Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• emvy

félisten

válasz #40553216 #208 üzenetére

> Vagy a LaTeX tudása kevesebb, mint a Word?

Termeszetesen van, amiben kevesebbet tud a Latex, mint a Word. Mondok egy peldat: beleraksz egy Excel-grafikont a Word dokumentumba. Visszavaltasz az Excelre, kicsit atvarialod az adatokat, es je, a Wordbe beillesztett abra is megvaltozik.

Ezt Latexben ugy csinalod, hogy eloszor is az abrat exportalod valamifele vektoros formatumba, bemasolod a fajlt a megfelelo helyre, a Latex dokumentumba beilleszted a referenciat, majd ujraforditod a dokumentumot es vegul megnezed PDF, PS vagy DVI olvasoval. Szerintem ez egy atlagos (!) irodai kornyezetben joval macerasabb, mint amit az MS Office nyujt.

Bizonyos dolgokra, bizonyos embereknek jobb a Latex, ez teny; peldaul a diplomamunkamat abban szerkesztettem (nem utolsosorban azert, mert a Latex-dokumentumot kenyelmesebb verziokezelni). Mondjuk a parom a doktorijat mar Wordben irta, es egyreszt igazan szep lett igy is, masreszt az emberek 90%-anak teljesen felesleges energiat feccolni a Latex megtanulasaba, mert a produkalt iromanyok erteke/elfogadottsaga egyreszt eleg kevesse fugg a tipografiatol, masreszt ha mondjuk egy folyoiratban publikalsz vagy konyvet irsz akkor ugyis ujraformazzak a kiadoban.

• julius666

addikt

válasz #40553216 #208 üzenetére

Jelenleg nincs módomban megnézni és cirka egy hónapig nem is lesz (nincs szabad fél napom sajnos játszani vele). De majd ha lesz (és nem felejtem el) vetek rá egy pillantást.

Ez egy frontend, amivel a LaTeX teljes tudását a Wordnél nem bonyolultabb módon elérheted.

A teljest? Pluginokkal, mindennel? Vagy pluginoknál elhasal és marad a kódberhelés?

Drága? Ezt pont az MS-"ökoszisztémával" szemben mondod?

Akár. De mondhatnám a LO ökoszisztémával szemben is, úgy még inkább.

Ha megfelelő eszköz a célhoz, akkor megéri?

Persze. Ha a célhoz szükséges a LaTeX tudása/eleganciája (mondjuk a dolgozóid nagyüzemben gyártják a tudományos publikációkat), akkor simán lehet megéri. De ha nem (márpedig én amondó vagyok a doksik java részéhez jellemzően nem), akkor viszont mocsok drága.

Avagy ezek után megkérnélek, definiáld a "nagy tudásút", azt a szempontot is figyelembe véve, hogy sokat emlegetett Micike ebből a nagy tudásból mit is használ! Vagy ne Micike legyen, hanem bármely átlag felhasználó, aki maga kattintgat, nem pedig a céges cuccokat töltögeti ki.

Ezt majd definiálja olyan aki ebből él és konkrét igényei vannak, hagy ne nekem kelljen. Azért egy wordben sem csak a vastag B meg a dőlt I betűt püfölik egész nap, csöppet többet tud. Az MSO vs. LO fonalakban szoktak menni dobálózások, az kiindulási alapnak nem rossz. Szoktál gondolom úgyis arrafelé is forgolódni.

De őszintén szólva erről nem szeretnék vitázni, úgy nem igazán érzem magam kompetensnek hogy nem próbáltam a vita tárgyát képező szoftvert.

Amúgy csak most olvastam az aláírásod, nem rossz. :)

• julius666

addikt

válasz #40553216 #154 üzenetére

Köszi, de nem tűnik olyan fene nagy tudásúnak és bizony ENNYIÉRT nem igazán komoly játékos. Illetve ez megint ilyen őskövület, de ez valszeg csak engem zavar, ettől még lehet használható. :)

Új hozzászólás Aktív témák