Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
Drágább lesz, mint úgy lehetne, ha mindenféle externáliáktól mentesen a legmagasabbfokú hatékonyságra lehetne törekedni.
Nem biztos, hogy a jelenlegi árakhoz képest még magasabb drágulást eredményez. Hiszen egyrészt a többletkapacitások azért épülnek, hogy a sokkszerű kereslet-többletet kielégítsék. Másrészt az olajkészleteknél is volt olyan jelenség, hogy alacsony olajáraknál bizonyos olajmezőkről azt gondolták, hogy nem fogja megérni, aztán nőtt az olajár és egy idő után már megérte kitermelni. Tehát lehet, hogy a jelenlegi árak olyan magasak, hogy ennyiért már megéri diverzifikálni.
Mindazonáltal persze tudni kell, hogy volt németországban már amúgy munkaerőköltségtől független teljesen automatizált cipőgyár. Azt gondolnánk, hogy egy automatizált gyárat bárhol le lehet dobni, lehetőleg közel a felvevőpiachoz. És mégsem működött, mert annyira kiesett az ellátási láncból, hogy még munkaerőköltségtől függetlenül, teljesen automatizálva sem érte meg (hatékonyság szempontból) üzemeltetni.
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
aginor
veterán
válasz Petykemano #40 üzenetére
Ja, de az volt a kiindulási alap a részemről, hogy ez viszont indukálhat áremelkedést. A kollégák ezt vonták kétségbe, mert meglátásuk szerint egy újonan épült gyártan az Usában nem drágább a gyártás, mint Taiwanon vagy Kínában. Következéskép ezek az átszervezések/terjeszkedések nem befolyásolják a végárakat.
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
Petykemano
veterán
válasz GeryFlash #38 üzenetére
"De amugy kivancsi lennek azt hogy eagalod le, hogy a TSMC Nemetorszagban gondolkodik egy gyar felhuzasan. Gondolom ha felhuzzak az se lenne eleg bizonyitek szamodra, hogy de, a chipgyartas mindenhol kozel ugyanolyan draga."
Az evolúció szempontjából a "survival of the fittest" elvnél gyakran erősebb,. de legalább annyira fontos működési elv a "spread of the seemingly fittest"Ez azt jelenti, hogy az állatok genetikájában bizonyos esetekben szaporodás útján sokkal gyorsabban el tud terjedni valamilyen a másik nem által evolúciós kiválóságnak gondolt tulajdonság, mint ahogy arról ki tudna derülni, hogy életbenmaradás szempontjából valójában előnytelen.
A nagyon szélsőséges esetekhez persze igen speciális körülmények szükségesek.
A legjobb példa erre a jelenségre a páva. Nyilván van köze a páva tollazatának szépségének az egészségéhez, erejéhez, stb, de az is nyilvánvaló, hogy olyan mértékben tolódott túl a páva tollazatának szépsége, ami bizonyosan az életbenmaradás rovására menne - amennyiben élőhelyén lenne természetes ellensége.Na hát valahogy így van egy a gazdaságban is. A globális háborúktól és fennakadásoktól mentes fél évzázadban annyira túltoltuk a JIT és hozzá hasonló költségcsökkentési és hatékonyságnövelési módszereket, hogy a globális világgazdaság közben emiatt nagyon sérülékennyé vált.
Szerintem két dolog sokkal hangsúlyosabb lehet abban, hogy a TSMC (ésa Samsung) németországban és USÁ-ban gyárak telepítését fontolgatja.
- egyrészt a covid megmutatta, hogy az ázsiai központú nagyon hatékony, de redundancia nélküli termelési rendszer sérülékeny. Ha Ázsiában bedugul valami, akkor globális problémák állnak elő.
- másrészt szerintem szintén az ázsia-központúságból próbálnak menekülni a növekvő kínai befolyás elől. Nem csak egy járvány, hanem akár a kínai tengerészet is dönthet úgy, hogy blokád alá vonja Taiwant. (később Dél Koreát.)Tehát szerintem nem azért települ a TSMC Németországba, mert ott is, vagy akár jobban megéri. Én biztos vagyok benne, hogy sokkal drágább kialakítani európában és/vagy usában gyárakat, ellátási láncokat, mint egy új gyár felépítése az ázsiai központban és csak a késztermékek szállítása a piacokra.
Szerintem a fő szempont ebben az, hogy a redundancia és a diverzifikáció drágább ugyan, és kevésbé hatékony, viszont ellenállóbbá tesz.
-
aginor
veterán
válasz GeryFlash #38 üzenetére
Az IT ipar mindenhol elmebeteg módon működik, abból fakadóan, hogy jelenleg topszakma.
Mérnökök tekintetében lehet együtt kezelni őket (bár szerintem akkor is meg lehet arányaiban ugyanez a különbség, bár ez erősen függ a helyi viszonyoktól is), de az alacsonyabb pozícióban szerintem jobban kijönnek a regionális különbségek (mondom ezt úgy, hogy nincs egzakt adata kezemben).
Ha európai gyártásban gondolkodnék, akkor nekem is Németország lenne az első gondolatom, a jól képzett munkaerő, fejlett infrastruktúra és ipari hagyományok miatt. A második tippem Kelet-európára esne, az olcsó munkaerő (rezsi), a sok behúzható adókedvezmény, és magas korrupció miatt.
Ugyanakkor ahhoz, hogy a kérdésben biztosat tudjunk mondani, vagy iparáginak kellene lennünk, vagy ismernünk kellene pontosabban, hogy a chipgyártás esetén a munkaerő költség (rezsi) mennyire jelentős egyáltalán.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
GeryFlash
veterán
Nem en vagyok okos hanem az aki a chipgyartasban elenjaro Taiwant egykent kezeli a Tavol-Kelettel. Es igen, az avarage salary valoban fele annyi, de az IT szektort megvizsgalva (ha lenne ilyen adat) mar joval kisebb lehet a kulonbseg, kifejezetten a TSMC vs Intel viszonylatban meg... Nem tudom megvan-e, hany mernokot vitt el a TSMC az Inteltol Krzanich amokfutasa utan.
De amugy kivancsi lennek azt hogy eagalod le, hogy a TSMC Nemetorszagban gondolkodik egy gyar felhuzasan. Gondolom ha felhuzzak az se lenne eleg bizonyitek szamodra, hogy de, a chipgyartas mindenhol kozel ugyanolyan draga.
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
aginor
veterán
válasz GeryFlash #36 üzenetére
"Amellett most menjunk el" - ne menjünk el, mert nem prejoratív értelemben használtam, hogy az amcsikat is "minősítettem" a példa kedvéért, de ha nem tartod polkorrektnek, akkor legközelebb továbbgörgetsz.
"az megvan, hogy Taiwan nem a vilag segglyuka mint ahogy gondolod" - te valami nagyon okos ember lehetsz, ha tudod, hogy én mit gondolok, mivel írni nem írtam ilyet sehol.
Azonos forrást nézve 2021-re, Taiwan 430k/hó, usa cca, 1misi, szerintem innentől kezdve nincs miről beszélni. Erre jön még rá a beruházási és az esetleges alapanyag szállítási költségek.
A távol-kelet életszínvonalban, reálbérekben nagyon jön fel, ami majd problémát fog nekik okozni, de azért a klasszikus nyugati szinttől még messze van szerintem (a Magyart most ne vegyük ide). A lényeg annyi lenne, hogy ha minden tényezőt figyelembe veszünk, akkor egy nyugati gyártás még mindig drágább lehet, mint a klasszuk keleti piacok.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
GeryFlash
veterán
Amellett most menjunk el hogy ez a rizsevozes mennyire volt kulturalt megszolalas, de remelem az megvan, hogy Taiwan nem a vilag segglyuka mint ahogy gondolod, atlagosan 40%-kal jobb median berek vannak ott mint Magyarorszagon. Nem USA szint, de abszolut nincs tavol tole, foleg ha realerteket nezzuk.
A TSMC-nel meg valoszinuleg teljesen hasonlo fizetesek vannak mint az Intelnel. Egyaltalan nem lenne fenntarthatatan, hogy az EU-nak sajat felvezto-chipgyarto gyarai legyenek.Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
Z10N
veterán
válasz blackcoffee #27 üzenetére
Mert "OFF" topik
6 ev alatt meg nem jottel ra?![ Szerkesztve ]
# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"
-
Z10N
veterán
Remeljuk sok dGPU-t fognak gyartani.
# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"
-
And01
aktív tag
Ne haragudj de azt ugye tudod hogy a ''csóró'' kínai átlagbér magasabb mint a ''hivatalos'' magyar átlagbér (pláne hogy az utobb messze áll a valóságtól) 97,400 yuan 14610$ per év
A tajvani béreket pedig nem egy kategória még az usa bérekkel sem, ott az átlagbér
6163$ per hó $73,959 per év. -
Qkackca
őstag
válasz blackcoffee #27 üzenetére
Mert OFF-ba tette a hozzászóló.
#11: A németek felé nézelődik az intel, tsmc is. Intel elvileg bővíti az ír gyárát is.
Az EU is kitűzött valami 2030-as dátumot a technológiai lemaradás behozásásra (sok sikert hozzá, a bürökráciát ismerve )http://www.hwbot.org/user.do?userId=8629 | 'hét lakatlan faluban nincsen párja'
-
aginor
veterán
válasz #90088192 #28 üzenetére
A vásárlóerő mindegy, amikor gyártási költségeket határozol meg. Akkor az a lényeg, hogy neked mit kell kifizetned, hogy az adott termék dobozba kerüljön. Ugyan árnyalhatja még a képet a nyersanyag és a késztermék szállítása is, de szerintem ettől nem lesz feltétlenül olcsóbb az amerikai termelés.
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
törölt tag
-
blackcoffee
csendes tag
OFF
Lehet hogy hulye kérdés de miért van az hogy bizonyos hozzászólások világos (szürke) színnel jelennek meg, míg legtöbb feketével? Baromi nehéz a világos színu szöveget olvasni világos háttéren, semmi kontraszt
-
aginor
veterán
válasz #90088192 #24 üzenetére
Ez eddig ok, de nem is erről volt szó.
Itt a reálbérek alakulása volt a kérdés pl egy detroiti és egy tunguz között. Te is beláthatod, hogy baromira nem annyiért fog munkát vállalni a két ember, és akkor jönnek még hozzá a foglalkoztatás körülményei is.
És amúgy igen, az Usában jobb életminősége van egy gyári melósnak, mit egy Kínainak, amit a magasabb árak miatt a jelentősen magasabb összegszerű fizetésből fog kitermelni. És itt nem arról szól a fáma, hogy az Usában mekkora a társadalmi szakadék, vagy milyen szociológiai átrendeződés zajlik éppen, mert a "legrosszabb" forgatókönyv is magasabb béreket feltételez a fenti okok miatt.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
törölt tag
Ha sokat nézelődő közé tartozol, akkor hamar kiderül, hogy a szerencsétlen falusi amerikai azért nem rendelkezik valami nagy vásárló erővel, de a városi irodista rabszolga sem. Ha csak a Jóbarátok vagy a Big Bang sorozatra gondolsz, leírtak az Egyetem igazi kutatói, hogy amit a filmben látunk életvitel kb tarthatatlan az ottani fizetésből.
Ne hogy azt gondolod, hogy ott aztán olyan nagy vásárló értéke van egy a többséghez (nem irhatok átlagot mert mint mindenhol a városi 1% nagyon felhúzza) tartozó dolgozónak. A polgárság (középosztály) ott is eltűnő félben van.
A legtöbb pincér pl éhen hal ha nem kap jattot, mert a fizetésből nem lehet megélni.
Hatalmas szakadék van ott is a társadalomban, csak azt nem reklámozzák ők sem nagyon. Látogass el Detroit ba.
Szerintem vissza síród Miskolcot. -
Neovenator
senior tag
Sajnos épp a fejünkre dől a világ...senki sem lesz érdekelt abban, hogy összefogjunk, mert a maga kis földdarabját fogja védeni mindenki mástól, amint megkezdődnek az éhínségháborúk és a vízért folytatott harc...ennek a kezdetét láthatjuk most, persze nem csak ennyiről szól a történet, de vastagon benne van ez is. Sajnos rossz, fájdalmas, durva út ez...de a másik se lenne egyszerűbb, a teljes globalizáció és az országok, népek megkülönböztetésének eltörlése, míg zajlik a klímaharc...sokan még nem állnának készen az egységes emberiség jövőképére. Mi sem, többek közt.
"The problem of leadership is inevitably: Who will play God?"
-
aginor
veterán
De, biztos.
Az amerikai be sem ül a V8-ba az interjúra annyiért amennyiért egy távol-keleti egy hónapig dolgozik (az Audi sem a Magyar táj szeretete miatt termel itt). Szerintem te sem mennél el dolgozni 10 rupiáért naponta..
Kezdetben lehet, hogy kapnak majd jó vastag kormányzati pénzeket, de ha felfutott a termelés, ezek majd elmaradoznak szépen, és ezen egy esetleges adókedvezmény sem biztos, hogy segít, de aztán persze, ne legyen igazam.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
Tigerclaw
nagyúr
Az emberek megfizetnek barmilyen kutyut, uj ruhat, lassan 500 forintos benzint, de az itthon termesztett noveny arat nem, ahogy a foldeken dolgozok munkajat se. A fevasarlo ceget monopolhelyzetben, vagy kartellezessel vasarolnak fel mindent dompingaron. A falvakbol menekulnek az emberek a munkanelkukiseg elol. Ilyen helyzetben a hajadra kenheted a legkivalobb termofoldet is. Amugy is tultermeles van elelmiszerekbol.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
törölt tag
Sajnos a Dunántúlon nagyon sok helyen tulmuveltek a földek.
Egy jó elgondolassal nagyon sokra vihetné az egész ország.
A nyelv olyan fokú szabadságot ad a gondolkozasban, hogy ha arra építenének egy normális oktatást akkor Izrael szintjére emelkedne hamar(semmi negatívum nincs az összehasonlítás alapomban, inkább arra szemléletes példa, hogy össze kell tartani, és építeni )A többi megintcsak történelem, azon túl kell lépni.
-
zsolt501
nagyúr
válasz #90088192 #12 üzenetére
Bizony most is ebben gondolkodik országunk vezetője.
Sosem fogom megérteni mikor kimagaslóan jó termőföldek voltak és vannak az ország több részén, de mi azt inkább lefedjük és beépítjük, itt Szegeden már a talajvíz bázis is megborult a beépítések és a csatornázások miatt, akkora termő és erdő területeket építettek be párt évtized alatt, hogy a talajvíz több méterrel lentebb került.
Kertes házak esetén is már olyan szintű a beépítés és a telkek leburkolása, hogy már az okoz problémát sok helyen, hogy az ott lehulló és a talajba nem bejutó csapadékot miként is vezessék el a Tiszába.''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
Tigerclaw
nagyúr
Ezt mar a kinai nyitaskor lehetett tudni. Ahogy azt is, hogy amit lehet ellopnak, lemasolnak, vagy hogy mestersegesen be fog avatkozni a kormany a sajat cegek oldalan, hogy kiszorithassak, tonkre tehessek a kulfoldi konkurenciat. A cegek vezetoit viszont csak a rovid tavu eredmenyekert kapott bonusz erdekelte es cserebe bealdoztak a cegeik jovojet. A kinai piac gyors penzt igert, ami valoszinuleg igy is volt par even keresztul. Ma meg mar rengeteg neves ceg kinai tulajdonban van. Trump egyetlen jo dontese a kereskedelmi haboru elinditasa volt ezert lathatoan Biden se megy masik iranyba. Az USA beli cegek is vettek az uzenetet es leepitik a kinai gyartasukat.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
aginor
veterán
Ettől biztosan majd lefelé fognak menni az árak, mert szerintem az amcsi munkaerő is kihozható annyiból, mint az ázsiai rizsevők. Ja várj, nem..
Ez előrevetíti a termékek árának újabb drasztikus emelkedését.zsolt501: amennyire tudom, nem gyártottunk rossz cuccokat, bár az alapanyag fűggőség elég jelentős volt, ami nem tett jót az áraknak sem..
[ Szerkesztve ]
-
Hobbbyt
őstag
válasz Petykemano #4 üzenetére
Szépen felneveltünk egy új szuperhatalmat.
10 féle ember van: aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
zsolt501
nagyúr
Önellátás, csak ugye a nyersanyag függőséget hogyan oldod meg.
Imádom az ilyen óriási ötleteket, ez kb olyan mint mikor a vas és acél országa akartunk lenni.''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz Petykemano #4 üzenetére
Az USA lathatoan vette a lapot. Europaban sajnos csak par orszag ertette meg, hogy az onellatas fele kell fordulni. Az EU-nak ez lehet a kovetkezo evtizedek egyik legnagyobb kihivasa. Sajnos mi konnyen lehet hogy a rovidet huzzuk, hiszen elegge kifele all a rudunk az EU-bol, igy Magyarorszag kieshet a celorszagok kozul.
-
félisten
Állítólag a legmodernebbet akarják majd. Igazából a lényeg az Ázsiabol való fuggetlenedes, amit akar egy roszabb, gyengébb gyártás is ellensúlyozna (nem biztos, hogy az lesz) , főleg állami nyomasgyakorlas illetve kedvezmények fejében. Hirtelen Apple, AMD, Nvidia elhagyna TSMC-t hamar megtorpannnanak.
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Petykemano
veterán
Nagy erőkkel zajlik a félvezetőgyártás kivonulása a - hamarosan kína által felügyelt - ázsiai térségből
-
oZone762
tag
egyet ide is hozhatnának
-
dokanin
aktív tag
Azért az érdekelne, hogy milyen csíkszélességgel akarnak majd ott gyártani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest