- Samsung LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Huawei MatePad 11.5”S PaperMatte - papír, írószer
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
VirsLee
őstag
válasz
philoxenia #135 üzenetére
Moderátor létedre eleggé fullba tolod a trollt. Irodákról írt, majd leírta, hogy üzletek, vállalkozások. Az elején írtam is, hogy élhetetlenné teszi a társasházakat, ha sorban ellepik a turisták. Plusz azt is megemlítettem példaķént, hogy ha a házad mellett nyílik egy igénytelen romkocsma 0 befektetéssel, akkor az se lesz épp előnyös a lakók részére. Ha ezekből azt a következtetés vontad le, hogy ott nem laknak életvitelszerűen emberek, ehhez csak gratulálni tudok...
-
VirsLee
őstag
válasz
philoxenia #130 üzenetére
Sajnos nincs portfolio előfizetésem, így nem férek hozzá az archívumhoz, de nézd meg ezeket.
2013-as adat:
ForrásTehát, 2013-ban is csak 6% volt ott, ahonnan azóta többen is kivonultak. De a magyar állam még ott van, és a sok-sok minisztérium ebből elég nagy területet kitesz. De pl. az OTP Nádor utcai irodaháza is csak azért létezik még, mert a Csányi közel akar lenni a cimborákhoz (Viktorék), amikor véletlenül betéved az irodába. 5 vezérigazgató helyettesből 4 a Váci úton "dolgozik".
Amit itt látsz, az alapján pedig láthatod, hogy mennyi fejlesztés érinti az 5. kerületet, szóval elenyésző részét képezi a BP-i iroda piacnak.
Egyszerűen néhány presztízs értékű irodaházat és a magyar államot leszámítva, nincs semmi érdemi dolog a belvárosi irodapiacon. 1 év alatt több új fejlesztés valósul meg BP-n, mint a teljes belvárosi irodapiac, aminek nagy része elavult, csak nem lehet lebontani a műemlék védelem alatt álló régi épületeket. Pl. "Elhagyatott óriás – ilyen belülről az évtizede üresen álló volt MTV-székház, egykori Tőzsdepalota. 2009 óta áll lakatlanul az épület, utoljára a Blade Runner 2049-ben láthattuk belülről Harrison Forddal és Ryan Goslinggal." - link
-
Hi!King
őstag
válasz
t72killer #108 üzenetére
Azokat a helyeket, amikről sokat írnak, kerülni érdemes. A turisták mindenütt pareto elven tobzódnak, ezért ha kicsit is van fantáziád, nem nehéz elkerülni a nagy tömegeket. Ha mégis belefutnál, még mindig lehet más helyet keresni, mert kis lokációkra is igaz ez az eloszlás. A másik, hogy a legtöbb turista gyaloglás fób, tehát ami távol van a parkolótól vagy tömegközlekedéstől, ott még kisebb az esélye a tömegnek.
Szerk.:
Pl. Horvátország egyik látványos, de kevésbé ismert kanyonjában 2018 nyarának főszezon időszakában letettem a hátizsákot random helyre másfél órára, az értékeimmel együtt, mert akkor még nem mertem végigmászni a zsákkal egy láncos sziklafalon, inkább átúsztam alatta, és nem paráztam, hogy valaki esetleg elviszi, mert annyira nem volt senki sehol a közelben. -
VirsLee
őstag
válasz
Busterftw #121 üzenetére
Teljesen elegendő számomra, ha a társasházak megmaradnak társasháznak, ahol élnek az emberek és nem a turizmust szolgálják ki. Ilyen egyszerű. A panaszok nagy része is ehhez kapcsolódik.
Elég lenne az, hogy amikor bontásra érett lesz egy bérház a városban, akkor ne az legyen a cél, hogy egy jó kis önkormányzati mutyi keretében egy újabb igénytelen low budget befektetés jellegű turista csapda kerüljön oda. Pl. szimpla kert, ankert, street food market, stb... Éltem is a belvárosban, de annak már 17 éve, nem ilyen volt, mint most. Voltak élhető, csendes, nyugis utcák még az 5. kerületben, amik nem bűzlöttek a húgyszagtól.
Ez egy kis tévedés a részedről, vagy rég láttad már BP iroda térképét, de minimális mennyiségű iroda van már csak a belvárosban. Ahol tényleg vannak irodák: Váci úti irodafolyosó, Dél-Pesti, Dél-Budai, stb. Belvárosban alig maradt valami
-
-
Busterftw
nagyúr
válasz
t72killer #122 üzenetére
"Nagyrésze kínai"
A valosag meg az, ha mar Spanyolorszagot nezzuk (2018), hogy kb 600ezer kinai turista volt 13. helyen es 18 millio UK, 11 millio nemet, 11 millio francia, 4 millio olasz, 4 millio holland, csak hogy igy a top 5-ot emlitsem.
De ugyanez ervenyes a Kanari szigetekre.De vilagszinten sincsenek a kinaiak top 10-ben szerintem.
"valahogy egy 100év múlva is élhető rendszert kéne összerakni"
Erre van a tudomany amit majd lekovetnek az orszagok.
Nem lesz 10 milliard hajlektalan, mert 8 milliard ember sem hajlektalan most. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
t72killer #122 üzenetére
Mi köze ezeknek a magyar (hangsúlyozom nem feltétlenül pesti) magánszállásadókhoz?
A kanári mint madár fordulhat itt elő legföljebb. Sok kínaival Szlovéniában találkoztam, azok viszont busszal jöttek pl. Bledre, Bohinjba és biztosan nem erbéenbéztek....
Húsz évvel ezelőtt, az mondjuk már 2000 környéke, például busszal, vonattal, nyilván akkor is ugyanígy voltak egynapos-kétnapos lakáskiadások, de ezeket nem a neten, hanem szájhagyomány újsághirdetés útján találták meg. Amúgy nem értem, hogy jön ide a húsz évvel ezelőtti helyzet? Húsz éve hol fórumoztál?
118#: Neked mekkora a környezeti lábnyomod? Gondolom a felsorolt helyekre, ahol jártál, kajakkal gyalog és biciklivel mentél.... Vagy megint ott tartunk, hogy neked lehet a proliknak nem?
Eljön az angol proli fapadossal Pestre olcsón iszik eszik csirkét, disznót X környezeti lábnyommal. Elmegy a te társadalmi helyzetedben lévő Ausztráliába sokkal drágább repülővel, marhahúst eszik, körutaz 10X lábnyommal.... Tehát ha sztereotip szeretnék, lenni, mint nálad érzem, tízemberbocs, proli helyett pusztítasz környezetet... -
válasz
philoxenia #112 üzenetére
20 évvel ezelőtt hogy ment fel minimálbér-jóskapista Pestre
?
#114: a lakás, sőt, földterület limitált jószág, gondolom te sem találkoztál még olyannal a boltban, hogy 1 vásárló max x db terméket vihet? Az, hogy pénzed van, még nem jogosít fel mások kisemmizésére.
#117: olvass visszább, ott a statisztika. Nagyrésze kínai, akiket volt szerencsém Kanárin látni ahogy élő rákokat gyűjtögettek üvegbe.
#118: valahogy egy 100év múlva is élhető rendszert kéne összerakni, ami nem egy globális szemétdomb és nem is 10milliárd kiszolgáltatott hajléktalan világa, nemigaz? Lehet bolygókolonizálásokról, óriási űrállomásokról ábrándozni, de ábrándokkal nem leszünk előrébb. Igaz, az emberiség leszoktatása pl a szemetelésről nagyobb kihívásnak tűnik, mint a Mars komplett terraformálása
-
Busterftw
nagyúr
Es ezen hogy valtoztatnal?
Mert amiota vilag a vilag, a fovaros es annak a belvarosa mindig is dragabb volt mint a kulso resz. Ott vannak az irodak, ott vannak a cegek, a jobb boltok es a turista helyek.Londonban is ezert laktam 2. zonaban es nem az 1. zonaban, mert oda dolgozni jartak az emberek meg ott vannak a turista helyek.
A hotel itt ugyanugy dragabb es nincs sok, viszont vannak olyanok is akiknek meg van masodik lakasa, igy airbnb-be ki adja, o bevetelt kap, ha ugy all a dolog akkor olcsobban a "belvarosban laksz", nem kell a nem tudom hanyadik keruletbol allandoan bebuszozni.Budapest ahogy Praga is nepszeru angol celpont volt mar amikor kikoltoztem 10 eve, pontosan azert mert vonzo celpont, erasmusoknak is, szep varos, olcso a kaja es a pia.
Ez nem uj dolog, a turizmus dinamikusan valtozik.Most sem ertem ennek mi koze a hotel-airbnb temanak, a hotelt es a kornyeket ugyanugy taccsra tennek. Tehat tiltsuk be a kulfoldi turistakat?
-
VirsLee
őstag
válasz
philoxenia #112 üzenetére
Mert erre állt rá pesten a turizmus. Az igénytelen tömegek kiszolgálására.
Komolyan tévedsz, ha azt hiszed, hogy attól, hogy van airbnb meg sok kocsma a belvárosban a minimálbéres jóskapista feljöhet pestre olcsóért. Ja, feljöhet, de nem a belvárosba, mert az a lerészegedni vágyó angol turisták és a kínai csoportok részére van kb. fenntartva. Az angol minimálbéres pénztárcájának még jó, a magyarnak már nem jó. Ez a probléma. Plusz az, hogy ez lett az olcsó célpont, ahova el lehet jönni egy legénybúcsúra bebaszni egyet Angliából. Ahogy már többen is írták a tömeg is probléma, plusz az, hogy tönkreteszik a lakókörnyzetet, amikor 2-3 naponta váltják egymást a szomszédban a turisták... -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
#75376384 #98 üzenetére
Kész feladom. Ilyen sarkítások és (remélem szándékos) félreértések mellett értelmetlen dolog vitázni próbálni.
Ezt most a saját hozzászólásaidról írtad?Elbeszéltek itt szépen egymás mellett. Fejtsétek ki pontosabban, hogy mit szeretnétek mondani és olvassátok el a hozzászólásokat, amire válaszoltok. Ha valami nem világos, kérdezzetek vissza.
A pontosság kedvéért írjátok le, hogy miként képzelitek a szabályozást, a jelenlegi magyar jogszabályok alapján, vagy ha ebbe nem fér bele amit szeretnétek, milyen jogszabályokon mit kellene változtatni, milyen új jogszabályokat kellene létrehozni.
Ez a topik így gyakorlatilag csak szórakoztató, érdemi vitát nem látok.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
t72killer #108 üzenetére
egy humanoid se szennyezte a látóteret
Érdekes. Nekem a munkahelyemen is szokott ez sikerülni. Nem, nem beltéren...
Amúgy kirajzolódott egy kádári örökségű kispolgári attitűd lassan. Ne vedd személyeskedésnek, de az ebben a topikban olvasottak alapján Te úgy vagy vele, hogy aki nálad szegényebb, az proli, aki nálad gazdagabb, az meg kapitalista nyerészkedő köcsög. -
philoxenia
MODERÁTOR
Természetesen sokkal-sokkal olcsóbb kiadni meglévő lakásokat, mint újakat építeni a régiek helyén. Remélem nem kell levezetnem ezt...
Adott mondjuk az V. kerület, vegyünk kétszáz kiadó lakást. Mennyiből építenél fel ott egy kétszáz lakásból álló tömböt? Ócsa mint apartmanhelyszín nem igazán megoldás a belvárosba látogató turistáknak... Oda még a devizahitelesek se nagyon akartak költözni... -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
t72killer #84 üzenetére
Enni se adjunk a szegényeknek, ne lehessen már olcsó kenyeret kapni meg zsírt, dögöljön meg, akinek nem telik kaviárra. Akinek kevés pénze van, az annyit is ér.
Érdekes ez a hozzáállás. Ne lehessen munka nélkül sok pénzt keresni, ha meg nincs sok pénzed, ne ugrálj!
Egy fideszes gondolkodású észak-koreai állam képe rajzolódik ki előttem...
Munkával nem lehet sok pénzt keresni. Ez evidens. Nincs olyan ember, aki munkából él és meg tudja engedni magának, mondjuk a FourSeasons-t.
A vállalati manegement nem munkából él, ezt szögezzük le. Olyan nincs, hogy valakinek százszor értékesebb a munkája másokénál. Döntéseket hoznak, amik hasznot hajtanak, ezért kapják a fizetésüket, juttatásaikat, azaz mások pénzével nyerészkednek, amiről az imént jelentetted ki, hogy az (a nyerészkedés) nem munka...A tömegturista max annyiban zavarja, h az ő utcáját is összehányják. Amit náluk rongál, azt hozzáírják a számlához.
Tehát a hoteleknél nem számít a másoknak okozott kár, a lakást kiadóknál igen... Nem a szállodaiparban dolgozol véletlenül? -
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
#75376384 #62 üzenetére
Nem az airbnb betiltását szeretné a szállodaszövetség, hanem rövid távú lakáskiadást lehetetlenítené el.
Gyakorlarilag rendeletileg korlátoznák a versenyt, ha jól értem a cikket.
Sheldon Cooper egy tévésorozat egyik főszereplője, aki arról is híres, hogy nem érti a szarkazmust. -
A széle körbe is elég kiadós, jártam a Yorke-félszigeten, na ott már akadtak olyan partszakaszok, ahol amerre a szem ellát. A kiwwi tájkép mondjuk képről nekem is jobban tetszik (nem voltam még arrafelé), sokkal több a zöld, komolyabb hegyek, stb.
Tömeg szerencsére nincs - még, majd lesz, ha 20-30év múlva fapadosok hordják le fél kínát. -
Persze, óriási a különbség. Talán É-Norvégiában fogtunk ki olyat egyszer, h egy humanoid se szennyezte a látóteret. Horváto.-ban is volt egyszer hasonló, de az októberben és 10+évvel ezelőtt.
De az nem normális, hogy a nyugis helyeket 1 kézen lehessen megszámolni egy egész kontinensen. Ausztrália még relaxos, de idő kérdése mikor válik egy nagy kínai balcsivá.
-
-
-
Busterftw
nagyúr
válasz
#75376384 #98 üzenetére
Én először azt próbálom itt kideríteni, hogy mi is valójában a probléma. Mert az világos, hogy az Airbnb több tucat országban a hatályos törvényeknek megfelelően működik.
Az adózást a host a bevétel után fizeti és engedélyt kell kérni, ott a magyar PDF hogy minek kell megfelelni mikor mennyit kell fizetni. Ha az ellenőrzésre gondolsz, annak megint semmi köze a hotel lobbizáshoz.
Miért kell egy üzleti tevékenység használatát csökkenteni?
Mert szegény hotelek?
Nincsenek semmilyen vadnyugati körülmények, a rövidtávú bérbeadás nem most találták ki, ahogy az arra vonatkozó jogszabályokat sem. -
VirsLee
őstag
Annyi a különbség, hogy ez nem hirdetés. Egy hirdetés esetében csak felületet adsz, itt viszont minden rajtad keresztül megy. Sok esetben a fizetés is. Nem azt mondtam, hogy kérjen be bárkitől bármit. Azt, hogy a NAV kötelezte őket, hogy adják ki az adatokat, a többit majd ök intézik. Elég annyi az Airbnb részéről, hogy nem szerződik olyannal, akinek nincs érvényes magyarországi adószáma (magyar szállás esetén). A többi innen gyerekjáték.
-
Gargouille
őstag
válasz
Busterftw #97 üzenetére
"Kinek fenntarthato? Csak mert a covid miatt a Ryanair $ -1.186B veszteseggel zart 2020-ban.
Ez szerinted meddig fenntrathato?"Miért kellene, hogy a Ryanair fennmaradjon? Lassanként majd eljutunk oda, hogy választanunk kell, hogy mit szeretnénk megtartani, a Földet vagy a Ryanair-t? Én az előbbire szavaznék inkább.
-
-
törölt tag
válasz
Busterftw #97 üzenetére
Kész feladom. Ilyen sarkítások és (remélem szándékos) félreértések mellett értelmetlen dolog vitázni próbálni.
Egyébként pedig fentebb leírtam. Nem fogom újra legépelni, mert látom nem akarod megérteni. Nem csak egy közvetlen airbnb szabályozás (pl adózás Magyarország esetén), amivel mérsékelni lehet a használatot.
Ez az “így működik a piac” pedig egy kani nagy bs érv. Mert nem a piac ellen beszél itt senki, hanem azok vadnyugati körülményei ellen.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
#75376384 #95 üzenetére
Az mit jelent, hogy mostani arak? Foleg most lesz olcso utazni mert vege a nyarnak.
Meg mindig nem vilagos, hogy az Airbnb milyen szabalyozas ala kelljen hogy keruljon.
Az osszes orszagban ahol jelen vannak legalis a mukodese, a hostoknak pedig meg kell felelniuk a orszaguk torvenyeinek. Hol jegyezzek be, mennyi ado stb.
Feketezes meg mindenhol megy, regi zimmer frei, alberlet, airbnb vagy hotel.Pont ez a verseny lenyege, hogy az arak lemenjenek es olcsobb legyenek idovel a szolgaltasok. De itt sem az ar a lenyeg, mert az Airbnb-t hasznaloknak mas igenyei vannak, amit a hotel szimplan nem fed le.
Es a tobbseg szerinted nem szivesebben menne kulfoldre nyaralni, mint Nyiregyhazara?
A balatoni arakrol szoltak az otthoni cikkek tobbsege egesz nyaron, persze, hogy horvatba megy mindenki, ha a Balaton dragabb. Igy mukodik a piac.t72killer
Kinek fenntarthato? Csak mert a covid miatt a Ryanair $ -1.186B veszteseggel zart 2020-ban.
Ez szerinted meddig fenntrathato? -
válasz
Busterftw #91 üzenetére
A problémákat nem a tudósok generálják, hanem a szaporodó, fogyasztó, követelődző, lusta dög nép. Az ő dolga, hogy megoldja az általa kreált problémákat, és a mibdenkimániája személyes szabadság is repül a levesbe. Ez bizony már jelenidő, a covid elkezdett nemigazán PC módon rendet csinálni az iparágban, sajnos nem sikerült elég erősre, hogy több globál problémát is megoldjon.
#95: ennyi: árak, korlátozások és a repülőjáratok el(nem)érhetősége kb fenntartható szintre hozta a turizmust.
-
törölt tag
válasz
Busterftw #91 üzenetére
A mostani árak miatt miért nem vered a tam-tamot? Most se tud akárki utazni. Szabályozásnak köszönhetően az árak megemelkedhetnek. Ez pedig maga után vonja, hogy kevesebb ember engedheti meg magának az utazást. Ebben hol a tiltás?
Azota egyre rosszabb és rosszabb a helyzet, hogy az utazás ennyire olcsó lett és lassan egy fapados jegy Rómába olcsóbb, mint egy vonatjegy Nyíregyházára.
-
nemlehet
őstag
De ez egy elég abszurd hozzá állás. Ha te üzemeltetsz egy gyrosost akkor be fogod kérni a netpincéres futártól az adópapírjait? Az Airbnb közvetít és platformot ad. MI köze neki ahhoz hogy hogy adóznak a hírdetői?
Ilyen alapon minden cég felelős lehetne minden ügyfeléért. Én értem hogy vannak akik adót csalnak és ez téged zavar, de ne legyünk már ilyen nagyvonalúak hogy nyakába varrod olyannak akinek semmi köze az egészhez.
Amúgy meg nem olyan könnyű adót elkerülni, mivel minden tranzakció elektronikus. Ha akarná a NAV simán monitorozhatná a kifizetéseket, mert belelátnak a számlák adataiba... Csak ugye nem akarják valamilyen fura okból (pl mert a legtöbb fideszes is tucatjával ad ki lakásokat). -
VirsLee
őstag
Ha egy multicég szeretne üzleti tevékenységet végezni egy adott országban - esetünkben ez Magyarország - akkor szerintem kutya kötelessége, hogy megfeleljen és segítse a helyi adózási szabályok betartását.
A NAV honlapján is kint kell lennie, de az airbnb se tudja le annyival, amikor szerződést köt egy magyar vállalkozóval, hogy "tudod, befizeted ahogy szoktad, vagy ahogy nem szoktad, nekünk mindegy, szabadság, kapitalizmus, meg amúgy is nekünk csak a bevételig érdekes a dolog".
Ezért is írtam, hogy kötelezni kell rá, mert ez se az airbnb-nek, se a jó magyar mutyivállalkozónak nem érdeke. Ez egyedül a magyar államnak - közvetve mi adófizetők - érdeke. Aztán majd lesz sírás megint, mint az uber esetén, amikor nem a transzparens szabályozás felé fordul az állam, hanem simán betiltja
-
Busterftw
nagyúr
válasz
t72killer #89 üzenetére
Ezeket oldjak meg az orszagok meg a tudosok.
De szemelyi szabadsagot es utazast korlatozni eleg meresz dolog lenne.
Mi az hogy normal eletmod?A gazdag ugyanugy 10x fog utazni 1 evben mint a kozeposztaly, csak nem Ryanairrel es Airbnb-be megy, hanem elso osztaly/magan geppel es Hiltonba.
De Airbnb-n is vannak luxus hazak/villak amit akarsz.A hotelek meg versenyezzenek es ne panaszkodjanak.
Csak a Hilton lanc bevetele tobb mint az Airbnb osszesen. -
Busterftw
nagyúr
-
És? Nem jár alanyi jogon a környezet terhelése, az externáliákat meg kell fizetni, pont.
#86: a baj az, hogy van egy másfélmilliárdos turistatömeg, ami a normál életmód többszörösét szennyezi, terheli, fogyasztja. Ez nem kicsit annak köszönhető, hogy a turistálkodás sokkal-sokkal olcsóbb lett, mint pl 50évvel ezelőtt, ami főleg két faktornak köszönhető: a fapad alsó csóró air légitársaságoknak és az olcsó szállásnak. Ha a turizmussal kapcsolatos problémákat akarjuk megoldani, akkor ezt a tömeget kell csökkenteni első körben. Lehet ábrándozni, hogy majd a londoni panelproli fociultrát is úriemberré neveljük, de mondjuk kezdjük úgy, hogy először megoldjuk a problémát és ha a tajparasztja úriemberré nevelődött 30-40év alatt, akkor jöhet vissza.
-
Pötyi
őstag
Ne haragudj, de ezt sem fogadom el végső érvként, hogy nincs kiírva az airbnb oldalára az adózás kérdése. Ugyanis az minden országban más.
Szerintem ennek az infónak - már legalább is ebben az országban - a NAV honlapján kéne kint lennie.
Kiegészítés:
A szállás minőségét majd az adott ország szállodaszövetsége osztályozza csillagokkal. Ráadásul ebben nem is kötelező részt venni. Jól mutat az öt csillag a bejárat felett, de semmi extra. Ha nem akarod, akkor nem kell kirakni. Csillag nélkül is lehetsz jó.
Illetve azt mondd meg nekem, hogy Mészáros Lölö szállodáinak vajon hány szomszédját kérdezték, amikor odaépült, hogy beleegyeznek-e?
De ez már politika, lásd a #18-as hozzászólást...
-
VirsLee
őstag
Azért remélem a sok ferdítés közben rájössz Te is, hogy nem a legolcsóbb adócsalót és az amúgy nem drága (hisz nem is prémium) Hiltont kellene összehasonlítani. Nem ez a két opció van a palettán.
Ellenőrizzék a szállást (minőség), a környezetet (szomszédok és beleegyezések), az üzemeltető adminisztrációját, adózását (ez a legfontosabb), stb. Szóval elég sok dolgot lehetne ellenőrizni.
Ezen felül kötelezni kellene a hasonló multi cégeket, hogy már indulásnál teremtsék meg az átlátható adózás feltételeit. Most ha megnézed az airbnb oldalát lövésed sincs róla hogyan is kellene adóznod utána. Nincs róla semmi tájékoztató. Ezen felül kötelezni kellene az airbnb-t, hogy minden fizetésről tájékoztassa az adóhatóságot. Ne maradjon el áfa, ifa, stb befizetés. Ha ezeket kifehérítjük, akkor utána el lehet dönteni, hogy még mindig olcsóbb-e, mint egy apartmanházat felépíteni mondjuk.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
t72killer #84 üzenetére
Az a gond, hogy eltero igenyekrol beszelunk.
Az Airbnb letrehozott egy olyan kinalatot amire hatalmas igeny van.
Az influencerek fele kihalna kb, ha Barcelonaban nem mutathatna meg a cosmopolitan kerojat.Ha van igeny masra, azt nem lehet azzal elintezni, hogy menjenek inkabb hotelbe.
Airbnb-n eleve ott van az online jelenlet, szemelyit kell adni, profil kep van, reviewok vannak, szerintem ezerszer jobban ellenorizheto, mint a feketen kiadott balatoni kerok.
-
Pötyi
őstag
válasz
t72killer #84 üzenetére
De ezzel már megint kitiltanál embercsoportokat magából a turistálkodásból! Ha nincs ötször annyi pénze szállodára, mint amibe egy airbnb kerül, akkor maradjon otthon?!? Ennyi erővel a fapados légitársaságokat is beilthatnád!
Én bérbevevőként árérzékeny vagyok, nekem jó, hogy van airbnb. Ha bevezetnél egy ilyen szabályozást, akkor a szabim alatt otthon kéne üljek a négy fal közt, mert nekem nem telik a Hiltonra.
Meg már megint egy olyan igét dobsz be, hogy "ellenőrzés"! A faszom ebbe a porosz eredetű szabályozó, tiltó, ellenőrző rendszerbe! A sok ezer balatonparti zimmerferit vajon ellenőrzik? Mit ellenőriznének egy airbnb lakásban? HAACP van-e a konyhában, miközben a bérlők egy babkonzervet melegítenek a rezsón?
-
Egyszerű, limitáljuk a számukat pl azzal, hogy nem kínálunk a legaljának is teszkógazdaságis holidéjt.
#83: méretgazdaságosság, állami kontroll mentén gondold kicsit végig a dolgokat. Adott egy területen 10db szálloda: ezeket mennyivel könnyebb ellenőrizni, mint 500 szobáztató kisiparost akiknek a fele amúgy is svarcban tolja?
A hotelnek nyilván főleg a nem kiegyenlített versennyel van baja. A tömegturista max annyiban zavarja, h az ő utcáját is összehányják. Amit náluk rongál, azt hozzáírják a számlához. -
Busterftw
nagyúr
válasz
t72killer #78 üzenetére
Ebbe mar nem akarok belemenni, mert ezek moralis es etikai kerdesek.
Arrol lehetne vitazni, hogy a tobb szaz sobas hotelek, infrastrukturaval mennyit szennyeznek, mennyi megy karba akar kaja, tisztioszerek, paplan stb.
Airbnb-hez nem huznak fel az emberek lakasokat, mar meglevo, kihasznalatlan helyet adnak berbe.
Szabalyzasban egyetertunk, de peldaul tiltasban nem.Nagyon sok minden nem fair a vilagban, mindennek megvannak az elonyei es hatranyai, en csupan a hotel-airbnb vitaba szalltam be.
"Ok, akkor adott a feladat, neveld meg az angol turistát. Good luck"
Ha meg ez a gond, akkor a hotel szakma miert az airbnb-re fokuszal?
Az angol turista ha problemazik akkor probemazik, tok mindegy hol alszik. -
-
Pötyi
őstag
válasz
t72killer #78 üzenetére
Ékes példákat hozol fel a folyón leúszó ötször annyi szemétről az erdőkben, játszótereken tízszer annyi elhajigált műanyagzacskóról és cigicsikkről, de ez megint tiltás alapú módszerrel akarod megoldani - pedig lehetne akár neveléssel is. NE szemetelj a folyóba, NE dobj el műanyagzacskót, cigicsikket az erdőben vagy a játszótéren. Sehol. Se otthon, se amikor egy másik országba mész. Szóval önmagában az, hogy sok turista jön, az nem rossz dolog. A bunkó, paraszt, jó modorra nem nevelt turistával van a baj. De az rohadtul nincs az utcán veled szembejövő és egy csikket éppen elegánsan elpöccentő ember arcára írva, hogy ő most szállodában, vagy airbnb-ben lakik!
(Elmondok egy hasonlatot a műanyag szívószálról. Betiltották, mert környezetszennyező. Pedig önmagában egy jó dolog, mondjuk egy jéghideg koktélhoz. Jó dolog kavargatni vele a jeget, jó dolog lassan elfogyasztani általa a molyirtó koktélt, nem pedig húzóra bedönteni. De ha nem kidobod, hanem elegánsan a hátad mögé hajítod a földre a szopószálat, akkor szemetelsz vele. Véleményem szerint itt se a szívószál volt a hibás, hanem aki eldobta.)
-
válasz
Busterftw #77 üzenetére
A házat felújítják, de a folyón már 5x annyi szemét fog leúszni, erdőkben, játszótereken 10x annyi műanyagzacskó, cigicsikk, stb lesz elhajigálva és szezonban 2x akkora lesz a dugó.
Ezt az adórendszer instant adaptálásával lehetne orvosolni - akkor viszont kiderülne, hogy nincs ingyen ebéd és az externáliáktól megfosztott zimmerferi igazából olyan drága, mint egy szállodai szoba.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
t72killer #76 üzenetére
Jo de mint az Apple-Epic ugyben mondta a birono, a siker nem illegalis.
Most azt szabalyozzuk? Tobb bevetelbol tobbet kell adozzon.Sajnos igy mukodik a vilag, ez nem persze nem fair.
A lepusztitott kornyezet sem feltetlenul igaz, mert itt a 4 ev alatt rengeteg elavult es nem hasznalt lakast es komplett lakohazakat ujitottak fel, amikbol aztan Airbnb lett.Az ottlakok normal dolgozok ezt nem tettek volna meg, aztan kitudja, ezekbol meg lehet sajat lakas vagy alberlet. Ezek a munkalatok masoknak adtak munkat, akik szinten adot fizettek, a varos szebb lett, novelte a szomszed epuletek/lakasok ertkeket esatobbi esatobbi.
Nem ilyen fekete feher a dolog. -
válasz
Busterftw #75 üzenetére
"ennek a tobbszoroset megkeresi fel ev alatt"
Na pont ez a baj, mert mi lesz ennek a következménye? Munka nélkül komoly bevételre tesz szert, ha pici esze van, rohan újabb lakásokat venni belőle, amire még hitelt is kap, így a környéken többszöröződnek(!) az ingatlanárak. Jó dolog gazdagnak lenni, csak épp ez egy 0 végösszegű játék, ha valaki jól jár, annak mások isszák meg a levét. Jelenleg ezek az ottlakók/normál dolgozók és az olcsóbbra harapó turistaáradat által lepusztított környezet.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
t72killer #74 üzenetére
Nyilvan nem minden orszagban van egyforman szabalyozva, ezen valtoztatni kell, ahogy irtam egyre tobb helyen van adoszam es engedelyt kell kerni.
Itt beszelgettem most az egyikkel most hogy jott a csalad, ahelyett hogy 1 evre kiadna havi 800 euroert valakiknek (9600 eur), ennek a tobbszoroset megkeresi fel ev alatt, foleg majus-oktober kozott. A kiadonak jobb, a berloknek jobb mert X napra/hetre olcsobb vagy ugyanannyi mint a hotel, csak nem szobat kapnak erte.
Ezzel a hotel es a szabalyok nem sok mindent tudnak kezdeni a verseny szellemeben.
Teljesen mas szintek mar ezek. -
-
Busterftw
nagyúr
válasz
t72killer #71 üzenetére
En sem, csak itt az emberekre/lakokra hivatkozva panaszkodnak a hotelek, mikozben egyertelmu miert teszik.
A lakokozosseg es egyen is tud panaszt tenni a helyi onkormanyzatnal/kepviselonel.
Az unfair verseny szerintem itt nem jatszik, inkabb uj piaci rest tomtek be az airbnb-k, mert itt nem csak szallasfoglalasrol van szo, hanem beveteli forrasrol azoknak akik egyszerubben akarnak szobat/masodik otthont kiadni.
booking.com erre ugy reagalt, hogy listaz lakasokat is, alkalmazkodnak.
Versenynek jot tesz, de hogy unfair lenne?Sok embernek a hotel egyszeruen nem alternativa, igy az airbnb-hez szukseges lakasokat a piaci igeny hatarozza meg. Akinek kenyelmes vagy egyedi lakas kell akar 3 napra, az nem fog attol hotelbe menni, csak mert.
-
törölt tag
válasz
t72killer #69 üzenetére
Köszi hogy leírtad. Nem értem, hogy nem képesek egy ennyire egyszerű dolgot elfogadni. Ha valami drágább, akkor kisebb eséllyel jön idióta.
plusz a többi hozadékát se kellene elfelejteni. Még pedig azt, hogy kevesebb turista miatt kevesebb lesz a “szükséges” airbnb. Több lakás sima embereknek. Ehhez persze az egész lakhatási szektort meg kellene végre regulazni (ez a bekezdés inkább Magyarországra vonatkozik).
-
-
Busterftw
nagyúr
válasz
t72killer #69 üzenetére
Itt amugy mar par varosban szabalyozva van jobban (Barcelona,Madrid, Valencia), egyes negyedekben nem is lehet vagy pedig csak elso emeleti lakas lehet.
Be kell regisztralni es kapsz adoszamot/engedelyt.Ez a helyes modja ennek, nem az hogy a hotel szakma panikol es tiltassuk be mint az Ubernel.
-
válasz
Busterftw #68 üzenetére
egyedüli szabályzó az ár: magasabb áron kevesebb ember jön, amiből kevesebb/kezelhetőbb mennyiség lesz az agyatlan tirpák.
azt az időt éljük, amikor a legtöbb turistaparadicsomnak már rég ki kellett volna tenni a megtelt táblát és szimplán a határon visszafordítani az áradatot.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
#75376384 #66 üzenetére
Csak azt tudom mondani amit Potyi es erre kerestem a valaszt is.
Aki reszeg, problemas turista, az reszeg problemas turista airbnb-ben es hotelben is.
Irtam peldat szallodara is Ibizan vagy Benidorm, ahol a hotelekbol dobaljak ki a matracokat es tornek zuznak.Tehat ezt hogy szabalyozod? Mekkora az airbnb-ben megszallt reszeg turista arany a hotelben megszallt reszeg turistakhoz kepest?
En ilyen kimutatast meg nem lattam, de a hotel szovetseg valamiert azt mondja, hogy az airbnb meglete miatt ezek az egyenek sok problemat okoznak.A hotelek nagyivben letojjak a szomszedsagot meg a kozosseget, csak azert van ez mert szimplan konkurencia, es azt akarjak hozzajuk menjenek szallasra.
Beveteltol esnek el. Ennyi az egesz. -
Pötyi
őstag
Úgy gondolom, az a turista is tud részegen üvöltözni és összehányni a közterületet, aki egy igazi szállodában lakik, két kerülettel odébb. Na, erre az emberre nem fog a szálloda se negatív visszajelzést adni, egyrészt mert nincs ilyen pontrendszer, másrészt meg nem tud róla, hogy közterületi hányást követett el.
Szóval ez nem valid érv.
-
törölt tag
-
Busterftw
nagyúr
válasz
#75376384 #64 üzenetére
Itt most rovidtavu lakaskiadasrol van szo, mert a cikkben a hotelszakma egyertelmuen a turistakrol beszel, nyaralasrol van szo. Hotel bizniszben eleve nagyon-nagyon ritka a hosszutavu kiadas.
De nagyon sok kulfoldi es expat pont Airbnb-t valasz hosszutavra is, remote nomad dolgozok akik 1-2-3 honapra mas helyen elnek, nem hotelbe mennek.
Itt Valenciaban sok kulfoldi lakasvasarlas elott par honapra Airbnb lakasba megy ideiglenesen, terepet felmerni, lakasokat nezni, mert hagyomanyos alberletet 1-2 honapra nem fog talalni, ahogy hotelbe sem fog menni.Illetve azert valasztjak, mert sokkal flexibilisebb mikozben olcsobb.
Ha tobben nyaraltok, akkor eleve nem 3-4-5-6-7 hotelszoba kell, hanem lehet menni tobb szobas hazba es lakasba, ahol van nappali, tudtok fozni (ami megint olcsobb), tobb hely van.Most a csalad 1 hetet volt Spanyolorszagban eskuvo miatt, 1-2 napra en is lehet beraktam volna mindenkit hotelbe, de 1 hetre kenyelmesebb volt par lakast berelni.
Mindenkinek kulon szoba, de megis egyutt laknak, este lehet fozni, beszelgetni tv-t nezni stb.A szallodat pedig epp a hotelek mossak ossze a rovidtavu lakaskiadassal, mert ok latjak benne jogosan a konkurenciat.
-
törölt tag
válasz
Busterftw #63 üzenetére
Akkor tisztázzuk, az airbnb itt nem mint cég van jelen, hanem mint a rövidtávú lakáskiadás egyszerűsített neve.
Legfontosabb szerintem a sima bérbeadó rendszer megregulazasa lenne. Itt kis millió dolgot végrehajthatnának ami már segítene a helyzeten (kötelező bejelentés, nem rommá adóztatni aki kiadja, ne lehessen több lakást bérelni, majd azt haszonnal továbbadni stbstb).
Ha pedig a lakás tulaj azt is latja, hogy védik őt is a törvények és ugyanez igaz a bérlőre is, akkor nőhet a hajlandóság a hosszútávú kiadásra, rövidtávú helyett.
Majd ezzel párhuzamosan, például adókkal lehetne a rövidtávút is szabályozni. Ha jól tudom most anyagilag jobban megéri airbnbt üzemeltetni, mint hosszútávra kiadni. Ha ezen változtatnak és közelítenék egymáshoz a kettőt (és közben a törvények miatt megérné hosszabb távon is kiadni), akkor a tulaj eldöntheti melyik jobb neki. A haszon közel azonos, innentől pedig rajta áll.Ahogy pedig fentebb is írták. Azért válasszák mert olcsó. Emiatt nagyobb a merítés a hülyékből. Egy szállodát pedig ne mossunk már össze egy szállásnak kiadott lakással pls.
A téma komplex és egy kommentben nem lehet vele megváltani a világot, de az látszik, hogy a politikusok nagy ívben szarnak rá (biztos nem azért mert jelentős hasznuk van belőle). -
Busterftw
nagyúr
válasz
#75376384 #62 üzenetére
De hogy szabalyoznad? A hulye reszeg turistat hogy szabalyozod?
Pont az Airbnb ad lehetoseget arra, hogy a host es az ott lakorol adjon velemenyt, ha szar a kero akkor azert, ha a turista szethanyta a falakat akkor azert.
Egy ilyen review utan aligha fog Airbnb-n mas host-tol elfogadast kapni foglalaskor.Ibizan (vagy amugy spanyolban a turistak, altalaban britek) minden nyaron mennek a kepek, epp mikent vagtak tonkre hoteleket/hotelszobakat a kulfoldiek.
Ezt hogy szabalyozod es miert az Airbnb az oka, amikor hoteleknel ez ugyanugy megvan? -
törölt tag
válasz
philoxenia #61 üzenetére
Fingom sincs ki az a sheldon cooper.
Egyébként valaminek a betiltása még nem feltétlen jelenti a kapitalizmus halálát. Svájc a legkapitalistább ország evör és Bern belvárosában például gondolkodnak, hogy betiltsák e az airbnb-t (most nem tudom éppen hol tart a folyamat). Ha tippelni kellene hamarosan több város is követni fogja és jönnek a szabályok, mert már máshol is előkerült, hogy van vele probléma (pl Luzern). És azért a svájci államnak fontosabb az ott lakó egyén, mint a turisták.
Ettől függetlenül én se tiltanam be mindenhol, csak szimplán picsamód leszabályoznám.
Hogy kinek adja ki hosszútávon. jelen pillanatban semmi, ezért írtam le fentebb amit. Ha mindkét oldalt védenék törvényekkel, akkor talán a bérbeadói kedv is megnőne.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
#75376384 #59 üzenetére
Gondolom nem Sheldon Cooper vagy, ugye?
Arra próbáltam célozni, hogy vagy van kapitalizmus, vagy nincs. A betiltás szocialista módszer. Szabályozni kell a területet, oly módon, hogy átlátható legyen. Nem ellehetetlenítve egyik piaci szereplőt sem. A kétféle szállásadó célközönsége kevés átfedéssel működik. Aki magánszállásra menne, nemigen menne szállodába és viszont. A szállásadók melletti lakások/lakók védelme más eszközökkel megoldandó probléma.
A "tilcsák be, mer minket zavarnak a túristákok" kényelmes a szomszédnak, de mi van, ha a tulaj olyannak adja el/adja ki tartósan a lakást, akiik minden nap zavarnak majd? -
-
törölt tag
válasz
philoxenia #51 üzenetére
És mire fel mondanád meg bárkinek is, hogy mit csinálhat a pénzével? Vagy irány a cocializmus, majd allambacsi megszabja mid lehet, annak függvényében hogy ki vagy? Remelem amúgy ez csak vicc volt.
igen az airbnb, másnéven rövidtávú lakáskiadás problémás és az egyik okozója az árak felhajtásának. Azonban millió más módon is lehetne küzdeni ellene, illetve vele párhuzamosan. Kezdetnek mondjuk egy rendezett bérlakás rendszer, ami mindkét oldalt védi (bérlőt - bérbeadót). Plusz letöri az esetleges plusz nyereszkedés lehetőséget, ilyen például ha kiveszel egy lakást, azt nem adhatod ki másnak több pénzért, csak abban az esetben ha te is ott laksz fizikailag. Stbstb
-
nemlehet
őstag
válasz
philoxenia #51 üzenetére
Én úgy hallottam 2. lakása csak a kulákok szeretőjének van...
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Gargouille #53 üzenetére
Neeem, de tényleg, szerintem az emberiség legalább ennyi %-a egyszerűen mehetne a levesbe.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Gargouille #43 üzenetére
Jó lesz az 80%-nak is..
-
philoxenia
MODERÁTOR
Szerintem eleve tiltani kéne, hogy valakinek két lakása lehessen. Max még valami víkendteleket engedni egy használt vasút kocsival bódéként...Anno a kádárrendszerbe is ezvót, oszt millen jó is vót...
-
Exponenciálisan nő a turistatömeg, már az Antarktisz vizeit is ellepték a szállodahajó-szörnyek. Az emberi hülyeség is maxra pörög, avagy: Iphonetourist goes volcano trip, got insurance what can go wrong..., másik "kedvencem" a galambetető.
Így aztán nem meglepő, hogy a turizmussal kapcsolatos problémák is exponenciálisan nőnek. Számtalanszor mondtam, hogy nem csak a "szaporisztánokban" gond a túlnépesedés - a fejlett világban is az.
-
VirsLee
őstag
válasz
Busterftw #47 üzenetére
Engedd el ezt a hotel vs airbnb dolgot, a cikktől függetlenül én nem erről írtam. Millió egy helyen foglalhatsz ugyanúgy apartmant mint az airbnb-n. 4x foglaltam Kanári szigeteken apartmant, 2x booking, 2x airbnb. Attól még pont ugyanúgy egy apartman volt egy apartman házban. Semmi különbség nem volt.
Nem tudom mi a külföldi tapasztalat, de szerintem itt az ellenőrzés teljes hiánya és az adóelkerülés egyszerűsége miatt gyorsan felfutott ez a dolog BP-n. Nem tudom miért most problémáznak, az Ő dolguk. Én csak mint rendszeresen utazó jeleztem, hogy szerintem semmi újító jellegű nincs a dologban az én szempontomból.
-
Busterftw
nagyúr
Akkor miért lett csak az Airbnb óta probléma ez?
Miért csak most lobbizik és próbálnak fellépni ez ellen a hotelek? Valami más lett és mást nyújt az Airbnb mert 10 éve és azelőtt Zimmer frei nem volt a vita tárgya.
20 éves korom óta én is utaztam mindenféle, kb 50 szálláshelyből 3x volt olcsóbb a hotel. És ott csak szobát kaptam. -
Gargouille
őstag
Igen, pont ez a problémám nekem is. Egyszerűen a tömeg élvezhetetlenné teszi az adott helyet még magának a turistának is, de az ott élőknek meg főleg. Másik oldalról meg az utazás átalakult egy kipipálandó checklist-é, mindenhova elutazunk, szelfizünk egyet, de csak azért, hogy kiposztoljuk a facebookra, miközben igazából nem is érdekel az adott látványosság, csak másoknak akarjuk mutogatni, hogy mi itt is jártunk. Közben azon kevesek, akik meg tényleg kíváncsiak lennének a helyre / látványosságra, azok pedig nem férnek hozzá és nem tudják élvezni emiatt, talán útnak sem indulnak pont ezért.
Ráadásul ahol már "lelegelte a sáskahad a földeket" ott nem csak a környezet pusztul le, de sokszor a hely autentikus hangulata is odavész, a tősgyökeres lakók (akik miatt volt eredetileg olyan amilyen) meggyűlölik a turistát, vagy elköltöznek, a korábban oly sokszor hangoztatott "vendégszeretet" is kámforrá válik.
-
nubreed
veterán
válasz
Gargouille #43 üzenetére
Ez igaz mondjuk. Egyre kevésbé szeretem a túl zsúfolt helyeket és sajnos sok ilyen van. Mert minden paraszt meg akarja nézni az Eifel tornyot, az Akropoliszt, a Big Bent, a Taj Mahalt és még lehetne sorolni.
-
VirsLee
őstag
Nem tudom Te eddig hol éltél
Elárulok pár dolgot, ami miatt én nem értem ezt a nagy hype-ot.
1. Már a szocializmusban is volt "Zimmer Frei", apartman, kemping, faház, panzió, stb. Nem az airbnb találta ezeket fel. Soha nem voltak az ember rákényszerítve arra, hogy drága szállodába menjenek.
2. Nem találkoztam még olyan szállodával, ahol kötelező pezsgő fogyasztás/vásárlás lenne. Számomra a nincs semminél jobb, ha van egy bár, de az drága, mintha nem lenne semmi. Ott én dönthetem el, hogy fogyasztok-e.
3. Budapesti lakosként egyetértek azokkal akik szerint problémás, hogy Újlipótvárostól befelé egy hatalmas kocsma wc combo lett az egész belváros. Este már húgyszagtól bűzlik az utcák nagy része.
4. Már 2006-ban is interneten foglaltam apartmant Horvátországban, amikor az airbnb még nem is létezett. Ehhez képest nekem nem forradalmi, hogy most is interneten foglalhatok HorvátországbanPersze, ha Te addig elveszett embernek érezted magad az interneten és az airbnb kinyitotta neked a világot, akkor megértem, hogy szuper fantasztikus modern dolognak tartod.
5. Az elmúlt 15 évben 2-4 alkalommal utaztam külföldre évente. Mindig én foglalok, nem utazási irodás csomag, szóval én választom a szállást is. Mindig megnézem több helyen is (booking, airbnb, tripadvisor, közvetlenül szállások oldalán, régebben még octopus is volt). Változó, hogy mikor melyiken keresztül foglalok. Ezt csak azért írom, mert nem megváltás az airbnb csak egy platform a sok közülHa mindig ott foglalsz, garantáltan rosszabbul jársz, mintha mindig megnéznéd, hogy hol milyen ajánlatok vannak. Olcsónak se mondhatnám.
Busterftw:
Amit leírtál az minden, csak nem változás. Ahogy felsoroltam, ezek a dolgok mindig is léteztek. Az, hogy sok fiatal akkor ért el abba a korba, hogy elkezdett önállóan utazni, amikor már volt airbnb, ettől az még előtte is létezett. -
Gargouille
őstag
Nem sántít a logika, nem arra gondoltam, hogy ki a paraszt és ki nem (bár szerintem az emberek legalább 70%-a az, függetlenül az anyagi helyzettől), hanem arról, hogy más amikor 300 turista látogat el egy adott helyre naponta és megint más amikor 30000. A számszerűség a fő probléma, ezért is neveztem "hordának". Ami kis léptékben még kívánatos és színesíti is a mindennapokat (mondhatni mindenkinek jót tesz), az tömegesen már fullasztó és élhetetlenné teszi a környezetet.
-
Persze, csak így milliós tömegeket eresztesz a Föld szép részeire, aminek definíció szerint x%-a kőagyú szemetelő tajparaszt, de y% "normálisabbja" is szennyező helyi iparokat (ld autóbérlés, plázák) tart fenn. A tömegturizmus önmagában baj, a strandon a kukától 5méterre műanyagpoharát elpottyantó angol, csikkjét homokba nyomó német/vízbe dobó lengyel, stb csak a jéghegy csúcsa.
A mindentolcsón ráadásul azzal jár, h a tirpák alig hagy $$/€€-t az adott országban, azaz nemigen lesz miből összetakarítani a sz.rt, amit otthagyott. "Migránshorda" EU edisön.
Dubrovnikban pl már annyira elviselhetetlen lett a tömeg a járvány előtt, hogy elkezdék limitálni, hányan léphetnek az óvárosba.
-
Busterftw
nagyúr
Az a gond, (ami nem gond) hogy van egy generacio akik olcsobban akarnak XY szolgaltatast, viszont a jogi rendszer erre nincs felkeszulve.
Nem akarok buszozni es A-bol B-be akarok eljutni. Ehhez valljuk be kell egy kocsi meg valaki akinek jogositvanya van. Erre epult egy modern, digitalis erahoz hozzaszokott Uber egy jo akalmazassal/fizetessel/1 gombos rendelessel.
Persze a taxisnak ehhez sok minden mast kell kifizetni, csak megint felmerul a kerdes minek.
Ezt a generaciot ugy sem erdekli, nem tud vele azonosulni, mert havernak szolok o is el tud vinni ha megkerem es raer.Az Airbnb meg azzal a szandekkal indult, hogy mas orszagban/kulturaban a helyieknel legyel, ismerkedj, helyi kaja, ok meg az extra szobaert/masodik hazert kapnak lovet, de meg igy is olcsobb mint a hotel.
Miert mennel hotel szobaba, amikor van hogy azert kapsz egy egesz lakast, tudsz azon is sporolni hogy van fozesi lehetoseg.Nyilvan a jogszabalyok miatt ez sok gondot, problemat okozott, de az emberek igenyeinek kellene megfelelni es ahhoz alkalmazkodni (lasd taxis appok, vagy bookingon mar lakasra is lehet keresni), nem pedig mindent ugyanugy beszabalyozni es dragitani mindent.
VirsLee
A szallas lehetosegek megnyiltak, mert ha elmentel Franciaorszagba, akkor kivehettel egy masodik nyararot hegyekben, vagy a tengerparton, vagy varosi lakast, akarmit.
Tudsz fozni ami olcsobb, illetve 1 hotel szoba araert kapsz egy lakast/hazat a legtobb esetben. Szerintem ez eleg sok valtozas. -
-
bambano
titán
-
nubreed
veterán
válasz
Gargouille #34 üzenetére
Ez a logika ott sántít egy kicsit, hogy azok között akik amúgy meg tudják vagy akarják fizetni a 3-4-5 csillagos szállodát és a nem fapados (de utálom ezt a szót, miért nem lehet csak simán low-cost) repülést, szintén rengeteg, viselkedni nem tudó paraszt van. A pénztárcád vastagsága nem egyenesen arányos a kulturált viselkedéssel.
-
Gargouille
őstag
-
nubreed
veterán
válasz
t72killer #32 üzenetére
Igen, ez ismerős. De ehhez nem kell AirBNB. Én már 10-en x éve is láttam ezt pl. Santorinin, meg csomó más helyen, hogy egy kiadós kocsmázás után mit képesek maguk után hagyni az angol/skót/ír suttyók, de akár a németek is. Ettől függetlenül ha pl. csoportos kirándulásról van szó, nekem az angolokkal vannak a legjobb tapasztalataim. Úgy látszik mikor nem részegek akkor tudnak normálisan is viselkedni. Ilyenkor csendesek, mindig időben ott vannak a megbeszélt helyen, nem ordítoznak, stb. Bezzeg az oroszok... A legnagyobb parasztok a világon, józanul se tudnak viselkedni soha.
-
-
salapp
addikt
-
"vagy sikerül valakinek az érdekeltségi körébe belerondítani." - kb ez. 2 országot látok ilyen szempontból, UK továbbra is kész őrület, őslakos, született, becsületesen dolgozó angolok-skótok írják nem egyszer, hogy a fél házzal együtt utcára dobja ki őket az új landlord, merthogy AirBNB-vel akar kaszálni. Cornwallban ez a maffia már addig nyomult, hogy földerületeket vásároltak fel és sorra húzzák az egyensz.r "házaikat" csillagoség^3 szintre tornázva az árakat. Már gyakorlatilag csak egymás közt trédelnek, helyi lakosnak helyi fizetésből kimaxolt hitellel sincs esélye labdába rúgni.
Mo.-on legalább a NER elkezdett a "hivatalos" turistaszektorban terjeszkedni, így talán van némi esély az őrület leállítására.
-
nemlehet
őstag
Szerintem abszolut nem arról van szó, hogy bárki is úgy érzi a törvény felett áll. (Jó oké, biztos van ilyen is, egomániás barmok mindenhol vannak). Inkább az a probléma, hogy NAGYON lassú a törvénykezés mindenhol, évekkel lemaradva követ csak minden újdonságot, sokszor csak akkor amikor már valaki nagyon sír, vagy sikerül valakinek az érdekeltségi körébe belerondítani.
Amíg nem fáj eléggé addig megpróbálják a létező törvényi szabályozás alá benyomni az új technológiát amikor elsőre látszik, hogy teljesen értelmezhetetlen és fals. Pl a quadok forgalomba állításának szabályozására mennyit kellett várni? 10 évet? És még mai napig van olyan quad amit mezőgazdasági vontatóként lehet csak legálisan rendszámozni. Elektromos rollerek is itt vannak már x éve, több cég szolgáltat ilyet Budapesten és még csak most van tervezet arra, hogy minek is kell tekinteni ezeket a kresz szerint? Abszurd...
Egy olyan gyorsan változó iparágban mint az IT nem lehet így viszonyulni. Tökös, határozott törvényhozók kellenének meg megfelelő szakértői rendszer akikkel piacrakerülés előtt max pár hónap alatt ki tudnak dolgozni egy jogszabályt ezekre. Tudom, bilibe lóg a kezem.
Addig meg akinek van egy jó ötlete az szürkezónában mozogva 1-2 év alatt beszedheti a nagy lóvét aztán meg lesz ami lesz. Csak ezzel ugye borzasztó károkat lehet okozni, főleg ha igazi tőke is lát benne lehetőséget és beindulnak a felvásárlások (mint pl a lakásokkal történt/történik)
-
nubreed
veterán
Az IT cégek vadnyugatiasodása a dotcom érában kezdődöt és azóta is tart. Néhány évente jönnek új dolgok amik fenekestül felforgatnak egy csomó mindent és közben hülyére keresik magukat, jó persze vannak kudarcba fulladt projektek is, ez törvényszerű. A vicc az, hogy a poilitika és a jog még mindig nem igazán találta meg a módhát annak, hogy jobban megpumpolja (teljesen jogosan) ezeket a cégeket, mert sokan tényleg úgy érzik és viselkednek, hogy ők minden törvény felett állnak.
-
Dißnäëß
nagyúr
+1 és amit itthon még művelnek is, hogy pár hónap alatt akarják a teljes COVID kiesést bepótolni-összeharácsolni, hát wtf.
Mi is külföldre mentünk, meseszép helyekre.
Fejlődés rulz, viszont az egyetlen, ami nem tetszik ezekben, az elszámolás módja. A profit itt képződik, az adózás viszont máshogy néz ki már, illetve az akármilyen tech óriások amikor megoldásaikkal családokat, vállalkozásokat tesznek földönfutóvá, az csak egy gyors tőkekoncentráció, tőkeszivattyú, és hosszú távon jobban árt a gazdaság(ok)nak, mint rövid távon. Naivan csak a kényelmet, appot látjuk belőle, de látni kellene az egyes országokban otthagyott pénzt is, ami befolyik államkasszába, majd onnan igazságosan elosztva az emberek alapjövedelmének kosarához járul hozzá. Így dolgozni sem kellene, cserébe az új, innovatív technológiákkal kiváltottunk rahedli dolgot. Nem sírna a taxis, nem lenne taxi. Megszűnne, mint műfaj. Otthon kertészkedne az erkélyén, vagy programozna, vagy könyvet olvasna, vagy ki mit csinálgatna, de semmiképp nem éhenhalna az alapjövedelem miatt. Csak ehhez meg radikálisan új közgé modell kell, meg szociális-társadalmi berendezkedés, mert a mai modellben a "szabad piaci verseny" nem más, mint egy "szabad piackopasztás", szóval vadnyugat zajlik lényegében az IT-ban már nagyon sok éve, melynek irdatlan kihatása van a a való világ rengeteg aspektusára. Egyben kellene ezeket kezelni, és az újraelosztás fogalmával barátkozni, mert kényelmes és fasza az über és az appja, de ha én mindig über-el taxizok, akkor lehet, hogy holnapután eggyel több koldus fog kéregetni az aluljáróban. Persze beállhatnának über-esnek ők is, az igaz, hogy ahhoz meg tanulni kellene kicsit, melyik végét fogjuk meg a telefonnak, de szerintem ez talán már nem olyan nagy elvárás..
Van itt minden ponton fejlődnivaló, sajnos globálisan nézve elérkezőben vagyunk oda, hogy a technológiai fejlődésünk ezerszer nagyobb iramban zajlik, mint a politikai-társadalmi-egyéni vagy akármilyen humán oldali fejlődésünk. Évtizedek nyomora kell néha egy forradalomhoz, egy diktátor elkergetéséhez, míg egy új appot megírnak valakik 1-2 év alatt és tarol, a régi borul. Ez a nem mindegy. És a jogalkotás is ahogy követi a mai IT-t, egy tragikomikum.
-
nubreed
veterán
Nem csak oda, Olaszországba is és sok más helyen olcsóbban lehet szállást találni, mint a Balatonnál. Agyrém ami itt megy. Aztán ugye szeptember 1-től kötelező a vendég minden adatát rögzítenie a szállás adónak, ez sem éppenséggel a magyar szállás foglalás felé tereli az embert, legalábbis engem biztos nem.
#22: Értem, hogy ingatlanlufi, meg az erbíenbízés is csak felverte az árakat, de egyszerűen a szállíoda ipar nem tud mit kezdeni a nyakukba kapott konkurenciával és most próbálkoznak ilyen ostoba ötletekkel, mint amiről a cikk szól. A zene ipart is letarolta az mp3 később a streaming, a taxisokat az uber és társai, most a szállodások, lehet kapálózni a 21. századi folyamatok ellen, de a fejlődést nem lehet megállítani.
-
Kellene ugye
. De még ha fizetnek is, ez köszönőviszonyban sincs az így lerabolt lakáspiacon okozott károkkal ÉS a "turistahorda" által okozottakkal (bár utóbbi egy része visszajön az alkohol jövedéki adóján...)
A szálloda lehet munkáskihasználó (amennyire ugye tud munkást fogni egyáltalán manapság), az AirBNB-ben legtöbbször nincs is munkás, max a többtucat lakást behabzsolt cápák alkalmaznak 1-2 takarítónőt részmunkaidőben.
-
8th
addikt
Ez pont olyan mint amikor a gémosz elnök Gablini úr fékezhetetlen agyvelejéből kipattant az a remek ötlet, hogy erősen limitálni kéne a használt autók behozatalát mert túl kevés új autó fogy.
-
nemlehet
őstag
Airbnb-re is kell tudtommal idegenforgalmi adót fizetni. Sőt ha a családtagjaidat leengeded a nyaralódba ingyen és bérmentve akkor is kéne valamit fizetni, csak ezt nem szokás ellenőrizni.
Ettől függetlenül tény, hogy egy szállodának komolyabb előírásoknak kell megfelelni.
Nehéz ez, mert én se tartom jónak a jelenlegi folyamatokat, ugyanakkor főleg a kormányközeli felvásárlásokkal pumpolt szállodaipart sem nagyon tudom sajnálni. Az is az adócsalás és munkáskihasználás melegágya.
Amilyen áremelést bejátszottak az utóbbi pár évben egészen nevetséges... Idén olcsóbb volt horvátországba menni mint a balatonra. -
Gargouille
őstag
Kollégám 9-ik kerültben lakik, a társasház kb. fele airbnb lakás, azt mondja közelít az élhetetlenhez a közállapot náluk. Dajdajozó hordák váltják egymást, gyakorlatilag full tehetetlen, rendőröket hiába hív, azok sem tudnak semmit tenni.
Ahogy hallom, pár pénzes befektető üzletszerűen nagy tételben vásárolta fel a lakásokat és kvázi szállodát üzemeltet társasházakban. Ez így már elég távol van az eredeti céloktól, gyakorlatilag a befektetőn és a hátizsákos turistán kívül mindenkinek rossz.
-
aujjobba
addikt
A szallodaknak sokfele szabalyozasnak kell megfelelni, idegenforgalmi adot kell szedni, ellenorzik oket, sorolhatnam.
Ezzel szemben az AirBNB-s es hasonlo kiadasnal gyakorlatilag nincs semmilyen kotottseg, nincs kotelezettseg, az is csoda ha egyaltalan adoznak a bevetelbol.
Pedig a tevekenyseg nagyjabol ugyanaz.Inkabb ugy kepzeld ezt, hogy elindultok ketten futoversenyen, de neked meg van kotve mindket labad (szalloda), mig a masik futhat szabadon (airbnb).
Ugy fair, ha a feltetelek azonosak, nem?
-
-
Minden társasházban teljesen betiltani és kizárólag egyhangú szavazattal lehessen engedélyezni, és ezt minden évben meg kelljen újítani lakógyűlésen.
Katasztrófa ami megy jelenleg, vásárolja ki a lakókat aki ezzel szeretne foglalkozni, aztán a saját házában azt csinál amit akar.
-
Legfőbb ideje lenne agyagba döngölni ezt a sz.rt, a magyar ingatlanlufi nem kis részéért az AirBNB felelős, de ez lehetetleníti el már a lakásbérlést is sok turisztikusabb helyen a nagyvilágban.
-
bambano
titán
ezek se tudják, mit akarnak... most akkor fontos a hátizsákos turista vagy legalább 30 napra kelljen kiadni?
-
szaszayanou
aktív tag
Tisztára Deja vu-m van
-
Pötyi
őstag
Tehát ha jól értem, akkor a szállodák az airbnb ellen lobbiznak?
Milyen érdekes, hogy az emberek, akik igénybe veszik ezt, azok árérzékenyek!
Olcsóbb az airbnb? Akkor az emberek azt fogják választani, nem a szállodát.
Erre a szállodaszövetség: Korlátozzuk az airbnb-t!
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG FLATRON L1942s 19"-os 1280x1024-es monitor eladó
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest