- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- CES 2025: elárasztja a piacot a processzoraival az Intel
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- ASUS ROG Ally
- Milyen TV-t vegyek?
- Micro Four Thirds
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keksz03
senior tag
attól függ mivel játszol! alapból a 7870 jött ki erősebbnek és talán árban is az éri meg jobban, de a 660 Ti ára folyamatosan esik, pár nap alatt az EVGA kártyája beesett 90k alá!
semmiképp nem sietném el a cserét, 1 hónapot várnék ha tényleg eközül a két kártya közül érdekel vmelyik!
Üdv: Keksz03
-
mghltm
addikt
válasz
polgi803 #394 üzenetére
ugyanezt lehet elmondani a 7950-rol: kicsit meghuzod es mar 7970 szinten teljesit
-
Gaboman
nagyúr
Szóval azt mondjátok hogy 1920x1200 felbontáshoz AA társaságában jobb választás egy 7870 mint a 660Ti?
-
Pietrosz
addikt
Látom bekerült a külön FHD-s grafikon is, köszi.
-
04ahgy
nagyúr
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
fatallerror #377 üzenetére
"hardocp-nál másképp mérnek ők a játszható sebességet keresik azaz van ahol nincs csontig felküldve minden képjavító h meglegyen a 40-50 fps"
Én hasonlóképp szoktam összeszedni ajánlás vagy vásárlás előtt. A minimum az átlag 50, de lehetőleg nem megyek 65 FPS fölé sem, ahol ez lehetséges, és szerepel így valamelyik tesztben.
Gyorsba összedobtam egyet a 660ti vs 7950-re: [link]
Aztán mivel excel--be szórom be, fél perc alatt lehet összesíteni: mondjuk csak az 1920x1200-asokat, vagy csak a 2560x1600-asokat, esetleg csak azokat a címeket, amivel játszani akar az illető. -
lenox
veterán
Nekem meg az volt a fura, hogy hogyan lehet es lehetett a 680 valaha is a 7970 szintje kozeleben, felepites alapjan sokkal inkabb varnam a 7870 es 7950 koze, a 660 TI-t meg kb a 7870 szintjere. Mondjuk ez utobbi ott is van. Nyilvan amugy kulonbozo jatekok/beallitasok mas-mas bottlenecket hozhatnak ki, mindenesetre nem rossz azert, amit egy kozepkategorias gpu-bol ki lehetett hozni (660-670-680).
-
fatallerror
addikt
válasz
hokuszla #362 üzenetére
ne csak szavakkal dobálózz, linkeld be h melyik tesztben nem hasonlóak az eredmények ugyanilyen beállítások mellett, fogadjunk h olyan maki vagy h ábrát sem tudsz értelmezni csak a számokat nézed de azt h milyen beállításokkal jött ki annyi azt nem nézed meg
kedvedért összehasonlítottam a techpowerup ugyanilyen asus kártyás teszteredményeket ezzel, +- 2-3 fps-re ugyanezek jöttek ki de gondolom azok is rosszul mértek...
hardocp-nál másképp mérnek ők a játszható sebességet keresik azaz van ahol nincs csontig felküldve minden képjavító h meglegyen a 40-50 fps
angolul sem kell tudnod h értelmezz 1 ábrát szóval nézd át mindet ha gondolod
és most nem a ph-t védem hanem ha fikázunk akkor úgy tegyük h igazunk legyen ill egészegyszerűen nem kell olvasni a ph-t mert úgyis foscsi -
Oliverda
félisten
Nem erre céloztam. Ezt egy debreceni csak postával tudja megvenni, plusz ott van egy olyan költség lehetősége is, ami akkor jön amikor vissza kell küldenie, ha valami gond van vele, ami szintén pénz. Ezen felül a cserecuccot sem ingyen szokták küldeni a kisekerek/nagykerek. Erre vannak kivételek idehaza, ha garanciafutárral vásárolsz bizonyos webshopokból. Ezekkel a legkevesebb a szívás. Lényeg a lényeg, hogy ez csak annak éri ez meg, aki személyesen el tud menni érte, azaz a közelben lakik.
-
KAMELOT
titán
-
KAMELOT
titán
válasz
H.Ezredes #361 üzenetére
EVGA GeForce GTX660 Ti 303euro
303 x 270 árfolyammal---81 000ft
303 x 280 árfolyammal---84 000ft
És akkor ezek csak bevezető árak! Lesz ez még kevesebb is.
MSI N660Ti PE 2GD5/OC BL....314euro...84 000ft -
Oliverda
félisten
válasz
hokuszla #362 üzenetére
1000szer elmondtuk, de a elmondom most az 1001. alkalommal is: a "többi tesztben" más játékokkal, más beállítások mellett mértek. Ez bőven elég ahhoz, hogy más eredmény jöjjön ki. Egy rakás tesztben használnak még régi, DX9-es játékokat. Vagy ott a kb. négy éves Far Cry 2, amit mi már régen nem használunk csak CPU vagy esetleg IGP tesztekhez. Sokan lusták frissíteni a tesztcsomagot, vagy éppen úgy mérnek ahogy a reviewer's guide diktál. A GTX 660 Ti mellé adott guide pl. arra kéri a tesztelőket, hogy ne használják a Dirt Showdown-t.
Szólj, ha tudsz egy olyan cikket, amiben pontosan ugyanezekkel a játékokkal, hasonló beállítások mellett mértek. Egy ilyen személy szerint nagyon érdekelne engem is.
-
hokuszla
senior tag
válasz
fatallerror #348 üzenetére
Talán mert ellentmond a többi teszt eredményének???
-
KAMELOT
titán
Kéremszépen ez a kártya a tudásáért megéri a 81 000ft-t. Ezt eltalálták! Sokaknak lesz ez a kártya! Hajrá!
-
polgi803
őstag
Én azt szűrtem le, hogy,mint már korábban valaki leírta, dx 11-re elfogy a kártya...ezért csak dx 9- 10-es gamékra cool.
-
huskydog17
addikt
Én azt hittem, hogy a FC3 esetében a GCN-nek lesz egy lényeges előnye, mert ugye az új Dunia is Global Illumination-t fog alkalmazni, ami ugye az általános számítási teljesítménye támaszkodik. Esetleg itt olyan GI megoldásról van szó, ami nem a compute képességet terheli?
-
04ahgy
nagyúr
Én meg azt szűrtem le, hogy elavult alaplap-CPU párossal, és kis órajelen teszteltek. A CPU is a PH!-s tesztben használtnál jóval alacsonyabb órajelen jár, architekturálisan is gyengébb, a beépített PCIe vezérlő sem a késleltetést növeli a PH!-s teszt esetén. (Nem mindegy a jelút, hogy CPU - VGA vagy CPU - X58 - VGA...
) Vannak ott nagyon alacsony felbontások is, ahol egyértelmű a CPU limit.
HGyu
-
tombar
senior tag
válasz
whiteman0524 #353 üzenetére
azért, mert a kepler tegra alap még lehetne hozzáírni szoftveres támogatást. pont az a kérdés h lehetséges-e, vagy csak egyszerűen nem foglalkoznak vele és rábiggyesztik a twimtbp logót aztán lesz, ami lesz. szerintem driverekből nem lehetetlen gyorsítani a játékot, ha már az amd is megtette az ACvel. pont erre vagyok kíváncsi h a kisebb compute terhelésű játékokban lehetséges-e vmilyen szinte szoftveres rásegítés.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A compute shaderből is csak a komplex a gond. Igazából az egyszerűbb compute shaderekkel nincs baja a Keplernek. De ez nem változtatható meg. Erre hardver kell. Nyilván az NV-nek az a szerencséje, hogy komplex compute shadert írni nehéz, mert a mai fejlesztőeszközök nem elég jók ehhez, ezért is az AMD adja a compute shader effekteket az adott játékba, mert nekik megvan az idejük és a pénzük, hogy eltököljenek egy-egy megoldással akár egy évet is, és ugye kézzel optimalizálják (a fejlesztő csak a végeredményt kapja meg, beépíti és örülnek). A DX11.1 shader trace toolja ezt jelentősen megkönnyíti, így a fejlesztők jóval egyszerűbben írhatnak komplex kódokat. Tulajdonképpen ez egy elég nagy fícsőr az új API-ban. Szerintem még ez egyszerűbb shaderek fejlesztését is megkönnyíti, bár azokon azért annyira nem fájdalmas a debugolás. Viszonylag jól követhető lehet a működés.
Az AMD semmi lényegesen nem csinált az Arkham City-vel, csak javítottak egy egyszerű hibát a driverben, ami pont hozott egy bazinagy boostot Batman alatt. Ez igazából mák volt. Persze lehet, hogy a hibára akkor leltek rá, amikor profilozták a játék futását. Nyilván nekik is feltűnhetett, hogy más játékban nem esik ennyit a sebességük MSAA mellett, mint a Barmanben. Ezekre érdemes ránézni, mert ez potenciális hibára utal. -
whiteman0524
aktív tag
Nem azzal van a gond ebben az esetben hogy az NV nem tud olyan hardvert tervezni ami hatékony lenne a compute shaderes számításokban vagy szotfveres peccseket kiadni ami gyorsít a kártyákon, hanem azzal hogy eleve más a megközelítésük, más irnyelvek szerint tervezték a lapkát mint az AMD, mint ahogy ezt már Abu85 is említette. De ez nem baj, tehát önmagában ez nem probléma, csupán a compute shaderes számítások szempontjából.
-
tombar
senior tag
az nV nem tud lépéseket tenni a compute shaderes terhelés vmilyen szintű szoftveres emulálására? vagy hasonló optimalizálásokat nem tud beépíteni a driverbe, mint amit az AMD csinált az arkham cityben? ott azért nem semmi h 40-60%ot is hozott.
remélem ha már a kepler ilyen szerencsétlenke, akkor a ráépülő tegra majd tökös lesz. -
Oliverda
félisten
Ez igaz, de akkor a felbontáson felül mindig át kéne állítgatni a részletességi beállításokat is, amit viszonylag sok plusz pepecselés lenne. Lemérem 1920-ban, váltok 2560-ra plusz a részletességet is átállítom. Következő kártya, vissza 1920-ra és a részletességet is visszaállítgatni, majd 2560 ahol ismét állíthatom alacsonyabbra a részletességet.
Én meg örülök, hogy akad itt még olyan aki messzebbre lát az orránál.
-
Henkei
tag
válasz
fatallerror #348 üzenetére
mer faj a fanoknak az eredmeny.
-
válasz
#Morcosmedve #347 üzenetére
hát én leszűrtem - konkrétan azt, hogy nem ok nélkül hanyagolom az utóbbi időben a guru3d-t
-
fatallerror
addikt
mért kérdőjelezitek ennyien meg a ph-s teszteket? nem értem
-
#Morcosmedve
veterán
Egy teszt, melyből mindenki leszűrheti a saját gondolatát az itteni vita kérdésén belül
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A teszt az eredményeket tartalmaz, semmi mást. Nem azért esik a Kepler teljesítménye, mert magas a felbontás, vagy a részletesség, márciusban is így mértünk (ezekkel a felbontási szintekkel és 8xAA-val ahol lehetett), és akkor jobb volt a GTX 680, mint a HD 7970. Ma a különbség annyi, hogy az új DX11-es játékok erősebben használják a compute shadert, mint a régiek.
Ha olvastad a SIGGRAPH összefoglalónkat, akkor abból leszűrhető, hogy ez miért történik. A fejlesztők a compute shader felé veszik az irányt. Erről nem mi beszélünk, hanem Johan Andersson. Ő vázolta fel, hogy mik a lehetőségek, és kerek-perec kijelentette, hogy a fake GI helyett ma már dinamkust kell használni. Az első játék, ami így tesz az a DiRT Showdown ... a második a Ghost Recon Future Soldier (ez nincs benne a tesztünkben, mert nem volt időm kitapasztalni, hogy mennyire gyorsan lehet benne sebességet mérni, illetve az sem segít, hogy gyorsan jönnek hozzá a patchek, mivel eléggé bugos is a játékmenet szempontjából, de ez a program is hasonlóan terhelő a Keplernek, mint a DiRT Showdown). Egyszerűen a komplex compute shadert nem bírja annyira a Kepler, mint a GCN architektúra. Ezt a szintetikus tesztek is mutatták korábban, hogy a Kepler compute hatékonysága egyszerűen elmarad még az elődnek számító Fermitől is. -
Artyy
csendes tag
-
Artyy
csendes tag
válasz
Oliverda #304 üzenetére
Igen csak félrebeszéltek. Attól, hogy az AMD kártyája több FPS-t produkál, még nem jelenti, hogy a Keplernél mindjárt lekel mondani a max grafikáról játékok alatt vagy is alkalmatlan lenne. 1920-ban max beállításokban Kepleren is nagyon jól lehet játszani és a többségnek szerintem úgy is ilyen monitora van és nem is vágynak 2560-ra, mert főképpen csak FPS csökkenést hoz magával. Arról nem is beszeszelve, hogy 2560 8x-ben nem fog évekig kitartani a 100 ezres kártya sem. Na, de 1920-ban tovább kitart főleg, ha 60-ezres helyet 100 ezres kártyát vesz valaki. És attól még sokaknak lehet szimpatikusabb a Kepler akármennyire számotokra nem az. Így konkrétan ilyenekkel befolyásolni az embereket nem tarom túl tanácsosnak, mert már így is sokan AMD fan oldalnak tartják a PH-t. És nem véletlen a sok külföldi belinkelt teszt sem, hogy "de azért a Kepler jobban is produkálhat" stb., mert igazuk van.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
huskydog17 #334 üzenetére
Mesterségesen emelve biztos nem lesz. A többit nem tudni. Azt biztosan tudom, hogy az FC3 és az AC3 kerüli a compute shadert. Lényegében a szokásos gather4-en kívül az AC3 a tesszellálást rakja az óceánra és a karaktermodellek SSS-t kapnak (Subsurface Scattering). Az FC3 csak tesszellálásra használ DX11-et, valszeg ismét a vízre. Igazából nem ismerem a szerződés részleteit. Nyilván ez a DX11-es szint bolhafing kategória, de lehet, hogy csak ennyit terveztek a fejlesztők.
Szerintem a viz tesszellálását az NV azért erőlteti, mert ez az a rész, ahol az AMD-nek nem működhet jól a felületlementéses trükkje, viszont a brutálisan erős vertex re-use sokat ér, de talán egy 5-10% előny összekaparható összességében. Nyilván konkrét fix felületre már úgy gondolja az NV, hogy nem éri meg bonyolult tesszellálást használni, mert a GCN-ek a lementésekkel megússzák a munkát, és gyorsabban végezhetnek.
-
blackydan
senior tag
Az árakkal megint nem vagyok kibékülve, de nagyon jó kártyák lettek
-
tombar
senior tag
válasz
huskydog17 #334 üzenetére
de sokan a reklám hatására megveszik, illetve sokan nem olvasnak tesztet, nem hisznek bennük, csak a reklámban
ilyen világban élünk
-
huskydog17
addikt
Ebben az esetben viszont az NV számára az égvilágon semmi előnye nem származik abból, hogy fizet a fejlesztőknek. Úgy értem a kódot elvileg nem piszkálják meg, vagyis nem lesz mesterségesen emelve a gépigény, ami azt is jelenti, hogy nem fog jobban futni NV kártyákon a játék. Ilyen esetben mit ad a fejlesztőbrigád a pénzért cserébe? Miért éri meg ez az NV-nek, hogy fizet nekik, mikor semmi haszna nem származik belőle?
-
tombar
senior tag
válasz
fatallerror #330 üzenetére
hát azért 100-110 volt prognosztizálva. remélem jövő7re esik az ára egy picit. nem nagyon akarok játszani a kivárásra, korrigál a piac, gyengül a forintunk oszt cső pricedrop...
-
válasz
Oliverda #322 üzenetére
azt esetleg érdemes lenne megfontolni, hogy a 25x16-os és a fullHD tesztekben más beállításokat használtok. akkor ugyanúgy 2 sort kell mérni.
btw. én örültem ennek a szokatlan eredményű tesztnek - itt most a 4 compute-intenzív játék szerepeltetésével bemutattatok egy olyan felállást, ami erősen más, mint a nemzetközi status quo. elgondolkodtató, hogy vajon arra érdemes-e építeni, hogy sorban jönnek az ilyen játékok, és akkor bye-bye Kepler, vagy ez csak egy csuklás a gépezetben, és minden megy ősztől tovább, ahogy tavasszal. ha Ti is azt hoztátok volna ki, amit több erősen zöld árnyalatú tesztoldal, miszerint a 660Ti még a 7970-et is szorongatja (ami amúgy egetverő baromság), akkor semmivel nem lennénk előrébb. úgyhogy gracias
-
krisztian922
tag
Annyit olvasgatni, hogy majd idővel olcsóbb lesz, de valakinek véletlen nem rémlik, hogy az elődje, az 560 ti 2-3 hónap alatt mennyivel csökkent? Én még kicsit odébb vagyok új config összeállításával, kb. ~2 hónap max és eddig vga tekintetében egy hd 7950-re gondoltam de most elgondolkoztam, hogy ha ez olcsóbb lesz talán ez jobb
-
tombar
senior tag
válasz
fatallerror #325 üzenetére
a kaksát. még örülök h csak 90 a kezdőár.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
matteo_szg #309 üzenetére
Én is ezt írtam, hogy itt máshogy mérnek, mert a cél, a kártyák teljes leterhelése, mert nem értette, hogy miért van az, hogy még a legerősebb kártya is elvérzik.
Az említett külföldi tesztekben más szemlélettel tesztelnek. Van amelyik az egyes felbontásokra, van ahol a tesztelt kártyához belőnek egy reális beállítást, és azzal mérik le a többi kártyát, ez inkább a vásárláshoz jön jól, mert megmutatja, hogy kb mit fog mutatni a kinézett kártya a felhasználónál.
Van aki viszont pont ezt akarja megtudni, amit írsz, hogy minden max.on mennyit tud, ami egy technikai erősorrend. Ez más erősorrendet mutat, ami megtévesztő lehet, mert 2 kártyás rendszereknek ideális környezetben szerepelnek a tesztelt kártyák, így mindegyik elvérzik. Más beállításokkal pedig más erősorrend alakul ki, mivel valós felhasználásnál jó pár címnél ki kell kapcsolni ezt-azt. -
tombar
senior tag
válasz
Oliverda #319 üzenetére
a 100 ezres árával el is hiszem. ha valaki a 2007/8ban azt mondja h a 100+k felsőházban ne lőjék maxra a beállításokat én is ferdén néztem volna rá. viszont manapság a király kategóriás kártyák kezdőára is marha nagy volt. 660 ti meg ilyen felső-középkategória, de leginkább az ára miatt. szóval értem a gondolatmeneted, csak nem értek vele egyet. vagyis, amit hiányolok az a kisebb részletesség melletti mérések. hiánypótló lenne.
(na persze ez nem jelenti azt h a kártya gyengébb lett, mint vártam)
-
tombar
senior tag
válasz
matteo_szg #316 üzenetére
hallod, néha mikor belelendülök, oldalakat olvashatok vissza h pontosan mit is írtam. néha jót derülök rajta h teljesen máshogy fejeztem ki magam, mint ahogy akartam.
-
tombar
senior tag
válasz
matteo_szg #312 üzenetére
na hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.
1. civilként pontosan nem tudom h hogyan áll az nV a magyar piachoz, de látva a gazdasági erodálást és az effektíve kis felvásárlói piacot (mondjuk a német vagy francia piachoz képest) konzekvensen azt a következtetést szűrtem le h a magyar piac csak hozadék és a bevétel minimális. azért gondoltam h minimális, mert csökken a műszaki fogyasztói cikkek iránti kereslet, illetve világtrend h fokozatosan csökken a dgpuk eladása. ezért mertem odaírni azt, amit írtam.
2. akkor ezek szerint van egy viszonylagos komolyabb vevőréteg. (ha már itt tartunk van esetleg erről számadat?)
3. ugye az árazás a kiskertől is függ. na ott a nem mindegy h ki hogyan áll hozzá.
4."Viszont a hivatalos beszerzési lánc csak a Te kedvedért nem fogja benyelni az egy kártyán lévő hasznot..." miért kéne lenyelni. szerintem pont ezt a részt írtam le félreérthetően. a bruttó 60 ezer forintos ár csak reflektálás volt arra, h Oliverda miért nem értette meg h számomra a 660 ti miért csak egy középkategóriás kártya annak ellenére h 100-110 ezerbe fáj. régen 60k volt, ami most 100. az első pontból látszik h egyre inkább tolódik fel árban a kategória. ezt legegyszerűbben a a gtx 690essel lehet prezentálni. 300 ezer forint egy 2 gpu-s kártyáért nem semmi, főleg úgy h az előző generáció olcsóbb volt talán egy 100assal. viszont 300 ezres árával ugyanabban a kategóriában maradt. jó persze nőtt jócskán a teljesítménye.egyébként nehogy azt higgyétek ám h csak a beszűkült gondolatvilágomat akarom rátukmálni másokra. ha már egy ilyen vitából megtudhatom h milyen szinten áll pl. Mo. felvásárlói piaca már csak nyerhettem vele, hiszen a következő tesztben, vagy "hitvitában" mindjárt máshogy láthatom a tényeket.
viszont továbbra is fenntartom h a 660ti egy középkategóriás kártya, független a 100 ezres árától, ami régen a felsőház árszabása volt. béke(#314) 04ahgy: na igen, de szintetikus bencheket nem nézek. nekem felesleges, viszont tuningnál nem. ezért is jó h végre az amd mind2 piacon előnyt élvez tuningban.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
Oliverda #304 üzenetére
Én meg nem tudom Te mi vagy, de azt sem tudom, hogy honnan tudod, hogy én mi vagyok, ellenben tévedsz. Ha nagyon érdekel, nem vagyok a gyártók kedvence, egyébként nem értem, hogy most miért kezdtünk el rólam beszélni. Maradhatnánk a témánál.
Ha valaki manapság 100 000 forint körül vagy még a felett vesz VGA-t, hogy 2560x-ban az említett alig javító, ellenben erőforrást nem kímélő opciókat bekapcsolva megengedhesse magának a maximális grafikai beállításokat, úgy, hogy előtte ne adj isten még meg is találta ezt a tesztet, ahol látszik, hogy a csúcskártyákkal is meg-meg akadoznak a játékok, annak külön ajánlani tudom, hogy kapcsolja be ezeket, és játsszon akadozva.
Szerinted akkor a 100.000Ft+ adja, hogy ezekkel a beállításokkal játsszon, akkor is ha alkalmatlan rá a kártya?
Szerintem az árak nem segítenek eldönteni, hogy az adott kártyával milyen beállításokat lehet beállítani ahol még optimális az FPS. Az, pedig, hogy így elszálltak az árak, egy egész más dolog, teljesen független ettől. -
matteo_szg
őstag
Ne haragudj, de óriási butaságot írsz.
Már hogy a francba ne foglalkoznának a gyártók a magyar piaccal?! Igen vicces pont az NVIDIA kapcsán ezt felhozni, akik rendszeresen társulnak egyes gyártókhoz, hogy játék bundle promócióval növeljék itthon az eladásokat.
Ha nem tetszik az árazás, vásárolj szürke importból, senki nem akadályoz meg benne. Viszont a hivatalos beszerzési lánc csak a Te kedvedért nem fogja benyelni az egy kártyán lévő hasznot, és ha nagyon becsületes, akkor még áfát is szeretne fizetni, mert kénytelen.
-
Oliverda
félisten
Mit kerekítsünk hova?
Nem olvasod el vagy nem érted meg amit írok? Épp az NVIDIA az egyik cég aki foglalkozik Magyarországgal is. A tavaszi Veletech-en még előadást is tartottak, és rendszeresen, NDA előtt küldik a termékeket, stb. Azt próbáld meg felfogni, hogy elsősorban olyan Magyar embereknek készítünk anyagokat, akik Magyarországon élnek. Ennek megfelelően alakítunk mindent. Pont.
-
tombar
senior tag
válasz
Oliverda #308 üzenetére
szóval a nettó 300 dolláros ajánlott árat kerekítsük 50 ezer Ftra?
"Magyarország is piac, csak kicsi." olyan kicsi h nem is foglalkoznak vele. tehát nincs. azaz simán lenyelhetnék azt a minimális veszteséget, ami a bruttó 60k-s árral járna. viszont minő meglepetés, nem teszik. szal lehet itt képviselet, de gyanítom ő is azt mondaná h ez van, ezt kell szeretni.(#301) Abu85: na ez az, amiért nem értem az nV-t. gyakorlatilag egy nehézkes számítást erőltetnek a lapkára technikailag nem megfelelően.
-
matteo_szg
őstag
válasz
[CS]Blade2 #303 üzenetére
Csak röviden reagálnák a kommentedre. Ha valaki megvesz 10-14 ezer Ft-ért egy PC-s játékot - ideális eset -, amiben az elérhető összes grafikai opciót szeretné kihasználni, akkor szerintem igenis kíváncsi arra, hogy mire számíthat az új generációs VGA-któl. Engem pl. érdekel, annak ellenére, hogy pl. nem minden esetben használok AA-t.
De, ami a legfontosabb, itt egyesek úgy fikázzák ezt a cikket, mintha csak ezt lenne kötelező elolvasni, és ez alapján kellene vásárolni. A cikkíró pontosan leírta a fórumon is, hogy miért így tesztelnek. Máshol meg máshogy tesztelnek. Ha nem lenne Prohardver, akkor is menne a hiszti, mert a computerbase és a techpowerup is máshogy mér pl. Több tesztet kell elolvasni, és szvsz a prohardver ezen cikke csak segít, hiszen egy olyan oldalról is megmutatja a kártyák teljesítményét, ami ugyanúgy magyarázható, mint a másik 10-féle teszt metódus.
Pontosan emlékszem, hogy az összes generáció váltásnál ment a topikokban a hiszti, mert a techpowerup máshogy mért, az AnandTech is, a computerbase meg menjen a francba. Már akkor is butaság volt ezen fennakadni, most is.
Inkább örülnétek, hogy NDA lejártára lett magyar nyelvű cikk, ami egy újabb álláspontot képvisel a GTX660 Ti kapcsán.
Nem minden mondat neked szól egyébként, csak most már kezd unalmas lenni, hogy még mindig vannak páran, akik a cikket és a cikkírót támadják, mert egy logikus gondolatmenet mentén építették fel a cikket.
Aki pedig AMD-fanozik ismét a Prohardver kapcsán, inkább menjen csajozni, mert az legalább nem óvodás viselkedésre vall.
Bocsánat, akinek nem inge, ne vegye magára! Jó sokan hálistennek a helyén kezelitek a kártyát, annak árazását és ezt a cikket is.
-
tombar
senior tag
válasz
Oliverda #306 üzenetére
és Mo mióta számít piacnak?
azért mert itthon más a gazdasági környezet még nem fog azon változtatni semmit h a gtx 660ti nettó 80ért középkategória, amit nem nyomsz fullra. én is örülnék ha egy 100ezres kártya csutkán 100fps-t kihozna bf3ból ultrán 2560xben, de ezért leginkább a gyártók és az állam ajtaján kéne kopogni. -
tombar
senior tag
a bf3 evolvedes játék, nyilván ezért nem rinyáltam, sőt, dirt3ban is nem kicsit jobb volt a kepler, pedig az nem twitmtbp keretein belöl készült. a bf3 ilyen összevissza. egyébként Abunál régebben rákérdeztem és elmagyarázta a szitut. de pölö ACra is hisztizhetnénk, mégsem tesszük, pedig ott a kepler volt egy ideig jobb. én személy szerint örültem neki h változott a felállás. szóltam miatta? nem. ugye új cata+cap3.
bf3ban nem volt túl sok változás: link1 link2
itt a diffi 12-13% a nagy kepler javára. nexuizben 16%kal elveri a 970es és a 680 a 950 nel van egálban, aza egy lépcsővel lejjebb csúszott. viszont showdownban 30% hátránya van és lecsúszott a 680 a 7850 szintjére. tehát a kepler zászlóshajója a gcn középkategóriásához.
a 660 ti a 950től 40%ra van lemaradva, sőt a 850től is 15 százalékkal
a dirts pontosan azt mutatja h milyen különbéget hoz a forward+lightning evolvedes játéknál. ha lesz 3-4 partnerfüggetlen húzónév és nemcsak a recon, ami erre épít, akkor ámen. másrészt ha csak ezek a játékok fognak bekerülni a tesztekbe az nagyon kínos lenne. ugye nem minden jó játék csak compute terhelésre lesz kihegyezve... de egyébként ez teljesen szubjektív. én pölö se shogunnal, se crysisszal, se showdownnal nem fogok játszani.(#303) [CS]Blade2 : jó néhány tesztben maxra húzzák a játékokat, csak mérnek kisebb aa-val és af-fel is, illetve Abuék felnyomják a legújabb drivereket és patcheket is.
(#304) Oliverda : na itt a másik probléma. nem forintban kéne nézni, hanem dollárban. pl ha visszavetítjük az 500as szériára a szitut, akkor gyakorlatilag az 560tinek is csutkán kéne mennie. ezt az egészet azért bátorkodtam kijelenteni, mert a szűkülő piac miatt most a midrange a 300 dollár.
-
Oliverda
félisten
válasz
[CS]Blade2 #303 üzenetére
Tehát ha valaki manapság 100 000 forint körül vagy még a felett vesz VGA-t, akkor az ne engedhesse meg magának a maximális grafikai beállításokat? Amennyiben szerinted ez normális, akkor te vagy a gyártók új kedvenc vásárlótípusa.
Majd a 200 dollár körüli ill. az alatti kártyákat alacsonyabb részletesség mellett teszteljük, ahogy azt szoktuk is. Az 560 Ti pedig csak azért került be, mert az a 660 Ti közvetlen elődje. Amúgy semmi keresnivalója nem lett volna itt.
-
[CS]Blade2
addikt
Manapság már inkább érdemes külföldi oldalakon szét nézni a tesztekben, mert itt nem hétköznapi, szélsőséges beállításokat használnak, mivel arra építenek, hogy maximálisan leterheljék a kártyákat, így kapnak egy technikai erősorrendet, kb mint a 3Dmark pontszámok, csak bonyolultabban érik el, és ezért akadoznak náluk a játékok még a legdurvább csúcs kártyákkal is, ami marhára ferdít a képen. Ha ez alapján veszel kártyát, akkor 99%-ban fölé lősz, mivel ésszerű beállítások mellett 2x, néhol 3x ennyi FPS-t tudnak ezek a kártyák. A valójában teszt legkisebbje, az 560ti is bőven jól tudja futtatni a tesztben szereplő címeket, csak nem két vagy három kártyás rendszerhez illő beállításokat kell választani (600000x-es simításokat, meg technikai demó jellegű opciókat bekapcsolni, ami szinte semmit nem javít nem hogy a játékélményen, de még a grafikán is alig észrevehető, ellenben felezi a sebességet.)
-
olta
aktív tag
Nem ertelek, BF3 pedig Keplernek kedvez/kedvezett. Mig nagyobb volt a "szakadek" AMD es nVidia kozott elobb emlitett jatekban, abban a forumtemaban nem talalok olyan hozzaszolast toled, hogy vegyek ki a BF3-at az osszesitett listabol, mert akkor AMD nem lenne elmaradva, hanem teljesen egal lenne. A Dirt mutatja, hogy mire szamithatunk a kozeljovoben. Ne hidd azt, hogy amit par hozzaszolassal fentebb irtak nemsokara kijovo jatekoknal mas lesz a helyzet. Akkor azok megint ne legyenek majd a tesztben, csak mert ott megint AMD kartyakon fog jobban menni? Az, hogy ez nem fog Keplernek kedvezni, puff, jon uj generacio, es kitalalnak valamit.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Lesznek a jövőben is olyan játékok, amik a teljes grafikához dGPU-t igényelnek. Szóval ez a piac még évekig megmarad, csak nem mindegy, hogy a teljes GPU-piac 20, vagy 30%-a dGPU. Jelenleg a 20% felé tartunk, ami elég kevés.
A túl- és alultervezés világosan látszik. Vannak olyan részei a Keplernek, és a GCN-nek, amiket pusztán a játékok szempontjából nem lehet megmagyarázni.
A GCN-nél felmerül a kérdés, hogy miért kell egy GPU-nak CPU-hoz mérhető hatékonyságú cache-szervezés, vagy például ugyanazokat a pointereket kezelnie, amiket az AMD64 ISA-t használó processzorok kezelnek. Vagy miért kell egyáltalán egy grafikára kihegyezett GPU-nak annyira hatékonyan kezelnie az elágazásokkal teli kódot, mint egy CPU-nak. Mert a GCN legalább annyira hatékony ebben, sőt a flexibilisebb vektorfeldolgozók miatt hatékonyabb. Ott van még context switch teljesítmény, ami nagyságrendekkel gyorsabb GCN-en, mint bármi máson. Szóval ha csak a grafikát nézzük, akkor túl van tervezve.
A Keplernél fordított a helyzet. 2012-ben előálltak minden idők legkisebb shared memory teljesítménnyel rendelkező DX11-es architektúrájával. Konkrétan harmadolták a Fermit ebben a paraméterben. A cacheszervezés semmit sem fejlődött, a context switch lassabb lett az elődhöz képest. Figyelembe véve azt, hogy mennyire a compute shadert nyomja a piac a Fermivel megkezdett irány folytatása lett volna ésszerű, de nem így történt, és így viszont alul van tervezve.
Mindkét cég szeme előtt más szerepelt, mint a VGA-piac. Az AMD előtt a heterogén éra megkezdése egy Larrabee-szerű architektúrával, míg az NV előtt egy alacsony fogyasztású architektúra a Tegrába.(#300) tombar: Nem hiszem, hogy bonyolult. Ezt az AMD inkább azért csinálja, mert az NVIDIA fején átfutott az, hogy mekkora marketingereje van a tesszellálásnak, és erre építettek egy nagyon párhuzamos hardvert. Az AMD az NV előtt is foglalkozott ezzel a kérdéssel, hiszen ők tették le az Xbox 360-ban a ma használt tesszellálás alapjait. Nyilván ez idő alatt megismerkedtek a rendszer gyenge pontjaival, és úgy gondolták, hogy amíg ez nincs rendben, addig felesleges erre gyúrni. Csak az NV makacsul erre gyúr, és mindent megtettek korábban, hogy akár sík felületek is le legyenek tesszellálva. Ezért hozta be az AMD ezt a trükközgetést, mert nem akarnak erre sok tranyót költeni, mert iszonyatos meló a tesszellálás a művészeknek, és nem is hatékony a DX11-be épített noSplit módszer a jelenlegi raszterizálási formáknak. De mivel az NV ennyire erőlteti, hát bedobtak pár trükköt, hogy tehermentesítsék a rendszert. A GCN-ben a vertex re-use nagyon hatékony, illetve, ha nagyon komplex a felület, akkor szimplán le lehet menteni az L2 gyorsítótárba. Ha a következő képkockán megvan, akkor le sem kell futtatni a számítást. Szimplán lehet visszatölteni az L2-ből, persze itt csak kis felületekre kell gondolni, de ha egy nagyobbat jobban megéri lementeni, akkor ott a VRAM, oda elég sok adat elfér. Ez csak egy szimpla trükk azért, hogy ne kelljen követni az NV-t a front-end agyonpárhuzamosításával. Egyébként, ha az NV akarja, akkor ők is csinálhatnak ilyet, de nekik minek, ugye pont azért ölnek ennyi tranyót ebbe, hogy számoljon a lapkán belül ez a rész. Szóval szerintem ezt nem fogják másolni. Az Intel viszont lehet. Ők azért átgondolják a dolgokat technikailag, és nyilván a felületek lementése nagy ötlet. A prociban ott is van a tár hozzá, akár az L3 az IGP-ben, akár az LLC.
Egyébként a lementés dolog nem hülyeség a VRAM-ba. Szerintem a jövőben mindenki opcionálisan csinál egy ilyet, mert ne feledjük, hogy a procedurális content felé haladunk, vagyis nem a művész készíti az egyszerűbb modelleket, hanem a hardver matematikai képletekből számolja majd.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A GTX 680 és 670 után most itt a GTX 660 Ti, melynek ASUS DirectCU II TOP kiadása járt nálunk.
- Ubuntu Linux
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- iPhone topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Gitáros topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- További aktív témák...
- Acer Nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Samsung S22 Ultra 12/512GB Szép Állapot! 6 hó jótállás!
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest