Hirdetés
- Milyen processzort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- SONY LCD és LED TV-k
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Hangkártya probléma
- OLED monitor topic
- 30 évre csökkentette lemaradását a litográfiai eszközök területén Oroszország
Új hozzászólás Aktív témák
-
Olajka02
aktív tag
válasz
Biluxzsolt #132 üzenetére
Sziasztok!
Én a napokban újítok egy ilyet.
Megírom a működési tapasztalataimat.Üdv: Olaj
-
Ditoo0225
aktív tag
Sziasztok
Van esetleg valaki, aki megjelenés óta vett a termékből ? (R9 280 Strix)
Mik a tapasztalataitok vele kapcsolatban ?
-
Pete55555
addikt
válasz
HopeckoR #128 üzenetére
Kicsit hihetetlen tényleg, de persze elhiszem neked. Az előző N240GT és a mostani Gigabyte GTX460 1Gb OC sem megy maxon netezés/filmnézés alatt, tehát nekem ilyen tapasztalatom nincs.
Mindenesetre továbbra isállítomfeltételezem, hogy nem retardáltak az ASUS-nál, és azért "átlagos" használatnál, (net, film, hasonlók) el fog tudni menni passzív üzemben a kártya.
De mindenre fény derül, ha kiadják végre, és lesz teszt. -
HopeckoR
aktív tag
válasz
Pete55555 #11 üzenetére
Kicsit későn reagálok de csak ma olvastam a cikket.
Igen manapság elképzelhető, hogy full órajelen fut a kártya MINDIG!
Sajnos tapasztalat, hogy igen... VGA
Ez a kártya pl mindig ha netezel ha filmezel legyen az bármi maximális órajeleken fut bármennyire is hihetetlen( 1188Mhz/7000Mhz). Asus-nak is írtam ezzel kapcsolatban egy levelet hogy mizu a válasz az volt hogy DIREKT így csinálták ezt az OC szériát.
És nem csak én jártam így, mindenkinek ilyen ez a kártya. Ma vittem vissza a boltba másodjára egy ilyen kártyát, először cserélték hogy az elvileg jó lesz. Ma abban a reményben hogy most kaphatok más gyártótól VGA-t.
CCC, Asus GPU Tweak, és az MSI Afterburner manuálisan sem engedi lejjebb húzni az órajeleket. -
Pete55555
addikt
válasz
Vincent_ #116 üzenetére
Persze, tudom, hogy ez megint csak elmélet
Na látod, megint csak elmélkedsz.
Arról van szó, hogy egy "normál" kártyára raktak olyan funkciót, hogy a venti lekapcsol bizonyos kihasználtság/hőfok alatt. Más kártyáknál tudtommal nem is lehet lekapcsolni a ventit, tehát lehet örülni.
Az viszont biztos, hogy állítható lesz, hol kapcsoljon le, innentől meg ha neked nem tetszik, akkor oda állítod, ahova akarod, mint bárki más is. Aki fél, hogy megsül, beállítja, hogy 50 fokon már elinduljon a venti. Kész.
Ennyire egyszerű az egész. Nem kell túllihegni, meg félni, hogy majd megsül a tápellátás.
Aki meg nem ért hozzá, és nem tudja állítani a feszültséget, vagy a venti fordulatot, az használja gyári értéken. Ha tönkremegy, van garancia. Ha azután megy tönkre, így járt, mint más VGA-val is történhet ilyen. Gondolom az ASUS-nál sem hülyék ülnek, nem akarják, hogy gari előtt/után sorra vigyék hozzájuk a bagoly karikat, és anyázzanak fórumokon a felhasználók.
Az meg, hogy "zöld" a kártya, mert nem megy a venti, igen, enyhén túlzás, mert nem fogyaszt szinte semmit, bár tény, hogy kevesebb a fogyasztás, ha nem pörög a venti...
De azt ne várd el, hogy minden egyes GPU-t megvizsgálnak, hány mV-on stabil még az OC frekin, és minden egyes VGA-n más-és más feszültség lesz beállítva...De igaza van mindenkinek. Várjuk meg, míg megjönnek ezek a kártyák, és majd kiderül minden
Erről van szó.(#115) proci985
Pontosan. -
Vincent_
aktív tag
És ez átlagos halandó számára mégis miben nyilvánulna meg? Kisebb az egy wattra vetített légköbméterszállítás? Többet fogyaszt 10 miliwattal/légköbméter? Vagy hamarabb kikopik a csapágy? Vagy...?
Szerintem a cél egy halk kártya lenne, minél hosszabb élettartammal. Az, hogy emellett hány százalékos a ventik hatásfoka (hol "optimális" egyáltalán, 100%-on? 60-on? 30-on?) az úgy általában a felhasználók többségét szerintem teljesen hidegen hagyja, amíg az végzi rendben (és csendben) a munkáját. A csapágyasra kopott venti viszont inkább tud zavaró lenni (okozza azt akár a túl sok megtett fordulat, akár a sok leállás-elindulás).
Annak idején a gyárilag passzív hűtéses kiadású kártyáknál sem véletlenül építettek be magasabb hőfokot is bíró kondikat (pont a direkt hűtés hiányának ellensúlyozására), erről viszont a cikk nem szól, és én veszélynek látom. Persze, tudom, hogy ez megint csak elmélet, de jópár utólag passzívvá alakított kártya elhalálozása felett álltak értetlenül a tulajok (=megsültek a kondik szépen, mert a GPU hője szétterült, de a kondikat semmi sem hűtötte, sőt...).
De igaza van mindenkinek. Várjuk meg, míg megjönnek ezek a kártyák, és majd kiderül minden.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Vincent_ #111 üzenetére
anno nalam a 6950 harom kijelzovel se evett 80-120Wnal tobbet desktopon, szoval szerintem passzivan 250Wra meretezett hazhutessel hiheto, hogy desktopon/low3dnel lekapcsolja a ventit. terheles mas kerdes, de jol felepitett hutessel megintcsak siman hiheto, hogy a ventik nem mennek 1800rpm fole, ugy meg megfelelo hazban szvsz nem lesznek hangosak.
szoval szerintem hiheto amit irnak, de ugyis lesz teszt
-
Reggie0
félisten
válasz
Vincent_ #111 üzenetére
"A ventik fogyasztása, főleg idle-alatti 15-20%-on, ahogy már többen írták elenyésző (ki lehet számolni a ventikre írt értékekből, de szerintem mW-okról beszélünk). Ezek lekapcsolgatására ráhúzni egy "zöld" gondolatot"
Pont, hogy nem. A BLDC motorok hatasfoka, a tobbi motorhoz kepest, kifejezetten romlik a nevleges fordulatszamtol elterve.
-
Vincent_
aktív tag
válasz
jacint78 #108 üzenetére
Pontosítanom kell magam. Az R9 280 = 7950.
Válogatott darabok? Ez Neked honnan jött? Golden Sample kiadással utoljára a Gainward kártyáin találkoztam, de ott sem egy teljes chipsetet adtak így ki, hanem egy széria egy kis részét is (nyilván magasabb áron). Különben is, mi lenne így a "nem megfelelő" chipekkel? Eladnák R 275 néven? Honnan jött ez a gondolatmenet Neked?
Ugyanaz a gépsor gyártja ugyanazt a chip-et, más márkázással. Itt nem csak annyi van, hogy visszaveszik az órajelet + letiltanak néhány shadert a 280X-hez képest, mint anno a régi szép időkben. De ha Te tudsz ilyenről, oszd már meg pls., és máris flesselem a 7950-eseimet R 280X-ekre.
Ha már itt tartunk: jelenleg 4 darab 7950-es fut nálam, mind 1,1 V-on (vagy gyárilag is alatta) teljes terhelés alatt hibátlanul. Ebből merészeltem arra gondolni, hogy a gyári 1,25 V talán nem szükséges, és a fesz-visszavétel inkább lehetne "zöld" gondolat, mint a venti-lekapcsolgatás. Érdekes módon pont az általad lefikázott Gigabyte merte egyedül gyárilag visszavenni az OC-kártyáján a feszt 1,1 V alá, Sapphire, Powercolor maradt a gyári értéknél.
proci985: Ezek a kártyák 250 W TDP-sek. Nem azt mondom, hogy kizárt a passzívvá tételük (lásd SzabTam megoldását), de kétlem, hogy megfizethető alkatrészekkel ez hatékonyan megolható lenne. 110 W TDP persze más tészta, az alig több, mint egy processzor, aminek a hűtését szintén lehet passzívvá tenni. (Álló)ventikkel is lefedett bordákkal viszont kizárt, hogy terhelés alatt ez passzív maradjon (de erről nem is volt szó a cikkben).
A ventik fogyasztása, főleg idle-alatti 15-20%-on, ahogy már többen írták elenyésző (ki lehet számolni a ventikre írt értékekből, de szerintem mW-okról beszélünk). Ezek lekapcsolgatására ráhúzni egy "zöld" gondolatot, és mint "fejlesztést" kiadni (ami szoftveresen eddig is megoldható volt) szerintem gáz. De egyetérteni nem kötelező, lehet ujjongva várni ezt az "új" Asust, hajrá.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
szab.tam #105 üzenetére
hu, akkor lehet az egesz konfigra emlekeztem, de 30 vagy 40kilo itt mar annyira mindegy
.
--
jujj. jo, ementali haznal ez valamennyire varhato, de azert tenyleg durva mennyisegu por volt rajta.altalaban: az, hogy mennyit bir a kartya, mennyit birnak a ventik sok mindenen mulik. VRM es ramhutest altalaban aftermarkettel eleve nem lehet megoldani jobban (ld Alpenföhn Peter rev1 csunya leszereplese, fullcover az mas), VRMnek az a baja, hogy annak is van vesztesege, tehat noveli a fogyasztast. mint ahogy a ventinek is, csak azoknak ezen a szinten elhanyagolhato a fogyasztasuk (egy UK2000 0.5Vt eszik, na az mar ugy az erzekelheto kategoria, 3000rpm folotti ventiknel viszont ez mar altalaban nem elhanyagolhato).
ha az asus azt mondja, hogy elbir ennyi idot a kartya, akkor igaz lehet. de ehhez kellenenek hokamras kepek, meg vegigmerni tenyleg meddig megy uresben a VRM es a ram. de rendesen tervezett hutessel meg lehet oldani.
110Wos kartyat passzivaltam mar utolag, az rendesen szellozo hazban nem ment olyan 30-35os deltaT fole tovigterhelve. ez alapjan siman lehet, hogy ezek a kartyak konnyebb terheles alatt passzivan dolgoznak, es a PCBn minden tuleli. a kartya legalabb 1-2 evig ment ugy, jelenleg 6 eves mult es a HTPCben uzemel immar egy lassu ventivel.
-
-
szab.tam
nagyúr
válasz
proci985 #100 üzenetére
köszi, de a vga csak 25 kiló.
a proicé kb. 6.
az egésze konfig tömegét még nem mértem le...****
vagy lehet, hogy a 2 együtt 25 kiló. már tényleg nem emlékszem...
de van rajta 2-3 kiló por.
kis ízelítő a vga hátáról... -
Vincent_
aktív tag
válasz
Pete55555 #102 üzenetére
HSZ-emet erre reagálva írtam:
"A ki bekapcsolós elmélet továbbra is a ti elméletetek. Szánalom ez a tipikus magyar mentalitás, hogy anélkül fikáztok összevissza valamit, hogy akár sejtésetek lenne a témáról, persze a magyar eber ért mindenhez."
A fesz-visszavétel eredményét írtam, ami "állítólag" csak elmélet. Olvass vissza, ha valami nem világos.
Mit is erősítettem pontosan?
Leírtam egy saját tapasztalatomat, amire jött a fenti reakció. Az elmúlt 15 év alatt volt szerencsém jónéhány száz videokártya kipróbálására (még 3DFX Voodoo-val kezdve, ha ez itt még mond valakinek valamit). Ez messze túlmegy a fenti degradáló HSZ-ben írt "elméleti" okoskodáson.
Engem, mint user-t pont nem érdekel, hogy a gyártó hogyan, hány fázissal oldja meg, hogy jól működjön a kártya.
A te HSZ-ed kiváltó okát sem igazán értem. Elmondod? Bár az aláírásod is sokat elmond a többiekhez való viszonyulásodról...
-
Pete55555
addikt
válasz
Vincent_ #101 üzenetére
10 fokkal kevesebb a hőmérséklet teljes terhelés mellett
Senki nem mondta, hogy nem lesz hűvösebb a kártya, ha bekapcsol a venti...Az ASUS sem.
(Vagy csak nem értem, most mire is gondolsz pontosan ??? )
És ez a kijelentésed azt sem cáfolja meg, hogy a több fázisú tápellátás melegedés szempontjából jobb.
Sőt, továbbmegyek, ezzel a hsz-el csak erősíted azt a tényt, ami abban a hsz-ben van írva, amire reagáltál. -
Vincent_
aktív tag
Leszánalmasozás helyett gyere inkább, és nézd meg az ilyen módon járó 7950-eimet. 10 fokkal kevesebb a hőmérséklet teljes terhelés mellett, tényleg biztos hülyeség meg kamu az egész.
Az a gáz inkább, hogy valaki még ilyen komolyan vesz egy hivatalos a marketing-szöveget, amivel az extra-ár jogosultságát próbálják valahogy beetetni.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
#16939776 #97 üzenetére
ja, szerintem az egyetlen ember aki nem kotott kompromisszumot a forumon az volt, aki epitett egy custom 40kilos hutest a GTX480 kore.
2x szorzoban nem vagyok biztos, de az enyem se volt olcso (cimszavakban: Cosmos // 4xS-Flex/2xTY140/2xAntec TC140 // IFX14 // 2x Zalman MFC1+ LianLi TR05 {bar a LianLi csak a hazban par helyen a deltaT monitorozasara kell szoval ki is lehetne hagyni, a ventik szama miatt kell a ket zalman egyebkent} // HX650v2 [//Thermalright HT03GT bar az nem jott at az ujabb kartyakra]). nincs teljesen csendben (amig Budapesten volt a gep addig az volt, most mar joval alacsonyabb az ambient zajplafon), de az 400+Wos fogyasztasnal eselytelen, alacsonyabb fogyasztasu kartya meg nem lenne eleg 5760x1080ra. nem tokeletes, de nem is tolakodo, tapcsere elott pedig az FSP-500GLN volt a leghangosabb a gepben (a haz aljaban, lefele forditott ventivel is).
viznel meg ott a pumpa, egy D5 se lesz teljesen csendben.
jacint78: a mentalitast hagyjuk, nem is igaz, meg nem is tartozik ide.
-
jacint78
addikt
Hogy a viharba lenne már lényegtelen, hogy hány fázisból ál. Amiket leírsz kerek perec nem igazak. A ki bekapcsolós elmélet továbbra is a ti elméletetek.
Szánalom ez a tipikus magyar mentalitás, hogy anélkül fikáztok összevissza valamit, hogy akár sejtésetek lenne a témáról, persze a magyar eber ért mindenhez.
-
törölt tag
Engem is zavar, de tudtam kompromisszumot kötni zaj terén. Hardver árához képest 2x-os szorzó simán megvan, amíg végez vele az ember.
A 20-30W-ot fogyasztó gépem hangtalanra van építve, majdnem egész nap megy.
De a játékgépet -átlag napi 1 óra üzemidővel- nem fogom hangtalanra megépíteni.
Vízhűtéssel, csövezéssel nem fért volna bele 17,6L-be, és a táp PFC-je is zenél nagyobb képkockaszámnál.
Így maradtam az olcsó és hatásos megoldásnál. -
proci985
MODERÁTOR
a 7770 viszont kb ezeknek a harmadat tudja sebessegre, szoval ha jatszani akarna, akkor az mar lehet keves lesz. es vannak akik sebesseget akarnak, de zavarja oket a zaj (jelen).
jol hangszigetelt haz remek, eleg sokat megfog, de csodat nem tud tenni. rendes aftermarket meg szep es jo, csak onnantol a kartya harom slotos, a szerelese sokkal macerasabb, plusz a VRM/RAMhutes jellemzoen meg gyengebb is marad. bonusz: az ACC Extreme IV 20ezer korul mozog (!!!!). megoldas meg a full viz a videokartyakra, de az meg tovabbi problemakat vet fel.
a ket 7850 OCt nezegetem, telen teljesen jok (kb adott kartyahoz szerelt legjobb hutes van rajtuk), de nyaron mar melegek jatek alatt. es emiatt hangosak, mert 85 fok fole nem akarom oket engedni.
-
Sinesol
veterán
Ilyen kategorias kartyakat nem arra vesz az ember hogy idle-ban menjen egész nap. Ha meg keveset jatszik akkor amugy sem vesz ilyet, hanem inkabb egy passive 7770 környéki cuccot, az meg néma.
Egyébként egy jo hangszigetelt házra költeném a felárat, mellé valami jo custom hütés és sose hallasz majd semmit a gépböl.
-
lowzor
veterán
"És mellesleg az ASUS kártyákon nagyon jól van kialakítva a VRM és hűtve is van, ráaádásul több fázisból ál."
Az itt most lényegtelen, hogy hány fázisból áll. Persze, az Asus csak arra megy, hogy a GPU hűvös legyen, a memóriákat, meg a VRM-et sokszor hűtetlenül hagyják, vagy trehány módon hűtik le.
"és egy ilyen ventilátor alacsony fordulaton üvölt a többihez képest.."
Valóban
Pont azért, mert annyira halk a géped fogod meghallani, ha folyton ki-be kapcsol és ez még idegesítőbb, mintha mindig menne.
Aki ilyen VGA-t vesz (jó esetben), annak meg már normális házhűtése van, (ami nem hangtalan) meg normálisan van szigetelve a háza. -
Diocles
aktív tag
Nekem tetszik ez a megoldás. Jól illeszkedik az új Steam Machines stílusú gépekhez. Az ilyesféle házaknak van olyan jó VGA hűtése, hogy valszeg még egyszerűbb játékok alatt sem fog bekapcsolni, mert a házé elviszi.
Talán ez a legsokatmondóbb kép.
-
jacint78
addikt
Brilliáns, szakmai érvek. Ahhoz, hogy a VRM megégjen terhelés is kell rá, márpedig amíg ventilátor nem megy, addig nincs is nagy terhelés. És mellesleg az ASUS kártyákon nagyon jól van kialakítva a VRM és hűtve is van, ráaádásul több fázisból ál.
Ennek semmi értelme. 20%-on idle-ben pörgő ventik amúgy sem hallatszódnak ki a gépházból, mivel a házventik, meg a CPU hűtője elnyomják.
Akkor rossz neked, nekem még HDD sincs a gépemben és egy ilyen ventilátor alacsony fordulaton üvölt a többihez képest..
-
lowzor
veterán
Ennek semmi értelme. 20%-on idle-ben pörgő ventik amúgy sem hallatszódnak ki a gépházból, mivel a házventik, meg a CPU hűtője elnyomják. Azt meg megnézném, hogy böngészés / youtube-ozás közben meddig maradna 65 fok alatt ventik nélkül.
Még azt is eltudom képzelni, hogy böngészés közben 2 percenként elindul, majd leáll. Az külön öröm, ha ez még valami hanggal is jár. Abban sem bíznék, hogy a folyamatos indulás/ leállás jót tesz neki.
Az Asus amúgy sem híres a VRM hűtésre való odafigyelésről, csak a GPU-t hűtik le mindig normáisan, a környezetét nem. Szóval itt is kétlem, hogy izgatta volna őket. Bennem is megfogalmazódott, hogy szarrá fog forrni ezeknek a kártyáknak a VRM-je. -
oraihunter
aktív tag
Nem akarok ünneprontó lenni, de "csekély 3D-s terhelés alatt is megállítani ventilátorait, és egészen addig néma üzemben működni, amíg a hőmérséklet el nem éri a 65 °C-t" ez az állítás kb 1-2 percig tarthat, vagy lehet csak 10-20 másodpercig.
-
Garada
őstag
Erről a néma üzemről most hallok először és nagyon jól hangzik szerintem
-
Vincent_
aktív tag
Nálam több kártyával is hibátlanul műxik az alulfesz, nem én találtam fel a spanyolviaszt, itt olvastam tippnek én is. Ráadásul Gigabyte pl. gyárilag 1,095 V-on hajtja az OC 7950-et, míg Powercolor 1,25 V-ot erőltet rá az alacsonyabb órajelek mellé. Pedig a Giga cuccok árban mindig Asus alatt voltak (ilyenkor kérdőjeleződik meg bennem, hogy vajon jogosan-e).
Egyedüli gondnak a zero-core-ból való visszatérés nem sikerült mindig a 7870-emnél a durva fesz-csökkentés eredményeképpen (3-4-ből egyszer belefagyott a gép sajna). Abből is gondolom, hogy az elinduláskor nagyobb fesz lenne szükséges, mint a sima működéshez, ill. a Zero Core sem tökéletes.
A több kijelzőhöz külön profil megy úgyis (sima 2D-hez képest emelt fesszel/órajellel); a min. 3 profil használata azért már kb. Ati/AMD 4xxx óta minden kártyába be van építve, úgyhogy ott sem kéne gondnak lennie. Fent leírtakat továbbra is tartom (=értelmetlen a gyári over-fesz). Az, hogy ezt ilyen venti-leállítási csili-vilivel palástolják, szerintem csak parasztvakítás (ráadásul aki erre vágyott, már maga megoldotta korábban, ahogy itt többen írták is).
-
watador600
senior tag
Nagyon király.. de biztos csillagászati áron lehet majd őket kapni.
-
törölt tag
Egyetértek. Ha már a Corsair Tápnál megtudták ezt csinálni, hogy bizonyos fogyasztást / hőt elér akkor pörög csak a venti. Itt az ideje VGA-ra is alapozni ezt a módszert.
(#3) stewe2: Ott az MSI AB, csinálj venti profilt, hogy bizonyos hőfokig minimálisan pörögjön a venti. Én is ezt csinálom, még terhelés alatt is minimálisan mennek a ventik, és így sem éri el a 65+C˘-ot
-
Vincent_
aktív tag
Én ezt értem, de ha a 7950-eseket többen 1,1 V-on vígan tuningolják, a gyári fesz az alapórajelekhez meg 1,25 V, azért az elég nagy "hibahatárt" enged. Ugyanez igaz 7870 XT-nél. Nálam 10 fokkal lett hidegebb a kártya a fesz-levétel után. Persze értem, hogy így a "gyengébb" minőségűek a gyártáskor kiesnének, amikre így plusz feszt kell tolni (ki emlékszik még az 5850-hez képest emelt fesz-es 5830-asokra?), de nem lehetne inkább effelé (a magasabb minőségi arány felé) elmenni, ha már ennyire "zöldben" gondolkozunk? Az lenne az igazi áram-megtakarítás (kártyánként 10%), emellé alacsonyabb venti-fordulatszám, nem a pár miliamperes venti áramfelvétele, amit spórolunk a leállások után ideig-óráig (elinduláskor meg beszippantunk).
-
Vincent_
aktív tag
Az volt bizony!
Sajnos akkor még nem mertem BIOS-ba nyúlni, így inkább továbbadtam olyannak, akit ez a "fícsör" nem kergetett az őrületbe.
Bár a két érrel nem tudom, hogy tudta megoldani a fordulatszám-szabályozást. Az csak 0 vagy 1 módban tud adni/elvenni feszültséget a kártyának, nem?
-
szab.tam
nagyúr
válasz
M@trixfan #73 üzenetére
"Gamer HTPC építéséhez..."
értem én, mire gondolsz, csak hát jól hangzik.
mint a bútorszállító trabant vagy a fagyasztós kombájn.én már rég túlléptem a 2 funkció házasításának az értelmén.
kell egy dedikált htpc + játék kivételével mindenes. annak az erőforrása, ha jól tervezi az ember, évekig elég, 1*-ri beruházás, nem kell 6 havonta csesztetni.
sőt a mostani htpc-m xp telepítése pont a napokban 6(!) éves, gyakorlatilag minden nap szinte csak ezt használom.
2-3 havonta készítek egy backup image-et, és ha összeborítom, akkor előveszem a legutolsó mentést.ráadásul jól jön a + gép, amikor az egyik bemondja az unalmast....
-
Nekem adjanak inkább valami Maxwell-t 20nm-en!
-
M@trixfan
addikt
Gamer HTPC építéséhez jól jöhet ez a megoldás. Kérdés, hogy mondjuk egy terhelő chroma upsampling filteres lejátszás mellett passzív marad-e a kártya? Táp oldalról ez már megoldott, már csak egy nagyon jó CPU hűtő kell hozzá. Magam részéről nagyon szívesen integrálnám a HTPC-t és a játékot.
-
Vincent_
aktív tag
Járt nálam anno egy 3870-es, ilyen "félautomata" 2 eres ventiszabályzóval, ami vagy tekert teljes fordulaton, vagy ha lehült, lekapcsolta magát (kb. 1 percig, amíg újra fel nem melegedett, hogy aztán 100%-on beinduljon). Nem sok idegesítőbb zajjal találkoztam VGA-fronton mint az. Nyilván itt nem erről van szó, de hogy nem kellemes a ki-bekapcsolgatás egy amúgy csendes környezetben, az tuti, a fix alacsony zaj sokkal kevésbé zavaró szerintem, mint az újra-és újra megjelenő zajforrás.
Senki sem írta itt, pedig tapasztalatból tudom, hogy feszültség visszavétellel rengeteget lehetne csökkenteni a fogyasztáson és ezzel együtt a hőtermelésen - a gyári órajelek megtartása mellett. Az már csak hab a tortán, hogy emiatt a ventik sem pörögnek annyit. 7870 XT-n, 7950-eseken mindenhol szépen mérhető az eredmény, csak a gyártók szeretik bebiztosítani magukat, és túlfeszelni a cuccokat (összeesküvés elméletet nem is gyártok, hogy ez direkt csökkenti a kártyák élettartamát is ugye)...
-
Huhogni tud?
-
proci985
MODERÁTOR
kieg: GPUra van, tobbi alkatreszre nem feltetlenul.
jon a meleg, CFem van es lassitott ventikkel neha 60 fok korul is red screen of deatht kapok. magasabb ventivel ez nincs meg, szoval gondolom valamelyik kartyan alulmereteztek a VRM / ramhutest.
picit erosebb hazventikkel megint nem jellemzo a dolog.
gondolkodtam aftermarketen is, de az accelero extreme IV full cover arban van.
-
Reggie0
félisten
válasz
Dr.FantastiK #58 üzenetére
Pont forditva. Akkor nincs hangja, ha gyenge a vga-d mert a gyengebbek kevesebb hot termelnek. En pl. a 750ti hangjat meg sosem hallottam, pedig valoszinuleg gyorsabb a cf-ed. Na jo, bevallom, hogy a maximalis tuninggal(+135MHz core, +500MHz mem) mar megemelkedett a fordulatszam a minimalis 33%-rol 34%-ra.
Nezzel meg egy tablazatot, hogy a kartyaknak mekkora fogyasztasa van es ahhoz mekkora szamitasi teljesitmeny parosul...(#63) jacint78: Azert manapsag mar a hulyekre tervezik a kartyakat.
-
jacint78
addikt
Nagyon egyszerű, úgy kell beállítani, hogy X hőmérsékletig ne szabályozza, csak lassan pörögjön, majd padló. Akkor csak játékban fog pörögni, akkor meg hadd pörögjön. A manuális szabályzásnál rosszabb nincs, mert olykor észre sem veszed, hogy dolgozik a gép, oszt vagy kigyullad, vagy nem.
-
szab.tam
nagyúr
amikor még voltak ventik a gépeimben, pusztán a létükön kívül csak egy idegesített jobban: a az automatikus ventivezérlés által magától változó zajszint.
ezért mindent manuálisan állítottam.
(csak 1 pl...)hogy elhallgat, megszólal, hangosabb lesz, megint elhallgat. és ezt magától.
naneee... -
Tikakukac
titán
válasz
Nem volt FX5900-ad. Na akkor biztosan nem írnál le ilyet.
-
Petyyyyy
addikt
válasz
Nem csak akkor fordul elő ilyesmi ha húzni kell a VGA-t.
Mikor a 8760-nal játszadoztam ami ref. kártya, akkor is zavaróan hangos volt, pedig alapon ment. Ha custom hűtő van a kártyán, akkor jó eséllyel nem túl hangosak a ventik. Mondjuk a CF nem a csendességéről híres, de ha jó házat fogtál ki, akkor szerencséd van.
Nálam - egy "l" betű -
Dr.FantastiK
őstag
'' Gondolj bele milyen romboló, mikor lopakodsz a legnagyobb csendben és nem csak a faleveleket, ágak reccsenését kellene hallanod, hanem a ventik zaját is.''
az akkor van ha gyenge a VGA-d, es muszáj tulhuzni az egekbe, oszt szetporgi magát a venti-k.
nállam AMD CF van, de mikor a Metro-t tolom max-on akkorsem visitanak a VGA-k !
-
Petyyyyy
addikt
Elég rég volt már, hogy teljesen pontos és korrekt formában olvastam a megfogalmazást, előkeresni meg sokáig tartana. Szóval a leállások nem is annyira, inkább az indulások a megterhelőek a motor számára...mint pl. az autó akksinak is az a legkomolyabb igénybevétel, ha indításnál fel kell pörgetnie a motort. Előbb utóbb nem lesz képes hozni a kellő teljesítményt, ami az indításhoz kell - amortizálódik - és babumm. Nyilván minél kevesebb az indítások száma, annál kevesebbszer éri a magas/intenzív igénybevétel, amikor is a nulláról kell felgyorsítania. Ha állandóan x fordulaton pörög, az sokkal kevésbé megterhelő.
Bocsi, de edzés után nem igazán vagyok szabatos.
Szerk: (#56) Dr.FantastiK - Engem érdekel a csend is. Játékot is 5.1-gyel tolom és nem szeretném, ha pl. tovább kellene hangosítsam, mint amit a játék kíván, csak mert zajos a VGA. Gondolj bele milyen romboló, mikor lopakodsz a legnagyobb csendben és nem csak a faleveleket, ágak reccsenését kellene hallanod, hanem a ventik zaját is. -
TomiLi
addikt
válasz
Kotomicuki #52 üzenetére
"környezetvédelem" És milyen igaz! Elég sok alkatrészre kihatással van, ergo rövidíti az élettartamát (ami amúgy is úgy van tervezve, hogy hamar besz@rjon), így azokat cserélni kell. Ezeket az alkatrészeket, meg nem fáról szedjük, hanem mocskos módon gyártjuk, szállítjuk....stb... Huuuu de "környezetvédelem"....
-
moha21
veterán
Nem tudtam, hogy az indítás így terheli a csapágyat, mondjuk kérdés az indítás/ leaállás száma, mert ha nem kapcsol állandóan ki/be, akkor lehet ugyanott vagyunk a kopással ellenben csendesebbek voltuk. Normálisabb ventilátoroknak meg ki kellene bírniuk több időt annál, mint ahogy egy ventilátor "csapágyasodni kezd".
Persze ez minőségi kérdés, ezért is írtam azt, hogy szerintem az ötlet jó a kivitelezés meg majd idővel kiderül. -
Kotomicuki
senior tag
Az autómotornak sem tesz jót a pirosnál való leállítása és újraindítása, a "környezetvédelem" jegyében:
- a folyamatos üzemnél képződő olajfilm megszűnik, ami fokozott kopáshoz, elhasználódáshoz vezet a gyakoribb indításokkal együtt
- az indulásnál a legnagyobb a motor károsanyag-kibocsátása (a katalizátort is "folyamatos üzemre" tervezték, ekkor a legjobb a hatásfoka)Vhogy így lehet a ventilátormotoroknál is:
- az induláskor még nincs megfelelő olajfilm a csúszófelületek között, ezért akkor jobban kopik (golyós csapágyazásnál kevesebb fordulatszám is elégséges a filmréteg kialakulásához, viszont ez sokkal hangosabb, pláne, ha kopni kezd)
- a megindulás követel nagyobb áramfelvételt, mint a folyamatos üzem (ha érzékeny erre az alultervezett motor, akkor előbb vége lesz) -
Reggie0
félisten
Biztos van rola, a csapagyak vizsgalatara keressel ra, mert azt nyirja. A gepeszek biztos szanaszet elemeztek a kerdest. Viszont az sem mindegy, hogy mekkora a venti indito nyomateka. Altalaban kisebb fordulatszamhoz kisebb inditonyomatek elegendo, hogy ne legyen tullendules, azaz az inditaskor a csapagyat is kisebb terheles eri egy tag fordulatszam tartomanyban uzemelo venti eseten.
-
wetomi
aktív tag
válasz
Kotomicuki #47 üzenetére
Az a 9550-es széria egy kicsit butított 9600 volt jól megnyírt órajelekkel. Elvileg a legtöbb 9550 a gyári 250 MHz helyett szó nélkül vitte a 9600 400MHz-es órajelét. Én sosem tuningoltam, így saját részről megerősíteni nem tudom. Szerencsém volt, hogy akkoriban az még belefért. Nagyobb lépés volt a kategóriák között.
Manapság már 2 fps-enként vannak pozicionálva a teljesítményszintek, értem én, hogy piaci rés, de már a tégla helyett a homoknál tartunk... Most meg itt ülök az IGP-vel 4 éve és nekem elég. -
moha21
veterán
"A több indulás-leállás sokkal megterhelőbb"
És erről van valami tanulmány esetleg? / nem kötekedésképp, de én nem találtam /
VRM/FET rész borda hogyan fűtené fel a GPUt
Nálam az utóbbi időben ami kártyák megfordultak 1 nagy borda volt és nem úgy mint a 2000-es években, hogy külön.
-
Kotomicuki
senior tag
Csak akkor még a tuning alatt legalább 20-30%-os órajelemeléseket értettek - nem úgy, mint most...
- , ezért bőven volt tartalék a kártyákban, így egy-egy ilyen "balesetet" is átvészelhettek a nem húzott VGA-k (is)...
Manapság már annyira ki van centizve minden, hogy bármilyen kis apróság megy is gajra az adott terméken, az egész elszáll - és jó, ha többi PC-alkatrészt nem viszi magával......
Akkor fogok röhögni, ha ezt a manapság divatos 'tervezett elévülést' beépítik az idáig atom-stabil és elnyűhetetlen CPU-kba, APU-kba is!
-
moha21
veterán
Erre van is valami bizonyíték, mert nekem inkább úgy tűnik, hogy az álló ventilátor csapágya kopik kevésbé.
Egyébként a VRAM-okon meg a VRM-eken kívül tudtommal nem hűt mást a ventilátor, ezek meg mint írták összefüggésben vannak a GPU számítási teljesítményével.
Ha valamiért nem így lenne ( én 99%-ban biztos vagyok, hogy így van ), akkor is a túlzottan melegedő VRM-ek vagy VRAM-ok a bordán keresztül "felfűtenék" a GPU-t is úgyhogy az beindulna.
Én az ötletet teljes mértékben támogatom, az idő meg majd eldönti, hogy bírják.
-
wetomi
aktív tag
Anno volt egy Abit Ati 9550 CDT 128 MB-os kártyám, a képen látható gyári "hűtéssel" egyik júniusban két hét után vettem észre, hogy a legutóbbi szerelés után nem dugtam vissza a ventilátor vezetékét a csatlakozóra... Tekintve, hogy addig is működött a gép, csak egy fél szívrohamot hordtam ki. De nem volt utána gond a kártyával. Persze ez bőven más kategória.
-
azbest
félisten
"komolyabb étvágyú cuccokat is kicentizik fázisügyileg"
emlékszem még erre a hírre
A StarCraft 2 káros a VGA-kra nézve
Már akkor is megesett, hogy alulméreteztek dolgokat és szoftveresen fogták vissza, nehogy megsüljön. -
m0h0senator
őstag
En ezt a venti leallast megcsinaltam a giga 7870nel afterburnerrel. 40 fok alatt nem ment majd szepen emelkedett a fordulat a homerseklet fuggvenyeben. Termeszetesen egy jol szellozo hazban ahol friss levegot mindig kapott kartya es a vrm 65 fokos volt....
-
Csabroncka
addikt
Kiváló, de gyanítom, hogy méregdrágák lesznek!
-
TomiLi
addikt
Hova lett a csoda propeller? Mégsem vált be? (nekem volt egy 780-am, ahol kimondottan idegesítő/morgó hangja volt... Szerencsére nem típus jelenség volt, hanem "egyedi" eset. )
-
Speed®
titán
Nyilván nem, viszont képesek megoldani, hogy így is gond legyen..sokszor a komolyabb étvágyú cuccokat is kicentizik fázisügyileg, hogy plafonon üzemeljenek az alkatrészek..miért ne spórolnának ezeken is..már nem hiszek abban, hogy a minőség/élettartam a cél..pont az ellenkezője jellemző sajnos régóta, tisztelet a kivételnek. Whatever..én nem támogatom az elképzelést..de mindenki másképp látja.
-
elistvan
őstag
Nekem tetszik. A leállásokról meg sok kicsi sokra megy. A motor kidöglése pedig gondolom nekik is eszükbe jutott de majd egy a v2-es hűtési megoldásba bevezetik, hogy még egy kör pénzt le lehessen húzni a userekről.
-
Komplikato
veterán
A Strix fejhallgató árát nem tudja valaki? Tegnap belengette az Asus Magyarország FB-n, de sehol nem láttam árat hozz.
-
Ruuwa
tag
FPS-nek kellett volna meglépnie ezt a Strix nevet. Strix Aurum és Tibi tuti rányomulna a bandájával.
-
Malachi
addikt
válasz
sing1ep1ayer #30 üzenetére
gondolj a környezetvédelemre.
sok álló venti, kevesebb kivágott fa!
de viccen kívül, minden jó, ami spórol. a ventik meg a kártya élettartamán belül nem hiszem, hogy tönkremennének.
-
sing1ep1ayer
őstag
Nem értem miért zavar sokakat, ha 20%-on pörög a VGA ventillátora minimális terhelés alatt is. Amennyiben normális kártyája van az illetőnek egy normális házban, akkor az ki sem hallatszik. Akinek meg ótvar kártyája van ótvar házban, az úgysem fog ilyen viszonylag minőségi VGA-t venni sosem, ergo neki édesmindegy kellene legyen.
Mellesleg csatlakozom a 16-oshoz. -
azbest
félisten
Hehe, nekem volt olyan kártyám, amin úgy állították be gyárilag a videobiosban a szabályt, hogy alapból 50%-on pörgette, majd 50 fok - 90 fok közt pár lépcsőben 30%-100%-ot állított
Szerencsére korrektek voltak és a gyártó support oldalán kitöltött hibajegy után kaptam egy javított vbiostArra azért kíváncsi lennék a hírbeli kártyáknál, hogy amikor vissza kell kapcsolni a ventit, akkor azt hogyan oldják meg. Úgy lehet garantálni, hogy alacsonyabb fordulaton pörögjön, ha beindításkor nagyobb fokozatra kapcsolnak és utána vesznek vissza. A fel-fel pörgő ventik elég zavaróak tudnak lenni, ha épp határérték körül van a hőmérséklet.
-
marquuard
veterán
Elég szomorú, hogy erre még csak most kerül sor.
-
Tikakukac
titán
Örömteli, na akkor továbbra is elvagyok a paszív vízhűtéssel, mint már x évvel ezelőtt is.
-
szmissz
senior tag
Na végre! Utálom, hogy 0.0%-os terhelésnél is minimum 20%-on pörögnek a ventik, miközben a gpu szobahőmérsékletű.
-
subaruwrc
félisten
a gpu hőfok egy dolog de vajon a 65 fokos gpu-nál a vrm milyen hőmérsékleten dolgozik ?
jó dolog a halkság de nem biztos hogy minden körülmények között előnyös a 0 légáramlat.
ettől függetlenül az ötlet üdvözlendő.látom másnak is eszébe jutott ez
-
Speed®
titán
Éljen..eddig is imádkozni kellett, hogy gariidőn túl működjenek a mai cuccok, újabb lépcső a tervezett elavulás evolúciójában..nem csak a GPU hűtésért felelnek a ventik..kíváncsi vagyok, kinek fog először elfüstölni a VRM/FET részlege emiatt.
Ordas nagy ökörség..konstans halk ventik és normális borda kell, más nem. -
freestailo
őstag
Azért azt a 6 gigás 780-at elfogadnám, elég lenne pár évig....
-
törölt tag
Nem lehet minden PWM-es ventit 20%-alá vinni, csak a tápfeszültség elvételével.
Rejt némi kockázatot:
Amint kezd elhasználódni szellőztető, időben el kell döntenie az FW-nek hogy rossz e a venti és letiltson, vagy még nem érte el a legkisebb visszajelezhető a fordulatszámot. -
Sinesol
veterán
Adott egy elvileg halk kartya, ami bizonyos höfokig nem inditja a ventiket. Erre megfejelik egy kis tuninggal hogy jobban melegedjen ...zseniális
-
patex1983
őstag
Tényleg bagoly fej/szem alakú a hűtés, annyira nem tetszik...
A ventik leállítása viszont remek ötlet, már ha megfelelően működik minden konfigban, nem úgy mint annó a zero-core...
-
Oliverda
félisten
Hihetetlen, hogy 2014-ig kellett várni ennek a kézenfekvő ötletnek a megvalósítására...
-
stewe2
aktív tag
Ahogy mondod, végre valamelyik gyártónak ez is eszébe jutott, épp időben
Én is gondolkodtam rajta, hogy a MSI GTX750Ti-m mi a bánatnak tekeri a ventiket alapon, 2D-ben 800 rpm-mel, mikor csak 30c°-os a gpu. Inkább lenne 40, csak állnának le a ventik. Így sem hangos, de minek? -
Malachi
addikt
hm, nem rossz, nem rossz. csak aztán jól működjön az a kapcsoló, vagy áramkör ami ezt szabályozza, különben füstölnek majd a kártyák.
-
Pete55555
addikt
Ezt a funkciót az összes kártyának támogatnia kéne, már rég. Kár, hogy csak most kezdenek el vele foglalkozni.
Gondolom lehúzzák róla a lóvét, aztán elkezd szépen lefele terjedni. Mindenesetre jó, és hasznos dolog.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A teljesen új termékcsoport játékosoknak szánt perifériákra és komponensekre specializálódott.
- Milyen processzort vegyek?
- Cyberpunk 2077
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- SONY LCD és LED TV-k
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen routert?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- GIGABYTE 4070 Ti SUPER 16GB GDDR6X WINDFORCE MAX OC - Új, 2 év garancia - Eladó!
- MSI RTX 4070 Ti SUPER 16GB GDDR6X SHADOW 3X OC - Új, 2 év garancia - Eladó!
- MSI RTX 4070 Ti SUPER 16GB GDDR6X GAMING X SLIM WHITE - Új, 2 év garancia - Eladó!
- Gainward RTX 4070 Ti Super 16GB GDDR6X Panther OC - Új, 2 év garancia - Eladó!
- MSI RTX 3070 Gaming X Trio - hibátlan - dobozos - eladó!
- Motorola G34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8500 16GB DDR4 960GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 Gen2 - i7-1165G7 I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I W11 I Cam I Gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest