- GeForce RTX 5050 VGA-k a Palit értelmezésében
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Házimozi belépő szinten
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen processzort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Crystalheart
őstag
Az ideológia nem törvényszerűen gátoló tényezője a modern fejlődésnek, lásd modernizmus, futurizmus, amely stílusirányzat nekem személy szerint dizájn terén nem tetszik, de ez egyéni dolog.
Sőt, mondok egy példát, azt például tudtad, hogy a műholdaknál Geostacionárius pályát Sir Arthur C. Clarke író ideája alapján kezdték el használni kommunikációs célokra?
(Mobiltelefon, internet, stb.)
-
Crystalheart
őstag
Oh, ezt nem azért írtam, csak a fenti példa ellenpontja gyanánt.
Amúgy én pl. elég jó voltam anno programozásból - amolyan tipikus hippifejű strébergyerek voltam középsuliban, aki két alvás közt a tanárt néha kijavította, meg kitalálta a QuickSortot még mielőtt tanultuk volna -, még az egyetemen is jól ment, csak a zombiéletmód nem tetszett, ezért hagytam abba és hanyagolom manapság.
tkazmer: A haszontalan tehetség az haszontalan, ezzel nincs mit tenni.
De a bölcsészetben nem mindig világos, öt év múlva, vagy akár már jövőre is mi számít fölösleges ismeretnek és tehetségnek.
Ami a művészetet illeti, nem egy egzakt dolog, nem teljesen meghatározható. De valahol azért meg kell húzni a határt az egyszerű kreativitás és az igazi művészet között, azonban erre mindig csak a külvilág, és gyakran csak az utókor képes. Önhatalmúlag senki sem mondhatja magára, hogy "művész vagyok", legföljebb hogy "művésszé akarok válni".
-
Crystalheart
őstag
Mivel azokat rendkívül és kifejezetten utálom, aligha.
Utálom is, hogy egyáltalán kénytelen vagyok Tarr Béláról meg társairól tanulni és a felvételin ömlengeni róluk a felvételiztető, hasonló stílusú rendezőknek...
Olvass bele a novelláimba itt a blogomon, ha ízelítőt akarsz kapni, mert elsősorban saját műveket akarok megfilmesíteni, kiváltképp a rövidfilmek esetében, esetleg nagy filmként klasszikus világirodalmi műveket.
"Azért azt megjegyezném, hogy amíg az bölcsészet (papság) kezében voltak a műszaki tudományok, addig nem igazán ment végbe semmilyen fejlődés a világban."
A katolikus egyház sokkal inkább volt maffia-szervezet akkor, mint bölcsészek gyűjtőhelye. vegyük inkább az ókori bölcseket, vagy a polihisztor művészeket, akik gyakran egyaránt voltak a humán művészet és a reál tudományok mesterei. Arisztotelész pl. olyan drámaelméletet fektetett le, melynek tanait azóta bár átdolgozták, de még ma is kihatással van a modern forgatókönyvírásra is.
-
Crystalheart
őstag
"lehet, hogy ez nem elég romantikus egy bölcsész számára, ugyanakkor el kell fogadnunk, hogy a világ nem magasröptű gondolatokból, hanem betonból, aszfaltból, vasból, kőből, földből, fákból, emberekből és állatokból áll, illetve a pénzből, ami ezt az egészet mozgásba hozza."
Mindez pont nem érne semmit művészetek nélkül, lásd például Az ember tragédiájában a falansztert. A fő motívum nem az, hogy akaratuk ellenére kényszerítik bizonyos kétkezi pozíciók betöltésére Michelangelóékat, hanem hogy tehetségük ellenére csak gyakorlatias munkát végezhetnek. Ez az abszurditás megvilágítja, mennyire fontos is a művészet: az emberiség lényege nem a hangyalét, hanem pont ezek a gyakorlatias irányelvektől eltérő vívmányok, mindaz, amit a mindennapi megélhetésen, gyártáson, javak halmozásán túl is fel tudunk mutatni. (A művészetnek persze nem előfeltétele a bölcsész szak, csak amolyan "jó ha van referenciának".) Ez nem a mérnöki vagy földművesi szakma lebecsülése, én is programozónak tanultam és paraszt vagyok ugyebár.
Nekem nincs semmi bajom a bölcsész szakokkal, csak azzal, hogy mennyi helyet indítanak. E téren az elitképzés híve vagyok, ami nem pazarló, munkanélküliség-leplező rendszer. Mert igazán jó gondolkodó nagyon kevés van; irreális, hogy ilyen sokakat vesznek föl.
-
Crystalheart
őstag
Igazság szerint a humán szakok azért tűnnek néha sokkal könnyebbnek, mert ha valakinek van érzéke hozzá, akkor valóban nagyon könnyű tud lenni a gyakorlati része, tehát amit nem magolni kell. De biztos, hogy azt a több ezer oldal jogi blablától a legtöbb mérnök kifeküdne, ahogy viszont is, a legtöbb jogász a matektól.
-
Crystalheart
őstag
Amúgy meg, bölcsész, bölcsész, ez elég tág fogalom. Elvileg én mint filmrendező is annak fogok számítani, ha fölvesznek, ott mégis elitképzés megy, azaz csak kevés embert oktatnak. És bizonyos bölcsész-szakokra mindenképp szükség van, pl. egy pszichológus nem csak pszichológusként helyezkedhet el, de jóformán bármelyik munkában kamatoztathatja a tudását, ahol emberekkel kell foglalkozni, vagy felméréseket kel végezni. A gond csak akkor van, amikor többe képeznek, azaz jóval többet, mint amit akár egy egészséges piac fel tud venni.
Bár én nem láttam a statisztikákat, de a bölcsészek demonstrációjakor valami olyasmit mondogattak, hogy a munkába állási arány - a mekit meg hasonlókat sem számítva - nem rosszabb, mint az érettségizetteké. Így akik elvégzik az MSc-t, azok valóban hasznosítani tudják, elvileg. Csakhogy sokkal többen vannak, akik valahol útközben hullanak ki...
-
Crystalheart
őstag
Hát bölcsész az hivatalosan nem vagyok, csak író-palánta.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS routerek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Jelszókezelők
- Formula-1
- Fotók, videók mobillal
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- GeForce RTX 5050 VGA-k a Palit értelmezésében
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Huawei P30 Liter 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Makulátlan MacBook Air M1 99%-os Akkuval és 2+ Év iStyle Garanciával!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +GTX 1660 SUPER +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Asus TUF 16 FA607PI - 16" 2,5K 165Hz - Ryzen 9 7845HX - 32GB - 1TB - RTX 4070 - Win11 - 1,5 év gari
- Eladó Logitech G735 gyári dobozban, kiváló állapotban!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁLTALÁNOS IGAZGATÓHELYETTES tábla
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A54 5G , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest