Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
A felvetés amire reagáltam ez volt:
csak arra gondolta, hogy a cikk nem említ semmit sem azzal kapcsolatban, hogy mi a helyzet a lebegőpontos számításokkal kapcsolatban
Az általános célú regiszterek nem lebegőpontosak.
Ezért nem említettem őket.Persze a lebegőpontos számok címszámításnál lehet számolni velük, de kétlem hogy az ebben rejlő lehetőségre gondoltál...
-
törölt tag
válasz
hobizsolti #112 üzenetére
A lebegőpontos számításokat eddig is tudott az FPU 32/64/80 biten. A 64 bites üzemmód az SSE/SSE2 (32/64bit) alatt hoz annyiban újat hogy most nem nyolc hanem tizenhat regiszterrel gazdálkodhat a programozó. Ez sacc-per-kábé 0-20% teljesítmény növekményt hozhat a lebegőpontos számításoknál. Persze ha kihasználják...
Az FPU valóban 80 bites számolásra képes, de nem mindig számol annyin. Pl. egyik látványos dolog a viszonylag hosszú ideig tartó osztás. A 80 bites eredmény előállításához a K8-as magnak 24 órajel kell, de egyszeres illetve dupla pontosságnál 16 illetve 20 órajel is elég. Ha mindhárom esetben 80 biten számolna, majd vágna, akkor mindig 24 órajel után lenne eredmény.
Sőt, ha az SSE/SSE2/FPU gyökvonásokat hasonlítod össze (32/64/80 bit), akkor még látványosabb ez az időbeli különbség.
-
törölt tag
válasz
hobizsolti #95 üzenetére
a processzorok a pontosság miatt 10 bájton számolnak, csak a végén visszaveszik az eredményt 4 vagy 8 bájtra. hol van itt a 8 bájtos egész?
Nem értem az egész számra vonatkozó kérdést, kifejtenéd?
Amúgy a 80 bites számítás/kerekítés csak az FPU bővített pontosságú üzemmódjában áll fenn. ( Bár az összeadás, kivonás, szorzás a pontatlanabb üzemmódokban is 80 biten történik. )
-
törölt tag
Nem csak renderelő és képmanipuláló szoftvereknél jelentős a 64 bit, hanem adatbázisok kezelésénél illetve több tudományos ( főképp számelmélettel kapcsolatos ) feladatnál.
Pl. többször örültem már annak hogy több száz bites számokkal simán dolgozhattam regiszterekben tárolva, valamint 32 biten bizony előfordult hogy egy-egy look-up táblát nem sikerült bepakolnom a memóriába és több napos küzdelem kellett hozzá hogy kitaláljak valamit.
-
törölt tag
válasz
hobizsolti #71 üzenetére
Azokkal a műszaki és gyakorlati dolgokkal amit leírtál teljesen egyetértek, viszont azzal ahogy a cikket szemléled, nem.
Ez a cikk nem szakembereknek szól, hanem az átlagos felhasználókat kívánja kicsit megismertetni a 64 bit nyújtotta előnyökkel, hátrányokkal, lehetőségekkel. Végülis, ők azok akik a többséget alkotják.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i5-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest