- Computex 2025: sok kilowattos táp a Seasonic standján
- Computex 2025: alulról karcolja a 15 GB/s-ot a Phison SSD-vezérlője
- Computex 2025: az űrben is megállja a helyét a Kingston Fury család
- Computex 2025: három új szerverprocesszort mutatott be az Intel
- Saját vezérlőpultot tervezett a Snadragon X IGP-jéhez a Qualcomm
- MILC felhasználók szakmai topikja
- Milyen házat vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Androidos fejegységek
- Computex 2025: egyelőre nem szemez a Windows-zal a MediaTek
- Házimozi belépő szinten
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Computex 2025: új VGA-k és CPU-k az AMD előadásán
- Androidos tablet topic
- Computex 2025: háznézőben a Chieftec-nél
Új hozzászólás Aktív témák
-
direwolf
őstag
válasz
W.Wilson #258 üzenetére
Nem. A linkelt képen a két felbontás közötti sávban a látásod minőségétől függően észrevehetsz különbséget, de a "Full benefit" vonalakon, és felettük a nagyobb felbontásból SEMMIT sem fogsz észrevenni.
Amúgy ha teszttel akarod igazolni, mindenképp azonos paraméterekkel beállított azonos tömörítőalgoritmust használj, és a bitrátát a két felbontás különbségének megfelelően állítsd be, különben "átveri" az agyadat a tömörítés. Minden veszteséges algoritmus használ "pszeudo" kódolást, vagyis az emberi látáshoz igazodó speciális "effekteket": noising (chroma/luma), aliasing stb. Hasonlóan működik a legtöbb tvben megtalálható resolution enhancer vagy hasonló nevű beállítás. Én is használom, mert élesebbnek tűnik tőle a kép, de ez csak az agyadat veri át mindenféle trükkökkel, ettől nem lesz jobb a felbontás.
Amúgy azt nem értem, hogy a legtöbb 4k tv még máig nem tudja a fullhd 2x2 pixel mappinget, ami szerintem egy nagyon fontos dolog lenne ahhoz hogy akik "értenek is ahhoz amit beszélnek" jobban elfogadják ezt a 4k őrületet. Az a gond, hogy ha van egy 4k tvd, amit olyan távolságból nézel ahonnan csak a fullhd felbontást érzékeled, és fullhd tartalmat jelenítesz meg rajta, akkor az szarabb lesz mint egy natív fullhd tvn pixelpontos megjelenítéssel, mert a legtöbb 4k-s tv nem úgy skáláz, hogy minden képpontot megnégyszerez, hanem aliasingol, és így mosott hatású lesz az eredmény. Ez az LCD technológia velejárója, hogy a legélesebb kép mindig a natív 1:1 pixel mapping, vagy a többszörözés, mivel az is "natív" marad.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G / 8/ 256 GB / Gyári független / 12 Hó Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Dell Latitude 14 5450 - 14" FullHD IPS - Intel Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2.5+ év gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest