Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Male

nagyúr

válasz Enclave #208 üzenetére

Nem, az nem valószínű, hogy elektronika hiba... ellenben nem is vezet általában adatvesztéshez (épp így esnek ki cellák is az SSD-ben).

Gondolom elfogyott a tartalék terület, azért nem lehet eltüntetni (bár erre a SMARTnak már rég figyelmeztetnie kéne).

Nekem meg más a tapasztalatom :)
    Nem állítom, hogy az SSD megbízhatatlanabb lenne... csak azt nem bírom amikor úgy állítják be, hogy "az SSD-vel teljes biztonságban vagy, hiszen nincs benne mozgó alkatrész". Sokan meg be is veszik, mert nem igazán értenek hozzá, és logikusnak tűnik számukra.

Mentés mindig kell a fontos dolgokról, bármin is tárolod az adatokat.... kb ennyi a lényeg, és ebben azthiszem egyet is értünk.

• antikomcsi

veterán

LOGOUT blog

válasz Enclave #208 üzenetére

Az agyonhajtogatott, megtört kábelek márcsak ilyenek. ;] Akadoznak bennük az elektronok. De sokszor ez sem a kábel hibája, hanem azé, aki betömöszköli, mondván, elfér az még. Persze, biztosan lehet 1-2 szálszakadt kábel, de azért nem ez a jellemzőbb.

Én sem írtam raid 5-öt ;) .

Ilyen esetek után sincs semmi extra, valószínű ugyan ez lett volna raid 0 tömbbel is. Amúgy valóban nem 2 perc, hanem kb. 10 másodperc. Ebből 2,7 másodperc alatt hozzáadod a kívánt lemezeket a tömbhöz, és beállítod a blokk méretet, a maradék 6,3 másodperc alatt elkészül a raid 0 tömböd.

Szóval mondom, nincs ebben semmi ördöngősség, nyugodtan kipróbálhatod.

Az valóban igazi ok, hogy 2x annyi helyet foglal? Komolyan probléma, hogy nem egy vinyó van a házon belül, hanem kettő? :F

Illetve 2x akkora zaj? Ha ketten suttognak egy valaki helyett akkor az már kiabálás? Semmivel sincs nagyobb zaja 2 vinyónak, mint egynek, illetve nem hiszem, hogy az egy zárt gépházon belűlről számottevő lehet a mai cpu, és gpu hűtések mellett. Ha pedig a biztonság a fő szempont akkor használj raid 1-et. Olvasási sebességed itt is jóval több lesz, és sokkal biztonságosabb, mint 1 hdd.

Azt meg nem értem, hogy mi a ráció abban, hogy ssd-t használnál raid 0-ban, hdd-t nem. Ha az egyik ssd vezérlője meghibásodik, ugyanúgy ugrott minden adatod, mint a hdd-nél.

• Tomcat

őstag

válasz Enclave #196 üzenetére

Nekem is azzal van problémám a 4db HDD miatt hogyha 1 a 4-ből elszáll akkor is 4 új kell, vagy ugyanolyan még egy mint ami elszállt (nehéz utólag beszezezni ugyanolyat) a RAID 0+1 mód problémamentes alkalmazásához.
    Egyébként a RAID 5 mód lenne a legjobb megoldás csak azt sajna a vezérlőkártyám nem támogatja.
    Amik nálam valaha is tönkrementek SATA csatolós vinyók az utóbbi években az nálam is szinte mind takarítás, szerelés és hasonló tevékenységek miatt következett be nem pedig a HDD romlott el maga.
    A SATA kábelekről nekem is hosszú történeteim vannak. :)

• Male

nagyúr

válasz Enclave #187 üzenetére

Csak nézd meg hányan keresnek elektronikát vinyóhoz adatmentésre...

A RAM-nak nem sok köze van a flashez...
    A leejtés nyilván nem játszik ilyennél, ott tényleg a mechanika van veszélyben, de a gépben lévő HDD-t / SSD-t elég ritkán ejti le az ember, nem? :U
    Sokkal valószínűbb egy jókis túlfesz a táptól, vagy egy gyengébb forrasztás, ami elenged, stb.

(nekem meg ment tönkre pendrive... több percig működött vásárlás után :DDD , ahogy flashes MP3 lejátszó is pár év után, pedig abban sem mozgott semmi, csak megunta az életet :) )

• antikomcsi

veterán

LOGOUT blog

Nekem most ssd is van és raid is, azt azonban nem tudom kijelenteni egyértelműen, hogy mi ver le mit, mert nem mindegy, hogy mire használom. A 4 hdd esetében pláne nem kell félned, mert ha az egyik csütörtököt mond az adatok maradéktalanul megmaradnak és használhatod simán tovább a géped, legalábbis, ha valakibe szorult egy kis értelem így oldja meg.
    Az egy hdd-nél ha csak egyet vettél volna a négyből és pont az volt a rossz, akkor ott valóban lőttek a használatnak. 4 db. 500-as wd 50K-ból kijön, és kapsz érte 1Terra biztonságos tárhelyet. Ezt csak az ssd/hdd ár/érték miatt írom. egyenlőre 64Gigásnál nagyobb ssd-t én sem engedtem meg magamnak, az árából pedig kijött volna 2 wd hdd, és pár sör is. Viszont győzött a kíváncsiság.

És az a kábel hibája, ha az ember maga "rángatja ki"? Egyébként abból sincs semmi gond, kikapcsolja szépen a gépet, visszadugja a kábelt és kész.

Mint már mondtam, én cseréltem alaplapot a raid 0 tömböm alatt, ehhez pedig a merevlemezeket lekötöttem, és 2 napig a gyári műanyag dobozaikban tároltam őket.

Az új alaplapra visszakötöttem a vinyókat beállítottam a biost és vígan ment tovább a rendszer a raid 0 tömbről.

Szóval szerintem az általad említett dolgok nagyrésze user error tűnik.

• t72killer

titán

LOGOUT blog

Ja, egy "apróság": 4db használható sebességű winyó (4x20k)+ egy normális RAID vezérlő (20+k) drágább, mint egy 128GB-os SSD+egy 2 terás winyó együtt...
    És mennyivel egyszerűbb egy SSD-s rendszert összerakni... nem kell hozzá extra raid driver, nincs bütykölés a BIOS-ban, sokkal kisebb helyet foglal, sokkal halkabb, sokkal kevesebbet eszik.

Véletlenelérésben az SSD agyonver bármilyen HDD-s megoldást, folyamatos írás-olvasásban a HDD-raid még lehet jobb.

Persze a végső megoldás az SSD raid:))

• antikomcsi

veterán

LOGOUT blog

válasz Enclave #190 üzenetére

És mi van, ha nincs raid 0 tömböd, csak egy hdd-d és az megy tönkre? Akkor ugyanúgy ugrottak az adatok. Ez kb 0.99-es valószínűséggel fordul elő.

Ha 2 lemezből kreálsz egy raid 0 tömböt az 0.99x0.99 vagyis 0.98. Nos igen, láthatjuk, hogy milyen félelmetesen nagy a meghibásodási valószínüség közti különbség.

Ha pedig 4 lemezt használ valaki, az valószínűleg raid 10 tömböt hoz létre itt már az arány iszonyú 0.96 az egy lemezes 0.99-hez képest, viszont jóval biztonságosabb, mint egy lemez.

Érdekes, nállam nem borult az egész raid tömb hálisten, és a sata kebeleim sem csuszkáltak ki, hibásodtak meg a zárt házon belűl csak úgy maguktól.

Kicsit túl van lihegve a dolog szerintem.

• Male

nagyúr

válasz Enclave #112 üzenetére

...és ami nem mozog, az nem is romlik el?
    A HDD hibák jelentős része az elektronika halála... ez éppúgy megeshet egy SSD-vel is.

Igen, a flash cella csak írhatatlanná válik, amikor elhasználódik... de persze nem csak így mehet tönkre. Plusz ottvan a wear leveling által használt terület... ha az kiesik valamilyen hiba miatt, akkor aztán teljesen vége (azthiszem liksoft írkált erről korábban, hogy olyankor rosszabbak az esélyeid, mint egy döglött vinyóval).

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés