- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Forrmell.enn
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
- Milyen joysticket vegyek?
- 3D nyomtatás
Új hozzászólás Aktív témák
-
oPalRx7
aktív tag
ez a cikk remek volt anno, kíváncsi lennék azóta hogy változtak az erőviszonyok.
-
M@trixfan
addikt
A tesztben minimum vagy átlag fps értékek szerepelnek?
-
válasz
Alvin_ti4200 #86 üzenetére
a Phenomos gép tényleg corsairrel volt, de a quad Extrem-es nem..
-
J03Y
tag
válasz
TomBoy1986 #250 üzenetére
De ha megnézed a Ph-s tesztet a duplakaris rendszerről akkor már nem biztos. Néhány dolog el sem indul.
Nem tom megéri-e a sok pénzt a hajtépés.
-
sK0t
tag
Üdv.!
Neked való topic, : Azonnali VGA-s kérdések órája -
Ti4x
aktív tag
Sziasztok! Nem találtam jobb topikot, gondoltam ide írok , hátha válaszoltok... Épp haver most vett egy MSI 8800GT-t ami 40e körül volt és nézegettem az árakat , találtam Sapphire Radeon 3850-et 20e-ért és arra gondoltam , hogy melyik érné meg valóban jobban? Egy szimpla 8800GT , vagy két 3850 Crossfireben , ár ugyanannyi... ?
-
Ribi
nagyúr
Nem mondtam hogy szar az ATI értsed má meg
Addig amig megveszi az Nvidia kilóra a játékokat, nagyobb a valoszinusege, hogy jobban fut rajtuk. Ez tény. Persze van amikor elbaltázzák.Atival volt 1 rossz tapasztalatom, annyi elég volt.
Olyan mint a spenót, azt is csak 1x próbálja ki az ember és van akinek bejön, van akinek nem. -
ah, kár volt írnom, már látom... hangnem: 1-es, nekem meg szövegértésből mínusz, de azért nem kell ez ide. Ha van rossz tapasztalatod, legalább támaszd alá. Nem vagyok ATI-fan, írtam, volt nV kártyám is, nem is egy. Lincselés nem volt, csak nem értem, minek kell bekiabálni, hogy szar ez vagy az mindenféle indok nélkül. Ez nem az origo fóruma, nem árt valami érvet is írni. Mindegy. Hagyjuk. Felesleges vita.
-
Ribi
nagyúr
Szerinted azert vettem ATI karit mert azt gondoltam szar ?
Nem vagyok cso gazdag hogy szart teszteljek. Es nincsenek boltos haverjaim.
Azert vettem, mert ugy gondoltam jobb mint az elozo karim.
Mivel sokba kerult, és a jatekok amikkel jatszottam nem hogy gyorsabbak nem, de lassabbak lettek, ezért késlekedés nelkül inkább tovább adtam rajta, minthogy babusgassam a jo drága és lassu kártyát...
Ki a facom állította hogy nagyon kis szazalek hasznal Ati-t ? Valoban nem irtam elég pontosan DE CF ÉS SLi-rol irtam. Probald megerteni amit irok es nem fröcsögni a hulyeseget es felremagyarazni amit irtam. CF és SLi-t használ nagyon keves ember és 3+ kártyát használ elhanyagolhato mennyisegu juzerke.
Havernak ati karija van, szoval van tapasztalatom veluk, es szidja.
Ati fanoknak rohadt mániája hogy ha valaki rosszat mer szolni azt meg akarjak lincselni.
Szánalom
Inkább ne válaszolj... -
tzsolesz
nagyúr
válasz
TomBoy1986 #241 üzenetére
Nekem csak az nem tetszett, hogy márkanévre szimpatizált, semmi bajom a véleményével, az NV csúcskategória erősebb ATI-nál, ezt tudja mindenki, és engem sem zavar. De ne mondjon már ilyet senki, hogy NV jobb mint ATI. Melyik VGA, milyen kategória, milyen árszegmensben, melyik játékokban, egyáltalán milyen minőségben???????
Csak úgy jobb azt szvsz...Ilyen azért nincs.
Nem adnám most oda az én karimat (2600XT) például egy 8600Gt-ért, de egy 8800Gt-ért röhögve.
Ez csak egy példa volt, de remélem érthető a véleményem.A tesztre visszatérve, egyébként lehet hogy az ATI elindult egy jobb irányba, kész volt kompromisszumokat kötni a 2000-es és a 3000 családban is, a 2000-as család ezt nem vette jó zokon, mert a játékgyártók végül csak nem olyan ütemben készítik a játékokat ahogyan azt ATI várta, nem baj. Egyet vissza kettőt előre, és itt lesz hó közepén a 4000 széria ami valószínű kiküszöböli az előző architectúra jellemző hiányosságait részben, legalább is reméljük. Jó úton halad, az már biztos. De akkor lenne igazán kiegyenlített a piac, ha ATI papa is jobban ráülne egy két játékfejlesztő cég nyakára. Ami nem fog bekövetkezni mert szerintem nem az a jövő, hogy VGA gyártónak írunk játékot, hanem az hogy legyen egy közös nevező, ami mindenkinek jó, és nem csak egy rétegnek.
-
válasz
TomBoy1986 #241 üzenetére
később én is meggondoltam, mert nem akarok itt vitát szítani. Lehet, elég lett volna egy ikon:
-
Azért bírtál 1 hetet vele, mert gondolom alapból úgy álltál hozzá, hogy sz@r. Nekem volt nV és ATI is, de ha már egyszer befektettem egy VGA-ba, akkor nem dobtam ki 1 hét után a logó miatt
nV szoftveres támogatottsága több kívánni valót hagy maga után, ezért cseréltem le végül.
Az meg egyenesen butaság, hogy azt állítod, hogy nagyon kis százalék használ ATI VGA-t. Pont ilyeneket híresztelnek azok, akik elvakultak és tájékozatlanok.
Ha meg nem sok tapasztalatod van, akkor honnan tudod, hogy mennyivel rosszabb? Sose értettem az ilyesmit. nVidia marketing szempontból nagyot profitál a hasonló hozzáállásból, de sajnos kissé alaptalan... -
tzsolesz
nagyúr
Szépen alátámasztottad az álláspontotad, ebből ki is derült hogy miért jobb az Nvidia, mint márka.
Hogy lehet általánosságban kijelenteni, hogy jobb az NV (talán jobban szereted a vezérlőpultját?). Egyik másik kategóriában az NV, megint más kategóriákban az ATI vezet. A jövőt nézve pedig ki tudja.Nekem is volt már NV-ém, és megvoltam vele elégedve, kivéve a NV-vezérlőpultot, ami egy kalap szart sem ér, azt ennyi.
-
Mazka05
őstag
Szerintem jó teszt volt!
Grat hozzá! Én mostanába nem tudom hogy Nvidiát vagy Ati-t vennék.... De ilyen több videókártyás rendszeren nem törném a fejem mert rengeteg pénz, de ettől függetlenül nagyon érdekelt a cikk megjelenésétől kezdve
Egész jól szerepelt a 9600GT SLI az Ati-k mellett..
Üdv: Mazka.
-
vltr
csendes tag
Szép teszt lett!
Üdvözlöm az nvidia drukkereket! -
Ribi
nagyúr
Lehet hogy a CF jobb mint az sli, de az emberek kis szazaleka hasznalja csak, es elhanyagolhato resze hasznal 2-nel tobbet.
Akkor szerinted azert vegyen az ember 1 atit-t mert ha 2 lenne akkor jobb lenne
1 kártyás rendszereknél (igaz nem sok talasztalatom van atival, mert ami karim volt azzal 1 hetet birtam csak ki, de soha tobbet atit) jobb az nvidia. És egyelőre ez számít... -
04ahgy
nagyúr
Szörnyű kép tárult fel bennem a cikk/teszt olvasásakor. Az ATI (AMD) mutatja fel a jobb, korszerűbb, problémamentesebb rendszert. Üresjárati fogyasztása JÓVAL kisebb, terhelve kb. egyezik.
Chipsetjeik hűvösek, kisfogyasztásúak, az emberek mégis hajlongva borulnak le nVidia nagysága előtt. Ilyenkor vetődik fel bennem a Laar pour L'art-os szállóige: "Nooooormális?"Épp a kisebbet kéne minél többeknek támogatni, hiszen objektív szemmel nézve teljesítményben kb. egálosak, egyebekben pedig előnyben van. A jobban kiegyensúlyozott verseny is a vásárlónak tenne jót. De nem, mindenki virtuális szemellenzőtől beszűkült látótérrel veszi az nVidiát.
HGyu
-
Entryy
aktív tag
Hova tűnt a 3DMarkos grafikon???
Kérem vissza!!! -
No-kia
addikt
válasz
CounterBoci #226 üzenetére
az 1650 mellé nem veszel 3870 et . mert az 1600 nem támogatja a crossfirex -et, csak az új kártyák
-
Na, végre alaposan végig bírtam olvasni. A következőket vontam le belőle:
- Aki 19x12-es 4xAA beállításhoz 512M-s G92 alapú kártyát vesz, annak nem lesz túlzottan időtálló a megoldása (ez egy kártyára is igaz). Nagyobb felbontásban már most a fele játék nem megy rendesen ilyen beállításokkal, úgyhogy az már vásárláskor bukta. Mivel csak az AFR-t erőltetik az SLI-hez (ami egyébként 3 kártyánál kicsit, 4-nél pedig nagyon taplóság), nincs is remény arra, hogy ezekkel a kártyákkal ez javuljon - az SFR azért valamit segítene ezeken a gondokon.
- Az is kérdés, hogy az 1G memóriával szerelt G92-k mire mennek - érdekes lenne pl. egy DIRT tesztet megnézni egy ilyen kártyával, 25x16 4xAA beállítással. Gyanítom ugyanis, hogy nem csak a RAM kevés, hanem a sávszélesség is.
- A 3870 többkártyás skálázódása végül is elfogadható, de 25x16-ban általában 40-50 fps-nél nem jut tovább még a 4 kártyás konfiguráció sem. Ráadásul a jó skálázódást úgy érte el az AMD, hogy áttért AFR-re - ez 2 kártyánál még OK, de utána a játékost szopatják vele (ez persze csak akkor igaz, ha a config játékra van, és nem csak benchmarkolásra)
- Innentől a 25x16-ra továbbra is csak 1 (na jó, 2) kártya tűnik alkalmasnak - és érdekes módon annál jól is működik az SLI...
- Több helyen gyanús, hogy a platform határait (is) feszegetik a tesztek (UT3, CoH, WiC) - ez eléggé szomorú, tekintve, hogy processzorból nehéz lenne erősebbet alátenni a játékoknak, és memória fronton sincs sok tartalék.Egy szó mint száz, ez a teszt szerintem kitűnően bemutatja a többkártyás megoldások lehetőségeit és korlátait
PS: a 3DMarkos probléma nyilván a program és a driver közös baja - alig hiszem, hogy Fless két teszt futtatása között változtatott volna a konfigon, és a többi esetben ugye működött a CrossFire...
PS2: külön jó pont a közismerten ATI-barát R6 Vegas szerepeltetése -
Csiborbogár
őstag
Annyira jó ez a teszt srácok!!!!
Már másodszor olvasom el.
Öröm látni, hogy nem minden a pénz, hanem fontos, hogy ész is legyen mögötte!
Na ez az, ami pillanatnyilag nem az NV-t erősíti. Pedig 2 év előnyük volt...
Hajrá, csak így tovább. Nekem (is?)elegem van az NV dominanciájából!
És ha belegondolok, hogy ebből hány játékon virít NV logó, akkor egyenesen égés ez az NV-nak. -
CounterBoci
senior tag
hi.
olvastam a crossfire-ről, hogy nem azonos kártyák esetén a ram-ot a kisebbikhez igazítja.
fórumban olvastam az órajelekről is hasonlót, de az amd-nél csak a ramról írnak. tudna valaki vmi konkrétumot? mert van egy x1650xt-m, és ha jó választkapok vennék mellé egy 3870-et.
-
nsrking
senior tag
nagyon jó és kimerítő teszt! köszi!
-
No-kia
addikt
végre valam iaz ati javára, grat a teszthez, huh ha nekem ilyen értékű gépem lenne ittnon
-
arpii
tag
Igazából érdekes dolgok ezek, de mindez csak ugyanaz a gyenge előrelépés, mint a processzoroknál a magok számának növelése. Mivel az anyag és a technika teljesen ki van merítve, nem tudnak lényegesebben előrelépni és ezekkel a megoldásokkal próbálnak mégtöbb erőt kisajtolni a gépekből. Ez nem vezet sehova, végül 500 vga lesz a gépben? Aztán annyit áramot eszik majd, hogy kilyukad az ózonréteg.
Na de a viccet félretéve, én nem hiszem el, hogy nem lehet egy játékot játszani egy középkategóriás vga-val. 800x600-on is jó 1024x768-on meg tökéletes, mivel mostanában a pörgős akciójátékok hódítanak, nincs a játékban olyan pont, mikor észrevehetnéd az alacsony felbontás hátrányait. Amihez meg 2 vga kell egy gépben, az a játék még egy üres dvd lemezt sem ér. Nézzetek meg egy ASM demóprogramot, pl. a 64kbyte-os kategóriából és azután ti is elgondolkodtok rajta, hogy mire jó ez az egész, hogy 12 gb mostmár egy sz@r játék is. Nevetséges.
-
TomBoy1986
veterán
Inkább a tulajokat kérdezd vele kapcsolatban. Ha folyamatos kártyacsere volt a rendszerben, akkor elképzelhető, hogy ha megfeszülsz sem fog működni újrarakás nélkül. Olyan tulajjal ugyanis már találkoztam, aki tényleg szépen mindent lepucolt a 8.3-as Catalyst után, de egyszerűen nem tudta formázás nélkül elérni, hogy a 3870 X2-jében a CF működőképessé váljon.
Nekem egyelőre nincs CF-em, de majd igyekszerm beszerezni egyet.
És félreértések elkerülése végett:
A Vantageon kívül nagyon jónak tartom az egészet, amit csináltál. -
fLeSs
nagyúr
mielőtt belefogtam a tesztelésbe, gondolkodtam azon, hogy 32 vagy 64 biten teszteljek-e.
végül több okból döntöttem a 32 bit mellett
egyrészt ha 64 biten teszteltünk volna, akkor az lett volna a baj, mert a 64-bites VGA-driverek kiforratlanok (hivatkozott volna erre 1-2 ember), és mert mindenki (a hangos többség) 32-bitet használ.
másrészt a 64 bites vistás tesztrendszerünk nincs felkészítve vga-tesztelésre, ez tudom hogy titeket nem érdekel, de csak ennek a "megkomponálása" elég sok +idő lett volna.tisztában vagyok a 32 bites win memóriacímzésével, de nem gondolom, hogy emiatt a teszt rossz lenne.
ugyanis ha megnézitek, akkor csak a GeForceokkal volt gond, azokkal sem mindenhol, a CrossFire-nek nem volt baja a 2560x1600-as felbontással. márpedig a GeForce gyenge szereplése egyrészről könnyen magyarázható a GeForce-ok memóriakezelésbeli hiányosságaival, pontosabban hibájával. SLI-ben a 2-3-4 vga memóriája nem adódik össze, hiszen a GPU-k egyenként 1-1 frame kiszámolásáért felelősek, és hát mint kiderült, az 512 MB-os GeForce-ok egyszerűen beszarnak a 2560x1600-tól (korábbi tesztünkben kiderült, hogy a 256 MB-os GeForce 8800 GT néha már az 1600x1200-tól is behal, míg ezen a felbontáson az 512 MB-osnak nincs baja). esetleg még azt is eltom képzelni, hogy az SLI-kapcsolattal vagy a driverrel van vmi gáz, mert volt 1-2 helyzet, amikor a single GPU jobb volt, mint a 2-3-4 GPU-s eredmény (ez pedig ellentmond a memóriagondos teóriának).őszintén szólva engem nem érdekel, hogy milyen hibája van a(z) (quad)-SLI-nek. a tesztelés úgy folyt le, ahogy egy átlagnál kicsit jobban hozzáértő hozzáfogna saját SLI-s rendszerének használatához (mert nyilván nem a dilettáns vásárlóközönségnek szólnak ezek a konfigok). ez lett a végeredmény. szerintem nem rontottam el semmit, mivel nincs mit elrontani.
egyedül a Crysist látom a 32-bites aggodalommal kapcsolatban problémásnak, elképzelhető, hogy Crysis emiatt volt rohadt lassú, de a különböző windowsos hibaüzeneteket ez sem magyarázza.
a 3DMark Vantage eredményeket kiszedtem a cikkből, mert a CrossFire eredmények nyilván nem stimmelnek, de hogy mi okozza az anomáliát, azt nemtom (TomBoy1986 majd talán rájön, és akkor leírja ide). azért remélhetőleg annál értelmesebbnek tűnök és többet tettem le az asztalra, minthogy nemtok megnyomni egy "benchmark" feliratú gombot. nem ezért, hanem ettől függetlenül a 3DMark visszatérése tesztjeinkbe csak egyszeri alkalom volt (de mint írtam, ezt is eltűntettem, újramérésekre nincs lehetőség).
-
szab.tam
nagyúr
válasz
TomBoy1986 #214 üzenetére
-
Erasmus
őstag
válasz
TomBoy1986 #214 üzenetére
ez 32 vagy 64 bites vista vót?
-
TomBoy1986
veterán
Nem az én eredményem, de remélem nem fog megsértődni gombcomp a linkelésért.
3870+3870 X2 Vantage alatt: 12659
Ezzel az eredménnyel szemben a tesztben 5000 pont van. Elég egyértelmű, hogy nem működött valami jól, mint az összes CF esetében, ahol szintén egykártyás eredmények vannak. Pedig mint látszik működik Vantage alatt is a CF.
Pl. a 3870 CF-nek meg jobban kell mennie mint a sima X2-nek, ami ~8500 pontot hoz.
-
Kr/\toS
senior tag
Ez lemaradt.[link]
-
Kr/\toS
senior tag
Aki azt mondja nem jó egy ilyen rendszer téved.
9600gt SLI-m van de nem tervezem eladni egy ideig. Az esetek nagytöbbségében működik valamelyik eljárás, és azon elvétett esetekben ahol nincs sebességtöbblet, fps veszteség nélkül lehet alkalmazni az SLI élsimításokat pl 8x, 16x, láthatóan jobb képminőséget produkálva mint egy egykártyás konfig.A tesztelőknek üzenném hogy a legközelebbi tesztből ne hagyják ki a Clive Barker: Jericho-t, és a Lost Planetet, ugyanis mind a 2 látványos módon profitál a a multi GPU-ból, a Jerichónál 50-60%os(vagy nagyobb) frameráta növekedés, a Lost Planetnél pedig 64bites színmélység kapcsol be( dx9 demóval próbáltam).
-
szab.tam
nagyúr
a nagy gépben nincs, csak a htpc-mben, sőt, ott csak azt használom. adtál egy 5letet: a egyik gt-t átteszem oda. csak ahhoz az kéne, hogy az alaplapi vga-t le lehessen tiltani, mert csak így lehet kipróbálni viszonyítás képpen, hogy bekapcsolva butítja-e a 8800gt-t. nemtom, hogy lehet-e. meg kell néznem. ja, meg feltenni oda is egy 8800-hoz való drivert...
csak megint kérdés, hogy az egész dolog nem másképp műkszik-e így egy alaplapi mellett, mintha a pcie-kben van 2 különféle vga?
de megvan a megfejtés.
kölcsönkérek egy nagyon buta pcie-s nvidia karit, és beteszem a 2. 8800gt helyére, és csinálok 2 tesztet: vele és nélküle. rögtön kiderül. bakker! hogy ez nem jutott eszembe. fától az erdő... még új driver sem kell.
és elvileg ugyanúgy kell majd működjön a kijövő új csúcskarinál is.
thx mindenkinek!
kellett ez a kis eszmecsere, hogy meglássam a megoldást. -
fatal`
titán
Hát én még mindig nem látom értelmét a többkártyás rendszereknek, ár/teljesítmény értékben borzalmasak. De jó teszt volt köszi
-
szab.tam
nagyúr
igen.
csak az a gondom, ha kijönnek az új vga-k, lesznek vagy 120-140k. nagyon szeretnék 1-et! és csak a + dvi miatt venni még egyet, kicsit durva lenne.... (holott lehet, hogy elég egy 15-20k-s kari is a 3. dvi kimenetnek. sőt, még sok is)
a tapasztalataim és teszt után kicsit feleslegesnek érzem a 2. 8800gt-met. és ráadásul még az lcd tv-m sincs meg, amiért főként vettem a 2. karit....
múlt év májusától túl sok hülyeséget csináltam már a rossz döntések miatt, ami igen sokba került. és ezt most már szeretném elkerülni. -
Ste
addikt
válasz
szab.tam #199 üzenetére
azért annyira ne legyél letörve, ha mégsem mennek, az egyiket szívesen látom a gépemben, mint szíves ajándékot
két különböző vga-val azért megnézném mit csinál a rendszered, mármint az egyik nyócnyóc mellé egy nyóchat, vagy hasonló felállásban. lehet úgy nem menne, de erre én is kíváncsi vagyok
-
Воланд
titán
válasz
szab.tam #202 üzenetére
Ha ment hát ment, én csak a saját véleményemet mondtam, mivel nem láttam még két kártyát sli híd nélkül. De akkor ezek szerint az sli híd csak a 3d-s alkalmazásokhoz kell.
Viszont akkor már meg is lett válaszolva a fentebb feltett kérdésed, hogy mi van ha 1 erős, 1 gyenge kártyát használsz. Tehát nem butul le az erősebb mivel nincs bekapcsolva az sli és ezér nincs is hova lebutulnia mivel nem látja a másikat. Azátn lehet, hogy ez sem igaz.
Tévedni emberi dolog. -
szab.tam
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motoros topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Viccrovat
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Anime filmek és sorozatok
- The Crew sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Forrmell.enn
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B660M i7 13700 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Thermaltake Core X5 GB 850W
- Samsung Galaxy Watch Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest