Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• gyulank

addikt

válasz Reggie0 #44 üzenetére

Amúgy, ha a tudjuk, hogy nem így van alatt a mostanában Híradóba mondott dolgokat érted, érintőképernyő, és számítógép egér, ezek valószínűleg kapcsoló üzemű tápokról mennek, amikben tudtommal nincs galvanikus elválasztás. Vagyis nem olyan, mint a sima trafós. De ettől még a sima is átüthet. Szerintem mondjuk inkább az elektromos potenciálkülönbség miatt rázott statikusan, minthogy maga a villám egy része csapjon belé ezeken a vékony vezetékeken, és szigeteléseken át. Viszont ez a megoldás feltételez akár 4,5cm szigetelést az eszközök közt. Az meg már nem kevés. Mindenesetre az előbbiekhez képest nehezebben tud átjutni, ha átütésről van szó. Az indukált feszültséggel nem számoltam, mert feltételeztem pár védelmet előtte. De ha azt feltételezem, hogy közvetlen villámcsapás van, és a vezetékek, a kapcsolók, a tekercsek, a félvezetők, esetleg relék, a biztosítékok nem égnek ki, de ha igen, akkor is átüt mindegyik helyén, és a villám impulzusa bele megy az adó tekercsbe, akkor nem kizárt, hogy a másik tekercsbe is halálos impulzus indukálódik.

• gyulank

addikt

válasz Reggie0 #44 üzenetére

Miért menne át? Milyen mágneses kapcsolat? Egyik verziónál egy légmagos trafóról van szó, ami váltakozó áram hatására hoz létre elektromágneses impulzusokat, amik a másik tekercsben feszültséget indukálnak. A második verzió ugyanez, csak hangolt rezgőkörrel. Én életveszélyes feszültségre gondoltam. Szerintem esélyesebb, hogy elég az áramkörben valami, minthogy halálos mértékű feszültséget indukáljon a vevőben. Én egy hagyományos trafósnál is elképzelhetőbbnek tartom, hogy átüt a villám egyik tekercsből a vasmagba, abból tovább, de nem indukció révén.

Új hozzászólás Aktív témák