- Az Amazon 54 milliárd dollárt pumpál Nagy-Britanniába
- A Tesla és a Google volt mérnökei AI által írt szövegek után kutatnak
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- A ViewSonic új üzleti monitorai megoldják az online kommunikációt is
- Vezetékes FEJhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Melyik tápegységet vegyem?
- A látszat ellenére helyesen működik az NVIDIA-féle Resizable BAR implementáció
- Apple MacBook
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- Milyen házat vegyek?
- SSD kibeszélő
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
hobizsolti #71 üzenetére
Elolvastam a #10-es hozzászólásban található HUP link tartalmát is (avagy linux és 64bit).
És hasonló következtetésre jutottam, mint amire te is.
A 16bit -> 32it váltás teljesen más volt. Ugye a lehetőségek nem duplázótak, hanem 65ezerszereződtek, ma meg 4mrdszorozódás van
A memória-korláton kívül a cíkkben írt dolog (hogy kevesebb művelettel lehet ugyanazt elérni) ott valóban erősen kiütközött. 16 vs 32 bit hatalmas különbséget mutat: a számolásban is eléggé korlátozó a 65535, és az érzékszerveink számára is van különbség egy 16bites és 32 (24) bites kép között.
A 16 bites procival ugye elég nehézkesen, sok művelettel lehet 32 bites végeredményt kihozni. Ehelyett 32 biten egy lépésben elvégezve a feladatot látványos sebességnövekedést látunk a 16 bites megoldáshoz képest. (valószínűleg nem csak 2szerest).
32 bit elég jól lefedi a legtöbb igényünket. Csak tudományos / speciális alkalmazások ugranak be, ha valós 64 bit igényről van szó (kivéve a memóriakezelés). Persze ahogy mások írták már a plusz regisztereket felhasználva lehet gyorsítani némileg a programokon (a fordítók optimalizálása erre).
Egy hasonlat: adott egy személyautó és egy teherautó, a végsebességük egyforma. Ha üresen mennek akkor nem igazán gyorsabb egyik sem a másiknál. Viszont ha sok csomagot kell vinni, a teherautó ugyanolyan gyorsan elviszi egyben az összeset, ezzel szemben a személyautó a kis csomagtartója miatt többször kénytelen fordulni, mire mindent a célba szállít.
Tehát ha egyszer különbség lesz 32bit és 64bit között, akkor az valószínűleg nem abban jelentkezik, hogy a 64biten gyorsulna, hanem a 32biten sokkal lassabban lehet megoldani a kitűzött feladatokat.
Ma még a hétköznapokban nem nagyon ismerünk olyan problémát, amit 2^32 légy ne tudna megoldani viszont 2^64 de. A fájl mappingos dolog amiről olvastam érdekes dolog és egyike a ritka, de hasznos kivételnek.De ismeritek a mondást:
A számítógéppel olyan problémákra keressük a megoldást, amelyek számítógép nélkül nem is lennénekNem tudom pontosan hogyan történik elektronikai szinten a számolás, de el tudom képzelni, hogy a 64 bitet szét lehetne szedni 2x32-re melyek függetlenül is működhetnek de ha kell 64biten egyesítve is. Persze erről rögtön beugrik a HT és a több mag... de végülis ha csak bizonyos feladatokra kell valóban 64bit, akkor az elektronika egy része valószínűleg nagyon nincs kihasználva - csak 0ákat utaztat.
-
törölt tag
válasz
hobizsolti #71 üzenetére
Azokkal a műszaki és gyakorlati dolgokkal amit leírtál teljesen egyetértek, viszont azzal ahogy a cikket szemléled, nem.
Ez a cikk nem szakembereknek szól, hanem az átlagos felhasználókat kívánja kicsit megismertetni a 64 bit nyújtotta előnyökkel, hátrányokkal, lehetőségekkel. Végülis, ők azok akik a többséget alkotják.
-
pok.tom
aktív tag
válasz
hobizsolti #71 üzenetére
kvp777 hozzászólása az egyetlen, amit ebből a fórumból meg lehet tartani.
szvsz nem programózok vannak csak itt bocs.. ne haza beszélj..
és pl nekem de talán még aki idetéved ebernek leglaább 50%a nemolvassa végig a te hszedet azis biztos meg h. a felét nemérti..
mod: nem off topikba akartad rakni?
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- PlayStation Plus Premium 24 hónapos előfizetés , egyenesen a Sony-tól!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest