Új hozzászólás Aktív témák
-
orbano
félisten
szerintem sokkal szánalmasabb nulla tudással beszólni valakinek, hogy nulla a tudása. én érvelek, amíg Te üres szavakat böfögsz ide. Mégis mi volt az a tagadhatatlan szakmai tény, amit én itt nagy dilettáns módon megpróbáltam megcáfolni? Az a velőtrázó kijelentés, hogy a Zeitgeist csúsztatásokat tartalmaz? Akkor én meg azt állítom, hogy három lyuk van a seggeden. Ha nem vagy orvos, akkor meg se próbáld megmagyarázni, hogy nem!
-
orbano
félisten
válasz
#72042496 #175 üzenetére
nézd, én ezzel úgy vagyok, hogy miért pont egy leplezetlenül manipulatív rendszer ellen felbújtó film ne legyen manipulatív? abban ugye egyetérthetünk a filmmel, hogy ez a rendszer minden, csak nem jó az emberekre és a környezetre nézve. a tömegtermelés rontja a minőséget, szennyezi a környezetet, és nem utolsó sorban kizsákmányolja a fogyasztókat, amennyire csak lehet. akkor bármilyen manipulatív propaganda, ködösítés, ami ebből ki akar mozdítani, szerintem pozitív. és a zeitgeist ezt jól csinálja. javarészt ugye az amerikai átlagnak szól, akiknél a szakács minél hidegebb vizet akar feltenni forrni a tűzre, mert az gyorsabban forr fel, mint a langyos. nekik pedig ez kell. látványos, hatásvadász, elgondolkodtató propaganda. bár a végén a vallás korlátozó hatásával kicsit öngólt lőttek.
(a venus projectbe pedig nem mennék bele, szerintem nincs az a tudós-filozófus csapat, aki meg tudná mondani a frankót erről. de szép, gyermeteg elképzelés) -
-
orbano
félisten
vagy inkább jó példa arra, hogy az egyetemeken mennyire jól NEVELNEK, oktatás helyett. így a sok okos, aki műveltnek és tájékozottnak képzeli magát, sokkal jobban tanítható arra, hogy mi az "igazság", meg arra is, hogy a kamat a világ legtermészetesebb és legegészségesebb dolga. meg az is, hogy a tömegtermelés mennyire szolgálja az emberek érdekeit.
persze lehet én vagyok a nagyon hülye, mert nekem még a zeitgeist sem kellett, hogy az elmúlt huszon pár év történéseit feldolgozva levonjam a mai világrendről a megfelelő következtetéseket. és nem az jött ki, hogy szaladjak a marktba venni egy nagyobb plazmatévét 0%-os THM-re. -
-
dabadab
titán
"vagy nézd meg a zeitgeistot, a bevezető része a monetáris rendszerről tanulságos..."
Amennyiben ezt ugy erted, hogy "jo pelda arra, hogy az emberek kozgazdasagi muveltsege olyan dobbenetesen alacsony, hogy nincs az a baromsag, amit el ne hinnenek", akkor igen, tanulsagos.
-
orbano
félisten
válasz
fordfairlane #166 üzenetére
"viszonylag jól működik"
szerintem ülj le egy közgazdásszal és beszélgessetek el a kapitalizmusról. vagy nézd meg a zeitgeistot, a bevezető része a monetáris rendszerről tanulságos...
"ha adott esetben komoly pénzek múlnak majd azon, hogy bele lesz-e integrálva a Paint a Windowsba"
Erről beszélek: megnézted egy alap PQM árát? Nagyobb biznisz, mint az ingyenes brózerrek, de megnézhetsz egy ACDSee-t, amire mondjuk a kép- és faxmegjelenítőt lehetne cserélni. Valahogy mégsem érzi senki sem olyan húde jó ötletnek, hogy ezek közül is választhass telepítéskor...Ha pedig nagyon akarnak küzdeni a Windoz ellen, akkor ott kéne küzdeni, és ott kéne belenyúlni, ahol FONTOS:
-interfacek teljeskörű dokumentációja és nyílttá tétele
-az össes használt szabvány (html, xml, SQL, akármi) tökletes betartása
-winsows-kompatibilitás ingyenessé tétele, teljes dokumentáció punlikálásaezek nélkül meg kéne tagadni a forgalmazást. ezel azok, amik valóbóban megnyitnák a versenyt. ez a böngészős biszbas csak egy önkényes, önző, de annál erősebb lobbi nyivákolása.
-
fordfairlane
veterán
persze. meg kell szüntetni a kapitalizmust. de ezt senki sem fogja.
Nem kell megszüntetni a kapitalizmust, viszonylag jól működik az a jelenlegi piacvédelmi intézményrendszerrel együtt. Nem lesz itt semmi világmegváltó dolog, ezekkel a perekkel fékezik le a Microsoft integrációs törekvéseit, másfajta módszerekkel, pl. a nyílt formátumok támogatásával is a függőséget igyekeznek csökkenteni. Szerintem ezek a törekvések csak erősödni fognak, főleg az Usán kívül.
És ha adott esetben komoly pénzek múlnak majd azon, hogy bele lesz-e integrálva a Paint a Windowsba, akkor az ellen is lépni fognak.
-
orbano
félisten
válasz
fordfairlane #164 üzenetére
persze. meg kell szüntetni a kapitalizmust. de ezt senki sem fogja. addig meg marad ez: ott kell(ene) megfogni a problémát, ahol lehet ha a windoz 90%-át a vendorok értékesítik, akkor az ő tyúkszemükre kell lépni.
persze ha van valami fantasztikusan hihetetlenül jó ötleted, és óriási rálátásod a témára, akkor gyere, tedd le a gyurmát és a vízfestéket egy kicsit, és oszd meg velünk világmegváltó terveid! -
fordfairlane
veterán
miért nem mondják a dell-nek, hogy na g*ci, ha árulni akarod a géepd az EUban, akkor minimum 3 féle oprendszerrel kínálod, egyenlő arányban a gépeid... eztalán TÉNYLEG segítene valamit. de ez? ettől jobb lesz a vásárlóknak?
Hát azért nem a vendorokat csesztetik, mert nem a vendorok itt a kulcsszereplők, hanem a platform előállítója, akinek az érdeke a platformhoz való kötődés, és aki meg is tesz mindent, hogy ez a függőség megmaradjon. A Dellt csesztessék, mikor a nyereség elsősorban a Microsoftnál csapódik le, nála koncentrálódik a bevétel 90%-a?
Persze, hogy nem értitek ezt az egészet, mert ez nem műszaki kérdés, de ez már ezerszer, ezer formában le lett írva. Erre jöttök Painttel, defraggal, meg hasonló dolgokkal. Vízfesték, meg gyurma, az kell nektek, nem Paint.
-
orbano
félisten
-
"A másik komoly gond az, hogy a választóképernyő közbeiktatása miatt megnövekszik az olyan akciók lehetősége, melyek valamilyen oknál fogva sikertelenek (nem tölti le, megszakad a letöltés, hiba a telepítés közben stb.), s ez újra csak azt eredményezi, hogy a felhasználó marad a már meglévő Internet Explorernél. Ezért azt javasolják, hogy e hibák orvoslására, csillapítására dolgozzanak ki egy mechanizmust."
Szerintem ez már azért túlzás. Madárnak nézi a Mozilla a Microsoftot vagy mi??
Ha megszakad a letöltés (pl. a Firefoxnál) az NEM a Microsoft hibája, hanem a Mozilláé. Ugyanez van Operánál, Safarinál stb. Ha a Microsoft a saját szerverére teszi fel a böngészőket akkor már természetesen Ő a felelős a hibákért.
-
orbano
félisten
és miért baj? a defragot sem lehet belőle kivenni, a lemezkezelőt sem, a taskmanagert sem, sőt, a windows kernelt sem lehet. pedig sokkal fairebb lenne, ha a user telepítéskor választhatna, hogy windowst, vagy linuxot szeretne-e a gépére... nem is értem miért nem perelik emiatt a microsoftot...
-
-
orbano
félisten
csak az egészben azt nem értem, miért nem tűnik fel senkinek, hogy a böngészőkés emberek széllel szemben pisilnek, mert ez az érdekük. eleve a windozos segédprogramok iparága évek óta úgy működik, hogy azoknak az embereknek árulják a portékájukat, akik nem elégedettek a beépített megoldással. gyártanak jobb képnézegető, jobb videolejátszó, jobb szövegszerkesztő, jobb távoli asztal, vagy pl. jobb defrag programot. de valahogy mégsem lázong mindegyik azért, hogy vegyék ki a gyárit az oprendszerből. nem. írtak egy jobbat, mint az ereddeti, és reklámozzák, ahogy csak lehet, hogy meggyőzzék a vevőt, hogy neki az kell, nem a sz*r beépített. és megélnek belőle. de a mozilla, meg a többi hülye, az nem éri be ennyivel, nekik több kell. valami mondvacsinált jogalapon kitalálják, hogy de tulajdonképpen a böngésző az más, mint a többi program... miért is? én, mint programozó nem tudom. én, mint józan ember viszont tudom: azért mert ők többet sírnak, és elhitetik a vadbarom, dilettáns EUs döntéshozókkal, akik semmit nem értenek az IT iparhoz, hogy ez mekkora bűn már. Ahelyett, hogy arra figyelnének, hogy a tagállamokban normális versenyt tartsanak fenn, ne engedjenek illegálisan közbeszerzéseket át a microsoftnak, ne engedjék a m$-nak, és a többi hardvergyártónak, hogy egyoldalúan, szinte kizárólag windozzal árulják a gépeiket... ebbe miért nem szólnak bele? miért nem mondják a dell-nek, hogy na g*ci, ha árulni akarod a géepd az EUban, akkor minimum 3 féle oprendszerrel kínálod, egyenlő arányban a gépeid... eztalán TÉNYLEG segítene valamit. de ez? ettől jobb lesz a vásárlóknak? biztos szét izgulják magukat, hogy minél fejlettebb html parsert kapjanak. az már nem számít, hogy szaros 30-40 rongyért milyen oprendszert dugnak az orra alá....
-
orbano
félisten
na várjál. az office CSOMAG mióta alkalmazás? miért nem támadja meg az openoffice a m$ office-t, mert kihasználja az erőfölényét és az office CSOMAG-ba nem az ő wordjüket, vagy excelüket rakja? rohadt köcsögök, összeválogatták bele a saját fejlesztésű programjaikat!!!! mocskok. sőt, a rohadékok a visual studioba is belerakták a saját IDE-jüket, a saját SQL szerverüket, a saját compact framework emulátorjukat, stb... borzalom.
teccikérteni. nekem nem az a bajom, ha beleszólnak, hogy egy monopol cég, jelen esetben a M$ más értékesítő cég rovására hogyan árulja a saját termékét, hanem az, hogy beleszólnak mi legyen maga a termék.
-
orbano
félisten
ki mondja meg? engem még úgy tanítottak, hogy a számítógép használatához hozzátartozó alapvető szoftverek is az oprendszer részei. a böngésző, mondhatni meglehetősen esszenciális program, főleg, hogy enélkül az oprációs rendszer mégalapabb szolgáltatásai sem működnek. de már önmagában az internetelérés is nevezhető alapvető feladatnak, elég ha példának veszünk egy netbookot...
de akkor ennyi erővel bármilyen programot kivehetünk a pixisből. és akkor jöhetnének a reklamáló fejlesztők az RDP miatt, a számológép, a defrag, stb. miatt.
vagy ki van találva, hogy szövegfileokat értelmező program lehet az oprendszerben, az fontos, nem kell kivenni, képfileokat értelmező program lehet benne, azt sem kell kivenni, mert gyenge az ezirányú lobbi, XML fileokat értelmező program lehet benne, az sem számít, de HTML?????? áááááááá, az teljesen más! azt vegyék ki! fujj!! -
-
orbano
félisten
mi köze az oprendszer értékesítési politikájának ahhoz, hogy a f*sputtony böngészőfejlesztők ki akarnak szakítani egy kész termékből egy részt, amire semmivel sincs több jogalapjuk, mint bármilyen más fejlesztőnek bármilyen más komponenssel kapcsolatban.
mert például ha azért nyüszögnének, hogy írjon egy nyílt kernelt a windoz, amivel lehessen könnyen kompatibilis platformot írni, akkor azt mondom, igen, ez monopol-ellenes, de ez a szarakodás a böngészővel. ennek semmi köze a szabad piachoz, ennek pár üzletember érdekeihez és lobbizásához van köze. -
floatr
veterán
válasz
D4rkAv3ng3r #134 üzenetére
Ha már van cirka félmillád egy autocad-re, akkor ne legyen már kérdés az oprencer, rossz driverek meg mindenhol vannak, de az meg ne legyen már az os problémája.
Mellesleg erőteljesen használom, és fejlesztési platform is a firefox, de eddig még nem fagyott ki sem magában, sem oprencerestül. Illetve rosszul mondom: java appletek meg tudták akasztani, akárcsak az explodert.
-
válasz
D4rkAv3ng3r #125 üzenetére
Mi a fenének ez az egész cécó? Vista/Win7 telepítője felmásolja a HDD-re a lemezképet, majd kibontja, végül pedig telepíti a fájlokat... Vista Béta telepítője rebootolt 1x telepítés közben, egyszer annak befejeztével. A frásznak kell 3x meglennie ugyanannak a merevlemezen? Ubuntu CD bebootol akár közvetlenül a GUI-s telepítőbe, akár a Live desktopra. Ha a dekstopról indítom a telepítőt, az elején feltesz 7 kérdést, aztán beavatkozás és reboot nélkül végignyomja a telepítést. Közben internetezhetek, játszhatok, szöveget szerkeszthetek, gyakorlatilag bármit csinálhatok.
A választás lehetőségét meg hátrányként megemlíteni... pfff. A belbecs egyébként mindegyik rendszer esetében ugyanaz, legfeljebb a megjelenő felület más, így gyakorlatilag tökéletesen mindegy, hogy Ubuntut, Kubuntut, esetleg Xubuntut választasz, ha a családon belül akarsz maradni - kérdezésért meg senki nem harapja le a fejed. Különbség a felület, valamint a hardverigény - ez utóbbi megint sarkalatos pont. Vista/Win7 használatához a hardverbővítés nélkülözhetetlen, miközben a legújabb kiadású Ubuntut is elhasználhatod a régi p2-es p3-as gépeiden, így azokat nem kell kihajítanod, elajándékoznod, elkótyavetyélned.
-
zoltanz
nagyúr
"ikonja továbbra is ott marad az asztalon és a tálcán"
Ez én sem tartom túl korrektnek, és tényleg reklám értéke van.
-
attila9988
őstag
válasz
hogy számára melyik a legjobb Linux alternatíva, mert nem egységes. Nálam is felmerült, hogy melyiket próbáljam ki? Gondoltam Ubuntu. de melyiket? KDE, Gnome?
Ekkora probléma hogy van választási lehetőséged? Uram isten. Szaladjunk ki a világból mert nem csak egyféle felülettel dolgozhatunk..
-
orbano
félisten
nem, véletlenül sem a "linuxosok" kedzik azzal, hogy "nem értik miért elterjedt a windoz, amikor a linux mindent szarrá büntet, és a m$ csak megvette magának a piacot, mert mo-no-pol". erre valahogy az ember kényszeresen elmagyarázza, miért nincs esze ágában linuxot venni és miért "kényszerül" kvázi windozt használni. (mondjuk én osxet használnék, ha nem kéne windoz alá fejlesztenem)
-
orbano
félisten
válasz
D4rkAv3ng3r #128 üzenetére
a dx tudtommal baromira nem kernelszintű, egy sima, VGA driverekre épülő api. max akkor tud lefagyni a rendszer, ha a driverek halnak meg. ehhez meg nem kell directX, openGL-ből is ki lehet halasztani egy bugos drivert/hardvert. bár az újabb nv és ati driverek elég jól tűrik a szemétkedést, vissza szokták gyakran éleszteni a videokártyát.
-
orbano
félisten
akkor vegyél másik oprendszert
vagy akkor legyen cserélhető a kernel is, mert mi van, ha én úgy gondolom, hogy a windows ütemezője, vagy a memórakezelője szar? sőt, nekem a hibernálás folyamatjelzője sem tetszik, de a köcsög mikrofost visszaél az erőfölényével, és nem enged teret a 3rd party hibernálás folyamatjelzőknek
-
D4rkAv3ng3r
senior tag
Szerintem senki sem akarja megváltoztatni a Linux-ot maximum leírják, hogy milyen lehetne ha váltanának rá, vagy jobban (milyennek kéne lenni szerintük).. Én ha Linux-ot akarnék akkor dual boot-ban használnám és kész. Az a legjobb kompromisszum. Mellesleg ha nem igazodik a Linux akkor nem fog jobban elterjedni, de ez már csak szvsz. Egyébként nem tudom mi ezzel a gond, lehet hogy egyszer összedob valaki egy jobb disztir azért met hiányol valamit a Linux-ból ami neki kellene.
Fordítva is igaz sokszor már puszta MS utálatból állít pár szélsőséges nem igaz dolgot a win-ről.
De mind1 lényegtelen, a lényeg az, hogy talán most meg lesz az alternatíva és mindneki rakjon olyan browsert amit akar.
-
bambano
titán
válasz
D4rkAv3ng3r #134 üzenetére
De azt kellene már megérteni, hogyha neked jó a windows, használd azt. Nekem meg jó a linux, én azt használom, de szeretném, ha azok, akik nem akarnak linuxot használni, mert egyébként windowst használnak, nem kezdenék el megmagyarázni a linuxosoknak, hogy milyen legyen a linux. Mert mostanában igen gyakran ez a helyzet, még akkor is, ha jelenlevők mindig kivételek. Ezt neveztem el nemrég kibicnek.
Ezt a görcsös erőlködést nem tudom felfogni, amikor windows userek, windowszal elégedett emberek erőlködnek, hogy linuxot akarnak, de az legyen olyan, mint a windowsuk. MINEK?
Hogy lásd, nem levegőbe beszélek, most pörög a logouton is egy ilyen topic, windows kompatibilis linux kernelről írt egy cikket egy kollléga.
brlcad van linuxra, azt is használja egy-két apróbb cég.
-
shev7
veterán
válasz
D4rkAv3ng3r #133 üzenetére
es akkor mivan? megmondjak neki, hogy menjen a ff supporthoz.
-
D4rkAv3ng3r
senior tag
Hidd el az átlag usernek ugyanaz, ha valami fagy rohannak a telefonhoz az MS support-hoz. Hülye ismerősöm például XP Extended Ed-et használt és az új alaplapjával persze hogy nem működött, persze mit vár az ember egy házibarkács win-től. A hülye mit csinált? Hívta az MS-t.
-
shev7
veterán
válasz
D4rkAv3ng3r #128 üzenetére
ergo szar az oprendszer....
Visszaterve az eredeti kerdesre, ha csak egy program fagy le es nem az egesz oprendszer, akkor miert is az oprendszert szidna barki is?
-
bambano
titán
válasz
Nyilván nem vettem meg, a kezem száradna le, ha magamnak vistát vennék. Ez még nem zárja ki azt, hogy akié a frissen legálisan számlásan áfásan vásárolt új notebook volt, annak a gépén nem volt legális vista és nem röhögtem végig, amíg feltelepítette
Ja, vett hozzá friss legális számlás áfás eredeti matricás geniue advantage meg mindenféle jelzős ms office-t is.
Szoftver szempontból egy márkás hp notebookra előtelepített oem pista installer volt. Szórakoztam annyit, mint egy House-on....
-
D4rkAv3ng3r
senior tag
Nem kötöszködésből de te valósziunűleg nem vetted meg a Vista-t így valószínű wartez-t próbáltál ki(?). Az warez Vista 3x indul újra tudm régen az volt a gépen ... Amikor megvettem OEM lemezen akkor nekem csak 1x indult újra amit ha megnéztel logilkus mert a telepítő ezeket végzi el:
1. kicsomagolja a lemezre ideiglenes könyvtárba a windows telepítőt
2. ha van netkapcsolat akkor frissítést
3. telepítés
4. frissítések (ha le tudta tölteni)
5. telepítés vége, ideiglenes fájlok törlése.A kicsomagolás után indul újra 1x és többet nem. Egyébként Vista-n könnyítettek a telepítésen nem telepítés közben kell beállítani a dolgokat hanem a végén egyszerer és kész. XP-n külön kellett így nem lehetett otthagyni a gépet, hogy telepítsen egymaga, mert ott várt a beállításra.
[{]Pukli[/b]-val egyetértek, egy windows-on szocializálódott akár nem átlag user sem tud kiigazodni, hogy számára melyik a legjobb Linux alternatíva, mert nem egységes. Nálam is felmerült, hogy melyiket próbáljam ki? Gondoltam Ubuntu. de melyiket? KDE, Gnome? Na itt a gond. sokan nem akarnak belemerülni, utánaérdeklődni fórumon, mert abból sem derülne ki, hogy melyik jobb nekem, mert mindnekinek más.
-
MichaelSD
őstag
válasz
D4rkAv3ng3r #113 üzenetére
Ezek után majd mindenbe beleugat az EU amit úgy határoznak meg, hogy monopol? Na ne.
Szerintem elég életszerű, hogy Európában az EU határozza meg mi a monopólium.
@122
-
bambano
titán
Csak ismételni tudom magam minden topicban: az a júzer interface, ahol minden alkalmazásban máshol van a keresés shortcut, nem júzerfrendli. Ezt a mítoszt le kellene már rombolni a windowszal kapcsolatban. És az az interface, ami nem hálózattranszparens, az a 21. században elavult.
A debian telepítése pedig egyszerűbb és gyorsabb, mint a vistáé. Amit egy oem pista telepítés közben levág, az minden, csak nem követhető és nem értelmes, kezdve a kismillió rebootolással, folytatva a sok oem hulladékkal, befejezve a vista által nem támogatott alkalmazásokkal és hardverekkel.
Elfogadom, én nem vagyok átlag user, mivel mocskosul nem tudtam örülni neki, hogy kiskacsa lehetek az xp-ben. Ez olyan, de olyan felhasználói élmény volt számomra, hogy ihaj...
Ja, erről volt nem túl rég indexes teszt is, pedig az indexes dolgozók már csak windows userek, mégsem jött ki a windows fölény...
#103: az intel is meggyőzte a netbook gyártókat, hogy nem akarnak ionos cuccot gyártani... Majd pont egy nevenincs linux fabrikáló társaság miatt fogja elbukni az asus az olcsó oem licenszet a teljes termékcsaládjára... nem életszerű. ez csak erőfölénnyel való visszaélésnek életszerű, másnak nem.
#109: hát igen, ez a mobilinternet ez egy nagy probléma... fogja az ember a tmobilnak álcázott, huawei gyártmányú sticket, bedugja az ubuntus notebookba és működik. Legalábbis a legújabb ubuntu csont nélkül támogatja, a hírek szerint.
#113: én is egyetértek, ne válasszuk szét az ie8-at és a windowst, maradjanak csak szépen összecsomagolva. Ebben az állapotban hajítsuk ki mind a kettőt egyszerre.
-
orbano
félisten
válasz
az összes rendszergazdánk óva int a Vistától
-
shev7
veterán
válasz
nem kell benne lennie az officeban az opera vagy firefox kodjanak. De az ie kodjanak sem, pont ez a lenyeg...
-
shev7
veterán
válasz
D4rkAv3ng3r #114 üzenetére
azert ha egy program fagyasa viszi az egesz oprendeszert, az ket dolog. Egyreszt szar a program, masreszt szar az oprendszer...
-
bambano
titán
válasz
D4rkAv3ng3r #114 üzenetére
Aki olvasott már eula-t, az tudja, hogy az ms kb. annyiért hajlandó a saját cuccaival kapcsolatban a hátát tartani, hogy a telepítő cd nem hibás.
Most sem supportálja jobban az ie-t, mint az ff-et támogatná, ha bekerülne a csomagba.
-
D4rkAv3ng3r
senior tag
válasz
attila9988 #61 üzenetére
Már bocs de ez akkor lenne igaz, ha a Microsoft nem fejlesztett volna OS-ről OS-re semmit, amit beláthatsz, hogy nem igaz! XP és vista között például fényévnyi különbség van, teljesen új kernel ami a fanyalkodások ellenére még sem lehet annyira rossz ha a Win 7 abból fejlődött tovább. Az XP a vista és a 7 is abszolút használható, problémát is most már nem a DOS örökség (Win 95 és 98 SE előtt)hanem a 3rd party készítők programjai és driver-ei okoznak. Mondjuk itt is fejlődés van, mert az OS már nem omlik össze ha program igen, mivel nem kernel szinten fut már a DX(10) sem.
-
D4rkAv3ng3r
senior tag
Egyébként is ahogy leírták előttem, hogyan tarthatná a hátát a microsoft a support-tal más böngésző miatti hiba/fagyás, adatvesztés miatt? Sehogy ezért abszurd az egész. Mert ha például kifagy a Firefox (ami szokása ha a szerver lassú) akkor szerinted az user kit hibáztat? "Már megint lefagyott a gépem..." Persze, hogy a Win-t élből (rossz Win 95-ös berögződés) és nem a program íróját.
-
D4rkAv3ng3r
senior tag
Egyetértek veled. A Microsoft fejleszti a saját OS-ét ezért nem értek egyet, hogy bele akarnak nyúlni. Ne szóljanak bele! Ha valaki nem akar használni IE8-at letölt amit akar és használja azt, akit meg nem ért hozzá vagy nem akar az úgyis azt fogja használni amit ajánlanak neki ismerősök, vagy amit ráraknak az OEM-esek.
Az Office-ban stb.-ben van IE8-as kód. Miért minek kellene lennie Opera hivatkozásnak? Vagy az összes böngészőének? Egyébként nem tudom mit pattog a Mozilla a Firefox eléggé elterjedt, sőt.Ezek után majd mindenbe beleugat az EU amit úgy határoznak meg, hogy monopol? Na ne.
Az IE6 kihalásáról meg azok tehetnek akik sem frissíteni nem akarnak IE-t sem váltani korszerűbb operációs rendszerre, mert a szomszédtól hallotta milyen rossz a Vista.
-
MichaelSD
őstag
válasz
t72killer #73 üzenetére
Még 1 apróság: hol lehet átállítani a firefoxban a default keresőmotort??? ez nem véletlenül a userre való ráerőltetés? Én elsőre nem találtam sehol, pedig a google chrome-jában(!!) 2 klikk után átállíthatom a konkurrencia keresőire....
Kis nyilacska a kereső motor icon melett / manage search engines / klik up. Durván nehezebb, mint a Chromeban
Na jó, ha peched 3mal többször kell az up gombot megnyomnod....
-
orbano
félisten
válasz
t72killer #109 üzenetére
nem kell a netbookos népnek windoz, de tényleg nagyon nem. egyszerűen csak nincs más. az eee pc bukott a szarjával, gondolom ezután már nem mernek kockáztatni. de jönnek az új generációs alternatívák majd, és figyeld meg, le fogják verni a windozt ha tényleg jók lesznek. de OEM partner nélkül ez a leghiperebb ubuntu feldolgozásnak sem fog menni.
-
orbano
félisten
az eepcre rakott linnuxot. volt szerencsém hozzá, kellőképpen utáltam. akármennyire nyúztam, próbáltam testreszabni, nem tudtam egy olyan környezetet teremteni, amiben egy újonc eligazodna. kapott egy erpsebb hardverű eee-t, rá XPt, azt belőttem neki, és azóta nem telefonál félóránként, hogy mit hogy jell... egyszer másolt talán félre egy könyvtárat, és egyszer duplázta meg egy könyvtár tartalmát félrekattintással, de elmagyaráztam neki, hogy műkörömmel mire kell vigyázni, és azóta nincs para. kb 3 dolgot csinál amúgy a gépén: skype, iwiw, fényképnézegetés. erre az a linuxos izé alkalmatlan volt... (a skype nehezen fért ki a képernyőre, az iwiwet nem nyitotta meg a böngészője, a filekezelője pedig használhatatlan felépítésű volt ilyen kis kijelzőn, mert a sok fölösleges tabot/nézetet nem lehetett benne kikapcsolni, ami xp alatt három kattintás)
-
Vannak azért nagyon jó disztrik netbookra (ld ubuntu netbook remix), csak az 1bites user windózt akar. nem számít, hogy a nyiffatag atom proci vékony alá, meg lassú a winyó, meg mittomén, de neki windóz+office2007 kell a netbookra
illetve további gond a hardverek támogatása: netbookba szivesen tenne mobilnetes usb-sticket az ember - na, hogy ezeket munkára bírjuk linux alatt, felér 3 horrorfilmmel
(legalábbis, amikor legutoljára, kb fél évvel ezelőtt próbáltam)
-
-
Brutális eb
addikt
Tisztelt mozilla!
Ez a egy hatalmas probléma az egész világot érinti.Talán a tejút rendszert ,az alfától a gamma kvadránsig a galaxist, huttoktol a klingonokig minden nemzetet.(Megjezem r2-d2 motivátora is felforrósodott az ügytől)Kérem mielöbb vegye fel a kapcsolatot a dominium és a birodalmiak képviseletével.
Tisztelettel egy elcserélt jedi.
-
shev7
veterán
eleg reg ulhettel linux distro elott... pl: a vista aero csodaja sehol sem volt mikor valami nagyon hasonlot linuxon mar lehetett hasznalni.
A telepites a user friendly distroknal semmivel sem bonyolultabb mint a windows. Plane ha atlag userrol beszelunk akkor meg a windows telepites is bonyolult nekik. Programok telepitese altalaban egyszerubb. A legtobb celra van program a repoban, nem kell neten keresgelni a szamitogephez nem erto usernek. Szoval plusz egy pont...
A driver tamogatottsaggal mar van gond, de az meg megint a monopoliumra vezetheto vissza. A zart interfacek miatt monopoliumot teremtett, es visszaelt erofolenyevel.
Azt kene mar megerteni, hogy semmivel sem lenne nehezebb egy atlag usernek akarmilyen linux distrot hasznalni. Lehet, hogy a beallitasokat meg kell szokni, tanulni, ugyan ugy ahogy windows alatt is megtanultad, csak elkenyelmesedtel. Attol, hogy mas a szemlelet nem jelenti azt hogy rossz. De atlag user ugysem szorakozik beallitasokkal. Neki mindegy, hogy windows vagy linux egyiken sem fogja tudni teszem azt a wifi kartyat beallitani. Neki kell bongeszo, e-mail, skype, chat meg "office". Es itt megint beleutkozunk a monopolium eredmenyebe. Ha az MS Office nem hasznal nyilt formatumot (tudom, a mostani mar az, de egy kicsit keso, es tovabbra is a problema gyokereit kell nezni) es nem tamogat nyilt formatumot akkor lehet egy oprendszer millioszor jobb a windowsnal, ha a doksijaidat nem tudod masnak elkuldeni, mert nem tudod olyan formatumban kuldeni, hogy meg tudja nyitni, illetve nem tudsz megnyitni mas altal keszitett cuccot, akkor az eleg csunyan visszaeles a versenyelonnyel.
-
Az utolsó felvetésed meg maga a teljes szánalom, de részletesen leírom, nehogy eltéveszd: az aktuális kereső logója melletti kis lefelé mutató nyílra rákattansz, a Google mellett van másik 6 alapból.
mind1, nem fogom érte még1x feltenni. Kíváncsiságból, hogy ennyi hercehurca van vele, felraktam, és körülnéztem a beállításai között, ahol az ilyesmi lenni szokott.
Szerk: jobb a békesség
-
orbano
félisten
erőfölénnyel való visszaélés? tehát egy monopol helyzetben lévő cég meg sem próbálhatja megtartani a piacot? miért nem kötelezik egyből arra, hogy 3x annyiért adja a termékét? sőt! tiltsák be a windoz árusítását, mert az is erőfölénnyel való visszaélés.
és igenis annak a szerencsétlen linuxnak lett volna jövője, ha nem butítják agyon és normálisan fejlesztik. ha lett volna esze egy linux disztrinek, írtak volna egy kőkemény pakkot, és meggyőzik az Asust, hogy tegyen egy próbát. ha darabonként pár dollárt nyerhetnek ezzel, és elképzelhető, hogy sikeres lesz, már megéri nekik. az alsó kategóriában nem egyértelmű a M$ fölénye: okostelefonból is megvesznek az emberek mindenféléket, mert nem számít annyira a kompatibilitás, meg semmi sem, mert egy komplett termkte vesznek saját szoftverparkkal. ugyanígy bejöhet egy új platform a kicsibutaPCkre, és be is fog, mert jön a chromeos vagy mi a szösz. -
orbano
félisten
ha juzer interface, egyszerű telepíthetőség oldalról nézzük, akkor még mindig kiforrottabb a windoz. mondom, szigorúa _ÁTLAG_ júzer szemszögéből nézzük, ne szárazon, szakmailag. elég sok fos disztri elé volt "szerencsém" leülni, egyiket sem szerettem. azért a felhasználói élmény oldalról elég sok fejlesztése van a microsoftnak, és igenis tudják, hogy mivel lehet a felhasználókat magukhoz csalogatni. persze, óriási előnnyel indul, és bárkinek nehéz dolga van, de így különösen, hogy nívóban (user interface) nem közelíti meg senki sem.
-
shev7
veterán
de most miutan mindenkibe a windows van belenevelve kicsit nehez ezen valtoztatni. Erdemes lenne az okokat is nezni. Konnyu azt mondani, hogy tessek jo oprendszert irni. Az a baj, hogy a windows nem jo oprendszer, azert hasznalja azt mindenki, mert a anno a zart interfacek miatt a windows csak a windows-zal volt kompatibilis. (pl SMB protokoll... )
-
joey04
titán
továbbra is ez a véleményem. szánalmas ez az egész. gusztustalan.
-
bambano
titán
Ahham... elindult az eee pc linuxszal, meg az olpc projekt is linuxszal, erre az ms rádöbbent, hogy felnőhet egy generáció windows fertőzés nélkül, hirtelen meghosszabbodott az xp támogatási periódusa meg hirtelen olcsóbb is lett a licensz.
Ezt hívják konkrétan piaci erőfölénnyel való visszaélésnek. Ez ellen senki nem tud tenni semmit, akinek nincs 100-200 milliárd usd-je készpénzben valamelyik tönkremenésre nem számító bankban.
-
Penge_4
veterán
-
orbano
félisten
én is rühellem a microsoftot, mivel fejlesztő vagyok, és nagyon mocsok módon törik meg a programozási környezeteikkel a platformfüggetlenség felé való törekvéseket, de ettől függetlenül sajnos azt látom, hogy minőségben (ami alatt az előző hszben felvázolt igények kielégítését nézem) nincs jobb alternatíva.
az pedig tényleg sajnálatos tény, hogy a kormányzati/üzleti szférában ilyen mocskok. bár szerintem ennek letöréséhez is csak tőke kéne. az tényleg esélytelen, hogy pár tucat hobbiprogramozó kreáljon valami disztrit, ami majd valami szent igével megtéríti a felhasználókat. igenis erre a piacra (is, sajnos) nagy tőke kell. talán a googlenek lesz. majd ha megszorongatják OS szinten is a M$-t, talán kialakul egy olyan piaci helyzet, amiben szót kaphatnak mások is.
szvsz azért kezd érződni a piacon, hogy a M$ monopóliuma nem tart sokáig...de mindettől függetlenül egy gerinctelen, álnok, kétszínű próbálkozásnak tartom ezt a böngészősdit. persze, nekik kell a piac, megtesznek mindent, de nem szimpatikus és kész. ráadásul nem tartom jogosnak, még a nagy gonosz mikrofost monopol helyzetében sem.
-
orbano
félisten
de a monopol helyzet nem a böngészők piacán kezdődik, hanem az oprendszerekén. többféle alternatíva kell windoz helyett. hiába rinyál itt mindenki, hogy nem lehet változtatni a windoz monopóliumán? már hogy a viharba ne lehetne? olcsó és JÓ alternatívát kell helyette találni. ott volt pl. az asus EEEpc-be rakott szar. ha oda egy normális, a kijelző felbontásának megfelelő, könnyen kezelhető és felhasználóbarát rendszert raknak, akkor népszerűvé válik. helyette egy összetákolt szart ráraktak egy átlagosan használhatatlan linuxra és rányomták egy mégszarabb hardverre.
igen csak sok tapasztalatom van arról, hogy egy szoftverben mit szeret egy _ÁTLAGOS_ felhasználó, és mi dühíti. ha ennek a tapasztalatnak a felét beleépítenék egy linux felhasználói felületbe, megspékelnék pár jól használható programmal, aztán rátennék pár nagy volumenben gyártott számítógépre, akkor simán odaverhetne a vindoznak.
a google kezd ráérezni erre, és óvatosan kezd próbálkozni majd a chromeOS-sel. ez szerintem már jó alap lesz egy ilyen piacképes oprendszer megszületéséhez. -
bambano
titán
Sajnálom, hogy az a cikk, amire hivatkoznom kellene, már nincs fent a neten (vagy legalábbis hetek alatt sem találtam meg), de én meg azóta utálom nagyon az ms-t, amióta rávettek egy önkormányzatot, hogy álljanak át linuxról windowsra, erről írtak egy esettanulmányt és annyi eszük volt, hogy benne volt az esettanulmányban, hogy mivel vesztegették meg az illetékeseket.
Kár, hogy ezt már nem tudom bizonyítani. De ez ugye szabad piac meg legális játék meg satöbbi... Azért tart ott a linux piaci részesedése, ahol, mert nekik nincs miből zsebbe dugni. Ez a nyers igazság. Sem a megfelelő döntéshozókkal nem tudnak mit kezdeni, sem a hw gyártókkal, hogy lehetőségük legyen drivert írni (itt is volna okom találgatni), sem máshol.
-
orbano
félisten
valóban, a 95-be csak később lett integrálva
egyébként félreértesz: a firefoxot és az összes nagyszájú k*csög browserfejlesztő céget azóta rühellem, amióta ezt a pofátlan túrkálást elkezdték. előtte szurkoltam, hogy nyomják le az IE-t, mert mocsok szar programozni és rühellem, hogy nem követi a szabványokat. de ez a magatartásuk az én igazságérzetemet sérti... -
válasz
t72killer #73 üzenetére
Nyilván elkerülte a figyelmedet, hogy a felmérést teljesen bekamuzták, innentől fogva az egész nem ér semmit, információtartalma 0.
Windows-monopólium: én nem Magyarországról beszéltem, hanem all over the world. A beetetés mindenhol megy, marketingkampány mindenhol van, tehát gátat kell szabni neki. Annak meg még inkább, hogy egy adott termék piacához kapcsolva egy másik piacot, ott is monopolhelyzetbe kerülhessen a tisztelt társaság - ha meg ez a böngészőpiac, akkor különösen, onnantól csak egy lépés a szerverpiac teljes letarolása.
Mint már 1000 és még kb. egymillió alkalommal elmondtuk ezeken a hasábokon páran, nem csak böngészővel lehet letölteni másikat, mi több, nem csak grafikus felületű böngészővel, hanem még legalább 3 másik módon.
Az utolsó felvetésed meg maga a teljes szánalom, de részletesen leírom, nehogy eltéveszd: az aktuális kereső logója melletti kis lefelé mutató nyílra rákattansz, a Google mellett van másik 6 alapból. Ha egyik sem okés, akkor "Manage your search engines..." és 16 oldalnyi search engine-ből választhatsz...
-
Degeczi
nagyúr
nem értem: az Apple-t miért nem csesztetik azzal, h mennyi minden van integrálva az oprendszerébe?!
-
-
aram01
nagyúr
én nem bánnám ha bele lenne integrálva a mozilla a win-be de ha nem nekem úgy is jó
-
95-ben sem volt eredetileg, aztán kijött egy IE edition. Csak azért emlékszem rá, mert amikor belefutottam, gőzöm nem volt, mi a fene az az Internet Explorer. Emlékszem, hogy már az indítóképernyőn is megjelent az ikon.
Na, utánanéztem, bár közben mások is írták. Létezett egy Plus! csomag, ami együtt jelent meg a win95-tel, abban benne volt az IE 1.0, ekkor még teljesen külön volt. Az SP1-gyel pedig már belekerült. Azaz nagyon hamar. -
fordfairlane
veterán
válasz
Csakénvagyok #81 üzenetére
A win95 service releasek mindig az aktuális IE-t tartalmazták. Az első OSR 96 februárjában jött ki, gyakorlatilag egy alap win95 + service pack 1 volt, és abban IE2 volt. A legutolsó OSR a 2,5-ös verziójú volt, abban már IE 4 volt. Végül is részletkérdés, az első integrált böngészőt tartalmazó Windows a Win 95 OSR széria.
-
válasz
attila9988 #80 üzenetére
megmondom neked mire van igénye az embereknek.. BÖNGÉSZŐRE. Nem ie8 -ra, nem firefox -ra, hanem egyszerűen csak böngészőre...
Ez eddig rendben van, de mitől is baj, hogy be van építve az OS-be? azért miért nem kiabál senki, hogy márpediglen pucolják ki a windowsos számológépet, mert ellehetetleníti a számológép-progik piacát?? Ha vkinek nem tetszik, tesz fel újat. Az oprendszer részéről az várható el, hogy semmilyen akadályt ne gördítsen az új, 3rd party alkalmazás útjába. (nyakon is vágnám, ha pl egy profibb számológép-progit telepítenék, a win meg nem engedné, lévén benne is van egy).
#82: "Egyértelmű volt a szándék, hogy erőnek erejével a rendszer részévé tegye a böngészőt..." Ez így persze elítélendő, legyen böngésző, de csak mint egy lazán felrakott segédprogram, a rendszer csak ott használja, ahol muszáj. (frissítések, stb) Énis emlékszem a sok fehér desktopra, amit minduntalan helyre kellett állítani
-
fordfairlane
veterán
válasz
attila9988 #80 üzenetére
Komolyan mondom.. Ezt még harmadik olvasatra sem igazán tudom kibogózni..
Bizonyára arra gondolt, hogy a böngésző komponens, nem önálló termék Nem csoda, hogy sokan így gondolják, hisz a Microsoft elég gyorsan rámozdul a böngészőintegrációra, azokban az időben, amikor a Netscape pénzt kért a böngészőért.
A Microsoft nem véletlenül kezdett ebbe a stratégiába, ha már a Win95-ös "Microsoft Network" koncepciója nem vált be. Már a Internet Explorer 4-ben bevezette az Active Desktopot, ami az akkori böngészőt még az asztalra is rátette. Elég volt jpg képet rakni háttérnek, ez máris bekapcsolta ezt a remekművet. Mivel az IE 4 eléggé instabil volt a kezdeteknél, öröm volt mindezt viszontlátni a desktop ikonjainál is, amikor a desktop is rendszeresen újraindult.
Egyértelmű volt a szándék, hogy erőnek erejével a rendszer részévé tegye a böngészőt, ezzel lenyomva a konkurens böngészőket. Az alternatív böngészőknek ugyanis a legnagyobb veszélye, hogy nem csak Windows változat van belőlük, így ha elterjednek, a böngésző válik a platform kulcstényezőjévé, akkor a Windows, mint platform szükségtelenné válhat sok gépen. A cél érdekében még arra is hajlandóak voltak, hogy Unix és Mac változatokat is csináljanak, amik aztán, mit ad isten, pár év után kimúltak. Ki érti ezt.
Aztán mikor elérték a 90%-ot, 2001 után szépen leálltak a fejlesztéssel. Mi sem mutatja jobban, hogy 2004 augusztusára, az XP Service Pack 2-ben jutottak el odáig, hogy raktak az Explorerbe popup blokkolót, és kicsit feltűnőbbre tették az ActiveX komponens installálási szándékot. Remélem, soha többé nem jut az Explorer ekkora előnyre.
Hát így kell visszaélni a piaci erőfölénnyel, és ellehetetleníteni az új belépőket. Számomra nyilvánvaló, hogy a Mozilla azért lehet sikeres, mert mögötte ott áll a Google, nincsenek nonprofit illúzióim, én is ebből a piacból élek.
-
Csakénvagyok
őstag
válasz
fordfairlane #77 üzenetére
A Win95 OSR-ben már volt IE 2. IE4.
-
attila9988
őstag
a böngésző annyira nem különálló program. egy egyszerű segédprogram, mint bármelyik másik,
?????????? Komolyan mondom.. Ezt még harmadik olvasatra sem igazán tudom kibogózni..
csak páran be szeretnének törni egy nem létező piacra.
Nem létező piac? A sok milliárdos web -re gondolsz? A mögötte álló sok milliárdos infrastruktúrára? A sok ezer webfejlesztőre, designer -re? És a mindehhez szükséges megjelenítőkre? (aminek épp az ms miatt nincs igazi piaca, és amit most készülnek rendezni ennek a pernek a keretében) Egyszerű segédprogram... hmm.. Te miért nem írsz egy ilyen kis segédprogramot???
Mondjuk acid3 valid jó lenne...
az átlag embernek nincs igénye másik böngészrőre, jó a gyári. mondok én is egy hasonlatot:
Mitől másik? Mármint az IE -től különbözőre nincs igénye? Furcsán fogalmazod meg a mondanivalódat... Megmondom neked mire van igénye az embereknek.. BÖNGÉSZŐRE. Nem ie8 -ra, nem firefox -ra, hanem egyszerűen csak böngészőre... És ha ebből csak egy van, és azt egy ilyen mamut vállalat fejleszti, az sok veszélyt rejt magában. Lásd ie6, a semmibe vett szabványok, az évekig hanyagolt termékfrissítés..... Mit gondolsz miért álltak neki IE7 -et, majd 8 -at fejleszteni? Ahhoz hogy a vásárló megkapja a böngészőjét, a JÓ, neki megfelelő böngészőjét, ahhoz hogy a fejlődés ne álljon meg, ahhoz hogy a netes szabványokat ne hagyhassa figyelmen kívül egyetlen vállalat sem, igazi piaci versenyre van szükség. Az egészséges kapitalista piacgazdaság így működik.... Ne keljen már írni egy weblapot szabványosan, majd egy másikat ms specifikusan. Egyet keljen írni, amit a szabványhoz igazítunk, és amit a szintén ezen szabványhoz igazított böngészők meg is tudnak jeleníteni.... Érted hol a gond?
Az autós példád rossz. Tudsz más autókat is vásárolni a honda -n kívül, azzal bármely úton megelégedéssel kocsikázni? Igen. Megélnek a különböző fékrendszereket gyártó, ÉS A MEGFELELŐ SZABVÁNYOKAT BETARTÓ gyártók? Igen. Monopol helyzetben van a honda? NEM.
Majd ha a honda -nak 90% feletti részesedése lesz a piacon, és elnyom mindenkit piackorlátozó praktikákkal akik gumit, üléshuzatot, ablaktisztítót vagy tudomisén mit gyárt az autóihoz, akkor visszatérhetünk erre.
-
floatr
veterán
csak azabaaaj h 10 oldalból 5öt még most is exploder-specifikusra írnak
az exploder egy rendszerzabáló állat [link] [link]
a beágyazott flash-ek és egyebek -- bármilyen meglepő -- éppúgy eszik a cpu-t exploder alatt isamúgy ezek az érvek ("szvsz") úgy nézem valóban elégségesek ahhoz h a ms piaci erőfölénnyel visszaélve odatosszon a böngészőpiacnak
-
- zzs -
csendes tag
válasz
Csakénvagyok #75 üzenetére
..csak az a baj, hogy 100oldalból 100-at csak az IE képes helyesen megjeleníteni..
..a FF pedig egy rendszerzabáló állat..
..az IE-t hetekig nyitva tartom 10-15 füllel és nem eszik 150MB-nál többet..
..a beágyazott flash-ek és egyebek CPU terheléséről nem is szólok....
..1ébként használom a FF-ot is és minden mást is... és szvsz egy átlagjúzernek kifejezetten az IE ajánlott..!! -
És az miben fényezi a FF-ot, hogy gyorsan javították a lyukakat? mit gondolsz hány gépen fut 2.x-es(!!!) példány? nem egyet láttam már.
Linux-dolog (aka pingvinsétáltatás, ez tetszett
): a userek elég sokszor fizetnek úgy, hogy nem tudják, van-e alternatíva. Az iskolában megtanították a gyereknek, hogy az oprendszer az a windóz, akkor az kell a gépre. Akkor is, ha netezésen kívül másra nem használják. Ez sztem sokkal komolyabb probléma, mint a böngészőháború (mélyebben érinti az átlag adófizető és user pénztárcáját).
Mégegyébként: az asztali OS-ek piacán a Windows fölénye/monopóliuma "természetes" módon alakult ki - ehhez erősen hozzájárul a politikai elit, aki nem sajnál 20-25milliárdot (M.o) szoftverért, amikor az lényegesebben kevesebből is megoldható lenne (bezzeg, amikor az influenzaoltás a kérdés, akkor sok nekik a 6milliárd)
A monopóliumot tényleg korlátozni kell törvényes eszközökkel, de a felesleges szivatás már marhaság (adjon ki böngésző nélküli OS-t a M$, amin aztán leshet a júzer, hogy szerzi be a foxi telepítőjét). SzVSz szabványkövetésre rákényszeríthetnék őket, annak több értelme lenne.
Még 1 apróság: hol lehet átállítani a firefoxban a default keresőmotort??? ez nem véletlenül a userre való ráerőltetés? Én elsőre nem találtam sehol, pedig a google chrome-jában(!!) 2 klikk után átállíthatom a konkurrencia keresőire....
#69: Azabaaaj, hogy eléggé sok pénz van ebben a piacban, és egyre több lesz benne -- gondolod ha nem lenne, akkor a semmiért ennyit háborúznának...?!
- Pontosan Itt van a kutya elásva! Egy böngésző maga a reklámlehetőségek netovábbja. És hogy miért nem az OS monopólium megtöréséért harcolnak: az OS-ben ha már kifizette a pénzt a felhasználó, már nincs túl sok biznisz. -
- zzs -
csendes tag
..nincs olyan, hogy monopol helyzet..
..a megoldás kulcsa tényleg a valódi alternatíva nyújtása..
..és ez mindenre érvényes....1ébként meg van egy régi közmondás is: ki korán kel, aranyat lel
-
-
floatr
veterán
Ja megin az értetlenkedés "páran be szeretnének törni egy nem létező piacra.", meg a hülye hasonlatok "6. generációs civic", meg a tudatlanság "azóta benne van a böngésző a windozban, amióta windoz létezik"
Azabaaaj, hogy eléggé sok pénz van ebben a piacban, és egyre több lesz benne -- gondolod ha nem lenne, akkor a semmiért ennyit háborúznának...?! Amellett van egy "k*csög" törvény, ami nagyjából arról szól, h ami monopólium vagy annak a közelében van azt nem lehet leszabályozatlanul hagyni.
-
Jaffafa
aktív tag
A példa tökéletes, de úgyis lehurrognak, majd mert a MS monopolhelyzetben van.
Szerintem meg a megoldás kulcsa VALÓDI ALTERNATÍVA nyújtása a MS ellenében. Ha az Apple elérhetö áron adná a cuccait, mondjuk kaphatnál már 400-500€-ért egy MAC-OS-es gépet, akkor az már valóban verseny lenne. Hiszen a nagyokosok azért nem támadják az Apple-t mert az a "piac" túl kicsi. A MS meg úgyis monopolhelyzetben van. Azt már elfelejtik, hogy azért kellett kemény 20év munka, hogy abba kerüljön és ma már marhára nem az, aminek beállítják. -
- zzs -
csendes tag
..ha én mondjuk egy jó mosógépet gyártanék és ingyen járna hozzá a jó mosópor is, biztosan betiltaná az EU..
)
-
orbano
félisten
válasz
attila9988 #61 üzenetére
azért picit félre van súlyozva a dolog szeirntem: a böngésző annyira nem különálló program. egy egyszerű segédprogram, mint bármelyik másik, csak páran be szeretnének törni egy nem létező piacra. az átlag embernek nincs igénye másik böngészrőre, jó a gyári. mondok én is egy hasonlatot:
a honda minden autójába (legyen ez mondjuk a 6. generációs civic, ilyenem van) a saját fékrendszerét rakja. összességében egy jó autó, nem tökéletes, de megfelelően működő fékrendszerrel. de mivel jók az adottságai az utónak, így más gyártók elkezdtek erre a típusra jobb fékeket gyártani. elég szép piaca van a dolognak, sok tuning bolt és tuning vég árul/gyárt ilyeneket. amit a mozilla és a többi pupák akar, az olyan, mint ha az egyik tuningcég beperelné a hondát, mert gyárilag a saját féküket rakják bele, és igenis a szalonban oktassák ki vezetésdinamikából a leendő vásárlót, hogy miért is lenne neki jó egy nagyobb átmérőjű fúrt-mart tárcsa az első tengelyekre, nagyobb teljesítményű munkahengerekkel és sportbetéttel.
persze, oké, nem monopol a honda, de ha az lenne: ez már egyből feljogosítaná a tuningcégeket a reklamációra? nem az ő rovásukra lett monopol a microsoft, ráadásul azóta benne van a böngésző a windozban, amióta windoz létezik.
ennyi erőlvel minden olyan szotfverfejlesztő cég nyammoghatna, aki olyat fejleszt, ami gyárilag benne van a windowsban:
-milyen alapon van benne a saját pasziánszuk?
-milyen alapon van benne RDP? A tightVNC sokkal jobb!
-miért van benne a m$ buta számológépe, amikor a köznép jobbért kiált?
-....Ha a Mozilla tényleg jobb (szerintem nem), mint az IE8, vagy akármelyik, akármelyik linux disztri,vagy bármilyen más operndszer jobb, mint a windoz, akkor hajrá: ezeket az erőfeszítéseket öljék annak népszerűsítésébe: ha OEM szinten a windows visszaél a termékének értékesítésekor a monopol helyzetével, akkor pereljék, és hagyják meg a választást a felhasználónak. de egy összehangolt operációs renszert ne szedessenek már szét ha nem muszáj.
vagy ha én is írok egy akármilyen programot, és 5 év múlva egyeduralkodó lesz a piacán, akkor majd jöhet a sok k*csög, hogy ez-meg-ez a programban miért nem cserélhető le más cuccra? nemá... -
gabor85
őstag
Már csak azért is maradok az explorernél
-
alien24
tag
mokas lenne ha az MS meg feljelente a Mozzilat,h miert nem a bing az alapertelmezett kereso a bongeszoben.
kivancsi lennek ha telepiteskor keresot kellene valasztani a google mennyire lelkesen tamogatna tovabb az alapitvanyukat... -
attila9988
őstag
jó lenne már, ha a piac határozná meg a dolgokat, és nem pár olyan emberke, akinek nem tetszik 3 sor kód egy olyan programban amihez semmi közük nincs.
Éppen arról van szó, hogy a piacnak kellene meghatározni a "dolgokat", ám egy pöffeszkedő monopol cég miatt ez a gyakorlatban jelenleg nem működik. Egy ilyen cég a sz..t is el tudja neked adni, mert nincs választásod... És ha ennek tetejében tönkre akar tenni más piacokat is, méghozzá egy olyan nagy jelentőséggel bíró területen mint a web, akkor abba igenis bele kell szólni...
Ha nekem lenne egy pékségem, és az élelmiszer boltok 95% -a az én kenyeremet venné, az már monopólium.. Ha úgy döntök hogy ezentúl a tejiparban is elkezdek tevékenykedni, és nyitok egy tejüzemet, azzal még nincsen semmi baj. Ha a tejtermékeim minősége, vagy ára versenyképes, és azzal nyerek teret magamnak, még azzal sincsen semmi baj. Ha viszont úgy döntök hogy a kenyeremet ezentúl csak egy liter tejjel együtt lehet megvásárolni, és akinek nem tetszik az nem kap kenyeret, nos az már gond.. Ebben az esetben mit tehet a vásárló ha nem szereti az esetlegesen vacak minőségű tejemet? Vehet másikat persze. De az enyémet akkor is ki kell fizetnie, és lehet hogy sokan ezért inkább megmaradnak a silány vacaknál a kenyér miatt, mert ezt úgyis meg kell venniük. Ezzel rombolnám a piacot, és a mesterséges monopóliumra való törekvéseim miatt nyilván zúgolódnának a normális tejtermelők... Főleg ha a termékeiket "alternatív" -ként kezdenék emlegetni..
És legfőképp, ha olyan szabályokat hoznék ezen a piacon, amivel az eddigi akár nemzetközi szabályozásokat önkényesen felülbírálom, hogy ezzel is kiszorítsam a versenytársakat. TISZTESÉGTELENÜL. (persze a tejtermelők között nyilván másabb természetű a kapcsolat mint a webfejlesztők, és böngészőgyártók, valamint a w3c között, ám a példa alkalmas az alaptézis bemutatására, úgy hogy ne tessék félreértelmezni.)
Nos, fenti példa egy 12 éves gyermeknek sem okozna problémát megérteni, remélem az itt megforduló forum -ozóknak sem lesz az..
-
válasz
t72killer #41 üzenetére
Bocs, de most két hsz alatt komplett hülyét csináltál Magadból.
Előbb linkeltél egy felmérést, amiből kiemelted azt az információt, ami Neked lényeges, holott egyben nézve az egészet, már nem is biztos, hogy úgy van, ahogy állítod:
"...Egy a napokban közzétett tanulmányban az olvasható, hogy a tavalyi év átlagát tekintve a Mozilla böngészője nyújtja a legtöbb támadási felületet. A Secunia jelentéséből kiderül, hogy 2008-ban a Firefox-on nem kevesebb, mint 115 biztonsági rést fedeztek fel, ami négyszer több, mint a konkurenseknél észlelt szám. A piacvezető Exploreren mindössze 32 hibát találtak a szakemberek, az Apple 32, az Opera pedig 30 sebezhetőségről számolt be. Mindennek ellenére a Mozilla volt a leggyorsabb a hibák javításában. Míg az alapítványnak 43 napjába telt átlagban, hogy befoltozza a réseket, addig a redmondi konszern ennél jóval többet, 110 napot töltött el a nulladik napi hibák orvoslásával. A Mozilla például a napokban is kiadta böngészőszoftvere legújabb verzióját, ami nyolc javítófoltot tartalmaz. (Több forrás szerint ezen cikk alapjául szolgáló kutatás hamis (-ított) adatra épül, melyeknek célja az Internet Explorer lehetséges rehabilitálása.) /A szerk./ (forrás: http://hirek.prim.hu/cikk/71862/)..."
A userek meg valószínűleg nem azért fizetnek 3-400 USD-t egy OS-ért, mert annyival jobb, mint az ingyenes Linux, hanem mert mexokták, meg mert a Linuxnak van pár év hátránya a Microsoft OS-ekkel szemben - már ami a kort illeti, mert képességekben meg néha fényévekkel jár a Windows előtt, lásd pl. csomagkezelés, hálózattranszparens grafikus felület. Az egyik oldalon van egy irgalmatlan nagy pénzforrásokkal megtámogatott marketing-gépezet (pl. a fentihez hasonló tanulmányok szponzorálására), a másik oldalon nincs. Az egyik oldalon van egy - a trösztellenes törvényeket is semmibe vevő - marketing-gépezet, a másikon nincs.
Mégegyébként: az asztali OS-ek piacán a Windows fölénye/monopóliuma "természetes" módon alakult ki - már amennyire természetes olyan területen monopolhelyzetbe kerülni, ahol nincs versenytárs. Viszont ezt a fölényt kihasználta a böngészőpiacon is, ami már üldözendő - ennek lett következménye az első böngészőháború megnyerése. Annak a "győzelemnek" meg az, hogy évekig kaptuk a pofánkba a "remek és szabványos" IE6-ot...
-
válasz
attila9988 #57 üzenetére
Én meg mindig rövid "i"-vel írom, hogy mindig.
Én is. Aztán ha valakinek a viselkedése unszimpatikus, akkor a választásomat már befolyásolja az egyéni ízlés. Néha a szebbet veszed, nem a praktikusabbat. Ennyi. -
Igen, csak ennek az orvosolására tett lépések nevetségesek, és alig van közük az alap problémához.
Ez a böngészőháború is csak egy színjáték. Arra jó, hogy gyengítsék a MS-ot, miközben a Google egyre nagyobb bálna, és mégsem figyel rá senki. Aztán ha majd ők is kimutatják a foga fehérüket (lásd a Chrome EULA), akkor meg lejátszódik valami hasonló, mint most, de megint későn, ezáltal pedig értelmetlenül.Épeszű szabályozás kell, ami mindenkire vonatkozik (pl. az Apple is benyalhatna a DRM és egyéb dolgaival), nem ez a vergődéses hülyeség. Amíg ez nincs, addig értelmetlen.
-
anulu
félisten
válasz
Szőröstalpú #40 üzenetére
az MS jókor volt jó helyen, össze tudta anno kalapálni a Win95-öt. szerintem meg az amit az eu és a többiek csinálnak beleszólás szinten már erősen túlzás. ha a MS belerakna egy olyan policyt (kigyomlálhatatlanul), hogy olyan program, aminek a title-jében benne van, h "Opera", "Firefox", "*open*" ne indulhasson el, ahhoz sem lenne semmi közük.
akinek nem tetszik az MS jelenlegi gyakorlata, az sétáltasson pingvint. jó lenne már, ha a piac határozná meg a dolgokat, és nem pár olyan emberke, akinek nem tetszik 3 sor kód egy olyan programban amihez semmi közük nincs.
komolyan nem értem a Mozillát. európában lenyomták az IE-t, mint a bélyeget, erre nekiállnak pampogni. szimpátia alapon működik sok dolog (aki azt mondja, h a böngészők teljesítménye / biztonsága / stabilitása köztött jelentős különbség van, az hazudik), és ez sokaknak nem szimpatikus.
-
Ha még ennyit fog buzulni a Mozilla és az Opera, visszatérek IE-re. De komolyan. Nyalják meg a bal herém!
-
fordfairlane
veterán
válasz
Szőröstalpú #40 üzenetére
Kockafórum, ez itt érzelmi kérdés. Ne is várj logikát
-
floatr
veterán
Nemrég biztosítókkal kapcsolatban matattam a szerződések mélyén, és véletlenül vettem észre egy eldugott helyen egy csekkboxot az "eula" szöveg legalján, ami egy scrollozható area mélyén hevert, amivel ki lehet iktatni az automatikus reklámtevékenységet -- átlag mezei öcsipöcs soha meg nem találná. Szal nem kell messze menni a szarság ügyében.
-
bozont
veterán
válasz
MichaelSD #44 üzenetére
Na igen, pont ez az, inkább azt szorgalmaznák nem pedig ezt a nevetséges böngésző választósdit meg mittudom én. Én örülnék ha a linux normális támogatást kapna minden téren. Ha ez meglenne, én már simán arra váltottam volna (nem tudom most mi a helyzet, de pl ati driver terén sok gond volt), igazából csak az tart vissza hogy nagyon sok játék nem fut rajta amivel játszok na meg ugye a driver ellátottság sem az igazi, más téren már ki tudná elégíteni az igényeimet.
-
válasz
MichaelSD #44 üzenetére
Nem, a user installkor választhassa ki milyen böngészőt akar. Átlag user nem biztos, hogy tud és akar programot telepíteni...
Miért, windowst meg tud telepíteni??? egy kis vacak böngészőt meg nem? Ez az érv sztem elég vékony. Inkább a szabványkövetésre és a lazább beágyazásra kéne rámenni, ott tényleg van tennivalója a M$-nak.
#47: nem hogy nem fogadnák el: mire a végére érnének az olvasásnak, kijön az újabb win verzió
tipikus angolszász jogi szöveg, amikor még a ló patkójához acélt gyártó kohóról is szól egy fejezet, hogy a patkó leesésekor nem minket terhel a felelősség
-
attila9988
őstag
válasz
t72killer #41 üzenetére
sajnos a 8as sem igazán szabványkövető, az acid3-on 20 pontot értem el vele, míg operával ("régi" 9.64-es) 85-öt.
Mondjuk hogy valamivel "szabványosabb" mint a régebbiek voltak..
De ha megfelelő mértékűre zsugorodik majd a részesedése, akkor a microsoft saját érdekből megfelelően fogja majd összekalapálni a következő változatot..
-
Integra
titán
ez a browser választó oldal..
már-már az ungárise párlámenti választási lapok pártok közti agyhalál hisztijére emlékeztet... -
MichaelSD
őstag
válasz
t72killer #41 üzenetére
Nem, a user installkor választhassa ki milyen böngészőt akar. Átlag user nem biztos, hogy tud és akar programot telepíteni és pontosan ezzel (is) él vissza az MS az EU szerint.
A Linux nem jó érv, a monopol helyzet miatt. És nem a vásárlók miatt, de ezt más topikokban pro és kontra kitárgyaltuk.
#42 Ezért támogatja az EU és sok ország kormány a Linuxos kezdeményezéseket.
-
válasz
MichaelSD #36 üzenetére
Az átlag user kapjon annyit, hogy telepítés után a M$ megfelelő oldalára kerüljön, ahol választhat 4-5 friss böngésző közül. És ne sírjon már mindenki könyörgöm, hogy ez az oldal IE8-ban lesz megnyitva
.
Ha vki ennyire undorodik tőle, akkor rakjon fel linuxot, csókolom. senki nem tart pisztolyt a fejéhez, hogy kötelező win-t használni. B megoldás: ott a waik, csinálhat olyan win telepítőt, amiben nincs IE, de van bugfox. A hozzánemértés nem mentség, törvény előtt sem szokott az lenni.A verseny igazi elfojtása ott lenne, ha a 3rd party böngészők lassabban/rosszabbul futnának win.-on, a M$ ügyeskedései miatt - ilyen viszont nincs, minden jól megírt cucc simán, gyorsan, biztonságosan(??) fut.
A M$ monopólium? igen. kik tették azzá? a vásárlók, akik inkább fizetnek 3-400$-okat egy OS-ért, minthogy egy ingyenes linuxot használjanak. Illetve a hardvergyártók, akik a legtöbb gépet csak M$ licensszel hajlandóak szállítani - na itt kéne a kedves EU bizottságnak nézelődnie, hogy ne csak vista licensszel lehessen laptopot venni!!! főleg, ha 3 hónapra vagyunk a win7-től, és senki nem akar már vistát, ellenne egy freedos-os notira feldobott win7 RC-vel, utána megvenné a véglegest. De nem, vegyük a pistát, mert a HP, Dell, Lenovo, Acer, Asus lepaktált a M$-tal.
#37: sajnos a 8as sem igazán szabványkövető, az acid3-on 20 pontot értem el vele, míg operával ("régi" 9.64-es) 85-öt.
-
Szőröstalpú
tag
Az eu elmarasztalja a microsoftot.
MS leírja, hogy mit szándékozik tenni.
Mozilla elmondja, hogy ez miért nem jó megoldás.
Erre mindenki a mozillának esik neki, és a firefoxot fikázza, miközben a monopóliumos vádak igazak (vagy ha mostanra változott is valamit a helyzet, az már az eljárásnak is köszönhető), a microsoft javaslata pedig csak egy pofon a szarnak. -
bozont
veterán
válasz
attila9988 #27 üzenetére
"Márpedig a desktop piacon mérhető erőfölénnyel elterjesztett IE, (ha jó, ha nem) szándékosan nem teljesen szabványos, (a 8 -as kivétel, de csak a kényszer miatt)..."
Hoppá, ezek szerint még sincsen annyira monopol helyzetben a böngészők terén. Akkor most mire föl ez a nagy hajcihő?
(#36) MichaelSD
Persze nekem sem teszik annyira hogy oprendszer terén monopol helyzetben van az MS, csak a jelenlegi hercehurca szempontjából nem érdekel."De az IEvel pont az a gond, hogy az átlag user nem tudja / fogja lecserélni, mert már odatolták az orra elé."
Ezzel meg az a baj, hogy nem most kellett volna észbekapni, mert nem ez az első rendszer amibe beleintegrálják. Így már nehéz is lesz kiölni a köztudatból. -
MichaelSD
őstag
Engem megy nagyon is érdekel, hogy az MS monopol helyzetben van. Az IEvel egyértelműen elfojtja a szabad versenyt.
Senki nem akar csupasz rendszert. Választ szeretnénk, amit nem idegenít el az MS.
Ami nem tetszik cseréld le, ez OK is. De az IEvel pont az a gond, hogy az átlag user nem tudja / fogja lecserélni, mert már odatolták az orra elé.
-
Linuxon is
ajvé, pedig kevés linuxot láttam még foxi nélkül
#6: "Kevesebb lesz a zombigép, ha tudatosabbak az userek". Ez így van, bár ahhoz nem tudom mi kéne, hogy a sok "zombi usert", aki annyit ért a számítástechnikához, mint juliskanéni az atomfizikához, hogy pl ne klikkeljen rá a viagrás email FONTOS.exe csatolmányára, illetve töltse már le azokat a nyomorult frissítéseket. (ld conficker él és virul a tavaly október óta kiadott foltozások ellenére is).
A tudatos usernek nem számít, hogy van beépített böngésző, ez az egész cirkusz hüjeségnek látszik neki: ha nem IE-t használ, akkor első induláskor szépen letölti a friss, ropogós kedvenc böngészőjét, klikk-klikk és máris operában nyitja a hotmailt az msn, IE-nek nyoma sincs.
Igazából egy pontban igaza van a mozillának: az IE nagyon mélyen be van ágyazva a rendszerbe, sokszor alternatív böngésző használata esetén is az IE motort használja. Ez mindig is így volt, ezen csak új OS írásával lehetne változtatni, és eléggé kockázatos. a M$ felelősséget vállal a windowsért, és pl az IE-re épülő frissítésekért: ha elfogadná, hogy 3rd party motorok is beépüljenek a frissítési folyamatba, illetve mélyen az OS-be, akkor újabb biztonsági rések miatt fájhatna a fejük.
De ez valahogy minden OS velejárója, a linuxok nagyrésze is nagyon FF függő (próbálja csak valaki teljesen kiirtani a FF-ot például az ubunturól), úgy látszik kell nekik egy böngészőmotor a netes kommunikációhoz. opensource rendszernél persze alkothat az ember, ha ügyes, bármit át lehet írni, a win viszont nem opensource, ez van.
Amíg olyan hírek jönnek, hogy a firefox a legsérülékenyebb böngésző, addig nem is tudom őszintén támogatni a törekvésüket, hogy ők a rendszerem mélyébe akarnak beépülni
Más: szabványkövetés: jó lenne már, ha minden böngésző 100/100-ra csinálná az acid tesztet
nekem eddig asszem csak chrome-mal sikerült. (ja, és jó lenne, ha a weblapok meg követnék ezeket a szabványokat!!)
-
5h4rK
tag
válasz
attila9988 #27 üzenetére
Jol tudom, hogy mi a gond. Mint mar leirtam tisztaban vagyok a MS disznosagaival, DE nem ertek egyet a modszerrel amivel ezt kezelni probaljak - a szabadsag jegyeben a Mozilla tomje tele a zsebeit. Az egeszben nem az zavar, hogy a Mozilla tele akarja tomni a zsebeit - vegul is minden ceg erdeke ez - hanem az, hogy ezt a "szabadsag" neveben akarja csinalni.
-
Scalpel
senior tag
Öregem, ki volt az, akinek eszébe jutott, hogy a WU-n keresztül mehetnének a FF, Opera és társainak frissítései... az nem hallott még sávszélesség és szerver költségekről? Mehet de azt akkor fizessék meg vastagon a 3rd partyk.
Egyébként meg r=1 usernek vista és 7 alatt biztonságosabb az IE, mint bármelyik 3rd party szar, és ez tény. A usert először nem a böngészőválasztásra kell ránevelni, hanem arra, hogy nem kattintunk mindenre OK-t. Aztán amikor FF alatt szívja be ezerrel a vírusokat, akkor majd nem köcsög FF, hanem köcsög MS, holott MS biztosította az eszközöket, csak nem használta.
Szerintem nem csak az MS monopol vagy nem monopol helyzetét kéne vizsgálni, hanem a valóságban a user érdekeit nézni..."Telepíti a banki jelszavait rögzítő ingyenes alkalmazást?"
"OK (engedélyezi a belépési információk 3rd party cégek számára való hozzáférését)"
-
bozont
veterán
Én még mindig azon az állásponton vagyok hogy ez már csak egy nevetséges kukacoskodás ami itt folyik. És nem ,nem érdekel a monopolitás, szerintem nem itt kellene kezdeni ezt a dolgot. Engem eddig semmi sem akadályozott meg abban hogy feltelepítsek egy másik alternatívát akár böngészőből, videó-, zenelejátszóból vagy akármelyik win alkalmazásból ha valami nem tetszik azokból.
Szerintem előbb az informatika oktatási módján kellene változtatni (többek között) és talán meglenne az a megfelelő tudás és szemlélet amivel az emberek utána tudnának nézni hogy mi lenne a számukra legmegfelelőbb. Akit meg amúgy sem érdekel az úgy is a jól bevált IE-t fogja használni, ezen nem lehet változtatni a jelenlegi helyzettel sem.
A másik meg, ha már elérték hogy ne legyen WMP, most itt ez a böngészős balhé. Mi jön még? Ha megveszem a windows-t, akkor én egy szoftver csomagért fizettem amiben benne van minden ami a hétköznapi használathoz szükséges és annak ellenére, hogy van jó pár alkalmazás amit lecserélek, nem örülnék ha egy csupasz rendszert kapnék vagy ha minden alkalmazásnál válogatni kéne hogy mit szeretnék. Csak felesleges macera, ha az az egy-kettő nem teszik majd lecserélem én magam.
-
dajkopali
addikt
"Egyaltalan ki donti el, hogy milyen bongeszo kerulhet abba a listaba?"
erről írtunk korábban
"A javaslat kitér a régi számítógépekre is. Az alapértelmezett böngészőként az Internet Explorert futtató XP, Vista, valamint a Windows 7 tesztverzióinak használói számára a Microsoft egy weboldalt készítene, ahol felajánlják azon böngészők telepítési lehetőségét, melyek piaci részesedése legalább 0,5 százalék, de csak maximum tíz programot. A választási lehetőséget felajánló képernyőt megjelenítő program szoftverfrissítésként érkezne a Windows-felhasználókhoz. Hogy mely böngészőket kínálják fel telepítésre, azt évente kétszer vizsgálnák felül, s az előző hat hónap adatait alapul véve döntenének."
[link] -
LGLuke
őstag
válasz
attila9988 #18 üzenetére
De igen! Ezt a reakciót én a választóképernyőhöz írtam, hiszen felsorolt 4 érvet a fejlesztő: meghiúsult telepítés, hibaüzenet, vagy internet kapcsolat szakadása miatt, választóképernyő értelmezésének hiánya, kihagyása... Erre írtam, hogy még szép, hogy ilyen esetekben a saját termékük települ és ezt az előnyt jogosan dedikálta az MS, hiszen az ő rendszerük.
Egy új OS-ben én is jogosan várnám el, hogy az IE ne legyen a szerves része, és eleve ne is telepűljön, max egy HTML kódot megjelenítő viewer. Ami nem weboldalakat, csak a gépen lévő fájlokat jeleníti meg. Ebben az esetben a Win update-et is meg kell oldaniuk másképpen.
Viszont az tény, hogyha a felhasználó nem választ, akkor az IE települ, és ez így van rendjén!Egy új OS esetében ha nem lesz gyárilag IE, csak viewer, akkor az általad említett apró trükökk is meg fognak szűnni, hiszen nem tudja az Office indítani az IE-t.
-
attila9988
őstag
Rosszul vagyok amikor ilyen szovegeket hallok. Legy szives ne mondd azt, hogy a Mozilla a nyilt szabvanyok neveben tamadja az MS-t!!! Oket is csak a penz erdekli.
Először is. A pert az opera indította, nem a mozilla. Az ítéletet sem a mozilla hozza majd meg, ők csak reménykednek hogy számukra kedvező lesz.
A lényeg, hogy ne kerülhessen egy cég kezébe a webes világ. Márpedig a desktop piacon mérhető erőfölénnyel elterjesztett IE, (ha jó, ha nem) szándékosan nem teljesen szabványos, (a 8 -as kivétel, de csak a kényszer miatt) és mindenki el akarja kerülni hogy csak ms cuccal lehessen fejleszteni ms cuccokra olyan weblapokat, amik csak IE -vel kezelhetőek normálisan.. érted? -
oO7
őstag
válasz
attila9988 #22 üzenetére
és ez lehetetlen hogy az MS sem akarja ezt a vergődést és nemes egyszerűséggel betartja az ígérteket mindenféle trükközés nélkül ? Ha trükköznek az úgyis kiderül megit jön a fikázó hadjárat, perelések stb stb...
-
Pukii
senior tag
válasz
attila9988 #13 üzenetére
Nem, nem arra. Arra kell rávenni, hogy megértse mi az a böngésző, és válasszon, valamint a microsoft -ot arra, hogy a user VÁLASZTHASSON. Nem, nem érdekel hogy most is felteheti a firefox -ot, mert itt most nem ez a lényeg, és már milliószor le lett írva ez is
Majdnem ugyananyian használják az Internet Explorert, mint ahányan a többi böngészöt. Akkor most rájuk van kényszeritve a többi böngésző?(mivel nincs választási lehetőségük) -
5h4rK
tag
válasz
attila9988 #13 üzenetére
Rosszul vagyok amikor ilyen szovegeket hallok. Legy szives ne mondd azt, hogy a Mozilla a nyilt szabvanyok neveben tamadja az MS-t!!! Oket is csak a penz erdekli. Ez az egesz sztem egy nagy baromsag. Nagyon is tisztaban vagyok a "monopolium" fogalommal, de ezt egyszeruen nem tehetik. Ugye ha a FF vmi miatt nem mukodik rendesen akkor kit fognak szidni a juzerek? Az MS-t! Ha eladsz valamit akkor ott kell legyen support is. Azt meg nem varhatod el az MS-tol, hogy a mas software-jet tamogassa. Egyaltalan ki donti el, hogy milyen bongeszo kerulhet abba a listaba? Irok egy bongeszot akkor en is elkezdhetek pattogni, hogy ugyan biza' azt bele kell tenni. *@#!# Ahogy a MS intezi a dolgokat az sem helyes, de NEM ez a megoldas.
Szerkesztve: Debian user vagyok ( lehet, hogy szamit
) .
-
attila9988
őstag
-
oO7
őstag
válasz
attila9988 #13 üzenetére
erre két válasz van...
- a felhasználók nem jogászok és nem közgazdászok...
- a választóképernyő lehetővé fogja tenni a választást... de ebből az itcafe cikkből nekem az jött le, hogy többet akarnak a mozilláéknál -
PuMbA
titán
Ilyen hülyeségek helyett inkább igyekezzenek egy gyors,többszálú böngészőt összerakni,mert Linuxon nagyon-nagyon szar a Firefox.
-
attila9988
őstag
Az MS mellett meg egyértelműen az szól, hogy ők írták az OS-t. Akkor nehogy megtiltsák már nekik, hogy saját termékeiket reklámozzák.
Itt nem erről van szó, hanem arról, hogy aljas kis húzásokkal ne vegyék rá az embert, hogy az kényelmetlennek érezze az általa választott böngészőt. Ha ugyanis én opera -t használok, és azt állítom be alapértelmezetten, akkor elvárom hogy mindíg az is nyíljon meg. Ha viszont néhány ms program szándékosan figyelmen kívül hagyja ezt a beállítást, és állandóan berántja az IE -t, ami elkezd engem piszkálni hogy legyen már ő az alapértelmezett, az eléggé rossz fényt vet a kedvenc böngészőmre. Nem azért mert az ne lenne számomra jobb mint az IE, hanem azért mert az ms bajt okoz nekem, és ha folyamatosan ezt teszi, és én mondjuk egy tapasztalatlan felhasználó vagyok, lehet hogy ezzel meg is győz. Ez nem tisztességes megoldás...
-
oO7
őstag
válasz
dajkopali #10 üzenetére
igen csak a Mozilla nem képes felfogni, hogy ha valaki le is tölt egy másik böngészőt és alapértelmezetté teszi akkor sem feltétlenül akarja az IE-t letörölni... mivan azokkal akik több browsert használnak ? Mert az egyikből ezt a másikból azt használnak... vagy mert fejlesztők (persze ez az egész nem a fejlesztőknek szól de mind1)... Mozilláék azt hiszik, hogy ha valaki letölt egy alternatív böngészőt azt csakis a Microsoft iránti teljesszívű útálata miatt teszi, és akkor rögtön törlődnie is kell az IE-nek
-
floatr
veterán
Ha egy alkalmazás megszorongat egy piac erőfölénnyel megtámogatott termékkapcsolós másikat, akkor több, mint piacképes.
Egyébként nem a saját "szarjukat" akarják mások "programjába" belerakatni, hanem azt szeretnék, ha mások nem arra használnák a "programjukat" h a kapcsolt "szarjukkal" elnyomják az alternatív "szarokat".
-
"írásaimban jellemző módon a monopoltörekvések visszaszorítása mellett szokásom lándzsát törni."
ON: Az IE valóban olyan mélységben van összeépülve a Windowszal, hogy eltávolítása nem igazán megoldható. Maga az iexplore.exe egy papírvékony GUI a rendszerbe ágyazott DLL-ek felett, és egy parancsikon az asztalon. Ugyanakkor a cikkbeli felsorolásból kimaradt maga a Windows Update is, ami szintén csak és kizárólag IE-n megy az ActiveX-ek miatt, noha technológiailag megoldható lenne máshogyan is.
-
attila9988
őstag
Fantasztikus dolog, hogy a 1001. ugyanilyen topic -ba kell előröl kezdeni ugyanazt a vitát olyanokkal, akik nincsenek tisztában a jelenlegi helyzet alapproblémájával, nem tudják mi az a monopólium, nem értik mi az a versenyjog, és képtelenek felfogni hogy az egész ügy az ő érdekeiket védi, és a szabad, nyílt web szabványokat.
Meg olyanokról bezélni, hogy RÁVENNI a user-t hogy másik cuccot használjon ?
Nem, nem arra. Arra kell rávenni, hogy megértse mi az a böngésző, és válasszon, valamint a microsoft -ot arra, hogy a user VÁLASZTHASSON. Nem, nem érdekel hogy most is felteheti a firefox -ot, mert itt most nem ez a lényeg, és már milliószor le lett írva ez is.
INGYEN reklámozzák az alternatív szarokat...
Nem "alternatív szarok" hanem böngészők. Van az IE, ami csak egy darab böngésző, és nem ennek alternatívái a többiek, hanem csupán más programok ugyanarra a feladatra.....
Ezután már tényleg az jön, hogy a Windows telepítő meggyőz, hogy te Linuxot akarsz használni..
Nem érted a lényeget igaz?
tovább inkább nem írom, mert akkor a commentemet törölné egy moderátor...
Helyes.. Inkább olvass, tájékozódj. A kedvenc keresődbe pötyögd be kérlek a következő szavakat:
- versenyjog
- piacgazdaság
- mesterséges, és természetes monopóliumok
- w3c
- internet explorer 8 Compatibility View (erre vajon miért is volt szükség? Költői kérdés nem kell válaszolnod)Egyébként nemcsak a gazdasági előnyei vannak annak ha a böngésző nem képezi a rendszer szerves részét, hanem szakmai is. Gondolok itt most az ie6 -ra, ami normál esetben már rég elhalt volna, és a webfejlesztők évek óta a pokolba kívánják, de mivel ELVÁLASZTHATATLAN része a windows xp -nek, az istenért sem akar kihalni. Hát jó ez nekünk?
-
Jaffafa
aktív tag
válasz
Csakénvagyok #6 üzenetére
De miért nem lehet azt felfogni, hogy a MS egy KOMPLETT RENDSZERT ad neked és nem egy OP systemet? Különbenis ki jogosult meghatározni azt, hogy mi tartozik bele egy OP rendszerbe vagy sem.
Mielött bárki belémkötne, bár többnyire MS termékekkel foglalkozok/dolgozok és fogok az elkövetkezö jövöben is (többnyire elégedetten, de persze nem mindig, mivel tökéletes szoftver nincs és nem is lesz soha), én is támogatom azt, hogy a felhasználók érdekeit a többféle alternatíva szolgálja. Nosza neki. Lehet összefogni és EGY VALÓS ALTERNATÍVÀT nyújtani a MS termékei helyett. Jah, hogy egyszerübb ezt a módszert választani, ahol nem kell "semmit se" tennem és mégis eladható lesz a cuccom? A Firefox a jó példa arra, hogy igenis lehet másképp is. Én inkább annak örülnék, ha nem csak 1 valódi alternatíva lenne mind a vállalati és mind az otthoni felhasználóknak. Nevezetesen jelenleg az MS. De arról ´nehogymár csak ö tehessen, hogy nincs SENKI az egész világon aki ilyen KOMPLEX és majdnem mindenre kiterjedö szolgáltatást tud nyújtani, mint ök! Ez nem MS ajnározás, ezek tények. Az MS messze nem az, mint ami 7-10 éve volt, nevezetesen a piaci eröfölénnyel visszaélö szoftveróriás. Amúgy meg szerintem ez a vita addig meddö is marad amíg nincs (azonos fajsúlyú) valós alternatíva.
Ott a MAC-OS, ott a Linux is, bár egyik sem veheti, vagy AKARJA felvenni a versenyt.
Talán majd a Google, bár szerintem ök már most rosszabbak, mint az MS. -
gorlin
őstag
A cikkíró részére:
Végre egy tárgyilagos ,korrekt cikk bulváros túlzások nélkül NORMÁLIS nem bulváros címmel.
Tényleg nem kritizálni akarok ,de ez a mostani cikk nagyon tetszett a többihez képest
Például engem zavart a múltkori elszaladt a ló a Mozillával írás .Mert szerintem nem szaladt el semmilyen ló és itt különben sincsenek lovak
Jó lett volna olvasni arról milyen biztonsági kockázatot rejt ez a bizonyos választó weboldal ,vagy mennyire életszerű ez az egész .De megint csak érzelmeket olvastam arról hogy bizony vegye már észre hogy nyert, meg örüljön annak amit kapott.
Részemről például feleslegesnek tartom jelen formájában a változást.
Mert igenis lehetnek rések ha egy idegen weboldalt nyit meg egy frissítés,tűzfal,vírusirtó nélküli rendszeren.Plusz ugye akkor mivel is nyitja meg a windows 7 a választó oldalt?(gondolom IE8)
Én szakmailag jobbnak tartanám ha maradna az IE 8 alapértelmezésben ,ameddig nem lehetne a többi böngészőt is beletenni a Windows update-be(tudom hogy nem nagyon lehet,de az lenne az igazi )
Mindegy ,remélem az elkövetkezendő cikkek is hasonlóan tárgyilagosak szakmaik lesznek mint ez.
Tényleg gratulálok ehhez a cikkhez.Üdvözlettel :Gorlin.
-
dajkopali
addikt
válasz
Szőröstalpú #8 üzenetére
ez a pont így néz ki a javaslatban:
(1) Within Microsoft’s PC Productivity Applications distributed in the EEA, Microsoft shall not include any icons, links or short-cuts or provide any other means to start a download or installation of a Microsoft web browser. Microsoft shall not use Windows Update to offer any new version of a Microsoft web browser to users within the EEA unless Internet Explorer is turned on on the user’s computer. Microsoft may use Windows Update, however, to update those portions of Internet Explorer other than the browser frame window and menus. Windows Client PC Operating Systems shall enable end users to choose their preferred default web browser. Windows Client PC Operating Systems, including Windows Update, and Internet Explorer, shall not override the user’s choice of default web browser.
-
LGLuke
őstag
válasz
Szőröstalpú #8 üzenetére
Én is ezen töprengtem. Szóval, ha a felhasználó bármikor elindítja, akkor egy sebezhető elavult vackot fog használni, amiről hiányoznak a biztonsági frissítések.
Az se lenne jó megoldás, ha az installerek már a telepítő lemezen vannak, mert úgyis elavultak, és sebezhetőek. Viszont, ha nincsenek, akkor tényleg előnyben van az IE.
Az MS mellett meg egyértelműen az szól, hogy ők írták az OS-t. Akkor nehogy megtiltsák már nekik, hogy saját termékeiket reklámozzák.
Indítsatok el bármilyen szoftvert. Abból való kilépéskor a legtöbb esetben ott van a cég reklámja! -
Szőröstalpú
tag
Azt azért ne felejtsük el, hogy ez csak a microsoft javaslatára érkezett észrevételek (azaz abszolút nem hivatalos egyik sem), ami eleve nem biztos, hogy be lesz terjesztve az eu elé.
Az mondjuk egy érdekes része a javaslatnak, hogyha nem az alapértelmezett böngésző az ie, akkor nem is lesz frissítve. Egyrészt attól még használhatja valaki, másrészt meg ugye pont, hogy annyira a rendszer része, hogy nem lehet onnan kibányászni, azaz nagyon sok program is használja. Akkor meg nem kellene frissen tartani? -
oO7
őstag
végre az Opera megelégedett a jelenlegi megoldással erre most újrakezdi a Mozilla ezt a szarakodást ?
Meg olyanokról bezélni, hogy RÁVENNI a user-t hogy másik cuccot használjon ? Ezek komolyan ennyire retardáltak ?!Nem elég, hogy INGYEN reklámozzák az alternatív szarokat... még vegyék is rá a user-t, hogy ne MS cuccot használjon ?! Ezután már tényleg az jön, hogy a Windows telepítő meggyőz, hogy te Linuxot akarsz használni...
tovább inkább nem írom, mert akkor a commentemet törölné egy moderátor... -
Csakénvagyok
őstag
Szóval, ha figyelmesen elolvastad ezt az egyetlen cikket kiderül hogy nem akarják elérni hogy a saját böngészőjüket az MS integrálja a winbe. Pont ellenkezőleg :rá tudja-e kényszeríteni a konkurencia a Microsoftot, hogy valóban böngésző nélküli operációs rendszerrel álljon majd elő
Ez azt jelenti hogy a hozzád hasonló Vér Pistikék akik nem tudnak, nem akarnak vagy csak egyszerűen képtelenek valamit is figyelmesen megcsinálni rá legyenek kényszerítve hogy gondolkodjanak.
És hogy miért jó ez nekem: Kevesebb lesz a zombigép, ha tudatosabbak az userek. Olcsóbb lesz a Windows, sajnos amit még kel használni, énnekem például az ipari softoknál.
-
Nekem nincs bajon az IE-vel.Tölem lehet a gépen nem zavar,akkor is Firefoxot használom
-
Tikakukac
titán
Legalább sok munkájuk van a jogi tanácsadóknak meg riportereknek, ezenkívül nem tudok több pozitívumot felhozni
-
Jaffafa
aktív tag
Én szerintem meg a Mozilla-nál megtanulhatnának egy PIACKÉPES programot írni, amit aztán akár egy OP saját rendszerrel meg is spékelhetnének, ahelyett, hogy mindenféle úton módon a saját szarjukat akarják belerakatni mások programjába.
Uff
Új hozzászólás Aktív témák
ph A jelenlegi nagy kérdés: mit szeretne a Mozilla? Böngésző nélküli operációs rendszert, vagy a jelenlegi rendszer reformját? Esetleg mindkettőt?
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i7-G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Felújított laptopok / PC-k Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost! 05.03
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest