- Az Office-t is elengedi a terméktámogatás nélküli Windows 10-en a Microsoft
- Fagyos hangulatú, Intel B860-as deszkák a Colorful receptje szerint
- AMD Strix Point platformra épül az AOKZOE közelgő kézikonzolja
- NAND flash NAS-ként használható mini PC jön a GMKtec berkeiből
- A Jonsbo legfrissebb kompakt házaiba Flex táp való
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mezga Aladár
veterán
válasz Sanchez638 #45 üzenetére
Én is "kényszerből" kezdtem, nullárol.
Most tarok 0,5-nél.
Bizonyos feladatokra messze alkalmasabb mint a win.Szerintem.
-
Egon
nagyúr
válasz Mezga Aladár #42 üzenetére
Nem szeretnék hitvitát generálni, sem ilyesmibe belemenni (ergo ez az utolsó hozzászólásom ezzel kapcsolatbaan), de szerintem (évek óta) semmi gond sincs a Windows stabilitásával.
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Sanchez638
addikt
nagyon tetszik, hogy egyre több minden van a NAS-okról fent. Hátha találok magamnak is egyett.
Bár én ennyi pénzért inkább gépet raknék össze valami kis itx-et, amivel bohockodnék[ Szerkesztve ]
Számom az adatlapomon.
-
Egon
nagyúr
válasz Mezga Aladár #39 üzenetére
Mint látod, egy választ írtam: nem én találtam ki a Windows-t, ott van a kolléga hozzászólásában...
Amúgy meg ha én építenék NAS-t, akkor azon is Windows lenne: "öreg" fejjel, közel nulla Linux tudással, nem fogom szivatni magam..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Mezga Aladár
veterán
"jogtiszta Windows"
Miért? Jobbnál jobb ingyenes linux disztrók vannak.
Én is építettem annak idején egy nast, és most mégis egy gyári synology-m van.
Nehéz egy jó terméktámogatással versenyezni.
Pont emiatt vagyok az Asus csoporttal bizalmatlan, nem csak eladni, hanem hosszú évekig támogatni is kell. -
MaUser
addikt
Blog lehet jó ötlet. Összeírást köszönöm, jó így leírva látni, hogy nagyjából mennyi az annyi.
Amit még a fenti felsorolásból kihagytam az a telefon appok, bár azért nagyjából minden megoldható webes felületen is épített gépnél.
(E-mail szerver azért jó, mert nincs gond, ha google, t-online, upc, stb. meghal. Mindig lesz smtp-d. Kamera meg tényleg extrának tűnhet, de szinte már nem ismerek olyan ismerőst, akinél még akár csak egyetemista albérletbe is ne lenne kirakva, mert ilyen világ lett. )
''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''
-
rudi
nagyúr
Megkérdeztem a forgalmazót:
Alapból van ingyenes kamera licensz hozzájuk. A kisebb modellekhez 4, a nagyobbakhoz 6 db ingyen van. Az App Centerből kell a Surveillance Center appot telepíteni a NAS-ra és konfigurálni a kamerákat és már kész is van.
Ha további kamerákat szeretne, akkor kell csak ez a licensz bővítés.
Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
pigster
senior tag
Én pont múlt héten állítottam össze a sajátomat, nekem jóval tovább tartott kiválogatni a dolgokat, de csak azért mert nem foglalkozom napi szinten ilyesmivel. Legalább kicsit képbe kerültem, hogy mik vannak manapság. Végül is egy Asrock Q1900 lett 8 GB rammal (túl sok), egy 120 GB-s SSD, egy Cooler Master G450M (hát valószínű ez is túlzás) és egy Fractal Design Node 304. Linux Mint, samba, transmission, webmin - egyelőre ezek mennek rajta + filmnézegetés.
-
uki
aktív tag
Rudi, jól látom hogy alapból nem jár hozzá kamera licence?
Köszi a választ.
[ Szerkesztve ]
"this is just a punk rock song written for the people who can see something's wrong"
-
uki
aktív tag
Na kezdődik a szokésos fele nnyiből 2x ilyen jót rakok össze műsor.
Igen, nincs is ezzel baj, de vannak emberek akik nem értenek hozzá vagy nem akarnak ezzel szöszölni, hanem veszenk inkább egy out-of-the-box működő eszközt és örülnek. Ezt a gyártók nagyon jól tudják és ki is használják. Vastagon fog a ceruzájuk? Ha ennyiért is elviszik miért ne tegyék. Ennyi.
100%-osan megértem azt is aki inkább épít egyet magának, mert rengeteget lehet belőle tanulnu, ami jó és olcsóbban is kijön belőle.
(#32) Egon +1
[ Szerkesztve ]
"this is just a punk rock song written for the people who can see something's wrong"
-
Egon
nagyúr
Nem mindig célszerű magadból kiindulni. Vannak júzerek, akik:
- nem tudják, milyen alkatrészeket kellene megrendelniük, mert nem értenek hozzá, de nem is érdekli őket: csak egy szolgáltatást szeretnének használni,
- nincs "több éves tapasztalatuk" gépek összerakásában,
- sem programok-oprendszerek telepítésében-konfigurálásában,
- drága az idejük (hja, fiatalon én is kihívásnak tekintettem a hasonló feladatokat - 40 fölött inkább sz*pásnak nevezném: miért szereljek-telepítsek-konfigoljak, ha egyszer ez alatt az idő alatt, mondjuk játszhatok-kirándulhatok-filmezhetek stb.? Az egyetlen értékes erőforrás az idő: pénzed lehet bármennyi, de hasznosan eltölthető idővel, kb. mindenki ugyanannyival rendelkezik...).Neked teljesen jó alternatíva az épített gép, ez elfogadható. Ugyanakkor fogadd el, hogy nem mindenkinek ez a legideálisabb megoldás (pláne, ha neki 100K annyi, mint neked 10).
Hja, a jogtiszta Windows meglétét-nem meglétét már nem is firtatnám (nem konkrétan rád vonatkoztatva, hanem általánosságban). Márpedig, ha annak az árát is beszámoljuk, már messze nem olyan egyértelmű a képlet - mondjuk az is igaz, hogy egy ilyen épített NAS-t jóval több dologra lehet használni, mint egy célhardvert. Ez egyébként nem újdonság. Anno a PNA-k árai olyan magasak voltak, hogy sokan használtak egy PDA-t kalóz navigációs szoftverrel: olcsóbban kijöttek. A DVD-lejátszók helyett olcsó használt PC + RealMagic Hollywood MPEG-2 dekóder kártya dívott egykoron; asztali BD-lejátszó helyett pedig inkább PS3-at vettek sokan.
[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Ribi
nagyúr
Árazás ahogy nézem úgy keletkezett, hogy megnézték a piacon lévőket tudásukhoz képest és úgy lőtték be. És sajna emiatt ennyire drága az 5-ös. 3-as anyag árban nem sokkal olcsóbb, de mégis sokkal lentebb árazták. És a szomorú, hogy ilyen árak mellett is olcsóbbak mint a konkurensek.
Asussal a háttérben pedig könnyen összerakhatták a módosított alaplapokat. Szóval maga a vas nem indokolná, de a piacon ilyen árazással még mindig ők adják olcsón. -
Tomi326
csendes tag
Lehet majd írok egy blog bejegyzést az egész NAS-HTPC megépítéséről. Alkatrészek beszerzése kb 1óra volt az online rendeléssel és a csomag átvételével együtt. Gép összerakása (több éves tapasztalattal) ugyancsak nem vett igénybe több időt mint 1 óra. OP rendszer telepítése (Win8.1 x64) driverekkel együtt + antivírus program 1,5-2 órába telt. Eddig összesen ~4 óra.
Egy átlag felhasználónak szüksége van "megfigyelő kamera kezelő progi"-ra vagy saját e-mail szerverre? A véleményem szerint nincs, viszont ezeket sem lehetetlen megoldani.
Nekem a következő applikációk futnak:
-Windows fájlmegosztás
-qBittorrent webes felülettel együtt
-Minecraft szerver
-TeamSpeak szerver
-ownCloud (saját felhőszolgáltatás, Apache+MySQL+OpenSSL) - ez miatt nincs szükség FTP szerverre
Ezek a programok telepítése és konfigurálása egy egész szombati napot elvett (8-10óra).Egy tapasztalatlan felhasználónak természetesen jóval több időbe telne ugyanez a konfig összeállítása.
-
nemlehet
őstag
- alkatrészek beszerzése (odút, futár várás, whatever)
Aki ilyen értékű eszközökben gondolkozik valószínűleg nem építőmunkás szóval jó eséllyel meg tudja rendelni a melóhelyére is, ott napközben át tudja venni.
- gép összerakás
Ez jó kérdés, kinek mennyire drága az ideje. Otthonra a NAS nem létszükséglet, inkább hobbi szerintem (tehát nem "munka helyett" csinálja az ember, de akkor is egy gép összerakása ha minden megvan hozzá és nem rendeltünk rosszat (pl ventiből) akkor 2-3 óránál nem hinném, hogy több.
- oprendszer telepítése
Win8+XBMC kb 1,5 óra, de pl ha valami NAS linux disztrót raksz fel akkor az max 1 óra főleg ha nem elsőre csinálod (pl OMV, Amahi, FreeNAS vagy ilyesmi)
- oprendszer
Jó eséllyel van használható licence win-re vagy amúgy is valami linuxos céldisztrót használna.Bár nem vagyok nagy rendszergazda de én mindegyik elvárt progiból tudok ingyenes alternatívát. Főleg linuxon.
Kérlek írd le, mennyi időbe kerülne bekonfigurálni mindent, hogy akár 5 évig 0-24-ben menjen és ne kelljen hozzányúlni:
Telepítéssel együtt 1,5-2 óra ha az ember nem elsőre csinál ilyesmit vagy hozzá egy kis affinitása. De amúgy egy gyári NAS konfigurálásával is el lehet szórakozni órákig főleg, ha pl valami port le van tiltva vagy hasonló idiótaság van.Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3
-
addikt
Igén, látom, tényleg. Sajnos akkor is rettenet drága. Megnéztem a szállítást, összesen 45-50 körül lenne + vám + áfa.
Mondjuk az tény hogy ettől még létezik (végre) Remélem más gyártók is látnak fantáziát ebben a kialakításban, és a kínaiak is rácuppannak. Tulképpen bagóért lehet venni ITX házat 1+1 3.5/2.5"-ös hdd bay-el, pár centivel kéne csak megnövelni és akkor bagó+pár forintért vevő lennék rá azonnal Hotswap fiók nekem nem is kéne amúgy, feleslegesnek érzem otthonra, és csak az árat növeli ez is.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #16939776 #19 üzenetére
horribilis ára van.
ha 35k csak a ház, így nézve kifejezetten olcsóak ezek a nasok.[ Szerkesztve ]
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
MaUser
addikt
Talán kb. ennyiből vettem anno a syno-t, szvsz most ennyiért az asustor messze jobb vétel a proci miatt. Számoljunk egy picit, hogy lásd mi a gondja rudi-nak. Kérlek írd le, hogy kb. mennyi időd ment el:
- alkatrészek beszerzése (odút, futár várás, whatever)
- gép összerakás
- oprendszer telepítéseKérlek írd le mennyibe kerülne az alábbi alkalmazások megvétele (nyilván lehetnek ingyenesek is), nagyjából ezeket használja egy átlag user:
- oprendszer
- megfigyelő kamera kezelő progi
- DLNA server
- torrent kliens
- e-mail szerver
- antivírus progi
- fotó szerver
- ftp szerverKérlek írd le, mennyi időbe kerülne bekonfigurálni mindent, hogy akár 5 évig 0-24-ben menjen és ne kelljen hozzányúlnod.
(No offsense, csak kíváncsi vagyok, mert én ezeket végig számoltam anno és olyan ár jött ki a végén, hogy abból egy jobb nyaralás kijönne, akkor meg inkább arra költ az ember. )
''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''
-
Tomi326
csendes tag
Nem érzem reálisnak a NAS-ok árait, nem csak az Asustor-okét. 75e-ből raktam össze egy középkategóriás HTPC-t: AMD Athlon 5350 AM1, Kingston 2*4GB-RAM (1600MHz), ASROCK AM1B-ITX (ezen 4 SATA csatlakozó van), Kingston V+300 60GB SSD, Corsair VS 350W 80+ és egy olcsó PC ház. Teljes CPU terhelés alatt, 1x SSD + 3x WD RED HDD, sem fogyaszt 45W-nál többet. Átlagosan 27kWóra havonta, természetesen 0-24 működés esetén
-
törölt tag
-
addikt
Ja, csak az a baj, hogy nem kapsz olyan ITX házat, amibe bele lehet tenni 2db 3.5"-ös hdd-t. Ezt a "szent grált" keresem már évek óta, de egyszerűen nem gyárt ilyet senki. Vagy 2db 2.5", vagy 1db 2.5" + 1db 3.5" amit képesek a gyártók előállítani.
Még mielőtt félreérti valaki: kis méretű házról beszélek, amibe 2db 3.5"-ös hdd tehető + 1 ITX lap, és a mérete is ennek megfelelő, tehát nem HP Microserver méret, sem pedig Fractal Design Node, és társai, nekem azok nagyok. Egy akkora házat szeretnék ITX alapon mint ez az Asus is, vagy ami közelít egy két lemezes Synolgyhoz vagy Qnaphoz. Értsd "közelít": csak annyival nagyobb amennyit a technológiai eltéres (ARM vs. x86) indokol.
[ Szerkesztve ]
-
BatchMan
senior tag
Erre mondtam azt magamban, hogy hiszi a piszi, ha akarom, hallom a hangját. Azért akár egy telóra letölthető zajmérő sokat mondana: 1. Minden kikapcsolva, 2. cucc bekapcsolva, 3. cucc használatban.
Itt az irodában 27 dB az alap napközben, otthon 20-22 dB. Az irodában lehet, észre sem venném. Otthon zavarna. -
iguana
őstag
tévénézős távolságból (kb. 3 méter) egyáltalán nem hallottam a hangját.
óóó, ez mindjárt más, ennek kifejezetten örülök. első olvasásra megriasztott a 36 dB. (én meg lassabban fogok olvasni, mert valóban "high" fokozaton adja ezt. valószínűleg az esetek túlnyomó részében szépen elvan közepes fokozatban is.)14 pár márkás bokazokni. (fícsör:antistatic, 100% pamut, jól szellőző, húzva térdig ér)
-
Ribi
nagyúr
Elhiszem, hogy a kategóriájában jó, mert régebben olvasgatva az 50-60k kategóriás nasok siralmasan nevetséges disk írással/olvasással bírtak (bírnak). Ők meg már legalább egy értelmes gépet raktak bele. Szóval ahhoz képest tényleg jó. Írásom lehet inkább a nasokra úgy általában vonatkozik, hogy veszettül túlárazott gépek.
(#14) cain69 a lapnak a másik portjai sem sokkal gyorsabbak mint a Sata2. De úgyse hiszem, hogy nagyon kihasználnád. Eleve ilyen gépbe nem kell hűde sebesség. Szóval sata szempontből szerintem részletkérdés. Többit fene tudja.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
több problémám is van ezzel a lappal.
4 sata portból 2 csak sata2, és egyet el kell lőni az os-nek, amit szívem szerint ssd-re tennék, és ez innentől már a melyik ujjamba harapjak c. komédia kezdete. legjobb esetben a mpcie slotba rakható kártya képes fogadni m2 ssd-t, de ezt nem tudtam leellenőrízni.
nem kaptam sajnos arra sem megnyugtató választ, hogy a j1900 képes-e kadenciahelyes lejátszásra. az intel, és az ő hírhedt terméktámogatása, ugye.nyárig kell csak döntenem, de a 202te nagyon birizgálja a csőröm, ha nem tudok egy minden igényt kielégítő diy megoldást kitalálni, beleértve a smartapp támogatásokkal, akkor kezdésnek benevezek egy olyanra, aszt ha tetszik, eladom, és veszek egy nagyobbat.
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
-
rudi
nagyúr
Hangos? Volt már vele dolgod? Igen, közepes állásban jól hallható, magas állásban hangos, de azt olyankor fogja elérni, amikor becsukod a hi-fi szekrénybe és minden irányból megterheled. Onnan meg nem igazán fog kihallatszani, ha kicsit odafigyelsz a rezgéscsillapítására. Én úgy teszteltem, hogy a tévé mellé tettem egy erősebb habszivacsra, tévénézős távolságból (kb. 3 méter) egyáltalán nem hallottam a hangját.
-
rudi
nagyúr
Tegyük hozzá, hogy az állításaid a Te ismereteddel, értékrendeddel, anyagi lehetőségeiddel érvényesek. Aki be akar tenni két (vagy több) darab, fejenként 3 TB-os vagy akár nagyobb HDD-t egy RAID 1 (vagy RAID 5) tömbbe, az nem igazán lesz kisegítve egy Mac minivel, fene tudja mennyi kell majd mókolnia egy telefonon keresztül kezelhető letöltő klienssel, FTP-vel, 8-12 IP kamera kezelésével és hasonlókkal. Aztán van aki egy ilyen komolyabb NAS árát megkeresi egy hét alatt. Annyira összetett téma ez a központi tárolás meg kiszolgálás, hogy szerintem nem lehet általánosan jó megoldásról beszélni. Egy biztos, ezek az Asustorok a maguk kategóriájában nagyon-nagyon jók.
[ Szerkesztve ]
-
iguana
őstag
jó ideje nyűglődöm, hogy milyen nas-t vegyek. ezzel már szemeztem, tökéletes is lenne, minden basz benne van, ami nekem kellene, de ez hangos pedig annyira tetszik ez a kompakt all-in-one kivitelezés szoftverekkel, mindennel.
14 pár márkás bokazokni. (fícsör:antistatic, 100% pamut, jól szellőző, húzva térdig ér)
-
Ribi
nagyúr
Az olcsóbb változatot megértem, arra még azt is mondanám, hogy határeset elfogadom. De hogy kicserélik az alaplapot, egy kb 5k-val drágábbra, és 50k-val többért adják? Na ez a lehúzás. Tudom ez a notebookoknál is így van, hogy ugyanaz a noti nagyobb SSD-vel irreálisan drágább.
De esetleg én is elgondolkoztam volna, amikor vettem a Q1900-at, hogy kompakt cuccot veszek, de ilyen árazás mellett még csak meg sem fordul a fejemben. Aztán csodálkoznak, hogy nem veszik meg? -
nagyúr
-
rudi
nagyúr
Próbálgatás alapján inkább azt mondanám, hogy multimédiához, transzkódhoz az AS50-es széria a nyerő. Már az AS30 is eléggé a határon volt transzkódoláskor. Bírta-bríta a "killa" átalakítását telefonra, de közben már a RAID 1 tömböt kezelte olyan pattogósan, mint egyébként. Az AS202TE 25%-kal kisebb órajelen pörög, lehet elvérezne.
Az AS51-nek akkor lehet igazán létjogosultsága, ha egyszerre többen is (4-5 eszközzel) komolyan hozzányúlnak a NAS-hoz, ott kellhet a négy mag. De ha otthonra 2-3 intenzíven hajtó eszköz mellé, keresnék olyan NAS-t, ami bütykölés nélkül nagyon sokat tud és lejátszásban, transzkódolásban is ott van a szeren, akkor asszem az AS5004T lenne a választottam. Bár alaposan elgondolkoznék azon, hogy a végső kényelmességben mi jobb, a HDMI-re kötött, külön irányítóval kezelt NAS, vagy egy olyan, amihez DLNA-val fér hozzá az okostévé, és annak távirányítójával kezelhető minden funkció egyben.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
elnézve a portfóliót, a best buy igazából a as-20as szériából lehet a hdmi kimenetű as-202te, ami egy tizessel olcsóbb, CE5335 helyett CE5310-zel.
transzkódolást hogy bírja?
btw, kodi lokális lejátszásnál a forrás és a megjelenítő eltérő felbontása esetén mennyi procit eszik egy ilyen atomon?
-
rudi
nagyúr
A 3k forintos alapon számolt 24 órás bér kerül annyiba, amit belevernél, míg összerakod. Nem kötelező megvenned, ez azoknak készült inkább, akiknek nincs kedvük/idejük/tudásuk megépíteni a saját fájlszervert, de a képességeit szeretnék kihasználni.
-
BatchMan
senior tag
Jaj. 100+ eFt árért? 36dB?
HTPC-nek hangos, NAS-nak drága. -
Ribi
nagyúr
Szép, de 60k a Q1900 DC lap+ noti táp+ 2G ram+ itx házzal. Kicsit kompaktabb design és oprendszer kerül +70k-ba
Új hozzászólás Aktív témák
- Új MSI Katana 17 FHD IPS 144Hz i9-13900H 14mag 16GB DDR5 1TB SSD Nvidia RTX 4070 8GB Win11 Garancia
- Kishibás Intel Core i9-14900 LGA1700 processzor - 1 év magyar bolti garival! (ALZA) -
- Huawei Nova 10 // 128GB // Újszerű // ÁFÁS Számla+Garancia //
- Asztali PC i5 7500 GTX 1660 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD
- PlayStation 5 lemezes (ps5)