Hirdetés

2018. december 14., péntek

Hozzászólások

(#1) sh4d0w


sh4d0w
(PH! nagyúr)

"...A vállalat az Itanium 9500-as modellekre szeptember 28-ig rendeléseket..."

Itt valami kimaradt.

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#2) zzola


zzola
(PH! félisten)

Ilyen specifikációkkal kiknek kell ez még? Nem tudták kiváltani egy gazdaságosabb modellel?

(#3) Duliee válasza sh4d0w (#1) üzenetére


Duliee
(Jómunkásember)

Több helyen is :D lentebbi mondatokból is hiányzik pár névelő :D

(#4) dabadab válasza zzola (#2) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

"Ilyen specifikációkkal kiknek kell ez még? Nem tudták kiváltani egy gazdaságosabb modellel?"

Ha valahol Itaniumra írt szoftverek vannak, akkor nem nagyon lehet mivel kiváltani. Vagy cserélik a komplett cuccot szoftverestül - hardverestül vagy életben tartják az itaniumos HW-t - biztos van egy csomó hely, ahol arra jutottak, hogy még egy pár évig a második utat járják.

DRM is theft

(#5) Duliee válasza dabadab (#4) üzenetére


Duliee
(Jómunkásember)

Ezzel javarészt már csak a HP foglalkozik ,tehát kijelenthető, hogy csak miattuk létezik az Itanium. Más nem épít, nem alapoz rá.

(#6) ids


ids
(újonc)

@Duliee: A HP-t sem érdekli jó ideje. Megoldották jó ideje a hogy sima Xeonokkal is életképes legyen a platform. Magát a HP-UX-ot pedig az Oracle kinyírta egy ideje. Gyakorlatilag az OpenVMS okán van rá igény és azt tulajdonképpen nem is a HP akarja hanem egy bizonyos megrendelői kör kifizette kilóra hogy támogassa a HP 2020+-ig (http://www8.hp.com/us/en/hp-news/press-release.html?id=1424702).

Egy VSI (http://www.vmssoftware.com/) nevű cég aki most is hegeszti az OpenVMS-t egy bizonyos megrendelői körnek (https://support.hpe.com/hpsc/doc/public/display?docId=emr_na-c04623087). Ők elvileg portolhatják x86-ra és akkor már nem kell ez a platform sem a HP-nek. Elvileg 2021 után is életben tartják a VMS-t. Ha jól látom egyidős vagyok a VMS-sel loool. BTW kíváncsi lennék mit fizetnek a dolog életben tartásáért...

@dabadab: Hogy Itaniumra irt szoftvert portolni? Ha gcc-vel fordították akkor azért nem olyan trúváj ha pedig megvásárolták az intel cc-t akkor végképp. Mi is kidobtuk az Itaniumos gépeket jó néhány éve és sokkal olcsóbb volt új (gyorsabb) x86-ot venni mint upgradelni az öreg vasakat. Gyakorlatilag azóta is kellemesebben működnek mint anno a HP-UX-on futó elődök. Az Oracle is olcsóbb x86-on és a migráció sem volt akkora megoldhatatlan ügy. A HP-UX egy eléggé gusztustalan jószág ahhoz mérten minden egyéb kereskedelmi unix elviselhető :-). Hogy a vékony kliensen keresztüli soros porton megtámadott konzolról ne is beszéljünk... A szervízprociktól meg egyenesen a hideg rázott ki.

[ Szerkesztve ]

(#7) Cucuska2


Cucuska2
(őstag)

Pár éve jártam a paksi atomerőmű látogatóközpontjában, ott láttam először Itanium processzort.

(#8) E.Kaufmann válasza Cucuska2 (#7) üzenetére


E.Kaufmann
(őstag)

Mert mit vártál volna? Intel Atom-ot? :D

Vagy húsz éve volt kezemben a PC-World, amiben azt írták, hogy a Merced lesz a magváltó, az x86 utódja. Hallottam később olyan rajongói nyilatkozatot, hogy az a szemét ÁjemDé mi a fenének csinálta meg az x86-64-et, szegény EPIC architektúrának így sansza sem volt :D (szerencsénkre ;] )

Az Itaniumok amúgy érintettek a Meltdown/Spectre mizériában? Nem tudom, használnak-e OoO-t, mert úgy rémlik fordító szinten kellett valahogy optimalizálni a dolgokat.

[ Szerkesztve ]

(#9) dabadab válasza E.Kaufmann (#8) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

"Az Itaniumok amúgy érintettek a Meltdown/Spectre mizériában?"

Nem.
Nincs benne OoOE, az Itanium koncepciójának az alapja az volt, hogy majd a fordító találja ki, hogy mit és hogyan lehet párhuzamosítani, nem a processzor, az nagyon egyszerű lesz és emiatt nagyon párhuzamos de közben alacsonyfogyasztású CPU-t kapnak.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#10) Agyturbina


Agyturbina
(tag)
LOGOUT blog

Szerintem akkor kellet volna leloni amikor megjott az AMD fele opcio, es elkezdeni kivezetni. Gondolom a fejlesztesre elkoltott osszegek, es a generalt bevetel kozott akkora res van, hogy atferne rajta az egesz AMD eves koltsegvetese. Es nem pozitiv merleggel az hotziher.

Persze tudom ez egy ujabb sikersz storynak kommunikalt szeria, legalabbis a marketing szempontjabol BIztos :C

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

(#11) bambano válasza ids (#6) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

nem kell finomkodni, publikus az infó.
az amerikai hadsereg úgy vett meg anno egy nagy rendszert a digitaltól, hogy legalább 25 év supportot vállaltak hozzá. a digitalt anno megvette a compaq, a compaq-ot a hp, így a hp nyakába szakadt a teljesítés.

ez a hátulütője is a dolognak, egy katonai rendszert kicsit nehezebb lecserélni, mint egy civil cuccot. a hp már régen beszántotta volna az egészet, de megjelent pár pizsamás, szerződést lobogtatva, és úgy döntött a hp, hogy mégse :)

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#12) Komplikato válasza Cucuska2 (#7) üzenetére


Komplikato
(PH! kedvence)

Én ezer éve egy PC bontóban láttam egy példányt, baleset érte és hát kissé lesérült. Egy zacskó chipset kértek érte, de más hamarabb visszaért a chips-szel. :D
Mondjuk nem is egy kulcstartó méret volt, ugye.

"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)

(#13) figoa válasza Komplikato (#12) üzenetére


figoa
(tag)

es nem hoztad el? :D

"My chosen torture makes me stronger .In a life that craves the hunger .A Freedom and a quest for life Until the end the judgment night ...."

(#14) Komplikato válasza figoa (#13) üzenetére


Komplikato
(PH! kedvence)

Mondom, megelőztek. Szereztem helyette egy ismeretlen eredetű IBM fehér kerámia tokos procit. Azt hiszem az első 32 bites szerver proci volt? Oda ajándékoztam valakinek itt a PH fórumon, aki procit gyűjt.

"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)

(#15) figoa válasza Komplikato (#14) üzenetére


figoa
(tag)

igy mar minden vilagos... :)
esku,ha idom lesz en is szetnezek a 'varazs' szekrenyben...
csak futolag neztem ra legutobb ,de olyan tokos,toktalan procik es lapok is vannak benne,
amiknek tuti orulne valaki aki szereti ,vagy gyujtoget.

"My chosen torture makes me stronger .In a life that craves the hunger .A Freedom and a quest for life Until the end the judgment night ...."

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.