- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
hobizsolti #71 üzenetére
Elolvastam a #10-es hozzászólásban található HUP link tartalmát is (avagy linux és 64bit).
És hasonló következtetésre jutottam, mint amire te is.
A 16bit -> 32it váltás teljesen más volt. Ugye a lehetőségek nem duplázótak, hanem 65ezerszereződtek, ma meg 4mrdszorozódás van
A memória-korláton kívül a cíkkben írt dolog (hogy kevesebb művelettel lehet ugyanazt elérni) ott valóban erősen kiütközött. 16 vs 32 bit hatalmas különbséget mutat: a számolásban is eléggé korlátozó a 65535, és az érzékszerveink számára is van különbség egy 16bites és 32 (24) bites kép között.
A 16 bites procival ugye elég nehézkesen, sok művelettel lehet 32 bites végeredményt kihozni. Ehelyett 32 biten egy lépésben elvégezve a feladatot látványos sebességnövekedést látunk a 16 bites megoldáshoz képest. (valószínűleg nem csak 2szerest).
32 bit elég jól lefedi a legtöbb igényünket. Csak tudományos / speciális alkalmazások ugranak be, ha valós 64 bit igényről van szó (kivéve a memóriakezelés). Persze ahogy mások írták már a plusz regisztereket felhasználva lehet gyorsítani némileg a programokon (a fordítók optimalizálása erre).
Egy hasonlat: adott egy személyautó és egy teherautó, a végsebességük egyforma. Ha üresen mennek akkor nem igazán gyorsabb egyik sem a másiknál. Viszont ha sok csomagot kell vinni, a teherautó ugyanolyan gyorsan elviszi egyben az összeset, ezzel szemben a személyautó a kis csomagtartója miatt többször kénytelen fordulni, mire mindent a célba szállít.
Tehát ha egyszer különbség lesz 32bit és 64bit között, akkor az valószínűleg nem abban jelentkezik, hogy a 64biten gyorsulna, hanem a 32biten sokkal lassabban lehet megoldani a kitűzött feladatokat.
Ma még a hétköznapokban nem nagyon ismerünk olyan problémát, amit 2^32 légy ne tudna megoldani viszont 2^64 de. A fájl mappingos dolog amiről olvastam érdekes dolog és egyike a ritka, de hasznos kivételnek.De ismeritek a mondást:
A számítógéppel olyan problémákra keressük a megoldást, amelyek számítógép nélkül nem is lennénekNem tudom pontosan hogyan történik elektronikai szinten a számolás, de el tudom képzelni, hogy a 64 bitet szét lehetne szedni 2x32-re melyek függetlenül is működhetnek de ha kell 64biten egyesítve is. Persze erről rögtön beugrik a HT és a több mag... de végülis ha csak bizonyos feladatokra kell valóban 64bit, akkor az elektronika egy része valószínűleg nagyon nincs kihasználva - csak 0ákat utaztat.
-
azbest
félisten
Gondolom, csak akkor lenne lényeges különbség 32bit vs 64 bit közt ha péládul 64 biten olyan trükkösen megírt adatfeldolgozást használna egy progi ami két 32 bites adatot egy 64 bitesként egy lépésben használna. De ez elég macerás dolog lehet meg sok műveletnél nem is kivitelezhető. Azért gondolom az assemby lelkes művelői brutál dolgokat képesek lekódolni egy 64 bites procin (trükkökkel növelni a 32 bites adatok feldolgozásának sebességét). Hmm lehet hogy képfeldolgozásban van realitása ennek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest