Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fred23
nagyúr
-
Dare2Live
félisten
nincs mihez húzni az expectedet. Ha baselinehoz akkor is kevesebbet mint 10nmen.
Szóval meg kell várni, nem csak a készüléket, meg első semmit se ér (pl mobilarena) teszteket hanem míg vki rendesen megteszteli. Ott kiugranak a gondok. CSak ez nincs meg megejelenés utni elsőhétben.
-
Fred23
nagyúr
válasz
Dare2Live #85 üzenetére
Így vagyok vele én is: hiszem, ha látom! Pláne, mióta kiderült, hogy 7nm-re ugorva az Apple A12 is sokkal többet fogyaszt, mint kellene. Mondjuk lehet, hogy a 9810-es bukta miatt a 9820-ra tényleg nagyon figyel a Samsung, presztízskérdést csinálnak belőle. A Qualcomm is csak a Snapdragon 810-et szúrta el -relatív, nagyon vagy kicsit-, és aztán több említésre méltó hibát azóta nem produkált (vagy csak én nem tudok róla). -
válasz
shortcutme #80 üzenetére
Nem, de mégis van egy csomó telefon, ami 4000-es, de 8mm és 175g alatti.
-
-
bteebi
veterán
válasz
t72killer #76 üzenetére
"Biztosra kellett menniük, mert a szoftveres lassításért lehet elkapják őket."
Pedig azzal már elkapták őket, de pont az akksi kímélésére hivatkozva kidumálták
.
Egyébként meg nem csak az a 30 centnyi lítium spórolás számít, hanem az esztétika
. Az érdemben nagyobb kapacitású akksi miatt 1, de akár 2 mm-rel is vastagabb lenne a telefon, az meg milyen lenne má'
.
-
-
joysefke
veterán
válasz
t72killer #74 üzenetére
Simán el tudom képzelni, hogy elsődlegesen nem a spórolás miatt van benne kis akksi, hanem hogy gyorsabban pörögjenek a cella-ciklusok és így hamarabb degradálódjon a telep. simán lesz akinél két év múlva erősen nyom a csere mellett a latban az újabb iPhone jobb üzemideje (a régi elhasználódott akksishoz képest).
Ha más nem, akkor legalább az akksicserével leakasztanak egy halom pénzt...
-
-
-
-
-
-
Fred23
nagyúr
A kijelzők fogyasztása rengeteget javult az elmúlt néhány évben, különösen az AMOLED-ek esetében, míg a csúcs SoC-ok inkább csak többet és többet kérnek (ha közben javul is a perf/watt arány). Szerintem eljutottunk oda, hogy a SoC-ok fogyasztása már egy elég jelentős tényező, ha az ember igazán használja a mobilját. Egy PUBG mobile alatt például a SoC fogyasztása lesz a gyenge láncszem, nem a kijelző.
Szerk.: egy jó 6"-os AMOLED panel fogyasztása meg játék közben olyan ~1,2-1,5W körül van.
-
-
bteebi
veterán
válasz
t72killer #62 üzenetére
Oké, csak egyrészt a 100 ms-hez nem ötödakkora fogyasztás társul, hanem jobb esetben feleakkora (nagyobb számolási teljesítmény = nagyobb fogyasztás, nagy átlagban persze), és nem csak az SoC fogyasztásából áll egy telefon fogyasztása. Ott van például a baromi nagy, folyton bekapcsolva levő kijelző...
-
-
i5 8600k: 129
De tök mindegy, hogy egy oldalt fél vagy egy ezredmásodperc alatt rajzol meg. A letöltési sebesség úgyis nagyságrendekkel nagyobb befolyásoló tényező.A 636-os androidom 24-et tud (~20%), de még nem találtam olyan általam használt weboldalt, ahol különbséget érzeten volna a kettő renderelési sebessége között.
-
LionW
tag
válasz
shortcutme #48 üzenetére
Egyik böngésző:
Arithmetic Mean:49.50Másik böngésző:
Arithmetic Mean:66.16Haswell i5-ös proci. Apple-nél tudnak optimalizálni a teljes kontroll miatt, ez nyilván nagy előny. Én azért nem cserélném le a procim az applejében lévőre.
-
joysefke
veterán
válasz
shortcutme #51 üzenetére
Ennyi időnek elégnek kellett, hogy legyen arra, hogy párhuzomsítsák azokat a feladatokat, amiket lehet.
Azokat a feladatokat kódolják le többszálúra, amelyeket lehet párhuzamosítani és van értelme foglalkozni vele. Amit nem lehet párhuzamosítani vagy éppen nincsen értelme mert vagy nincsen fizetőképes igény, vagy már elég jól működik, abba nem ölnek fölöslegesen munkát.
Az én 8 éves i5-öm is elég jól és gyorsan rendereli a weboldalakat, megüti az elvárt szintet és nem érzem azt, hogy egy gyorsabb procival nagyobb élmény lenne netezni. Erősen kérdéses, hogy desktop on van-e értelme a böngészés gyorsításába pénzt ölni.
-
shortcutme
tag
válasz
Petykemano #57 üzenetére
> Ha ez nem történik meg, akkor a webappok fogják megvalósítani.
A javascriptet szigorúan 1procira és 1thread-re tervezték. Bár most már vannak eszközök a multi-threadesítésre, de ezeket nagyon kevesen használják és épp most kellett megnyírbálni a specre miatt:
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Global_Objects/SharedArrayBuffer"Note that SharedArrayBuffer was disabled by default in all major browsers on 5 January, 2018 in response to Spectre."
Az, hogy a háttérben futó oldalakat másik process kezeli nem jár érezhető, jelentős javulással a használat közben, így én azt nem nevezném igazi multi-core támogatásnak.
> De ha ennek semmi értelme, akkor mobiltelefonokba miért raknak 4+4 vagy 8 (cortex A53) magot? Ott nem malmozik 6-7 mag?
Szerintem a legtöbb esetben azért, mert papíron jól mutat. Gyakorlati tapasztalat alapján barátnőm dualcore-os iPhone-ja kb minden esetben érezhetően gyorsabb, mint az én 8 magos Androidom.
Leteszteltem a korábban emlegetett Speedometer 2.0-t különböző core affinityvel Chrome-ban:
- 1 core: 68.02
- 2 core: 84.98
- 4 core: 90.46Tehát ez alapján 1 és 2 mag között még van némi növekedés, de 2 mag felett a böngésző már nem igazán tudja kihasználni.
-
Petykemano
veterán
válasz
t72killer #55 üzenetére
"4+4(HT) azért már jóideje van, az i7 860-as Lynnfield kb 9éve már tudta"
Igen, azért is írtam, hogy "A 4. Szál után az 5. Már csak maximum <10% többletet hozott (4.3/4) miközben az is úgy jött, hogy egy korábban 100%-os szál csak 60-70%-on üzemelt, miközben lett egyásik ugyanilyen (100%-100%-100%-100% vs 100%-100%-100%-65%-65%)"
Ez az 1 szálon 100% helyett 2 szálon 2x65% pont a HT eredménye. (+30%)
"nem beszélve a későbbi évek HEDT procijairól."
Létezett, csak kb 0 volt a felhasználói jelenléte. Azok a szoftverek, amikhez kifejezetten HEDT készülékeket vásároltak, persze szépen többszálúsítva vannak.
Tehát én itt kifejezetten a mainstream termékekről beszéltem.A másik tényező persze a szoftver. Az valóban elég durva, hogy a desktop FF csupán néhány hónapja kezeli külön processzen a tabokat. Ezzel együtt én akkor is arra számítok, hogy 2-3 éven belül lejátszódó erőforrások duplázódása húzni fogja magával a szoftvereket is. A böngészők már most ilyenek és a játékok is rá fognak mozdulni a több magra. Más irodai, vagy otthoni alkalmazások is, de csak ha lényeges felhasználói élményt lehet nyerni rajta. Ha ez nem történik meg, akkor a webappok fogják megvalósítani. (pl Chromebook)
-
Petykemano
veterán
válasz
Dare2Live #54 üzenetére
"6magos mainstream intel fél éve van piacon."
A "fél éve" az ezt megelőző 10 év 4magos állapotához képest "most már".
"Mainstream 99%a jelenleg 4 esetleg 2mag."
a steamen hónapról hónapra emelkedik a 6 magos processzorok aránya. Ott már majdnem eléri az 5%-ot. Ez persze nem reprezentatív, de magamat ismételve: 10 év totális stagnálásához képest az, hogy ma már van 6, meg 8 magos mainstream proci és az olcsóbbaknál történt egy másfeleződés a kapacitásban (várhatóan 1-2 éven belül a korábbihoz képest dupla magszám lesz, akár mobil szegmensben is) ez mindenképpen egy elmozdulás.
"Innen nehezen."
Ez persze nem jelenti azt, hogy a penetrációban ez egyből meg is fog jelenni. Legalább 2-3 évnek el kell telnie, mire a felhasználóknál levő készülékekben tényleg ott lesz a mai másfélszerese vagy duplája. Szemben az előző 10 év stagnálásával ez egy felfelé ívelő perspektíva.Ha ma elkezdesz fejleszteni egy programot, ami 1-2-3 év múlva kerül a piacra, akkor míg 5 évvel ezelőtt arra számíthattál, hogy a felhasználók készülékei pontosan ugyanazt fogják tudni 1-2-3 évvel később is, addig ma számíthatsz arra, hogy 2 magos helyett 4 magos proci lesz az akkori készülékekben.Ezzel persze most vagy élsz, vagy nem.
"Eközben rakat applikáció még mindig egy magot terhel 3-5meg malmozik..."
Nem minden programot lehet vagy érdemes többszálúsítani. De ha ennek semmi értelme, akkor mobiltelefonokba miért raknak 4+4 vagy 8 (cortex A53) magot? Ott nem malmozik 6-7 mag? -
válasz
Petykemano #53 üzenetére
4+4(HT) azért már jóideje van, az i7 860-as Lynnfield kb 9éve már tudta - nem beszélve a későbbi évek HEDT procijairól. Ahol volt motiváció, ott nem álltak meg a 4 szálnál.
A lusta disznó hozzáállás sajnos gyakori, ha nem faék egyszerűségű a feladat (pl böngészőtabok szétosztása külön magra) vagy nincsenek mögötte dollármilliók, ott leszarják. Ugyanez vonatkozik az egyébirányú optimalizációra is, mobil fronton ahelyett, hogy normálisan megírnának egy appot alacsony szintű kóddal, betolják droid stúdióba, azt csókolom. Persze tudom, olcsó hús és lé esete...
-
Dare2Live
félisten
válasz
Petykemano #53 üzenetére
6magos mainstream intel fél éve van piacon. Mainstream 99%a jelenleg 4 esetleg 2mag. Innen nehezen.
Eközben rakat applikáció még mindig egy magot terhel 3-5meg malmozik...
-
Petykemano
veterán
válasz
shortcutme #51 üzenetére
Szerintem meg a nemszerveres x86-os alkalmazásokban most fog jönni az áttörés. Eddig 10 évig egyáltalán nem volt érdemes 4 magnál tovább skálázni a programokat. A 4. Szál után az 5. Már csak maximum <10% többletet hozott (4.3/4) miközben az is úgy jött, hogy egy korábban 100%-os szál csak 60-70%-on üzemelt, miközben lett egyásik ugyanilyen (100%-100%-100%-100% vs 100%-100%-100%-65%-65%)
Most hogy már van 6 magos mainstream Intel, és jön a 8 magos is, általánosságban is emelkedik a magszám (ami 2 volt, ma már 2+2, ami 2+2 volt, ma már 4, ami négy volt, ma már 6) épphogy most lesz érdemes csak elkezdeni 4-nél több szálra dolgozni.
-
válasz
shortcutme #48 üzenetére
Ez nem hardveres, hanem szoftveres kérdés. Ezt a hardverre vetíteni bullshit.
-
utomi
senior tag
Nyilván szerinted a föld is lapos
: Nincs nagyon ezen mit vitatni senki se teszi. Az Apple egyszerűen brutális alapokat tett le és azóta is csak javítgatja azokat. Tudjuk, hogy egyszálas teljesítményben verhetetlenek és sajnos mint mindig még a mai napig az számít leginkább főleg egy mobilban. 2 éves elmaradásban van mindenki mögöttük ebben a tekintetben és ahogy elnézem ez nem is fog egy ideig változni.
-
shortcutme
tag
A benchmark nem random eredményt mutat, hanem a html/css/js performanciát méri.
Ebben a proci sebességén kívül valószínű sok minden más is szerepet játszik, de a végeredményben mégis azt fogja megmutatni, ami valójában fontos: hogy milyen gyorsan töltődnek be az oldalak.
Ha választanom kéne, hogy milyen számítógépet/mobilt szeretnék inkább:
- azt ami szintetikus benchmarkokban gyorsan tud 2 floating point számot összeszorozni
- vagy olyat, ami gyorsabban rendereli le a weboldalakatakkor én inkább utóbbit választanám.
-
válasz
shortcutme #41 üzenetére
Ilyen körülmények között bármilyen eredményt kihozok neked egy saját random tesztprogrammal. Milyen eredményt szeretnél?
Ennél ugyanis egy dolog nem derül ki: Mi történik, ha valóban komoly terhelést kap a proci, ahol számít is a proci sebessége. Mert az hótt mindegy, hogy ha nincs terhelés, akkor melyik gyorsabb.
-
joysefke
veterán
válasz
shortcutme #41 üzenetére
ahol számít, ott a programot optimalizálni fogják amennyire lehet. ha pedig nem lehet többszálúsítani, akkor egyetlen szálból fogják kihozni amit lehet. ahol számít ott belerakják a munkát. és ott nem kicsit lesz egy asztali 95w-is proci gyorsabb mint bármelyik mobil proc
-
M@cika
őstag
Remélem a Sziamiau 9 már ezzel jön 150-ért :-)
-
Még ha proci lenne is, kézzel fogható termék biztosan nem. SzVSz az első reális eszközök egy év múlva, ugyanez volt az A75-ös magoknál és az ezekből származtatott kryo->snapdragon 845-nél, ahol az ARM architektúrát bő egy éve jelentették be és idén tavasszal jöttek az eszközök.
-
martonx
veterán
Aki ezen a híren felizgult, annak szólok, hogy idén biztos, hogy semmilyen kézzel fogható proci nem lesz ebből.
Snapdragon 845 még csak most fog megjelenni az első készülékekben.
Talán a 855-ös se valószínű, hogy erre fog épülni, hiszen az már itt van a kanyarban (értsd tervezőasztalon). Majd a 865-ös, ami hol van még a fizikai termékekben megjelenéstől... -
-
törölt tag
válasz
shortcutme #38 üzenetére
És igen, nyilávn egy pár webes teszt elmondja, hogy valójában mit is tud egy proci.
Poénból lefuttattam a SpeeDOMmeter-t. Nos, átlag 16/ prociterhelés. Egy pillanatra sem ment fel 80% felé a proci órajele. Roppant reprezentatív. Nem tud mit kezdeni egy többmagos procival.
-
shortcutme
tag
Más benchmarkokban is hasonló eredményt produkál:
Teszt képpen lefuttattam a speedometer 2.0-t az asztali gépemen (i5 6600k, 91W): 91.68, tehát kemény 3%-al gyorsabb, mint azt iPhone 8/X
-
válasz
shortcutme #32 üzenetére
+#33: fantasztikus, jöhetnek a 16giga RAM-mal szerelt telefonok.
. Gondolom persze ehhez már komolyabb soc magok is kellenek, amik megtöltik a memóriát - ill gyorsabb RAM+háttértár se árt a sima netezéshez, amit ugyebár a htc kaiseremen is toltam anno különösebb akadás nélkül.
#35<-
#36: semmi sincs kizárva/láttunk mi már karón chipgyártót -
ONEFREE
aktív tag
Én nem hiszek ebben az A11 kiemelkedő eredményben. Cheater sz.rzsák egy banda. De ez a fanokat nem érdekli 😀 Annyi, de annyi trükk létezik, hogy kinek legyen jobb grafikonos vagy benchmark os eredménye.
-
válasz
aprokaroka87 #22 üzenetére
A fő kérdés nálam az energiahatékonyság. A mostani soc-k teljesítményével is teljesen jól ellennék, ha a fogyasztást tolják lefelé a nulláig.
-
törölt tag
válasz
shortcutme #32 üzenetére
Wow, még tudták hova növelni a Chrome memóriapazarlását?
-
shortcutme
tag
Főleg hogy spectre bugra workaroundként 2 napja jött ki az új Chrome 67 site isolation feature-je, ami állítsuk szerint 20%-os memóriahasználatnövekedést eredményez, de a gyakorlatban inkább 50%-os növekedést tapasztaltak.
-
Fred23
nagyúr
-
bLaCkDoGoNe
veterán
Spectre?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
aprokaroka87 #27 üzenetére
"Azért azt nyilván te is tudod hogy nem csak órajel emeléssel lehet teljesitmény növekedést elérni"
hat nem. ha ez igylenne, a nyolcmagos 4.7Ghz -n futo 5Ghz -s turboval rendelkezo Amd Fx 9590 erosebb kellene legyen, mint a legerosebb Ryzen, a gyakorlatban meg mar az elsogeneracios 4/8 Zen is megveri ugy, hogy 4 Ghz alatti orajellel ketyeg.
*szerk : felreolvastam, itt : "tudod hogy nem csak órajel emeléssel" kimaradt a 'nem' szocska, szoval erre reagaltam : "tudod hogy csak órajel emeléssel"...
-
aprokaroka87
nagyúr
Azért azt nyilván te is tudod hogy nem csak órajel emeléssel lehet teljesitmény növekedést elérni.
A 30%-os teljesitmény nővekedés pedig inkább teszteknél jön ki.
Bizonyos feladatoknál meglehet a maximum 25-30%, de valahol lehet csak 5% lesz, vagy nem is lesz.De ez függ pl az OS-től is.
-
Izzé
őstag
válasz
Maga az egész armos A75 vs A76 összehasonlítás is érdekes, mivel az előbbi 2,8 ghz-n ment 10nm-en, utóbbi meg 3ghz-n és 7 nanón. Persze hogy gyorsabb meg jobb a fogyasztása utóbbinak.
Egyébként szerintem a 855-ben még nem fogjuk viszontlátni. Ez már szvsz tesztfázisban van, ahhoz meg idő kell hogy kryo mag legyen belőle. -
aprokaroka87
nagyúr
Amúgy az arm állitólag ezt már a win10 arm-hez is fejleszti.
Ahogy olvasom oda a Snapdragon 845 is gyengécske, tehát a 855-nek bizony jelentős előre lépésnek kell lennie.
Bár nekem van egy sanda gyanúm hogy ez a Microsoft/Qualcomm arm win10 dolog is menni fog a kukába ha pl a 855 nem lesz jó hozzá.
-
pengwin
addikt
válasz
De az A76-ot nem a mostani Kryo magokhoz kéne hasonlítani.
Az erdeti kérdésre a választ a már most is elérhető Cortex és Kryo magok összehasonlítása jelenthetné, de ez kb. lehetetlen, mert sehol sem tudsz nekik azonos körülményeket biztosítani.
-
aprokaroka87
nagyúr
Háát ahogy nézem a cortex a76 jelenleg bizonyos esetekben elléggé odaver a Snapragon 845-re.
Persze ezek csak benchmark progik.
Simán lehet hogy a valóságban majd az lesz hogy azonos órajelen egy Cortex a76 mag ugyanolyan gyorsan végzi majd el a feladatot mint a legfrisebb kyro mag.Szép és jó az hogy 30%-al gyorsabb a cortex a76 a cortex a75-höz képest, de az ha jól olvastam csak 3ghz esetében jön ki.
-
Crytek
nagyúr
Adni neki pc-s támogatást ebből 8-10 egy lapkába bele azt nesze neked teljesítmény...
-
Fred23
nagyúr
válasz
aprokaroka87 #19 üzenetére
A Qualcomm mennyi extra erőt képes hozni még a módosításaival? Egy A76-os mag, ami mondjuk Kryo 400 néven jön, mennyivel lesz erősebb az alap A76-os megoldásnál? Én mindig ilyen 5-10 százalék közé tippeltem csak, ezért nem foglalkoztam nagyon a kérdéssel.
-
-
-
Fred23
nagyúr
"Persze telóba már jövőre belenyomják."
Szerintem is, de kérdés, mikor: ez lesz az S10-ben lévő Snapdragon 855-ben már januárban, vagy csak az év végére kapja meg valami más? Mivel érdekel, ma még keresgélni fogom az infókat arról, hogy A76-os magot kaphat -e a SD855, vagy sem, de ha esetleg biztos infói vannak valakinek, ne hallgassa el!
Az már biztos, hogy a SD 855 7nm-en jön, és így vélhetjük szerintem, hogy lesz benne A76-os mag; csak persze a vélekedés az vélekedés.
pengwin: Persze, ezt érdemes megjegyezni, de a lényegen nem változtat; az elnevezés mögötti cucc számít, mint pl. hogy a Kryo 385 már nem A73, hanem A75. Itt meg majd az számít, hogy a -tegyük fel- Kryo 400 még A75 lesz, vagy már A76.
-
pengwin
addikt
válasz
aprokaroka87 #13 üzenetére
Komolytalanok ezek az eredméyek...
-
válasz
shortcutme #5 üzenetére
A még ki se adott Tab S4 835-ös snapdragonnal jön, hát, "minden elismerésem" a samunak
-
haruspex
aktív tag
válasz
shortcutme #5 üzenetére
Azért nem mindegy a terület, és a tranzisztorszám. Az apple-nél 2/2 az erős és a takarékos magok száma, itt pedig 4/4-et ajánl.
-
-
bteebi
veterán
válasz
shortcutme #5 üzenetére
Ennyire durva az A11?
OMG...
-
Sanchez638
addikt
Értem én ezeket a gyorsaságokat, de az androideztisbefogjazabálni nem? Akkuból meg mehet mégkisebb mellé?
-
-
bteebi
veterán
Impresszív, kifejezetten tetszetős. Lehet, hogy megvárom, hogy ezzel jöjjön ki valamilyen telefon, és csak akkor cserélem le a G4-emet.
-
Petykemano
veterán
Es mondjuk felépítésében mennyire hasonlít a zenhez vagy a lake sorozathoz? A cache méreteár eléggé hasonló méretű, magonként ott is 64, 256/515 és 1-2MB cache van az egyes szinteken.
Hogy fog kinézni ez fogyasztásban?
Meg lapkaméretben?
Persze majd egy 7nm (10nm@I) viszonyítva, mert termék ebből se lesz hamarább.
És ha már a cache méret elérte a modern x86 procikat, innen még látszik a hovatovább? -
Fred23
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
ph A Cortex-A76 a vállalat eddig legfejlettebb és leggyorsabb CPU IP-je.
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xbox Ultimate előfizetések
- Apple iPhone 14Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Zalman Z9 Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest