Hirdetés

Panasonic Lumix DMC-GX80 – kell ennél több?!

Ügyességével és funkcionalitásával akár nagyobb testvére nyakára is nőhet, ráadásul nem is drága.

Hirdetés

Bevezető

A Panasonic igencsak széles modellpalettát tart fenn fényképezőgépfronton. Hazai honlapjukat vizslatva – a különböző szín- vagy kitvariánsokat nem beleszámolva – 11 modell szerepel a listán, bár ezek egy része már kifutottnak tekinthető, még a gyártó hazájában is 8 modellt vonultat fel. Bár jól elkülöníthetőek a kategóriák alapvetően, mégis van némi összemosódás az egyes modellek között, amit tesztünk tárgya, a GX80 csak tovább erősít. A mindössze 4 hónapja bemutatott váz ugyan a GX sorozat tagjaként érkezett, de az eddigiektől eltérően már kétszámjegyű utótaggal, ezzel is jelezve, hogy a már általunk is tesztelt GX8 alá, vagy ha úgy tetszik mellé pozicionálják. Hasonló eset áll fenn, mint a GH és a G sorozat esetében.


[+]

További csavar, hogy míg Észak-Amerikában a GX85, az egyéb piacokon, így Európában is a GX80, addig Japánban a GX7 Mark II nevet kapta. A nevezéktanban található ugyan némi következetlenség, azonban ha jobban belegondolunk, a GX80/85 talán jobban behatárolja a tényleges helyét, mivel ugyan fizikai méreteiben valóban a GX7 utódjaként tekinthetünk rá, és a technikai fejlődés nyomán előrébb is jár, mégis hiányzik néhány olyan képessége, amit a GX7/8 magáénak tudhat, mint például a mozgatható elektronikus kereső vagy épp a dedikált AF/MF kallantyú.


[+]

A frissebb évjárat okozta újdonságok mellett az egyértelmű, hogy a Panasonic igyekezett meghúzni azt a határt, ahol azonos szintre vagy esetleg még fölé is engedi a GX8-nak, mert néhol bizony túlnő rajta. Az alábbi táblázat a GX családot hasonlítja össze, itt is jól megfigyelhető az egyes modellek egymáshoz való viszonyulása.

Terméknév GX7 GX80 GX8
Érzékelő felbontása 16,1 MP 16 MP, AA filter nélkül 20,3 MP
Jelfeldolgozó Venus Engine
Képstabilizátor 3 tengelyes 5+2 tengelyes Dual IS (a szenzorstabilizátor és az objektívben lévő OIS együtt működik) 4+2 tengelyes Dual IS (a szenzorstabilizátor és az objektívben lévő OIS együtt működik)
Elektronikus zár van
Képsorozat 9 kép/mp 8 kép/mp 10 kép/mp
Kijelző dönthető, LCD kihajtható és forgatható, OLED
Kereső 100%-os lefedettség, 2,76 millió pont, 1,39x-es nagyítás, LCD 100%-os lefedettség, 2,36 millió pont, 1,54x-es nagyítás, OLED
AF targeting pad nincs van
Beépített vaku van nincs
Videó felbontása 1080p / 60p 4K / 25p
Külső mikrofoncsatlakozás nincs van
Méretek 123 x 71 x 55 mm 122 x 71 x 44 mm 133 x 78 x 63 mm
Tömeg 402 g 426 g 487 g

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés