szeksziboj #143 üzenetére
Ok, COPY!
-
szeksziboj
tag
Olyat kell venni donornak amilyen elromlott
(típusszámra PONT olyat) A 3 terást csak a legdrágább esetként említettem
Tehát ennél csak olcsóbbak vannak (használtam mégjobb)
Ha családonként is ugyanaz a panel akkor igaz lehet, de erről nincs tapasztalatom. (Ugyanakkor nem hiszem)
-
válasz
szeksziboj #141 üzenetére
+ lehet, hogy nem kell az alapból 3 terás mellé venni még egy 3 terásat, mert ha egy széria akkor a nyák is lehet egy féle, és kezelik egymást... nagy esélyel...
-
szeksziboj
tag
Értem, de a mostani legdrágább winyó 35e kb (sima otthoni verziók közül és az is 3tb-os), ami még mindig jobb mint 150, az operáció ugyan fájó lehet a winyóknak, de az egyiknél ez már boncolás a másik meg még túlélheti, nem is szólva ha az adatok nagyon fontosak akkor meg ugye az többet érhet.
(Ez persze nem jelenti azt, hogy egyszerű a művelet...)
(Illetve azt se, hogy kapkodni kéne, hiszen a donorwinyók remélhetőleg olcsósodni fognak, hacsak nem jön még pár árvíz)
-
haxiboy
veterán
válasz
szeksziboj #139 üzenetére
Probálkoztam én is, de pl egy fejegység halott vinyót nemszivesen bont meg az ember, egy tök jó vinyóból meg nem fogja kioperálni a fejet hogy beletegye a másikba mert nagy esély van rá hogy bukja az egészet. Ha meg esetleg garanciás a másik vinyó, akkor azt is bukja az illető.
-
szeksziboj
tag
Erre van a barkács szakkör:
ugyanolyan (tök) winyó beszerzése majd a NYÁK transzplantáció után adatok átmentése vagy csak továbbhasználása (ha semmi gond nincs más a winyóval amúgy)(Én pont hogy az SSD-k nél érzek nemstimmelést ezügyileg mert ott egyben van egy NYÁK-on a vezérlőcsip meg a memória is... ott télleg csak az adatmentő cégek vannak hátra, talán ehhez kéne valami petíció vagy ilyesmi
)
-
worxland
addikt
válasz
MaxxDamage #137 üzenetére
Akkor most már fussál neki egyszer tisztességesen és ne a 3. hozzászólásodra derüljön ki, mit is akartál írni.
-
worxland
addikt
válasz
MaxxDamage #135 üzenetére
Akkor nem értem, mit panaszkodsz, ha leszámítod a házat, akkor majdnem meg is van a 15k.
-
-
worxland
addikt
válasz
MaxxDamage #133 üzenetére
3 terásat?
-
-
worxland
addikt
A félvezető tároló (SSD) jelenlegi várható élettartama a HDD-é alatt van. A megoldás mindig az, hogy a fontos dolgokat min. 2, de inkább 3 helyen tárolod.
Zselé alapú tár: a büdös életben nem hallottam róla. kőtábla, lyukkártya és szalag, mágnesszalag, minidisc, WORM, holografikus lemez, felhő, SSD megvolt, a zselé kimaradt. Mesélnél róla? -
worxland
addikt
válasz
MaxxDamage #122 üzenetére
A 3 terás régi (árvíz előtti) ára is 30k volt az aprón, most (aug. elején) is ennyiért vettem.
A 2 terásra ez persze nem igaz, de alakul. -
ViZion
félisten
válasz
FoxiestFox #129 üzenetére
Gyanítom, hogy azt már lesz@rom
Sztem sokkal nagyobb para, h betörnek, elvisznek minden kütyüt, 'oszt vége.Suker10: nem érdekel az áthelyezés lelki világa, de szívtuk már meg így nas-ról nas-ra áthelyezéskor.
-
-
Suker10
tag
válasz
mr_ricsi #123 üzenetére
Az áthelyezés azért nem így működik.
Áthelyezésnél adatvesztés soha nem fordulhat elő, mivel a folyamat pontosan megegyezik a másolással, a különbség annyi, hogy a sikeres másolás után az eredeti törölve lesz, de valójában ez sem igaz így. Az operációs rendszer végig felügyeli a folyamatot, ezért maga az adatvesztés több ok miatt sem lehetséges, történjen bármi közben. -
válasz
MaxxDamage #122 üzenetére
Én is vettem volna inkább 2 kicsi backupot a felhő-m helyet, de ez lett...
(#125) haxiboy Vákuum: nem játszik, mert akkor le kell szigetelni a vinyót, és úgy kezelni.... a gázt sem hiszem, hogy játszik emiatt: cikkelőzményeknél is volt valahol egy kifejtés...
-
ViZion
félisten
válasz
mr_ricsi #123 üzenetére
Áthelyezni amúgy sem tanácsos (otthon OK, de cégnél
), viszont a DVD-vel egyetértek: a régi ~8-12×-es cuccokat visszasírom: többet bírtak, halkabbak voltak. Kényszerből 1 éve vettem egy samu írót, hááát félek, h felszáll a gép néha amikor olvas...
Amúgy pár hónap/év alat kicsiszolják a hibákat, és jó lehet ez sztem. -
mr_ricsi
veterán
Nekem ez a technológia nem kellene.
A félvezetős lézerek "gyenge pontja" mindig is a melegedés volt, viszont a kicsi HDD fejtartó karokon át nem lehet hatásosan elvezetni a hőt. Ráadásul a zárt HDD belsejében lesznek, ami ismét csak nem segíti a hőelvezetést. A CD/DVD írókban is hullanak a lézerek.
Ha a HDD-ben tönkremegy, akkor olvasni lehet róla, tehát "csak" meg kell venni a következő HDD-t (ez vajon kinek jó?) és arra szépen átmásolni az adatokat.Egy 6TB-os HDD esetén pedig simán elképzelhető 10-20 órás folyamatos írás. Ennek a melegét vajon hogyan viseli majd a lézer?
Aztán például el lehet felejteni az áthelyezéses adatmozgatást, mert mi van akkor, ha közben megy tönkre a lézer: az új helyre nem lettek felírva, a régiről meg törölte az OS, és máris kész az adatvesztés.
-
Én csak arra lennék kiváncsi, hogy mikor lesz kapható a 2-3 TB -os HDD (k) normális "régi" áron (vagy alatt) , kicsit leromboló, hogy mikor a 2TB -os Story Station 3 -at vettem.... azóta meg semmit (csak ami speciel "konfigba" van / volt) Szeretném már látni, hogy 2-3 TB -os Sata 3 -as HDD -k 15k - max 20k huf (az lenne a "normális") szerintem...
L
-
-
-
-
ZooLee
senior tag
Ez mind rendben is van, de én nem CD-R-ről beszéltem, hanem a MiniDisc-ről, ahol ugyanerre a Curie-hőmérsékletre hevítik a lemez éppen írott pontját!
Wikiről:
"Recordable MiniDiscs use a magneto-optical system to record data. A laser heats one side of the disc to its Curie point, making the material in the disc susceptible to a magnetic field. A magnetic head on the other side of the disc alters the polarity of the heated area, recording the digital data onto the disk."Szóval tök ugyanaz a technológia (volt), mint a HAMR, csak nyilván már fejlettebb, több adat tárolását teszi lehetővé egységnyi helyen.
Z.
-
aram01
nagyúr
na 2018-ban lesz már nekem is(remélem)
-
Suker10
tag
1 millió teljes írást bír ki, ami elég sok. Vannak hasonlóságok (mindegyikben van lézer), a két eljárás viszont teljesen más. Ez a melegítés lényegében semmivel sem csökkenti az élettartamot és igazán nagy hőt sem termel. A CD-R-nél (~250 °C) és a CD-RW-nél (~700 °C) is magas hő keletkezik, de nagyon kicsi felületen. A HAMR, TAR - vagy mindegy, hogy minek nevezzük - alkalmazásakor el kell érni a Curie-hőmérséklet (~600 °C). A lényeg, hogy a Weiss-cellák méretét csökkentsék, mert a felület mérete adott. Ezt úgy érik el, hogy készítenek egy mintát a felületen (nanolitográfia). A Weiss-féle tartományok nem veszítik el mágneses irányultságukat (minimum 50 évig), és az rengeteg olvasás sem befolyásolja a jelek erősségét, ezért nem kell a HDD-ket újraírni, ha sokáig nincsenek használva.
Jelenleg az elméleti maximum BPM alkalmazásával ~40-60 TB 3,5″-es HDD esetén. -
Kéne valami olyan HDD technológia, ami kifejezetten backup (van WD Blue,Green,Red,Black, lehetne ez Yellow [ ha foglalt a szín, bocs...), és azt tudná, hogy pl 100 szer újraírható egy helyen, de a felület sokáig őrizné az adatot (pl 2 évente át kell menni a felületen egy speciális módszerrel, amikor frissíti a felületi jelet, meg lehet rá írni..)
-
válasz
MaxxDamage #84 üzenetére
én egy gép árát beleraktam volna hdd-be, aztán jó áron adtam volna..
-
-
haxiboy
veterán
válasz
#21346560 #104 üzenetére
Ott a pont. Vinyón én nem tárolnám pl a családi képeket, pont most ment tönkre az egyik vinyónk, minden odalett, adatmentő 150k-t kért volna, én meg kiröhögtem
A jövő a félvezető tároké. Amúgy érdekes hogy régen volt valami "zselé" alapú tár, és az is volt 1TB-s (még a 160Gb-s korszakban) azóta arról nem hallani semmit. -
törölt tag
Én még mindig nem vagyok híve a nagy vinyóknak.
Minél nagyobb, annál több adat elvész egyszerre ha valami megadja magát.... -
imibogyo
veterán
Van benne valami.....
Nekem hétfőn jön meg egy 128 GB-os SSD, de aztán tényleg beruházok egy 2 terás merevlemezre. Szerintetek kb. menny lehet majd a kezdőára egy ilyen 6 terás vinyónak? Én olyan 80k-ra tippelek.
Persze csak érdekesség képpen kérdezem, biztosan nem veszek. Még a jelenlegi 320 GB-ból is van szabad helyem.
-
RohamDroid
aktív tag
válasz
fatallerror #99 üzenetére
Ja én csak igazoltam amit mondtál hogy nem lehetett neki egyszerű a belépés
A tányéros az meg olyan szar hogy már jó
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Acer FA200 2 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7200-6200 MBs - Eladó!
- Crucial T500 PRO 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- WD SN8000S 4TB M.2 2280 NVMe SSD Gen4 7300-6800MB/s
- Keresek Samsung 870 QVO 8TB SATA SSD-t
- Crucial P310 1TB M.2 2230 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - 7100-6000 MBs - Eladó!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3363
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Akció! Paidashu 10600MAH / 20700MAH Powerbank olcsón!
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3279, 100% Akkumulátor
- Lenovo Thinkpad Tablet X1 Gen 3
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest