Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz bayarena #152 üzenetére
"a nikon 1 kategoria, egyszeruen ertelmetlen, ott vannak a mobilok a sarkaban es hosszabb tavon be is erhetik."
Abban igazad van, hogy ez eldolt, de hogy teszel fel a mobilra egy 1 Nikkor 70-300-at? Sehogy! Ha masnak nem, ennek van ertelme. De tenyleg tokmindegy mar.
Tudom, ott az MFT, de akkormeg mar ott az APS-C Canon az EF-S obikkal, az M50-M100 abszolut jo gepek, es rohamosan megy le az aruk. Meg merem kockaztatni, hogy olcsobban jon ki az ember, mint az MFT-vel.(#162) MC Pite válasza aginor (#160) üzenetére
Arrol nem is beszelve, hogy nem olcso a LR, foleg ha egy hasznalt fenykepezogephez veszed.[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
tvamos
nagyúr
válasz Geri Bátyó #1 üzenetére
--
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
tvamos
nagyúr
Vegre atrakta a Nikon a gombokat a kijelzo bal oldalarol oda, ahova valok. Foleg az ISO gomb... pont ott van, ahol a D80-on is lennie kene!
Sajnos nem hasznalta ki ezt a ziccert arra, hogy a Canon M50-hez hasonlo tuti csiki-csuki kijelzot tegyen a gepre. Azert az tuti lenne vlogolni is, meg amugy is.
Nagyon tetszik a gep!.. Remelem, hamarosan megfogdoshato lesz valahol!"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
MC Pite
veterán
Indokolt esetben viselek el valamit (abból is jól szellőzőst, terhelést jól elosztós, sok zsebes táskát) a hátamon.
A sluszkulcs, 1-2 kártya, némi kess, 2-3 zabszelet (giantbar), egy 3 decis flakon (esetleg mellé bentre egy kétdecis)-hisz mindig van hol utántölteni, kicsire csukható esőkabát(ami egyben széldzsekiként funkcionál ha felértünk, addig csak jól szellőzős/technikai felsőruházat) az még elfér ebben. Esetleg picike tripod; de inkább vmelyik ruhafélét használom erre. Rajta még egy picire hajtható hosszú ujjas technikai póló.
Ha viszem, X30/X100 a hónom alatt, vagy ha nem kell esőkabi, akkor az vagy aktuális MILC az övtáskában.
A nikon miatt anno mindig hátizsák kellett...Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
aginor
veterán
Akkor te ilyen terepfutó stílusban nyomod. Nekem is van ilyen "elmebeteg" haverom, aki csak egy szimatszatyorral túrázik velünk, meg egy szalmakalappal (hátha eleredne az eső). Meg van a másik véglet is, aki 45l-es táska nélkül nem indul el sehova, és még a tartaléknak is van nála tartaléka. Igazából ha nálam kivonjuk a képletből a fotósmotyót, akkor nekem is elég lenne egy ekkora táska, pláne mivel ilyen "apróságot" még nem kell cühölnöm. Ha fotózási szándékom is van egy túrán, akkor viszem magammal a vázat, hozzá a 12-60-at, mellé a 40-150-et telekonverterrel és pótakkuval, de mivel van még hely a rekeszben, amibe mást nem igazán lehet gazdaságosan elrámolni, így pár szűrő, egy vaku és pár fényformáló is befigyel. Kívül egyik oldalt egy palack víz, a másikon egy kisebb állvány, minden eshetőségre. A normál zsebben meg némi hami, papírok, meg a helyzettől függően esőkabát, kamásli, egyéb apróság. Ez ugyan lehet, hogy soknak hangzik, de a Magas-Tátárában is felszaladtam vele bárhová. FF rendszerrel már több melóm lenne, de okkal tettem le a voksom a 4/3 mellé.
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
MC Pite
veterán
Van turistanavim (montizáshoz, országutizáshoz főként); fényképezek telóval, meg fénykepezővel is. És nem hordok semmit a hátamon alapból (van egy nagyobb övtáskám, 1000-1300 méteres középmagas hegyi túrákra is elég).
Na jó, néha egy kis apróságot azért cipelek: [link]
Ritka amikor (nekem) kell hátizsák; és legalább egy X30at anélkül is szoktam vinni. Amikor DSLRem volt, akkor a táskában volt, is időnként elővettem (2,8as alapzoommal nem kézben/nyakban cipelős súlyban volt). Ha a táskában lapul valami fotós cucc mégis, azaz OM20.(#152) bayarena : Speciel arra gondoltam a nyaralásos rawokkal, hogy középhaladóként/félamatőrként sem nagyon fűlik a fogam a raw feldolgozáshoz. 99,99%-ban jó a jpg eredménye annyira, hogy elég azon korrigálnom (lightroomnál sokkal gyorsabban használható programmal, megtekintés, válogatás közben).
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
törölt tag
Mondjuk nekem pont azért hiányzik a Nikon, mert hideg, semleges, természetes színei vannak és ezt nem akarom elhagyni. Ez az mft vonalon nem igaz se a Panára, se az Olyra, aps-c szinten a Fujira sem. Sony nem tudom hogyan áll ezzel. Nekem kiég a retinám az egekbe tolt színektől, meg a túl meleg színektől is.
Persze millió program van ami rawból kijelölve all importál előre beállított színprofilra, azzal gondolom megoldható akármilyen gépre Nikon színvilág. De mint minden "fotósnak" nekem is megvan az egyediségem és az az, hogy rühellem a szoftveres munkát. Ha belelóg egy kövér ember hasa azt levágom oké, de színekhez, fényekhez egyáltalán nem nyúlok hozzá, ha kiégett az ég akkor az olyan lesz, ha árnyékos az arc egyik fele akkor olyan. Majd lesz egy következő fotó amin jó lesz. Szóval én szeretem a vázból kiköhögött jpg-t.
Ez is egyfajta lustaság.Egyébként az emberek tényleg egyre kényelmesebbek és egyszerűbbek akarnak lenni, ez is az egyik oka, hogy miért nem visznek fotógépet magukkal és nyugtatgatják magukat, hogy a telefon is van olyan jó ezért jól jártak és jól teszik, hogy több kilókat költenek telefonra, mert ez még jobban megnyugtatja őket.
-
aginor
veterán
válasz vakablak93 #158 üzenetére
Akkor én borzasztó ciki lehetek (majd mondom is a haveroknak ) , mert minden kirándulásra/túrára viszem magammal a motyót a hátamon, mint csiga a házát. A táska választásnál is az egyik elsődleges szempont volt, hogy legyen "normál" rekesze, amiben a nem fotós motyók is elférnek.
Ba cy lus: ez nem csak a fényképezőgépre igaz, hanem kb. minden céleszközre, hogy jobban tudja, mint a telefon. Nekem van túra navim is és annak is van pár előnye a telefonnal szemben, holott azzal is lehet navigálni.
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
törölt tag
hanem arról, hogy cipelsz magaddal egy újabb kütyüt
Olyan sok kütyü ma már nincs, amit cipelnének magukkal az emberek, a mobiltelefon jó svájci bicskához méltóan kiirtott mindent. Ha mondjuk elmész nyaralni, térképet, úti könyveket, szótárt ma már simán lehet pótolni telefonnal, az információt ugyanúgy megkapod. Felszabadított egy csomó helyet, és pl. az említett esetben semmiféle hátrány nincs abból, hogy én honnan olvasom ki/le az infót (kivéve, ha elromlik esetleg vagy összetörik), viszont fényképezés terén ordító különbség van egy minőségibb gép és egy telefon között. Kicsit nehezemre esik elhinni, hogy ez előtt 20 évvel az említett plusz dolgok még elfértek, most meg már ott tartunk, hogy egy kisebb, de minőségi fényképezőgép sem fér el pluszban. Ez az, amiről írtam az előbb, mindig van kényelmesebb és kényelmesebb, ezt a végletekig lehet fokozni. Nagyon relatív.
[ Szerkesztve ]
-
vakablak93
őstag
válasz Stauffenberg #156 üzenetére
erre mondtam hogy simán 100x jobb főleg mert én is szeretem ami azokból kipottyan
- ilyen szempontból egy XF-10 tettszik nagyon-de persze ma az a pffujj mi ez kategória...
-de tény ma egyszerűen nem menő fényképezőgépet venni- vagy pedig ciki vagy ha megmondod hogy szerinted nem oké teljesen ami kijön egy telefonból... még akkor is hogy a legtöbb átlagembert megkérdem aki a telefonját imádja és tisztában van a ténnynel hogy jobb egy fényképezőgép...
-amikor meg kapok emailben pár telefonos raw-ot a havertól hogy csináljak mán vele valamit akkor az agyam dobom el mikor megnyitom őket és nem jó értelemben.157 aginor: értjük mit mondasz de attól még a kijelzőre 2x az ujjammal odapötyinteni , nem több mint a telón az appot megnyitni és odapöttyinteni...nem kell annál többet tenni...
és tartom hogy az emberek egyszerűen inkább cikinek érzik szembemenni ezzel a teló az menő felfogással.[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz Stauffenberg #156 üzenetére
Azt nem akarjátok megérteni, hogy sok esetben nem arról van szó első sorban, hogy a képek elkészítése melyik megoldással mennyi energiába kerül, hanem arról, hogy cipelsz magaddal egy újabb kütyüt, amiért pénzt adtál ki, elhagyhatod, tönkre mehet, ellophatják, energiát kell beletenni a tanulásába, és az emberek egy jó része elkönyvelte, hogy a fotózás amolyan varázslatféle és nem tud vele megbirkózni, vagy nem is akar. És akkor még nem is említettük az igényeket, mivel a legtöbb embernek a felhasználási területeire és igényeire bővel megfelel egy telefon is.
Ezzel a folyamatos szajkózással Ti ugyanolyan keményfejűek vagytok, mint a másik oldal.. Legyen mindenkinek úgy jó, ahogy hiszi, nem lehet mindenkit megtéríteni. Ahogy a régi oktatóm mondotta volt mindig: "mindenki úgy ba**ik ki magával, ahogy akar".Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz vakablak93 #154 üzenetére
Tegyük hozzá, hogy egy Fujifilm úgy színes-szagos, hogy közben nem szar.
-
kovsol
titán
Barátnőm mobillal fotózott eddig, és vett magának egy Canon M100-t.
RAW+Jpeg módban lövi a képeket, így mikor hazaérve válogatva lát esetleg még fantáziát egy képben ott a RAW-on tud még módosítani, ahol megfelelő a kamerából kieső jpeg ott meg azt használja. Így élvezi az előnyét mind a kettőnek.Vett magának egy állványt is, és nagyon szép képeket lőtt tűzijátékról is, meg esti hosszú záridős képeket is szereti. [pl] 100e Ft -os kitről van szó, és szerintem egy hidat képez a mobil és a komolyabb fotózás között.
[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
törölt tag
válasz bayarena #152 üzenetére
Jól leragadtál a Nikon 1-nél. Én meg arról írtam, arra próbáltam utalni, hogy kifejezetten sok okát nem látom, hogy valaki, aki addig külön fényképezőgépet használt, áttérjen mobilra, mert az nem igaz, hogy órákat kell utómunkára pazarolni, hogy látványos legyen az eredmény (ha egyáltalán kell utómunkázni, de ha kell is, azt is meg lehet oldani gyorsan, ha a látványosság, "színes-szagos" eredmény a cél). Csak az az igazság, hogy az emberek szeretnek végtelenül elkényelmesedni, mindig van még kényelmesebb és még kényelmesebb. A filmes időszakban, ha valaki utómunkát akart a képen saját ízlése szerint, egyrészt sokkal korlátozottabb lehetőségek voltak, másrészt sokkal több pepecselést, odafigyelést igényelt, az tényleg komoly meló volt. Ma egy programban pár csúszkát kell huzigálni utómunka címen: ami 10-15 éve még jó volt, sőt megváltás, ma már óriási nyűg, külön fényképezőgép, még ha amúgy használható jpeg-eket is képes kiköhögni magából, és teljesen használható az automata módja, szintén nyűg, mert a fotózásban is "okos" mobil a fantasztikus algoritmusával még egyszerűbb. És természetesen muszáj követni a trendet, mindig a még könnyebb, még kényelmesebb felé kell menetelni.
[ Szerkesztve ]
-
bayarena
aktív tag
válasz #56474624 #150 üzenetére
Persze, de ne magadbol indulj ki. Itt most mi nem a minosegrol beszeltunk meg a kozep/halado felszerelesekrol. Hanem hogy barmennyire is hianyzik 1-2 embernek a nikon 1 kategoria, egyszeruen ertelmetlen, ott vannak a mobilok a sarkaban es hosszabb tavon be is erhetik. Az emberek nagy resze azt se tudja mi az a raw. Nekik a mobil jobb. Ennyi.
-
Stauffenberg
nagyúr
Már bocs, de ezt a magyarázatot egyik segghülye agyhalott fogyasztótól sem fogadom el (ne vedd magadra, nem neked szól). Egy okostelefont beüzemelni és belakni (szinkronizálások, appok letöltése, bloatware-ek letörlése ha lehet, beállítások személyre szabása, stb) egy nagyságrenddel komplikáltabb feladat, mint egy fényképezőgépen a módválasztót rekeszprioritásra tenni Auto ISO mellett és az egyetlen felhasználóra háruló feladat az expozíció kompenzációs tárcsa tekergetése. Azért sem gondolom ezt megugorhatatlan feladatnak, mert mobillal fotózni 100%-ban ugyanezt jelenti (mivel a legtöbb modellben fix rekesz van, így lényegében rekeszprioritást jelent ott is az automata mód és amikor a kijelzőt simogatod, hogy "világosabb" vagy "sötétebb" legyen a kép, az is csak expozíció korrekció). Aki be tudta üzemelni az okostelefonját, attól nem fogadom el, hogy egy hobbi fényképezőgéphez hozzá sem tud szagolni. De ismétlem: A mobil praktikuma érvként nekem tökre átjön, de sokaktól hallom ezt a teljesen értelmi fogyatékos gügyögést, hogy "hát nekem egy rendes fényképezőgép már túl bonyolult lenne". Minden évben új mobilt venni, mérhetetlen tempóban fogyasztani és az emberiséget belefullasztani az elektronikai hulladékba viszont elég könnyen megy, mert egy marketinges csapat azt ígérte, hogy idén már lehetsz még hülyébb a fotózáshoz, mint tavaly.
(#145) Ba cy lus: Azért a kamera Jpeg mellett szólhatnak még a dinamika korrekciós módok, amik kicsit behúznak a csúcsfényekből és emelnek az árnyékos részeken, jellemzően sokkal jobb minőségben, mint ahogy a mobilok vért izzadnak a feladat felett. Ha jól dereng (sosem használtam) Lightroomban is van valami egyklikkes feljavító funkció, ami talán rá is ereszthető a teljes importra, de ha a kamerából is eleve jól használható Jpeg esik, akkor feleslegesnek érzem egyáltalán elindítani is a képszerkesztő szoftvert. Ha szereted csinálni a Lightroomban piszkálgatást az tök jó, csak ugye a felvetés az volt, hogy egy mobil vagy fényképezőgép hoz jobb "egyklikkes" végeredményt, amit már nem kell toszogatni.
(#147) Fehér Farkas: Hát mert a mobilok olyan színhelyesek szoktak lenni? Még mindig ott tartunk, hogy sok mobilban nincs rendes kalibrált mód. Nekem OnePlus van és itt van D65 fehérpontra kalibrált sRGB és DCI-P3 is, de ezt még mindig sok gyártó leszarja. ahol meg adott, ott is csak az használja, aki tudja is mire szolgálnak.
[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
válasz #56474624 #148 üzenetére
Nyúlna a tököm a rawokhoz nyaraláson/után. Ovfnél még előfordulgatott, hogy kellett, de (Fuji) EVF-es gépekkel ezerből ha egy rawot lövök. Az élő keresőképpel és a 0,4s visszanézéssel már látszik ha nagyon el van rontva (teszem hozzá hogy a fine jpgbe is bőven van tipikus korrekciókra tartalék).
Ha már ismerjük a vázat(mint pl hogy az ADL vörösíti párom barna haját; bár azt pont nem rémlik hogy lehetne utólag kapcsolni mint pl fujinál) max munkajellegű képeknél kellhet, vagy amiről tudjuk hogy még gyúrni akarjuk.[ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
törölt tag
válasz Stauffenberg #141 üzenetére
LR-ban is gond nélkül rá lehet ereszteni egyszerre többszáz képre egy "színes-szagos" beállítást, aztán már csak exportálni kell, addig meg nem muszáj a gépnél lenni, míg ez eltart, szóval látványos eredményt ezen az úton is elég gyorsan el lehet érni, nem kell ahhoz mobil. Arról nem is beszélve, hogy egy dedikált géppel "parasztvakítani" is jobban lehet, sokkal hatásosabb képeket lehet kihozni. Ha pedig megtartjuk a RAW-ot, később még mindig hozzá lehet nyúlni a jobban sikerült képekhez, és rendesen megcsinálni.
[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz Stauffenberg #143 üzenetére
Na, itt fején találtad a szöget. Nem akarásnak, nyögés a vége. Ha valaki nem tud/akar olyan szinten sem belemélyedni egy használati tárgy üzemeltetésébe, hogy legalább az automata módot be tudja kapcsolni és exponálni, az nem a készülék hibája. Saját ismerősi körömből is kiindulva, már néha az is gond, hogy megértsék, hogy az expógomb kétállású. Ugyanakkor azt is tapasztaltam, hogy pl. volt barátnő, miután összekerültünk, szépen ki tudott kupálódni annyira gond nélkül, hogy beállított gépet a kezébe lehetett adni félautomata módban is, és gond nélkül tudta használni, tehát nem lehetetlen a dolog. A probléma inkább az, hogy nincs rá hajlandóság, ezen pedig nem tudsz segíteni, de igazából nem is kell, így működik a világ. Ezek után, ha valaki ennyire nem merül bele a dolgokba, akkor neki valóban jobb választás egy komolyabb telefon, és itt most nem a képminőségről beszélünk, hanem a kényelemről és praktikumról.
-
arn
félisten
válasz Stauffenberg #141 üzenetére
a piac mar megadta a valaszt, igy eleg meddo vita.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Stauffenberg
nagyúr
Ráeresztesz a kamerán belüli Jpeg-re egy tetszőleges színprofilt, igény esetén egy kicsit csavarsz a kontraszton és a szaturáción, máris ott a színes-szagos kimeneted. Nem kell szükségszerűen naturálisnak lennie az eredménynek.
Nem tudom ki beszélt itt nyaralások több száz RAW fotójának feldolgozásáról. Én hiába vagyok hivatásom szerint is fotós, a bánat fogja egy nyaralás anyagát LR-ban kigyurmázni, ezért mentek RAW + Jpeg-et és ha használható a Jpeg motor, akkor egy árva darab RAW-hoz sem nyúlok hozzá csak ha okvetlenül muszáj (de általában nem az), azonnal készen vannak a családon belüli megosztásra és a leválogatott 10-15 darab a nyomtatóba küldésre.
Tényleg nem értem ezt a beszélgetést, mintha olyanokkal vitatkoznék, akik 10 éve fogtak utoljára a kezükben fényképezőgépet és még sosem lőttek Jpeg-ben valami újabb vázon.
-
PuMbA
titán
válasz vakablak93 #136 üzenetére
Értem, hát ezek már tényleg elég régi gépek lehettek Ma ez már nem probléma, használtan veszel 70k-ért Canon M100-at ami kicsi, a kezelőfelülete a legegyszerűbb, minden az érintőképernyőn van, nincsenek fizikai gombok és mobilos felhasználóknak is szánják feljebb lépéshez. Dual Pixel AF van benne, tehát ha odaérintesz ahova fókuszálni akarsz, akkor ugyanúgy pillanatok alatt odaugrik a fókusz, mint egy telefonon, miközben ötször jobb a képminősége.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz Stauffenberg #132 üzenetére
epp ez az, hogy egyre kisebb a kulonbseg, es egyre tobbet kell raaldozni, hogy latvanyos legyen a dedikalt kamera elonye. plane, hogy:
* a fotok nagy resze a nezokepen sem jut at, szvsz teljes kepernyon is alig nezi vki
* a dedikalt kamera arra van belove, hogy a valosagot adja vissza, az emberek meg vmi szines szagos dolgot akarnak, ezt megkapjak azonnal a mobiltol. kameraval utomunka nelkul nem lehetsegesszoval a josag megitelese is erosen szubjektiv, a tobbsegnek a kameras kep jo, sot a fenti szempontok alapjan lehet jobb, mint amit a kamerabol kipottyano utomunka nelkuli. sok fotozo a fenykepezo alapjait sem akarja megerteni, nem hogy utana meg swt vegyen, aztan heteket toltson a nyaralos kepek rawjaival. lefotozza, megosztja, ennyi a tortenet.
de oszinten szolva mar nekem is egyre szukul azoknak az esemenyeknek a sora, amivel arra karhoztassam magam, hogy a csalad helyett a roluk keszult fotok feldolgozasaval toltsem az esteimet.
jobb? nem... megfelelo? igen. ez a kulonbseg.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
vakablak93
őstag
válasz Stauffenberg #135 üzenetére
igen értem mire gondolsz, ne haragudj, kissé elmentem másfelé, csak arra akartam ezzel célozni hogy az ezt bekajálók szerintem nincsenek olyan sokan-legalábbis én nem sokkal találkoztam eddig
-
t72killer
titán
válasz Stauffenberg #135 üzenetére
Őszintén a mai telefonárakat nézve nemigazán értem sokak nyafogását a "plusz anyagi ráfordítás" témában. Kiad 2évente 300eFt-ot egy telefonért, amit aztán pókhálósra törve a kutya se vesz meg tőle, de a 10évig minden telót garantáltan überelő 200eFt-os fotós kit "drága" .
A telefon vs normális szenzorméretű fotógép témában egy érvet tudok értelmezni, az a kényelem-hordozhatóság. Nyilván melóba menet v családot ide-oda szállítgatva nem akasztok a nyakamba egy 6kilós 5DmkX +2.8/24-70 +2.8/70-200+3db stúdióvaku kitet, ez érthető.
No mind1, vissza a nikon APSC MILC témához, aminek nagyon örülünk, hogy végre létezik...
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
vakablak93
őstag
nem ere céloztam, amit írsz azzal én is egyetértek, én olyanokra gondolok mint amikor menüben léptetés vagy hasonlók lassan reagálnak, pl fogta mmár oylan gépet, ami ha bekapcsolva rajta volt a lencsesapka akkor utána 4-5 másodpercig kínlódott a fényméréssel, vannak gondok a menüben mozgással stb , vagy mikor érintésre akartam egy gépen Af-et állítani és volt egy fél/1 másofperc késés....mire oda tette a fókuszt -ez simán lassú és egy telósnak irritáló- EZT nem fogod megmagyarázni egy telefon fannak mert ezeket kinőtték a telefonok- egy hosszú záridőt meg elfogadnak, én sem értem a logikát de így gondolkodnak.....vagy egy csomó kütyü csatlakozik fél pillanat alatt a telókhoz, de a fényképezőgpek appjai azért nem a legjobbak ma sem....
egyébként pár barátom vett valami sony dslr-t valami A68 asszem, este fél percig nyomogatják rajtuk az exponálógombot mire valahol elkattan..-szóval van ilyen is.... -
Stauffenberg
nagyúr
válasz vakablak93 #133 üzenetére
Igen, csak nem erről volt szó. Nem azokról beszélek, akik tudják mi a különbség egy mobil és egy rendes fényképezőgép között, de kényelmi okokból a mobillal is beérik (lásd még: m4/3 vs. Full Frame ugyanez a párhuzam).
Arról a kijelentésről volt szó, hogy a mobilkamerák és a mögéjük pakolt algoritmus jobb eredményt hoz egy laikus amatőr kezében, mint egy bármilyen mai DSLR/MILC, ezzel nem értek egyet. Még a Jpeg motorja miatt sokat szidott Panasonic is jobb kimenetet gyárt vázon belül, mint bármilyen Google Camera vagy Huawei AI trükközés, mert megoldja szenzorból a dinamikát, érzékenységet és a többit. Hogy aztán ez ér-e valakinek anyagi ráfordítást, meg +1 kütyüt amit magával vihet az tök más dolog.
-
PuMbA
titán
válasz vakablak93 #133 üzenetére
"az egyetlen baj hogy lassú, a mai villámgyors okostelefonok mellett- simán idegesítő a használata"
Mi lassú? A mai telefonok, amik összerakják a 6-8 képet pont, hogy lassabbak, mint egy belépő DSLR, aminél lenyomod az expógombot és 0,3 másodperc múlva kész a kép. Mostanában láttam a Pixel 3A-t és az olyanokat ír ki sötétben, hogy tartsd ki a telefont 1-2mp-ig, mire elkészül a kép meg hasonlókat. Na ez az idegesítő.
[ Szerkesztve ]
-
vakablak93
őstag
válasz Stauffenberg #132 üzenetére
én elég sok embert ismerek, aki oda van a telefonjáért és nem is gondolkodnak a kamera miatti évenkénti újabb csúcstelefon vásárlásán hanem egyből beleugranak, de a többség ha megkérdem azt mondja tisztában van vele mennyivel jobb egy rendes gép, csak éppen a szekrényben ülne, mert telefonképernyőni méretben nézik meg, meg mert minek kínlódjon a telefonra pakolásásval a képeknek- a másik csoport meg akik nagyot csalódnak valami lassú dslr-ben amit belépő szinten vettek, mert valaki osztotta nekik az észt hogy azt kell venni....-
egyébként ezt meg is értem, sok belépő gépnél amik mint fényképezőgép szuperek mint pl az ominózus teszt alanya amire a belinkelt kommented írtad...az egyetlen baj hogy lassú, a mai villámgyors okostelefonok mellett- simán idegesítő a használata , függetlenül attól hogy ami kijönne belőle (főleg a fuji a filmszimekkel lehetne igazán király a annak aki teló mellé venné...) mennyire szép.
-
Stauffenberg
nagyúr
Valamit nagyon félreértesz, nekem rendben van az átlagember szempontrendszere, csak az bullshit, hogy az algoritmus jobb fotókat fog kiköpni, mint egy rendes gép + nagyon alapszintű tapasztalat. Ez önámítás és a mobilgyártó marketingesek elégedetten csettintenek, miközben lenevelik a fotózni vágyókat arról, hogy 30 percet rááldozzanak az életükből 1-2 Youtube tutorial megnézésére, cserébe súlyos felárakat elkérnek az eggyel jobb telefonért, amiben már benne van Az A Kamera, ami már azt ígéri te leszel a következő Ansel Adams. A helyén kezelve a mobilfotózás egy nagyon kényelmes, szuperkompakt, mindig nálad lévő dolog, nincs is vele baj. De ez pont olyan, amikor valaki egy M4/3 szettel vakerál arról, hogy simán kiváltja a Full Frame rendszert. Nem váltja, csak egy kompromisszumot kínál arra, ha a méret-ár-hordozhatóság fontosabb szempont más jellemzőknél.
Az árak meg relatív, úgy veszik az emberek a 700-1000 euró körüli mobilokat fotózásra, mintha nem lenne holnap, ugyanennyiből már kijön egy alap MILC szett, ami se nem nagy, se nem drága (egy jobb mobilhoz képest) és leiskolázza a csúcsnak misztifikált algoritmusokat. Öcsém több évnyi flagship mobilos fotózgatás után újított egy GX80-ra (~150k kitben újonnan, használtan meg bőven 100k alatt) és ég meg föld a különbség saját elmondása szerint. Nem viszi mindenhova ezt sem, de ha elmegy a barátnőjével csak egy laza sétára a városba, nyaralnak, eseményekre járnak, akkor nála van, nem nyűg cipelni. Azóta a barátnője is vett egyet és imádják.
Ha valaki idáig sem akar eljutni (önszántából vagy mert elhitte a marketing bullshitet), azzal sincs baj. Csak ne tápláljunk már egy téveszmét, hogy a full amatőr jobban jár a mobillal. Azzal jár legjobban, ha megismeri a lehetőségeit és egy nagyon kicsi energiát beletesz a tanulásba, az még csak pénzbe sem kerül és fájdalmat sem okoz.
-
arn
félisten
válasz Stauffenberg #127 üzenetére
persze, hogy jobb, csak milyen aron?
+ 1-2kg cucc
- par ezer euro
+ x ora munkafotoskent komolyan nem ertem, hogy mit nem lehet az atlagember szempontjain megerteni. olyan, mintha azt bizonygatnad, hogy milyen fasza az xy sportauto a palyan, mikozben az atlagember csak varosban megy vele, leer a spoiler, raz a futomu es 20 litert eszik szazon. jobban jar egy "varosi", olcso autoval akkor is, ha palyan sehol se lenne.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
-
bayarena
aktív tag
válasz Stauffenberg #127 üzenetére
Persze, egyet értek, de akinek nem felel meg a mobilos fotózás, többet akar, szerkeszteni akar, áldozni szeretne rá, mert jobbat akar, az nem is egy Nikon 1re vált, hanem komolyabb szintre.
A Nikon döntése alapján nagyon kevés ember az, akinek több kell a mobilnál, de nem kell több a Nikon 1 szériánál... -
Stauffenberg
nagyúr
válasz #56474624 #124 üzenetére
A mobilos algoritmusok valahogy minden fényképezőgépes hírhez befészkelik magukat. Véleményem a témában:
A kissé odapörkölős stílus nem nektek, hanem az akkori vitának szól. Nem gondolom, hogy egy fotózáshoz nem értőnek a megoldás a hozzá nem értés fenntartása lenne csodálatosnak mondott algoritmusokkal. Minimális alapokkal (egy-két Youtube tutorial videóval gazdagabban) egy bármilyen mai fényképezőgéppel sokkal jobb eredmény hozható ki. Ha valaki megelégszik a mobilos algoritmusokkal is, hát lelke rajta, csak ne legyen már az előadva, hogy előbb csinál jobb fotót velük a laikus, mint rendes géppel, mert ez csak önámítás, mert amikor az algoritmus is kétségbe esik, akkor igényli az emberi beavatkozást.
-
törölt tag
válasz bayarena #123 üzenetére
Az mas kerdes hogy ha elkezdesz utofeldolgozni a 40D-vel is, akkor tudsz jobbat talan
Na ne már, hogy "talán".
A vegeredmeny az, hogy egy gombnyomasra jobb eredmenyt ad.
Kérdés, hogy milyen témára. Nem hiszem, hogy ez így általánosan kijelenthető.
Meg aztán nem mindenki szereti a telefonok algoritmusait sem, hányingert kapok a túlélesítéstől.[ Szerkesztve ]
-
bayarena
aktív tag
Mindegy hogy mi modon, tobb kep, utofeldolgozas stb. A vegeredmeny az, hogy egy gombnyomasra jobb eredmenyt ad. Az mas kerdes hogy ha elkezdesz utofeldolgozni a 40D-vel is, akkor tudsz jobbat talan, de a kezdok nagy resze, meg akik vennek a Nikon 1 szeriat nem profi kepfeldolgozast csinalnak.
Ilketve a masik kerdes a gyorsabb szoftveres fejlodes a mobiloknal. Hosszabb tavon gondolkozott a Nikon is es nem adta ki. -
arn
félisten
válasz #89309696 #121 üzenetére
A leskalazas sem hulyeseg. Egysegnyi meretbol tobbet kihoznak belole, meg ne feledjuk, hogy a kompaktokat, amiket valtottak azokban sem volt tul nagy szenzor.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ja, az utólagos szoftveres munka az amiben különbség lesz inkább.
A telefon a kép elmentésekor lefuttat egy XY algoritmust ma már jellemzően több expon egyszerre, aztán gyúr belőle egy fogyasztható képet, egy kezdetleges utómunkának is hívhatjuk, csak nem mi dolgozunk a szoftverben.
Míg a 40D csak elmenti azt az egyet ahogy van natúrba. Itt lesz a különbség.[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz bayarena #117 üzenetére
Haver 350D-je jobb képeket produkál, mint az S7e-m. Pedig az is eléggé őskövületnek számít dslr fronton.
#120: igen, dinamika lesz belőle, de részletesség nem. Mióta 4k monitorom van a szemfolyatós fullHD helyett, sírni van kedvem, ha a telóról feltöltök pár képet. A HDR-shot egyébként nem tudom, mennyire fájlalja, ha mozog a téma?
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz bayarena #117 üzenetére
[link] Válaszd ki az XS Max-ot és a 40D-t. A 40D-nek nagyobb a dinamikája, szóval a RAW-ból biztosan több dinamikát hozol ki, mint bármelyik mobil egy képéből A mobil csak akkor nyerhet néhol, ha több képből rakja össze a képet komputációs módszerekkel.
[ Szerkesztve ]
-
bayarena
aktív tag
-
t72killer
titán
válasz #56474624 #114 üzenetére
Mobilban eleve a fizika megerőszakolása a gond. Akik bedőlnek a 10+MP (manapság már 40+a divat) dumának, életükben nem hallottak még a Rayleigh kritériumról.
Pakolhatnak 20 gigapixelt is egy 1/3"-os szenzorra, az a telóra férő f/1.7-es lencsével akkor se fog 2MP-nél több részletet produkálni, ha a lajka CTO-ja személyesen csiszolja a fluorit lencsetagokat hozzá.
-
arn
félisten
Jajj ne izeljetek mar... a 2000es evekben is hasonlo temakat fotoztunk. Azokkal is meg lehetett sokmindent loni. En speciel kreativabb fotokat csinaltam a limitaltsag miatt.
-
törölt tag
-
arn
félisten
válasz t72killer #110 üzenetére
A ketto nem zarja ki egymast, mobillal sem kell mindent lefotozni :) de el kell fogadni, hogy minel elerhetobb, annal tobb foto keszul. Dedikalt digitalis geppel ia nagysagrenddel tobb fotot csinalsz, mint egy filmessel csinalnal.
-
t72killer
titán
-
törölt tag
Bírom, ilyen híreknél mindig előkerül a mobilok témája. Azt elhiszem, hogy az átlag embereknek simán kiváltja még a DSLR-t is. Mostanában elő-elővettem a régi Nikon D200-asom, ami egy 13 éves DSLR, kíváncsi lettem, mit tud ma. Nyilván megvannak a maga hibái, amit az embernek meg kell tanulnia kezelni, de nincs az a mobil, amivel akár csak a közelébe lehet férkőzni az elérhető (ezt itt fontos hangsúlyozni, mert az utómunka is hozzátartozik a minőségibb fotózáshoz, tetszik vagy sem) képminőségének, semmilyen tekintetben. A 10 megapixel valóban 10 megapixel, nem úgy néz ki, mint egy pár megapixeles kép felskálázva 10-15-20 megapixelre.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz #89309696 #106 üzenetére
A fuji kb annyival dragabb, amennyivel jobb. Ha 50est szereted, a 35 1.4el odaig lennel, csak keress hozza egy olcsobb kifuto vazat (t20, vagy vmi ilyesmi).
-
törölt tag
Nem volt az rossz, nekem nagyon bejön most is. A szenzoruk elavult, a Sony féle szenzorok úgy elhúztak mellettük, mint a huzat már akkor is. Ha azt kapták volna meg, meg normálisabb obikat és árat akkor nem hasal el ennyire. Annak idején a villámgyors pdaf is sokat nyomott rájuk, de ma már az az előny elmúlt.
Jobb fotós telefonjaim voltak, azokról váltottam át és hatalmas előrelépés volt a kitobival is. A fix f1.8-as 50milissel pedig megint nagyot ugrott a képminősége. Csak már öreg meg szeretnék előre lépni, illetve akarok egy 100-130 mili körüli fixet is, és ehhez a géphez csak egy van ami bazi drága. Meg egyébként se lenne kedvem már költeni rá ennyi idősen, meg mert a legutolsó generációs szenzoruk is elavult. Így le is fogom cserélni karácsony tájékán inkább.Simán maradnék 1 colon nekem elég az a szint (bár a mélységélességgel küzdeni kell ez nagy hibája), ha cserébe olcsó volna, de nincs gép már köré és ha lenne is nem volna olcsó. Kompakt meg nem kell, én szinte mindent 50 milin fotózok, a filmes korszakban arra állt rá a retinám és emiatt fixobit rögtön dobom is rá és az mindenképp nagy különbség egy kompakt géphez (pl. Sony RX100 ha már említve volt).
De ebből mft lesz úgy is használtan, jó lesz az, bár a Nikon színvilág hiányozni fog. Az mft-nek is jót tenne, ha volna konkurens 2-es cropon, mert nagyon megültek. Aztán ha ők is elhasalnak akkor maradnak a drága aps-c gépek vagy ha olcsó lesz akkor durván lebutítva, én nem szeretném ha a választék a végén annyi maradna, hogy telefon meg drága belépő haladógépek. Ezért sajnálom a 2x crop meg a 2.7x crop (1") eltunyulását/megszűnését. -
törölt tag
Ez a sok kamerás felépítés kényszer, a régi telefonok dagik voltak és volt hely nagy szenzornak, ahhoz való nagy obinak, nagyobb gyújtótávnak, optikai zoomnak. De az az éra hamar elhasalt, mert a telefonoknál a vékonyság, a bazi nagy kijelző meg a minél nagyobb akku lett a fontos, meg minél több minden hülyeség belepakolása. Ebbe nem tudnak már csak sok kicsi kameramodult rakni, ha akarnának sem férne el egy 1 colos szenzoros modul lencserendszerrel. Inkább beleraknak egy átlagos, egy széleslátószögű meg egy zoom lencsét ezzel megadva a látószögek leggyakoribb méreteit, a szoftver meg együttesen használva okoskodik mélységélességet belőlük, fokozatmentes zoomot, meg részletesebb, sötétben jobb képet igyekszik produkálni. Esetleg mellé kerül még egy negyedik modul is ami extra dolgokat mér kisegítésnek.
Fejlődnek ezek szépen, csak közel sem annyit, mint a marketing bullshitek hitetik. Az a baj, hogy ez a szar telefonos éra kiöli az olyanokat, mint a Nikon1 és az összes társa ami ég és föld ahhoz képest és veszélyezteti az mft-t is. Telefon kijelzőn lehet, hogy nem, sőt a telefon azon a kijelzőn nézve szebbet fog csinálni, de abban a pillanatban, hogy ki akarom nyomtatni vagy meg akarom nézni a TV-n már el is hasalt a sztori a telefonnal.
Én még mindig röhögök rajta, mikor kiadnak egy telefont Xenon vakuval, hogy mennyire atyaúristen. A K800i-m is tudta már. 12 éves telefon... De gondolom a kondik nem fértek el a vékony telefonokban azért a ledet erőltetik máig.[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Kapcsolódó: A Kipon úgy fél éve bejelentette a Canon EF-> Nikon Z AF adapterét. Azaz úgy tűnik elég lesz canon lencséket gyűjteni, az ember váltogathatja a vázakat szabadon.
-
t72killer
titán
válasz hibavissza #102 üzenetére
Ennyi, a HSZ-em második feleként ezt kellett vna írnom
-
-
MC Pite
veterán
Frászt, csak a marketing. 6-8 éves Nokia telóimat nem érik be az idei csúcskanerás mobilok sem, messze nem!
Nincs igazi verseny, épp most volt főoldalas teló (Op T7) aminek fél colos pixel bininges szenzora van, a korábbi hasonló tekómhoz képest katasztrófális vicc. De a kompakt sonykhoz képest is le cannak maradva...
Parasztvakítás, 1 jó helyett 3-5 gyengébb kameramodult pakolnak fel.[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Igen, fényes nappal teljesen okés képeket csinálnak a mobilok - hozzátéve, hogy ezeknek a képeknek a 99.99%-át tenyérnyi mobilkijelzőn is "fogyasztják", tehát az igény (=fizetőképes kereslet) ki van szolgálva.
A csereoptikás rendszerek gyakorlatilag a 4kTV-kre dolgoznak.
-
arn
félisten
válasz t72killer #97 üzenetére
lehet hwes oldalrol sose fogjak meglepni, de swes oldalrol, es az utomunka automatizaltsagat illetoen legalabb ennyi elonyuk van... ami baromi sokat szamit. egy normal fenyviszonyok kozotti dummy slr+kitobi jpghez sosem nyulok feldogozashoz kepest mar most is sokkal latvanyosabb kepeket csinalnak.
-
-
t72killer
titán
Igen, és egy 10-14MP-es, nem zaj/dinamika sztár szenzor nem olyan óriási ugrás egy jobb mobilról. Az rx100-ak azért odavágnak még fél FÉ-t.
#96: a mobilgyártók ugyanazzal a sz.r nagyonmax 1/2.3"-os szenzormérettel dolgoznak, mint 10 éve. Attól, h dől belőlük a marketing meg a megapikszel, ezek sose fognak felnőni egy normális 1"-os szenzor közelébe. Más kérdés, h a vásárló egyelőre bekajálja - de sztem előbb-utóbb a vásárló is rájön, h átb.sszák az 1000€-s, 2éven belül elavuló telefonokkal.
[ Szerkesztve ]
-
bayarena
aktív tag
Plussz a mobilok piaca nagyon gyorsan pörög, sok gyártó van, sok fejlesztés, minden évben vmi erősebb cucc stb..szóval ezzel szerintem hosszabb távon nem tudna versenyezni egy Nikon ahol ezer másra kell figyelniük és versenyezniük. Túl kis piaca lenne, nem hozna pénzt.
Abban biztosak lehetünk, hogy racionálisan átgondolták, és nem véletlenül szüntették meg.
Ebben a szegmensben a mobiloké a jövő. -
arn
félisten
válasz t72killer #94 üzenetére
itt a mobilok a legnagyobb konkurencia... minel kisebb a kulonbseg a kepernyos meretnel, annal inkabb potyog ki az alsobb regio. gyk egy amator jobb fotokat csinal egy jobb mobillal, mint egy kitobis slrel. nagyon szukul a reteg, aki sok penzt es idot, faradsagot aldoz arra, hogy megugorja a mobiljanak minoseget.
par eve vettem egy lx100at, hogy legyen nalam vmi mindenhova cipelheto kis gep, most mar nem tennem (el is adtam). csak oda viszek dedikalt fenykepezot, amit olyan minosegben szeretnek megorokiteni, ami megeri a faradsagot.
[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz #89309696 #83 üzenetére
Semmi esélye. Az a rendszer bedőlt, és teszem azt hozzá, hogy nem véletlenül. Ennek csak egyik oka volt a Nikon töketlenkedése a termékfejlesztésben, objektívparkban és marketingben egyaránt (az árazásról nem is beszélve). A másik fontos tényező, hogy az a szegmens erősen zsugorodott, egészen odáig, hogy mára lényegében megszűnt. Akik komolyabban fotózni akartak, azok jellemzően a nagyobb szenzorok mellett tették le a voksaikat (ez mondjuk a 4/3-ot is folyamatosan fenyegeti kissé), a kocafotósokat pedig elszipkázták a komolyabb telefonok. Azért azt ki kell mondanunk, hogy annak a rendszernek igazából semmi előnye nem volt, amiért megérte volna választani. A kis méret és gyors sorozat másnál is adott, az ár nem volt meggyőző, a képminőség a szódával elmegy kategória, míg az objektívpark is kissé foghíjas volt. Véleményem szerint lehetett volna valamit kezdeni a rendszerrel, ha vagy pár évvel korábban jön ki, vagy ha valóban a kompakt, de cserébe bitang tudású vázakat, kicsi de szép rajzolatú objektívekkel vegyítik, megfelelő áron, és eltalált marketinggel.
-
aginor
veterán
válasz Mr.Csizmás #86 üzenetére
Nem kicsit úgy érzem, hogy bármilyen ellenpéldát hozok fel, arra mindig bedobtok egy kifogást, úgyhogy neked is azt tudom csak javasolni, mint a kollégának, hogy a kibékíthetetlen ellentétekre való tekintettel engedjük el a témát, mindenki higgyen továbbra is amit akar.
-
D.Va
senior tag
Szerintem a Nikon 1 vonal nem véletlenül csődölt be. Nekem volt egy Nikon 1 J1, igaz nem újonnan 200-ért hanem használtan 40-ért vettem obival, de fél év múlva tovább is adtam, nagyon kezdő szintre volt csak elég. Fél évig elbohóckodtam vele néha, de nem is volt kedvem fotózgatni mert nagyon limitálta a lehetőségeket és főleg a minőséget az a kis gép. Igaz ez a Nikon 1 vonal sem mai gyerek már...
[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
válasz #89309696 #87 üzenetére
Egy nagy sebességgel zsugorodó piacról beszélünk.
Értem az igényt, bár én X30/X100/Xf27+X-E2-velvoldottam meg korábban. De az mft mellett sztem nem lenne életképes.Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
t72killer
titán
válasz #89309696 #87 üzenetére
Van egy RX100IV-em, sztem bármelyik kitobival felveszi a versenyt a rajta lévő optika.
Igazából azt kell végiggondolni, hogy a crop másodlagos dolog: egy a7-re is tehetsz egy f/2.8-as palacsintát, zsebrevághatod ugyanúgy, mint egy 1"-os vázat f/1.2-es nikon1 obit használva.
-
törölt tag
válasz t72killer #85 üzenetére
Az a baj, ha nem mennek le 1.5 crop alá akkor sose lesz igazán olcsó jó fényképezőgépe az embernek vagy csak úgy ha borzasztóan lebutítanak mindent benne, az 1 colos kompaktok meg nem igazán jók a butább nem cserélhető obik miatt. Én a Nikon1-et a 18.5-tel tolom igaz nem cserélgetem ezt se, de teljesen más kategória egy 1 colos kompakthoz képest mert az obi fényévekkel jobb. Ezt a szegmenst hiányolom.
Ott a m4/3 persze, de sokat lendítene egy konkurencia azon is, mert azok is el vannak lustulva nagyon. Canikon/Nicanon igazán beleállhatna a 2-es cropba is.[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
titán
1.8 vs 1.4 - amúgy már a felépítésén is látszik, hogy hova van pozicionálva, anno a dx 35-öt nagyon helyesen ár-érték hatékonyra tervezték, alacsonyan tartva az msrp-t (sőt ami képet láttam róla, 500$ msrp alatt az egyik legjobb rajzolat imho). fuji 35/1.4 meg egy svájcióra a puha fókusszal, kattanó rekeszgyűrűvel, és egyedi rajzolattal.
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
t72killer
titán
Jó lenne, de nehéz ügy. Az 1-es rendszer lényege ugye a hordozhatóság, abban viszont kikap az 1"-os szenzorral szerelt kompaktoktól. Amit nagyon sajnálok abból a renszerből, a pótolhatatlan AW1-es kit, az 1"-os ténylegesen vízálló kamera, a nikonos-ok utóda. SENKI nem csinál hasonlót, hiába lehet vödörszámra halmozni az évente kiadott 1"-nál nagyobb szenzoros gépeket.
-
aginor
veterán
Ok, csak, hogy én nem a Z35-öt rtam, hanem a 35mm 1,8G-t, ami egy tükrös darab. Remek képminőséggel, használtan 40k-s árral, és elfogadhatóan kis mérettel és súllyal. Szerintem ez a beszélgetés parttalanná vált, így maradjuk annyiban, hogy nem sikerült egymást meggyőzni.
-
törölt tag
Vajon a lejjebb lévő kategóriákba lesz APS-C-nél kisebb szenzor vagy lesz valami esélye a Nikon1 felélesztésének? Vagy 1.5 crop alatt nem lesz élet, fotózzon mindenki mobillal?
-
MC Pite
veterán
Én sem gondolnám hogy túlárazottak általában; de aki szerint igen, vehet bármi mást.
Nálam is van még
DSLR is itthonA divatot és marketinget (ezzel nem is nagyon találkozom) pontle..om. DSLR belép kit helyett van egy X30, nekem egy milc meg egy filmes. Volt több tükrösöm, több márkától milcem, azt vettem amire szükségem volt. Sőt, ha alakulnak az igények módosítok az eszközökön, akár lefelé is (pl XF14 2,8 és XF18-55 2,8-4 helyett lett egy XC16-50 3,5-5,6; bármennyire is imádtam a két korábbi fém obit, logikus lépés volt).
Topik tárgyára visszatérve szinte mindegy milyen lett a Z50, úgyis venni fogják, mert canikon. Nem is akarnak és nem is tudnak versenyezni a mostani rendszeremmel, és nagy eséllyel a szokásos hozzáállással és árazással a jövőben sem fog érinteni.
Beleolvasgatva mondjuk érdekes: Eshutter is csak 1/4000ig? MicroUSB?Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
bayarena
aktív tag
válasz Mr.Csizmás #80 üzenetére
Mindenkinek másra van szüksége, és vannak akik racionális alapon döntenek, de vannak, akiknek a marketingesek segítenek
Nincs jó vagy rossz, szerintem csak az van, hogy neked mi a jó.
De egy biztos, szerintem az árazás korrekt mindkét oldalon. -
t72killer
titán
, sorry a félreértésért. Nekem amúgy minden van a háznál (az öreg dslr-t el kéne adni, csakhát infrára műtötten nehéz), anno az e-pl5-el milc fan lettem, pedig akkoriban még elég gyerekcipőben járt az ágazat. Azt észrevettem, h nem 2fillér gépet venni, de betudtam a dolgot annak, hogy "divatosabb" egy szumma fél kilós, zsebrevágható milc-cel rohangálni, mint egy biliműanyag D5100-al (ilyenem is van, ezt műtöttem át infrafotózásra).
A "divat" mellett persze ott egy sereg fejlesztés, kezdve azzal, hogy új obisor kisebb bázistávval, újfajta motorokkal.
Szintén nagyon örülök, h a régi kedvencem (anno egy filmes nikonnal kezdtem a fotós életet) végre felébredt, ha csinálnak vázstabis APSc gépet jó videós képességekkel, lehet újra használatba kerül a fekete-sárga nyakbavaló...
-
bayarena
aktív tag
válasz Mr.Csizmás #76 üzenetére
Hogy drága e? Nem örülnének ha egy vadidegen erről kérdezősködne
[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
válasz t72killer #69 üzenetére
Bocsi, eggyel feletted Geri Bátyónak ment volna a válasz (egyertelműen azokra reagáltam). Elnézést, hogy egy nappal később.
Én csak etetem a trollt, fényképezek mindennel ammivel lehet, örülök hogy van nikon dx milc, ennyi. Sztem kötekedni az jött, akinek válaszolni akartam.[ Szerkesztve ]
-
zolem
aktív tag
csak úgy....
Szóval nekem se DSLR se MILC nincs. Majd lesz, MILC. (mert! )
Lehet divat, lehet drága... Lehet ezt szídni lehet azt .
DE ! Senkinek nem fognak kést a torkához,hogy mit vegyen....にんじん
-
-
Kajt
tag
Nekem van egy D5500 18-140-el és hozzá egy 35mm f1.8. Páromnak egy Z6 24-70 f4, 50mm 1.8 és egy FTZ konverter (akciós kit). Szemezek a Full Frame-el mert már kinőttem a D5500-at és vacilálnék a Sony A7III és Z6 között, de nem látom értelmét két Full Frame-nek itthon. Imádom de már overkill utazáshoz vagy utcai fotózáshoz, ezért is vettem anno D5500 ami 99%-ban megegyezik a D5600-al. Fogás és használat nekem nagyon fontos ezért kiesik a Sony A6xxx meg társai, illetve a meglévő lencsék miatt is egy ilyen Z50 úgy gondolom pont jó kiegészítés a Z6 mellé. Egy profi meg egy utazós... Na de ez az egész magamnak magyarázkodás, hogy ne vegyek dupla annyit kiadva egy Z6-ot
-
D.Va
senior tag
válasz Geri Bátyó #19 üzenetére
Sony A6000 + 16-50mm kit obival 150.000 Ft, 5 éves készülék és még ma is veszik mint a cukrot. Még mai viszonylatban is nagyon jó tudással, képminőséggel, főleg az árat nézve...
Belépőkategóriás gépnek több mint jó és bőven 200 alatt van. -
arn
félisten
Nagyon egyszeru... vedd pl a nikon z 35 1.8at, es vesd ossze a konkurens dedikalt fuji 35 1.4el.
vagy masfelszer annyiba kerul, ketszer nagyobb, nehezebb, sotetebb, es nem hinnem, hogy megugorja a fuji kepet (absz ertelemben is keves jobb obi van ezen a fokusztavon). Ezekrol beszelek, igy reszemrol keves racio lenne, hogy miert a nikont valasszam.
-
Stauffenberg
nagyúr
"Amiről beszélsz az nagy részben software kérdése."
A szenzorra integrált PDAF pontok nem szoftver kérdése, ahogy a felsorolt fejlesztések megjelenítése az EVF-ben sem, hiszen ennek az előfeltétele, hogy legyen egyáltalán EVF, ennek sem árt az alacsony késleltetés és a magas képfrissítési ráta, amihez gyors kiolvasás kell (nem beszélve a sorozatról, ami még folyamatos AF/AE mellett is gyors). Amúgy meg igen, egy csomó fejlesztés csak szoftver kérdése, mégis szartak rá nagy ívben a DSLR gyártók. De még mindig nem értem mi akar kihámozódni ebből a "MILC felépítésileg egyszerűbb mint a tükrös" kijelentésből. Ez így ebben a formában féligazság.
-
MC Pite
veterán
válasz t72killer #17 üzenetére
Fényképezni kéne, nem hülyeségeket írogatni. Leírták, ignorálod, nem baj.
Töredéke rontott kép ovf/külső tényező (pislogott az alany) miatt, fényerős fixekkel töredéke rontott kép focus shift miatt; és jó üvegek - általában a milceknél, vagy amelyik milc rendszert használom (nikon dx után) ezek az előnyök. Élő hisztogram, fasza live expókorrekció, szemfókusz (ez nem csak sw függő, dslren ovf-el nincs) a szenzor nagy részét rengeteg ponttal lefedő af pontok, nagy világos kereső, türhető videó, sorozat alatt is előkép bizonyos sebességig, néma eshutter, ráadásul 1/32000ig, vakuszinkron 1/4000ig - nem drága vázakon is, stb.
Meg van akinek számít a méret és súly - nekem nem mindegy hogy a hónom alatt van, vagy a táskámban.
Nem tudom mit és hogy fotózol és ezek miért nem számítanak neked; elfogadjuk, mindenki azt vesz amit akar.Ha lenne érdemi felvetésed, arról beszélgethetnénk, de ez sajna nem az...
[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
Ebben mondjuk van némi igazság, de komolyabban csak az új rendszereknél lehet venni, mivel azért a gyártók szeretnek lusták is lenni, így ha már van valami hasonló, akkor nem biztos, hogy csinálnak 2mm különbséggel egy ugyanolyat a rendszerre optimalizálva (bár nyilván kellene nekik). A Nikon amúgy is kicsit behavazta magát, mert egyszerre kellene fejlesztenie az FX és DX tükrös rendszert, és a Z rendszert is, szintén két szenzormérettel. Egyelőre az látszik az útiterven, hogy a Z rendszerben az FX kapja az abszolút prioritást, a DX meg majd elvegetál valahogy (így mondjuk nem fog komolyabban tarolni). Ezt támasztja alá a kihagyott képstab is a Z50-ből.
-
bendus1
csendes tag
válasz Stauffenberg #9 üzenetére
A több száz fókuszpont, szemkövető AF stb..... nem teszik megépíthetőség szempontjából bonyolultabbá magát az eszközt. Amiről beszélsz az nagy részben software kérdése. A MILC felépítésileg egyszerűbb mint a tükrös.
-
bendus1
csendes tag
válasz Stauffenberg #13 üzenetére
Én úgy tudom, hegy ez sajnos csattog. Nincs Silent módja se.....
-
rinpocse
aktív tag
Jól gondolom. hogy a Nikon Z14-30 csak az FTZ közbeiktatásával mehet a Z50-re?
-
PuMbA
titán
válasz t72killer #52 üzenetére
Hátrányuk, hogy kiváló felbontóképességű üvegnek kell lennie az FF objektívnek Erről mérések és képes összehasonlítások vannak - ha nagyon kell belinkelem, de könnyű belegondolni. Egy 20 MP-es FF váz és egy 20MP-es APS-C váz esetén, hogy mindkét szenzoron ugyanazt a részletességet kapd, mivel az APS-C esetén a 20MP kisebb területen helyezkedik el, ezért az üveg felbontóképességének FF-en 50MP körül kell lennie. Ezért van az, hogy jó pár FF üveg üveg sokkal "mosottabb" / kevésbé részletes képet ad APS-C-n és például egy mai APS-C kitobi részletesebb képet ad, mint például egy, még kevesebb megapixelre készített 2006-os profi FF obi APS-C-re rakva.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Mr.Csizmás #50 üzenetére
Mondjuk előnyük, hogy az apsc képsarokban is jól fognak rajzolni.
-
aginor
veterán
válasz Mr.Csizmás #50 üzenetére
De van, és ha akarod, akkor felteheted. Biztosan össze tudnánk rakni egy elfogadható sort dedikált DX objektívekből is. Arra biztosan emlékszem, hogy 35, 50 és talán 85 mili is van dedikáltan, a 20-ba nem vagyok biztos, évek óta nem foglalkozom Nikonnal, mióta elhagytam a rendszert. Amikor még azt használtam, akkor sem éreztem féllábú lónak, inkább csak azt, hogy csóró vagyok és ezért nem olyan objektíveket használok, amiket szeretnék. Az objektívek miatti aggodalom sokkal jogosabb ennél a rendszernél egyelőre, mivel dedikált DX objektívből három van az útitervben, mind gyenge fényerejű zoom.
-
Kristof93
senior tag
Az objektívek nem ugyanaz a kategória. Tükörnélkülire általában új designok jönnek, több lencsével, komolyabb motorokkal, élesebbek, stb. Ezért drágábbak.
-
aginor
veterán
Ok, akkor nézzük a Nikont: 20mm van, 24mm van, 35mm van, 50mm van, 58mm van. A fényerő az persze már más kérdés, de továbbra sem látom problémának, hogy egy alapvetően amatőröknek tervezett rendszer nem tud lefedni minden profi igényt. Ahogy továbbra sem látom, hogy annyira féllábú ló lenne a DX, bár valóban nem tökéletes. Ha valakinek annyira fontos tükrösben az 1.2 és 1.4 fényerő, az vagy körülnéz a kissebb lencsegyártók palettáján, vagy ott van még neki a FF világ is.
arn: a méretről eredeti hozzászólásban nem volt szó, az már csak utána került be a képbe. Amúgy, ha annyira fontos a kis méret és súly, arra ott a 4/3, bár tudom, annak meg fos a képminősége.
[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz Mr.Csizmás #43 üzenetére
50= 24mm, az 56-ost megcsinálta a Sigma, 16mm-t szintén, 35-nek ott a 30mm szintén Sigma, bár lehet nem minden foglaltra. Zoomban is megvannak, bár kisebb fényerővel. Azért szerintem akkora baj nincsen itt.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
ok, megveszed a ffbol a 35ot, ami lesz kb 50, de ketszer akkora, mint illene. aztan az 50bol lesz 75, szinten joval nagyobb. ha lejjebb megyunk a ffbol kell vmi fenyeros uberdraga es ubernagy nagylato... nincs optimalizalt fixsor, hanem tobbnyire vmi olcso kompromisszumos uvegek. ez neked nem problema? ha megnezed a tobbi milces rendszert, akar az mftt, akar az xes fujit, vagy barmelyik kisfilmes meretu rendszert, mindenutt le van fedve frankon a tartomany. amig ez nincs meg, amolyan szedett vedett rendszer lesz.
en elobb mindig az objektiveket gondolom vegig, ha rendszert valasztok, hogy mire van szuksegem, ebbol mi erheto el, milyen meretben, fenyerovel, minosegben. utana ehhez valasztok egy vazat.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
Még MILC-ek sem voltak sehol, de már akkor is ment a nyígás a Canon-Nikon fórumokon, hogy APS-C-re nem jönnek olyan objektívek (itt főleg a fixeket értve ez alatt), amik FF ekvivalens látószögre vannak tervezve.
Jó oké, 24mm-es azért akadt, ez elég jó közelítéssel elmegy ekv. 35mm-nek, de ha amúgy sem akarsz FF-re menni, akkor feleslegesen nagy, nehéz és drága. Lehetne sorolni. Amiről te beszélsz, az csak az alkalmazkodás/kompromisszum, amiről meg mi, az egy létező igény.
[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
Továbbra sem értem, mi a probléma. Canikon évek óta így üzemel, gond nélkül. Általában a FF fizikai gyújtótávolságát kapja a legtöbb fix objektív, de ettől még jól használhatóak, a zoomokat pedig natív a formátumra fejlesztik, így azokkal többnyire nincs baj.
-
Stauffenberg
nagyúr
Ez mondjuk szerintem minden dupla formátummal dolgozó rendszerre igaz. A Sony esetén is sok hézagot a third party gyártók tömködnek be.
A Micro 4/3 és a Fuji X ilyen szempontból frankó, egyféle formátum van, csak arra megy minden fejlesztés, nem áll elő a hülye marketinges azzal a blamával, hogy "erre a látószögre már van FF verzió, tessék azt vásárolni".Majd meglátjuk itt mi lesz.
Btw az IBIS kihagyása kár volt amúgy, ebben az árkategóriában nincs másik APS-C gép szenzorstabilizálással. Ha már a nyers specifikációk ennyire átlagosak lettek, ezzel kitűnhettek volna.
-
aginor
veterán
válasz Mr.Csizmás #38 üzenetére
Azoknak mondjuk én is láttam értelmét egy jobb palacsintával, ilyen mindig nálam van, mert alig nagyobb, mint egy telefon elven. A Pana még tartja magát a GX880-al -vagy mivel-, bár nem túl acélos a masina az is tény, bár még így is megfelelhet azoknak, akiknek egy bankkártya méterű "vacak" kell.
-
aginor
veterán
válasz Mr.Csizmás #25 üzenetére
A full belépő eléggé vergődik mostanában (dslr-ben). Először a milc-ek szipkázták el a vásárlók egy részét, aztán meg a telefonok döntötték be mindkettejüket. Az a véleményem, hogy manapság belépő tükröst csak a hülye (vagy tájékozatlan, esetleg megvezetett) vesz. Vagy fentebb kell lépni tükrösben a normálisabb gépek, szolgáltatások világába, vagy itt jönnek a képbe az olcsóbb keresős milc-ek (aka. a6000/6100, E-m10, GX80/G80, stb.). Azt továbbra is tartom, hogy a kocafotósoknak a m4/3 egy közel tökéletes rendszer, sok lehetőséggel a fejlődésre, csak le kellene más győzni mind a tükrös, mind a FF sznobizmust.
arn: a DX alatt a Nikont érted? Ha igen, akkor az mikor volt féllábú?! Pláne, hogy itt a bajonett ugyanaz, mint a nagy gépeké, tehát Sony módra szabadon rakhatsz rá FF lencséket is. Viszont ha a Nikon 1-re gondolsz, akkor teljesen igazad van, ahogy a Canon apsc milc-ei is elég harmatosak még ha komolyabb igények elé állítjuk őket (mondjuk az objektívpark is kissé foghíjas hozzá).
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Ez rendes rendszer lesz, vagy ez is ilyen fellabu lo, mint az slr dx?
Apropo... z6 vs a7iii? :) 35os es 50es obival.
-
ROBOTER
addikt
válasz t72killer #33 üzenetére
Én alapvetőn a következményére, a teljesen nyílt kamera firmware-re gondoltam. Biztos vagyok benne, hogy a meglévő hardver lehetőségeinek töredékét használjuk ki. Nyilván egy firmware nem fog kisebb zajt és több fotont termelni, de hogy a HDR-ben, a panoráma funkciókban, a bemozduláscsökkentésben, a multiexpós felbontás/dinamikanövelésben 100x annyi lehetőség van, mint amit egy mai márkás kamera enged, az tuti. Nem beszélve a tetszőleges AF limiterről és hasonlókról. És a multi aspect is megmenthetne pár formátumot.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #31 üzenetére
Oda-vissza igaz ez, az Android vérfanok is bármilyen iOS hibából azonnal népfesztivált csinálnak. Nem kell lenézni a DSLR-eket sem, de vannak a szubjektív faktorok mellett (amivel nincs mit tenni), objektív tényezők is, amik felett valahogy mindig sikerül elsiklani. Ez a körül sem nézek mielőtt kinyitom a szám mentalitás nem szakmai fórumra való.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz Stauffenberg #28 üzenetére
ez olyan bekattanás, mint az ios vérfanoknál 2019-ben érvelni a 4.x droidos hibákkal, meg főzött rommal csak közben elment mellettük a világ.
-
Stauffenberg
nagyúr
Valóban nem kell, egy 5Dmk3 a mai napig potens gép egy csomó mindenre, mondjuk én személy szerint A7 II-t vennék az árán, ha már használt piacról beszélünk, de nem kövezem meg azt sem, aki az Ödön mellett dönt, én is használtam sokat, remek gép, csak én már végleg elvesztem, nem tudnék visszamenni tükrösre.
-
PuMbA
titán
"Olyan érzésem van, hogy lassan a haladó fényképezés lesz az egyik leginkább környezetszennyező iparág a világon"
Pedig relatív olcsón található használt 5D Mark III (300-350k), amivel profi eredményt tudsz létrehozni még ma is, komolyabb melókat tudsz elvállalni vele (pl. két kártya hely miatt), ha meg van hozzá a tudásod. Még YouTube-on is többen ezzel dolgoznak a mai napig. Ezeket a gépeket nem kell kidobni a szemétbe.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #25 üzenetére
"de a market splitet a fullbelépő vezeti, olcsó kitobikkal"
És pont ez a szegmens zsugorodik brutális tempóban (ettől leginkább a Canon és a Nikon retteghet, hiszen ők dominálják ezt a szegmenst, nem véletlenül nyilatkozott úgy a Canon, hogy az ipar jelentős átalakuláson megy át és komoly visszaesésre kell számítani). Ez nem csak DSLR-re igaz, de a "fullbelépő" (EVF nélküli) MILC-ekre is. Nem véletlen, hogy a fókusz egyre inkább hangolódik a gyártók részéről az 1000 dollár körüli új "kvázibelépő" szint irányába, ott még stagnálni tudnak az eladások.
Amúgy meg a Sony csinálja nagyon jól: Régebbi vázakat is sokáig gyártásban tart, ez csökkenti a fajlagos gyártási költségeket és olyan ársávokban tud megjelenni a konkurenciához képest fejlettebb funkciókkal, ahol mások nem. Jó példa erre az A6000 vagy az A7. Az A6000 képes a "fullbelépő" plasztikfantasztik DSLR-ek árával versenyezni, az A7 pedig már Full Frame-et kínál kitben, újonnan 300k pénzért (vázat 200k körül is lehet már lőni egy-egy akcióban), ahol még mindig csak a DSLR gyártók "már nem halálosan belépő, de attól még amatőr" gépeit kapod meg.
Olyan drága MILC-ezni... Ja, azok fejében, akik semennyire nem követik a piacot, de nagyon megmondani a tuti azt tudják és tele van spammelve az összes MILC hír ezekkel. Kijavítani meg őket nem lehet korrekt információkkal mert úgyis az lesz a vége, hogy hisztizve az asztalra lesz csapva az atombomba érv, hogy "jólvan, nem érdekel, különben is szar a fogásuk", csak ugye az eredeti érv nem a gépek fogásáról szólt (mellesleg minden vázhoz vannak markolat nagyobbító kiegészítők a gyáritól az Aliexpresses filléres utángyártottig ha valaki erre gerjed). Ugyanez a réteg volt az, amely képtelen volt a választott gyártójából kicsikarni egy sor olyan előremutató technológiát, ami DSLR-en is megoldható lenne. Akiben meg felmerült az igény ezekre a funkciókra, elkezdett elszivárogni, nem véletlenül borítanak most a DSLR gyártók is irdatlan vagyonokat a MILC szegmensük felfuttatására, miközben a marketingeseik egy évtizeden át adták a kretént.
Most meg egy MILC gyártó (Sony) a világ második legnagyobb szereplője a globális piacnak, letaszítva a MILC-zöldfülű, de jelenleg is DSLR-ben erős Nikont a harmadik helyre. Hát ja... bizonyosan a marketingesek tehetnek erről, hiszen a MILC ipar technológiai fejlesztései mind csak baromságok, ezért lett tavaly a Sony a no.1 Full Frame gyártó eladási volumenben az USA piacon, még a Canont is előzve, ezek a vásárlók egy hatalmas hazugságnak dőltek be. Ugye ha a tényekkel nem tudok vitatkozni, akkor előveszem a jól bevált lehülyézést, az mindig segít.Én nem vagyok a DSLR-ek ellen, még sokáig velünk lesznek, semmi baj azzal ha valaki inkább őket preferálja. De ez a vallásos imádat már kicsit unalmas így 2019-ben. Már a Canon vagy a Nikon is arról beszél, arról kommunikál, hogy a MILC kategória a jövő. Sőt a Nikon a Z-rendszer bemutatásakor (hogy végre legyen valami tényleg ON) azt mondta, hogy az F-bajonett az elmúlt 60 évnek szólt, míg a Z-bajonett meg a következő 60-nak, ők erre tették fel a jövőjüket (ahhoz képest azért megerőltethetnék magukat egy fokkal jobban, de látjuk az igyekezetet).
-
ROBOTER
addikt
Néha azon gondolkodom, hogy hová lesz az a millió objektív és váz, ami elértéktelenedik, vagy csak simán körülményessé válik a használata az elérhető párja (váz-obi / obi-váz ) miatt. Mert lassan ott tartunk, hogy lepasszolni lehet egy használt obit/vázat, esetleg olcsón eladni, de hogy közöttük is a többség mobillal fognak fotózni, az tuti.
Őrülten automatizálttá vált az objektív-fejlesztés, tonnaszám dobják ki a neves és nevesincs gyártók a huszonhatezredik 3,5-5,6(6,3) alapzoomot és a manuál fixeket.
Megszámlálhatatlan a bajonettek, rendszerek száma. Egy nyílt rendszer, egy egységes bajonett és kommunikáció nagyon ráférne a piacra, kikényszerítené a valódi fejlesztéseket, mert ami most megy, az röhej.
Olyan érzésem van, hogy lassan a haladó fényképezés lesz az egyik leginkább környezetszennyező iparág a világon. Több értelme lenne fellépni ellene szabályzással, mint a microUSB-s töltő története a mobiltelefonok esetén.
-
hemaka
nagyúr
Nem rossz specek alapjan, csak nincs mit ratekerni nativan.
crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
Mr.Csizmás
titán
kieg: általában a két véglet van felhúzva, a fullbelépő - 2000d, 4000d szintű plasztikfantasztik -, vagy a túlsó vége, amit írtál. de a market splitet a fullbelépő vezeti, olcsó kitobikkal.
[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
Egy haladó gépnél ez az ár sajnos rendben van.. Nem vagyok otthon Canonban de ennek a tükrös párja szerintem a 77D vagy 80D, azok pedig 250-350k között mozognak, így nem látom hogy olcsóbbak lennének, és ugyanez igaz a MILC objektívekre is, bár ott erősen differenciálja a képet a gyártó is. Alapvetően az eredményezi a fenti tévképzetedet, hogy több gyártónál csak FF, vagy haladó vázak vannak inkább fókuszban, míg a belépő szintet annyira nem erőltetik. Jó ellenpélda erre a m4/3 rendszer, ahol keresős gépekből is vannak jó belépő darabok, lásd pl.: Oly E-M10, Pana GX80, G80. Amennyiben te egy olyan valaki vagy, aki nem akar komolyabban fotózással foglalkozni, de szeretne a telefonokénál klasszisokkal jobb képeket lőni, a micro4/3-ot pont neked találták ki. Tele van a rendszer kicsi cuki vázakkal és objektívekkel -még Magyar szemmel is- elérhető áron, pláne használtan.
A cikkhez: alapvetően tetszik a váz formája, a kezelőszervek már annyira nem, de szintén pozitívum a bajonettkompatibilitás, ugyanakkor a kihagyott IBIS nagy ziccer szerintem. Számomra emiatt máris esélytelenné válik a gép, és ezen az sem változtat, hogy a hozzáadott gagyikitobjektív stabilizált, mert nem biztos, hogy ezekkel szeretném használni, és mivel a Z rendszer FF objektívjei nem stabilizáltak, ha jól emlékszem -ahogy a klasszikus tükrös variánsok egy jelentős része sem-, így még ez sem komoly mentség. A Nikon nem cáfolta meg magát, éljen továbbra is a sznobizmus..
[ Szerkesztve ]
-
bayarena
aktív tag
Divat. A marketingesek jól dolgoznak. Halálom, mikor azzal ajjönnek, hogy jaj de jó, hogy kisebb...persze, amíg nem raksz rá egy objektívet, azzal együtt már nem olyan nagy a különbség, viszont a fogása szarabb is. Kinek mi tetszik, de azt nem mondanám egyértelműen, hogy ez egy jobb dolog.
A másik az, hogy csöndesebb...hát nem tudom, nagyon nem érdekel az expo hangja, sőt talán szeretem is, jó érzés ellőni egy képet..
Van pár újítás, amik biztos fontosak valakinek, de nekem nem hiányzik, hogy a keresőben hisztogrammot tudjak nézegetni, sőt, valahogy nekem zavaró ez a milc-es kereső, de ez is olyan, hogy lehet, hogy van, akinek meg az tetszik.
De a lényeg, hogy ha levesszük a sok marketing bullshitet, akkor nincs olyan nagy különbség a két termékkör közt, mindenki megtalálhatja azt ami neki jobban bejön.Az árhoz meg csak annyit, hogy szerintem rohadtul nem magyarisztánra tervezik ezeket, itt külföldön az ilyen 300k Huf értékű elektronikus cuccok igencsak olcsónak számítanak.
A magyar piac nagyon kicsi, nem foglalkozik vele senki. Max a 2rule -
Mr.Csizmás
titán
ja, tényleg divat kit érdekel, hogy a nullából van fejlesztve egy csomó feature, AF, stb.? nem canikon féle upgrade, hogy az alaplap kap egy BT modult, meg egy új szenzort, minden más változatlan, hopp +50k, és +10/100 a modell típusszámába.
ps. kicsit nézelődj amazonon, hogy mennyiért mit kapsz, és milyen feature-kkel.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Geri Bátyó #19 üzenetére
A GX80 a mai napig kapható és egy jó rajzú kitobival 140-160k között mozog, most is egy bestbuy gép 200k alatt. Az igényes amatőr meg már egyre inkább a 300k kategóriában nézelődik. És bocs, de az 500D egy 10 éves gép, azóta összegyűlt közel 30% infláció és a forint is gyengült. Ami akkor 200k kategória volt, ma már 300k felett jár. Gyanítom a fizetésed sem annyi, mint 10 éve.
Mi is a probléma tulajdonképpen?
-
kovsol
titán
Az ipari hulladék alsó kategóriás DSLR gépekhez képest a vele egy árkategóriás milc is egy technikai csoda.
Nezd meg a Canon 90D és a milc társa az M6 II árát. A DSLR a drágább. Honnan veszed, hogy a milc drágább?
Ez a Z50 nem alsó kategóriás gép.[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
Geri Bátyó
addikt
válasz Stauffenberg #18 üzenetére
Amit linkeltél egy 3 éves cikk. Lehet még kapni azt a készüléket?
Amúgy mindegy is, mert azt gondolom, hogy egy átlagos tudású kitobival 200K a max. amit kiad egy átlagember. MILC-nél ez maximum a váz.A telefont meg ne keverjük ide. Az igényes amatőrökről beszéltem.
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Geri Bátyó #16 üzenetére
https://prohardver.hu/teszt/panasonic_lumix_dmc-gx80_kell_ennel_tobb/bevezeto.html
Vannak tesztek. Ez a szett vadiúj korában sem került többe egy belépő DSLR-nél, de sokkal több képesség van belezsúfolva. De említettem a Sony A6100-at is, ami mostanában fog piacra kerülni. Rá lehet nézni az Olympus E-M10 családra is. Csupa olyan gép, ami belépő DSLR árban van, de azoknál messze jobban felszereltek.
A lelkes amatőr meg egyre kevésbé vásárol fényképezőgépet, a teljesen fapad kategória súlyos tempóban zsugorodik a mobilok miatt.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Stauffenberg #15 üzenetére
300eFt környékén? Az, hogy megkapod egy használt 3éves GX80-ban vagy egyéb kb 3éves milc vázban kevesebb, mint feléért. Igaz, nem lesz rajta canikon plecsni.
Jogos, a telót hanyagoljuk
[ Szerkesztve ]
-
Geri Bátyó
addikt
válasz Stauffenberg #13 üzenetére
Nem akartam én semmit kinyilatkoztatni. Vagyok én, a balf@sz, aki szeretne normális képeket csinálni. Ezt anno a belépő DSLR-el megtehettem. Alig volt drágább, mint egy komolyabb kompakt.
Most a DSLR-t mindenki fikázza, de a laikus csak azt látja, hogy a MILC nem jobb, de legalább drága.
Kellenének rendes összehasonlító tesztek, ahol azt is figyelembe veszik, hogy a belépő szint az sokszor a lelkes amatőr igénye."Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
Stauffenberg
nagyúr
-
t72killer
titán
A "szimpla válasz" mentségére legyen szólva, hogy ez a váz és a canon aps-c cuccai tényleg eléggé belépőszint kategória, amiből kifelejtik az IBIS-t, a videót lesz.rják annyival, h "najó, legyen 4k a felbontás" (de marad 100mbps h.264, 30fps, mint egy jobb telefonnál).
A minőségibb obiknál megfigyelhető egy kis fejlődés optikai minőségben is, ami megmagyarázza a magasabb árakat. Hiába csiszol az ember 500+éve lencséket, ma is van új a nap alatt - és nem 2 fillérbe kerül egy-egy aszférikus vagy épp fluorit tag legyártása, a 20éve még nem létező OIS modul olyan precíz kidolgozása, hogy ma már 3FÉ-t simán elvárhatunk egy stabis optikától - és a mocorgó lencse az aprópixeles vázon se fogja elkenni az élességet.
-
Stauffenberg
nagyúr
Szerintem tök jó, hogy nem csattog a tükör, egyrészt hangos, másrészt technológiailag megoldhatatlan, hogy a keresőben élőképet lássak, zebrát tudjak beállítani, hisztogramot vagy vízszintezőt kirakni, manuális objektívhez kapok a keresőben focus peakinget és belenagyítást az élőképbe, ahol pedig a setét OVF-ben nem látni már semmit, EVF-ben még mindig oké a komponálás.
Gyerekek, 2019 van. Évekkel ezelőtt is ciki volt már divathullámról beszélni.
(#12) Geri Bátyó: "Kétségtelen, hogy én nem értek a fotózáshoz és a gépekhez [...] de én semmi igazi előnyt nem látok, a méretét leszámítva. De legalább sokkal drágább."
Lásd: #13-as hozzászólásom az EVF-ről. Például. Nézd, semmi baj azzal, hogy nem értesz a témához, de tényleg. Csak mondjuk így a kinyilatkoztatásokkal is óvatosabban. A te géped leszármazottja a 800D, ami kb azonos árban nyitott, mint a Sony A6100, ami felszereltségben, tudásban, szenzorban, videóban, sorozatfelvételben, AF-ben olyan szinten b*ssza falhoz azt a belépő Canon DSLR-t, mint a huzat. Ja igen, mivel belépő modell kicsit öregecske EVF van benne, na bumm. A Canon vázban meg egy picike, béna nagyítású, sötét lyukon keresztül kell kémlelni.[ Szerkesztve ]
-
Geri Bátyó
addikt
Kétségtelen, hogy én nem értek a fotózáshoz és a gépekhez. Annak idején megvettem a Canon EOS 500D-t, mert nem tetszett a sok vacak automata. Akkor aktuálisan megnéztem, hogy adott árban mi, mit tud és utánaolvastam a véleményeknek, néztem teszteket.
Most a MILC-nél, lehet, hogy a tesztek rosszak, de én semmi igazi előnyt nem látok, a méretét leszámítva. De legalább sokkal drágább."Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
MrChris
nagyúr
válasz Geri Bátyó #8 üzenetére
Miért baj ha kijött a Nikon is aps-c milccel? Ez a nyitó ár, többinél is drágán kezdik, gyorsan lemegy, meg talán obik is jönnek idővel. Miért is kéne olcsóbbnak lenni? EVF mitől lenne olcsóbb, mint a sötét kukker? Ha valami jobb és kisebb miért legyen olcsóbb? Már eleve az óriási hendikepp, hogy a tükörrel együtt megszabadultunk a front/back fókuszhibától! Inkább örüljünk, hogy konkurenciát kap a Fuji és Sony milc.
[ Szerkesztve ]
-
Akula
őstag
Divatos lett, mert előadták, hogy nem csattog a tükér és az jó.
Meg ugye nem is kell tisztítani a belső portól. (állítólag)"Akula Sub, ready for the deep!"
-
Stauffenberg
nagyúr
"Elvileg egyszerűbb, mert nincs benne tükör."
Most általánosságban válaszolok, nem a Z50-re értve: Van helyette közel teljes szenzort lefedő több száz CDAF-PDAF fókuszpont, szemkövető AF, EVF, fejlett videós képességek, néhány kivétellel IBIS (ami nagyon-nagyon-nagyon más liga ma már, mint amit a Pentax tudott, főleg az optikai képstabilizátorral összedolgozva). Aki csak annyit lát egy MILC-ből, hogy nincs benne tükör, az elég felületesen hasonlítja össze őket. Meg ezek a 300k körüli vázak már messze nem belépő kategóriát jelentenek.
Az objektívek ára meg relatív. A 20-30 éve piacon lévő, 10 évente ráncfelvarrt DSLR objektívek egyébként valóban tudnak olcsóbbak lenni, de ilyet mondjuk a Sony is csinált: Az FE 50mm 1.8 például egy kőkorszaki Minolta konstrukció E-bajonettel, újonnan néhány tízezer forintért, pont ennek a "DSLR-ről jövök, bezzeg Canonra volt olcsóért 20 éves objektív, nem értem itt miért nincs" vásárlóközönségnek, aki meg kicsit igényesebb, annak is van választék még ötvenesből. Akinek csak az ár számít egy objektív kiválasztásánál, annak általánosságban lehet valóban nem a MILC való, de bármelyik MILC rendszert nézzük, ma már ott vannak azok az aránylag megfizethető árú darabok, amik cserébe sokat is nyújtanak. -
80hun
addikt
válasz Geri Bátyó #5 üzenetére
A vázstabi a kezdetektől benne volt a sony és pentax dslr gépekben.
A fejlesztést meg kell fizetni.
Az árán már nem csodálkozok mikor 200-300k egy jobb újgenerációs telefon -
PuMbA
titán
válasz Geri Bátyó #5 üzenetére
Ha az eddig meglévő, régebbi obikat adapterezed MILC-re, akkor az obik mondjuk nem drágábbak
t72killer: Vázstabi hiánya IS-es obiknál azért nem gond.
[ Szerkesztve ]
-
Geri Bátyó
addikt
Néhány éve még (na jó, legyen 10) a Pentax csinált olyan DSLR-t, hogy a vázban volta a stabi. Nem is volt drágább, mint a többiek. Az obik viszont sokkal. Most a MILC minden tekintetben drága.
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
t72killer
titán
Akkor marad a divat... Mivel a szenzorok korántsem járnak ott, h alkonyatkor/pl múzeumban jó zaj/dinamikával kézből lőjünk, a vázstabi hiánya manapság nemigen bocsánatos. Nem lep lep meg, h a sony, sőt a Fuji is nekiállt bevezetni.
-
t72killer
titán
Divat, azonkívül pl vázstabi.
Obiknál befigyel a cdaf-optimalizáció, ez tudtommal tartósabb motorokat igényel.
Nikonnak szépjóreggelt, kezd megérkezni a XXI.szd.-ba.
[ Szerkesztve ]
-
Geri Bátyó
addikt
A csupasz váz is több, mint 300K. Amúgy is jellemző a MILC-re, hogy drágább, mint a DSLR. Elvileg egyszerűbb, mert nincs benne tükör. Akkor miért drágább? 1.5-2x szorzóval lehet számolni a váz esetén és az objektív talán még több.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- iPhone topik
- Asszociációs játék. :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- PlayStation 5
- Vivaldi (böngésző)
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Milyen GPS-t vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest