- Bluetooth hangszórók
- Samsung LCD és LED TV-k
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Steam Deck
- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Pentax DSLR topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Valami baja van a tápomnak
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr Dini
addikt
Megmutattam neki a Windows VM-mem, hogy lássa, ennek ellenére jó okom van azt használni, amit Illetve, hogy mennyivel gyorsabb ráfeküdve a billentyűzetre eljutni egy alkalmazásig (szerintem), mint kilómétereket megtenni a touchpaddel. Nagyjából itt vége is szakadt a beszélgetésnek, csendben nézte, hogy mit csinálok.
Kaptam már olyan kommenteket, hogy jó a linux, de nem lehet rajta mozgó háttérképe az embernek (mondjuk nem értem minek jó az), vagy nem megy rajta a Dolby Atmos effekt, ezeket meg is tudtam cáfolni. Sokan az office-t hiányolják, ami tényleg "hit or miss" kategória, vagy elindul wine alatt, vagy nem. De nekem nem is nagyon hiányzik.
-
Mr Dini
addikt
Nekem személy szerint egyáltalán semmi bajom nincs a parancssorral, sőt. GUI-t csak azért tartok, hogy ne nézzenek különcnek, általában az első dolgom felcsapni egy terminált, és ott kontárkodom egészen addig, amíg többet nem bootol be a rendszer.
Bevallom, a cikk írásával az volt a célom, mint általában mindig, hogy ledokumentáljam magamnak későbbre a tapasztalatokat, rendszerezzem picit őket, illetve az is közrejátszott, hogy kicsit kiábrándultam az Arch-ból és nem szeretek olyan rendszereket használni, amit nem érzek teljesen magaménak. Az Arch-csal kapcsolatban is felmerült bennem jó pár ellentmondás, amire nem igazán találtam választ, ezért megírtam, mint tapasztalat és hála az égnek, rendbe tettétek a legtöbb fogalmat a fejemben a komment szekcióban, amiért marha hálás vagyok!
A KDE kapcsán meg... Abszolút nem negatívként értettem. Korábban i3-mat használtam a laptopomon és volt egy ilyen történetem, hogy a vonaton linuxozva kipécézett magának a mellettem ülő úriember és megkérdezte:
Nincs pénze windowsra, vagy miért használ ilyen használhatatlan felületet?
És ez nem egyedüli eset volt, elég sokan megbélyegzik az embert, hogy vagy kocka, vagy <akármi más>, csak mert linuxot használ. Nem célom másoknak megfelelni, vagy behódolni, amikor tudom, hogy feleslegesen tenném. A lényeg, hogy nekem így kényelmes.
Amit viszont megfigyeltem, hogy egy KDE-t is tartva a rendszeremen egyre kevesebbszer kapom meg ezt a kommentet, van aki teljesen windowsnak nézi az alap GUI-t amit nem is csodálok, mert a Breeze erőteljesen hajaz a wines elképzeléshez. És nekem is nagyon tetszik, hogy a KDE ilyen szinten testreszabható és ilyen profik az alap témái.
A Fedorán is meglepődök mostanság, hogy még azt is elérték, hogy a SecureBoot simán menjen, mert szereztek aláírást. Hihetetlen.
-
Mr Dini
addikt
válasz
#63718632 #24 üzenetére
Köszönöm neked is a kommented, illetve hogy időt szántál a fejtágításomra!
Az openSUSE egy érdekes irány lehet, köszönöm az ötletet! Beletrafáltál, mert azzal konkrétan 0 tapasztalatom van perpill.
A #rant tag meg valóban nem egészen helytálló, szerettem volna valamilyen módon már a címben is hangsúlyozni, hogy véleménykifejtésről lesz szó, illetve ezzel elkülöníteni valahogyan egy picit a többi, általában informatív céllal írott blogbejegyzésemtől. Kiveszem, de még gondolkozom alternatíván helyette. Mert valóban nem rant, de hasonlóra nincs rövid szó...
@berus.berus
Köszi Neked is a véleménykifejtést még egyszer! Hát igen a polkit. Érdekes módon nálam Fedorán a selinux megfogta, amikor 0day volt, ezért is nézek fel egyre jobban rá.
-
Mr Dini
addikt
válasz
#08299776 #19 üzenetére
Köszi a felsorolást! Hát való igaz, hogy a PA felett eljárt rendesen az idő, igazán remélem, hogy a PipeWire teljesen le tudja cserélni majd. A polkit olyan, amilyen, Windows alatt nem igen tudom, hogy létezne alternatívája, tudtommal ott vagy rendszergazda vagy, vagy mezei user és nincs átmenet jogokban, szóval erről nem tudok nyilatkozni. A systemd meg meglepő módon egyre kevésbé használhatatlan szerintem, pláne felhasználói szemmel. Bár az való igaz, hogy mire átnéznek egy bug reportot, az évek kérdése.
ClearType-pal kapcsolatban sincs tapasztalatom, így azt is skippelném. Azonban az energiagazdálkodás nagyrészt a gyártók sara. A linux biztosítana rá felületet... Én is tapasztaltam sajnos, főleg laptopoknál, hogy van az, amit a biosban tudok piszkálni és ki is fújt a tudomány...
A security meg... Hát, biztos, hogy a Windows desktopok terén kevesebb sebezhetőséggel rendelkezik, de tényleg rengeteg enterprise tol bele tengernyi pénzt a kernel fejlesztésébe (hiszen az ő dolgaik is linuxon futnak, belső érdek is), szerintem annyira nem állnak rosszul.
De köszönöm a véleménykifejtést és jó látni ellenérveket is!
-
Mr Dini
addikt
Hát igen, ez ilyen. Nekem nem lenne bajom az updatekkel sem, ha tényleg nem kénye-kedve szerint csinálná. Biztos beállítható, de nekem az a tapasztalatom, hogy egyre jobban eldugják a halasztás lehetőségét.
Azonban adika4444 érvelését is megértem, fontos, hogy a rendszer időközönként legyen mégis frissítve. Talán egy kellemes kompromisszum az lenne, ha hagyna az MS módot arra, hogy a power user telepítéskor eldönthesse már, hogy legyen-e a rendszerén auto frissítés, vagy ne. Ennek ellenére ott tartunk, hogy nem hogy megkérdezi, de egyre nehezebb letiltani a frissítéseket, ha az ember nem akarja.
-
Mr Dini
addikt
válasz
#08299776 #12 üzenetére
Értem. Esetleg ha van időd, érdekelnének azok a dolgok, amik a váltásra késztettek és amik szerinted hanyatlanak. Akár privátban is. Tényleg érdekel, hogy mi az amiben visszafele fejlődik a projekt, mert eddig nekem pont az ellentéte kezd kialakulni. Pláne a KDE és Gnome elterjedésével, egyre windowsosabb az egész élmény szerintem.
-
Mr Dini
addikt
-
Mr Dini
addikt
Ajánlották már, hallottam róla hideget/meleget is, de még nem próbáltam ki, hogy önállóan tudjak róla véleményt alkotni. De mindenképpen tervben van a belakása először majd egy virtuális gépben, aztán meglátjuk, hogy szerepel.
Kicsit az unszimpatikus, hogy mindent a te gépeden fordít, kicsit az már az a kategóriának tűnik így látatlanban, hogy többet modolod a géped, mint használod. Aztán lehet a valóságban nem ennyire borzalmas ...
Bár az tény, hogy ott aztán mindent én rakhatnék össze magamnak. Lehetne musl alapú is az egész rendszerem.
-
Mr Dini
addikt
Már vártam ezt a kommentet is.
Nagyon sok ideig voltam Windows használó is, de mindig azon kaptam magam, hogy az első dolgom az, hogy SSH-zok a távoli szerverre. Most ezért nincs sok értelme számomra winen maradni. Amúgy meg böngészni és programozni bőven jó a Linux is. És ami főként lenyűgözött, hogy sokkal kevésbé melegedett a gép és pl a laptopom Windows-szal 6 óra alatt feladja a harcot, Arch-csal meg lazán ment 8 órát is, ami durva. Meg úgy összességében szerintem a Linux gyorsabb és ma már azért vannak olyan grafikus felületek tőle, hogy dobsz egy hátast tőle. Ha Win és Linux közt kellene választanom, azt hiszem sose térnék már vissza Winre. Az tény, hogy van pár hiányosság, de jelentéktelen a wines ármányokhoz képest.
Viccet félretéve megértem azt, akinek a win jön be jobban, nekem abszolút pozitív csalódás évről évre a linux és nem igazán vágyom vissza. Játékra, zene és videószerkesztésre, illetve egyéb specifikus dolgokra még mindig kényelmesebb talán a win, de amire én használom, arra tökéletes.
De egyébként pont felraktam egy Windows VM-met, hogy kipróbáljam a win11-et. Hát ne tudd meg, 3 órát vártam, míg az NVMe-n lefutott az összes frissítése. Kegyetlen.
-
Mr Dini
addikt
Alapvetően számítottam rá, hogy rossz irányból közelítem meg az Archot és köszönöm az informatív kommentet, pár dolgot sikerült rendbe raknod az értelmezésemben!
Érdekes amúgy, hogy ez a KISS modell (szerintem) nem igazán érződik az installeren. Nem teljesen értem, hogyha más Arch alapú disztróknak sikerült, miért nem csinálnak egy rendes grafikus telepítőt megint a projektnek?
Meg a glibc nem frissítése szerintem elég meredek.
De azt aláírom, hogy teljesen igazad van, a SELinux egy abszolút réteg dolog (pedig milyen jó lenne, ha elterjedne, lásd Android).
OpenSUSE-t még nem próbáltam, Alpine-t viszont igen. Az összes containerem Alpine alapú és marhára tetszik a minimalítása, illetve hogy pl musl-t is tud használni. Bár anno próbálkoztam KDE-t telepíteni, hát nem igazán jött össze...
-
Mr Dini
addikt
Hú ez jó nosztalgikus laptop!
Igen, ezen nem feltétlen futna jól egy mai népszerű disztró, pláne nem a KDE. Bár amiket hallottam a BlackPantherről, szerintem eleve zsákutca az, hogy bizonyos dolgokért pénzt kérnek.
A Puppy viszont tényleg jó cucc, anno azzal kezdtem a NAS mókolást is még a te javaslatodra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bluetooth hangszórók
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung LCD és LED TV-k
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Mazda topik
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB SilentiumPC Signum SG1V TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Commander G41 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S4 Plus TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest