- Akciókamerák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Projektor topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kansas
addikt
válasz
Whysperer #49 üzenetére
A 3700U két dologban különbözik a 2400G/3400G-től, fogyasztásban és teljesítményben.
Mindkettő alacsonyabb neki.
Kérdés, szerinted ha a 3400G órajelét és működési feszültségét leveszed a 3700U szintjére, mit kapsz?
Tippem szerint egy 20-25W között fogyasztó 3700U-t desktop foglalatban. Ha mákod van a szilícium lottón, tán még a fogyasztás is megegyezik majd. Nyilván a megfelelő alaplapban és UEFI-vel.
Ne tévesszen meg az hogy a desktop Ryzen 5-öt laptopban Ryzen 7-nek hívják... egyébként az Intel is ugyanezt játssza évek óta.2400G: 4c8t / 3,6-3,9 GHz / Vega11 / 65W
2700U: 4c8t / 2,2-3,8 GHz / Vega10 / 15W
3400G: 4c8t / 3,7-4,2 GHz / Vega11 / 65W
3700U: 4c8t / 2,3-4,0 GHz / Vega10 / 15WJa igen, a desktop verziók gyorsabb RAM-okat is támogatnak:
3400G: 2933MHz DDR4 (mármint JEDEC profil szintjén, XMP-ből 4000MHz-t is)
3700U: 2400MHz DDR4 -
Whysperer
addikt
Bocsánat igen arra gondoltam microATX-re.
Szóval Én ezért sajnálom ,hogy egy mini-be miért nincsen ilyen 3700u és társai. mert a vega bőven elég lenne otthoni munkára és az a 4/8 is bőven elég lenne..
mondjuk például egy zbrushoz sok memória kell így mondjuk 64 gb ddr4 + egy 3700u szint + vega elég lenne modellezni. és valami renderelni alap szinten otthonra ... amit majd mondjuk mint Én otthon megcsinálom majd HOME office ból átküldök a benti gépre és abentin le renderelem magas értékekkel. Csak például modellezni nagyon nem jó távoli eléréssel ,mert van delay és digitális ceruzával sculpotálnál egy rémálom mikor húzod és arrébb megy vagy tovább és vagy jobban beletolod az. 8)
-
Kansas
addikt
-
Whysperer
addikt
Hja nem kell Tyzen hét, de a houdinihez és a mahoz kell a ryzen 7. Rendereljen 2400g-vel akinek két anyja van. De Én nagyon szívesen építenek egy mini work stationt. Ultra kicsit.
Tudnád mennyi olyan emberrel találkoztam 2019ben Londonban aki azért nem vesz Cput mert a mini atx is nagy neki. Aztán ultra kicsi gépet kellett nekik építeni, mert legyen akkor mint az Xbox vagy kisebb, de workstation is legyen..
-
Kansas
addikt
Így újra elolvasva mintha az is hiányozna neki, hogy felső kategóriás CPU mellett is legyen értelmes IGP, tehát egyfajta konzol APU-szerűség PC vonalon.
Bele se merek gondolni, mennyibe fájna, mennyit fogyasztana/fűtene és hogy lehetne lehűteni... Nem véletlen, hogy csak konzolokban van ilyen, ahol az élettartama jó része alatt veszteséggel adják a vasat, custom form factorral és hűtéssel. -
Cythyel
senior tag
válasz
Whysperer #39 üzenetére
hasonló jó lenne, de még a ddr5 sávszélje is limitációja lesz annak hogy bármilyen amd-s igp kifussa rendesen magát... hbm2 kellene mellé minimum... drága lenne az biztos, de azzal már ellenne a vega10 és búcsút lehetne inteni a középkategória felső szegmense alatti résznek az biztos a dedikált kártyák piacán
-
Kansas
addikt
-
sb
veterán
válasz
antikomcsi #31 üzenetére
Ez sajnos igaz. H110 és előtte 2-3 gennél folyamatosan nagyon olcsó ITX lapjaim voltak.
AM4-re semmi...
Kicsit nagyobb házba viszont bement az ITX-nél alig 1-2cm-rel nagyobb mATX lap. Méretre szinte alig van különbség és árban megint a 15k-s kategóriáról van szó... szóval menne ez, csak nem igazán akarják. -
Francia91
veterán
Nagyjából mikor várható ez az alaplap itthonra?
-
Whysperer
addikt
[link] vag yitt ez a laptop. pl Ryzen 7 3750H + gtx 1660 ti.
egy ilyet ryzen 7-es is jó volna .. tudom ez is laptop csak,hogy ebből készíteni egy asztali megfelelőt. nem értem miért nem lehet egy ilyen alaplapba. azért ez már elég class lenne 4/8 szál + vega 10. ... 2400g -vel raidel az egyik haverom FullHD mediumon WOW-ban 50 fpssel. 25 fős raiden. tök jó kis gép. egy iylen ryzen 7-tel meg vega 10-el nem értem mért nem lehet piacra menni.. amikor csomó ember tökre elvan FULL HD-ban.. rengetegen ezeket e Esport játokat tolják csak és akkor megspóroltam egy 70-100k-s vga-t persze ,ha kell akkor raksz még mellég ,de például Én aki dolgozik csak otthon és nincsen időm más játékokra így elvagyok WOW-ba 15 éve meg néha dota 2. most is egy i7 4770k-val el vagyok
Viszont nagyon jó lehetne egy ilyen cucc. nekem is. 4/8 vega 10-vel. tök jól ellennék. Maya meg Zbrushra otthoni gépr e nagyon jó volna föleg,hogy az egész akár egy Monitor talp méretben elférne majdnem. 8) Bent meg van Xeon meg nagy Ryzen a cégnél,de minek agyaljak rajta ,ha fullra akarok renderelni betolom Gdrivre és külső eléréssel letolom benti gépen. .. nekem is érdekes lehetne egy ilyen opció.
-
sb
veterán
válasz
enginev3.0 #20 üzenetére
Rosszul nézed.
Ezek a short Turbo pontszámok amiket jellemzően nagyobb TDP-vel érnek el a procik. Hosszabb távon pedig ha tartja a gyári TDP-t akkor visszavesz az órajelből, tehát a pontszám is csökken.Jelenleg valósan/hosszú terhelésnél kb. hasonló órajelet és teljesítményt tud az AMD is, mint az Intel azonos fogyasztásból, hiába van más ráírva.
Sőt, kis ha fogyasztás a cél akkor az órajel is kisebb lesz, 3GHz körül, (3.5 alatt) szvsz már inkább az AMD-nél van az előny.Amire figyelni kell, ha ennyire figyeled a wattokat (mint én
) az amit írtam: AMD oldalon nem mindig működik a TDP állítás sajnos. Tehát ha megveszel egy 65W-os procit, nem biztos, hogy le tudod szabályozni 45W-ra vagy akár alá. Ez sajnos sima sw bug, mert amúgy semmi akadálya nem lenne beállítani. Van amelyik alaplapban megy, van amiben nem. Intelnél meg bármire beállíthatod pl. ThrottleStop-ból.
Ill. az idle fogyasztás. 7/24-ben az sokat jelenthet. Ez is lapfüggő... a desktop AM4 rendszerem kicsit többet eszik idle-ben, de pl. az A320+200GE HTPC/NAS-om kb. ugyanannyit kér mint előtte a H110+G4600.A transcode viszont nem egy nyerő dolog. A gpu gyorsított része gyenge minőségű és alig támogatott. Nekem a 200GE az első amin bekapcsoltam és megy. Ettől függetlenül viszont szvsz rég rossz ha transzkódolni kell.
Cpu-ból 4 mag alatt nem nagyon megy és az fogyasztani is fog... -
Kansas
addikt
válasz
Whysperer #34 üzenetére
Nem tudom, mit tudsz
az eddigi PH-s tapasztalataim alapján megtanultam, hogy ne vegyek semmit evidenciának
Egyébként nem a fogyasztás a probléma, van bőven olcső jó fogyasztású integrált proci ITX lapban, ami gáz az a teljesítményük(bár az az FX8800P e tekintetben egész bíztató, és az is laptop proci) meg a feature-set, ami 2-3 generációval ezelőtti.Bár, az ASUS-nál képesek voltak asztali Ryzen 7 1700-at meg szintén asztali RX580-att laptopba tenni. Hátha egyszer megpróbálják a másik irányt is...
-
Kansas
addikt
válasz
Whysperer #32 üzenetére
Persze hogy 15W(és 25-35W cTDP), mert laptop procik, soha nem fognak kijönni desktop foglalatba.
Esetleg méregdrága mini-PC-k custom alaplapjain találkozhatsz majd velük, mint anno az Intel Iris Pro-s procijaival(pl a Kontron workstation-lapokban)... -
Whysperer
addikt
válasz
antikomcsi #31 üzenetére
kár,hogy a 15 wattos Ryzen 3 3300U nem megy ebben a lapban. vagy a Ryzen 7 3700U [link] 15 wattot írnak mind a kettőre.
-
válasz
enginev3.0 #24 üzenetére
Azért 1151-nél a H110 lapokkal sikerült lefedni az alsóbb árszintet is, míg AM4-nél 2 éve várok egy ilyen lapra, mint ami a hírben szerepel. 50-60-70K-s ROG lapokat tudtak csinálni, de 20-25K közötti olcsó lapot nem. Van egy kicsi videó magnó méretű házam, más méret nem fér bele, hogy matx-re váltsak. Ha meg kell ház is akkor kell plusz táp is, az meg már megint plusz kiadás. Sajnos az meg az én bajom, hogy Intel alapú gépet nem szerettem volna, nem meggyőződés miatt, hanem mert nekem minden szempontból megfelelőbb lenne egy 2200G.
-
enginev3.0
félisten
válasz
Aprósólyom #27 üzenetére
Elég sokat néznek róla filmet és sokszor transcodol
Ahogy szoktam nézni szinte mindig megvan a gép 60 wattos fogyasztása
3hddvel 2ssdvelÉs 8400t volt 32k, az amd proci meg 39 lenne
Így összességében egyelőre ebben a kategóriában nekem még marad az Intel, főleg hogy 1 napja vettemDe majd egyszer ez is amd lesz az viszont kétségtelen
Na meg a drága am4 itx lapok, jut eszembe, ez volt a másik nyomós ok
-
DraXoN
addikt
válasz
Aprósólyom #28 üzenetére
csak az matx házak sokszor lényegesen nagyobbak az itx házaknál...
persze, lehet találni olyat amelyik nem, de sok ház kiesik így a képből... (bár van ismerősöm aki E-ATX házban használ mini-itx alaplapot... mivel átlátszó az oldallap kicsit "vicces" az üresség SSD is csak egy 1TB-os M2 meghajtó összesen).
-
Aprósólyom
addikt
válasz
enginev3.0 #20 üzenetére
És 24/7-ben full load-on használod őket, hogy ennyire számít a tdp? Nem inkább az idle/kis terheltségű fogyasztás számít igazán?
Az én Procim kis terhelésen, most fullHD youtube videó lejátszás alatt HWinfo szerint 15-20W (Package=Cores+uncore ) közötti, 5-12% Prociterhelés közben. 800Mhz-4,6GHz között ugrál. Teljes terhelésen kb. 90W körülre ugrik. -
ChRiS_RS
aktív tag
válasz
enginev3.0 #24 üzenetére
Azért marhára nem lenne mindegy (nekem), hogy 35e, vagy 25e forintért kapható egy új alaplap.
Nálam most csak az ITX vonal jöhet szóba, egy miliméterrel sem nagyobb. -
ChRiS_RS
aktív tag
válasz
antikomcsi #7 üzenetére
Ezt egyébként nem is értem. Miért nem hozzák be a fapados AM4 ITX deszkákat? Korábban se volt divat, csak a gémer vonal...
-
Kansas
addikt
válasz
enginev3.0 #20 üzenetére
Attól függ, van-e IGP gyorsítás - ha igen, a CPU rész kb idle, az meg egyik oldalon se sok watt. Bár nem tudom, a Plex támogatja-e...
A 2400GE fehér holló a 2200GE-vel együtt - újonnan se láttam egyiket se, nem hogy használtan - de kb ugyanazt éred el, ha a sima G-s verziókat alulfeszeled/underclockolod...(#21) IamSociopath: nem kell "visszaalakítani", Ryzen alatt alapból tudja a PCIe-t(attól függ, a prociban mennyi PCIe sáv van), Athlonnál pedig nem az lesz a szűk keresztmetszet, kb. észre se fogod venni a különbséget egy gyorsabb SATA-shoz képest.
-
IamSociopath
aktív tag
Visszatérve a deszkához, ez a 60 usd -> Európa 60 Eur ~ 19.500 Ft már nagyon baráti. Főleg ha az m.2 csatlakozót vissza lehet alakítani pcie 4x re.
Én egy vmware esxi rendszerhez keresek lapot, pfsense, freenas, meg openhab alá. Arra ez tökéletes lenne. -
enginev3.0
félisten
Ez már 45 / 65 watt
Egy 8100T 24 körül kapható 35watt 7000+ passmarkBár most 8400T -t (32k) vettem, ez 25/35watt és 9000 feletti passmark
Pedig inkább lennék amd oldalon itt is, de egyelőre nem találtam meg számomra a megfelelő alternatívát, de ez a lap már jó út, csak kéne egy hasonló proci akár hasonló áron
A 2400GE egy BB lenne 25-30k körüli használt áron, nem vágyom az újraTudom nem sok wattok, de 24/7ben azért na
-
sb
veterán
válasz
enginev3.0 #15 üzenetére
Nálam Emby alatt csak bepipáltam a hw transcode-ot és szépen megy 4K-ban is gpu-val a 200GE-n. 30-40% a cpu terhelés minden mással együtt.
Egyébként elvben sima G modellek is leszabályozhatóak 45W-ra ha a bios is úgy akarja.
-
Kansas
addikt
válasz
enginev3.0 #17 üzenetére
Akkor vehetsz pl. egy kicsivel gyengébb 2200G-t, abból van pár a HA-n egész jó áron.
-
enginev3.0
félisten
válasz
IamSociopath #16 üzenetére
Na ez már baba, bár az új árát nem fizetném ki, kár hogy használtan alig kaphatók
-
IamSociopath
aktív tag
válasz
enginev3.0 #15 üzenetére
[link] Ez masszívabb azért.
-
enginev3.0
félisten
válasz
IamSociopath #12 üzenetére
4900 passmark elég kevés plexhez
-
Akula
őstag
A VRM csupaszon kelleti magát? Ez mindent visz
-
válasz
flashpointer #5 üzenetére
Ez nem szakcikk, csak egy mezei termékbejelentés.
-
IamSociopath
aktív tag
válasz
enginev3.0 #10 üzenetére
Az Athlon 200GE -vel mi a baj? Nagyon rendben van ár/érték arányban szerintem. 14 ezerért vicc
-
S_x96x_S
addikt
válasz
enginev3.0 #10 üzenetére
> Az a baj az AMD-nek nincs megfelelő 35watt fogyasztású procija
Az a baj, hogy az INTEL-nek sincs "megfelelő" -- 14nm+++ még mindig sokat fogyaszt.
-
enginev3.0
félisten
Az a baj az AMD-nek nincs megfelelő 35watt fogyasztású procija
-
Jocek77
csendes újonc
A VRM hűtőbordát nemtudom miért kellett lespórolni.. Kár érte..
-
Nem kapkodták el a dolgot. Itthon biztos lesz 23-25 ezer Forint, de még így is jóval olcsóbb, mint a többi most kapható.
-
flashpointer
őstag
a kakaot en szoktam hasznalni a hosszaszolasaimban amiknek a formai szinvonala olyan is, de egy szakcikkben...
-
Cythyel
senior tag
ilyen extra chip nélküli az Asrock Deskmini A300 alaplapja (stx méret), de perpill annak sincs kint a támogatási oldalán, hogy vinné majd a zen2-es magos dolgokat...
-
Kansas
addikt
Nekem instant get lehet, mihelyt elérhető, szépen fog benne menni a 2400G, miután a fő gépem upgradelem R5 3600-ra, ha az x570-es lapok túl drágák lesznek...
-
S_x96x_S
addikt
kis szerencsével - akár az új procik is mennek benne. ( max 8 core-ig )
Ez nem ugyanaz az A320-as lap, de ...
"ASUSTeK COMPUTER INC. PRIME A320M-K" + "AMD Ryzen 5 3600"
https://browser.geekbench.com/v4/cpu/13652473 -
DraXoN
addikt
azt hittem "végre egy chipset nélküli lap a diy szegmensben" ... tévedtem...
de azért jöhetne minél több mini-itx alaplap ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az ASUS legfrissebb üdvöskéje leginkább a költséghatékonyságra fókuszál.
- Politika
- Akciókamerák
- Mégsem lesz divat az atomerőműre kötött adatközpont?
- Battlefield 7
- Bestbuy játékok
- Tőzsde és gazdaság
- Ubuntu Linux
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- AKCIÓ! Lenovo ThinkVision L24i-10 24 FHD 60Hz 4ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest