- Videós, mozgóképes topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Ingyen szoftverekkel teszi vonzóbbá a processzorait az Intel
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Modding és elektronikai kérdések
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Plazma TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
"Csak azt mondom, hogy ilyenre nem lesz jó a Maxwell alapú cucc, mert képtelenség konkrétan előre kalkulálni pontosan mire fog kelleni."
Jó napot, nem is erre szánja senki, ahogy senki nem is akarja ilyenre használni, ha van esze.
"Adott egy egyetem, kap/vesz mondjuk 4 Teslát, és ezen futtathatja az egyetemi projecteket. Még azt sem lehet tudni pontosan milyen projectek fognak menni a következő félévben, mert annyi minden téma van, amire fel lehet használni (és amúgy zseniális dolgok, totál nem diák bohóckodás, hanem egyedi, akár világelső kutatási témák, ipari mérnöki találmányok)"
A jelek szerint te nem érted: kapni kaphatják, de ritka mint a fehér holló. Ha veszik, akkor viszont tudják mire akarják használni. Olyan nincs, hogy vegyünk már párat, aztán majd csak jó lesz valamire. Amikor van rengeteg téma, akkor szerintem tudják mire akarják használni. Mert ott a téma. Vagy hogy gondolkodsz?
-
Ren Hoek
veterán
válasz
#06658560 #25 üzenetére
De szerintem nem érted miről beszélek. Adott egy egyetem, kap/vesz mondjuk 4 Teslát, és ezen futtathatja az egyetemi projecteket. Még azt sem lehet tudni pontosan milyen projectek fognak menni a következő félévben, mert annyi minden téma van, amire fel lehet használni (és amúgy zseniális dolgok, totál nem diák bohóckodás, hanem egyedi, akár világelső kutatási témák, ipari mérnöki találmányok)
Csak azt mondom, hogy ilyenre nem lesz jó a Maxwell alapú cucc, mert képtelenség konkrétan előre kalkulálni pontosan mire fog kelleni. Vagy kell hozzá egy Tesla is és akkor mindenre jó lesz. -
törölt tag
"Persze lehet alkalmazkodni később, csak a fene tudja, hogy mekkora a double kellhet később, mert még a problémát sem tudod épp."
Ilyen nincs. Sehol, soha.
Ha a szoftvert te írod, akkor a beszerzőhöz odaslattyogsz és megmondod milyen környezethez kell a hardver. Majd a beszerző megkeresi hozzá ami kell. Hogy diák mivel akar bohóckodni, az pedig irreleváns, pláne az NV szintjén. Diák sehol nem vesz Quadrót sem, mert nincs rá pénze. És isten igazából értelme sincs, amit meg kell tanulni, ahhoz nem kell a vas. Dupla gyors vas esetén sem tanul dupla gyorsan senki. -
Ren Hoek
veterán
válasz
#06658560 #23 üzenetére
Ja de ha GPU-re történő párhuzamos fejlesztés a cél, akkor te írod a szoftvert
Szóval nem lehet olyan cuccot venni ami a szoftverhez passzol, mert te, vagy a diákok fogják megírni. Konkrétan erre gondoltam, nem CAD-ra vagy Mayára stb... Persze lehet alkalmazkodni később, csak a fene tudja, hogy mekkora a double kellhet később, mert még a problémát sem tudod épp. Lehet egy DNS vagy bioinfós cuccnak más igénye van mint mondjuk baktérium szimulátoros bináris mátrix szorzós valaminek, ahol piszok gyors egy 970 is (nálam) Ilyenre Tesla van egyelőre.
Amúgy nem értek hozzá igazából, ez a paralell compute nem az én asztalom bár látok fantáziát benne. Az a 100X-os gyorsulás engem nagyon meglepett CPU-hoz képest.
-
törölt tag
Egyetemi GPU farmra két opció van Magyarországon: amit sikerül kapni a szponzortól és ott nincs variálás, ami az adott, külsős megrendelő pénze mit enged. GPU-farmhoz egyébként praktikus célhardvert venni, pláne, s nem Quadrozni. Oda menjen a Fermi, vagy bármi egyéb, ami a szoftverhez jobban passzol.
A hardver megválasztásának szempontjainál egy példa:
Gépészeti fejlesztés, CAD+FEA.
Sok CAD, kevés FEA - gyakorlatilag elég egy random WS, ha a FEA rész tud GPU gyorsítást, akkor esetleg APU-val megtámogatva.
Sok CAD, több FEA - itt el lehet gondolkodni, hogy két gép, célhardver, de azon belül mennyit költeni rá. Ha FEA részen a preprocesszing és a postprocesszing tart sokáig, akkor mindegy szinte, hogy a számítás három óra, vagy nyolc. Ha délután négykor elindítja az ember, s reggel nyolckor megvan az eredmény, mindegy, hogy ötkor lett kész, vagy reggel hétkor.
Amennyiben tovább nő a számítási igény, pl crash szimuláció, akkor már külön szerver kell hozzá. De ott megint megvan a szoftver, annak képességei, így ahhoz igazítanak. És ott sem a majd három év múlva tudni fogjára, hanem az adott pillanatra.
Mivel a jelen Quadrok aktív hűtéssel jöttek, így egyértelmű, nem szerver környezetbe szánták őket, hanem standalone gépbe.
-
Ren Hoek
veterán
válasz
#06658560 #21 üzenetére
Én mondjuk kevésbé ismerem az ipari igényeket, mint mondjuk építés/tervezés... de gondolom statikai vagy mechanikai mérnöki alkalmazáshoz kell a douple preci. Főleg építősöknél.
Illetve inkább egyetemi GPU farmra gondolok, Nálunk van pár Tesla például. Itt is kell double, mert végtelen a felhasználási lehetőség. Ide sajnos nem is lenne jó az új Quadro. Na majd a Pascal
Szerintem ott kicsit jobban rámennek majd a compute-ra... bár a fene tudja, a Fury sem olyan acélos double-ben. Ha jól tudom a Volta az amit erre szánnak majd nv-ék 2017-ben.
-
Loha
veterán
AMD is előző generációra (Hawaii) épít az NV-hoz hasonlóan a FirePro -k esetében, mert dupla pontosság (FP64) esetén a Fury is csak 1/16 (6,25%) sebességre képes.
FP64 performance dives as expected. With a 1/16 rate it’s not nearly as bad as the GTX 900 series, but even the Radeon HD 7970 is beating the R9 Fury X Forrás.
-
Ren Hoek
veterán
válasz
#06658560 #17 üzenetére
"Új" ... azon van a hangsúly. Eléggé változik a piac folyamatosan, mondom nem lehet tudni, hogy milyen igények lesznek. Egy ilyen GPU workstationt vagy eszközt nem egy- fél évre tervezel. Mert mocskosul többszörösen túl vannak árazva a sima játékra szánt GPU-hoz képest. 300K - 1.8 millió Ft-ig is van ilyen kártya.
A lényeg, hogy a fejlesztőket nem érdekli ez a double fiaskó, mert mind az AMD, mind NV oldalon eddig jó volt a double teljesítmény, így fejlesztőként lehetett rá építeni. Ezek a kártyák erre voltak kigyúrva.
-
-
Ren Hoek
veterán
válasz
#06658560 #12 üzenetére
Igen, csakhogy a Kepleres Tesla mindegyikre jó volt frankó double pontossággal, a Maxwelles ezen meg csúnyán elbukik.
Szóval ha most építenél egy CUDA-s egységet, akkor kénytelen volnál maradni a régi Keplernél. Tehát az NV-nek most nincs legújabb célhardvere. Ennyi....és az ilyen alkalmazásoknál nem lehet tudni mit használ pontosan az eszköz. Építesz egy Maxwell2 Quadro-s gépet, aztán kiderül az új építészeti szoftver bizony erősen double pontosságot is követel. Hirtelen századára esik vissza a teljesítmény. Vehetsz hozzá egy Keplert is, ahogy a cikkben volt. Nagy tévedés, hogy ez egy "megjelenítésre használt kártya".
Ez volt az ára, hogy lenyírbálták a MW2-őt.
-
Ren Hoek
veterán
válasz
#06658560 #10 üzenetére
Ha pl compute-ra akarod használni.
Pont most futottam bele a Maxwell2 hátrányaiba ilyen téren. Matlab támogatja a CUDA-t úgy, hogy mátrixokat át lehet tenni GPU-ra és különböző műveleteket futtatni. Pl képfeldolgozásnál a kép egy gpuarray és nekem össze kell adnom bináris képeket. Mondjuk 400 db-ot, ez királyul működik, kipróbáltam i5-ön 30 sec, 970-en meg 0.22 (Ha nem döglik le a CUDA kernel közben)
Viszont ha morfológiai dolgokat szeretnél futtatni a mátrixon, mondjuk dilate, erode, open, fill stb... az már double művelet Matlabban, szóval az egész belassul mint állat, sőt néha lassabb GPU-n mint CPU-n. Kepleren viszont lehet 1000%-al is gyorsabb lenne ugyan az a kód.Szóval compute esetén másban is nagyon fontos a double pontosság. Mondjuk nem tudom ArchiCAD vagy Maya mit használ... de egyértelműen a Maxwell2 játékra tervezett arch, a Kepler sokkal de sokkal jobb compute-ra,
-
YM
senior tag
120W-os kártyára miért tesznek fika hűtést?!
-
-
big-J
őstag
Ez csúnya, sokkal nagyobb százalékban csökkenik a számítási teljesítmény mint a fogyasztás.
-
jedis
senior tag
Apa kezdődik !
-
Z_A_P
addikt
Hat a szimpla/dupla pontossagu szamitasi teljesitmeny kozott nagyon durva a kulonbseg.
Ezeket nezegetve: [link] , AMD-nel csak 50%-ra lassul, nem 3%-ra (!!!) dupla pontossaggal.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az NVIDIA elérhetővé tette az M5000 és M4000 jelzésű professzionális VGA-kat.
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest